Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


Jesteś pracodawcą?
Zobacz jakie możliwości prezentowania swojej firmy jesteśmy w stanie Ci zagwarantować! Sprawdź
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Bracia Bertrand

Pracowałeś w firmie Bracia Bertrand i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
andy - 2013-09-20 23:07:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Tidi czy jak ci tam zadnych pomowien nie ma taka jest prawda o tej firmie brak poszanowania i wyzysk pracowniczy dwie listy plac itd jesli twierdzisz ze to pomówienia to możesz odrazy moje IP dać bez problemu :]
zdjecie uzytkownika
anonim - 2013-09-21 20:51:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
hej, o co chodzi z tymi dwiema listami płac? że część kasy idzie na umowę a resztę się dostaje pod stołem?
zdjecie uzytkownika
Starsza Pani - 2013-09-30 14:16:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
(usunięte przez administratora)Nie wiem gdzie ci ludzie sumienie mają! Bo nawet problem z umową jest na najniższą krajową. Bezczelne kłamstwa że pieniędzy nie mają a okna mają najdroższe na pomorzu. I cały czas produkujemy więc schodzą. Ja nie jestem pazerna na pieniądze! Ale żeby przy tych stawkach co płacą nam pracownikom, jeszcze oszukiwać ZUS i urząd skarbowy! Bertrandzi gdzie wasze sumienie!
zdjecie uzytkownika
Były Pracownik - 2013-10-02 00:24:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Dokładnie, przeważnie pierwsza sobota po 10-tym wielka kolejka do Pana (usunięte przez administratora)do niego w sumie osobiście nie mam zastrzeżeń, co prawda goni ludzi za nic nie robienie, ale chyba nikt nie chciał by płacić za obijanie się. Jak dla mnie jedyny minus pracy w BB to kierownik produkcji PVC, człowiek potrafi zdemotywować człowieka do pracy już od rana, najlepiej robić swoje unikać z nim kontaktu i problem z głowy. Co do pieniędzy, nie wiem jak teraz, w 2010 roku 8 zł dostawało się na dzień dobry, po miesiącu już 8.50. Najwięcej bez ani jednej przepracowanej soboty, co prawda z premią udało się wyciągnąć 1800 zł. Wypłaty zawsze na czas, i tyle ile powinno być.
zdjecie uzytkownika
Andys - 2013-10-09 21:40:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Zarobki takie jak wszędzie lub nawet lepsze, szansa na awans jest. Dużo zależy od stanowiska i kierownika, to wiadomo,jak robotnik ma awansować jak potrafi jedną jedyną rzecz, którą będzie robił całe życie? Kwestia pracowników fizycznych jest prosta: żeby awansować trzeba tez ewoluować,ale ludzie, nawet w czasach kiedy nie ma pracy, chcą dostać więcej kasy bo... firmę w ich odczuciu na to stać. Żałosne.
zdjecie uzytkownika
prezes strzebielino - 2014-02-19 20:28:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Praca Bertrand Strzebielino BRAK umow o prace brak organizcji pracy kadra nie wdraza zandnych inowacji produkcyjnich mie kontroluje przebiegu produkcjki niedba o zakup podstawowych narzedzi produkcyjnych powod slinienie sie przed luzinem zato wykzuja sie oczarnianiem bylych i bierzacych przownikow to wychodzi im super wykoncza najlepszego zato wspieraja mistrzow pozoracji prezesa (usunięte przez administratora)rusz sie pan do pracy bo pan (usunięte przez administratora)jedzie z wizytacją
zdjecie uzytkownika
Lechu - 2014-04-10 15:06:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (5)
Nic odkrywczego nie piszecie. 95% firm płaci w kopertach. A pozostałe 5% nie musi bo nie płaci nic poza najniższą krajową. Wypłaty są na czas. Co to da że się wypłaczecie na firmę Bertrand jak to nic nie zmieni. Jak ktoś ma ciśnienie na kasę to jedzie za granice robić i zarobić. I tak to wygląda. Wszystkie te wpisy negatywne są prawdziwe, ale to tak na prawdę wzbudza tylko śmiech szefów z Bertrandowa. (usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
Owies - 2014-09-23 13:12:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Obawiam się, że Lechu masz rację. Nie chcę nikogo tłumaczyć ani bronić, ale wydaje mi się, że wynika to z faktu, że polskie państwo nie oferuje żadnych ulg podatkowych ani niczego takiego. Gdyby nie chcieli nałapać się najwięcej jak się da stopień uczciwości na pewno byłby dużo wyższy. Chociaż stolarka braci cieszy się dużą sławą i nie powinni mieć takich problemów.. .a jednak.
