Od jakiegoś czasu możemy zaobserwować pewną zmianę – chodzi o to, że nasze społeczeństwo ma coraz większą świadomość tego, że prawidłowe odżywianie oraz zdrowy tryb życia są najlepszymi sposobami na poprawę kondycji organizmu. Dlatego coraz większą popularnością cieszą się zawody, które mogą pomóc w kwestii zdrowotnej – wśród nich można wymienić m.in. dietetyka, czyli specjalistę od spraw żywienia.

Obowiązki i zadania dietetyka

Osoba zatrudniona na tym stanowisku przeprowadza badania dotyczące wpływu danego produktu spożywczego na zdrowie człowieka – sprawdza jego skład, jakość, sposób przetwarzania (np. to, jaka jest ilość utraconych składników odżywczych podczas gotowania) oraz to, jaka jest reakcja organizmu po zjedzeniu danej żywności. Dietetyk bierze pod uwagę nie tylko kaloryczność i zawartość produktu, ale również indywidualne predyspozycje konkretnej osoby – wiek, wzrost, waga, stan zdrowia czy tryb życia są dla tego specjalisty istotnymi danymi, które pomagają w opracowaniu odpowiedniej diety. Jest to bardzo ważne w przypadku sportowców, osób chorych na cukrzycę czy też cierpiących na otyłość. Ważną rolą osoby zatrudnionej w sprawach żywienia okazuje się promowanie w społeczeństwie podstawowych zasad dotyczącego racjonalnego odżywiania oraz uświadomienie innym o zdrowym trybie życia. Dietetyk może zostać zatrudniony m.in. w placówkach związanych ze zdrowiem (odpowiednie instytucje medyczne lub dietetyczne), klubach fitness i siłowni, przychodni medycznej oraz zakładach gastronomicznych. Istnieje też możliwość założenia własnej działalności gospodarczej lub otworzenie własnego gabinetu dietetycznego. Wynagrodzenie takiego specjalisty uzależnione jest od miejsca pracy, ale średnia wysokość pensji wynosi około 2 tysięcy złotych.Na temat podobnego stanowiska, które daje dużo możliwości rozwoju, warto przeczytać w artykule: „Technik masażysta czyli pamiętaj o zdrowiu!” Bo zdrowie jest najważniejsze.

Jak zdobyć uprawnienia?

Aby zdobyć uprawnienia zawodowe z tej dziedziny, można iść na odpowiedni kierunek zajęć w szkole policealnej. Nauka przyszłych dietetyków trwa dwa semestry, a program kształcenia obejmuje m.in. wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii człowieka, zasad racjonalnego żywienia, psychologii oraz zajęcia praktyczne z planowania diety i układania jadłospisów z użyciem technik komputerowych. Dietetyka nazywa się często przyszłościowym zawodem, ze względu na coraz większą popularność usług związanych ze zbilansowanym odżywianiem.