logo Księgarnia Matras

Księgarnia Matras

Warszawa

Opinie o Księgarnia Matras

Karo 2017-03-01 15:11
Choćbym o suchym pysku miała żyć, w życiu do matrasa nie wrócę. Co to za różnica czy praca w księgarni czy w e-comerce, skoro płaca głodowa o ile wypłacą:)
Czy Ty droga Iwonko masz płacone od reklamowania tej upadającej firmy?
1
Iwona 2017-03-01 15:38
@Karo nie jestem zatrudniona przez firmę Matras. Jak możesz zobaczyć po najechaniu na mikrofon przy moim imieniu jestem redaktorem firmy gowork.pl i moim zadaniem jest poznanie firmy, jak i również informowanie o między innymi prowadzonej w firmie rekrutacji. Istotne jest dla mnie poznanie Waszych opinii na temat pracy w firmie. Jakie były Twoje doświadczenia podczas pracy w Księgarni Matras?
Karo 2017-03-01 16:20
Poczytaj sobie komentarze to się dowiesz jaką mam opinię o tej firmie. I to nie tylko moja opinia.
Omijać tę firmę szerokim łukiem. Obcinają wypłaty, brak premii. Mobbing na każdym kroku, doświadczonych zwalniają, przyjmują osoby nie znające się na literaturze. Firma ma długi, traci płynność finansową, właściciel kryminalista. Jak o czymś zapomniałam, to wyżej w opinii kogoś innego jest to wymienione.
12
Iwona 2017-03-02 09:08
@Karo długo pracowałaś w firmie? Może teraz coś się zmieniło.
Bartek 1241 2017-03-02 14:58
A nie powiedzą ile??? zamykają!!! Około 15 księgarń w ciągu dwóch m-cy. Żadnych nowości, sprzedają starocie!!!!!
4
Iwona 2017-03-02 15:11
@Bartek 1241 zgodnie z informacjami, które można przeczytać w artykule https://retailnet.pl/2017/02/23/114269-matras-optymalizuje-inwestuje/ : "Jak poinformowali przedstawiciele spółki, od początku roku część księgarń, która nie przynosiła oczekiwanych wyników finansowych, została zamknięta lub sprzedana, a otwierane są kolejne, które zgodnie z oczekiwaniami, będą prezentować zadowalające firmę wyniki." Możliwe, że księgarnie o których wspomniałeś zaliczały się do tych nieopłacalnych.
Bartek 1241 2017-03-02 18:26
Możliwe, ale jakoś trudno uwierzyć???? Gdzie są te księgarnie co przynoszą dochody??? Od początku roku nie dostają nowości!!!!Jestem częstym gościem....tak gościem-bo klientem to trudno mnie nazwać gdy nie mogę nic kupić a nawet zamówić!!!!!A poza tym informacje o kłopotach pracownicy nie wymyślają, skoro oszukali kierowników na pensjach.....
8
Doris 2017-03-03 13:12
Ja pracowałam 10 lat! I przez 10 lat ruchali mnie na pensji urlopach, nadgodzinach i dniach wolnych! Premię dostałam raz w wysokości 8,23zł!! Jak z firmy odszedł Mario- to już nawet nie było ruchanie tylko wyzysk! Dzięki Bogu już tam nie pracuje!
7
Były 2017-03-03 20:33
No też słyszałem, że jak był Mario, to było ruchanie :)
3
wendy 2017-03-03 21:19
Czyli kierownicy dostaja teraz taką pensję jak pracownicy???ojej...
2
Bartek 1241 2017-03-04 17:14
Ale bez zmiany w umowie i bez aneksów. Kierownicy oddają Matras do sądu pracy.
3
Iwona 2017-03-06 10:57
Bardzo proszę o merytoryczne komentarze i nie używanie wulgaryzmów. Wypowiedzi w takiej formie będą dużo cenniejsze dla osób szukających opinii na temat pracy w firmie.
Fala 2017-03-06 11:43
Pracuję w firmie od kilku lat. Jestem kierownikiem księgarni. Pensja kierownika w zależności od księgarni: czy to jest małe miasto, tam najniższa krajowa - do +300 zł więcej w dużych miastach. Ale sami z siebie nie dadzą. Trzeba je wyszarpać. Rada dla koleżanek i kolegów z-ców i kierowników: atakujcie swoich regionalnych.
Z wiarygodnego źródła wiem, że w tym roku ma zostać zamkniętych sporo księgarń. Niektóre sami zamykają, z niektórych "wyrzucają" nas właściciele.
Matras ma kosmiczne długi. Zalega z czynszami za lokale, sprawy w sądach o niezapłacone faktury za towar i wykonanie usług m.in Impel (będziemy sami sobie naprawiać w księgarniach -)))).
