brak logo

Idea Bank

Warszawa

Opinie o Idea Bank

Ozzy 2016-09-13 22:31
Pierwsze słyszę, żeby ktoś dyskutował o warunkach i zarobkach przez telefon. To są warunki omawiane na spotkaniu przecież. Co Ty opowiadasz?
2
Ozzy 2016-09-15 18:26
Nie mówię, że jest w tym coś złego czy negatywnego. Po prostu nie spotkałem się, by ktoś prowadził rozmowę kwalifikacyjną przez telefon i negocjował warunki finansowe z kandydatem, nie widząc go wcześniej na oczy. Jak już mi się zdarzało gdzieś aplikować, to oczekiwano ode mnie, że pojawię się osobiście, przedstawię się i coś tam od siebie do tego CV dopowiem. Nie wiem jak jest w Stanach, ale tu w Polsce po prostu się z tym nie spotkałem. :)
1
UG 2016-09-21 21:02
Dostałam pracę w jednym z oddziałów w Gdyni. Dostałam Skierowanie na badania lekarskie, umowa miała być dzień po badaniach. Kiedy tylko dowiedziałam się że jestem w ciąży, uczciwie poinformowałam przyszłego szefa a on odwołał moje przyjęcie do pracy, tłumacząc to ewentualnymi problemami z zusem. Rozumiem, że to nie wygodnie zatrudniać kobiety w ciąży ale w tym przypadku była dyskryminacja ze względu na płeć. Nigdy w życiu nie chce pracować w takiej instytucji. Pozdrawiam
8
Anonim 2016-09-28 10:41
Byłem na rozmowie kilka dni temu. Nie wiem jak to jest, że niektórzy piszą tutaj o podstawie 2500-3000 brutto, jak mi osoba z którą rozmawiałem powiedziała, że niezależnie od stanowiska w Idea Bank jest 1/16 etatu a reszta na działalność. Rozmowa była w banku w Krakowie.
2
ByłyKorpoTrybik 2016-09-28 19:46
Nie polecam pracy w IT, ogromne oszczędzanie na pracownikach (umowy 1/16 lub 1/8 etatu na minimalną krajową + umowy o dzieło), brak podwyżek, niepłatne nadgodziny oraz duża presja.
W IT jakiś czas temu zmieniło się kierownictwo i nowa gwardia zatrudnia swoich znajomych na kierownicze stanowiska. Nowi oczywiście starają się zabłysnąć więc wywierają presję na pracowników.

Warunki w centrali w Warszawie tragiczne, ludzie są poupychani na otwartych przestrzeniach niczym pasażerowie w chińskim metrze. Jeśli chcesz skorzystać z łazienki i nie czekać w kolejce lub cenisz higienę to powinieneś to robić przed 8 rano.
Spotkania odbywają się na korytarzach, bo salek brak, nawet w kuchni nie ma miejsca, bo przypada jedna na całe piętro - 200 osób albo i więcej.

Firma dobra dla ludzi po studiach przyzwyczajonych do mieszkania w kurniku/zoo jedynie jako wpis w CV (o ile nie dostaniesz umów w innych podfirmach).

