brak logo

OBI szwedzka

Poznań

Opinie o OBI szwedzka

anonim 2013-06-02 16:51:10
Witajcie! szukam pracy jako sprzedawca najlepiej właśnie w markecie budowlanym. Mam doświadczenie w Castoramie. Napiszcie, jakie zarobki ta sieć oferuje tzw. ekspertom? umowy są na stałe czy na zlecenie?
Tisha 2013-06-02 22:03:30
Obi płaci ekspetom 2500 brutto, umowa jest na rok, a potem albo przedłużana albo nie :-)
Jeśli zależy ci na dobrej współpracy i nie jesteś dupowłazem nie idź na TECHNIKĘ,pozdrawiam.
anonim 2013-06-05 20:15:03
Tisha- dzięki:) za szybką odpowiedz i tyle informacji! MAŁO płacą, ale nie mam żadnej pracy, więc niech będzie do momentu, aż nastaną lepsze czasy. Co do działu- myślę o farbach, na tym się akurat znam:)
Tisha 2013-06-06 21:01:16
Farby???Czyli dział MIESZKAĆ,jest tam fajne towarzystwo :) ale mają już doradcę eksperta :)
Były pracownik OBI 2013-06-19 13:19:40
Witam. Przepracowałem w poznańskim oddziale Obi około 2 lata, przechodząc przez stanowiska serwisu logistycznego (układanie towaru) następnie sprzedaż aby ostatecznie zająć się systemową obsługą zamówień asortymentu oraz serwisem zleceń klientowskich. Osobom szukającym jakichkolwiek rzetelnych informacji mogę powiedzieć jedno - praca naprawdę nie jest zła... zarobki dla sprzedawców wahają się w zależności od wynegocjowanej stawki i jest to sprawa indywidualna ale wypłata zawsze jest na czas. W przeszłości zdarzały się premię za wypracowany target (osiągnięcie narzuconego obrotu) lecz w chwili obecnej poprzeczka stoi naprawdę wysoko i raczej nie prędko ponownie trafi się ta dodatkowa kasa. Wybór najlepszego działu nie jest wcale taki oczywisty. W końcu to jeden wielki tygiel charakterów. Osobiście stawiałbym obecnie na dział budować ze względu na chwilowy niedobór pracowników. Kierownicy działów jak i dyrekcja zwracają uwagę na szczegóły i potrafią czasem trochę przesadzić lecz taka jest ich rola - znajdywanie problemów i ich rozwiązywanie nie klepanie po plecach za wykonanie swoich obowiązków. Firma organizuje szkolenia asortymentowe oraz z obsługi wózków spalinowych / elektrycznych.W przeszłości funkcjonował system "benefit" dający darmowy dostęp do ponad 40 różnych form rekreacji sportowej - obecnie wycofany ale może wróci do łask... Proszę nie kierować się opiniami typu " nie polecam nikomu... firma krzak... dyrektor jest taki a taki..." Nieszczęśliwi pieniacze w domowym zaciszu dają upust swojej bezradności tworząc takie wypociny zza klawiatury domowego komputera. Pozdrawiam wszystkich rycerzy Jedi pomarańczowej strony mocy. Do zobaczenia po drugiej stronie lady :) Dariusz. S
2
M******* 2013-07-01 11:24:09
Były pracownik OBI - 2013-06-19 13:19:40

Witam. Przepracowałem w poznańskim oddziale Obi około 2 lata, przechodząc przez stanowiska serwisu logistycznego (układanie towaru) następnie sprzedaż aby ostatecznie zająć się systemową obsługą zamówień asortymentu oraz serwisem zleceń klientowskich. Osobom szukającym jakichkolwiek rzetelnych informacji mogę powiedzieć jedno - praca naprawdę nie jest zła... zarobki dla sprzedawców wahają się w zależności od wynegocjowanej stawki i jest to sprawa indywidualna ale wypłata zawsze jest na czas. W przeszłości zdarzały się premię za wypracowany target (osiągnięcie narzuconego obrotu) lecz w chwili obecnej poprzeczka