A o właścicielu pojawiło się w ciągu roku sporo negatywnych artykułów, m.in o dziwnych powiązaniach z upadłym SKOK Wołomin i udzielonych tuż przed upadkiem kredytach oraz wielu podejrzanych interesach które prowadzi. Rada dla tych co szukają pracy - omijajcie tę firmę z daleka. A dla nas którzy pracują - szukajmy nowej pracy. Pewnego dnia obudzimy się w firmie która ogłosiła upadłość i bez wypłaty wynagrodzenia.
9
Bartek 1241 2017-03-06 13:57
No właśnie wszyscy opisują merytorycznie. Wulgaryzmów też nie zauważyłem, choć korci mnie trochę ostro opisać wizerunek tej firmy. Jako odwiedzający księgarnie ,Matras' mogę dać wysokie noty tylko pracownikom za to, że tak kamuflują ogromne braki w książkach. CHWAŁA IM ZA TO........
6
Olka 2017-03-06 20:43
swego czasu miałam dodatek funkcyjny 600 zł, ale przyszła Mońska i stwierdziła, że to za dużo i kazała mi podpisać aneks że będę zarabiać 2100 brutto. Mając księgarnię ponad 500 m2. Wyśmiałam ją i poszłam na L4. Uniknęłam zwolnienia i znalazłam lepszą pracę gdzie doceniają doświadczenie i pracownika i normalnie płacą.

Do wszystkich którzy jeszcze tam pracują: złóżcie wypowiedzenia albo idźcie na L4 i w międzyczasie szukajcie czegoś nowego, bo lada dzień obudzicie się z ręką w nocniku, bez pracy bez wynagrodzenia, bez wynagrodzenia za zaległy urlop nadgodziny i wszystko inne. Firma UPADA!
5
Iwona 2017-03-07 10:25
@Bartek 1241 większość osób wypowiada się sposób merytoryczny, za co bardzo dziękujemy.
Fala 2017-03-07 10:56
A jeśli chodzi o "optymalizację inwestycji" to śmiech na sali. Powód większości zamkniętych księgarń to nieopłacone czynsze. Natychmiastowe wypowiedzenia wynajmujących, a kilka dni lub tygodni później w tym samym miejscu nowo otwarta księgarnia innej sieci (Świat Książki, Bookszpan lub BookBook). Oczywiście z korzyścią dla klienta: szeroka oferta+nowości. . W niektórych księgarniach nawet meble zostały te same -))))
W Matrasie pełnej oferty nowości nie ma od kilku miesięcy. Zapomnij o takich topowych autorach jak Mróz, Coben, Bonda, ks.Kaczkowski, nowy Grzędowicz czy hit kinowy i książkowy "Był sobie pies" i "Chata", i wiele, wiele innych. Dostajemy jakieś popłuczyny po tym co nie sprzeda księgarnia internetowa. Tam można trafić nowości, ale po dokładniejszym przyjrzeniu się można zauważyć, że realizacja zamówienia na niektóre pozycje, to 3-5 dni. Świadczy to o tym, że te książki Matras może kupić tylko za gotówkę. Klient internetowej najpierw płaci a dopiero potem firma z pieniędzmi w przysłowiowych zębach idzie na zakupy. W księgarniach stacjonarnych zieją puste półki i ścianki art-pap. Wspinamy się na wyżyny kreatywności układając książki i zasłaniając puste miejsce na działach art-papu. Marzeniem wielu z nas w tej chwili jest to, aby ktoś (patrz inne sieci) nabrał apetytu na nasze lokale. Może byłoby wreszcie normalnie.
10
Iwona 2017-03-07 11:37
@Fala dziękujemy za Twoją opinię.
1
Bartek 1241 2017-03-07 13:32
Słyszałem ,że Firma odda zabrane dodatki funkcyjne za m-c styczeń( bezprawnie zabrane).
Super dla tych wspaniałych pracowników, tak tylko mogę ich nazwać. Wspaniałych bo spełniających moje życzenie jako klienta nie mogą być. Cała ,,góra'' Firmy to jakieś nieporozumienie!!!!!!
2
Iwona 2017-03-07 13:48
@Bartek 1241 > Słyszałem ,że Firma odda zabrane dodatki funkcyjne za m-c styczeń( bezprawnie zabrane).
to byłaby bardzo dobra informacja dla pracowników. Skąd masz taką informacje?
2
olga 2017-03-07 15:18
Jako ,,gość'' a nie klient naszych księgarni - jesteś THE BEST!!!
2
Bartek 1241 2017-03-07 15:25
Podsłyszałem......
