Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


Profil firmy: ZEITMANN

zdjecie uzytkownika
atalek - 2016-01-04 15:13:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
kto jedzie 11 stycznia do fuldy
zdjecie uzytkownika
poradźcie jak to jest - 2016-01-05 18:06:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Czy ta praca w Anglii nie jest przekrętem bo tam jest powódź i stany alarmowe
Agencje pracy nie mogą tam organizować zamieszkania pracownikom zaś w ogłoszeniu napisano że zapewniają zakwaterowanie Podejrzewam że jak większość agencji chcą zarobić na mieszkaniu i będą upychać po 2 osoby w pokoju. Ostatnio jak inna agencja chciała wziąć kasę od pracowników to oni po prostu zwiali. Nie wiem czy wierzyć w te 5 gwiazdek bo wygląda mi to podejrzanie gdy potwierdzi się że pracownicy muszą zapłacić pieniądze na starcie. Co będzie jak się rozchoruje pracownik na kontrakcie i go wyrzucą w trakcie. Nie chce mi się wierzyć że jakaś agencja ma 5 gwiazdek w tym wypadku Zeitmann. Niemożliwe żeby pracownicy biura nie przykładali do tego palców. Chcę się mylić ale niedowierzam.
zdjecie uzytkownika
poldek - 2016-01-05 23:53:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
to ciekawe w jaki sposób oni pisza oferty np w pracy w Brzeszczu oferują prace jako hydraulik, a oferują bezpłatną nauke jeżyka neimeickiego.. wszystko moze być zaleta.
zdjecie uzytkownika
Mw - 2016-01-06 15:50:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Czy pracuje ktoś może przy sprzątaniu na lotnisku w Monachium i może napisać coś w tym temacie?
zdjecie uzytkownika
j27 - 2016-01-07 10:42:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [rerere - 2015-12-31 22:01:16]:
odpuść sobie finland dojazd we własnym zakresie, mieszkanie 200e, karta 194e,i wypłata po 2 tyg. a na godzine 10e bruto
zdjecie uzytkownika
Tomek - 2016-01-07 23:00:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam. Czy w niemczech poprzez agencje bede w stanie zarobic w granicach 7 8 tys Pln netto. Interesuje mnie praca jako integrator KNX badz instalator serwisant niskich napiec.
Nie mam totalnie rozeznania na tamtejszym rynku pracy, jezeli nawet zwykly elektryk nie jest w stanie zarobic 5 6 tys Pln netto, to "nie jest to warte zachodu" ;)
zdjecie uzytkownika
karina - 2016-01-08 12:30:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@tomek to też zależy od stanowiska na którym jesteś zatrudniony, ale myslę że wynagrodzenie na większości oferowanych przez nich stanowisk to kilka tysięcy zł i tak w Niemczech
zdjecie uzytkownika
janusz - 2016-01-10 20:17:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Wynagrodzenie na wiekszosci oferowanych stanowisk to od 8,20 do 8,80 euro brutto na godzine.
To ile dostaje sie na reke zalezy od grupy podatkowej.
W Niemczech masz zagwarantowanych 35 godz tygodniowo (151 miesiecznie)i za tyle placa a reszta(jesli sa nadgodziny) idzie na konto godzin.
Na pierwszej klasie podatkowej przy stawce 8,80 euro zarabia sie 1328 euro brutto.
Po odciagnieciu ubezpieczenia, podatku i innych tego typu obciazen zostaje z tego 1003 euro na reke.
Od tego trzeba odjac za zakwaterowanie (srednio okolo 250 euro miesiecznie)
Trzeba tez odjac na dojazdy i na wyzywienie.
Odlozyc miesiecznie mozna 300 - 500 euro czyli max 2000 zeta.