Najlepsze w pracy w tej firmie jest to, że można z niej odejść
10
zosia 2016-10-02 22:45
Oni powinni płacić za te ich wybrakowane rozmowy kwalifikacyjne, bo to strata czasu. Chamscy.
7
ByłyKorpoTrybik 2016-10-06 00:55
Wypłaty umów cywilnoprawnych oraz uop są terminowe, zazwyczaj przed terminem z umowy, a nawet kilka dni wcześniej jeśli np. ostatnie dni miesiąca są wolne (koniec roku, święta itp)
W przypadku b2b słyszałem tylko o jednym opóźnieniu, ale spowodowane raczej nieogarnięciem pracownika, który dopiero co rozpoczął pracę (w przypadku b2b termin z umowy był jakiś dłuższy niż uc i uop, ale nie znam dokładnego).
1
szczęśliwy 2016-10-07 13:46
Gdzie jest ten szef? w którym oddziele pracujesz ?
1
szczęśliwy 2016-10-07 13:49
teraz zatrudniają, bo pozwalniali ludzi albo sami się pozwalniali !
1
Sztorm 2016-10-13 21:23
Ale wcale nie musi to wynikać z takich spekulacji jak wyżej. Firma się rozwija, więc rekrutuje.
1
Kacper 2016-10-18 06:35
Cześć, ja dostałem się na mobilnego doradcę:) Zaczynam od listopada. Warunki to laptop, telefon. Jeżeli chodzi o wynagrodzenie to głównie prowizyjne. Sam nie wiem zobaczymy jak to będzie wyglądać. Obecnie gdzie pracuję mam podobnie. Dla mnie to zatem nic nowego.. ciekawy jestem tylko jak mi będzie szło. Jak będziecie chcieli to coś skrobnę.
1
oszukany 2016-10-18 15:57
Doradca ds. Kredytów Online.. na rozmowie o pracę jest mowa o etacie 3000zł brutto + prowizja. Faktycznie na umowie jest wpisane 2000zł brutto. Razem ze mną zostało dzisiaj oszukanych ok.10 osób. Firma tłumaczy się, że zostaliśmy źle poinformowaniu przez osobę rekrutującą. Z tego co się dzisiaj dowiedziałem jest to celowa praktyka tego banku i regularnie w ten sposób oszukiwani są ludzie. Już wiem dlaczego jest tak często rekrutacja na to stanowisko. Dzisiaj był mój pierwszy i zarazem ostatni dzień szkolenia w tej firmie. Szczerze odradzam na przyszłość aplikować do tej instytucji.
5
ola 2016-10-20 14:16
Hej byłam na rozmowie rekrutacyjnej i przeszłam ją pozytywnie. Mimo to zastanawiam sie. Praca miałaby być dla idea banku 1/16 i taxe care 1/16 plus własna działalność. Podstawa netto to 2000zl plus prowizja. Dodatkowo laptop i tel służbowy. Nigdy nie pracowałam na takich warunkach i bardzo mnie to dziwi. Jak myślicie na ile to jest realne? Po 3 miesiącach pracy jeśli się zrealizuje cel to dostajemy awans gdzie podstawa wynosi 3 tys plus prowizja, kolejne 3 miesiące i spełnione cele = kolejny awans i podniesienie podstawy? Wygląda wszyto pięknie w porównaniu do innych ofert i rozmów na których byłam.... Nie wiem czy ufać takim źródłom jak internet przecież tu każdy może napisać co chce. Ale jednak chciałaby poznać Waszą opinie. Co myślicie ? Na ile to jest realne?
5
Montenegro 2016-10-20 20:55
Ale co Cię konkretnie dziwi, bo trochę ciężko zrozumieć z wypowiedzi. Ludzie tak pracują. Lekko nie jest, ale to są targety do zrobienia, jak nabierzesz wprawy i się sprężysz.
1
Mobilny ma 1tys podstawy I to na dzialalnosci nie 2016-10-21 09:59
Dobrze zaczepic sie po studiach.

1
Montenegro 2016-10-21 21:27
Zgodzę się. Wiele osób tak robi, bo to dobry początek, żeby nabrać doświadczenia i nauczyć się cierpliwości do klientów. A oni jak wiadomo... potrafią być zaskakujący. ;)
1
Ilonka 2016-11-04 19:19
Taak... ja też się miałam tylko zaczepić po studiach, a tu już trzeci rok leci. ;)
1
Dertss 2016-11-04 21:14
Cóż, dziwne rzeczy tu piszecie, aż mam wrażenie, że nie rozmawiamy o tym samym banku. Mam dużo, dużo wyższą podstawę, niż to, co piszecie, a oznacza to, że wszystko zależy od doświadczenia potencjalnego pracownika.
Atmosfera pracy to coś fantastycznego, bałagan? A no jest, dla sprytnych do wykorzystania :) czujesz, że coś się dzieje, nie siedzisz i nie pierdzisz w stołek. Już w drugim miesiącu pracy miałam zrobiony plan, bez większego wysiłku i teraz nie ma sytuacji, aby tego planu nie było. Olbrzymia pomoc ze strony kadry zarządzającej.

