Czerwona Maszyna Artykuły Gospodarstwa Domowego

Kraków

Opinie o Czerwona Maszyna Artykuły Gospodarstwa Domowego

moi 2015-10-15 13:39:58
Byłem na rozmowie 3 lata temu na magazyniera. Mam nadzieje, że zmienili warunki zatrudnienia, bo wtedy to co mi przedstawili to jeden wielki śmiech. Szukasz pracy a oni mówią, że masz im zapłacić kilka tysięcy złotych "za szkolenie wstępne". Umowa na bodajże 2 lata była, BEZ możliwości wcześniejszego odejścia. W przypadku odejścia ogromna kara finansowa. Jawne naruszenie prawa, ale kij tam wie jak był punkcik sformułowany w umowie, którą trzeba było podpisać :)
11
HZ 2015-11-15 10:51:06
Szanowny Panie,
Najwyraźniej nie do końca zrozumiał Pan zapisy proponowanej umowy. Szkoda że nie dopytał Pan o nie w trakcie rozmowy i teraz musimy toczyć dyskusję na forum publicznym.
Po pierwsze - wszystkie nasze umowy są zgodne z prawem. Jako 12-letnie przedsiębiorstwo bywamy okresowo kontrolowani między innymi przez ZUS i nigdy nasze umowy nie zostały zakwestionowane.
Po drugie - nie pobieramy i nigdy nie pobieraliśmy opłat za „szkolenie wstępne”.
Osoby bez doświadczenia zawsze kierujemy na BEZPŁATNE szkolenie a w umowie jedynie określamy jego wartość. 3 lata temu określaliśmy ją jako równowartość dwóch miesięcznych wynagrodzeń. Jeśli ta kwota wydała się Panu ogromna, to zapewne dlatego że oferujemy godziwe wynagrodzenia.
Po trzecie możliwość wypowiedzenia umowy w każdym momencie wynika bezpośrednio z przepisów prawa. Dla umów o pracę mówi o tym Kodeks Pracy, a dla umów cywilno-prawnych - Kodeks Cywilny.
Po czwarte - nasze umowy nie zawierają zapisów o „karach finansowych” ani też żadnego punktu który możnaby w ten sposób interpretować.

Z poważaniem
(usunięte przez administratora) - właściciel firmy
7
JYou 2016-06-20 15:49:23
Witam,
ze zdziwieniem przeczytałem opinię niedoszłego magazyniera - nic chłopie nie zrozumiałeś.
Pracuję w Czerwonej Maszynie od 2 lat i z zadowoleniem muszę przyznać, że na możliwości rozwoju nie mogę narzekać. Przez ten czas nauczyłem się znaczenie więcej niż w dotychczasowych firmach. Są jasne zasady i wypłaty w terminie. Wymagają, ale nie czepiają się i chyba dlatego cały czas Maszyna się rozwija. Ja poszedłem do pracy, swoje robię i sobie chwalę.
9
kf 2016-07-10 23:17:57
Który pracownik jest tam od 2 lat, oprócz kierownictwa (oczywiście)?! Z tego co wiem, to niewiele osób wytrzymuje tam do końca umowy, a na pewno jej nie przedłuża :)
7
Izabela 2016-07-17 21:23:54
Witam serdecznie,
Pracowałam w Czerwonej Maszynie dorywczo, ze względu na studia dzienne, które są dla mnie priorytetem i powiem szczerze, że jestem zdziwiona negatywnymi opiniami o tej firmie. Ja bardzo dobrze wspominam prace, Szefostwo dbało nawet o zapewnienie jedzenie jeżeli trzeba było dłużej zostać, wielokrotnie zamawiano pizze lub inne jedzenie. Na pewno muszę przyznać, że osoby, które traktowały tam prace poważnie i było to widać to nie narzekały na prace i na pewno nie miały na co narzekać. Atmosfera w pracy jest bardzo sympatyczna. Osobiście chciałabym pracować w tej firmie po studiach .
8
:))))) 2016-10-14 11:03:57
Pani Izabelo,
Firma z pewnością wydaje się przyjazna dla osób z zewnątrz, które nie muszą do niej przychodzić codziennie. Wystarczy kilka tygodni pracy jako szeregowy pracownik, żeby przekonać się, że podjęcie pracy w CM było błędem. Zakres obowiązków, odpowiedzialność za nasze działania oraz wymagania pracodawcy są nieadekwatne do rodzaju umowy i wynagrodzenia jakie otrzymujemy. Praca głównie dla studentów, jeżeli chcesz się przekonać jak działa polski smallbiznes to aplikuj. Ja nie polecam, dla mnie to kpina.
6
MN 2016-10-14 22:58:57
Te komentarze to kpina :) Ja tu trafiłam kilka lat temu po krótkim epizodzie w korpo i 100 razy wolę pracę w małej firmie od korpo wyzysku. Kto się stara (np ja:) ) ten dostaje premie, a kto leseruje i chowa się po kątach prędzej czy później nie wytrzymuje, bo w małej firmie nie da się tego ukryć. I dobrze, bo teraz mamy przynajmniej zaangażowany zespół. Mnie się tu dobrze pracuje i cały czas uczę się nowych rzeczy, bo firma w ostatnim okresie intensywnie się rozwija.
3
:))))) 2016-10-14 23:54:53
Wstydziłbym się jako pracodawca żeby dodawać pozytywne komentarze tego samego dnia kiedy pojawi prawdziwy negatyw, jak to mówią tonący brzytwy się chwyta a to chyba świadczy o tym że firma intensywnie się nie rozwija. Do korpo które gwarantuje umowy o pracę, opiekę medyczną i pakiety sportowe+ lepsze pieniądze Czerwonej Maszynie jeszcze dużo brakuje. Apropo premii na waciki, sposobie w jaki jest przyznawana oraz wielu innych tradycji wpajanych nowym pracownikom, które są skandaliczne nie będę się wypowiadać na forum publicznym ze względu na resztki szacunku do miejsca, w którym spędziłem tyle czasu. Jaka umowa, jaka płaca, jakie traktowanie pracownika taka praca, każdy się stara z nadzieją na poprawę lecz u Was, patrząc po wyżej postawionej kadrze to jakieś 15 lat bycia wzorowym, elastycznym i bezbłędnym. W każdym razie odejdzie jeden, przyjdzie kolejny i tak w koło macieju :)
6
HZ 2016-10-16 12:31:50
Szanowni Państwo,