stoi naprawdę wysoko i raczej nie prędko ponownie trafi się ta dodatkowa kasa. Wybór najlepszego działu nie jest wcale taki oczywisty. W końcu to jeden wielki tygiel charakterów. Osobiście stawiałbym obecnie na dział budować ze względu na chwilowy niedobór pracowników. Kierownicy działów jak i dyrekcja zwracają uwagę na szczegóły i potrafią czasem trochę przesadzić lecz taka jest ich rola - znajdywanie problemów i ich rozwiązywanie nie klepanie po plecach za wykonanie swoich obowiązków. Firma organizuje szkolenia asortymentowe oraz z obsługi wózków spalinowych / elektrycznych.W przeszłości funkcjonował system "benefit" dający darmowy dostęp do ponad 40 różnych form rekreacji sportowej - obecnie wycofany ale może wróci do łask... Proszę nie kierować się opiniami typu " nie polecam nikomu... firma krzak... dyrektor jest taki a taki..." Nieszczęśliwi pieniacze w domowym zaciszu dają upust swojej bezradności tworząc takie wypociny zza klawiatury domowego komputera. Pozdrawiam wszystkich rycerzy Jedi pomarańczowej strony mocy. Do zobaczenia po drugiej stronie lady :) Dariusz. S
To się nazywa odejście z klasą :) Pozdrowienia Dariuszu. :)
2
Jeszcze obecny paracownik 2013-09-12 07:15:05
Darek był jaki był, miewał swoje humory ale przynajmniej był ok. Miałem okazje kilka razy przekonać się że krył moje dupsko jaki i innych... niech sobie gadają głupoty - my wiemy jak jest i jak było... nie każdy odchodzi z własnej woli - czasami jest to ucieczka przed "gorszym" i zobaczcie jak skończył ogród... budowlanka obecnie to dno. Sam szukam czegoś żeby ucieć z tego co obecnie jest. NIC SIĘ NIE POPRAWIŁO !!!!!!!!!!!!!!
2
buła 2014-04-30 13:45:59
dyrekcja pyta na rozmowie kwalifikacyjnej czy czytasz forum.ale beka
1
Rzetelny 2014-05-18 12:18:20
Firma OBI w Poznaniu pozostawia wiele do życzenia. Wyzysk pracownika za tzw. marne srebrniki. Szkolenia ? Tak przez okres 2 lat odbyło się jedno konkretne szkolenie umożliwiające poruszanie się wózkami widłowymi,następne ,, szkolenia" to chyba te przeprowadzane przez przedstawicieli handlowych odwiedzających market w celu kontroli swoich ekspozycji. I przepraszam bardzo najważniejsze, szkolenie z obsługi klienta pod kontem tajemniczego klienta,żenada.
Kadra kierownicza pozostawia także wiele do życzenia natomiast zastępca dyrektora, który ukończył Technologie żywności doskonale zna się na asortymencie marketowym.
Reasumując 0 możliwości rozwoju dla zwykłego pracownika chyba,że ktoś ma plecy.
Stanowczo odradzam !!
Pozdrawiam
1
zarobki 2014-06-11 20:16:00
Mam pytanie może wiecie ile zarabia kierownik działu i zastępcy kierowników?
Rzetelny 2014-07-04 21:51:00
Umów się na rozmowę kwalifikacyjną to się dowiesz skoro tak Cie to interesuje.
kojot 2014-10-21 04:05:51
jak miło... A dla Ciebie pewnie wielkim problemem jest napisać ile ta kwota może wynosić? chyba to logiczne , że ludzie nie chcą tracić na niektóre firmy swojego czasu jeśli wiadomo , że wynagrodzenie u nich nie jest najwyższych lotów. Także teraz wszystko rozchodzi się o to czy właściwie Ty chcesz pomóc
XXXX 2014-10-25 08:13:54
Nie polecam tej fimy jeden wielki [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] na kółkach , zero organizacji pracy a Dyrektora nic nie potrafi heheh nie umie zarządzać marketem totalna porażka Nie POLECAM!!!!
1
hrabia olgierd 2014-11-06 16:22:08
popieram wpis użytkownika kojot, muszę tez wiedzieć konkretnie jaka jest stawka za pracę u nich w OBI jeśli wogóle mam im wysłać moje cv i list motywacyjny. a jak przebiega sama rozmowa kwalifikacyjna i czego można się spodziewać? nie lubię niespodzianek. chciałbym od razu uderzyć wyżej, nie chcę pracować na kasie
1
igor 2014-11-30 17:09:21
Wiadomo orientacyjnie ile płaci OBI, jest to cos powyzej minimalnej krajowej, czasem dochodzi do dwójki z przodu, zalezy jeszcze o jaki rodzaj stanowiska dokładnie chodzi. Nie jest to praca, z której mozna dobrze żyć, to raczej cos na zaczepienie sie, czy dobre rozwiązanie dla studenta. Nie wiem, czego sie spodziewaliście.
BOSS 2014-12-18 15:14:18
Zgadzam się z wpisem użytkownika Igor. Jeśli chcecie zarobić na cukierki dla dzieci na święta to OBI Poznań jest doskonałym rozwiązaniem. Cenna rada, uważajcie na Panią kierownik D. która swoją ,, inteligencją " rozczarowała niejednego pracownika.

Powodzenia dla naiwnych wytrwałych !
Kulturalny 2015-03-15 19:14:59
(usunięte przez administratora) Faktycznie ,,kultura osobista" jest mocną stroną Pana M., szczególnie w donoszeniu na innych kolegów z firmy.
1
jaa 2015-03-30 11:12:44
OBI Poznań MASAKRA
dyrekcja myśli że nie ma się życia prywatnego w niedziele robi się po 10 godzin bo my domu nie mamy za ich kasę tez mogę pracować tyle czasu na niczym sie nie znają a wymyślają tera wilka przebudowa na połowie marketu syf i liczą że zyski wzrosną kierownicy z przypadku nie mają o niczym pojęcia i trzeba za nich myśleć więcej kierowników niż pracowników którzy robią a ich pensje i tych nierobów z centrali Hitler w grobie z polaczków głupich się śmieje Polak wykorzystuje Polaka na korzyść Niemca gorzej niż w obozie a pracownicy nowi co przychodzą widząc w co się wpakowali uciekają po miesiącu
2
Kastil 2015-06-18 16:53:52
Nie wiem czemu rozmawiamy o cechach innych ludzi a nie o samej pracy. Jak to się mówi starego drzewa z korzeniami nie wyrwiecie ani go nie przesadzicie. W tej kwestii myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie uodpornienie się nieco na jakieś różne nieprzewidziane zachowania. Bonusy z obi chociaż są jakieś znośne?
Rzetelny 2015-08-21 13:53:31
Myślę,że to nie miejsce na poetyckie filozofię,ale rzetelną opinię, tak jak sobie życzysz na temat pracy w tym obozie koncentracyjnym...
Zero szacunku dla pracownika, tak jak kolega wspomniał praca po 10 godzin w ciężkich warunkach, lato upał 35 stopni na markecie ponad 30, ogrodniczki budy z blachą!! Zima mróz,śnieżyca z ślizgawicą a ty odśnieżasz z łopatą przyczepki i sypiesz sól,żeby jaśnie Państwo dyrektorstwo i kierownictwo mogło swobodnie wejść do marketu.
Bonusy ... ?? Chyba żart, możesz dostać bonus od Pana Z-cy dyrektora rzucającego w pracowników przedmiotami... Karygodne zachowanie jak na managera przystało.
Nie wspomnę już o reszcie bo trzeba by było encyklopedię sporządzić i to w kilku tomach. Odradzam i pozdrawiam wszystkich poszukujących pracy.
3
sąsiadkazgóry 2015-08-27 03:19:42
@Rzetelny takie rzeczy tam się dzieją? To niezbyt przyjemna atmosfera, ale trzeba pamiętać, że wszystko zależy od ludzi. Jeśli zarobki są na wystarczającym poziomie to nie można żałować zatrudnienia nawet w OBI. W dzisieszych czasach ciężko jest o dobre oferty, ale nie należy piętnować takie firmy, bo wszystko się tam może odmienić!
