logo InPost

InPost

Jarocin

Opinie o InPost

firma 2017-03-17 20:52
INPOST ZACZYNA MIEĆ PROBLEM ZE SPŁACANIEM POBRAŃ ZA PACZKI DOSTAJEMY Z 10 DNIOWYM OPÓŹNIENIEM PO WEZWANIACH DO ZAPŁATY I GROŻENIEM SADEM
5
mala488 2017-03-20 12:36
to co sie dzieje z inpostem to sie glowie nie miesci prowadze punkt nie placa prowizji od listopoada nie ma przelewow
6
mala488 2017-03-20 12:45
ja czekam od pieciu miesiecy za przelewami w glowie sie to nie miesci
5
Yoda 2017-03-22 15:14
Przewoznicy tez czekaja za opoznionymi wyplatami. Ciekawe, gdzie sa pieniądze. Nawet wladciciel w rankingu 100 najbogatszych polakow zatrzymal sie w miejscu...
ec 2017-03-27 20:22
zaplacili ?
przewoznik 2017-03-28 09:58
ja w czwartek dostałem ostatni przelew, mam już całość
1
Iza 2017-03-28 13:16
Czy ktoś ma wiedzę w temacie pracy dla specjalisty ds. obsługi klienta i rozliczeń w Warszawie? Gdzie dokładnie jest ta praca? Jak prowadza rekrutację?
czy to złodzieje? 2017-03-29 08:18
- InPost nie płaci nam już od kilku miesięcy, nazbierało się tego ponad 1 tys. zł. A najgorsze jest to, jak nas traktują. Dodzwonić się do księgowości jest trudniej niż do papieża - denerwuje Mariusz Staniewicz, który wraz ze swoją partnerką Wiolettą Kućko prowadzą w Zielonej Górze kiosk przy urzędzie miasta.
Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej

Właścicielką kiosku przy ul. Podgórnej – zaraz przy urzędzie miasta – jest Wioletta Kućko. Prowadzi go razem ze swoim partnerem Mariuszem Staniewiczem. To pan Mariusz zadzwonił do „Wyborczej” z prośbą o interwencję.

– Mamy podpisaną umowę z firmą InPost. Działamy jako Punkt Obsługi Przesyłek, jesteśmy oznaczeni na mapie jako paczkomat. Problem w tym, że od kilku miesięcy nie chcą nam płacić – tłumaczy Stankiewicz.
Trzy lata z InPostem, teraz nie płacą

InPost obecnie zalega im już ponad 1 tys. zł. Pieniądze przestali dostawać w listopadzie. – Boli szczególnie, bo współpracujemy z nimi od trzech lat. Najpierw przyjmowaliśmy i wydawaliśmy listy. Pierwszym pośrednikiem był Ruch, a później Kartel. Prowadziliśmy usługę na tyle sprawnie, że na zlecenie InPostu jeździliśmy nawet po wioskach szkolić innych sprzedawców, jak powinno się taki punkt prowadzić – opowiada Stankiewicz.

W najlepszych czasach przez ich kiosk w ciągu miesiąca przechodziło 3 tys. listów. – Dobry punkt zarabiał miesięcznie jakieś 100 zł. Nam się zdarzało 1,5 tys. zł. – tłumaczy kioskarz. – Przyjeżdżało do nas aż siedmiu kurierów. Raz, że mamy dobre miejsce, blisko parking i ludzie lubią tu odbierać przesyłki, a dwa, że zawsze jesteśmy dobrze zorganizowani, pomagaliśmy kurierom wypełniać bloczki awizo. Często musieliśmy zabierać pracę do domu, tyle tych listów było. A jak na koniec miesiąca robiło się podsumowanie – tyle a tyle nadanych, przyjętych, zwróconych – to w rubryce „błędy” zawsze stało zero – przekonuje.

Bezpośrednią umowę z InPost podpisali w czerwcu 2016 r. Wtedy firma zrezygnowała z obsługiwania listów i skupiła się na paczkach. – Przez kilka miesięcy wszystko szło dobrze. Co prawda, spóźniali się z płaceniem kilka czy kilkanaście dni, ale jednak płacili. A od listopada nic – denerwuje się Stankiewicz. – Na papierze wykazuję dochód, rozliczam się z podatków, a pieniędzy w kieszeni nie mam – dodaje kioskarz.
„Zachowują się jak gówniarze"

Jedyną osobą, która odbiera telefony Staniewicza jest kierownik regionalny InPost. Ale on sam odchodzi z końcem marca. – Powiedział mi tylko, że do firmy wszedł jakiś nowy współwłaściciel, wpompował kasę i wstrzymał opłacanie faktur dopóki nie skontroluje finansów. Słyszę też, że InPost musi spłacać przegrane sprawy, bo do ludzi nie docierały np. wezwania do sądu. Tylko co mnie to obchodzi? W umowie stoi, że mają 14 dni na rozliczenie się ze mną po wystawieniu faktury – tłumaczy Staniewicz. – Gdyby nie jeździli, nie zarabiali, firma byłaby w stanie upadłości, to ja rozumiem. Ale nadal przywożą paczki – dodaje.

