Pasja nie zawsze wystarczy, żeby zdobyć wymarzony zawód. W przypadku kucharza czasem wrodzone umiejętności są stawiane ponad wymagane doświadczenie w gastronomii czy wykształcenie, jednak jeśli chodzi o szefa kuchni, nie jest już tak łatwo.

Coś z niczego

Od wybitnego szefa kuchni wymaga się, żeby potrafił zrobić coś z niczego, a zwykłe składniki wyniósł do rangi sztuki. Nie tylko kubki smakowe gościa mają doznawać ekstazy, posiłek musi zachwycać również wizualnie. Szef kuchni jednak ma obowiązek sprawnie zarządzać zespołem kucharzy oraz kelnerów wydających potrawy. Idealnym jest charyzmatyczny, pełen werwy człowiek, potrafiący porwać za sobą tłumy, ale i znający się również na samych ludziach – gościach, dla których gotuje wraz z zespołem.

Nie samą pasją żyje człowiek

Na stanowisku szefa kuchni może zostać zatrudniona osoba z zawodowym tytułem kucharza, posiadająca kierunkowe wykształcenie oraz zdany egzamin mistrzowski. Mówiąc ogólnie – szef kuchni musi mieć tytuł mistrza kuchni, żeby zostać nim w jakiejś restauracji. Dobrze, aby posiadał szkolenia z zakresu zarządzania ludźmi czy posiadał przygotowanie pedagogiczne, gdyby przyszło mu szkolić młodą kadrę. Od szefa kuchni wymaga się również znajomości technik sprzedażowych, najlepiej też, aby uznawany był za autorytet, przywiązany do pewnych idei i postaw. To on jest odpowiedzialny za przygotowanie karty dań i to od niego zależy, czy serwowane potrawy zdobędą uznanie u grupy docelowej, dla której są przygotowywane.