Kelner to jeden z najstarszych zawodów, który nabiera coraz większego prestiżu. Współcześnie jego rozwój wiąże się z falą otwieranych lokali gastronomicznych o wysokim standardzie. Czy jednak zawód kelnera pozwoli nam się utrzymać czy jest tylko formą pracy dorywczej?

Wśród kelnerów najczęściej możemy spotkać młodych ludzi, ponieważ głównie studenci decydują się na odbycie kursu kelnerskiego. Z badań wynika, że absolwenci uczelni wybierają właśnie ten zawód zaraz po barmanie i fryzjerze.

Jak wygląda zawód kelnera? Jego głównym obowiązkiem jest sprawowanie opieki nad gośćmi w puntach gastronomicznych, restauracjach. Jakość serwisu zawsze powinna być jak najlepsza, ponieważ kelner jest wizytówką każdego lokalu. Kelner kompleksowo zajmuje się klientami od momentu przywitania ich w drzwiach lokalu, poprzez wskazanie stolika aż po podanie karty menu, doradzenie potraw i ich podanie. Obecnie kelner nie tylko zajmuje się podawaniem zamówienia, ale również dba o dobrą atmosferę podczas pobytu w restauracji – w dużej mierze to właśnie od niego zależy czy goście zdecydują się na ponowną wizytę w lokalu.

Zawód dla każdego?

Czy kelnerem może zostać każdy? Właściwie tak, jeśli posiada odpowiednie predyspozycje. Kelner musi być sprawny fizycznie (niejednokrotnie pracuje w szybkim tempie), charakteryzować się musi również pewnymi cechami psychicznymi, jak na przykład cierpliwość, otwartość i wyrozumiałość. – komentuje Adam, który jako kelner pracuje od 5 lat. Coraz częściej od kelnerów wymaga się znajomości języków obcych – szczególnie w większych miastach. Ten zawód mogą wykonywać zarówno mężczyźni, jak i kobiety. Czasem od profilu lokalu zależy czy zatrudniane są kobiety czy mężczyźni, zależy to od profilu restauracji, a nie od dyskryminacji którejś płci. Zawód kelnera wymaga również nienagannej prezencji – w prestiżowych restauracjach hotelowych obowiązują kelnerów eleganckie stroje. Wygląd zewnętrzny, schludność ma decydujące znaczenie w tym zawodzie, ponieważ utrzymujemy bezpośredni kontakt z klientem. Komunikatywność, dobra pamięć i wysoka kultura osobista, to kolejne cechy, jakie powinien posiadać każdy kelner.

Jeśli chcemy sprawdzić się w zawodzie kelnera, warto rozpocząć swoją przygodę podczas pracy sezonowej. W sezonie letnim, w miejscowościach typowo turystycznych, punkty gastronomiczne potrzebują dodatkową parę rak do pracy.