Czerwona Maszyna Artykuły Gospodarstwa Domowego

Kraków

Opinie o Czerwona Maszyna Artykuły Gospodarstwa Domowego

moi 2015-10-15 13:39:58
Byłem na rozmowie 3 lata temu na magazyniera. Mam nadzieje, że zmienili warunki zatrudnienia, bo wtedy to co mi przedstawili to jeden wielki śmiech. Szukasz pracy a oni mówią, że masz im zapłacić kilka tysięcy złotych "za szkolenie wstępne". Umowa na bodajże 2 lata była, BEZ możliwości wcześniejszego odejścia. W przypadku odejścia ogromna kara finansowa. Jawne naruszenie prawa, ale kij tam wie jak był punkcik sformułowany w umowie, którą trzeba było podpisać :)
11
HZ 2015-11-15 10:51:06
Szanowny Panie,
Najwyraźniej nie do końca zrozumiał Pan zapisy proponowanej umowy. Szkoda że nie dopytał Pan o nie w trakcie rozmowy i teraz musimy toczyć dyskusję na forum publicznym.
Po pierwsze - wszystkie nasze umowy są zgodne z prawem. Jako 12-letnie przedsiębiorstwo bywamy okresowo kontrolowani między innymi przez ZUS i nigdy nasze umowy nie zostały zakwestionowane.
Po drugie - nie pobieramy i nigdy nie pobieraliśmy opłat za „szkolenie wstępne”.
Osoby bez doświadczenia zawsze kierujemy na BEZPŁATNE szkolenie a w umowie jedynie określamy jego wartość. 3 lata temu określaliśmy ją jako równowartość dwóch miesięcznych wynagrodzeń. Jeśli ta kwota wydała się Panu ogromna, to zapewne dlatego że oferujemy godziwe wynagrodzenia.
Po trzecie możliwość wypowiedzenia umowy w każdym momencie wynika bezpośrednio z przepisów prawa. Dla umów o pracę mówi o tym Kodeks Pracy, a dla umów cywilno-prawnych - Kodeks Cywilny.
Po czwarte - nasze umowy nie zawierają zapisów o „karach finansowych” ani też żadnego punktu który możnaby w ten sposób interpretować.