Jako właściciel tej firmy wiem doskonale, kto napisał te komentarze.

@:)))))
Podstawowym elementem niedopasowania który wzbudził tyle Pańskiej frustracji jest to, że nie stosujemy w Czerwonej Maszynie zasady: „jaka płaca taka praca”, tylko zasadę odwrotną: jaka PRACA taka PŁACA.

Osobiście uważam, że wynagrodzenie które Pan otrzymywał było adekwatne do stanowiska i na tym samym poziomie, który można spotkać w innych firmach na takim samym stanowisku.

Szkoda, że nie wspomniał Pan o tym, że firma w ramach premii opłaciła Pański kurs prawa jazdy - w okresie kiedy wykonywał Pan obowiązki z zaangażowaniem.

Każda praca ma swoje plusy i minusy, każdy szef ma swoje wymagania. Jednak mam wrażenie, że na tym portalu większość opinii pochodzi od ludzi, których najlepiej określa poniższy cytat (znalezione na Goldenline):

"Są ludzie wiecznie sfrustrowani, którym się nie dogodzi, chcieliby, żeby szef za każdą czynność głaskał ich po głowie, chwalił, dawał awans i podwyżkę, wyznający zasadę "czy się robi, czy się leży 2 tysiące się należy.”

Muszę Panu na koniec podziękować zwłaszcza za drugi komentarz, mam nadzieję że skutecznie odstraszy on osoby „wysoce roszczeniowe" od aplikowania do naszej firmy - gdyż nigdy nie będziemy w stanie ich zadowolić.

Z poważaniem

Hanna Zasada - właściciel firmy
8
:))))) 2016-10-16 14:43:09
W takim wypadku bardzo mi przykro, że prace w Państwa firmie zazwyczaj podejmują osoby roszczeniowe i nie ważne kto przyjdzie negatywne opinie sobie szybko wyrabiają. Premia w postaci prawa jazdy, które miało wnieść również korzyści do pracy Państwa firmy można potraktować jako rekompensate za niespełnione obietnice co do podwyzki po 3 miesiącach tzw. okresu próbnego pomijajac fakt obcinania pensji. Jasnym jest ze o wszystko trzeba się upomnieć bo nikt nie zadba o dobro pracownika i jego warunki zatrudnienia jak on sam. Co do stawek moje zarobki wzrosły o 75% na tym samym stanowisku wiec nie sądzę że są jakieś wybitne. Gratuluję prawdziwego komentarza od szefa i żegnam bo szkoda wypocin.
4
Jankes 2016-10-16 17:59:53
Czytając wszystkie komentarze, prawdziwe są tylko te negatywne. Podwyżki, premie to chyba kiepski żart.
Obarczanie pracownika przesadną odpowiedzialnością, wykonywaniem zadań ponad zakres obowiązków. Z pracy wychodzisz wtedy kiedy wykonasz wszystkie przydzielone Ci obowiązki na ten dzień a nie po upływie określonego dziennie czasu pracy, "przymusowe nadgodziny" ale to przecież normalne. Robi tak inna osoba zrobisz i ty. A obcinanie wypłat to chyba już norma. Każdy popełnia błędy, ale pracując w tej firmie zostaną Ci one przeliczone na pieniądze. W konsekwencji nigdy nie otrzyma się kwoty wpisanej na umowie. O terminowości już nie wspomnę. Kary za zerwanie umowy i wiele innych kwestii, o których szkoda pisać. A na miejscu właścicieli starałbym się zmienić coś w swoim postępowaniu a nie próbować odpowiadać pozytywnymi komentarzami na temat własnej firmy, ponieważ to trochę nieprofesjonalne.
2
(O_O) 2016-10-17 14:20:10
:))))), MN, Jankes
Tak dobrze ci idzie dyskusja samemu ze soba że śmiało możesz sobie wzajemnie za prawdziwe negatywy piwo postawić :))

5
Zostaw swoją opinię o Czerwona Maszyna Artykuły Gospodarstwa Domowego - Kraków
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Czerwona Maszyna Artykuły Gospodarstwa Domowego