Rzetelny 2015-08-27 20:52:28
sąsiadkazgóry masz rację,że wszystko zależy własnie od ludzi, ale dopóki będą tam pracować na wyższych stanowiskach Ci sami ,,ludzie" nic tam nie ulegnie zmianie, nie wspominając o zarobkach... z tego co mi wiadomo nic tam nie uległo zmianie, a wręcz przeciwnie uległo pogorszeniu, więc odpowiedzmy sobie czyja to jest wina... ?
zioMEK 2015-08-29 14:17:38
Zgadzam się z rzetelnym, nie pracowałem jako obik,ale jako pracownik firmy wewnętrznej ISSP, płace w miarę jak na zleceniówkę ale robota masakra. Ściąganie człowieka podczas wolnego jak miała być kontrola bo kierownik K. wystraszony,ale tak to jest jak przyjedzie się na godzinę i tylko popatrzy na regały... Pozdrawiam.
zmasakrowany 2015-09-29 22:41:28
Tak, cały czas poszukują i cały czas jest rekrutacja...
bono 2015-10-21 14:17:33
a kierownicy działów mogą jeszcze brać zlecenie od IPSS ? jak to jest? można brać 2 wypłaty wtedy:)
pracownik 2015-10-23 17:08:09
Trzymajcie się z daleka. Pracuję od 10 lat i to jest pierwsza firmą która zniszczyła mnie psychicznie. W Poznaniu gdzie prace znajdziesz w jeden dzień market Obi wyróżnia się traktowaniem pracowników jak psy w Chinach, Twoi współpracownicy zamiast Ci pomagać będą chcieli rzucić Cię kierownikowi na pożarcie kablujac na Ciebie co chwile, na jakąkolwiek pomoc nie masz co liczyć. UCIEKAJCIE z tej "firmy"
zmaltretowany 2015-10-27 16:39:56
Powszechny mobbing, kablowanie pracowników poprostu straszne. Z dala od obi
Pracownik 2015-10-27 17:10:57
Praca w OBI to horror, zamiast pomocy i życzliwości możesz spodziewać się hamskiej odpowiedzi w kazdym tego słowa znaczeniu. Pracownicy magazynu to po prostu masakra, będą Cie gnoić i kablować do ciepłego kierowniczka który nie ma skrupułów. Praca e strojach z napisem "logistyka" to porażka, wieczne wykładanie towaru i zero wózka widłwego (mimo zapewnień, że na niego siądziesz). Wynagrodzenie to 1600 na rękę wiec na cuda nie licz. Wiele pracowników za tyle pracuje tam kilka lat więc na podwyżki również nie masz co liczyć. Nie jestem osobą która nie wiadomo jak narzeka ale praca tam to wykończenie psychiczne. Mobbing jest na porządku dziennym. Nie polecam zdecydowanie. Radzie trzymać się z dala.
werftffd 2015-10-27 23:43:09
@zmaltretowany powiedz mi co według ciebie podchodzi pod mobbing, bo często są to mylnie określane pojęcia i zachowania, a to dosyć poważne oskarżenie w stostunku do kogoś..każdy może mieć gorszy dzień i wtedy jest bardziej poddenerwowany i może na przykład być mniej sympatyczny, nie ma co od razu przekreślać
Adam Nowacki 2015-10-28 09:29:07
Czyżby kierownik wszedł na opinie?
Ad 2015-11-30 20:26:52
Powiem Ci @pracownik że bym nie przesadzał, praca w tak dużej sieci z pewnością jest bardzo różna, ale bez przesady, że to horror. Ciężka praca, ale stała umowa, ciepło i pod dachem - a i chyba sporo ponad 2000zł można zarobić
odpAd 2015-12-08 17:30:42
Ad, nie pracowałeś tam to się nie wypowiadaj, ja pracowałem i wiem jak tam jest.
Popieram Pracownika. Opisał prawdę i tak w bardzo kolorowych barwach jak dla mnie.
To co się tam dzieje to istna gehenna. Ponad 2000 zł, chyba brutto bo na rękę dostaniesz 1500 zł za cały miesiąc tyrania.
