Praca kelnera jest jedną z najpopularniejszych prac, jakich podejmują się osoby młode, często studentów chcących zarobić na własne utrzymanie, czy na swoje potrzeby. To także jedna z najchętniej przyjmowanych posad za granicą podczas sezonu wakacyjnego. Dobre stawki, możliwość dorobienia nawet – jak mówią sami pracodawcy – drugiej pensji z napiwków jest czasem bardzo kuszącą ofertą. Jaki jednak powinien być idealny kelner, aby faktycznie mógł sporo zarobić?

Tylko umiejętności?

Oczywiście umiejętności czysto techniczne, związane z przyjęciem zamówienia, ładnym przyjęciem gościa, wzbudzeniem jego zaufania co do wyboru odpowiedniej potrawy oraz właściwe, zgodne z zasadami dobrego zachowania podanie to absolutna podstawa, tak samo jak wytrzymałość fizyczna, a także zdolności radzenia sobie z roznoszeniem jedzenia nawet wśród sporego tłumku na sali. Tego jednak można nauczyć się równie dobrze w trakcie pierwszego szkolenia, a nabyć koniecznej wprawy już podczas codziennej pracy. To jednak nie wszystko.

Ważne jest usposobienie

Sami zapewne często łapiemy się na tym, że wolimy imamy zdecydowanie lepszy nastrój, kiedy obsługujący nas kelner czy kelnerka są uśmiechnięci oraz pozytywnie nastawieni do nas, do całego miejsca, w jakim się znajdujemy, a czasem mamy wrażenie, że w ogóle do całego świata. Takie nastawienie jest najważniejsze w tej branży i jest podstawą budowania dobrego wizerunku. Szeroki uśmiech jest w tej branży zdecydowanie najważniejszy.