Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o InPost

Pracowałeś w firmie InPost i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
Magik - 2015-03-25 15:35:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Sady same wysylajom listy dwa dni przed rozprawom.mialem juz kilka takich przypadkow.
A w poczcie polskiej wcale szalu nie ma.te dwie firmy konkurujao to ktora gozej wykona usluge.
zdjecie uzytkownika
cała prawda całą dobę - 2015-03-25 16:18:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Minionych kilka dni było bardzo stresujących dla akcjonariuszy Integera, firmy której sztandarowy produkt - żółty paczkomat - kojarzy prawie każdy Polak. Kurs spółki na warszawskiej giełdzie spadł od minionego czwartku do południa w środę o około 15 proc. Inwestorom nie spodobał się ani najnowszy raport roczny spółki, opublikowany w czwartek, ani przedstawienie w poniedziałek przez Pocztę Polską jej nowych ambitnych zamierzeń.

Bez dwóch zdań Integer zrewolucjonizował rynek pocztowo-kurierski w Polsce. Wie to każdy, kto choć raz odbierał paczkę z paczkomatu InPostu. Rafał Brzoska stworzył produkt i firmę, której miliony w Polsce po prostu potrzebowały - paczkomaty rozwiązały dla wielu problem długich kolejek na poczcie i to wszystko jeszcze w przystępnej cenie.

Krakowski biznesmen powinien też przejść do historii, jako ten, który zmusił naszego narodowego operatora pocztowego do przyspieszenia procesu modernizacji. Poczta bardziej dba o listy, tworzy nowe oferty dla wielbicieli zakupów w necie, przebudowuje swoje punkty, dyscyplinuje listonoszy, by ich praca nie ograniczała się wyłącznie do dostarczenia awizo do skrzynki i jeszcze teraz zamierza postawić tysiąc własnych paczkomatów w dużym stopniu właśnie dlatego, że czuje na karku oddech konkurenta. Po raz pierwszy dużego i pomysłowego.

W idealnym jednak na pierwszy rzut oka modelu biznesowym Integera zaczęło coś jednak skrzypieć. Najnowszy raport opublikowany w ubiegłym tygodniu jest po prostu słaby. I to mimo faktu, że spółce udało się podnieść w ubiegłym roku przychody aż o 74 proc. do kwoty 604 mln zł. Wyczyn to niezwykły.

Niestety, wielkość przychodów to tylko jeden z najważniejszych parametrów mówiących o kondycji firmy. Niemniej ważny jest zysk netto, choć być może zarząd Integera chciałby, aby tym razem o nim nie wspominać. W komunikacie ze strony głównej serwisu Integera nie ma o nim ani słowa. Nie wspomnieć o nim w tego rodzaju podsumowaniu raportu rocznego to rzecz co najmniej oryginalna. Podobnie, jak opublikowanie raportu późnym wieczorem w czwartek, kiedy nie działa już większość redakcji, a nazajutrz jest już niemal weekendowy piątek, który zdecydowanie zmniejsza zapał dziennikarzy do wczytywania się w liczby z pełnej wersji raportu rocznego.

Zatem Integer w 2014 roku poniósł stratę netto wysokości niemal 32 mln zł. W 2013 roku był zysk wysokości 8,6 mln zł, a w 2012 całkiem inny świat - wtedy spółka zarobiła na czysto aż 47 mln zł i to przy przychodach na poziomie o ponad połowę mniejszych niż w 2014 roku.
zdjecie uzytkownika
cała prawda całą dobę - 2015-03-25 16:19:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Co się dzieje? Integer stawia na szybki rozwój kosztem bieżącej rentowności. Uruchamia nowe paczkomaty zarówno nad Wisłą jak i poza Polską. W Wielkiej Brytanii zainstalował ich w ubiegłym roku najwięcej - ponad tysiąc sztuk. Rozbudowuje też nowe punkty przyjęć i odbioru. W komentarzu do raportu Rafał Brzoska wraca między innymi uwagę, że na kiepskie wyniki w 2014 r. znaczący wpływ miało uwzględnienie straty easyPack (zagranicznej spółki, która sprzedaje paczkomaty i która w założeniach ma zacząć zarabiać na początku 2016 r.).

Te działania wymagają znacznych środków. Integer wydaje więc pieniądze i pożycza nowe - w ubiegłym roku sprzedał np. obligacje o wartości 120 mln zł. Rozgląda się za każdą złotówką - w lipcu spółka zależna easyPack Integera sprzedał np. 245 paczkomatów spółce leasingowej banku PKO, tylko po to, by je od razu wynająć - takie działanie określane jest mianem leasingu zwrotnego.

W sumie całkowite zadłużenie Integera wzrosło do 419 mln zł z 367 na koniec 2013 roku.

Zagrożenia

Zarząd spółki wierzy, że dynamiczny rozwój się opłaci - w końcu powiększona sieć zarówno paczkomatów, jak i tradycyjnych punktów obsługi klienta zacznie przynosić godziwy zysk. Inwestorzy, sądząc po spadającym kursie spółki, mają wątpliwości i to nie od kilku dni. Kurs Integera traci niemal nieprzerwanie od końca 2013 roku - przez minionych 12 miesięcy stracił około 40 proc.

Widocznych zagrożeń jest kilka. Po pierwsze z raportu wynika, że ciągle dla twórców paczkomatów najważniejszy jest polski rynek. Z 604 mln zł przychodu tylko nieco ponad 27 mln zł pochodzi z zagranicy. Budowa poza Polską sieci paczkomatów jest trudniejsza niż była tutaj. Nie jest też pewne, czy będą przynosiły odpowiednio duże zyski. W końcu na rozwiniętych rynkach - w rodzaju rynku angielskiego czy włoskiego - usługi kurierskie i pocztowe działają nieco lepiej niż kilka lat temu w Polsce. Integer w Polsce rósł na rynku, delikatnie mówiąc, zacofanym. Na Zachodzie jest inaczej.

Po drugie, na rodzimy rynku obudziła się Poczta Polska - chce na rozwój wydać 1,5 mld zł i za te pieniądze postawić np. 1000 własnych paczkomatów. To może utrudnić ekspansję InPostu, to może również zmniejszyć rentowność spółki. Poczta np. dysponuje setkami atrakcyjnych lokalizacji - jej paczkomaty mogą się spodobać.