Prawda jest taka, że to jest sprzedaż i nikt za brak pracy nie będzie głaskał po głowie. Nawet gdy nie robisz wyniku, a pracujesz jak należy, nikt ci głowy nie urwie.

Dla mnie bomba!
1
IT_porazka 2016-11-04 23:53
W tej chwili w IT wybór formy zatrudnienia przez pracownika staje się powoli normą.

Niestety Idea Bank nadal bardzo oszczędza na pracownikach (umowy na 1/16 etatu na minimalną krajową + umowy o dzieło, ew. kontrakt). Brak premii, szkoleń,kiepskie narzędzia do pracy oraz nadmierne stłoczenie pracowników na małej przestrzeni- to wszystko sprawia że do firmy coraz częściej trafiają przypadkowe osoby które nie chcą pracować albo traktują IB jako chwilowy przystanek w poszukiwaniu lepszych ofert pracy.
2
Othman 2016-11-26 11:39
Każdy sobie jakoś radzi, ale z tą przypadkowością to trochę przesadzasz. Są przecież wymagania, które trzeba spełnić, żeby się dostać więc nie jest to praca dla każdego.
1
Piotr 2016-12-10 12:27
NIE polecam Idea Banku w Białymstoku. Rozmowa kwalifikacyjna to jakaś kpina - odpowiadasz dobrze na zadawane pytania, to rekruter (którym de facto jest chyba dyr. oddziału) kręci głową i mówi co innego. Poza tym chyba wciela się w rolę profesora na uniwersytecie i jest gotowy wpisać się do indeksu, bo rozmowa wygląda jak egzamin ustny na uczelni. Przyczepia się do schludnego stroju mimo, że sam wygląda jak klaun w cyrku. Nie dziwię się tylu negatywnym opiniom o pracy w tej firemce. No i to chyba prawda, że góra w tej firmie to małolaci którzy robotę i stanowisko dostali za bycie synem kogoś ważnego w firmie.
4
Monika 2016-12-10 13:37
Rozmowy kwalifikacyjne wyglądają teraz różnie i często stosowane są różne "sztuczki", żeby lepiej przyjrzeć się kandydatowi. Poza tym skąd wiesz, że odpowiadasz dobrze? Oni mają swoje jakieś tam założenia i sama nieraz na rozmowach uważałam, że odpowiadałam dobrze, a okazywało się inaczej. Już nie wspominając o róznych pytaniach od czapy i dziwnych "zadaniach", które totalnie nie wiązały mi się z danym stanowiskiem, ale wiązały się rekruterom. :D Rozumiem rozczarowanie, no ale nie oceniałabym pracy na podstawie samej rozmowy, bo do samej pracy nie dotarłeś, więc co możesz wiedzieć i powiedzieć o niej? A gdybanie, że stanowiska dostają tylko synowie itp. to wybacz, ale jest trochę słabe... Nie jestem niczyją córką a rozmowę przeszłam i już pół roku pracuję, więc chyba nie do końca jest tak jak piszesz.
1
Piotr 2016-12-10 16:02