Fachowcy wysokiej klasy zarabiaja wiecej ale wiekszosci Polakow placa stawke minimalna czyli mniej niz 9 brutto.
zdjecie uzytkownika
2345r67 - 2016-01-11 13:19:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
hej, ffajnie wlasnie ze mozna u nich w firmie Zeitmann podjac prace za granica, widzialem ze szukaja np. stolarza w Anglii czyy operatora CNC w Niemczech
zdjecie uzytkownika
elektryk - 2016-01-12 14:52:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [janusz - 2016-01-10 20:17:49]:
bzdury piszesz - nigdy nie dostałem mniej niż 10,40 jako elektryk ani w zeitmanie ani w innej agencji. Teraz jeźdze tylko za stawki od 12 euro brutto plus dieta i opłacone mieszkanie. Ale ja znam niemiecki mam konkretny zawód i się cenie. Takie stawki to chyba dla ludzi na produkcji i magazynach co nie mają zawodu.
zdjecie uzytkownika
jurek - 2016-01-13 12:27:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [elektryk - 2016-01-12 14:52:41]:
załatw mi cwaniaku z ochotą pojadę za taka stawkę tez mam twoje kwalifikacje i masz stawke super bajka normalna,czy masz może apartament do dyspozycji i Lokaja?
zdjecie uzytkownika
ska - 2016-01-13 16:36:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No, są takie oferty, ale ja widzę, że szukają też na rekrutera ze znajomością języka angielskiego. I to jest już praca w Polsce. Zapewniają niezbędne narzędzia do pracy a także pakiet medyczny. Nie wiem jak to wygląda dokładnie z zarobkami na takim stanowisku, ale nie wydaje mi się by były niskie.
zdjecie uzytkownika
gamoń - 2016-01-16 18:45:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ska - 2016-01-13 16:36:20]:
no bo nie są oczywiście. Jeszcze inna sprawa jest jak pracujesz w Polsce, a inna jak w niemczech w którymś z oddziałów. Wtedy dopiero za granicą to są pieniadze
zdjecie uzytkownika
nick - 2016-01-18 09:53:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [gamoń - 2016-01-16 18:45:16]:
hahahahahaha
zdjecie uzytkownika
Zbulewrsowana - 2016-01-18 14:27:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Prawda klamia jak z nut przyklad sprzatanaia na lotnisku 35godzin niby tygodniowo czyli 5dni w tygodniu 2 dni wolnego a pracujesz az padniesz laskawie daja ci po 12 dniach dwa dni wolnego jak wyblagasz na kolanach,pozniej nastepne 12 dni pracujesz az padniez kady dzien robisz w sumie 25km :) maraton nogi na zmiane...warunki mieszakniowe tragedia 300 euro osoba w 3osobowym pokoju idttt moglam bym ksiazke napisac po 3tyg pracy tam
zdjecie uzytkownika
dariusz - 2016-01-18 19:58:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam, ja zamierzam się przekonac sam,aplikowalem na Elektryka, zadzwonia to pojde na rozmowe,zobaczymy co zaproponuja nie musze sie godzic,przeciez,jednak mam uprawniena SEP i pracowałem wtej branży,mam nadzieję ze,sie nie zawiode.
zdjecie uzytkownika
Tomek - 2016-01-18 23:06:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dzieki za wyjasnienie. Wybaczcie ale za 8 euro brutto to nie warto scierac opuszkow na klawiaturze szukajac pracy w niemczech. Jako elektryk integrator knx w polsce jestem zarobic tyle samo lub nawet wiecej. Mam na mysli prace stala plus drobne "fuchy"
zdjecie uzytkownika
aromin - 2016-01-19 19:25:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ja jade z nimi do Regensburga jako elektryk
zdjecie uzytkownika
piotras - 2016-01-20 16:14:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [aromin - 2016-01-19 19:25:02]:
No to spotkamy się na miejscu.
zdjecie uzytkownika
casanova - 2016-01-20 20:02:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
muszę przynać ze nieźle wyglądają ich ogłoszenia. oferują bezpłatny kurs języka niemieckiego i z tego co widzę bardzo dbają o pracowników- umow, ubezpieczenie, składki, dodatki.
zdjecie uzytkownika
dolcevita - 2016-01-22 12:28:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [casanova - 2016-01-20 20:02:00]:
hahahaha zabawne
zdjecie uzytkownika
kazi - 2016-01-22 21:10:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dobrze, że zapewniony jest kurs języka niemieckiego. Zatrudnienie na hydraulika może się opłacać i nawet jako elektryk. Tyle, że wymagają 2 letniego doświadczenia, a jaka umowa jest zawierana? Dzięki
zdjecie uzytkownika
po kursie w zeitman - 2016-01-24 11:18:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ja zrobilem u nich kurs niemieckiego w katowicach w zeszlym roku elektryk z zawodu. Kurs przydatny duzo sie nauczylem ale prawda jest taka ze jak ktos niemial stycznosc z tym jezykiem tak jak ja pierwszy raz to nawet jakby kul non stop to po przyjezdzie na miejsce i tak ma problem. Bez pomocy Zeitmana a przede wszystkim pani Kowacz ktora mnie prowadzila nie dalbym rady. Z pierwszej pracy zwolnili mnie po kilku godzinach bo brygadzista byl niezadowolony ze prosilem o powtarzanie tego co mowi ale pani Kowacz od razu znalazla mi nowa prace.Teraz juz sie dogaduje ale poczatki byly strasze. Jestem juz 6 miesiac w Heilbronn, robimy przy szpitalu. Tu jest duzo naszych z zeitana, nie tylko po kursie i tez sobie chwala wspolpraca. Kurs bardzo polecam bo bez niego bym napewno niewyjechal ale powtarzam ze trzeba sie liczyc z tym ze poczatki beda ciezkie.
zdjecie uzytkownika
witek - 2016-01-24 19:26:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [po kursie w zeitman - 2016-01-24 11:18:33]:
Tak to jest,rozumiem cię,kurs to wiesz pomaga ale by się nauczyć dobrze rozumieć i mówić trza czasu,szkopy są różni jak i polaki, jeden zrozumie inny podpie...li,bo oni są u siebie...
zdjecie uzytkownika
Dżoana27 - 2016-01-25 08:44:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam. Czy ktoś pracował bądź pracuje przez Zeitmann w Northampton? Proszę o opinie
zdjecie uzytkownika
Pracownik - 2016-01-28 09:59:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pracowałabym przez ich firmę w Leicester, to całkiem blisko, ogólnie obiecywali złote góry, stawki prawie o polowe niższe. Mówili ze po miesiącu dostaniemy podwyżki i że to jest tylko okres próbny. W dodatku miała być typowo angielska firma, a okazało się, że już pracuje tam pełno Polaków, którzy uważali się za wielki i niezastąpionych specjalistów, przez co psuli cała atmosferę w pracy. Napewno nie skorzystam już z ich usług i nie polecam.
zdjecie uzytkownika
YauMan - 2016-01-28 19:26:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam. Wybiera się ktoś do pracy w Neumuster? Pracuje już tam ktoś?
zdjecie uzytkownika
Tomek - 2016-01-29 01:08:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Witam! Mam zamiar wyjechac do niemiec i mysle nad zeitmanem zastanawia mnie jak tam wyglada z kwatera czy to jest mieszkanie dla siebie czy bardziej hostel i po 2-3 w pokoju?
zdjecie uzytkownika
Tomek - 2016-01-29 01:08:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Witam! Mam zamiar wyjechac do niemiec i mysle nad zeitmanem zastanawia mnie jak tam wyglada z kwatera czy to jest mieszkanie dla siebie czy bardziej hostel i po 2-3 w pokoju?
zdjecie uzytkownika
lokator - 2016-02-01 19:13:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Tomek - 2016-01-29 01:08:49]:
2 w pokoju, z polakami ? Mozesz trafic roznie! ale powinno mieszkac sie oddzielnie! alkoholik ćpun, kryminalista, roznie mozna trafic
zdjecie uzytkownika
int - 2016-02-02 15:29:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
hej, rekrutują na rekruterów z nimieckim do biura teraz i zastanawiam się jakie zarobki są i jaka atmosfera? dzięki z góry za info.
zdjecie uzytkownika
ciekawski - 2016-02-02 17:29:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Możecie mi powiedzieć za co ta agencja ma 5 gwiazdek ? :) Bo nie wierze żeby jakaś agencja była na tyle dobra :) Zresztą stawki mają śmieszne , pokoje dwuosobowe , wymagają języka obcego więc czym sie tu zachwycacie że otrzymała od was taką ocenę ? Każdy imigrant z Afryki dostaje lepsze mieszkanie za darmo więc na co się pchacie pracować przez agencje ? O co tu chodzi ?
zdjecie uzytkownika
mądrzejszy - 2016-02-03 18:51:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ciekawski - 2016-02-02 17:29:41]:
Taki z ciebie znawca? ciekawe gdzie ci daja mieszkanie jednoosobowe za darmo. Czlowiek sie chce czegos o firmie dowiedziec a takie bzdury jak twoje czytac musi.
Moze ktos napisac cos prawdziwego o tej firmie? jestem spawaczem i szukam pracy w niemczech
zdjecie uzytkownika
bartek - 2016-02-04 12:53:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
dla spawaczy pracy jest pełno w DE ale najlepiej szukać samemu bez agencji kasa o wiele lepsza
zdjecie uzytkownika
gość - 2016-02-04 15:54:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ciekawski - 2016-02-02 17:29:41]:
No ale chociaż nie usuwają sobie negatywnych wpisów na koncie jak robi to UBT Personal z Wrocławia i pewnie cała masa innych agencji. Wszystkie wpisy o niewypłacaniu pieniędzy ludziom zostały usunięte!!!! A ludzie pewnie wierzą święcie , ze jak brak negatywnych komentarzy to agencja jest dobra. Guzik prawdca. Nie ma agencji, której nic nie można zarzucić, to jak w kazdym biznesie. Ale wycieranie sobie niegatywnych opinii jak UBT Personal to przesada.
zdjecie uzytkownika
spawacz szuka pracy - 2016-02-04 17:50:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [bartek - 2016-02-04 12:53:41]:
wirze aale sam pomimo że znam język niemiecki w miarę nie mogę znaleść sobie pracy nie przez agencje. Jak byłem na miejscu to nikt mnie nie chciałwziąść do roboty bez pośredników za to przez agencje nie było problemu. Poleć jakieś firmy gdzie trafiłeś nie przez agencje. Będę bardzo wdzięczny choć nie wierze że napiszesz bo wiem jak ciężko znalesc prace nie przez agencje
zdjecie uzytkownika
KRISBB - 2016-02-04 18:19:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Nie polecam!
zdjecie uzytkownika
durin - 2016-02-04 20:13:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Zeitman jest znany w niemczech u mnie na zakladzie duzo chlopakow od nich jest. ja pod augsburgiem pracuje od 6 lat jako spawacz ale nie przez firme tylko bezposrednio mnie zaklad zatrudnia po roku mnie przejeli. ale ci z zeitmana zadowoleni sa i jak na zatrudnienie przez lajfirme to calkiem niezla kase dostaja a firma z augsbruga im mieszkanie oplaca. ponoc zeitman dobrze z ta niemiecka firma zyje a chlopaki sie nie skarza
zdjecie uzytkownika
Też się zastanawiam - 2016-02-04 20:24:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [int - 2016-02-02 15:29:02]:
Z tego co widziałem prowadzą rekrutację na pracownika biurowego z niemieckim do Krakowa. Ktoś się może wypowiedzieć na temat pracy u nich? Jak dobrze trzeba znać niemiecki i na czym praca polega? A jak atmosfera i kierownictwo? Będę wdzięczny za wszelkie informacje, bo zastanawiam się nad aplikowaniem do nich.
zdjecie uzytkownika
Iucynka - 2016-02-05 14:49:37 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Atmosfera? Zdecydowanie odradzam Ci orace tam
zdjecie uzytkownika
Też się zastanawiam - 2016-02-05 20:33:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Iucynka - 2016-02-05 14:49:37]:
A możesz napisać coś więcej i konkretniej? Pracowałe/ pracowałaś tam, czy tylko snujesz domysły?
zdjecie uzytkownika
kein deutsch - 2016-02-06 10:03:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Ja jestem hydraulikiem w Fuldzie. Dobrze płacą, nie ma Zeitkonta, co moim zdaniem jest wielkim plusem. Gorzej z mieszkaniem, bo drogie, ale wlasnie jestem w trakcie szukania czegos swojego, bo chce tam zostac dluzej. Moim opiekunem w Zetmannie jest pan Paweł, który pomogł mi na miejcu,bo z pierwszzej budowy mnie zwolnili ( w Monachium) i wlasnie dzieki panu Pawlowi nie musialem wracac do Polski tylko od razu przejechalem do Fuldy
ZEITMANN
ZEITMANN
"Wywiad z Monika Kowacz - Reprezentant handlowy w firmie ZEITMANN"
Jaki był kluczowy moment w firmie i kiedy nastąpił? Na pewno jednym z kluczowych momentów było pozyskanie przez nas klientów z branży Automotive na początku naszej działalności w 2011 roku. Dzięki projektom dla dużych koncernów za naszym pośrednictwem pracę znalazło wielu kandydatów, a dzięki ich pracy, jak i zaangażowaniu klienci docenili jakość oferowanych przez nas usług, co wpłynęło na coraz większą liczbę nowych kontrahentów jak i naszą rozpoznawalność i dobrą opinię wśród pracodawców i kandydatów.   Jakie są topowe usługi Państwa firmy? Nasza firma zajmuję się rekrutacją pracowników do Niemiec, Austrii, Holandii, Norwegii i Anglii. Miesięcznie pomagamy znaleźć pracę około 300 pracownikom różnych branż, od fachowców takich jak elektrycy, spawacze, malarze poprzez operatorów wózków widłowych, pracowników magazynu, pracowników gastronomii czy pracowników lotniska.   Ile rekrutacji przeprowadzacie w ciągu roku? Rocznie pośredniczymy w zatrudnieniu około 1200 pracowników różnych branż. Prowadzimy projekty stał...
zdjecie uzytkownika
meggi - 2016-02-08 15:44:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Też się zastanawiam - 2016-02-05 20:33:56]:
przyłaczam sie do pytania - cos więcej, jakieś konkrety? chciałabym aplikować, dzieki.
zdjecie uzytkownika
Leon - 2016-02-08 21:33:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Na jakim sprzęcie pracuje Ślusarz maszynowy z umiejętnością spawania (Niemcy) i czy oprócz języka potrzebuje mieć jakieś szczególne uprawnienia czy nie?
zdjecie uzytkownika
lucynka - 2016-02-09 09:21:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [meggi - 2016-02-08 15:44:35]:
tak, pracowałam ale nie zamierzam się wypowiadać, szkoda się denerwować....
zdjecie uzytkownika
Anglistka - 2016-02-09 21:42:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [lucynka - 2016-02-09 09:21:22]:
Czyli pewnie pisze to ktoś, kogo zwolnili, albo komu nie chciało się pracować. Inaczej podałabyś szczegóły. Moja znajoma była u nich na rozmowie, dostała co prawda lepszą ofertę, ale mówiła, że firma zrobiła na niej bardzo pozytywne wrażenie, dlatego sama wysłałam do nich cv na rekrutera z angielskim i czekam na odpowiedź. Jak się uda, to napiszę konkrety na temat atmosfery, bo na lucynke liczyć nie można.
zdjecie uzytkownika
tadek - 2016-02-09 22:08:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
a ja od wczoraj mam robotę w Norymberdze, jak na razie wszystko w porządku, robimy po 9 godzin
zdjecie uzytkownika
cisowiak - 2016-02-10 06:58:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [tadek - 2016-02-09 22:08:05]:
i wyplaca ci niemiecka firma wszystkie godziny czy na to glupie zeitkonto trafiaja?
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: O pracy mozemy porozmawiać na tydzień przed wyjazdem , a dlaczego nie teraz ja jeszce nie wiem czy chce wyjechać ,
Pytania:
zdjecie uzytkownika
dana - 2016-02-10 11:31:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [tadek - 2016-02-09 22:08:05]:
czy warunki pracy się zgadzają? mąż aplikował do nich i szukają mu pracy. Bede wdzięczna za jakieś informacje czy wszystko na miejscu jest tak jak miało byc?
zdjecie uzytkownika
maka - 2016-02-10 14:41:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [dana - 2016-02-10 11:31:41]:
oni mają dużo ofert pracy i dużo firm z któymi współpracują więc nikt ci nie odpowie na 100% bo nie wiesz w któej firmie jest kto. U mojego męża wszywstkjo sie zgadzało z tym co mówili w Polsce tylko mieszkanie było bardzo kiepskie. Ale jak tam zadzwoniłam i opieprzyłam dziewczyne która go wysłałą do pracy to już następnego dnia dostał nowe mieszkanie. Pieniądze jak narazie siezgadzają, kontakt z nimi jest, z roboty jest zadowolony. Ale to zawsze praca przez agencje...

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie ZEITMANN!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ZEITMANN
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert