Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie

Profil firmy: Księgarnia Matras

zdjecie uzytkownika
dobrarada - 2015-05-03 21:27:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Odpowiedź na: [Manuela - 2015-04-30 17:32:05]:
Taką sytuację należy zgłosić do Państwowej Inspekcji Pracy.
zdjecie uzytkownika
Ja - 2015-05-03 21:55:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Nie należy się użalać lecz działać i nie dać się wykorzystywać!. Nigdy bym nie podarowała cos takiego, nawet pracując 2 dni by mi zapłacili..
zdjecie uzytkownika
bb - 2015-05-04 20:52:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
wszystko zgłaszać pewnie regio donoszą jak wcześniej
zdjecie uzytkownika
marta - 2015-05-06 15:38:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Praca trudna i wymagająca. W mojej byłej księgarni robiło się za : ochroniarza, sprzątaczke, baristę, kelnera, księgarza, magazyniera i to wszytko za 1250 zł. Na dniach urlopowych oszukują ( sprawa skończyła się w PIP ) z premiami też. Jak dochodzi do podpisania trzeciej umowy - na stałe, nie przedłużają umowy. Polski mordor.
A pozytywnych komentach dodawanych przez regionalnych i służalczych kierowników - wiem nie tylko ja :) Więc każdy kto to czyta, niech podzieli pozytywne opinie przez dwa. Przynajmniej przez dwa.
zdjecie uzytkownika
porazka - 2015-05-12 10:39:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
takie sam proceder ma miejsce na magazynie matras w warszawie. ludzie sa przyjmowani do pracy przez agencje ale jesli nie przepracuja 6 czy 7 dni to nie przelewaja wynagrodzenia za ten czas. o ile magazyn uwywa od tego rece (bo przeciesz to agencja zatrudnia tego kogos) to za ta agencje pracy powinien sie ktos w koncu wziasc bo oszukuja ludzi. kierownik zmiany chyba po podstawowce albo zawodowce - jedyny normalny z tego co pamietam to Pan Piotr.- zawsze podchodził ze zrozumieniem i byl przedewszystkim sprawiedliwy (nie wiem czy jeszcze tam pracuje). Porazka jednym slowem:)
zdjecie uzytkownika
szok - 2015-05-12 21:55:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [porazka - 2015-05-12 10:39:17]:
A jaką Ty skończyłeś szkołę, bo jak czytam i widzę te błędy, to na mdłości mi się zbiera.
zdjecie uzytkownika
brrr - 2015-05-16 21:04:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [marta - 2015-05-06 15:38:14]:
Racja :) autentycznie tak jest:) to jest smiechu warte...
zdjecie uzytkownika
kayenne - 2015-05-26 15:02:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (5)
Witam. Z góry pragnę utwierdzić Państwa w tym, że żadne pozytywne komentarze dotyczące pracy w tej firmie nie są prawdziwe. Dodają je regionalne aby podnieść renomę tej tragicznej firmy albo ludzie którym ta praca zryła mózg. Z początku wszystko wydaje sie super (Poza wynagrodzeniem które jest najniższe jakie tylko możliwe bez łamania prawa). Łatwo, przyjemnie, bez ciśnienia. Ja miałem rozmowe kwalifikacyjna z kierowniczka która faktycznie znała się na rzeczy i pomyślałem 'oh w koncu coś ciekawego'. O zgrozo, bardziej nie mogłem się pomylić. Ekipa to sami pozytywnie zakręceni ludzie którzy cenią literaturę, wymagania nie są duże bo co to zadawanie pytań otwartych do klienta albo opychanie badziewnych zakładek albo oferty nakasowej. Problem zaczyna się gdy chcesz podyskutować o swoich godzinach grafkowych albo rozliczeniu nadgodzin. W tym pierwszym przypadku, podam na swoim przykładzie, chodzi się CAŁY miesiąc na popołudnia (centrum handlowe) do 22 bo kierowniczka ma za daleko do domu i wraca przed północą i nie bedzie brała wieczornych zmian z tej racji. Serio. Jesli chodzi o nadgodziny to jak premie. Legenda chodząca po księgarniach, że ktoś kiedyś mial i była ogromna. G***o prawda. JEDNA księgarnia w Warszawie ma fizyczną możliwość uzyskania premii. Reszta jak sie przyfarci raz na rok w grudniu bo wtedy faktycznie jest ruch. Ale to i tak ściema wciskana żebyś myślał, że masz cel i po co charować. Wracając do wymagań. Z początku jest ok. Po czym gdy dochodzi do zmiany ekspozycji, NIKT nie wytłumaczy, NIKT nie pokaże. Rzucają Ci jakąś książeczkę i na jej podstawie układaj. Nikt nie powiedział, ze książeczka jest pisana parę lat temu gdy zupełnie inaczej wyglądały meble i księgarnia ale co tam. Zrobiłeś źle. O*******ą Cie tak, że z miejsca będzie się chciało wyjść ale i tak nie pokażą co i jak dalej. Kierowniczki są nieludzkie. Rozumiem chęci żeby uzyskać największą sprzedaż ale nie ciśniesz jak suka w rui żeby sprzedawać gdy a) nie ma komu b) nie ma co. Ale co tam. I ostatnia rzecz. Umowa o pracę. Największa ściema ze wszystkich. Proponują po dwóch, trzech miesiącach. Znowu G-Prawda. Gdy zaczynasz się pytać i prosić rozwiązują umowę z miejsca z tekstem, ze masz słabe wyniki albo sienie starasz. Zero zrozumienia. Zero motywacji. Nie polecam tej frmy. Jak któś już napisał. Polski Mordor. Tyle w temacie.
zdjecie uzytkownika
grazyna - 2015-05-26 15:57:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
kayenne,zgadzam sie z Toba w 100






















































kayenne swieta prawda tak samo jest w kazdym innym miescie,slynna firma Matras-az zal,i te cale kierowniczki pozal sie Boze uhehehe




zdjecie uzytkownika
sushi - 2015-05-30 05:45:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Kayenne co do legendy o premii, to nie jest to taka legenda. Za czasów "starego prezesa", potrafiły być premie np. za okres podręcznikowy. I to nie małe.
A nie to co teraz, że jak księgarnia 2 miesiące wyrabia na premię to w trzecim doj****e się taki target, że choćby ci całą księgarnię wykupili to nie wyrobisz premii :)
zdjecie uzytkownika
hahhaahahahhaa - 2015-06-07 22:50:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
matras łopuszańska warszawa pracownik kompletacji;
premia? dobra żarty
14gr za linię pow. 650
będziecie dobrzy jak dorobicie 30pln miesięcznie tej premiii
bród, smród, patologia
pracownicy chyba nie wiedzą co to mydło (początek pracy i smród jak sk..)
w dodatku praca w niedziele za grosze.
pozdrawiam i odradzam patologie
zdjecie uzytkownika
bum - 2015-06-07 23:17:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
nie martwcie się
niebawem będą podwyżki
płaca minimalna idzie w górę ;)
buziaczki
zdjecie uzytkownika
ania - 2015-06-14 21:51:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [grazyna - 2015-05-26 15:57:49]:
Szkoda, że miesiąc temu tu nie zajrzałam, to może bym dziś nie pracowała w tej "firmie". Myślałam, że będę miała fajną pracę, lubię czytać, etc. Nawet nie nastawiałam się na duże zarobki, teraz zaczynam się zastanawiać czy dostanę w ogóle jakiekolwiek wynagrodzenie, bo dziś mamy 15stego czerwca, a za maj jeszcze nie miałam wypłaty. O funkcjonowaniu samej księgarni, odpowiedzialności,itp. nie będę pisać, bo jest mi po prostu BRAK SŁÓW. Pozdrawiam i zniechęcam wszystkich do kupowania w Matrasie.
zdjecie uzytkownika
Ja - 2015-06-17 23:08:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ania - 2015-06-14 21:51:35]:
Jeśli pracujesz na umowę-zlecenie, to do 15-tego powinnaś dostać kasę, jeśli nie, to po prostu dzwoń do księgowości i się dowiedz.. Pracownicy. którzy maja umowę o pracę wypłata wpływa zazwyczaj już 9 -tego, no czasami 10- tego.
zdjecie uzytkownika
guśka - 2015-06-23 18:27:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@ania nie wiem co ma miłość do czytania wspólnego z pracą w księgarni, wyjaśnij mi to proszę. w nastepnym komentarzu masz wyjaśnione twoje wątpliwości do płacenia i uczciwości firmy. jednak skoro idziesz do tak dużej i znanej sieci księgarń to wiesz czego oczekiwać, a oni nie mogą sobie pozwolić na wpadki
zdjecie uzytkownika
Nieźle - 2015-06-24 14:20:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [guśka - 2015-06-23 18:27:44]:
Matras nie może pozwolić sobie na wpadki... nieźle, poprawiłaś mi humor :)
zdjecie uzytkownika
Current - 2015-06-24 14:40:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Też miałem nieprzyjemność pracy w tej firmie. Praca bardzo absorbująca czasowo, czasu dla siebie tyle co kot napłakał, tak jak i pieniędzy. Kretyni myślą, że jak rzucą takie pieniądze to się ludzie będą po podłodze czołgać i całować po stopach za samą możliwość pracy. Do ludzi ze mną pracujący też nie miałem szczęścia. Zdarzały się przypadki, że pracownicy jednej księgarni donosili na drugich, w sumie to norma. Kierownicy ? Jak dla mnie biedni mentalnie ludzie, tyle obowiązków, pieniądze też pewnie nie lepsze, a nosili dupska tak wysoko, że szkoda gadać. Dziwi mnie czemu ludzie jeszcze starają się tam o pracę.
zdjecie uzytkownika
kumaty - 2015-06-24 18:42:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [guśka - 2015-06-23 18:27:44]:
"co ma miłość do czytania do pracy w księgarni" oj kobieto małego rozumku ...książka to nie pietruszka czy makaron i aby ją sprzedać to troszkę bodaj trzeba lubić czytać.Jeżeli zaś pracują ci co chcą a nie tacy ,którzy powinni ,to efekt jest taki ,że klienci opowiadają na zasadzie żartu,różne fajne "wpadki" ekspedientek.
