Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


Jesteś pracodawcą?
Zobacz jakie możliwości prezentowania swojej firmy jesteśmy w stanie Ci zagwarantować! Sprawdź
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Biuro tłumaczeń Stora Waldemar

Pracowałeś w firmie Biuro tłumaczeń Stora Waldemar i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
MENO - 2014-01-23 12:54:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (8)
Moi drodzy to wielka ściema straciłem ponad 200 zł.Przyszły jakieś papiery i na tym się wszystko skończyło,nic nie wysyłajcie!!!
zdjecie uzytkownika
papuga - 2014-01-28 20:06:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Rafael - 2012-12-08 11:57:40]:
Dziwne te Wasze opinie. Piszecie, że przysyłają papiery za ponad 200 zł. Ale to Co? Nie zamawiałeś tych papierów jeden z drugim? Ja dzwoniłem z ogłoszenia i zostałem poinformowany,że można zamówić dokumenty, wypełnić i odesłać do tłumaczenia. Koszt tej usługi 220 zł. Nikt mi niczego nie obiecywał poza płatnym tłumaczeniem. Mogę na to przystać lub nie. Proste! Przetłumaczone dokumenty prześlą do firmy w Norwegii(potwierdzenie do wglądu). Firma w Norwegii może mnie przyjąć a nie musi. Tak jak i w Polsce-składasz cv w różnych firmach i nie wiadomo czy ktoś się odezwie. Nikt cię nie zmusza do korzystania z tej oferty, jeżeli koszty są dla ciebie za duże to nie korzystaj. Podobnie jest na zakupach, za drogo - nie kupuję, szukam czegoś tańszego. Nie chce wam się iść na policję to wypisujecie głupie domysły w internecie. Pierwszy wpis na tych stronach z 2012 roku. (usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
karol1975 - 2014-01-30 08:32:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jak czytam te wasze posty to krew się w żyłach buzuje jak można pisać takie bzdury :( to jest nie do pomyślenia żeby tak oczerniać innych ludzi... Jasno i wyraźnie jest powiedziane że opłata jest tylko i wyłącznie za tłumaczenie dokumentów zgłoszeniowych!!! Więc jak macie wątpliwości to po prostu nie zamawiajcie niczego a nie bluzgacie i szykanujecie dobre imię tej Firmy i jego właściciela....Bezczelność ludzka nie zna granic!!! Wstyd i hańba
zdjecie uzytkownika
Kidzba - 2014-01-30 09:03:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (5)
Dziękuje bardzo firmie za załatwienie sprawnie naszej aplikacji i pomoc w znalezieniu pracy. Prace jest trudno znaleźć na własną rękę na odległość i z tego co się orientuje to żadne inne biuro w tym nie pomoże. Pracownicy z biura pomogli nam znaleźć prace, na każde pytanie odpowiedzieli i wypełnili nasza aplikacje. Pan Waldemar wszystko dokładnie tłumaczy i zawsze odpowie szybciutko na każde pytanie. Oczekiwanie na nominacje nie trwa krotko, Muszą każdą aplikacje rozpatrzyć prawidłowo. Po przyjeździe poznaliśmy pracowników biura i wszyscy są bardzo mili i pomocni.
zdjecie uzytkownika
magnez - 2014-02-17 11:10:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Zastanawiam się czy aby ten ostatni post nie jest dodany przez ogłoszeniodawce rzekomego wyjazdu :)
zdjecie uzytkownika
magnez - 2014-02-17 11:12:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Poza tym nie słyszałem żeby ktoś wyjechał z tej firmy do pracy ...
