brak logo

maspex

Wadowice

Opinie o maspex

ANONIM 2017-04-06 08:08
W zeszłym roku byłam na rozmowie na stanowisko przedstawiciel ds kluczowych klientów. Pierwsza rozmowa w jakiejś przydrożnej restauracji z Panem kierownikiem, następna w Poznaniu w hotelu. Rozmowa była grupowa i trwała około 4/5 godzin. Podstawowe zadania- praca w grupie, prezentacja, zadania matematyczne- dużo procentów, na koniec rozmowa z każdym po kolei. Ogólnie miło wspominam gdyby nie jeden mały incydent... Pan kierownik z pierwszej rozmowy spotkał się z jakimś mężczyzną około godzinę przed spotkaniem rekrutacyjnym- ładnie się przywitali, zapalili papierosa, rozmawiali dłuższą chwile. Okazało się, że to rownież chłopak który przyszedł na rozmowę. Oczywiście już na rozmowie udawali, że się NIE ZNAJĄ!!! Co lepsze w "komisji" na rozmowie były 4 osoby, a chłopak wypadł najsłabiej z całej grupy! Jąkał się, strasznie denerwował, nie potrafił wypowiedzieć i zrobić prostej prezentacji, do tego aparycja też dawała wiele do życzenia. Jak się pózniej okazało chłopak był merchem w firmie maspex i "Pana kierownika" znał od dawna. Z ciekawości wzięłam do niego numer telefonu i do dwóch innych osób rozmowy rownież. Jak się okazało oczywiście "najsłabsze ogniwo" dostało pracę, a reszta poświęciła bezsensownie czas, bo przecież i tak wiadomo było kto pracę dostanie! Nie ładnie!!! Szkoda marnować czas i pieniądze na rekrutacje, skoro i tak od początku wiadomo kto pracę dostanie... :)
9
Luiza 2017-04-12 22:50
Maspex jest dobrą firmą z perspektywami na przyszłość.
3
marco 2017-04-25 21:26
Tylko że za tzw jak to piszesz pranie mózgu w Coli zarabiałem do dziś 4,800 na rękę . A tu z tego co czytam na forum za podobne pranie do max trzech tysiaków to prezesa MW bym wyśmiał na rozmowie kwalifikacyjnej !!!
AA 2017-04-27 10:20
Witam,

W ostatnim czasie uczestniczyłam w procesie rekrutacji na stanowisko Przedstawiciel Handlowy d.s. Detalu.
Pierwsza rozmowa z Kierownikiem w restauracji a następnie zaproszenie na Assessment center do centrali w Wadowicach. Wśród kandydatów jedna osoba była już pracownikiem tej Firmy zatrudnionym na stanowisku Merchandisera na ten sam teren na który poszukiwali PH i wcale się z tym nie krył. Dodatkowo na rozmowę przyjechał samochodem służbowym w godzinach pracy....
Rekrutacja trwała od godziny 10:00 a zakończyła się przed godziną 16:00, zorganizowana niezbyt profesjonalnie, standardowo dużo zadań ale co mnie zdziwiło rekrutujących kompletnie nie interesowało doświadczenie oraz wcześniejszy przebieg kariery kandydatów. Pan od HR przeszedł samego siebie gdy w rozmowie podsumowującej kompletnie nie wiedział czym zajmowała się firma, w której wcześniej pracowałam co znaczy, iż nawet nie przeczytał mojego CV!!!
Po około 2 tyg. zadzwonił Pan z HR podziękował za rekrutację stwierdził, że zaprezentowałam się bardzo dobrze ale to nie praca dla mnie. Zapewniał, że nie zatrudnili na tym stanowisku kandydata, który był Merchandiserem w ich Firmie w co nie wierzę gdyż dzień wcześniej ukazało się ogłoszenie o pracę na stanowisko Merchandisera na ten teren.

Drodzy kandydaci jeżeli zostaniecie w przyszłości zaproszeni na Assessment center do centrali w Wadowicach zapytajcie czy jest to rekrutacja zewnętrzna połączona z wewnętrzną bo jeżeli tak to szkoda waszego czasu i straconych pieniędzy ponieważ podczas mojej pierwszej rozmowy Pan kierownik stwierdził, że w pierwszej kolejności zawsze przyjmują pracownika z wewnątrz.