Z poważaniem
(usunięte przez administratora) - właściciel firmy
8
JYou 2016-06-20 15:49:23
Witam,
ze zdziwieniem przeczytałem opinię niedoszłego magazyniera - nic chłopie nie zrozumiałeś.
Pracuję w Czerwonej Maszynie od 2 lat i z zadowoleniem muszę przyznać, że na możliwości rozwoju nie mogę narzekać. Przez ten czas nauczyłem się znaczenie więcej niż w dotychczasowych firmach. Są jasne zasady i wypłaty w terminie. Wymagają, ale nie czepiają się i chyba dlatego cały czas Maszyna się rozwija. Ja poszedłem do pracy, swoje robię i sobie chwalę.
10
kf 2016-07-10 23:17:57
Który pracownik jest tam od 2 lat, oprócz kierownictwa (oczywiście)?! Z tego co wiem, to niewiele osób wytrzymuje tam do końca umowy, a na pewno jej nie przedłuża :)
8
Izabela 2016-07-17 21:23:54
Witam serdecznie,
Pracowałam w Czerwonej Maszynie dorywczo, ze względu na studia dzienne, które są dla mnie priorytetem i powiem szczerze, że jestem zdziwiona negatywnymi opiniami o tej firmie. Ja bardzo dobrze wspominam prace, Szefostwo dbało nawet o zapewnienie jedzenie jeżeli trzeba było dłużej zostać, wielokrotnie zamawiano pizze lub inne jedzenie. Na pewno muszę przyznać, że osoby, które traktowały tam prace poważnie i było to widać to nie narzekały na prace i na pewno nie miały na co narzekać. Atmosfera w pracy jest bardzo sympatyczna. Osobiście chciałabym pracować w tej firmie po studiach .
10
:))))) 2016-10-14 11:03:57
Pani Izabelo,
Firma z pewnością wydaje się przyjazna dla osób z zewnątrz, które nie muszą do niej przychodzić codziennie. Wystarczy kilka tygodni pracy jako szeregowy pracownik, żeby przekonać się, że podjęcie pracy w CM było błędem. Zakres obowiązków, odpowiedzialność za nasze działania oraz wymagania pracodawcy są nieadekwatne do rodzaju umowy i wynagrodzenia jakie otrzymujemy. Praca głównie dla studentów, jeżeli chcesz się przekonać jak działa polski smallbiznes to aplikuj. Ja nie polecam, dla mnie to kpina.
7
MN 2016-10-14 22:58:57
Te komentarze to kpina :) Ja tu trafiłam kilka lat temu po krótkim epizodzie w korpo i 100 razy wolę pracę w małej firmie od korpo wyzysku. Kto się stara (np ja:) ) ten dostaje premie, a kto leseruje i chowa się po kątach prędzej czy później nie wytrzymuje, bo w małej firmie nie da się tego ukryć. I dobrze, bo teraz mamy przynajmniej zaangażowany zespół. Mnie się tu dobrze pracuje i cały czas uczę się nowych rzeczy, bo firma w ostatnim okresie intensywnie się rozwija.
5
:))))) 2016-10-14 23:54:53
Wstydziłbym się jako pracodawca żeby dodawać pozytywne komentarze tego samego dnia kiedy pojawi prawdziwy negatyw, jak to mówią tonący brzytwy się chwyta a to chyba świadczy o tym że firma intensywnie się nie rozwija. Do korpo które gwarantuje umowy o pracę, opiekę medyczną i pakiety sportowe+ lepsze pieniądze Czerwonej Maszynie jeszcze dużo brakuje. Apropo premii na waciki, sposobie w jaki jest przyznawana oraz wielu innych tradycji wpajanych nowym pracownikom, które są skandaliczne nie będę się wypowiadać na forum publicznym ze względu na resztki szacunku do miejsca, w którym spędziłem tyle czasu. Jaka umowa, jaka płaca, jakie traktowanie pracownika taka praca, każdy się stara z nadzieją na poprawę lecz u Was, patrząc po wyżej postawionej kadrze to jakieś 15 lat bycia wzorowym, elastycznym i bezbłędnym. W każdym razie odejdzie jeden, przyjdzie kolejny i tak w koło macieju :)
9
HZ 2016-10-16 12:31:50
Szanowni Państwo,

Jako właściciel tej firmy wiem doskonale, kto napisał te komentarze.

@:)))))
Podstawowym elementem niedopasowania który wzbudził tyle Pańskiej frustracji jest to, że nie stosujemy w Czerwonej Maszynie zasady: „jaka płaca taka praca”, tylko zasadę odwrotną: jaka PRACA taka PŁACA.

Osobiście uważam, że wynagrodzenie które Pan otrzymywał było adekwatne do stanowiska i na tym samym poziomie, który można spotkać w innych firmach na takim samym stanowisku.

Szkoda, że nie wspomniał Pan o tym, że firma w ramach premii opłaciła Pański kurs prawa jazdy - w okresie kiedy wykonywał Pan obowiązki z zaangażowaniem.

Każda praca ma swoje plusy i minusy, każdy szef ma swoje wymagania. Jednak mam wrażenie, że na tym portalu większość opinii pochodzi od ludzi, których najlepiej określa poniższy cytat (znalezione na Goldenline):

"Są ludzie wiecznie sfrustrowani, którym się nie dogodzi, chcieliby, żeby szef za każdą czynność głaskał ich po głowie, chwalił, dawał awans i podwyżkę, wyznający zasadę "czy się robi, czy się leży 2 tysiące się należy.”