2
japi 2015-12-10 23:30:25
oczywiście, najlepsze są opinie pracowników, ale fajnie jakby większość osób pisała konkretnie, jednak bez większego obrażania firmy, bo to nikomu nie pomaga w podjęciu decyzji o OBI :)
odpjapi 2015-12-12 21:51:32
Nikt tutaj nikogo nie obraża, przedstawia tylko realia, co chcesz wiedzieć konkretnie, może pomogę i Cię uświadomię?
ponad 2000... 2015-12-25 20:20:57
Hahaha jak ponad 2000 skoro masz max 1500 netto plus 200 zł BRUTTO premii? Nie dajcie się oszukać!!!!
1
wrtfed 2015-12-30 10:28:50
Zarobki są różne. Wiążą się z doświadczeniem i stanowiskiem. Nie są złe. Jeżeli chodzi o samą pracę, to zależy gdzie trafisz. Napracujesz się, ale bez przesady. Atmosfera też ok, choć wiadomo w takim kolosie trafiają się ludziska, którym satysfakcję daje kablowanie na innych. Generalnie warto spróbować, wyrobić sobie zdanie.
maniao 2016-01-03 01:51:23
@wrfied dzięki za opinie ja w sumie tak samo myśle. Dajcie znac jeszcze jak wygląda u nich praca jako sprzedawca normanie na kasie bo i o tym to różne opinie sa.
zniesmaczony ;) 2016-02-06 21:45:30
umiejętność pracy zespołowej w tym markecie nie istnieje - jesteś nowy radź sobie sam( rzadko zdarzy się ktoś kto pomorze ci bez łaski).
4
zniesmaczony :) 2016-02-07 13:15:54
"pomoże" miało być :)
OBIK 2016-02-22 00:51:55
2000 brutto a tyrasz za trzy osoby na dziale i tylko rumienisz się przed klientem gdzie są inni pracownicy tego działu ..a ty na to niestety na tej zmianie teraz jestem tylko ja...i niestety się nierozdwoisz.. a masz dołożyć towaru zmienić cenówki i jeszcze obsługiwać klientów a jak ktoś prosi o towar z górnych składów drabina i sięgasz a robi ci się sznur klientów...i nawet cię niedocenią...czesto walczysz w pojedynkę a masz 8 alejek w której zawsze woła klient...ciężka robota
4
Aga 2016-03-01 11:46:14
Za mało ludzi jest w tej firmie wykwalifikowanych,gdzie stawiają na staż pracownika i lepsze szkolenia, tzn za mało ludzi na poszczególnym dziale, tak aby pracownik mógł podejść do kasy ponieważ wiele kodów się nie zgadza, promocje nie "wskakują" do kasy, Specjalnie podstawiają ludzi,żeby sprawdzić czy dobrze skasujesz produkt tzw. Tajemniczy klient, a jak ktoś źle skasuje to nawet po tyg. pracy mogą go zwolnić, stali pracownicy wybierają sobie dni kiedy oni chcą pracować, a nowe osoby muszą brać to co jest i zapierniczać w weekendy. Swego czasu widziałam że były oferty na magazyniera umowa o dzieło i dla mnie jest to śmieszne, ponieważ magazynier może spadnąć z drabiny i będzie musiał pokrywać leczenie z własnej kieszeni.
łyk 2016-03-04 20:54:02
tajemniczy klient to norma w tak dużych sieciach sklepów. Nie tylko gastronomii czy odzieży to dotyczy, ale jak widać OBI ma podobnie. Warto uważać i po prostu się pilnować @Aga :)
Lucky 2016-03-20 20:22:58
Praca bez szału. Rozmowa rekrutacyjna prymitywna, najważniejszy jest test Thomasa. W zasadzie wygląda to jak łapanka. Mają problem z kadrą. Zarobki 2300 brutto w okresie próbnym bez premii. Po okresie próbnym każdy ma inną stawkę: doradca klienta powinien otrzymać wynagrodzenie w przedziale 2400-2500. Premia 200 zł brutto za target miesięczny, 300 zł brutto za tajemniczego klienta (gdy tylko dział się załapie - wyłącznie 100 brutto). Ponadto 15% zniżki, opieka medyczna i premia roczna, jeżeli sklep wyrobi target. Atmosfera różna. Zależy od działu. W markecie funkcjonuje grupa wzajemnego wsparcia, która czyha aż Farkiemu (głównemu dyrowi) powinie się noga i przy ich zadowoleniu dyrem zostanie JOHN. Grupa składa się w większości z donosicieli. Farki w zasadzie jest całkiem niezłym dyrem i też mądrze zatrudnił sobie zastępcę z doświadczeniem w Kaście, wzmacniając nieco swoją pozycję. Praca w takiej atmosferze jest bardzo ciekawa :) Trzeba na siebie uważać z każdej strony, bo wielu z kolegów to konfidenci, którzy szukają najdrobniejszych potknięć. Najlepszym działem jest chyba ogród (choć teraz w sezonie będzie dużo roboty) i budowlanka (ciężko, ale przynajmniej jako taki zespół, o ich kierowniku mówią miś Harribo :-) ). Na DPT też chyba ok, no ale roboty naprawdę w brud. Na technice jednym z kierasów jest koleś w bardzo długich włosach. Współczuję tym, co muszą się z nim użerać. Jeżeli chodzi o samą robotę no to firma dobra na start w sprzedaży, albo dla tych co nie mają perspektyw. Praca sama w sobie nieskomplikowana, przy czym w OBI wyznaje się zasadę jak najwięcej zrobić, jak najmniejszą liczbą rąk. Nieprzyzwyczajeni do chodzenia i dźwigania, braku wsparcia od innych szybko wysiadają. Był kiedyś chłop co po 2h poszedł do domu :) Nie mniej chętnym powodzenia!
6
luck 2016-03-25 19:21:43
cała prawda, brak pomocy ze strony kolegów.Nowy zostawiony sam sobie.Towarzystwo wzajemnej adoracja, połowa kierasów nie nadaje się na swoje stanowiska. Jeśli jest syf na magazynie to winny jest jego kierownik i zespół a nie pracownik hali. Przykładów można mnożyć
1
g 2016-04-07 19:36:07
muwsisz sobie sam rade dawać, to potężna szwedzka sieć marketów budowlanych i parcie na zysk więc nikt nie będzie cię niańczył, ta opraca uczy myślenia szybkiego i samodzielności i bardzo to popieram..
Anka 2016-05-12 13:21:51
Hmm, sama nie wiem co o tym mam myśleć. A jakie stawki mają kasjerki?
Zosia 2016-05-17 19:38:50
11 zł / h brutto
Ad 2016-06-18 20:41:47
Ale to jest całkiem uczciwa stawka jak za tego typu pracę, no może nie każdemu się to spodoba, ale tak właśnie prawda, że mogło być zdecydowanie gorzej, ale jest całkiem nieźle, więc mi się tam podoba
niemiaszek 2016-06-29 20:04:31
Robota raczej ciężka, zależy od działu. Jak jest sezon to zap..... szczególnie ogród i budowlanka.Na DPT i plytkach zapi... cały czas. Co do Johna, to kawał sku... (zakrawa o mobbingowanie). Kolo jak ma zły dzień (prawie każdy) to dopppp się o byle co jak np. stoisz chwile bo czekasz na coś lub w jego obecności robiąc coś z kumplem z działu rozmawiasz o czym innym niz praca juz Cię jeb jak psa. Co do dyra facet raczej w porządku idzie normalnie z nim pogadać i podobnie jak Łysy opie r daje ale zasłużony. Kasa się wacha 2300-2500 brutto i premie które są rzadko. Socjal jako taki jest. Często oferty pracy są bo dużo osób przez meczenie Johna daje sobie spokój po kilku miesiącach w tym ja.
maniao 2016-07-08 22:57:03
Hej, wiecie jakie zarobki ma specjalista utrzymania ruchu? Można liczyć na odpowiednie szkolenia, a to duży plus.
Zostaw swoją opinię o OBI szwedzka - Poznań
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie OBI szwedzka