2
Iwona 2017-03-08 09:17
@olga a Ty pracujesz w firmie Matras? Chętnie poznamy również Twoją opinię na temat tego jak wygląda praca w firmie.
ola 2017-03-10 19:21
Bartku niestety wypłata taka jak w styczniu. Drugi miesiąc sa do przodu
2
matras 2017-03-13 11:43
Pracodawca ma bardzo duże problemy finansowe, przestaje płacić pensje w terminie. Nie polecam pracy, nie oszukujmy się Matras upada ;)
4
Bartek 1241 2017-03-13 15:42
To smutne.....Taka super księgarnia a pracownicy w niej tylko jako oszukane ludziki. Półki pustoszeją.....Byłem w ,rondzie'' w nowo-otwartym , Bookszpanie''- panie te same, zadowolone a przede wszystkim mają towar!!!!!
4
olga 2017-03-13 15:43
Już nie.
Iwona 2017-03-13 15:51
@olga a jak wspominasz pracę w firmie?
Julia1988 2017-03-14 13:01
Ale oby niekorzystnie dla pracowników. U nas w mieście poszły na ,,bruk'' bez słowa DZIĘKUJEMY ZA WSPÓŁPRACĘ. Z dnia na dzień spakowali i już!!!!
4
olga 2017-03-14 13:03
Wspaniale się pracowało, oczywiście jak były dostawy a nie jak teraz koleżanki robią tylko ZWROTY.
4
matras 2017-03-14 17:30
Rozumiem, bywa i tak jako pracownik Matrasu mogę to potwierdzić... Jutro kolejne księgarnie zamykają i koleni pracownicy dowiedzą się że nie mają pracy. Do końca roku podejrzewam ogłoszenie upadłości ale w firmie nikt głośno nic na ten temat nie mówi.
13
Elwirka 1988 2017-03-16 20:00
No niestety ,nic nie można się dowiedzieć od swoich MR. Telefonów nie odbierają. A do tego coraz to nowsze e-maile ,że tam w centrali też ludzi zwalniają lub sami nie chcą współpracować z tak wspaniałą niegdyś -tak NIEGDYŚ firmą. Jak długo wytrzymamy sprzedając starocie bo o nowości to musimy aż żebrać. Może nadejdzie taka chwila, gdzie klient wyjdzie zadowolony z książką!!!!!!
4
szmatras 2017-03-17 09:23
U nas nie lepiej, robimy zamówienia, ale odsyłają zwrotkę, że "obecnie nie posiadają na magazynie". Nic już nie ma, "sprzedajemy" same stare pozycje, a stół z nowościami to jakaś kpina. Na dodatek hucznie nazwana promocja, która jest kolejny miesiąc przedłużana. Smutne, ale najlepiej sprzedaje się u nas tania książka.
Słyszeliście o zamknięciu M1 w Poznaniu? Kpina i żenada. Najlepsza placówka w regionie, a oni ją zamknęli i to praktycznie z dnia na dzień (dosłownie). Nikt z pracowników nic nie wiedział o tym, dowiedzieli się przypadkiem od informatyka. A pan dyrektor przyjechał, posiedział i popatrzył jak pakują, i pojechał z powrotem. Ani przeprosin ani nic. Cholerne świństwo.
6
szmatras 2017-03-17 09:30
Niestwty, zamykają księgarnie opłacalne. Wspomniałam wyżej o M1 w Poznaniu. Największy zysk, a zamknęli ją i sprzedali do Świata Książki. Najlepsze jest to, że "góra" udaje, że jest wszystko super, firma się rozwija, nie ma żadnych problemów itd. Tutaj nic się nikomu nie mówi o problemach firmy, my jako pracownicy, czy nawet kierownicy, dowiadujemy się wszystkiego w przypadkowych rozmowach z informatykami (którzy nota bene nie dostają ostatnio wypłat z tego, co wiem).
3
ona-zg 2017-03-17 10:17
Witam jakiś czas temu składałam cv do księgarni Matras na stanowisko Sprzedawcy wydawało mi się że się udało bo ktoś do mnie mnie wysyłał e-maile z różnymi pytaniami chodzilam również prawie co tydzień i się pytałam na miejscu jednak nic się nie udało a ogłoszenie ze szukają pracownika wisiało jeszcze kilka miesięcy jednak zrezygnowałam po tym wydarzeniu zaczęłam szukać pracy i udało mi się dzieki projektowi z UE . Wiem że aktualnie jest taki projekt ,, Nowy start twoją Szansą '' i organizowanych w Zielonej Górze na terenie całego woj. Lubuskiego Pozdrawiam
Bartek1241 2017-03-17 10:24
W niektórych księgarniach , Świat książki'' przejmuje pracowników. W ,, rondzie'' w Bydgoszczy przejął
Bookszpan załogę. Są zadowoleni. Byłem na otwarciu, jestem częstym klientem - co kiedyś mówiłem o ,Matrasie' .Teraz chodzę tylko po to aby zobaczyć moje ulubione panie, bo książek niestety nie mogę kupić - bo PO PROSTU ICH NIE MA!!!!
4
Ewlina 90 2017-03-17 15:06
A ja dodam , że ,,BOOKSZPAN'' to księgarnia pierwszego prezesa ,,MATRAS'' pana Janka Sierackiego!!!!!
Brawo , oby więcej takich księgarń zamiast ,MATRASA''
5
Krysieńka 2017-03-18 08:28
Z tego co mi wiadomo, to pracownicy odchodzą właśnie do sieci ,BOOKSZPAN''
Bardzo dużo z centrali, magazynu, działu zamówień itd.......
Może Oni wiedzieli co się święci, może trzeba iść w ich ślady.
Zmienić firmę, która już nie próbuje się podnieść............
5
olga 2017-03-18 08:55
Oczywiście, przecież my pracownicy nic dla nich nie znaczymy.. tzn. nie dostrzegają lub próbują ukryć kłopoty. Potwierdzam, zero kontaktu MR, centrala,magazyn itp z księgarniami. Księgarniom odcina się dopływ prądu lub ogrzewania i do nikogo nie można się dodzwonić. Odpowiedzi na e-maile też już nie odpisują.
Ale może się poprawi?????
3
matras 2017-03-18 14:14
Niestety sie nie poprawi. Z tymi ksiegarniami M1 to zamykamy wszystkie nie tylko w Poznaniu. Zostaje tylko ksiegarnia M1 w Markach. Niestety w piątek doszła do mnie smutna wiadomość na temat zamkniecia dwóch księgarń na dworcu Centralnym gdzie w ciągu dnia przechodzi tam kilkadziesiąt tysięcy osób. Niestety to smutne ale prawdziwe;/ Ciekawe jakie księgarnie sa kolejne.
4
Bebe 2017-03-18 15:42
matras w Lublinie na deptaku mic nie ma , prawie nikt nie wchodzi.. o co w tym wszystkim chodzi??? matras w plazie więcej ludzi ale nikt nic nie kupuje bo nie ma mowości...
3
fan Mazgaja 2017-03-18 17:44
Matras pada.., w spółce jest tymczasowy nadzorca sądowy , mazwisko dostepne w sieci,.. radzę sprawdzić czy spolka odprowaxzala składki
5
Natalia 2017-03-19 09:57
Matras działa w sektorze bardzo trudnym w dzisiejszym czasie. Ponieważ jest to potentat w tej branży pozostaje mieć nadzieję, że poradzą sobie z problemami.
1
księgarka 2017-03-19 11:42
Otwierają a za chwilę zamykają taka maja strategie... W starych księgarniach pustki, nowości prawie zero, artykuły papiernicze były wprowadzane, by podnieść obroty, w tej chwili na ścianach papierniczych ZERO !! Ot i cała filozofia Matrasa... Pozostaje tylko żal..
7
WW 2017-03-21 22:44
Matras upada i nic już tego nie zmieni.
Przyczyna : Nikomu w całym Matrasie już nie zależy aby było inaczej.
4
Kasia 2017-03-22 11:38
Szkoda tylko, że udają, że wszystko jest w porządku i nie mówią nic nam, pracownikom.
5
Raven.1555 2017-03-22 17:47
Po prostu nie mam siły do tej firmy... Żadnych nowości, nie mozna zamówić ksiażek i wogóle same problemy i do tego zla komunikatywność z opiekunami... Pierwszy raz w swoim życiu jestem tak traktowana. Cały czas zamykają księgarnie z powodu nie płacenia czynszu a pracownicy o zwolnieniu dowiadują się na samym koncu...
4
Była 2017-03-22 21:01
Zaczęła ta firma upadać w 2015 roku, wraz z przyjściem tesco w roli osób zarządzających. Zaczęli pozbywać się wartościowych i oddanych pracowników. Na ich miejsce przyjmowali znajomych z tesco. Zadłużyli firmę swoimi nieudanymi pomysłami. Zanim się kryminalista prezes zorientował, było już za późno firma poszła na dno. Nawet zwolnienie kółka wzajemnej adoracji nie pomogło. Bo zatrudnił kolejnych, którzy się nie znają na tej specyficznej branży. Może czas wrócić do korzeni, odezwać się do byłych pracowników i błagać na kolanach by wrócili i ratowali. Bo to oni tworzyli firmę, oni byli sukcesem tej firmy. I jak widać, nie dało się ich zastąpić lepszymi, jak to J.M twierdziła. Nie ma lepszych od nich.
4
Natalia 2017-03-23 13:41
Może jednak nie jest tak źle jak piszecie. Wszyscy mają gorsze i lepsze dni ale nie można tak od razu potępiać.
Zostaw swoją opinię o Księgarnia Matras - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Księgarnia Matras