zdjecie uzytkownika
kotka - 2014-09-25 20:29:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Owies jakie mają problemy bo co wiem stoją bardzo dobrze na polskim rynku. Jedynie mogą mieć problemy finansowe jak każdy człowiek.
zdjecie uzytkownika
ph - 2014-09-28 10:12:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam, uważam ,że firma jest nierzetelna i nieprofesjonalna. Umawia się z rekrutami-mówi, że odezwie się czy jest zainteresowana czy nie. Czekasz na telefon-a tu nic. Nawet jeśli firma nie była zainteresowaną dalej mą osobą-powinna zadzwonić i poinformować -tak jak umawialiśmy się podczas spotkania.
Tak więc jeśli spotkacie się na rozmowie z Panią M.....możecie liczyć na miłą rozmowę i stratę waszego cennego czasu.
zdjecie uzytkownika
kropka - 2014-09-29 20:24:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ph - 2014-09-28 10:12:57]:
Witaj wiesz jak mają problemy to oczywiste ze nikogo nie przyj mną a może od tych problemów wyłączyli im telefony ze nie mogli się dodzwonić. A po drugie i tak zmieniają pracowników jak rękawiczki wiec 2 miesiące i byś nie pracował wiec na prawdę poszukaj lepszej pracy i lepiej płatnej.
zdjecie uzytkownika
heniek - 2014-10-19 20:27:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Część, właśnie przeglądałem ofertę tego producenta okien i zastanawia mnie jakość wykonania tych okien, bo potrzebuje trochę ich do swojego domu :/ więc polecacie te okna? Jak jakość? Duży wybór kolorów ram ? Jak z dostawą ? Tzn czy dlugo trzeba czekać na dostawę ? I jakie mają współczynniki ciepła ?
zdjecie uzytkownika
sąsiad - 2014-10-21 14:37:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
heniek. za płotem masz równie dobre okna i wiele tańsze :)
zdjecie uzytkownika
sąsiadka :) - 2014-10-24 11:29:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Owies - 2014-09-23 13:12:20]:
A jakie oni mogą mieć problemy wiecie Bracia Bertrand mają na pewno dużo kasy dlatego bo okna u nich do tanich nie należą co najmniej bym powiedziała do bardzo drogich inne filmy znane mają taniej niż oni a jednak ludzie kupują.
zdjecie uzytkownika
heniek - 2014-11-05 21:34:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@sąsiad dzięki wielkie za informację :) na pewno się zapoznam się z ofertą okien za płotu, mam nadzieje że będą mieli coś ciekawego w tych ich broszurach
zdjecie uzytkownika
Lili - 2014-11-20 00:38:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ich okna do tanich nie należą? Może po prostu robią je z lepszych materiałów albo w jakiejś specjalnej technologii i to nieco podraża koszta? Jeżeli miałbym się zdecydować na zwykłe tańsze okna czy droższe z ich warsztatu to raczej skłaniałbym się ku droższej opcji. Byłaby przynajmniej pewność dobrze wykonanej roboty.
zdjecie uzytkownika
kropka155 - 2014-11-21 12:44:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Lili - 2014-11-20 00:38:28]:
Wiesz nie zawsze okna tańsze są gorsze od tych droższych. Bo ja twierdzę okna jak okna taki tam nikt nie patrzy czy filmowe czy zwykłe nie sety nie mają podpisu na szybie ze Bracia Bertrand lub inne filmy wiec radzę też kupić tańsze
zdjecie uzytkownika
Kluob - 2014-12-04 08:55:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dla laika rzeczywiście w pytaniu czy tańsze czy droższe zawsze wybierze tańsze. Dla znawcy tematu wybór nie jest już taki oczywisty. Trzeba przeanalizować spory zakres instrukcji i parametrów i dopiero potem można podejmować decyzję odnośnie zakupu. Bracia Bertrand jednak nie powinni mieć aż tak niskich jakościowo okien.