Mówię o wyższych stanowiskach. Odpowiadalem tak jak mnie uczono na studiach więc widocznie pan rekruter jest mądrzejszy od profesorów uczelni wyższych :) nie napisałem że nie dostałem tej pracy bo jeszcze nie było wyników rekrutacji, jednak jakbym dostał propozycję to jej nie przyjmę. Zresztą od samego początku byłem do tego nastawiony sceptycznie po przeczytaniu opinii z tego serwisu, także za bardzo się nie przygotowywałem do tej rozmowy i bardziej poszedlem tam z ciekawości niż z jakas nadzieją na pracę :)
1
Zły 2016-12-11 15:45
Kolego, popracuj miesiac i na L4, oni Ciebie to Ty ich. Nie Ty zaczales zabawe.
1
Karol 2016-12-14 14:33
Pracowałem tam kilka lat temu i wiele się nie zmieniło, no może poza zlikwidowaniem stanowiska kasjera. Ogólnie praca jak to w banku - liczy się sprzedaż. Nie wyobrażajcie sobie, że będziecie doradcą klienta jak to ładnie bank nazywa. Nie będziecie mu doradzać, a próbować wcisnąć produkt. Tak jak na bazarze - masz owoce i warzywa (często gnijące, ale przykryte świeżymi) i chcesz je sprzedać za wszelką cenę. Zarobki były i z tego co wiem nadal są wysokie, ale tylko dla tych którzy mają gadane, kontakty, brak skrupułów i sporo czasu. U mnie w oddziale była osoba zarabiająca po 20 tys. zł miesięcznie. Natomiast nie dajcie się zmanipulować, że tak może każdy tzn. teoretycznie może, ale w praktyce są to jednostki wybijające się z masy pracowników bazujących na podstawie (te kilka lat temu to było nieco ponad 1000 zł na rękę, a trzeba było jeszcze opłacić ubezpieczenie zdrowotne, czyli ok. 200 zł) i ochłapach z prowizji. Atmosfera zależy od oddziału, u mnie było raczej miło, ale presja sprzedażowa dopadnie każdego, komu nie idzie przynajmniej dobrze. Plany do realizacji, ale jak nie masz kontaktów (jakiejś bazy klientów z poprzedniej pracy, znajomych znajomych itd.) i trochę szczęścia na początku to wypadasz z gry tzn. call center nie umawia ci spotkań. A że klienci umawiani to często BIK E albo bez działalności gospodarczej to już inna sprawa, ale wiadomo - kwiatki się zdarzają. Czasem klient z ulicy się trafi i wpadnie prowizja. Niestety je ogromne parcie na "doklejki" i kredyt bez jakiejś inwestycji w postaci tzw. regsa lub czegoś podobnego nie przejdzie. I tak gość dostaje kredyt 15 0000 zł, a ty masz go namówić, aby 5 000 zł wpłacił na program regularnego oszczędzania, a potem co miesiąc przez 10 lat wpłacał np. po 300 zł. Na porządku dziennym było składanie wniosku z taką doklejką, a klient informowany był dopiero w momencie podpisywania umowy - albo bierze z inwestycją albo nici z kredytu. Ludziom się śpieszyło, nie mieli czasu bądź szans w innym banku, więc często brali, a potem były jazdy jak przychodzili i się kłócili, że to nie tak miało być itd. Najgorsze było to, że osoby, które sobie nie radziły nie dostawały wsparcia i np. "pomoc" polegała daniu wyeksploatowanej bazy do obdzwonki.

