Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o InPost

Pracowałeś w firmie InPost i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
23-07-2015 - 2015-07-26 09:48:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Najpierw jej praca sparaliżowała sądy i prokuratury. Teraz okazuje się, że były też nieprawidłowości przy przetargu na usługę obsługi korespondencji wygranego przez Polską Grupę Pocztową.

Jednym z podstawowych warunków przetargu było posiadanie placówki pocztowej w każdej gminie. Tymczasem prokuratorskie śledztwo wykazało, że w woj. podlaskim brakowało placówek PGP w 20 gminach na 118, a w warmińsko-mazurskim w 21 na 116. W Polsce 202 gminy nie miały ani jednej placówki PGP, co stanowiło ok. 8,15 proc. ogólnej liczby gmin w kraju – ujawniła "Gazeta Wyborcza”.

Jak ustaliliśmy, w przypadku Podlaskiego, chodziło m.in. o gminy: Lipsk, Płaska, Sztabin, Rutka, Czeremcha, Czyże, Dubicze Cerkiewne, Turośl, Trzcianne, Dziadkowice, Milejczyce, Parlejewo, Kuźnica, Nowy Dwór, Szudziałowo, Jeleniewo, Rutka-Tartak, Kobylin-Borzymy, Suwałki.

O problemach z przesyłkami sądowymi i z prokuratur pisaliśmy już na początku zeszłego roku. To wtedy Pocztę Polską zastąpił nowy, prywatny operator – Polska Grupa Pocztowa. Mieszkańcy mniejszych miejscowości skarżyli się nam, że listy z sądu musieli odbierać w "szczerym polu”. Przykładowo na całą gm. Choroszcz punkt odbioru korespondencji był jeden – w sklepie w Barszczewie, gdzie nie dojeżdżają nawet autobusy. Listy z sądu trafiały do adresatów zbyt późno, doręczyciele i pracownicy punktów źle wypełniali awizo i potwierdzenia odbioru. Tzw. zwrotki docierały do prokuratur z opóźnieniem.

– Od daty doręczenia, liczony jest termin uprawomocnienia się decyzji, data wniesienia zażalenia. Brak informacji o odbiorze korespondencji wstrzymywał czynności – podkreśla Anna Milewska, zastępca Prokuratora Rejonowego Białystok-Północ.
W pierwszych miesiącach pracy PGP, w sądach sprawy spadały z wokandy.
Obecnie sytuacja się unormowała. Mówi o tym Maria Kudyba z Prokuratury Okręgowej w Łomży. Ale nie obyło się bez monitów do firmy.

W pierwszych miesiącach pracy PGP, w sądach sprawy spadały z wokandy, bo na czas nie docierały informacje, czy strony były powiadomione o terminie rozprawy. Na potwierdzenie odbioru czekano dwa tygodnie. Teraz w wydziale karnym SO w Suwałkach nie ma problemów, podobnie w Sądzie Rejonowym w Białymstoku.

Wygląda jednak na to, że administracja woli "dmuchać na zimne”. – Regularnie otrzymuję telefony z sądu z pytaniem, czy doręczono mi przesyłkę, tj. wezwanie na rozprawę, opinię biegłych, czy akt oskarżenia – mówi białostocki adwokat Tomasz Śliwiński.
zdjecie uzytkownika
styczen 2014 - 2015-07-26 10:11:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Aż się łezka w oku kręci, jak czytam artykuły ze stycznia czy marca 2014:

Po list z sądu lub prokuratury do sąsiedniego województwa. "To kuriozum"

W takiej sytuacji są mieszkańcy Kobylnicy koło Słupska. Po list muszą jechać nawet kilkadziesiąt kilometrów do sklepu spożywczo-przemysłowego w Sławsku w województwie zachodniopomorskim. To około 30 kilometrów.

Druga możliwość to Kobylnica w Wielkopolsce, oddalona o ponad 270 kilometrów. Polska Grupa Pocztowa, która wygrała przetarg na dostarczanie procesowej korespondencji, tak ustaliła adresy odbioru awizowanych przesyłek.

Władze gminy protestują, mieszkańcy są zbulwersowani. - To kuriozum. Sławsko to inne województwo, gdy w samej gminie mamy kilkanaście sklepów, które mogłyby świadczyć usługi. Nie mówiąc już o Słupsku, który jest tuż obok, mówi wicewójt Kobylnicy Jan Plutowski. Jako alternatywny adres odbioru przesyłek wskazano również ulicę Poznańską 59 w Kobylnicy. W tej miejscowości nie ma takiej ulicy. Jest w sąsiednim Słupsku, ale pod wskazanym adresem nie ma sklepu, tylko prywatny dom. W końcu ustalono, że chodzi o Kobylnicę w Wielkopolsce, dokładnie w gminie Swarzędz. To 271 kilometrów od Kobylnicy na Pomorzu. Samorządowiec nie może zrozumieć jak można pomylić dwie gminy. - Mieszkańcy, radni i sołtysi dzwonią ze skargami. To niepojęte, jak można doprowadzić do takiego bałaganu. Przecież, gdy nie dostaniemy przesyłki z sądu na czas, możemy na przykład przegrać proces, podkreśla wicewójt. Władze gminy już napisały protest do Polskiej Grupy Pocztowej. Oczekują szybkiej reakcji.
zdjecie uzytkownika
hehe - 2015-07-26 18:42:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
i po co te stare artykuły?i czemu sie lezka kreci ze pgp sparalizowal prace sądów?
zdjecie uzytkownika
jklll - 2015-07-28 11:13:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
kiedy wyniki przetargu sądowych ile mam czasu na pakowanie walizki ?:) drugi raz chyba nie beda takimi imbecylami ze inpost wybiora
zdjecie uzytkownika
rebel - 2015-07-28 12:08:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [andrzej - 2015-07-24 21:56:14]:
Andrzeju nie wątpimy, że tyle zarabiasz i jest tak kolorowo tam gdzie pracujesz, ale może w końcu byś napisał w jakim oddziale robisz ? Boisz się czegoś, że ukrywasz ten fakt ? I zupełnie nie rozumiem jaki masz cel w tym aby podważać zdanie ponad 90% osób wypowiadających się negatywnie o "firmie" inpost ? Ja pracowałem w oddziale w Warszawie przy ul. Arkuszowej i potwierdzam, że to jeden wielki bur..., ty o swoim oddziale masz inne zdanie, więc wyprowadź nas z błędu i poinformuj co to za oddział. W innym wypadku wyjdzie na to, ze jesteś osobą wynajętą (bądź chorą psychicznie) aby podważać prawdziwe opinie na temat pracy w tej pseudo firmie.
zdjecie uzytkownika
jkl - 2015-07-28 13:43:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
minister cyfryzacji powiedział ze ta firma to patologia ktora trzeba z rynku wyeliminowac,
zdjecie uzytkownika
inpost und ruch - 2015-07-29 08:14:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Praktycznie z dnia na dzień zakończyła się umowa między firmą Ruch SA, a PGP/ InPost, które to realizują umowę na obsługę korespondencji z Sądów i Prokuratur na terenie całej Polski.

Dla wielu to spore zaskoczenie, ponieważ jeszcze pod koniec czerwca przesyłki były awizowane do punktów Ruch na terenie całej Polski. Obecnie wszystkie punkty Ruch zostały usunięte z listy tzw. Punktów Obsługi Klienta PGP oraz Punktów Awizacyjnych. Nie wiadomo, co stało się z przesyłkami, które były awizowane pod koniec czerwca.

Biuro Prasowe PGP oraz InPost nie odpowiedziało na nasze pytania. Widać, że firmom nie zależy na informowaniu o zakończeniu współpracy.
zdjecie uzytkownika
hehehe - 2015-07-29 09:32:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
i bardzo dobrze ;) mysleli ze pracownicy ruchu beda robic na inpost za pare groszy haha ci beda na nich robic a inpost nakladac kary korzystajac z ich praocwnikow i infrastruktury, smiech na sali ;)))))
zdjecie uzytkownika
hehe haha - 2015-07-29 15:02:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
InPost i Polska Grupa Pocztowa (PGP) dysponują łącznie ok. 7,5 tys. punktów obsługi klienta, a ponadto prowadzi rozmowy z Ruchem o dalszej współpracy, podała firma.

Prowadzimy rozmowy z firmą Ruch na temat dalszej współpracy - zaznaczamy, że nie mamy konieczności uzupełniania naszej sieci kioskami Ruch - nasza współpraca z Ruch może dodatkowo rozszerzyć liczbę placówek i zwiększyć ich gęstość" - podano w oświadczeniu.

Wszystkie placówki i punkty obsługi klienta InPost oraz PGP działają sprawnie, ich liczba to ok. 7500 - z czego żaden punkt nie jest kioskiem Ruch - a dodatkowo każda placówka jest wyposażona w nowoczesny terminal pocztowy oraz terminal EPO (Elektroniczne Potwierdzenie Odbioru), zaznaczono w informacji.

"W ramach tej sieci aż 5000 placówek jest także punktami nadawczymi - a do końca sierpnia wszystkie punkty będą nadawczymi. Wszystkie nasze placówki spełniają wymogi konieczne przy obsłudze korespondencji na rzecz sądów powszechnych i prokuratur" - czytamy dalej.

Zgodnie z długoterminową polityką zarządu sieć placówek InPost i PGP od wielu miesięcy była przebudowywana pod względem jakości - obecnie każda placówka umożliwia klientowi wejście do budynku, w którym przedstawiciel firmy świadczy usługi pocztowo-kurierskie, podkreślono również.

"InPost świadomie postawił przed swoimi partnerami dodatkowe wymagania jakościowe - ma to związek m.in. z wprowadzeniem we wszystkich placówkach InPost Elektronicznego Potwierdzenia Odbioru (EPO). Dzięki wdrożeniu EPO na terenie całej Polski - przyspieszyliśmy dostarczanie korespondencji wymagającej zwrotnego potwierdzenia odbioru, zautomatyzowaliśmy i uprościliśmy obsługę przesyłek, a także obniżyliśmy koszty całego procesu" - wskazano również.

EPO działa już we wszystkich sądach powszechnych - codziennie do odbiorców dociera kilka tysięcy doręczycieli wyposażonych w specjalne elektroniczne urządzenia, na których można składać podpis, zaznaczono w materiale.

"W ten sposób InPost i PGP istotnie usprawniają pracę wymiaru sprawiedliwości. EPO wprowadzone zostanie przy obsłudze całej korespondencji realizowanej przez InPost i jej spółki zależne – obecnie usługa funkcjonuje także w ofercie dla kancelarii komorniczych" - podsumowano w komunikacie.
-----------
Szkoda, ze w komunikacie nie podano, iż jeden na 100 punktów ruchu był zadowolony z wciśnięcia na sile wydawania przesyłek PGP/ in-post. Szkoda tez, ze nie podano, iz EPO to wymóg przetargu, a nie dobra wola PGP, która od stycznia do kwietnia 2014 roku usprawniała prace sądów tak, ze tysiące rozpraw odwoływano, a setki tysięcy zwrotek krążyło po Polsce bez celu, ale cóż... odnajdywały się po paru miesiącach ;)
zdjecie uzytkownika
andrzej - 2015-07-29 20:32:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
nudny jestes
zdjecie uzytkownika
hehehe - 2015-07-30 10:27:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
faktem jest ze inpost nie ma infrastruktury wymyslil sobie ze kioski ruchu beda nimi nie placac za czynsz wynajem a jeszcze panie z kiosku zarobia pare groszy.na poczatku realizacji przetargu nie bylo nakladanych kar na kioski za nieprawidłowe doreczenie itp. bo siła rzeczy kioski by na to nie poszly, od kwietnia nagle zaczeli nakladac kary i to pewnie wkurzylo ruch, nie dosc ze inpost korzysta z ich miejsc ich pracownikow bo sam nie ma to jeszcze naklada kary-bezczelne.a te panie z kiosku wola sprzedac cos innego niz wydac przesylke za 3 grosze.
zdjecie uzytkownika
tre - 2015-07-30 10:30:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
treert
zdjecie uzytkownika
Mateusz - 2015-07-31 15:04:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Nie chcę zdradzać tajemnic firmy, ale chce wyprowadzić kilka osób z błędu, to InPost zakończył współpracę z Ruchem, nie na odwrót, dodatkowo to Ruch chciał utrzymać tą umowę a InPost uparł się żeby ją zakończyć. W sumie nie rozumiem czemu tak im na tym zależało, kioski miały już miesiące doświadczenia w byciu pokami i nagle z tego zrezygnowali i zaczęli masowo brać nowych ludzi do zajmowania się pokami, zwłaszcza że np. w zielonej górze było kilka kiosków które chciały się tym zajmować i robiło to dobrze...
zdjecie uzytkownika
by by Ruch - 2015-07-31 15:25:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Kolego Mateuszu, inpost w komunikacie napisał, iż zależało im na POKach, gdzie można wejść do środka. Odbieranie listu na 10 stopniowym mrozie nie należało do przyjemności. Samo zdawanie korespondencji do kiosków tez było głupawe. Ponadto nie wiemy, jakie konkretnie warunki muszą spełnić, aby brać realny udział w aktualnym przetargu na sądówki. To tez może być powodem. Na koniec należy dodać, iż zarząd Ruchu jest tak samo pazerny na kasę i chamski, jak zarząd InPostu.
zdjecie uzytkownika
realista - 2015-07-31 17:37:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
InPost Skawina katastrofa ciągle wisi kartka z informacją zaraz wracam.Panie chodzą sobie na zakupy a ludzie czekają do tego są bardzo opryskliwe.Powinni to zlikwidować.
zdjecie uzytkownika
hehe - 2015-07-31 20:24:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
nie znam kiosku ruchu ktory bylby zadowolony we wspolpracy. Panie z kiosku dostaly nowe obowiazki za te sama kase a same kioski sa obciazane za uznana reklamacje z winy kiosku do wysokosci odszkodowania przyznanego wiec ten interes dla ruchu jest do [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ponadto szkolenia w inpost nie ma zadnych ani dla pracownikow (oddziałow i reklamacji np) wiec tymbardziej nie ma dla kioskarek ;)czemu zreszta wciaz zmiany kioskow ruchu i ciagle zmiany ludzie nie wiedza gdzie listy odbierac bo z dnia na dzien zrywaja umowy i przenosza przesylki **** wie gdzie
zdjecie uzytkownika
8888 - 2015-08-01 11:22:08 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
skoro zalezało im na pokach do ktorych mozna wejsc <wow> to na **** zawierali umowe z kioskami hahah poza tym to inpostowi zalezalo a nie ruchowi bo wygrali przetarg a nie mieli infrastruktury, błazenada i tyle
zdjecie uzytkownika
Guru - 2015-08-02 00:39:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jak dla mnie połączenie InPostu z kioskami Ruchu to jakaś pomyłka. Według mnie powinno to być jako oddzielna instytucja. Nie wymagajmy od pań w okienku w kiosku aż tyle.. ;) A tak poważnie, to widzę, że szukają na całą Polskę na PH. Może ktoś mógłby napisać jak to wygląda i czy w ogóle warto próbować.
zdjecie uzytkownika
8888 - 2015-08-02 12:41:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
co to jest PH
zdjecie uzytkownika
niewazne - 2015-08-03 11:02:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ci kierownicy oddzialow to aroganccy ludzie na szczescie czesto sie zmieniaja;)
zdjecie uzytkownika
qwerty - 2015-08-03 11:13:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [hehe - 2015-07-31 20:24:36]:
Pracowałem w tym pier......, więc napisze jak wygląda szkolenie. Wsiadasz z doręczycielem do auta (mówię o terenie pod miejskim), zawozi cię na teren, daje do łapy zwykłe listy i latasz jak pies z wywieszonym ozorem wrzucając listy do skrzynek. Po kilku godzinach dzwoni i pyta się czy wszystko rozniosłeś, jak tak to walisz do domu. Na drugi dzień pokaże ci jak wypełnić niesamowicie skomplikowany papierek, potocznie zwany awizem. I takie "DARMOWE SZKOLENIE" trwa 3 dni. Małpa w pół dnia by się nauczyła, no ale inpost ma przynajmniej frajerów na 3 dni darmowej roboty.
zdjecie uzytkownika
Mateusz - 2015-08-03 13:03:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ha ha :) Bardzo zabawne, że mam wysyłać sms'y żeby tego posłuchać? No ale jak widać już 192 jeleni się trafiło co zabuliło za to... Ja tak łatwo nie dam się naciągnąć
zdjecie uzytkownika
hehe - 2015-08-03 13:37:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a ze doreczyciele czesto sie zmieniaja to te darmowe 3 dni robi sie pewnie mieiac damowej roboty w skali polski co miesiac ..niewolnictwo
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: Miałam się spotkać na mieście z przedstawicielem firmy. Przyjechał koleś, po czym zaprosił mnie do swojego auta. Na tylnym siedzeniu miał moje CV. Opowiedział mi na czym plega praca, że trzeba ją solidnie wykonywać, po czym od razu zaczęło się przyuczenie. Szkoda, że ubrałam się elegancko, a musiałam w spódniczce i białej koszuli roznosić pocztę. Po godzinie z gościem rzucił mnie w teren i miałam go zrobić. Na koniec po mnie podjechał i zapytał jak mi poszło i czy mi się podoba. Czy daję sobie radę. Powiedziałam, ze jest do ogarnięcia. Zaczęłam od następnego dnia roboczego.
Pytania:
zdjecie uzytkownika
victor - 2015-08-03 15:13:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Specjalisty ds. sprzedaży i projektów specjalnych w Warszawie co to za stanowisko na czym polega? Polecacie ? Praca w jakie dni i godziny? Warto? Ile płacą....?
zdjecie uzytkownika
hans - 2015-08-04 07:32:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ruch powalczy z Pocztą i InPostem o sądy

Ruch chce rzucić wyzwanie liderom rynku usług pocztowych i zdobyć wart 0,7 mld zł kontrakt na obsługę sądów – ustaliła "Rzeczpospolita".

O trzyletnią umowę, która miałaby wejść w życie w 2016 r., biją się - podobnie jak w 2013 r. - najwięksi operatorzy w naszym kraju: Poczta Polska i InPost. Pojawienie się nowego gracza może być sporym zaskoczeniem.
REKLAMA

"Jesteśmy gotowi do obsługi listów, zatem ewentualna decyzja o przystąpieniu do przetargu nie wymaga od nas specjalnych przygotowań" – mówi Izabela Cicha, rzeczniczka Ruchu.

Spółka, która w konsorcjum z InPostem i Polską Grupą Pocztową (PGP należy do grupy InPost) wygrała w 2013 r. dwuletni kontrakt dla sądów i prokuratur, zdobyła już cenne doświadczenie. Szeroka, ogólnopolska sieć kiosków Ruchu była kluczowym elementem zwycięskiej ofert InPostu.

Zdaniem analityków złożenie samodzielnej oferty przez Ruch wydaje się mało prawdopodobne. Jak podkreślają, Ruch posiada tylko sieć punktów odbioru przesyłek. Możliwe więc, że nawiąże współpracę z mniejszym operatorem pocztowym, albo z firmami kurierskimi.
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie InPost

Wyraź opinię o innych firmach z tego miasta

Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy InPost?
Zadaj pytanie
alert