zdjecie uzytkownika
ROZCZAROWANA - 2014-12-17 22:18:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Kupiłam okna Bertrand drewniane i bardzo drogie. Zaufałam firmie i BARDZO SIĘ ROZCZAROWAŁAM. Teraz w ogrodzie zimowym leje mi się na głowę i cieknie po ścianach. Nie można usiąsc w pobliżu okien bo WIEJE jak w PRL-owskim bloku.Kasę brali za wszystko, drewno, szyby, dodatkowe taśmy montażowe- niestety efekt mierny. Przy reklamacjach przysyłają serwisanta z tubką silikonu, pokręci się i dalej jest tak jak było.
Przestrzegam przed płaceniem całości- biorą pieniądze, przywożą jedno okno a potem przeciągają miesiącami. Zdecydowanie NIE POLECAM.
zdjecie uzytkownika
pan paw - 2014-12-18 12:20:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a ja właśnie na robotę chcę się załapać, robiłem już kilka lat w oknach różne sprawy i doświadczenie mam. co w takim razie na dzień dzisiejszy może mi do pracy zaproponować firma Bracia Bertrand? licze oczywiście na jakieś atrakcyjne warunki, no i najwazniejsza jest umowa o prace bo trzeba się szanować. co wy na to, da rade tak u nich?
zdjecie uzytkownika
ziemianin - 2015-01-02 12:24:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
popieram i odgrzewam pytania użytkownika pan paw, również bardzo chciałbym zatrudnić się w Bracia Bertrand ale mam pewne pytanie i wątpliwości. a mianowicie co firma może zaproponowac doświadczonemu pracownikowi do zatrudnienia na dzień dzisiejszy? umowa o pracę to oczywistość i podstawa natomiast jak z socjalem i pieniędzmi?
zdjecie uzytkownika
czechu - 2015-01-04 14:03:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
powiem tak pracuje w firmie i za dwie sklejki i taczke smieci ludzie placa taka kase ze glowa boli smiechu warte
zdjecie uzytkownika
czechu - 2015-01-04 14:06:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
witam ziemianin powiem ci tak dostaniesz 10zl to jest najwyzsza stawka a co do socjala to niema w tej chwili dostajesz na swieta smieszna paczke warta z 70 zl
zdjecie uzytkownika
Tajemnica - 2015-01-04 18:18:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [czechu - 2015-01-04 14:06:20]:
Wiesz powiem ci tak ta firma co jest słychać w Luzinie ma problemy z Policją i nie tylko wiec więcej i tak nie dostaniecie i wiecie dlaczego po drugie Pan Bertrand i jego ludzi jak pracownik im nie podoba się to świnie podkładają i zwalniają z 2 tygodniowym urlopem bez płatnym. Wiec większej stawki i tak nie będzie bo jak Skarbówka się dowie to będzie kolejne przesłuchania wiec nie warto.
zdjecie uzytkownika
emil - 2015-02-03 22:53:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam ,dzisiaj ukazała sie oferta pracy na stanowisko kierowca kat.c+e 'oczywiscie bardzo atrakcyjne zarobki 1750zl.Postanowilem zadzwonic i zapytac jak w temacie ??odebrala bardzo sympatyczna pani jak zaczelem dopytywac oszczegoly praca poza granicami (wiadomo w polsce już sie poznali na braciszkach).jak zapytalem o stawke czy sa dodatki. odp:......lepiej miec 1750zl niz siedziec w domu.pozdrawiam wszystkich:-)
zdjecie uzytkownika
remi - 2015-02-18 16:22:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A jak wyglada praca na magazynie w tej firmie bo widziałem ogłoszenie?
zdjecie uzytkownika
edgar - 2015-02-21 14:32:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Magazyn to już prosta droga do góry na stanowisko dyrektora albo i nawet logistyka:)
zdjecie uzytkownika
Andrzej - 2015-02-27 09:02:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam. Zauważyłem na olx oferte pracy dla Specjalisty IT. Był bym zainteresowany ale wśród znajmych z branży IT słyszałem że w tej firmie się płaci pod stołem a umowa jest tylko na najniższą krajową. Może się ktoś wypowie w tej sprawie. W opieniach nie mogę nic znaleść konkretnego ( pewnie wolność słowa tutaj obowiązuje czytaj "redagowanie niepochlebnych wpisów") A tak na poważnie to nie chce mi się wierzyć że się praktykuje takie przekręty z umowami wśród pracowników na tak ważnych strategicznie dla firmy stanowiskach. Więc jeśli się myle poproszę o informacja jak to wygląda.