Zwłaszcza, że InPost przestaje być powszechnie lubiany. To trzecie zagrożenie. Polityka rygorystycznego pilnowania kosztów prawdopodobnie stoi za faktem, że InPost na etatach zatrudnia tylko 7 proc. pracowników i zmniejsza koszty ubezpieczeń społecznych. Fundusz wynagrodzeń Integera wzrósł z 48 do 81 mln zł w ubiegłym roku. W tym samym czasie koszty ubezpieczeń społecznych spadły w spółce z 13 do 11 mln zł.
zdjecie uzytkownika
Wolf - 2015-03-25 16:38:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Totalna porażka, na 3 pisma z banku doszło 1 (i to po 14 dniach od nadania, data stempla). Z POCZTĄ takich problemów nie było.
zdjecie uzytkownika
tomek29kce - 2015-03-25 18:50:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Od kilku tygodni mam stycznosc z doreczana przez InPost listami. Sprowadza sie ona do tego, ze znajduje w swojej skrzynce pocztowej nie adresowane do mnie listy. W dniu dzisiejszym otrzymalem wlasnie piaty taki list. Nie dziwilbym sie gdyby na moim domu nie bylo wyraznie widocznego numeru, ale jest dobrze widoczny. W takim rqzie to tylko lenistwo doreczyciela, ktory chyba mysli, ze ja zrobie sobie spacer i dorecze te listy sasiadowi, a dzieli nas dystans 100metrow. Takie dzialanie doreczycieli nie przekonuje mnie do wyboru kiedykolwiek firmy InPost jako firmy doreczajacej moje przesylki.
zdjecie uzytkownika
tomek29kce - 2015-03-25 18:50:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Od kilku tygodni mam stycznosc z doreczana przez InPost listami. Sprowadza sie ona do tego, ze znajduje w swojej skrzynce pocztowej nie adresowane do mnie listy. W dniu dzisiejszym otrzymalem wlasnie piaty taki list. Nie dziwilbym sie gdyby na moim domu nie bylo wyraznie widocznego numeru, ale jest dobrze widoczny. W takim rqzie to tylko lenistwo doreczyciela, ktory chyba mysli, ze ja zrobie sobie spacer i dorecze te listy sasiadowi, a dzieli nas dystans 100metrow. Takie dzialanie doreczycieli nie przekonuje mnie do wyboru kiedykolwiek firmy InPost jako firmy doreczajacej moje przesylki.
zdjecie uzytkownika
andrzej - 2015-03-25 18:53:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Tragedia - 2015-03-25 07:07:23]:
cos ty synku za duzo wiesz o wszystkim.cos moj nosek czuje klamstewko .
zdjecie uzytkownika
Czytanie z księgi Genesis - 2015-03-26 14:47:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
2015 został oficjalnie ogłoszony rokiem WYBORÓW, bo rozSĄDNE dni kończą się nieubłaganie już niebawem, a i OPERATOR WYZNACZONY jakby od samego początku wydawał się być czymś z niedostępnej ligi. ANIOŁOWIE biznesu już dawno przestali wykładać kasę i oczekują wymiernych efektów, a nie tanich i do znudzenia powtarzanych chwytów PR. Ba, niechybnie i GIEŁDA nie połaszczy się na mocno już rozłożonego kotleta, skoro SZEF kuchni boi się podpisać pod swoim POPiSowym daniem. Co lepiej poinformowani albo już się wylogowali albo stoją na początku transferowej kolejki, no bo kto potem chciałby brać udział w wyścigu SZCZURÓW do pośredniaka
zdjecie uzytkownika
ola - 2015-03-27 16:42:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
FIRMA InPost to jakaś porażka, od dwóch miesięcy faktury za internet w ogóle nie są dostarczane a opłata za przesył naliczana to jest jakaś kpina skoro ludzie zgłaszają że z tą firmą jest coś nie tak, ja dziś definitywnie zrezygnowałam z ich usług przeszłam na e- fakturę ponieważ nie mam zamiaru płacić za coś czego niema z Pocztą Polską nigdy nie było takich problemów .
zdjecie uzytkownika
olinek - 2015-03-27 19:43:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
a tak przy okazji ... Poczta Polska w porównaniu do inpostu to kompetentna , rzetelna , uczciwa firma , i tyle w temacie , bo nie jestem w stanie znaleźć w słowniku języka polskiego słów określających inpost ... nie ma zakładki najobrzydliwsze słowa ...
zdjecie uzytkownika
Magik - 2015-03-27 20:39:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [olinek - 2015-03-27 19:43:14]:
Ta solidarnosc to wam kompletnie w glowach poprzewracala.banda nierobow.
Zastanawiam sie czy doreczyciel poczty polskiej jest od dostarczania listow czy od wypisania awiza i to niepoprawnie.mieszkam na trzecim pietrze i nigdy listonosz PP do mnie nie przychodzi tylko od razu awizo i to ma byc zetelna firma.jasne ze terminowosc majom lepszom ale tylko dlatego ze doreczycieli 4razy wiecej wjec co tu poruwnywac.
zdjecie uzytkownika
Kolega po fachu - 2015-03-27 20:41:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Magik - 2015-03-21 20:29:44]:
Wtedy dopisuje się opcje up. prac. i stawia się krzyżyk- tak jest najbardziej czytelnie... Zwrotki już dawno powinny być ujednolicone ale cóż, ktoś z naszej ekipy za mało sie stara w tym temacie ;)
zdjecie uzytkownika
idioci to mało - 2015-03-28 08:13:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Magik, a dlaczego Twój listonosz pp nie trafia? Czyżby kilka razy i tak na darmo wchodził i na darmo pukał? Zastanów się? Ty w swojej pracy idziesz 20 razy pod ten sam adres, gdzie wiesz, ze nikogo nie ma?
Inpost to kupa i wie to każdy klient i każdy pracownik. Taka prawda. Ostatnio miałem zamrożone 300 pln, ponieważ inpost nie chciał przyznać, ze zgubił paczkę... Idioci w wydaniu max.
zdjecie uzytkownika
Magik - 2015-03-28 17:08:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [idioci to mało - 2015-03-28 08:13:32]:
Tylko ze u mnie zawsze ktos w domu jest.
Wszystko zalezy od zaangazowania ludzi,ja obsluguje trzy rejony i nikt u mnie na rejonach nikt na inpost nie nazeka(terminowosc zachowana,listy we wlasciwych skrzynkach)i wszyscy zadowoleni.gdyby kazdy tak pracowal w inposcie i w pp to bylo by ok.wszystko zalezy od podejscua do wykonywanej pracy.
zdjecie uzytkownika
andrzej - 2015-03-28 21:03:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Magik - 2015-03-28 17:08:57]:
i tyle w temacje ja robie duza gmine i male miasto od ponad roku zadnej skargi,terminowosc itp.za bardzo dobre pieniade.popieram Magika wszystko zalezy od czlowieka i jego podeiscia.podam przyklad jak powiedzialem kierownicze ze biore 4 dni wolnego to sie malo nie poplakala.ps.poruwnojac ilosc listow dzis a rok temu to jest ich 400-500 % wiecej pozdrawiam wszystich pocztowcow
zdjecie uzytkownika
weronksaaa - 2015-03-28 21:13:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [andrzej - 2015-03-28 21:03:53]:
a jak masz podzielone to.

