SIE
08

Dieta i odchudzanie są w modzie

Obecnie w Polsce bardzo popularne jest propagowanie zdrowego trybu życia. Stosowanie różnych diet i zachowanie aktywności fizycznej jest prezentowane również przez media. W końcu kto z nas nie zna Ewy Chodakowskiej? Coraz więcej osób interesuje się sportem, fitnessem oraz dietą. Niestety większość z nas zamiast zdrowo się odżywiać stosuje przeróżne diety cud.

Jaka dieta jest zdrowa?

Jeśli decydujemy się na dietę odchudzającą, musimy pamiętać, by była przede wszystkim zdrowa czyli taka, której efekt utrzymuje się co najmniej dwa lata po zakończeniu okresu odchudzania. Dietetycy odradzają stosowanie diet, które pozwalają na szybkie schudnięcie w krótkim czasie, ponieważ nie są one dobre dla naszego organizmu. Dopóki będziemy traktować dietę jako czasową zmianę nawyków żywieniowych, nie osiągniemy długofalowych sukcesów. Jeśli stajemy na wadze i widzimy kilka kilogramów mniej – zastanówmy się czy nie jest to tylko strata wody, lub co gorsza mięśni. Jak odpowiednio dobrać dietę, by na stałe zrzucić zbędne kilogramy? Jakie ćwiczenia wybrać, by wysmuklić ciało? Na te pytania odpowie Wam dietetyk. Niezbędną wiedzę z zakresu układania menu, klasyfikacji i rodzaju diet uzyskamy po skończeniu kursu dietetyki i odchudzania. Zawód dietetyka jest bardzo przyszłościowy, ponieważ coraz więcej osób decyduje się na zmianę swoich nawyków żywieniowych. Ludzie zgłaszają się do dietetyka, ponieważ potrzebują pomocy w skutecznym i trwałym (bez efekty jojo) zgubieniu tkanki tłuszczowej. Część z nich chce po prostu wymodelować figurę. Stosowanie eksperymentów na własną rękę nie jest dobrym rozwiązaniem. Możemy sobie bardzo zaszkodzić, doprowadzić do odwodnienia lub wycieczenia organizmu.

Dobry dietetyk

Jeśli chcemy zostać dietetykiem, musimy być cierpliwi, wyrozumiali oraz otwarci na potrzeby pacjentów. Zdolność empatii jest również ważna w tym zawodzie. Głównym zadaniem dietetyka jest wspomaganie procesu leczenia odpowiednim doborem diety lub poprawa samopoczucia pacjenta poprzez odżywianie. Ważna jest także znajomość nie tylko anatomii i fizjologi człowieka, ale też skutków działania produktów żywnościowych.

Po ukończeniu kursu otrzymamy dyplom oraz zaświadczenie uprawniające do wykonywania wymarzonego zawodu.


Dodaj komentarz

Nie będzie opublikowany na stronie.