zdjecie uzytkownika
Mietek - 2015-02-27 09:17:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Andrzej to ty mało w życiu widziałeś. W tej firmie informatyków się ... w 4 litery. Zresztą wszystkich pracowników. A to czy to handlowiec technolog czy informatyk nie ma znaczenia. Najniższa krajowa reszta pod stołem jak to napisałeś. Twoi znajomi z IT mają dobrą wiedze na temat zatrudnienia w braciachbertrand. Sprzedawałem u nich kiedyś okna i wiem jakie śmieszne stawki maj tam informatycy i handlowcy.
zdjecie uzytkownika
kotka - 2015-02-28 14:43:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Andrzej - 2015-02-27 09:02:56]:
Ludzie mówią prawdę tak ta firma robi płaci pod stołem nawet panem Bertrandem zajęła się policja bo nawet zawyżone zarobki wystawiają nie reglanie jak i płaca pod stołem.
zdjecie uzytkownika
Czechu - 2015-06-15 20:56:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Tak wszystko pod stołem ale chlopaki z stolarni zglosili sprawę tak wiec niedlugo kontrola i jak dobrze pójdzie to i telewizja ttm bedzie
zdjecie uzytkownika
misia - 2015-06-30 12:14:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Czechu - 2015-06-15 20:56:27]:
Spokojnie nie tylko chłopaki ale wszystkie sprawy zostały umorzone wiec im to nic nie da Pan Bertrand nie zle musi płacić nie pracownikom tylko innym organa ze nikt się tym nie zainteresował
zdjecie uzytkownika
deutch - 2015-07-22 15:36:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No ja myślę że płaci dobrze, tak sądzę po rozmowie z kilkoma pracownikami. Widziałem też sporo ofert pracy w bracia bertrand w Luzino, na pewno dla specjalisty ds eksportu, dla pracownika działu marketingu. Wiec widać że firma się rozwija, a no i jedno najważniejsze, praca ta jest w jezyku niemieckim.
zdjecie uzytkownika
marketing - 2015-11-23 11:45:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Witam ja pracuje u Pana Bertrand w marketingu i powiem tak co się uda zabrać do domu to się uda czasem pod pretekstem rodziny pożyczę sobie samochód pod Pan pozwoli i korzystam z ich paliwa gdzie popad nie jedyne co musiałem zrobic to kazali mi się doszkolić z języka obcego gdzie musiałem po pracy wziąść kursy doszkalające, żeby zatrzymac się nadal w tej firmie choć nie jestem stary tylko jeszcze młody to się nauczę i na pewno mnie nie wyrzuca i nie przyjmnąjakiegoś młodego pracownika. i powiem tak da się Pana Bertranda oszukiwać n ie tylko on nas oszukuje ale ja jako pracownik tez bo już załatwiam sobie prace w innej firmie na stanowisku w marketingu także także Pana Bertrand nie długo poczuje co to znaczy być nie utciwym i choć mam dwójkę dzieci to sobie poradzę i dobrze bez niego a ci co się dają u niego kopać to powodzenia . Na przyszłoś nie Pan pilnuje bardziej swoich wszystkich pracowników a nie tylko niektórych.
zdjecie uzytkownika
zakield - 2015-11-25 17:35:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Firma jeszcze niedawno nie była tak popularna jak w tej chwili no ale wchodzą na rynki zagraniczne, dobrze to na nich wpłynęło, bo dzięki temu pojawiają się nowe oferty pracy, lecz nie jest tak łatwo się dostać do nich do firmy, bo wymagania mają sporo, niemiecki język jest podstawą bo tam właśnie się kierują.
zdjecie uzytkownika
Tero - 2015-12-08 11:12:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [marketing - 2015-11-23 11:45:02]:
Z takim językiem, pisownią ... pracownik marketingu? Chyba Pan żartuje.