Podsumowując, takie działania działu HR tylko narażają ludzi na koszty oraz niszczą dobrą reputację Firmy.
9
Jadzia 2017-05-08 00:24
Hahaha 4000 na rękę propozycja :) dobre sobie
Miła 2017-05-08 10:33
Pracuje w Maspex-ie i jestem zadowolona z firmy i kolegów.
2
Eryw 2017-05-15 14:05
Nie polecam, jeśli znasz się na tym na co aplikujesz i masz doświadczenie z konkurencji. Udział w AC to strata czasu bo nawet jeśli dobrze ci on pójdzie łącznie z testem (powiedzmy matematycznym) to i tak wybiorą kogoś kto nie potrafi dodawać jednak zgodzi się na prace za 1000 zł lub tak jak opisał kolega wcześniej jest już pracownikiem bo rekrutacje wewnętrzna z zewnętrzna są prowadzone razem.
4
Monia 2017-05-16 21:05
Maspex – polski koncern spożywczy, będący jednym z największych producentów żywności w Europie Środkowo-Wschodniej. Myślę, że praca w takiej firmie jest bezpieczna i stabilna. Po nowej ofercie pracy widać, że będą się dalej rozwijać a dla nas pracowników to dobry sygnał.
olek 2017-05-19 22:50
Dlaczego mieliby brac kogos kto nie potrafi dodawac? Skoro Tobie tak dobrze poszlo to powinni zatrudnic taka osobe
1
Miła 2017-05-25 10:23
Myślę, że Maspex poradzi sobie z mało życzliwymi osobami. Jak widać oferta pracy nie jest duża czyli ludzie pracują.
Mądry 2017-05-30 00:14
Przez takich Debili jak ty między innymi.
Głupek
2
ona 2017-05-30 21:27
Hej pracuje jeszcze w Maspexie tzw "food" na detalu i własnie sie zwalniam:).nie jest prawda do konca co tu piszą.dział hr tez pracuje na forum.łowicz rzadko rozlicza promocje ..wstyd aby klient czekał 2-3miesiecy na gratis.mam nadzieje ze ktos z góry to przeczyta i innym bedzie lepiej. nowosci wciul i oczywiscie zero kasy na wprowadzenie.budzet prawie zerowy-wstyd.towar na wymianki to kpina.łowicz to firma bez rewelacji.kasa srednia.około miedzy 2a3tys.zalezy ile lat robisz.terminów mnóstwo
Miła 2017-06-04 23:14
Często ludzie nie przykładają się do pracy a z tego rodzą się same problemy. Jak ktoś będzie chciał to zawsze znajdzie temat żeby obarczać o to firmę. Ciężkie czasy a postawa wielu pracowników jest tak bardzo roszczeniowa , że brak słów. Pracuje tu i widzę jak to wygląda.
1
On 2017-06-29 19:25
Moze i masz rację, firma chcąc mieć sprzedaż musi coś dać od siebie...
E.R. 2017-06-30 08:45
Atmosfera zależy od kierownika tak naprawdę. Są tacy, co to cisną po weekendach maile służbowe (nie powiem, który rejon:-)), wprowadzają na wyrost nerwową atmosferę itd. jakieś ciśnienie (bo sami chcą się pokazać przed "górą") ale są też naprawdę fajni ludzie, którzy umieją zachować proporcje, mogą spać po nocach nie myśląc o planach i jednocześnie uzyskać wynik regionem;)
3
Miła 2017-07-05 12:29
Moim skromnym zdaniem bardzo dużo zależy od kompetencji osób na stanowiskach kierowniczych. To jak traktują ludzi podwładnych , czy wprowadzają nerwową atmosferę? Sami możemy stworzyć w pracy piekiełko a nie pracę.
szczur 2017-07-17 14:52
pracowałem tam 2 lata nie polecam nikomu.
2
Majka 2017-07-20 09:33
Najlepsza firma jak nie będzie miała wyników finansowych to będzie źle.
Agata 2017-08-02 12:51
@szczur możesz przedstawić argumenty, które pozwolą innym użytkownikom forum na zrozumienie dlaczego nie polecasz firmy? Powinniśmy tutaj zamieszczać rzetelne informacje, które pomogą innym znaleźć pracę.
Ciekawski 2017-08-02 20:06
A jak jest z rejonem Warmii i Mazur? Warto?
1
Curious 2017-08-08 23:33
Jak z atmosferą w dziale eksportu w centrali w Wadowicach?
Jak wyglądają zarobki Assistant/Specialist?
1
LzW 2017-08-12 02:10
Reklamowany Tiger - reklama anty Polska definitywnie przekreśla wszystkie produkty z tej firmy. Już nigdy nie kupię , żadnego produktu . Takie błędy nie powinny się zdarzyć, skoro już tak się stało - to MY już dziękujemy Państwu .
3
Mietek 2017-08-12 09:36
Czy antyPolska kampania przyniesie zysk?Może być tak że jeszcze po pensji polecą.Opinie są takie że to Polska firma i pracują Polacy.Ale czytam o wyzysku. Więc ja firma padnie to skończy się wyzysk .Ja omijam wszystkie produkty tej firmy.W skali roku tak myślę około 1000zl zostawiłem w kasie. Maspex dostanie po d...e chyba.
2
Mania 2017-08-13 10:59
Jak się pracuje? Czy macie jakiś socjal w firmie?
Dr Lubitch 2017-08-15 09:04
Siedzisz o 02:10 przed kompem i strzelasz jakieś wypociny...radzę wsiąść się za robotę i zamiast szerzyć jakaś propagandę o antypolskości, poczytać trochę o tym powstaniu, bo domyślam się, ze jedyne co wiesz to data wybuchu. Jeśli wolisz inwestować gotówkę w zagraniczne firmy i produkty to uważam, ze również twoja marna postawa jest antypolska.
Nie pozdrawiam
3
Przemeq 2017-08-15 18:22
E. - rozbawiłeś mnie.

