Obecnie zainteresowanie modą na gotowanie, zdrowe odżywanie cały czas wzrasta. Powstają nowe programy kulinarne, gdzie uczestnicy szkolą się, w jaki sposób najlepiej przygotowywać posiłki. Podobno gotować każdy umie, ale na pewnie nie każdy potrafi znaleźć w codziennej potrawie nowy smak.

kucharz

Jak naprawdę wygląda praca kucharza? Co się dzieje w drugiej części restauracji, gdzie nie ma gości? Warto kształcić się w tym kierunku? Na te oraz inne pytania odpowiedział nam Pan Marcin Szachowicz, który swoje umiejętności kulinarne zdobywał m.in. w hotelu Marriott czy Bristol. Wiedza z zakresu technologii żywienia pozwoliła mu objąć wszystkie szczeble kariery i dała wszechstronne spojrzenie na kuchnie. Pan Marcin współpracuje również przy kursie kucharskim w Warszawie.

Czy w obecnej sytuacji na rynku, gdzie tuż za rogiem możemy znaleźć restaurację, punkt gastronomiczny, nadal jest zapotrzebowanie na kucharzy?

gotowanie

Na kursie poznamy nie tylko sekrety kulinarne, ale również dobrą technikę przyrządzania potraw.

Branża gastronomiczna nieustannie się rozwija, powstają nowe restauracje, bary, a także firmy cateringowe. W związku z tym rośnie zapotrzebowanie na kucharzy. Doskonali kucharze są dziś znani nie tylko w środowisku, lecz także w mediach. Powstaje coraz więcej kulinarnych programów telewizyjnych i rośnie świadomość wśród ludzi, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Kucharze dzisiaj kreują renomę restauracji. Tam, gdzie jest dobre jedzenie – tam są także klienci. Praca kucharza polega dziś nie tylko na przygotowywaniu dań, ale także na eksperymentowaniu, ciekawej dekoracji potraw, układaniu menu. Poza tym kucharze uczestniczą w kulinarnych konkursach, biorą udział w szkoleniach i wyjeżdżają za granicę w poszukiwaniu smaku.

Biorąc pod uwagę Pana wieloletnie doświadczenie w branży kucharskiej, czy Pana zdaniem zawód kucharza jest trudny, czy wymaga ciągłego kształcenia się i czy jest opłacalny – bo właśnie na ten czynnik młodzi ludzie najbardziej zwracają uwagę?

Kucharz przede wszystkim powinien mieć dobrze rozwinięty zmysł smaku. Niezepsuty, ale też niekoniecznie wyostrzony. W pracy przyda się także zmysł artystyczny, poczucie elegancji. Ważne jest także usposobienie, łatwość nawiązywania kontaktów, umiejętność pracy w grupie, pod presją czasu. Zdobyć zawód kucharza można w szkole gastronomicznej – zawodowej lub technikum. Jest to droga najkrótsza i najczęściej wybierana. Uczniowie uczą się m.in. umiejętności przygotowywania różnych potraw, dekorowania oraz obsługi imprez okolicznościowych. Ważne są także praktyki, które odbywa się w restauracjach, co ma największe znaczenie na drodze zawodowej – nic nie zastąpi kontaktu z mistrzem.

zdjęcie

Szkolenie kucharskie GoWork.pl

Czy osoba, która nie miała nigdy wcześniej do czynienia z gotowaniem, może zapisać się na kurs i podszkolić wiedzę dla samego siebie, nie wiążąc przyszłej kariery z gotowaniem?

Dlatego dla osób posiadających wykształcenie gastronomiczne, jak i dla osób, które nie mają takiego wykształcenia polecam uczestnictwo w takich kursach. Można tutaj znacząco powiększyć swoją wiedzę z zakresu gastronomii. Kurs kucharski składa się z dwóch części; teoretycznej oraz praktycznej. W części teoretycznej uczestniczy uzyskają wiedzę m.in. z zagadnień HACCP, struktury organizacyjnej zakładu gastronomicznego oraz procesów gastronomicznych.

Natomiast w części praktycznej każdy z uczestników ma okazję sporządzać różnego rodzaju potrawy pod okiem doświadczonych szefów kuchni. Ma okazję również zobaczyć jak w praktyce wygląda i funkcjonuje prawdziwa kuchnia. Zajęcia nie są prowadzone na salach treningowych tylko w profesjonalnej kuchni restauracji lub hotelu. Kursanci również biorą udział przy przygotowywaniu różnego rodzajów przyjęć czy bankietów, które w tym samym czasie odbywają się w lokalu.

Na kurs może zapisać się również osoba która nie zamierza wiązać swojej przyszłości z zawodowym gotowaniem. Często uczestnikami są osoby które pracują w całkiem innej dziedzinie. Natomiast gotowanie to ich wielkie hobby. Zdarzają się osoby które nie miały żadnego doświadczenia z gotowaniem, które utrzymywały , że potrafią przypalić nawet wodę na herbatę. Po ukończeniu kursu zmieniały swoje zdanie. Zauważyły w sobie i chęci i spore umiejętności w kuchni. Pozbyły się zahamowań i obaw. Stały się silnymi osobistościami w swojej domowej kuchni. Teraz gotowanie zwykłego obiadu dla rodziny to wielkie wydarzenie ( czerpanie przyjemności z samego kreowania menu, przygotowywania go jak również samej prezentacji ).

Zdarzyły się Panu jakieś nietypowe sytuacje podczas kursu? Czy przytrafił się Panu wyjątkowo zdolny uczeń?

Podczas szkoleń miałem kontakt z dużą ilością kursantów. Jedni to kucharze pracujący w bardziej lub mniej renomowanych restauracjach, a niektórzy to typowi laicy w kuchni. Natomiast nikomu nie brakowało zaparcia w dążeniu do celu, do powiększenia swojej wiedzy. Bardziej w pamięci pozostają osoby które są odważne, wyrywne, które swoją ambicją chcą być zawsze w czołówce. Niektórzy kursanci pozostawali moimi pracownikami, a niektórych godnie polecałem do pracy w restauracjach u znajomych szefów kuchni czy właścicieli lokali gastronomicznych.

Dziękujemy za rozmowę.

Autor wpisu: GoWork.pl