zdjecie uzytkownika
mikro - 2014-02-20 20:51:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
już mieliście parę postów napisane, że tu oczerniają to Biuro tłumaczeń, także może wreszcie przyszedł czas na prawdziwe pozytywne komentarze
zdjecie uzytkownika
roman1971 - 2014-02-24 09:02:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
(usunięte przez administratora) Skoro macie jakiekolwiek wątpliwości po co zamawiacie dokumenty za drogo proszę szukać taniej a nie obrażać i oczerniać człowieka... Wszystko jest legalne i bez zarzutu komu nie odpowiada proszę nie korzystać z usług!!!! Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
czerwiec - 2014-02-24 14:06:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Dziś otrzymałem dokumenty i wstrzymałem się z odbiorem. Mam jakieś dziwne przeczucie, że na tym się wszystko skończy. Miałbym zapłacić 220 zł . Jak rozmawiałem telefonicznie to poinformowano mnie, że adres firmy załatwiającej pracę będzie na kopercie, a tu zdziwienie jest adres ale tłumacza. Może ktoś coś wie na ten temat
zdjecie uzytkownika
jajo - 2014-02-24 19:50:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
jest chociaż jedna osoba która wyjachała z tego ogłoszenia ? mi przyszlo pismo ze minął miesiąć odklad wysłali moje papiery do norwegi ale do tej pory nie dostali odpowiedzi,wałek jak nic
zdjecie uzytkownika
xxx - 2014-03-02 12:08:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
doładnie 17 stycznia wysłałem dokunety za które zapłaciłem 220złi do tej pory nic żadnego odzewu jak zadzwoniłem do tej kobiety to powiedziała mi że firma norweska jeszcze nic nie odesłała zaczynam coraz to bardziej wirzyc w to że nic z tego nic z tego nie będze i ze tylko oddałem pieniądze za przetłumaczenie moich dokumetów których nawet nie mam .ciekawi mnie też czemu z posród tylu postów nie ma zadnego że ktos tam był i zarobił przeciez rzekomo ta firma rekrutuje od 11 lat . proszę o jakies info na ten temat pozdro .
zdjecie uzytkownika
-K - 2014-03-03 15:22:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
witam,
Ci którzy bronią dobrego imienia tejże firmy są widocznie podstawieni,gdyż ja jako osoba nieufna,dzwoniąc do pani asystentki starałam się wyciągnąć podstawowe informacje na temat ich firmy pośredniczącej czyli nazwa i regon czyli jawne info każdej firmy a uzyskałam odp cytuję "wszystkie informacje na temat firmy są chronione". również stwierdzenie że tłumaczenie jest wysyłane bezpośrednio do pracodawcy norweskiego to wierutna bzdura gdyż każdy tłumacz przysięgły powinien dostarczyć dokumenty właścicielowi gdyż to jego dane osobowe i bez osobistego podpisania umowy z pośrednikiem czy pracodawcą nie ma prawa udostępniać naszych danych osobowych.
zdjecie uzytkownika
katarzynka - 2014-03-04 21:47:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Odpowiedź na: [Kidzba - 2014-01-30 09:03:15]:
skoro ta firma zajmuje sie tylko tlumaczeniem dokumentow zgloszeniowych to po co opowiadaja o tej pracy, o szkoleniach i zarobkach co?
( usunięte przez administratora )
zdjecie uzytkownika
zuza25_84 - 2014-03-11 12:47:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
witam ja wyslalam meza papiery 16 stycznia do tej pory niema zadnej odpowiedzi dzwonilam dzwonilam dzis do tego biura i co nic pytalam gdzie jest odpowiedz moze z chin idzie to ona mi ze zwylkym listem chcialam z przelozonym rozmawiaz to pani mi na to ze ona jest ta osoba lepiej nie trzeba zaznaczyląm ze jesli do konca tyg nie dostaniemy odpowiedzi zglosze to do pewnych organow
zdjecie uzytkownika
ritmo - 2014-03-15 14:33:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jak to Pani wysyłała jego papiery? to był dokumenty do przetłumaczenia czy aplikowała Pani za niego do pracy w Biurze tłumaczeń? :)
zdjecie uzytkownika
xxx - 2014-03-16 20:22:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [ritmo - 2014-03-15 14:33:43]:
witam szanowna pania jestem w takiej samej sytuacji ja wysłałem papiery 18 stycznia i do tej pory tez nic oczywiście dzwoniłem do tej kobiety a co lepsze mi tez wiskała kit ze coś wysyłała zwykłym listem(usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
kriss21 - 2014-03-25 08:56:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (4)
Ja tez jakis miesiac temu wyslalem papiery i zaplacilem,dwa dni temu otrzymalem odpowiedz ani negatywna ani pozytywna .napisali ze pracodawca nie odpowidzial na wyslane przez nich dokumenty i ze jak odpowie w puznieszym czasie to niezwlo

cznie dadza znac:-/ sam juz niewiem co mam na ten temat myslec i licze na ze znajdzir sie ktos ktos zwas co mi przyblizy ten temat.z gory dziekuje
zdjecie uzytkownika
skrocki - 2014-03-27 15:44:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Dzięki w takim razie za informacje, teraz już wiem, że lepiej byc ostrożnym i chyba poszukam czegos innego niż Stora.