Cytuję: ''jak jesteś DOBRYM handlowcem i robisz większość targetu to sporo ponad 3 tysie wyciągniesz na rękę +''

Ustalmy jedno. Będąc merchem tyle zarabiałem mając 5 hal a odpowiedzialność dużo mniejsza. Nie był to maspex żeby była jasność. Jeśli ktoś uważa że dla dobrego handlowca pensja 3000 netto jest ok to macie bardzo niskie wymaganie. Można w ten sposób przewegetować całe życie
Mania 2017-08-16 11:22
Niektórzy chcą się wybić na firmie i poprawić sobie samopoczucie? Każdemu może przytrafić się błąd.
Agata 2017-08-17 07:26
@Przemeq każdy jest inny - nie dla wszystkich to wysokość wynagrodzenia jest najważniejszym aspektem zatrudnienia. Czasami równie ważne są inne czynniki, jak atmosfera w pracy czy np. po prostu jej lokalizacja. Jak ocenisz inne aspekty zatrudnienia w maspexie?
Krakow 2017-08-17 16:06
Orientuje sie ktos jak na rejonie Krakowa i okolic jesli chodzi o przedstawiciela handlowego ds. detalu?

Z gory dziekuje za odpowiedz
Miniorek 2017-08-20 10:11
Słyszałem dobre opinie o Maspex-ie a teraz nie wiem co mysleć.
Johny 2017-08-28 00:37
Witam

Ile obecnie zarabia merchandiser mobilny ?
Agata 2017-08-28 12:58
Są teraz aktualne oferty na to stanowisko @Johny, ale nikt tutaj raczej nie poda Ci konkretnej kwoty, takich informacji musisz szukać już na rozmowie rekrutacyjnej. Ale za to może ktoś bardziej doświadczony da innym poszukującym pracy znać, czy jest możliwość negocjacji wynagrodzenia?
1
Nina 2017-08-31 13:44
Czy jest możliwość przyjedzie na pierwszą zmianę gdy ktoś ma Male dziecko?
Kamcia 2017-08-31 20:04
Napiszę swoją opinie może ona komuś pomoże w podjęciu decyzji czy aplikować lub godzić się na warunki jakie proponuje firma.

Pracowałam w zupełnie innej branży, przeszłam pierwszy etap rozmowy i zostałam zaproszona na kolejny. W grupie osób mieliśmy zadania do wykonania. Trzeba wykazać się zaangażowaniem, pracować w grupie a także wśród grupy wykazywać swoją inicjatywę. Z ok 10 osób zostały finalnie zatrudnione dwie a w tym ja.

Szkolenie w Wadowicach zorganizowane bardzo dobrze. Dużo wiedzy, szczególnie dla osoby która wcześniej nie pracowała w tej branży.

Odbierając samochód służbowy dokładnie go oglądajcie! Sprawdźcie siedzenia czy nie mają plam, czy nie ma śladów po paleniu papierosów bo później będzie na Was!

Wielkim minusem tej pracy jest wynagrodzenie! Wyrabiacie targety, robicie zdjęcia na sklepach standardu i powiem Wam, że nie jest to łatwe a później dostajecie przelew na 2500.... Za taką pracę jest to kpina, niby mówią że można zarobić ponad 3000, ale musicie mieć większą podstawę a taką można dostać po roku lub dwóch pracy.... Podstawa jest w okolicach 2400 brutto ( śmiech na sali ), ja przyjęłam takie warunki bowiem kierownik który mnie zatrudniał mówił, że spokojnie 3000 można zarobić. Generalnie żałuję, że zmieniłam pracę. Pieniądze są małe nawet bardzo małe a ciągle pracujecie pod presją czasu. Do tego użeranie się z babami na sklepach, którym wiecznie coś nie pasuje i mają problemy same ze sobą i swoim życiem prywatnym, które przelewają na PH. PSS Społem to wisienka na torcie, tam jesteś traktowany jak intruz a nie partner we wspólnym robieniu kasy.

Jedyny plus jest taki, że produkt się sprzedaje, ale i tak później targety są kosmiczne i czasami ciężko je wyrobić. Dostajemy wiele zadań równoległych, od samych targetów miesięcznych po wprowadzanie nowości ( musisz je zaliczyć bo kiero nie dostanie kasy i będą ciśnienia ) aż po wyprzedaże produktów sezonowych za którego nie dostaniesz złamanego grosza a są ciśnienia i musisz się naginać by sprzedać trzy palety jakiś śmieci, których nikt na sklepach nie chce.

Reasumując wiedząc to co wiem teraz i cofając czas to podziękowałabym za taką ofertę pracy.
Wieczne sprawdzanie, śledzenie, ciśnienia a wypłata to jak naplucie nam w twarz za ciężką pracę, może nie fizyczną ale psychiczną.

Wisienką na torcie są auta, mała skoda fabia. Z magazynów musimy odbierać towar na wymianę/rozliczenia ze sklepami. Towaru jest cała masa a do auta dużo nie zmieścimy. Często trzeba zapakować samochód tak, że tył cały "siedzi". Normalka. Nikt z nas nie ma czasu być co chwile ma magazynie i odbierać towar po kilka zgrzewek. Czasami jest tak, że do magazynu mamy ok 70-100 km, sami sobie policzcie ile trzeba na to czasu by coś odebrać. Sam dojazd i załadunek trwa ok 3 godzin. Nikogo to nie interesuje i tak musisz mieć 15 wizyt dziennie w sklepach... Błędne koło. Auta na dają się do wożenia pizzy a nie do pracy PH, który robi jak kurier i musi się rozliczać.

Piękne też jest to, że towaru nie mogę zostawić w aucie na noc pod domem bo strach. Zawsze jak odbieram towar to muszę zanosić go do domu. Często jest to ok 20 zgrzewek, latam po schodach jak głupia a lekkie to nie jest mimo że pomaga mi mój facet. Pracujemy też jak kurier latając z towarem po sklepach i tachając te zgrzewki.

Zdecydowanie uważam, że wynagrodzenie nie jest adekwatne do zaangażowania jakie musimy wkładać w to wszystko. Stres, gonitwa i znoszenie fochów bab na sklepach, które mówią do Ciebie w trzeciej osobie i nawet nie patrzą jak na Ciebie jak z Tobą rozmawiają a Ty masz robić dobrą minę do złej gry... Czasami człowiek ma dosyć i chętnie by powiedział co o takim zachowaniu myśli ale musi hamować...

Tak czy inaczej, zaczynam szukać innej pracy. Oczywiście są osoby, które już tu pracują po 10-12 lat, jednak mi ten beton nie odpowiada. Trudno jest opisać i obrać to w słowa. Często mam dosyć i już nie raz miałam myśli że składam wypowiedzenie, jednak nie chcę zostać bez pracy i muszę zagryźć zęby. Jednak nie mogę się doczekać chwili jak oddam auto i następnego dnia nie będę musiała jechać na sklepy...

Tak czy inaczej życzę powodzenia :)
6
Agata 2017-09-04 07:53
@Kamcia z twoich opowieści nie wygląda to najlepiej, a czy wiesz może czy ci długoletni pracownicy mają zupełnie inne warunki zatrudnienia? Czy podczas ustalania warunków zatrudnienia, istnieje możliwość negocjowania?
Markos 2017-09-04 22:50
Ja pracuje 6 lat.
Podstawę mam ponad 3000 brutto. Pierwszą podwyżkę dostałem dopiero po dwóch latach pracy. Wszystko zależy od kiera i od dyra.
Kasia 2017-09-07 12:52
Hej czy wiesz moze ile zarabia merchandiser w maspexie w malopolskim?
Anonim 2017-09-07 23:36
Przejdziesz jedna rozmowę, później drugą stracisz swój cenny czas a prace i tak dostanie osoba znajoma tz kolega/ koleżanka - kolegi /koleżanki itd itp. Co najciekawsze!?! Nie będzie miał/a nic wspólnego z ph, doświadczenia zero i znajomość produktów żadna. Ale... Ma "plecy" więc przechodzi. Kasa również nie warta zachodu... Jak na jedną z naj firm fmcg porażka.
1
Miła 2017-09-12 21:16
Czy może mi ktoś podpowiedzieć kilka informacji na temat pracy przedstawiciela handlowego ds. detalu? Jak się pracuje? Czy macie jakiś socjal w firmie? Trudno skorzystać z forum , opinie sa bardzo rożne.
Nick 2017-09-13 14:23
Na jaki teren wówczas szukali PH.
Agata 2017-09-17 15:31
@Markos, dziękuję za odpowiedź! Rozumiem, że trzeba się przy tym wykazać, żeby osiągnąć pułap, o którym Ty piszesz? W sumie czas dwóch lat, nie jest aż tak długi. biorąc pod uwagę, że na pewno trzeba się wiele nauczyć, żeby wszystko w Maspexie, że tak powiem "ogarnąć".
PH Detal 2017-09-19 21:04
Hej, pracuje w foodzie na detalu już jakiś czas, dla tych co nie mają doświadczenia możliwość zdobycia doświadczenia i trochę szkoła życia, dla tych z dużym doświadczeniem stanowczo za mała kasa. Detal w tej chwili jest jaki jest, więc jeśli chcesz tu pracować to przygotuj się na ciosy z każdej strony, od klientów, dystrybutorów i twoich szefów. Ale jak ktoś chce to da radę.

+ rozpoznawalne marki, marketing
- masa nowości, mnóstwo ekspozycji, mało towaru,
Niezależny 2017-09-22 21:34
Człowieku, zdajesz sobie sprawę, że pisząc takie rzeczy, że niby ktoś sprzedaje towar na boku narażasz się na sankcje prawne za pomówienia ...
1
barbarossa 2017-09-30 12:12
a co ty potrafisz ? wykaz sie a na bank dostaniesz szanse pojsc dalej. Wymaga to jedynie cierpliwosci , determinacji i pokory. A ty ja nie wykazujesz. jesli caly swiat nalezy do ciebie to szukaj raju. Na zachodzie jest . Spakowany? ready - go
bb 2017-09-30 12:38
dobrze wiedziec ze na swiecie sa ludzie nieomylni. Taki jak Ty powinni byc zawsze z przodu. zastanow sie nad stanowiskiem Papieza jesli jestes taki nieskazitelny.
osobiście polecam 2017-10-01 15:21
(moja opinia, detal mokry)
Dla ludzi, którzy są ciekawi jak wygląda praca w Maspexie:
- jeśli nie jesteście zdeterminowani, odporni na stres i macie problem z odnalezieniem siebie w trudnych sytuacjach to dajcie sobie spokój.
Uwierzcie mi, że jako merchandiser lub przedstawiciel handlowy macie kontakt z bardzo różnymi ludźmi. Czasami po wizycie macie lepszy humor niż przed nią, a czasami macie ochotę rzucić pracę. Musicie się uodpornić na ludzi i znosić humorki Waszych klientów, ale tak wygląda ta praca. W sumie tak wygląda praca w każdym miejscu gdzie masz kontakt z "obcymi ludźmi".
Ja osobiście lubię to co robię i podoba mi się praca w Maspexie.

Plusy:
- rozpoznawalne marki,
- świetni ludzie (przynajmniej w moim zespole),
- praca w ruchu (nie lubię siedzieć w jednym miejscu),
- szkolenia i multum możliwości jakie Maspex oferuje swoim pracownikom,
- możliwość nabycia ogromnego doświadczenia zawodowego,
- MASPEX (wierzcie lub nie, ale to duży plus gdybyście chcieli zmienić pracę),

Minusy:
- stres (jeżeli nie umiecie sobie z nim radzić),
- GODZINY PRACY (napiszę o tym poniżej),
- za dużo obowiązków
- ogromna odpowiedzialność,

Podsumowując - można awansować jeśli umiesz się wykazać. W sumie to w tej firmie nie ma rzeczy niemożliwych.
*Wypłata Merchandisera jest po prostu śmieszna w porównaniu do tego co musi robić i ile musi tego robić. Nie wiem jak wygląda jego praca w dziale "suchym", ale w "mokrym" ma strasznie dużo obowiązków i baaardzo często pracuje ok 10h dziennie. Nie da się inaczej, a to przez to że Przedstawiciele Handlowi mają za dużo obowiązków (lub jest ich po prostu za mało na swój region). Każdy chcę dostać premię, a uwierzcie mi, że nie wykonacie wszystkich swoich obowiązków jako PH w 8h dziennie. Oczywiście możecie pracować 8h i wrócić do domu, ale na pewno nie wykonacie wszystkich targetów, spadnie Wasza skuteczność, nie sprzedacie tyle ile powinniście ani nie odwiedzicie wszystkich punktów. Czyli jeżeli chcesz się wyróżniać to będziesz pracował po 8-12h dziennie, tak jak większość PH jakich znam.

Ogólnie bardzo polecam jeśli radzicie sobie ze stresem i chcecie fajnej, szybkiej i wymagającej pracy (a pracodawca prędzej czy później Ci się odwdzięczy).

Jeśli ktoś z Maspexu to czyta:
- poprawcie warunki Mercha bo wykonują świetną robotę za śmieszne pieniądze i śmieszną premię.
- zatrudnijcie więcej przedstawicieli w dużych miastach. Nikt nie jest w stanie wykonać wszystkich obowiązków w miastach gdzie są korki, przebudowy dróg itp.

I jeszcze jedno - nie ma możliwości żeby w 8h odwiedzić 15 punktów i przebudować cały regał w sklepie (catmany). Zwykle robi to przedstawiciel razem z Merchem i oboje siedzą nad tym ok 6h. Czasami sam Merch robi to 9h.
Mirka 2017-10-02 11:10
Pracuję w Maspex-ie już dość długo i bardzo chwalę sobie tu pracę. Wiem, że jak człowiek przykłada się w pracy to zawsze ułoży sobie relacje z innymi. Nieszczęśliwi zawsze będą szukać dziury w całym.
Agata 2017-10-03 08:14
@osobiście polecam dzięki za tak dokładny opis sytuacji w firmie. Wiele informacji, które opisujesz przyda się potencjalnym pracownikom w podjęciu decyzji zawodowych. Czy możesz napisać coś więcej na temat pakietu benefitów albo socjalu w maspex? Czy funkcjonuje sprawnie, z czego można korzystać?
ann 2017-10-18 18:43
pytanie jakie są widełki zarobków asystenta ds exportu
Marianna 2017-10-18 21:08
Jestem również takiego zdania, że jak człowiek wykonuje pracę , którą lubi to już jest połowa sukcesu. Nie straszne jakieś problemy ani trudności. Zupełnie inaczej odbieram wiele spraw, tylko trzeba mieć szczęście z pracą.
Zostaw swoją opinię o maspex - Wadowice
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie maspex