Ale dodzwonić się do księgowości? Trudniej niż do papieża – mówi kioskarz. – Zachowują się jak gówniarze. Dzwonię, pisze mejle i listy polecone. Nic, zero odpowiedzi. Czekamy tylko do 23 marca na polubowne załatwienie sprawy. Później idę do sądu, pozew mam już gotowy – wyjaśnia zielonogórzanin.

Nawet jeśli InPost zapłaci, to Kućko i Staniewicz i tak kończą z nimi współpracę. – Wiem, że nie płacą też innym sklepom i kioskom, które działają jako paczkomaty. Rozmawiałem z kolegami. Tylko, że oni zarabiają grosze, powiedzmy 30 zł miesięcznie, więc sobie odpuszczają. A ja tylko w grudniu miałem 300 paczek, zarobiłem prawie 600 zł – tłumaczy Stankiewicz. Za każdą nadaną u niego paczkę dostaje 5 groszy, a za przyjętą i wydaną – 1 zł (obie kwoty bez VAT). Do długu, jaki ma wobec niego InPost narastają odsetki w wysokości 0,95 proc. na dzień.
InPost: Nie mamy sygnałów o braku płatności

Wojciech Kądziołka, rzecznik prasowy InPost: – Płatności są realizowane na bieżąco. Ja osobiście nie mam sygnałów o braku płatności dla naszych partnerów. Może się zdarzyć tak, że płatności są rozliczane z potrąceniami za niezrealizowane przesyłki lub zamówione w Grupie dodatkowe usługi/produkty. Jednak dziękuję za ten sygnał i kieruję sprawę do kontroli przez nasz dział audytu wewnętrznego – pisze Kądziołka w odpowiedzi na nasze pytania w sprawie Kućko i Staniewicza.

Dlaczego księgowość nie odbiera telefonów? – Punkty współpracujące z nami mają określoną ścieżkę kontaktu poprzez telefon i mail, więc nie sądzę aby faktyczni nie było możliwości kontaktu z firmą. Jeszcze raz dziękuję za przekazane pytania i będę teraz czekał na wyniki kontroli – wyjaśnia Kądziołka.
Staniewicz: Mają bałagan