zdjecie uzytkownika
aa - 2015-07-04 17:19:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a co tam w debicy na wschodzie slychac:)
zdjecie uzytkownika
Wkurzona - 2015-07-06 15:15:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Podjąłam pracę w Matrasie dość niedawno i się zastanawiam czy nie zrezygnować... Ludzie, z którymi pracuję są ok, sama praca też nie jest jakoś wybitnie męcząca, ale... Ale ja się pytam co znaczy na "pseudo" umowie zdanie: "w związku z zawarciem z Matras S.A. w Warszawie umowy zlecenia oświadczam co następuje: Nie jestem zatrudniony na umowę o pracę w: (tu podaję nazwę firmy) i otrzymuję wynagrodzenie brutto miesięcznie: niższe od 1750 zł"? Czy mam rozumieć, że nie dostanę nawet tej najniższej krajowej? Ja też mam swoje minimalne wymogi i niestety jeżeli się okaże, że robię za tak niskie pieniądze to z samej chęci do pracy nie wyżyję. Pozdrawiam ;)
zdjecie uzytkownika
Ja - 2015-07-08 20:39:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Niestety na umowę zlecenie proponują 8 zł, to chyba jakieś żarty? Wobec tego niech sobie pracują prezesi i dyrektorki same, bo namnożyło ich się co niemiara.
zdjecie uzytkownika
wydymajacie - 2015-07-13 15:50:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jeśli chodzi o pracę w Matras SA, to ja pracowałem/miałem pracować na magazynie przy komplementacji książek w Warszawie na Łopuszańskiej 38B. Mój komentarz to przestroga dla kolejnych naiwnych co chcą tam pracować, otóż ze mną sprawa miała się tak, że skontaktowała się ze mną jakaś młoda babka z biura w spr pracy w/w ,,firmie". Przyjechałem na miejsce oprowadziła mnie po zakładzie po czym przeszła do ustalenia szczegółów mojej pracy i umowy. Ustaliliśmy termin, że pracę podejmę na pocz. lipca. Zapewniała mnie jednocześnie, że praca już będzie dla mnie czekać i mogę tam spokojnie przychodzić. 6 lipca stawiłem się na szkoleniu, jakiś koleś wprowadził nas na czym będzie polegać robota, a potem pokazali jak się komplementuję książki. Po szkoleniu powiedzieli, że pod koniec tyg. się skontaktują w spr ustalenia warunków pracy i grafiku. (Wychodząc z tego szkolenia widziałem kolejnych naiwniaków którzy przyszli na rozmowę w spr pracy). Telefonu nie otrzymałem do dziś w dodatku jak do nich dzwonię to udają głupich, że nic nie wiedzą. A ja już wynająłem mieszkanie, za które słoną płacę, a oni robią sobie z ludzi ,,jaja".
PODSUMOWUJĄC: im chodzi tylko o tą że dziennie przyjdą do nich 3-4 os ,i w ramach szkolenia popracują dla nich przez jeden dzień za frajera. Jeśli ktoś jest zainteresowany pracą tam i jest w miarę kumaty, to może zrozumie, że praca dla nich - TO JEDNA WIELKA ŚCIEMA :(
zdjecie uzytkownika
kumaty - 2015-07-13 19:26:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [wydymajacie - 2015-07-13 15:50:22]:
człowieku "komplementować książki" możesz wszędzie tzn.wyrażać o nich pozytywne opinie czyli komplementy.Do magazynu miałeś szansę na zatrudnienie w celu "kompletacji" czyli wybierania i składania pod konkretne zamówienie.A poza tym masz rację.
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: Pani bardzo mila. Pierwsze pytanie jakie zadala to ile mam kilometrow do miejsca pracy i czy nie bedzie problemu tam dojechac. Pytania o poprzednia prace, o to, czy lubie czytac, najlepsza ksiazka, najgorsza,co bym komu polecila, znani wspolczesni autorzy. poinformowala o warunkach pracy i obiecala, ze sie skontaktuje, nawet jesli odpowiedz bedzie na nie.
Pytania:
zdjecie uzytkownika
Ja - 2015-07-22 22:47:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Czekam na ponowny powrót byłego prezesa M.R, by wprowadził porządek i pogonił niektórych do pracy. W centrali bałagan na całego a obowiązków z dnia na dzień coraz więcej. Może wreszcie doceni "władza" tych na dole i da podwyżkę tym, którzy na wszystkich(usunięte przez administratora) Czekam
zdjecie uzytkownika
guśka - 2015-07-27 11:40:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@ja myślę że trochę jednak przesadzasz, aż takiego chaosu i bałaganu na pewno nie ma jak opisujesz bo jednak ta sieć księgarni działa bardzo prężenie i się rozwija, jak widze sporo oddziałów jest i pracy nie brakuje. mnie nie ukrywam najbardziej interesuje zatrudnienie w magazynie tylko proszę was o info jak się do niego dostać
Zostaw swoją opinię
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Księgarnia Matras
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy Księgarnia Matras?
Zadaj pytanie
alert