zdjecie uzytkownika
rat - 2014-04-05 10:04:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@pilot1109, a co Tobie Biuro tłumaczeń Stora Waldemar zrobiło, że tak odradzasz, bo może jesteś konkurencją i dlatego tak piszesz.
zdjecie uzytkownika
odp - 2014-05-20 16:17:08 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
to odradzacie czy nie? niech ktoś napisze konkretnie bo chcialbym sie dowiedziec wiecej, a na razie nie wiem nic :<.
zdjecie uzytkownika
kani - 2014-05-24 21:10:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Widze, że sporo tu opinii klientów, a jak traktują tłumaczy w biurze stora waldemar, bo to nie zawsze jest dobrze płatny zawód.
zdjecie uzytkownika
ania73 - 2014-05-27 09:28:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Właśnie czekam na papiery ,mają przyjść do końca tygodnia,a tymi papierami mam wysłać za tłumaczenie 200zł .Proszę czy ktoś z tego biura w Żarach wyjechał do pracy w Dani lub gdzie indziej..
zdjecie uzytkownika
buka - 2014-05-27 21:09:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [ania73 - 2014-05-27 09:28:46]:
ja na Twoim miejscu uważałbym z wysyłaniem kasy... już to samo w sobie brzmi troszeczkę podejrzanie
zdjecie uzytkownika
kani - 2014-05-29 19:10:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Faktycznie, lepiej zachować ostrożność, może niech ktos potwierdzi, że warto wysyłac te tłumaczenia i firma jest uczciwa.
zdjecie uzytkownika
kani - 2014-06-17 16:25:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Nie nazwałbym tak tego, bo przecież czynności administracyjne mają swoja cenę, ale troche dziwi mnie, że nie pokrywaja kosztów szkolenia bhp, to nie powinno byc problemem dla takiej firmy, może ktoś miał inaczej?
zdjecie uzytkownika
kani - 2014-06-29 23:52:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No niby nie można od razu sprawdzić, ale można otworzyc przy tej miłej pani w w razie czego sporządza się protokół reklamacji, chyba nie?
zdjecie uzytkownika
robson - 2014-07-06 16:08:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Nie lepiej się nauczyć niemieckiego lub angielskiego i samemu podzwonic lub powysylac CV za granice? Uda się,wynajmujesz pensjonat bierzerz na wszelki wypadek 1000€ i jedzieszdo pracy a i wczesniej można podpisać dokumenty poprzez mail/fax a nie płacić za prace której nie wiesz ze zostaniesz i to w dodatku 7 dni w tyg.po 12h dziennie , zajazd niezły.Nawet pewnie nie pytaluscie o namiary firmy z Norwegii, 25 tys.za 6 tyg robi swoje haha
zdjecie uzytkownika
Adam12 - 2014-07-17 12:47:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No to lipa bo ja dzisiaj zamówiłem te dokumenty Pani telefonicznie poinformowała mnie że biuro znajduje się w Zielonej Górze to są jakieś sprzeczne informacje nie odbieram tych dokumentów jak ona nie chce podać nawet podstawowych danych firmy dwie stówki drogą nie chodzi napędzają sobie klientów za tłumaczenia jak zaproponowałem że sobie przetłumaczę to się nie zgodziła ( usunięte przez administratora )
zdjecie uzytkownika
G3 - 2014-07-17 19:29:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ludzie to jest ewidentny( usunięte przez administratora ).. po 1 pomocnik bez znajomości jezyka bez doswiadczenia w stoczni? duze niby pieniadze... to jest sciema ... do stoczni potrzebuja wykwalifikowanych pracowników a nie kazdego bez umiejetnosi i bez jezyka i to do polskich brygad... taa jasne. (usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
kani - 2014-07-17 19:42:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@robosn, no właśnie jest ryzyko robić coś na własna rękę, nie kazdy tez dysponuje takim funduszem na wszelki wypadek. Ludzie decydują sie na wyjazd jak mają problemy finansowe i chcą dorobić. Dlatego biuro tłumaczeń stora jest w takim przypadku potrzebne i bardzo pomocne. Na rynku sa tez podobne firmy.