Co na to Staniewicz? – Chyba straszny bałagan mają w tej firmie, bo kierownik regionalny mówił mi przez telefon, że sklepikarze dzwonią do niego z trzech województw i
4
wlascicielka poku 2017-03-30 19:33
Dzwonie codziennie,telefonów nie odbierają ,standard na meile rowniez zero odpowiedzi nie zamierzam dłuzej czekać ,mam zamiar osobiscie sie tam wybrac i narobic taka zadyme ze w koncu oddadza pieniadze,jedna zaległą fakture wyplacili wlasnie po interwencji bezposredio w krakowie,wybieram sie tam w kwietniu moze ktos chce sie przylonczyc razem mozemy wiecej zdziałac
3
wroclaw 2017-03-30 19:48
Ściema mi zalegaja prawie 4 tys zł,kazdy z inpostu doskonale wie ze nie płacą pokom ,dodzwonic sie do nich nie ma szans ,codziennie dzwonie w okreslonych godzinach od 9-10 i od 15-16 i nic ,meile bez odpowiedzi pan o nazwisku Broniarek obiecal ze zajmie sie sprawa i jak narazie ma to w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] juz nawet telefonu nie odbiera ,zainteresowanym moge podac ,chcialam jeszcze dodac ze we Wrocławiu równiez przewoznicy ktorzy rozwozą paczki tez maja problem z fakturami z tego co wiem na dzien dzisiejszy placa im w transzach po pare groszy to wszystko nadaje sie do złozenia pozwu zbiorowego
4
gość 2017-03-30 19:50
Uciekaj z tego gówna to sa bankruci ,bedziesz niedlugo pracował za darmo i jeszcze dokladal na paliwo z wlasnej kieszeni
3
gość 2017-03-30 19:50
Uciekaj z tego gówna to sa bankruci ,bedziesz niedlugo pracował za darmo i jeszcze dokladal na paliwo z wlasnej kieszeni
3
wroclaw 2017-03-30 19:52
moze wybierzemy sie tam razem albo sie spotkamy w Krakowie i razem pójdziemy do tych oszustów
1
Jedruś 2017-04-09 10:51
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć coś na temat pracy młodszego administratora systemu paczkomatów? Co należy dokładnie do obowiązków? W jakich widełkach mieszczą się zarobki? Troszkę martwią mnie wpisy, które przeczytałem ale wiem też że ludzie nieraz piszą ze złości.
Poszkodowana pół roku temu 2017-04-09 16:34
Jeśli uważasz, że opinie pusane są po złości wygugluj i poczytaj o tym jak InPost rozprawił się z kilkoma tysiącami ludzi pół roku temu. Hasło do wyszukania w necie "Bezpieczny List" i poczytaj jak ludzi bez pieniędzy jednym wieljim kopem z grupy Inpistu wywalił (bezpieczny list to spółka Inpist, ze względów "organizacyjnych" wyodrebniona pod inną nazwę, ale nadal to ta sama kieszeń właścuciela)
2
Luidzi 2017-04-12 22:55
InPost ma bardzo dużo nowych ofert pracy i trochę mnie to dziwi!. Z całą pewnością to nie jest ich dobry czas ale nie jest powiedziane że będzie źle.
1
Zibi 2017-04-13 15:07
NIE POLECAM czekam na przesyłkę już 2 dni ciągle rzekomo brak miejsca w paczkomatach jakby nie można było zadzwonić czy umieścić w innym paczkomacie --------
Zibi 2017-04-13 15:08
NIE POLECAM czekam na przesyłkę już 2 dni ciągle rzekomo brak miejsca w paczkomatach jakby nie można było zadzwonić czy umieścić w innym paczkomacie --------
Bart 2017-04-13 21:38
Dramat dramat dramat!!!
Brak kasy dla przewoznikow. Placa jakies marne raty ktore ledwo na paliwo starczaja. Przewoznikom ktorzy zdecyduja sie odejsc celowo nie opozniaja przelewy a tym ktorzy sie buntuja ze nie wyjada to groza karami. Te umowy sa tak zrobione ze chronia ich d..y.Uwazam ze razem moglibysmy my-oszukani cos zdzialac.
3
walic oszustow 2017-04-14 15:04
To poco zawieracie z nimi umowy? Skoro wypowiadasz umowę, to robisz wszystko cacy, nie wpuszczasz jakiegoś oszołoma kontrolera na firme i tyle. Czas tej firemki powoli się kończy. Skończą z paczkami podobnie, jak listami. Z hukiem!!!!
3
Zuzia 2017-04-18 10:58
InPost ma z pewnością trudny czas ale nigdy nie jest tylko dobrze, tak bywa.
1
pomorski pachołek 2017-04-26 21:29
InPost, kojarzony głównie z usługami kurierskimi i żółtymi paczkomatami, ma za sobą fatalny rok, mimo ponad dwukrotnego wzrostu przychodów ze sprzedaży. Zakończona już działalność związana z obsługą listów przyniosła spółce 165 mln zł straty.

Z opublikowanego przez spółkę sprawozdania finansowego za 2016 rok wynika, że InPost nie wypracował ani złotówki zysku. Co więcej, łączne koszty działalności przekroczyły sumę przychodów o 160,3 mln zł. Tyle wyniosła strata netto.

Rok wcześniej InPost była na plusie prawie 9,5 mln zł. Skąd taka zmiana? W ubiegłym roku w spółce doszło do poważnych zmian. Niezależny operator pocztowy zdecydował o zakończeniu działalności związanej z obsługą listów. To efekt m.in. wcześniejszego unieważnienia przetargu na korespondencję rządową, który wygrał InPost z Pocztą Polską i porażka w przetargu na obsługę listową sądów.

Gdyby pominąć całkowicie działalność listową spółka byłaby nawet na plusie. Zysk netto ogółem z działalności kontynuowanej wyniósł 4,99 mln zł w 2016 roku wobec 5,64 mln zł zysku rok wcześniej. Na uwagę zasługuje jeszcze fakt, że przychody InPostu w sumie podwoiły się ze 132 do 284 mln zł. To nie wystarczyło, żeby wypracować zysk.
--------------
Porobili w bambuko ajentów i jeszcze zysku nie było? To pewnie z kar... W moim mieście w lipcu jeszcze wożono listy z Urzędów Pracy... lekko za późno...
1
lipka będzie 2017-04-29 08:16
Jak wam się podoba od 14 maja skrócenie czasu odbioru paczki z paczkomata do 48H? Dalej ta usługa jest tak rewelacyjna? Będziecie latać teraz na jakieś zadupie do POKu po swoje paczki? Inpost cały czas zmienia się IN MINUS!
Kurier 2017-04-30 08:14
I bardzo dobrze ! Dwa dni to za mało na odebranie paczki z paczkomatu ???? Inni też chcą skorzystać z odbioru swojej przesyłki z paczkomatu, ale między innymi przez takich ludzi jak Ty, którym i 72 godziny to za mało, żeby odebrać swoje przesyłki z paczkomatu, maszyny są przepełnione i nie można dorzucać kolejnych, oczekujących na doręczenie.
lipka będzie 2017-04-30 09:26
Skoro znakomita część paczek, jak twierdzi inpost, jest odbierana w 24h, to po co zmieniać regulamin? Przecież możliwość odbioru w dowolnym momencie doby przez 72h, to jedna z reklamowanych, zaryfajnych opcji paczkomatow! Człowieku, o czym ty piszesz? Jak firma nie ma kasy na dostawienie skrytek, to niech tego nie robi, proste!
Jest jeszcze usługa odbioru paczki w punkcie (ruch, poczta, stacje benzynowe), gdzie przepełnienia nie ma, bo paczki fizycznie nie są przypisane do konkretnych skrytek.
Wyjaśnij nam, bystrzaku, jak twórca paczkomatu, bez powiększania ilości skrytek, zamierzał rozwijać tę usługę?
Hahahahahhaahhaa............. przecież to błędne koło - więcej klientów to potrzeba większej ilości skrytek. Stacje benzynowe tez są otwarte 24h/ dobę....
Skracanie terminu odbioru to pozbawienie wszelkich zalet paczkomatu... Ale ta firma nigdy nie była logiczna!
4
zwykły klient 2017-05-04 17:57
Witam.
Ja jestem prostym klientem i nie dawno dopiero zacząłem korzystać z paczkomatów jednym z argumentów było własnie te 72h . Na spokojnego.
A ze paczkomat mam w odległości takiej samej jak zwykła poczta to pewnie powrócę do nich czyli awizo jak nie będzie mnie w domu lub kurier pod drzwi .Trudno
Dzisiaj dostałem sms o 10:05 ze paczka do odbioru w paczkomacie mowie do kolegi ze paczka jest a on jak chcesz odebrać jak masz na to 2 dni jak dwa dni 3 dni nie zmieniło się co??? i osrany bo na chatę zjeżdżam w niedziele a przesyłki nie zdążę odebrać .
Także paczkomaty pewnie papa i jako prosty klient powrócę do spokojniejszych metod metod.

2
Klocek 2017-05-05 08:25
Każdy chciałby dostawać paczki i listy szybko, łatwo i przyjemnie. Praca listonosza nie podoba się. kurier jest jeszcze gorszy. Paczkomaty samo zło????
MAKA 2017-05-08 11:43
OD 5 MC PISZE DZWONIE I NIE MA ODZEWU POZDRAWIAM
1
KL 2017-05-09 14:17
Nie polecam InPost! Ludzie pracujący w InPost BOK manipulują tak żeby nie pomóc, odciągają uwagę, udają że nie słyszą lub nie rozumieją co się do nich mówi dlatego bo wiedzą ze to wina InPost.
To jedno wielkie bagno!
1
Postek 2017-05-09 19:41
W InPost po okresie sukcesu przyszedł czas trudny. Myślę, że firma znajdzie wyjście z tego trudnego położenia. Kiedyś pracowałam i taka praca podobała mi się.
Jjojo 2017-05-14 17:34
Pracuję szósty rok. Pracę chwale że względu na dobre zarobki. Sytuacja finansowa firmy wyglada raz lepiej, raz gorzej. Do tego dochodzi nagonka medialna od kiedy pamiętam. Blaszki- złe, dziwne miejsca na pok- złe, agencje- złe. Teraz poczta polska robi to samo, a gdyby nie blaszki nie byloby mowy o rozwoju firmy. Chory kraj
Robić swoje, nie zawracać sobie głowy pieprzeniem a Inpost zapłaci kilka razy więcej niż konkurencja
Zuzanna 2017-05-15 08:43
@Jjojo jak rozumiem polecasz innym pracę w InPost? Mógłbyś powiedzieć w jakim dziale firmy pracujesz? Chętnie usłyszymy więcej na temat Twojej pracy, oraz tego co uważasz za jej plusy.
joan 2017-05-16 15:57
porażka to pani dyrektor od marketingu! Niekompetentna i niefachowa!
3
do iodioty 2017-05-16 18:06
Skoro inpost płaci kilka razy więcej, niż konkurencja, to znaczy, ze pracują za darmo... Niewolnictwo w Polsce jest zakazane, daj nazwy tych firm, to polecę do prokuratury!
1
harowałem dla bzuski,,,,, 2017-05-16 21:49
kontakt?! jak można zostawić ludzi na lodzie ROK TEMU i teraz wycierać dupę szkłem???!!!! Złodziej p.,B gorzko za to odpowie
2
harowałem dla bzuski,,,,, 2017-05-16 21:50
troll
1
były 2017-05-16 21:56
w marketingu u nich jesteś? pewnie już niedługo... prawdziwi pracownicy którzy zarabiali na takich próżniaków jak ty dostali kopa i na szczęście niedługo nie będzie już śladu po tej firmi byznesmena ze wsi
2
abcde 2017-05-21 00:11
A gdzie opinie o tej [usunięte przez admina słowo niecenzuralne [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Brzyszczyku? Czy znowu zostaną tchórzliwie wykasowane?
G 2017-05-21 16:31
Na jakie zarobki może liczyć przedstawiciel handlowy ? Warto wchodzić w tę firmę z 10-letnim doświadczeniem ?
1
poszkodowany 2017-05-30 17:10
nie polecam doręczono mi paczkę uszkodzona był w niej robot i to tak zgnieciony ze masakra kierowca nie chciał przyjechać bo mu si ę nie chciało ponadto opryskliwy i na dodatek nie miał przy sobie dokumentów na wypisanie szkody bo po co a firma po prostu krzak NIE POLECAM
Postek 2017-06-01 10:24
Wszyscy doskonale wiemy, że przy paczkach przesyłanych kurierem może się zdarzyć różnie. Po co to larum, wymienią towar i już.
nie polecam 2017-06-02 13:32
Może się zdarzyć rożnie, ale tej firmie zdarza się nad wyraz często ;)
Zuzanna 2017-06-02 13:45
@abcde jeśli zniknął jakiś komentarz oznacza to, że został on zarchiwizowany przez administratora za naruszanie regulaminu portalu. Dlatego też przez zamieszczeniem komentarza należy zapoznać się z jego treścią.
Postek 2017-06-20 14:43
Czy mógłby ktoś napisać na forum kilka informacji o pracy dla przedstawiciela handlowego? Jakie warunki są przygotowane? Czy ta praca jest godziwie wynagradzana? Najważniejsze co praktycznie ma sprzedawać przedstawiciel? Jak się pracuje w firmie obecnie?
Krzysiek lasz 2017-06-21 23:35
Paczkę zapakowałem w twarde pudełko, takie co się dokumenty wysyła do archiwum. W środku paczka wyłożona z każdej strony styropianem folią bąbelkową i gazetami. Rozwalili paczke, zawartość wyciekła, spakowali do bylejakiego pudełka i odesłali dalej pogniecioną. Na pudelku był opis szkło. Kazali pakować w sloiki zawartość z płynem. Żenada.
Waldek 2017-06-23 19:50
Każda firma może mieć gorszy moment w swojej historii i tak pewnie jest w Inpost-ie. Każdy pomysł jest potrzebny.
Mumin 2017-06-24 12:57
W tej firmie ten gorszy moment trwa od początku jej istnienia :), zatrudnianie na czarno lub przez firmy krzaki na kombinowanych umowach bez zusu problemy z terminami oraz jakością usług co tutaj więcej dodawać :). Aktualnie to nawet już problem z pracownikami mają do tego stopnia że ukry nie chcą nawet robić u nich
Olx 2017-06-25 15:45
Pracowałem i odradzam pracę w tej firmie bo warunki są kiepskie.
Trzeba rano gratis pracować przy frachcie i sorcie, zarobki niezłe ale umowy niestety śmieciowe.
Zbyt dużo pracy i obowiązków na jednego kuriera- (doręczanie przesyłek , paczkomaty i odbiory).
Praca po 12 do 16 godzin dziennie itd.
Najgorzej mają kurierzy obsługujący blokowiska i tereny miast.
Zuzanna 2017-06-26 09:08
@Olx piszesz, że jest to praca po 12-16 godzin dziennie. Jak często zdarzają się tak długie dni pracy? Czy pracuje się również w weekend?
Kostek 2017-07-25 23:04
Czyżby pracownicy InPost poszli wszyscy na urlop? Od dawna nikt nic nie pisze? Jaka jest tego przyczyna?
Zostaw swoją opinię o InPost - Jarocin
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie InPost