Muszę Panu na koniec podziękować zwłaszcza za drugi komentarz, mam nadzieję że skutecznie odstraszy on osoby „wysoce roszczeniowe" od aplikowania do naszej firmy - gdyż nigdy nie będziemy w stanie ich zadowolić.

Z poważaniem

Hanna Zasada - właściciel firmy
11
:))))) 2016-10-16 14:43:09
W takim wypadku bardzo mi przykro, że prace w Państwa firmie zazwyczaj podejmują osoby roszczeniowe i nie ważne kto przyjdzie negatywne opinie sobie szybko wyrabiają. Premia w postaci prawa jazdy, które miało wnieść również korzyści do pracy Państwa firmy można potraktować jako rekompensate za niespełnione obietnice co do podwyzki po 3 miesiącach tzw. okresu próbnego pomijajac fakt obcinania pensji. Jasnym jest ze o wszystko trzeba się upomnieć bo nikt nie zadba o dobro pracownika i jego warunki zatrudnienia jak on sam. Co do stawek moje zarobki wzrosły o 75% na tym samym stanowisku wiec nie sądzę że są jakieś wybitne. Gratuluję prawdziwego komentarza od szefa i żegnam bo szkoda wypocin.
5
Jankes 2016-10-16 17:59:53
Czytając wszystkie komentarze, prawdziwe są tylko te negatywne. Podwyżki, premie to chyba kiepski żart.
Obarczanie pracownika przesadną odpowiedzialnością, wykonywaniem zadań ponad zakres obowiązków. Z pracy wychodzisz wtedy kiedy wykonasz wszystkie przydzielone Ci obowiązki na ten dzień a nie po upływie określonego dziennie czasu pracy, "przymusowe nadgodziny" ale to przecież normalne. Robi tak inna osoba zrobisz i ty. A obcinanie wypłat to chyba już norma. Każdy popełnia błędy, ale pracując w tej firmie zostaną Ci one przeliczone na pieniądze. W konsekwencji nigdy nie otrzyma się kwoty wpisanej na umowie. O terminowości już nie wspomnę. Kary za zerwanie umowy i wiele innych kwestii, o których szkoda pisać. A na miejscu właścicieli starałbym się zmienić coś w swoim postępowaniu a nie próbować odpowiadać pozytywnymi komentarzami na temat własnej firmy, ponieważ to trochę nieprofesjonalne.
5
(O_O) 2016-10-17 14:20:10
:))))), MN, Jankes
Tak dobrze ci idzie dyskusja samemu ze soba że śmiało możesz sobie wzajemnie za prawdziwe negatywy piwo postawić :))

7
Wena1221 2017-03-07 17:21:27
Coś jest z tą firmą nie tak przeglądam oferty pracy na magazyniera co jakiś czas w nadziei ze znajdzie coś lepszego od obecnej pracy i muszę przyznać ze ofertą czerwonej maszyny przewija się przynajmniej raz w miesiącu wiec tak częsta rotacja w firmie nie świadczy o niej najlepiej (po za tym już wiem dlaczego oferują prace tylko na 6 godzin)
Robson 2017-04-08 01:17:55
Rozwiń wątek "po za tym już wiem dlaczego oferują prace tylko na 6 godzin" ?
Była pracownica 2017-04-11 18:07:42
Nie poleciłabym nawet największemu wrogowi. Jedna wielka porażka - ego i wymagania z księżyca właścicielki oraz jej 'kierownika', który z pakowaniem jednej paczki uwija się w godzinę, a od pracownika wymaga zrobienia tego samego 10x szybciej :) A co za tym idzie obcinanie pożal się Boże 'premii' na porządku dziennym. Już sama rotacja pracowników mówi bardzo wiele o tej 'firmie'. Oczywiście umówione wcześniej 6 godzin pracy, to kiepski żart - siedzisz dopóki nie zrobisz wszystkiego, co zaplanowane jest na dany dzień, a wypłata nie jest godzinowa. I oczywiście, Pracownicy - nie dajcie się nabierać na jakieś śmieszne terminy wypowiedzenia - to umowa zlecenie i możecie nie przyjść z dnia na dzień, a wielmożni państwo może przypomną sobie jak to jest pakować paczuszki z chińszczyzną na czas :)
6
CzerwonaMaszyna 2017-04-17 15:30:54
Dziękujemy za opinię.
W ramach sprostowania:

Nadgodziny o których Pan wspomina nie są obowiązkowe. Owszem, jeśli pracy jest naprawdę dużo, pytamy czy pracownicy mogę zostać dłużej, a dodatkowe godziny zawsze są płatne.

Odnośnie premii, to gorący temat na tym forum. Premie dostaje się za dobrze wykonywaną pracę, a nie za sam fakt pojawienia się w firmie. Odejmujemy premie, jeśli pracownicy spóźniają się lub mimo odbytego szkolenia, nie wypełniają swoich obowiązków.
Oczywiście, to nie znaczy że nowy pracownik ma od razu wiedzieć wszystko. Zawsze, napotykając problem można zapytać przełożonych.
Nie tolerujemy postawy "nie wiem i się nie dowiem- poczekam aż zrobi to kto inny".
Duża rotacja wynika z tego, że niestety dla niektórych to zbyt duże wymagania.


3
CzerwonaMaszyna 2017-04-17 15:45:33
Oferujemy zmiany trwające 6 godzin ponieważ jest to praca fizyczna, wymagająca jednak minimum skupienia i krótsze zmiany zapewniają większą efektywność;)
Nie ma tu żadnych "haczyków". Jeśli ma Pan więcej pytań, dotyczących tego jak wygląda praca na stanowisku magazyniera, proszę pytać.
2
Yoloo 2017-06-06 19:52:12
Hahaha . Szkoda, że warunki pracy w czerwonej maszynie oraz traktowanie ludzi nie stoi na tak wysokim poziomie jak wypowiedzi osób kierujących firma na tym forum.
3
Yoloo 2017-06-06 20:20:40
Przykro mi to mówić ale trzeba być naprawdę zdesperowanym, bez honoru i ambicji żeby pracować w takim kołchozie. Życzę potencjalnym pracownikom lub już zatrudnionym lepszego wyboru pracy, a o to w tym przypadku nie trudno.
1
Zzzzzz 2017-06-06 21:29:58
Nie ma co tu prostować @CzerwonaMaszyna. To forum dla pracowników, a nie biednych pracodawców którzy zbierają baty w internecie. Tlmeczenie się nic nie da, każdy przyjdzie, zobaczy, to się przekona. Każdy będzie bronił swojej firmy i imienia, nic dziwnego jednak złej opini juz pewnie kilkunastu albo kilkudziesięciu osob mających nieprzyjemność tu pracować nic nie zmieni. Szkoda po prostu ludzi żeby marnowali na Was czas i nerwy. Nikt Was nie chce niszczyć ani robić na złość, sami to robicie a tutaj są owoce Waszych starań. Klamstwa i wybielanie sie do tego z Waszej strony, to tylko drażni.
1
CzerwonaMaszyna 2017-06-21 15:02:56
Przykro nam, że nasze odpowiedzi Cię drażnią. My przedstawiamy nasz punkt widzenia jako pracodawcy. W końcu wolność wypowiedzi powinna przysługiwać obu stronom. Walka z ludzką frustracją jest jak walka z wiatrakami. Gdzieś trzeba wylać gorycz, co też systematycznie robią użytkownicy tego forum. Jednocześnie mamy nadzieję, że każdy z wypowiadających się tutaj znajdzie swoją pracę marzeń. Czerwona Maszyna na dzień dzisiejszy cieszy się zgranym zespołem.
2
Zostaw swoją opinię o Czerwona Maszyna Artykuły Gospodarstwa Domowego - Kraków
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Czerwona Maszyna Artykuły Gospodarstwa Domowego