bo napewno nie jednego dnia.
zdjecie uzytkownika
andrzej - 2015-03-29 16:16:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jasne ze na 2 dni,b-2 i b-3 wchodzi idealnie.sam sobie dziele i jest gitara.firma robi blad oszczedzajac na dobrych pracownikach,placac im za malo potem mniej wytrwali rezygnuja i przychodza partacze,laizy i kolo sie zamyka.najwazniejsze to nabrac szacunku i byc rozpoznawalnym na swoim rejonie.basta.
zdjecie uzytkownika
dddffhghg - 2015-03-29 18:14:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a ja co 2 dzien mam po 200-250 poelocnych i ok. 200 zwyklcych listow. na rejon wychodze ok.12 bo wczesniej sie nie da.
i do nastepnego dnia do 10 rano musze byc rozliczona.
i mam to na 2 rejony.
w czwartek mialam az 250 poleocnych i z tego zrobilam az 50 prob.
nie dalam rady rozniesc.
a my byscie dali rade.


zrobilam ostatnio
zdjecie uzytkownika
yes yes yes - 2015-03-29 18:47:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Wynika z tego, ze magik i andrzej pracują w super oddziałach, za dobre pieniądze ;)
Az się wierzyć nie chce, że to inpost.
zdjecie uzytkownika
Magik - 2015-03-29 19:53:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
To prawda.oddzial ok. z tym ze to ajent
W tym miesiacu zarobilem juz 2700zl(.kosztow nie mam bo chodze)a jeszcze dwa dni pracy wiec jak dobrze pojdzie to trojka bedzie:-)
Gora caly czas obniza stawki naszej szefowej ze wzgledu na coraz wieksze ilosci.naszczescie szefowa rozsadna i wie ze jak obnizy stawki doreczycielom to sie pozegnamy.
zdjecie uzytkownika
dddffhghg - 2015-03-29 20:03:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a ile poczty wyniosles juz?
napisz ile sztuk zwyklych a ile poleconych?
zdjecie uzytkownika
dddffhghg - 2015-03-29 20:04:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Magik - 2015-03-29 19:53:16]:
masz gmine wiec tez na piechote?
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: Byłam na rozmowie kwalifikacyjnej na stanowisko pracownika operacyjno biurowego w sortowni. Cała rozmowa trwała może ze 3 minuty. Pokazali mi tą sortownie, powiedzieli w skrócie jak przebiega praca Proponowali 1200 netto, umowę zlecenie, praca na 2 zmiany 6-14, 14-22 + 2 soboty w miesiącu pracujące. Zabrali ode mnie CV i powiedzieli że jakby co to oddzwonią. Nikt nie zadzwonił i w sumie nie żałuję, bardzo kiepskie warunki..
Pytania: Czy ma pani jakieś pytania? ;)
zdjecie uzytkownika
Magik - 2015-03-29 21:21:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [dddffhghg - 2015-03-29 20:04:53]:
Pracuje tylko w miescie na trzech rejonach
W tym miesiacu wynioslem 5700zwyklych i 1260poleconych(doreczonych)+490awizowanych,ale za awiza u nas nie placom.
zdjecie uzytkownika
dddffhghg - 2015-03-29 21:46:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Magik - 2015-03-29 21:21:15]:
masz placone od sztuki.
ja w lutym wynioslam tyle co tyi zarobilam zaledwie 1600zł na reke.
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie InPost
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy InPost?
Zadaj pytanie