zdjecie uzytkownika
oszukany - 2014-07-23 17:12:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
ludzie 100 razy jaknajdalej od tej firmy(usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
Stanisław - 2014-08-05 09:40:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Co za bzdury tu wypisujecie! Ja pracuję w Niemczech od 3 miesięcy. Wyjechałem za pośrednictwem biura tłumaczeń Waldemar Stora. Z tego co wiem mają sporo ofert dla hydraulików i elektryków. To nie mój pierwszy wyjazd ( pierwszy z tego biura). Każdy kto choć raz w życiu wyjeżdżał za chlebem za granię dobrze wie, że koszty są zawsze!!! Pozdrawiam wszystkich niedowiarków!
Ps.
Pytajcie o pracę w Niemczech, pieniądze mniejsze niż w Norwegii ale pewne, i do domu bliżej...
zdjecie uzytkownika
anakin - 2014-09-22 19:26:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@Stanisław, owszem pewne koszty sa zawsze, ale czasem sa ukryte, to znaczy agencja pobiera więcej kasy od pracodawcy, opłaca z tego przejazdy i mieszkanie, płaci diety, a pracownik mniej zarabia. Nie wiem jak to jest rozwiązane w biurze tłumaczeń Stora Waldemar, ale miło słyszeć, że sa osoby zadowolone.
zdjecie uzytkownika
klementyna - 2014-11-04 14:03:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
to mój pierwszy taki wyjazd byłby i trochę się obawiam. najlepiej gdyby tu się wypowiedział ktoś z firmy jak wygląda sama organizacja wyjazdu pod względem transportu i jak dokładnie wyglądają warunki na miejscu? mam nadzieję że to wszystko byłoby zagwarantowane na papierze bo na słowo to wiadomo jak się wychodzi czesto
zdjecie uzytkownika
romek - 2014-12-04 14:39:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ale ściema jest z czy, bo nie bardzo zrozumiałem Twój wpis @mag, jakbys napisała cokolwiek więcej to byłbym bardzo wdzięczny w sumie, bo tak to ciężko naprawdę cokolwiek ustalić... tylko wiem, ze chodzi o biuro, ale o co dokładnie? wydaje mi się, że oni dobrze tłumaczą w miare, sa znaną firmą jednak.
zdjecie uzytkownika
paweł - 2015-01-09 16:21:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no ale dajcie spokój też z drugiej strony na to popatrzcie ile ludzi robi interesy teraz i rozwija się właśnie w Polsce, a nie za granicą, ja uwazam, ze uciekają ludzie, który albo bardzo dobrze znają język albo nie mają na siebie konkretnego pomysłu.. innej możliwości nie widzę, a w biurze tłumaczeń też zarobisz.
zdjecie uzytkownika
sid1267 - 2015-01-15 14:01:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam, ja chciałbym się dowiedzieć czy wz tej firmy ktoś wyjechał do Norwegii za 28tys zł za 6 tyg i płacił za przetłumaczenie 240zl. Posiłbym o odpowiedź. Pozdro
zdjecie uzytkownika
nie ma po co - 2015-01-31 18:41:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
ja uwazam ze nie ma poc owyjzedzac bo w naszym pieknym kraju mozen znalezc dobra prace za dobre pieniadze . chociaz nie ukrywam ze zarobki to dla mnie nie jest najwazniesjza rzecz. chcialbym sie dowiedziec jeszcze tylko od was co sadzicie o tym miesjcu tutaj czy warto sie interesowac wspolpraca czy nie ?
zdjecie uzytkownika
kazek - 2015-04-12 08:46:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Lęk wysokości nie przejdzie, są badania wysokościowe przed wyjazdem
zdjecie uzytkownika
łycha - 2015-04-22 22:48:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
a ja właśnie wróciłem po 6 tygodniach z Norwegii. Faktycznie zarobiłem na czysto 56 tys.koron. Drugiego kontraktu nie dostanę, bo firma norweska ocenia wyniki pracy całej brygady a trafiło mi się dwóch leserów ze śląska co w kółko tylko pili i palili cygarety. Narobili złej opinii p. Waldkowi i teraz bierze ludzi z Niemiec. Płaciłem za tłumaczenia dokumentów 240 zł. Byłem uprzedzany,że mogę stracić-zaryzykowałem-warto było. Na szkoleniu bhp jeszcze w Polsce p. Waldek podziękował jednemu trunkowemu, oddał mu za tłumaczenie 240zł,dał na bilet i wyprosił. A na tych hanysach się nie poznał.Oczerniacie tu porządnego człowieka! Załatwił, zawiózł na miejsce, pomógł w norweskim banku z założeniem konta, dał namiary na przewoźnika żeby wrócić bezpiecznie do domu. Nie piszcie głupot o człowieku którego nie znacie
zdjecie uzytkownika
KILLER - 2015-04-22 22:55:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [łycha - 2015-04-22 22:48:15]:
SCIENCE FICTION W NAJCZYSTSZEJ POSTACI HAHA
zdjecie uzytkownika
HANK - 2015-04-23 12:27:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
POLECAM TEGO POSREDNIKA
zdjecie uzytkownika
endriu - 2015-04-23 18:21:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
czemu nikt nie sprawdzi tego tłumacza z jego miasta żary czy jest taki wiarygodny
zdjecie uzytkownika
znawca - 2015-04-23 18:30:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [endriu - 2015-04-23 18:21:58]:
głupie pytanie zadałeś bo tam juz go wszyscy znają więc co mają sprawdzać skoro to dla nich oczywiste haha
zdjecie uzytkownika
Justyna_K - 2015-04-24 11:01:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ludzie, po co szukać tłumacza ze swojego miasta. Teraz tłumaczenia wysyła się online. Oszczędzacie przy tym czas i kasę. Ja wysyłam teksty do mojtlumacz.eu. W tym samym dniu dostaję wycenę i na przetłumaczone teksty też długo czekać nigdy nie musiałam. Jeśli ktoś szuka, to polecam z czystym sumieniem :)
zdjecie uzytkownika
Alan - 2015-04-24 12:01:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pracowałeś w firmie Biuro tłumaczeń Stora Waldemar i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.
Nie pracowałem w tej firmie ale korzystałem z usług tłumaczenia dokumentów samochodowych z Holandii. Tłumaczenie zrobione w wyznaczonym terminie, auto zarejestrowałem bez problemu. Szczerze polecam tego tłumacza
zdjecie uzytkownika
kasia87 - 2015-08-24 12:49:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
dawno widzę że nie pojawił się żadne komentarz, to intrygująca sprawa. nie mogę też znaleźć strony internetowej tej firmy co jak na biuro tłumaczeń jest wyjątkowo zaskakujące. ciekiawi mnie czy to jednoosobowa działalność pana Waldemara czy są jakiekolwiek zatrudnienia dodatkowych usług w tej firmie
zdjecie uzytkownika
bartek - 2015-09-08 10:44:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
witam
wysylal ktos zgloszenie do pracy w norwegi na pomocnika malarza antykorozyjnego ? byl ktos z was ? ja wczoraj zaplacilem i wyslalem..
zdjecie uzytkownika
maxi - 2015-09-08 19:49:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
to utopiłeś kase,bo pracy nie dostaniesz.
zdjecie uzytkownika
romek - 2015-09-23 17:08:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
z tego co wiem to pracy jako tłumaczy już jest coraz mniej i na pewno tez to jest spowodowane tym, że stawki nie są jednak takie wysokie stawki dla nich. Można u nich coś jeszcze dorobic premiami na pewno, bo podobno jest to ok. 20% tego co mozna zarobić i liczy się to od ilości pracy tak naparwde i klientów.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie Biuro tłumaczeń Stora Waldemar!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Biuro tłumaczeń Stora Waldemar

Wyraź opinię o innych firmach z tego miasta

Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert