Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie

Profil firmy: Księgarnia Matras

zdjecie uzytkownika
Nie bądź zdumiony - 2015-02-07 13:11:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [zdumiony - 2015-02-06 21:41:16]:
To,co tu piszą, to czysta prawda. Mam za sobą pracę w kilku placówkach Matrasu i powiem Ci tak: jak trafisz na dobry zespół, to robota układa się świetnie. W moim przypadku, dzięki świetnym kierowniczkom, Matras nie był taki zły. Do czasu. Pewnie nie zapadłaby z mojej strony decyzja o odejściu, gdyby nie mało rozgarnięci ludzie, którzy zarządzają tą firmą. Wywalanie pracowników, którzy są ambitni, machlojki z wypłatami (pozdrowienia dla pani kadrowej wypłacającej pensję osobom dawno zwolnionym i spóźniającej się z wypłatą dla zleceniobiorców o kilka tygodni. Nie mówiąc już o przeciąganiu w nieskończoność podpisania umowy o pracę, mimo że od początku powinno tu pracować się na taką formę zatrudnienia), atmosfera zaszczucia, brak realnej motywacji do pracy.

O dziwo najlepiej pracuje się w Matrasie w święta, gdy góra robi swoje, a ty swoje i liczy się tylko klient. Może jest ciężko fizycznie, ale czas mija szybko i nie masz wrażenia, że go tracisz. Do tego dochodzi satysfakcja że wiesz, że sporo klientów wyszło z naprawdę dobrymi książkami, słuchając twoich rad. Ale gdy tylko Włoski Hydraulik widzi, że jest trochę luzu i zaczyna myśleć, wdraża idiotyczne pomysły.
zdjecie uzytkownika
ilo7 - 2015-02-09 11:12:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Nie bądź zdumiony - 2015-02-07 13:11:40]:
Ogólnie mam podobne wrażenia, praca układa się dobrze jak się współpracuje z fajnymi ludźmi.
A góra jest od tego żeby dawać rozporządzenia i inne takie. Wcale nie jest tak, że wszystkie decyzje są nietrafione. Wiele z nich wpływa bezpośrednio na sprzedaż. To jest ich plus, jasne można się czepiać do wszystkiego, bo ile głów tyle opinii, ale czasem warto po prostu okiełznać emocje i przymknąć oko na niektóre sprawy. Życie jest wówczas łatwiejsze.
zdjecie uzytkownika
pp - 2015-02-10 13:42:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
do Ilo7: proponujesz postawę konformizmu.Z rachunku prawdopodobieństwa wynika ,ze jak wydaje się dziesiątki decyzji,to któraś z nich musi być trafna,choćby i przez pomyłkę. Tyle o Zarządzie Matrasa.
zdjecie uzytkownika
Blink182 - 2015-02-10 13:48:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Miałem "przyjemność" pracować w księgarniach sieci Matras, nie był to długi okres pracy, około 6 miesięcy. Wystarczyło to jednak na wyciągnięcie wniosków i rezygnację z pracy w tej sieci. Książki może i tanie, ale podejście ludzi, którzy nadzorują pracę jest wręcz odrażające. Na usta ciśnie się parę inwektyw, ale niczego to nie zmieni. Ten komentarz jest ku przestrodze.
zdjecie uzytkownika
ilo7 - 2015-02-11 15:36:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [pp - 2015-02-10 13:42:27]:
Nie konformizmu, tylko zdrowego podejścia do tematu. Gdyby w tak dużej firmie jak Matras, każdy miał swoje wizje i plany i każdy by wszystko kwestionował, to taka firma daleko by nie zajechała. Mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli. Mówiąc brutalnie - każdy powinien znać swoje miejsce w szeregu i działać w ramach swoich możliwości, a nie dołować się nieustannie, bo ktoś nad nim podjął błędną decyzję. Oczywiście swoje zdanie trzeba mieć, ale warto też dać drugiej stronie szansę, być może te decyzje wcale nie są takie błędne jak nam się z początku wydaje.
zdjecie uzytkownika
boguślinda - 2015-02-11 15:42:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Blink182 - 2015-02-10 13:48:22]:
Do blinka - mam wrażenie, że czytałem już na tym forum wcześniej identyczny komentarz. Kończą Ci się pomysły na wpisy? Od razu widać, że pisze to wszystko jedna osoba, zapewne nieźle zgorzkniała i wściekła na Matrasa. Mam przynajmniej nadzieję, że trochę Ci ulżyło.
A tymczasem firma ma się dobrze, i mimo plotek, pomówień i złorzeczeń kilku byłych pracowników, wciąż się rozwija i idzie do przodu. Pozdro dla świadomych współpracowników, którzy potrafią czytać między wierszami.
zdjecie uzytkownika
hehe - 2015-02-11 19:20:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Odpowiedź na: [boguślinda - 2015-02-11 15:42:56]:
Nie, nie, nie, nigdy tu nie było szczurów. Praca w Matrasie jest najlepsza, mogę bez problemu się utrzymać za te płacę, a gdybym nagle stwierdził, że mi się nie chce tu pracować, to z dnia na dzień mogę się zwolnić. Ach, kocham pracę na umowę zlecenie, nie jakaś tam umowa o pracę. :)
zdjecie uzytkownika
boguślinda - 2015-02-13 09:53:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [hehe - 2015-02-11 19:20:24]:
No wreszcie gadasz z sensem :P
A tak na serio, to podobną ironię również wyczytałem kilkanaście postów temu. Powtarzasz się :P
zdjecie uzytkownika
hehe - 2015-02-13 13:37:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Powtarzanie raczej dobrze o mnie świadczy, bo nie zmieniam swojego zdania. ;)

A wracając do Meritum - firma ma się dobrze, na razie. Udało się zwalczyć kryzys z połowy minionego roku, ale po wprowadzeniu rządowego podręcznika może nie być już tak ładnie i łatwo. Prezes pokazywał jakiś czas temu, ile księgarni zamknie się, jeśli dramatycznie nie zwiększą wpływów po tym, jak usunie się z oferty podręczniki.

W Matrasie dobrze się pracuje, jeśli masz dobry zespół i chwalę sobie to, gdzie mnie przydzielono. Ale o dobry zespół jest ciężko, głównie przez idiotyczną politykę firmy. Nie z punktu widzenia finansowego, bo tabelki w excellu się zgadzają. Ale proponowanie nowym pracownikom wykonywanie pracy etatowej na umowę zlecenie za kilkaset złotych miesięcznie pod pełną dyspozycyjnością, to już nie tylko łamanie prawa. To zwykłe (usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
Jaś - 2015-02-13 18:51:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [zainteresowany - 2015-02-03 22:34:21]:
Zmienia się tyle że na gorsze...
zdjecie uzytkownika
kAJTEK - 2015-02-14 22:33:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
W WIĘKSZOŚCI PORZĄDNYCH FIRM, PRACODAWCA NA ŚWIĘTA PRZEWIDUJE DLA PRACOWNIKÓW BONY NA ZAKUPY,PREMIE,SŁODYCZE ETC. NATOMIAST DZIĘKI MATRASOWI NA ŚWIĘTA MOŻESZ KUPIĆ 3 KSIĄŻKI -40%. TO SIĘ NAZYWA WYGRAĆ ŻYCIE! ŚMIECH NA SALI
zdjecie uzytkownika
lupita - 2015-02-15 01:06:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [kAJTEK - 2015-02-14 22:33:51]:
Nie 3 książki, tylko 5! W ostatnie święta zarząd był łaskawszy niż rok temu :)
zdjecie uzytkownika
kumaty - 2015-02-15 02:58:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [lupita - 2015-02-15 01:06:06]:
To się nazywa właściwym podejściem,pracownik ma 5 książek z rabatem,firma ma obrót i jest cacy.Obydwie strony są happy.
zdjecie uzytkownika
sonia - 2015-02-16 12:42:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
A byliscie w matrasie w Poznaniu na ul.szwajcarskiej?
to zachecam-personel nic nie wie kompletnie na temat ksiazek,bylam kupowac ostatnio ksiazke to sie przerazilam zero wiedzy-odradzam
zdjecie uzytkownika
boguślinda - 2015-02-16 13:19:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [sonia - 2015-02-16 12:42:14]:
Nikt nie jest doskonały, a w każdej pracy zdarza się czasem zły dzień. Trochę żałosne są takie teksty, oczernianie kolegów z pracy w Internecie i jeszcze podawanie się za klienta. Jak by to powiedział mój dorastający syn - "Żal.pl".
PS. A jak się rabacik 40% na święta nie podoba, to trudno, ja obkupiłem książkami całą rodzinę. Lepsze to niż nic, jak to mawiają...
zdjecie uzytkownika
zawiedziona - 2015-02-16 14:50:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [boguślinda - 2015-02-16 13:19:06]:
Szkoda tylko, że przez to, że kadry dały ciała, kilka osób u nas w księgarni nie załapały się na rabat, bo zbyt późno podpisały umowę o pracę. Z winy kadr, nie swojej. Zgubić dokumenty albo przetrzymać je łatwo, a później, robi się przykro, jak prezent od firmy dostają tylko ci zatrudnieni na UP od 1 września. :(
zdjecie uzytkownika
tomek - 2015-02-17 11:45:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Wlasnie,a propo kierownictwa,pracowalem 6mc na umowe zlecenie,co miesiac odnawiana,stawka pozal sie Boze,ale zalezalo mi na pracy,przychodzilem codziennie,nieraz po godzinach zostawalem,zebypomoc przy rozpakowywaniu towaruitp,przez pol roku zadnego zwolnieniw lekarskiego nie bralem,zalezalo mi ze moze kiedys dostane umowe o prace,a tu prosze kierowniczka ostatniego mi mowi,ze jutro juz do pracy nie przychodze,bo ona nie przedluza mi umowy,pytam sie tak sie postepuje? chociaz tydzien wczesniej mogla mi powiedziec ale po co ?ona prace przeciez ma-mam nadzieje ze ja zwolni kiedys regionalna bo przejrzy naoczy jaka ciemnote postawila i ulokowala na stanowiskiu,az zal.
zdjecie uzytkownika
milka. - 2015-02-17 20:32:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Sama praca nie jest zła, zależy od grona w jakim się pracuje. Ja miło wspominam.Ale pewne odgórne wymogi to śmiech na sali.Stawka na zleceniu (nie mówię o studenckiej, choc tu też koleżanki szału nie miały)- słabizna, niecałe 7 zł. Na umowę czekasz i czekasz. Uważam, że jeśli od pracownika oczekuje się uczciwości, zaangażowania, to od siebie też należy coś dac. Rabat świąteczny dla pracowników, to żenada. Jeszcze z zaznaczeniem, że dla tych, co pracują dłużej niż 3 m-ce. Premie, o których krążą legendy, bo utarg nie do zrobienia. Jako firmę- oceniam na minus. O regionalnej nawet nie wspomnę
zdjecie uzytkownika
boguślinda - 2015-02-18 08:57:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jasne że nie to samo. Łatwo to powiedzieć, trudniej zrealizować. Aby tak duża firma jak Matras mogła konkurować z największymi sieciami księgarń, musi pójść w komercję. Inaczej połowa księgarń (jak nie więcej) musiałaby zostać zamknięta, a wszyscy stracilibyście miejsce zatrudnienia, na które tak narzekacie (albo narzekasz :P).
zdjecie uzytkownika
kumaty - 2015-02-18 19:47:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [boguślinda - 2015-02-18 08:57:54]:
Nie jestem pracownikiem Waszej szacownej firmy
zdjecie uzytkownika
boguślinda - 2015-02-20 09:27:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [kumaty - 2015-02-18 19:47:40]:
No to po co się wypowiadasz skoro Ciebie sytuacja nie dotyczy? I skąd tyle o firmie wiesz?
zdjecie uzytkownika
ja - 2015-02-24 20:21:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Przyłączam się i popieram wypowiedź milki. Od pracownika wymaga się zaangażowania ale tak naprawdę nie ma motywacji. Sprzedaż za mało zakładek, nakasówki itd. i wszystko itp. i tak nie dostaniesz premii. Niech nie wypowiadają się księgarnie z dużych miast, które mają szansę. Nie można wszystkich wrzucać do jednego worka. Ten system w firmie nie działa pozytywnie na wszystkie księgarnie. Prezes działa tak, by nie dać dodatkowych pieniędzy, zniechęca do pracy. Jestem zmęczona tym wyścigiem szczurów. Czas najwyższy odejść. Panie Prezesie, niech pan zmieni system doceniania księgarzy, niech Pan doda nam sił, niech Pan doceni naszą ciężką pracę a nie szczuje.
zdjecie uzytkownika
kaśka - 2015-02-28 22:52:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Ciężko wymagać chyba zaanagażowania, jeśli pracownik nie widzidzi że może odstać coś w zamian. W sensie wiecie, chodzi mi tu o to, że np. sprzedacie tyle i tyle a wzamian dostaniecie taką i taką premię, myślę że działałoby to o wiele lepiej i byłyby efekty. Ale swoją drogą słyszałam, że matras się zamyka, to prawda?
zdjecie uzytkownika
NN - 2015-03-01 21:50:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [kaśka - 2015-02-28 22:52:59]:
Matras ma się dobrze i pracownikom dał podwyżkę płac :-)
zdjecie uzytkownika
klient - 2015-03-02 14:45:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
W Nowym Sączu zamknęl jedynego MATRASA- porażka
Zostaw swoją opinię
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Księgarnia Matras
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy Księgarnia Matras?
Zadaj pytanie