Może się nam wydawać, że takie prace, jak kelner, nie mają przed nikim żadnych tajemnic. I tutaj większość z nas może być zaskoczona – jeśli chodzi o kelnera, nawet jego wykształcenie może mieć wpływ na to, w jaki sposób będzie wykonywał swoje obowiązki oraz czy będzie zwykłym podawaczem czy faktycznie kelnerem, jakich dzisiaj oglądamy jedynie w najdroższych restauracjach. Najważniejsze jest nawet nie obycie, jak wiedza kulinarna – bez tego niestety w owym zawodzie nie masz co liczyć na sukcesy.

Szkoły dla kelnerów – pewny start

Jeśli brak ci obycia lub nie wiesz, od czego zacząć, możesz udać się do szkoły o profilu kelnera – tak, istnieją takie i mają się naprawdę nieźle. Jeśli w rodzinie nie masz nikogo, kto byłby związany z branżą gastronomiczną czy restauratorską, dobrym rozwiązaniem są kursy, na przykład barmana, baristy, sommeliera czy saoir vivre kelnera.

Wymagane umiejętności

Do zadań kelnera należy oczywiście obsługa klienta – ta jednak coraz częściej wymaga znajomości nie tylko odstaw gastronomii, ale i serwowanych potraw. Klienci pytają o skład, pytają o składniki wywołujące alergię, jak gluten czy laktozę, a także o rodzaj tłuszczu, na jakim jest przygotowywana potrawa. Kelner to przyjaciel klienta, który aby sprzedać, musi znać zasady kultury oraz również dopasować najlepiej, jak potrafi, trunki do konkretnych potraw. Kelner musi również posiadać odpowiednią, elegancką prezencję, schludny strój oraz nienaganne maniery. Jeśli kelner się sprawdzi, może liczyć od swoich gości naprawdę spore napiwki.