zdjecie uzytkownika
pigwa - 2015-12-08 14:19:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no0 nie wiem @zakield, czy tak bardzo ten język niemiecki ci potrzebny, zależy jakie stanowisko. jak np. chcesz u nich być lakiernikiem to środnio ci przyda się
zdjecie uzytkownika
marketing - 2015-12-18 19:38:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Tero - 2015-12-08 11:12:58]:
Pisałem na szybko. A Ja znalazłem się w tej firmie przez znajomości wcześniej pracowałem, gdzie indziej dzięki koledze się tutaj dostałem do Pana Bertranda,a że tak z Panem Bertrandem się zaprzyjaźniłem ro czasem coś tam na lewo dostane ale cicho bo skarbówka się jeszcze dobierze do firmy Pana Bertranda, a a w tedy jak ja wyżywię moją rodzinę
zdjecie uzytkownika
Person - 2015-12-19 00:13:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dobra firma moim zdaniem, poszukiwali jakiś czas temu lakierników, więc jest git praca, jeśli oczywiście się lubi tą branżę, no z kuli nie czytam jacy jesteście, ale na rękę 2000 będzie
zdjecie uzytkownika
senkacz - 2016-02-03 20:31:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
person jeżeli zgodziłbyś się na pracę jako lakiernik za 2000 to współczuję... Teraz ostatnio kierowców na trasach międzynarodowych potrzebowali i tam kierowcy krzyczą od 3,5 w górę.
zdjecie uzytkownika
broncos - 2016-02-08 19:05:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [senkacz - 2016-02-03 20:31:38]:
no i bardzo dobrze w tych czasach trzeba umieć się cenić co nie zawsze jest taką oczywistością. W tej chwili dla chetnych,., nikogo nie szukają. ale uzbrojcie się w cierpliwość
zdjecie uzytkownika
gf - 2016-03-03 20:25:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
nie szukaja ale szukali lakierika wyrobow drzewnych..dla osob ktore mialy odpiwiednie wyksztalcenie byla to indealna oferta bo i zarobki przyzwoite tez
zdjecie uzytkownika
drezno - 2016-03-08 12:12:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Wydaje mi się, że ostatnio nie pojawiło się żadne ogłoszenie pracy, co oznacza, że na stabilność pracy jeszcze można tutaj liczyć, bo odpowiadają wszystkim zarobki w firmie.
zdjecie uzytkownika
derk - 2016-03-12 12:49:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@drezno, no niestety teraz nikogo nie szukają. Jednak to dobra wiadomość, bo oznacza to, że rotacji brak, wszyscy sa zadowoleni i nie odchodza - atmosfera jest ok i zarobki też sa na odpowiednim poziomie.
zdjecie uzytkownika
trampik - 2016-03-14 14:33:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
na stronie firmy pojawiło się ogłoszenie o pracy dla kosztorysanta inwestycji obiektowych na rynek niemiecki, @drezno oferują dobre warunki ale wymagają znajomości niemieckiego technicznego, może Cie to zainteresuje?
zdjecie uzytkownika
mtr - 2016-04-28 07:48:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ogólnie nie polecam firmy, dwa lata pracy stracone, były szkolenia swojego czasu to na plus, tak poza tym nic więcej, jak nie jesteś z Kaszub, nawet CV nie składaj.
zdjecie uzytkownika
czaro - 2016-04-28 08:04:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a czy teraz może ktoś wie czy jest jakieś aktualne ogłoszenie? Szukam u nich na stronie ale niestety nic nie widzę, proszę o pomoc jak powyżej. Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
Tero - 2016-04-28 09:21:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [czaro - 2016-04-28 08:04:32]:
Na produkcję oraz lakierników i stolarzy na pewno. Podobno także do działów handlowych.
zdjecie uzytkownika
puxn - 2016-05-10 22:14:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
tero, a wiadomo coś kiedy takie rekrutacje mają być przeprowadzone ? Ja chciałbym co nieco się dowiedzieć, bo firma jest w kręgu moich zainteresowań. Słyszałem, że świetne warunki są w stanie przedstawić każdemu kto ma minimum 2 lata dośwaidczenia. Dobra opcja
zdjecie uzytkownika
Tero - 2016-05-11 08:18:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [puxn - 2016-05-10 22:14:47]:
W każdej chwili, pewnie wystarczy zadzwonić.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie Bracia Bertrand!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Bracia Bertrand
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert