brak logo

Idea Bank

Warszawa

Opinie o Idea Bank

Monika 2016-12-10 13:37
Rozmowy kwalifikacyjne wyglądają teraz różnie i często stosowane są różne "sztuczki", żeby lepiej przyjrzeć się kandydatowi. Poza tym skąd wiesz, że odpowiadasz dobrze? Oni mają swoje jakieś tam założenia i sama nieraz na rozmowach uważałam, że odpowiadałam dobrze, a okazywało się inaczej. Już nie wspominając o róznych pytaniach od czapy i dziwnych "zadaniach", które totalnie nie wiązały mi się z danym stanowiskiem, ale wiązały się rekruterom. :D Rozumiem rozczarowanie, no ale nie oceniałabym pracy na podstawie samej rozmowy, bo do samej pracy nie dotarłeś, więc co możesz wiedzieć i powiedzieć o niej? A gdybanie, że stanowiska dostają tylko synowie itp. to wybacz, ale jest trochę słabe... Nie jestem niczyją córką a rozmowę przeszłam i już pół roku pracuję, więc chyba nie do końca jest tak jak piszesz.
1
Piotr 2016-12-10 16:02
Mówię o wyższych stanowiskach. Odpowiadalem tak jak mnie uczono na studiach więc widocznie pan rekruter jest mądrzejszy od profesorów uczelni wyższych :) nie napisałem że nie dostałem tej pracy bo jeszcze nie było wyników rekrutacji, jednak jakbym dostał propozycję to jej nie przyjmę. Zresztą od samego początku byłem do tego nastawiony sceptycznie po przeczytaniu opinii z tego serwisu, także za bardzo się nie przygotowywałem do tej rozmowy i bardziej poszedlem tam z ciekawości niż z jakas nadzieją na pracę :)
1
Zły 2016-12-11 15:45
Kolego, popracuj miesiac i na L4, oni Ciebie to Ty ich. Nie Ty zaczales zabawe.
1
Karol 2016-12-14 14:33
Pracowałem tam kilka lat temu i wiele się nie zmieniło, no może poza zlikwidowaniem stanowiska kasjera. Ogólnie praca jak to w banku - liczy się sprzedaż. Nie wyobrażajcie sobie, że będziecie doradcą klienta jak to ładnie bank nazywa. Nie będziecie mu doradzać, a próbować wcisnąć produkt. Tak jak na bazarze - masz owoce i warzywa (często gnijące, ale przykryte świeżymi) i chcesz je sprzedać za wszelką cenę. Zarobki były i z tego co wiem nadal są wysokie, ale tylko dla tych którzy mają gadane, kontakty, brak skrupułów i sporo czasu. U mnie w oddziale była osoba zarabiająca po 20 tys. zł miesięcznie. Natomiast nie dajcie się zmanipulować, że tak może każdy tzn. teoretycznie może, ale w praktyce są to jednostki wybijające się z masy pracowników bazujących na podstawie (te kilka lat temu to było nieco ponad 1000 zł na rękę, a trzeba było jeszcze opłacić ubezpieczenie zdrowotne, czyli ok. 200 zł) i ochłapach z prowizji. Atmosfera zależy od oddziału, u mnie było raczej miło, ale presja sprzedażowa dopadnie każdego, komu nie idzie przynajmniej dobrze. Plany do realizacji, ale jak nie masz kontaktów (jakiejś bazy klientów z poprzedniej pracy, znajomych znajomych itd.) i trochę szczęścia na początku to wypadasz z gry tzn. call center nie umawia ci spotkań. A że klienci umawiani to często BIK E albo bez działalności gospodarczej to już inna sprawa, ale wiadomo - kwiatki się zdarzają. Czasem klient z ulicy się trafi i wpadnie prowizja. Niestety je ogromne parcie na "doklejki" i kredyt bez jakiejś inwestycji w postaci tzw. regsa lub czegoś podobnego nie przejdzie. I tak gość dostaje kredyt 15 0000 zł, a ty masz go namówić, aby 5 000 zł wpłacił na program regularnego oszczędzania, a potem co miesiąc przez 10 lat wpłacał np. po 300 zł. Na porządku dziennym było składanie wniosku z taką doklejką, a klient informowany był dopiero w momencie podpisywania umowy - albo bierze z inwestycją albo nici z kredytu. Ludziom się śpieszyło, nie mieli czasu bądź szans w innym banku, więc często brali, a potem były jazdy jak przychodzili i się kłócili, że to nie tak miało być itd. Najgorsze było to, że osoby, które sobie nie radziły nie dostawały wsparcia i np. "pomoc" polegała daniu wyeksploatowanej bazy do obdzwonki.

Także jak ktoś lubi pracować dużo i intensywnie, kontakt z ludźmi i nie ma problemów ze sprzedażą słabych produktów oraz kłamaniem w żywe oczy to śmiało aplikować. Tyczy się to większości banków, żeby nie było, że tylko Idea taka zła, choć akurat produkty mają wyjątkowe marne, a broszury dla klientów dość perfidnie zakłamane. Zarobki potencjalnie bardzo wysokie, ale trzeba na to czasu i sporo poświęcenia. Fajnie mieć już jakieś doświadczenie i bazę klientów.

9
Patrycja 2016-12-31 17:11
Ja dopiero niedawno zaczęłam pracę, ale nie mam takich odczuć. Mam nadzieję, że jednak będzie ok, bo póki co praca mi się podoba.
3
IT-resource 2017-01-10 18:48
Ja się tylko odniosę głównie do rekrutacji. Jako klient Idea Banku nie mam powodu do narzekań - jestem raczej zadowolony z konta w banku w tym zakresie w jakim go wykorzystuję. Ale jeśli chodzi o rekrutację to jedna z tych firm, która potrafi się odezwać do potencjalnego pracownika po ponad 2 miesiącach od wysłania CV, a samej rozmowie rekrutacyjnej, firma nie potrafi, mimo zapewnień, dać jakiejkolwiek informacji zwrotnej.
Jednak jak wystawia się to samo ogłoszenie o pracę po kolejnych 2 miesiącach, to pracownik może się domyśleć, że jednak nie jest brany pod uwagę do zatrudnienia.
Po samej rozmowie miałem wrażenie, że warunki zatrudnienia jednak są gorsze niż w obecnej pracy (chodzi tu raczej o wszelkie dodatki pozapłacowe). Nie odnoszę się do podstawowej pensji, która miała być tematem kolejnej potencjalnej rozmowy z przełożonymi. Jeśli chodzi o IT, to sądzę, że firma proponuje warunki raczej średnie, a sama rekrutacja nie wygląda do końca profesjonalnie (rozmowa techniczna była w porządku).
2
Myśliciel 2017-01-18 10:56
Generalnie firma profesjonalna , warto tu pracować. Taki też mam zamiar i jeśli stok ma wiedzę inną proszę omacje. infor
1
Kawek 2017-01-30 21:06
A ja jako klient i pracownik Idea Bank też oceniam pozytywnie. W maju stuknie mi rok.
1
Maja 2017-02-04 15:54
Mam dobre zdanie o banku, ale tam jest praca odpowiedzialna i jeśli ktoś chciał sobie posiedzieć 8 godzin to niestety będzie niezadowolony.
1
Wojtek 2017-02-17 15:18
Witaj, jak twoje wrażenia po tych kilku miesiącach IB na stanowisku mobilnego? Zaczynam od marca mógłbyś mi przybliżyć od strony pracownika czy wszystko jest ok
1
Martusia 2017-02-18 10:16
Mam pytanie czy etat asystentki w dziale sprzedaży jest aktualny? Bardzo bym chciała dostać się tu do pracy bo słyszałam dobre opinie o nich. Ile można dostac na początek?
3
Mateusz 2017-02-19 21:30
To chyba bardziej pytanie do kadr. :) Oni mają najbardziej aktualne info w tej sprawie. Zapraszamy. ;)
1
jan 2017-02-23 00:10
minimalną krajową :)
3
tp 2017-02-23 10:42
najniższa krajowa to górny pułap w ib
nadgodziny po kilka groszy za szt (teraz chyba 0,09 zł)

wolontariusze z pewnością mile widziani
3
ciekawy 2017-02-23 14:55
Czy wie ktoś może, czy działa jeszcze call center idea banku w Lublinie? Przyjmowali tam na stanowisko m. in. Doradca ds. Kredytów Online i inne. A dawno nie widziałem już żadnej oferty pracy. tak się zastanawiam bo kiedyś miałem stamtąd ofertę pracy, ale wtedy zrezygnowałem i jestem ciekawy czy jeszcze działają czy może już wszystko przenieśli do Warszawy.
1
Dawid 2017-02-24 10:11
Czy praca dla doradcy klienta w Idea Banku jest jeszcze do wzięcia? Fajny bank i chętnie bym popracował? Ile taki pracownik może zarobić? Jakieś dodatki?
1
Rybak 2017-02-24 21:36
Ogłoszenia na doradców pojawiają się cały czas, więc co ci szkodzi aplikować. A o resztę to się wypytasz jak zaproszą.
2
Joanna 2017-02-27 15:26
Czytaliście już wywiad z przedstawicielką firmy Idea Bank? http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,476090,wywiad-anna-niewiatowska Co myślicie o stosowanych przez firmę systemach motywacyjnych?
1
Adam 2017-03-02 19:52
specjalista ds sprzedaży ide bank - wiecie na czym polega praca na tym stanowisku ? cos w stylu call center ?
2
Marek 2017-03-02 22:05
A w ogłoszeniu nie masz opisu stanowiska? Zwykle takie rzeczy podają w ogłoszeniu po prostu. Zerknij, może jest zakres opisany. :)
1
Joanna 2017-03-03 09:21
@Dawid obecnie firma poszukuje osób na stanowisko Doradca Klienta i Doradca Klienta w Wirtualnym Oddziale. Zamierzasz aplikować Daj znać jakie wrażenia wywarł na Tobie proces rekrutacji!
1
Adam 2017-03-03 09:21
@Marek No właśnie w tym konkretnym nie ma. Jest tylko ogólnikowo napisane, a w zakresie tylko pozyskiwanie klientów. Bez podania w jaki sposób ma to wyglądać, stąd moje pytanie. Więc to takie call center ? I podstawa to 2 tys brutto ?
1
Joanna 2017-03-06 11:18
Rybak 2017-02-24 21:36
A czy Ty pracujesz obecnie w firmie? Co możesz powiedzieć o warunkach zatrudnienia oferowanych przez Idea Bank?
1
Marek 2017-03-16 13:59
Trudno odpowiedzieć nie mając ogłoszenia przed nosem, ale to zależy gdzie trafisz, bo doradcy też zajmują się sprzedażą i pozyskiwaniem klientów. Moim zdaniem powinieneś dopytać.
Natalia 2017-03-18 11:03
Czy dowiem sie więcej w temacie oferty pracy dla administratora systemu TETA w Warszawie? Taką ofertę wystawili ostatnio. Generalnie bardzo lubię ten rodzaj pracy i o ile uda mi się dostać to będzie podwójne zadowolenie , ponieważ własnie w tym banku chciałam pracować!
Tomasz W. 2017-03-18 19:53
Nie polecam pracy w Idea Banku. Jeśli chodzi o wynagrodzenie to 2000 brutto + prowizja. Podstawa płacona ostatniego dnia miesiąca. Prowizja z 3 miesięcznym opóźnieniem - tłumaczą to tym, że muszą zweryfikować, że produkt kredytowy został uruchomiony. Osoby w kadrze zarządzającej bez odpowiedniego wykształcenia - czytaj ledwo zrobiony licencjat. Większość osób w tym banku to osoby które nigdy nie miały do czynienia z bankowością. Osoby, które siedzą na słuchawkach i dzwonią z ofertą kredytów, rachunków lub lokat to osoby w trakcie studiów - często o abstrakcyjnych kierunkach typu : psychologia, socjologia, kulturoznawstwo. Warto zaznaczyć, że pracują tam również osoby bez matury, które dzwonią do klienta i mówią poproszę wyciąg z banku NBP. Im bardziej liżesz [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] swojemu szefowi to ma szansę na awans - ważne byś do piątek chodził na przysłowiowe piwko i codziennie po pracy zasuwał na siłownie. Nikt nikogo nie szanuję a w pracy panuje istny mobbing. Jeśli uczysz się rozwijasz nie licz na awans będą zawsze tłumaczyć, że zgubią twoje CV.
3
Yhym 2017-03-21 22:08
No chyba trochę kolego przesadziłeś z tym mobbingiem. O osobach bez matury też pierwsze słyszę. Mam wrażenie, że po prostu dałeś upust frustracji.
Joanna 2017-03-22 08:45
@Yhym rozumiem, że masz inne wrażenie z pracy w firmie. Chętnie usłyszymy więcej na temat tego jak ty odbierasz Idea Bank jako pracodawcę.
Yhym 2017-03-25 23:16
No przecież napisałem wyżej. Targety są jakie są, trochę trwało zanim się przystosowałem i nie mówię, że było tak super i bez wysiłku, ale też nie uważam, żeby mnie ktoś w pracy terroryzował. Bez przesady. Kto chce pracuje, kto nie chce zmienia i tyle.
Iza 2017-03-29 17:32
Mam pytanie o kilka szczegółów dotyczących pracy na stanowisku młodszego specjalisty w zespole rozliczeń portfela kredytowego w Warszawie. Gdzie dokładnie w Warszawie? Czy potrzebny jest staż na podobnym stanowisku?
2
kasia 2017-04-06 14:27
Witam, czy ktoś pracuje w Warszawie w windykacji? Jak jest?
Korka 2017-04-06 22:36
W ogłoszeniu w opisie stanowiska powinnaś napisane mieć, jakie są wymagania.
1
Odradzam 2017-04-12 21:42
NIE POLECAM ODRADZAM! abys nie zalowal i nie plakal. Na kazdym kroku haczyk. Tabela oplat i prowizji zmienia sie co jakis czas,mozesz byc nieswiadomy dodatkowych oplat!. Nieaktywna karta, ale i tak placisz, konto dzis za darmo? Jutro moze to ulec zmianie! Kliencie uwazaj na co sie godzisz! Nowy pracowniku chron swoje dobre imie, badz madrzejszy i nie wchodz w to [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Tu wcale nie jest pieknie... Oddzialy zamykaja bez uprzedzenia ...a Ty se radz...Obowiazkow sto, wciaz podpisujesz nowe zobowiazania. Pracownikow traktuja jak pionki, jestes nic nie warty, a polecen na dzien do wylonania masz tyle ze do domu za chwile przeniesiesz... Szkoda czasu i zdrowia Twojego!Nic nie warte! Stac Cie na cos lepszego! Ocena dla pracodawcy i banku ktory powinien byc przychylny dla klienta...-10koszmar
4
Katarzyna co paczki wcina 2017-04-12 21:57
Pracowniku nie wybieraj tej pracy... a na pewno nie na posprzedaz.... to jest [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nie bedziesz mial zycia, godziny nieciekawe 10-18, a i tak musisz bycno 9:30/40 aby przygotowac stanowisko pracy bo siedzisz na kasie, bo musisz 1000maili przeczytac, odebrac juz 10telefonow z rana, a i tak zrobisz cos co pozbawi Cie dalszej wspolpracy... Klient ma prawo byc rozczarowany i niegdziwy wobec zasad jakie panuja w tym banku, jednak wszelkie zale zostaja wylane na Twoja glowe... Psychicznie mozna sie zajechac... Placone masz do 18stej, ale i tak siedzisz prawie do 19stej nie wyjdziesz do poki sie nie rozlizysz z dnia! I jaki jest sens? Zapomnij o zwrocie za nadgodziny...ciezko je odebrac, a co dopiero wywalczyc! Szanuj swoje zdrowie i nie pracuj w Idea Banku...
2
o nie 2017-04-12 22:39
Pracowniku nie wybieraj tej pracy... a na pewno nie na posprzedaz.... to jest [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nie bedziesz mial zycia, godziny nieciekawe 10-18, a i tak musisz bycno 9:30/40 aby przygotowac stanlwisko pracy bo siedzisz na kasie, bo musisz 1000maili przeczytac, odebrac juz 10telefonow z rana, a i tak zrobisz cos co pozbawi Cie dalszej wspolpracy... Klient ma prawo byc rozczarowany i niegdziwy wobec zasad jakie panua w tym banku, jednak wszelkie zale zostaja wylane na Twoja glowe... Psychicznie mozna sie zajechac... Placone masz do 18stej, ale i tak siedzisz prawie do 19stej nie wyjdziesz do poki sie nie rozlizysz z dnia! I jaki jest sens? Zapomnij o zwrocie za nadgodziny...ciezko je odebrac, a co dopiero wywalczyc! Szanuj swoje zdrowie i nie pracuj w Idea Banku...
3
Odradzam 2017-04-12 22:46
Pracowniku nie wybieraj tej pracy... a na pewno nie na posprzedaz.... to jest [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nie bedziesz mial zycia, godziny nieciekawe 10-18, a i tak musisz bycno 9:30/40 aby przygotowac stanlwisko pracy bo siedzisz na kasie, bo musisz 1000maili przeczytac, odebrac juz 10telefonow z rana, a i tak zrobisz cos co pozbawi Cie dalszej wspolpracy... Klient ma prawo byc rozczarowany i niegdziwy wobec zasad jakie panua w tym banku, jednak wszelkie zale zostaja wylane na Twoja glowe... Psychicznie mozna sie zajechac... Placone masz do 18stej, ale i tak siedzisz prawie do 19stej nie wyjdziesz do poki sie nie rozlizysz z dnia! I jaki jest sens? Zapomnij o zwrocie za nadgodziny...ciezko je odebrac, a co dopiero wywalczyc! Szanuj swoje zdrowie i nie pracuj w Idea Banku...
2
Joanna 2017-04-13 08:33
@Odradzam często zdarzają się sytuacje, że pracownicy zostają po godzinach?
GUZIK 2017-04-16 20:17
Tak, ludzie muszą siedzieć po godzinach i to nawet do 22.00. Ludzi traktuje się jak robotów.
2
Miłka 2017-04-18 21:35
Nie przesadzajcie. Przez dwa lata po godzinach zostałam może z 5-6 razy... Nie więcej.
Monika 2017-04-19 08:24
Mam pytanie o pracę z ostatniej oferty firmy dla młodszego specjalisty ds. obsługi korespondencji w kancelarii, czy jest jeszcze aktualna? Zależy mi na pracy w tym banku bo słyszałam, że to fajny bank. W jakich widełkach mogą mieścić się zarobki na takim stanowisku?
Joanna 2017-04-19 09:25
@Miłka czyli nieczęsto zdarzają się nadgodziny w pracy w Idea Bank. A na jakim stanowisku pracowałaś/pracujesz?
Szuwi 2017-04-26 20:49
Czy aktualne to na stronie sprawdź, my nie śledzimy ogłoszeń o pracę tu. ;) O zarobkach nikt Ci tak do końca nie powie. Jak w ogłoszeniu nie ma podane to zapytasz na rozmowie i tyle.
Mona 2017-05-01 17:11
Mam nadzieję, że będę zadowolona z pracy w Idea Banku, właśnie złożyłam cv. Robiłam rekonesans i słyszałam dobre opinie o firmie. Mam pytanie może ktoś podpowie jak prowadzą rekrutację? Jakie są warunki wstepne?
Nunum 2017-05-06 14:09
Ja pracuję w IB dopiero 2 tygodnie, także jestem świeżo po rozmowach. Najpierw masz rozmowę z dyrektorem a później telefoniczną. Warto się przygotować na pytania np co to jest lokata, wibor, na jakim poziomie mamy inflację itp. Ważny jest też uśmiech i pewność siebie, ale wszystko z umiarem żeby nie wyjść na cwaniaka albo pajaca. Moje rozmowy przebiegały na prawdę przyjemnie, byłam miło zaskoczona porównując do rozmów w getin banku.
Nunum 2017-05-06 14:10
Ja pracuję w IB dopiero 2 tygodnie, także jestem świeżo po rozmowach. Najpierw masz rozmowę z dyrektorem a później telefoniczną. Warto się przygotować na pytania np co to jest lokata, wibor, na jakim poziomie mamy inflację itp. Ważny jest też uśmiech i pewność siebie, ale wszystko z umiarem żeby nie wyjść na cwaniaka albo pajaca. Moje rozmowy przebiegały na prawdę przyjemnie, byłam miło zaskoczona porównując do rozmów w getin banku.
Joanna 2017-05-08 09:07
@Nunum rozumiem, że niedawno rozpoczęłaś pracę w Idea Bank. Co możesz powiedzieć na temat tego jak wygląda w firmie proces wdrażania nowego pracownika?
Złośnica 2017-05-21 10:50
Staram się o pracę w IB. Przeszłam już 3 etapy rekrutacji i za dwa dni mam kolejny etap z dyrektorem regionalnym.
Czy miał ktoś podobnie, czego można się spodziewać na etapie z dyrektorem regionalnym ?

Będę wdzięczna za pomoc
Sandra26 2017-05-23 13:08
Jeśli masz większą wiedzę niż przełożony to nie chwal się , komunikacja głównie e-mailowa obowiązków bardzo dużo a pieniądze marne-piszę o po sprzedaży.Premia tak skonstruowana żeby jak najwięcej obciąć , umawianie mobilnego wpłatomatu dla klienta a ten podjedzie albo nie a jak nie to Ci nie liczą do planów i obcinka premii leadowanie klientów bankierom nie zrobisz planu obcinka premii.Nie polecam pracy w Idea przełożeni to najczęściej słoiki robiące karierę w stolicy
Myśliciel 2017-05-24 08:44
@Sandra26 Generalnie to jest tak, że firmy płacą za wyniki w pracy a nie za robienie dobrego wrażenia. Niestety nie wiesz na czym polega praca handlowca i stąd Twoje pretensje. Wiele osób chętnie zastąpi Cię w tej ciężkiej i niewdzięcznej pracy. Pozdrawiam
krysia 2017-05-24 16:38
A powiedzcie trochę więcej o pracy na stanowiskuSpecjalista ds. Wstępnej Sprzedaży Kredytów Online ?
Jakie zarobki godziny pracy i ogolnie.

Warto ?
Zostaw swoją opinię o Idea Bank - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Idea Bank