Także jak ktoś lubi pracować dużo i intensywnie, kontakt z ludźmi i nie ma problemów ze sprzedażą słabych produktów oraz kłamaniem w żywe oczy to śmiało aplikować. Tyczy się to większości banków, żeby nie było, że tylko Idea taka zła, choć akurat produkty mają wyjątkowe marne, a broszury dla klientów dość perfidnie zakłamane. Zarobki potencjalnie bardzo wysokie, ale trzeba na to czasu i sporo poświęcenia. Fajnie mieć już jakieś doświadczenie i bazę klientów.

5
Patrycja 2016-12-31 17:11
Ja dopiero niedawno zaczęłam pracę, ale nie mam takich odczuć. Mam nadzieję, że jednak będzie ok, bo póki co praca mi się podoba.
3
IT-resource 2017-01-10 18:48
Ja się tylko odniosę głównie do rekrutacji. Jako klient Idea Banku nie mam powodu do narzekań - jestem raczej zadowolony z konta w banku w tym zakresie w jakim go wykorzystuję. Ale jeśli chodzi o rekrutację to jedna z tych firm, która potrafi się odezwać do potencjalnego pracownika po ponad 2 miesiącach od wysłania CV, a samej rozmowie rekrutacyjnej, firma nie potrafi, mimo zapewnień, dać jakiejkolwiek informacji zwrotnej.
Jednak jak wystawia się to samo ogłoszenie o pracę po kolejnych 2 miesiącach, to pracownik może się domyśleć, że jednak nie jest brany pod uwagę do zatrudnienia.
Po samej rozmowie miałem wrażenie, że warunki zatrudnienia jednak są gorsze niż w obecnej pracy (chodzi tu raczej o wszelkie dodatki pozapłacowe). Nie odnoszę się do podstawowej pensji, która miała być tematem kolejnej potencjalnej rozmowy z przełożonymi. Jeśli chodzi o IT, to sądzę, że firma proponuje warunki raczej średnie, a sama rekrutacja nie wygląda do końca profesjonalnie (rozmowa techniczna była w porządku).
2
Myśliciel 2017-01-18 10:56
Generalnie firma profesjonalna , warto tu pracować. Taki też mam zamiar i jeśli stok ma wiedzę inną proszę omacje. infor
1
Kawek 2017-01-30 21:06
A ja jako klient i pracownik Idea Bank też oceniam pozytywnie. W maju stuknie mi rok.
1
Maja 2017-02-04 15:54
Mam dobre zdanie o banku, ale tam jest praca odpowiedzialna i jeśli ktoś chciał sobie posiedzieć 8 godzin to niestety będzie niezadowolony.
1
Wojtek 2017-02-17 15:18
Witaj, jak twoje wrażenia po tych kilku miesiącach IB na stanowisku mobilnego? Zaczynam od marca mógłbyś mi przybliżyć od strony pracownika czy wszystko jest ok
1
Martusia 2017-02-18 10:16
Mam pytanie czy etat asystentki w dziale sprzedaży jest aktualny? Bardzo bym chciała dostać się tu do pracy bo słyszałam dobre opinie o nich. Ile można dostac na początek?
1
Mateusz 2017-02-19 21:30
To chyba bardziej pytanie do kadr. :) Oni mają najbardziej aktualne info w tej sprawie. Zapraszamy. ;)
1
jan 2017-02-23 00:10
minimalną krajową :)
1
tp 2017-02-23 10:42
najniższa krajowa to górny pułap w ib
nadgodziny po kilka groszy za szt (teraz chyba 0,09 zł)

wolontariusze z pewnością mile widziani
1
ciekawy 2017-02-23 14:55
Czy wie ktoś może, czy działa jeszcze call center idea banku w Lublinie? Przyjmowali tam na stanowisko m. in. Doradca ds. Kredytów Online i inne. A dawno nie widziałem już żadnej oferty pracy. tak się zastanawiam bo kiedyś miałem stamtąd ofertę pracy, ale wtedy zrezygnowałem i jestem ciekawy czy jeszcze działają czy może już wszystko przenieśli do Warszawy.
1
Dawid 2017-02-24 10:11
Czy praca dla doradcy klienta w Idea Banku jest jeszcze do wzięcia? Fajny bank i chętnie bym popracował? Ile taki pracownik może zarobić? Jakieś dodatki?
1
Rybak 2017-02-24 21:36
Ogłoszenia na doradców pojawiają się cały czas, więc co ci szkodzi aplikować. A o resztę to się wypytasz jak zaproszą.
2
Joanna 2017-02-27 15:26
Czytaliście już wywiad z przedstawicielką firmy Idea Bank? http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,476090,wywiad-anna-niewiatowska Co myślicie o stosowanych przez firmę systemach motywacyjnych?
1
Adam 2017-03-02 19:52
specjalista ds sprzedaży ide bank - wiecie na czym polega praca na tym stanowisku ? cos w stylu call center ?
2
Marek 2017-03-02 22:05
A w ogłoszeniu nie masz opisu stanowiska? Zwykle takie rzeczy podają w ogłoszeniu po prostu. Zerknij, może jest zakres opisany. :)
1
Joanna 2017-03-03 09:21
@Dawid obecnie firma poszukuje osób na stanowisko Doradca Klienta i Doradca Klienta w Wirtualnym Oddziale. Zamierzasz aplikować Daj znać jakie wrażenia wywarł na Tobie proces rekrutacji!
1
Adam 2017-03-03 09:21
@Marek No właśnie w tym konkretnym nie ma. Jest tylko ogólnikowo napisane, a w zakresie tylko pozyskiwanie klientów. Bez podania w jaki sposób ma to wyglądać, stąd moje pytanie. Więc to takie call center ? I podstawa to 2 tys brutto ?
1
Joanna 2017-03-06 11:18
Rybak 2017-02-24 21:36
A czy Ty pracujesz obecnie w firmie? Co możesz powiedzieć o warunkach zatrudnienia oferowanych przez Idea Bank?
1
Marek 2017-03-16 13:59
Trudno odpowiedzieć nie mając ogłoszenia przed nosem, ale to zależy gdzie trafisz, bo doradcy też zajmują się sprzedażą i pozyskiwaniem klientów. Moim zdaniem powinieneś dopytać.
Natalia 2017-03-18 11:03
Czy dowiem sie więcej w temacie oferty pracy dla administratora systemu TETA w Warszawie? Taką ofertę wystawili ostatnio. Generalnie bardzo lubię ten rodzaj pracy i o ile uda mi się dostać to będzie podwójne zadowolenie , ponieważ własnie w tym banku chciałam pracować!
Tomasz W. 2017-03-18 19:53
Nie polecam pracy w Idea Banku. Jeśli chodzi o wynagrodzenie to 2000 brutto + prowizja. Podstawa płacona ostatniego dnia miesiąca. Prowizja z 3 miesięcznym opóźnieniem - tłumaczą to tym, że muszą zweryfikować, że produkt kredytowy został uruchomiony. Osoby w kadrze zarządzającej bez odpowiedniego wykształcenia - czytaj ledwo zrobiony licencjat. Większość osób w tym banku to osoby które nigdy nie miały do czynienia z bankowością. Osoby, które siedzą na słuchawkach i dzwonią z ofertą kredytów, rachunków lub lokat to osoby w trakcie studiów - często o abstrakcyjnych kierunkach typu : psychologia, socjologia, kulturoznawstwo. Warto zaznaczyć, że pracują tam również osoby bez matury, które dzwonią do klienta i mówią poproszę wyciąg z banku NBP. Im bardziej liżesz [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] swojemu szefowi to ma szansę na awans - ważne byś do piątek chodził na przysłowiowe piwko i codziennie po pracy zasuwał na siłownie. Nikt nikogo nie szanuję a w pracy panuje istny mobbing. Jeśli uczysz się rozwijasz nie licz na awans będą zawsze tłumaczyć, że zgubią twoje CV.
Yhym 2017-03-21 22:08
No chyba trochę kolego przesadziłeś z tym mobbingiem. O osobach bez matury też pierwsze słyszę. Mam wrażenie, że po prostu dałeś upust frustracji.
Joanna 2017-03-22 08:45
@Yhym rozumiem, że masz inne wrażenie z pracy w firmie. Chętnie usłyszymy więcej na temat tego jak ty odbierasz Idea Bank jako pracodawcę.
Yhym 2017-03-25 23:16
No przecież napisałem wyżej. Targety są jakie są, trochę trwało zanim się przystosowałem i nie mówię, że było tak super i bez wysiłku, ale też nie uważam, żeby mnie ktoś w pracy terroryzował. Bez przesady. Kto chce pracuje, kto nie chce zmienia i tyle.
Zostaw swoją opinię o Idea Bank - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Idea Bank