Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Solaris Bus & Coach S.A.

zdjecie uzytkownika
maly lulu - 2013-02-10 15:41:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Sama prawda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Te dwa nazwiska to są naprawde psychole przez których Solaris potracił wspaniałych lakierników którzy zmuszeni byli sie sami zwolnic
zdjecie uzytkownika
Robol - 2013-02-10 21:35:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pani prezes kiedy jakieś zebranie. Mam 3 pytania ile jest kontraktów, ile osób pani chce jeszcze zwolnić 200 ? i najważniejsze co z PREZESEM. A co do tych punktów pana kierownika najważniejszego koziołka, robole chcą punktów za jakość proszę bardzo ROBIMY WOLNIEJ BY ICH NIE DOSTAĆ. 12 punktów brak premii w miesiącu, 6 dni choroby w skali roku brak premii rocznej w solarisie chorujemy max 5 dni w roku lub śmierć z nie wyleczonej choroby, 5dni choroby = 10%premii w miesiącu jest jej 20% łatwo obliczyć 10 dni choroby - 20% premii - 1000zł brak premii rocznej i 80% z L4. 3 razy w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] kopany
zdjecie uzytkownika
Franek - 2013-02-13 13:08:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam,

a co z IT? Jak tam praca wygląda?
zdjecie uzytkownika
ivo - 2013-02-15 04:07:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Widz - 2013-01-31 00:35:11

Kolego, szkoła o człowieku nie świadczy, słyszę,,zapraszam do szkoły,,...Szkoła nie nauczy Cię myśleć, i jak widzę nie nauczyła, ludzie z biura ok może są potrzebni...niektórzy!!!! 1 z 10!!!!

Kryteria wyboru pracowników są beznadziejne...90% nie wie co to autobus, ale ma mgr. lub inż. !

Skończyłeś studia? I co z nich wiesz? Tyle samo co po zawodówce, albo mniej i papier masz że balowałeś przez 5 lat. Więc zacznij patrzeć człowieku realnie, na wszystko nie przez pryzmat szkoły, mam studia i jestem lepszy-błąd! nie jesteś, nigdy nie byłeś i nigdy nie będziesz, chyba że zaczniesz myśleć! I

A to jest forum jest o opiniach ludzi, czytaj ze zrozumieniem! a nie twoich dziwnych przemyśleniach, na temat szkoły, zostaw te żałosne uwagi dla kogoś z tak niskim poziomem jak ty! Albo wcale nie myśl bo nie wychodzi ci!
Ad personam, uogólnienia, bla bla bla - ogólnie mięcho. Czy to Twoim zdaniem nie jest żałosne ? Gdzieś tam Twoja racja się delikatnie przebija, jednak robolskie zapędy w wypowiedzi zakrawają raczej na kpinę. On pisał o szkole, a Ty niby o czym piszesz ? Co to w ogóle za mądrości ? Swoje zdanie zostaw dla siebie i nie pouczaj go, hipokryto. Co się tyczy reszty: "Więc zacznij patrzeć człowieku realnie, na wszystko nie przez pryzmat szkoły, mam studia i jestem lepszy-błąd!" - jasne, 100% prawdy. Jednak równie dobrze można by powiedzieć: "hej, robolku ! nie udawaj ważnego, bo w razie czego to nie Tobie łeb spadnie". Kto tutaj cierpi na ból [usunięte przez moderatora] biuro, czy produkcja ? No właśnie. 2. Powiedz mi, co takiego, oprócz zapalania / odpalania / gaszenia kiepów i picia "browarków", uczą w dzisiejszych zawodówkach ?
zdjecie uzytkownika
ivo - 2013-02-15 04:07:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Widz - 2013-01-31 00:35:11

Kolego, szkoła o człowieku nie świadczy, słyszę,,zapraszam do szkoły,,...Szkoła nie nauczy Cię myśleć, i jak widzę nie nauczyła, ludzie z biura ok może są potrzebni...niektórzy!!!! 1 z 10!!!!

Kryteria wyboru pracowników są beznadziejne...90% nie wie co to autobus, ale ma mgr. lub inż. !

Skończyłeś studia? I co z nich wiesz? Tyle samo co po zawodówce, albo mniej i papier masz że balowałeś przez 5 lat. Więc zacznij patrzeć człowieku realnie, na wszystko nie przez pryzmat szkoły, mam studia i jestem lepszy-błąd! nie jesteś, nigdy nie byłeś i nigdy nie będziesz, chyba że zaczniesz myśleć! I

A to jest forum jest o opiniach ludzi, czytaj ze zrozumieniem! a nie twoich dziwnych przemyśleniach, na temat szkoły, zostaw te żałosne uwagi dla kogoś z tak niskim poziomem jak ty! Albo wcale nie myśl bo nie wychodzi ci!
Ad personam, uogólnienia, bla bla bla - ogólnie mięcho. Czy to Twoim zdaniem nie jest żałosne ? Gdzieś tam Twoja racja się delikatnie przebija, jednak robolskie zapędy w wypowiedzi zakrawają raczej na kpinę. On pisał o szkole, a Ty niby o czym piszesz ? Co to w ogóle za mądrości ? Swoje zdanie zostaw dla siebie i nie pouczaj go, hipokryto. Co się tyczy reszty: "Więc zacznij patrzeć człowieku realnie, na wszystko nie przez pryzmat szkoły, mam studia i jestem lepszy-błąd!" - jasne, 100% prawdy. Jednak równie dobrze można by powiedzieć: "hej, robolku ! nie udawaj ważnego, bo w razie czego to nie Tobie łeb spadnie". Kto tutaj cierpi na ból[usunięte przez moderatora] - biuro, czy produkcja ? No właśnie. 2. Powiedz mi, co takiego, oprócz zapalania / odpalania / gaszenia kiepów i picia "browarków", uczą w dzisiejszych zawodówkach ?
zdjecie uzytkownika
zyg - 2013-02-15 19:09:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Piękne są wasze wypowiedzi! Co jeden to lepszy. Kto czyta te wasze opinie ma wrazenie ze to zaklad opieki chronionej. Premia uznaniowa zawsze byłą i będzie niesprawiedliwa!~ale to nie powód zeby być takim prostakiem i pisać takie zdania na forum. Ludzie tego co wy tu piszecie nie czytają kozy, króliki, czy borsuki. To czytają ludzie którzy cchątutaj znaleźć jakieś info o firmie, a Wy tymczasem wymieniacie sie jak wam źle. Jeżeli jest, aż tak źle proponuje znaleźdź swoją pasje gdzie indziej! Tylko czy będziecie mieli lepiej jezeli ciągle biadolicie?!
zdjecie uzytkownika
anonim - 2013-02-17 00:34:08 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
widać dobrze wchodzisz gościu komuś w cztery litery za takie bzdety, kobiety z Biedronek jakby nie nagłaśniały swojej sytuacji dzisiaj byłyby traktowane jak stonki ....
zdjecie uzytkownika
ktoś BOBOL - 2013-02-21 02:05:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
każdy piprzy co mu przeszkadza i psuje renome firmy jak się komuś niepodoba to niech szuka gdzie indziej miejsca pracy a da pracowac innym , takie biedolenie nikomu tu nie pomoże tylko pogorszy , tak od jakiegos czasu obserwuje to Ci którzy najwiecej biedolą to najmniej pracują do szatni to juz przed dzwonkiem , a jak już zadzwoni to idą już przebrani LUDZIE JAK WY TO ROBICIE , chcecie być traktowani ok a czy wy traktujecie tak swojego pracodawce N I E, PRZESTANCIE WARIOWAC
zdjecie uzytkownika
nie podam - 2013-02-21 14:59:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Cytuję jednego gościa co napisał na innym forum:
"Nie polecam tej firmy z całą odpowiedzialnością. Firma ma dobry PR na ktorym wciaz jeszcze korzysta, pani prezes afi [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] się ze swoją udawaną dobrocią, pojawia sie gdzie może na tle zwierzat, pomagając im, a nie potrafi szanowac ludzi, którzy włozyli w tą firmę dużo serca i pracy, a na koniec zostali potraktowani jak wrogowie. Udawany CSR firmy to wydmuszka, chwalą sie planami budowy przedszkola na 25 dzieci, podczas gdy firma zatrudnia ponad 2000 pracownikow. Ukrywaja miliony złotych, omijają procedury przetargowe,nagminnie łamią [usunięte przez moderatora] powołując się na niepisaną decyzję dyrektor działu personalnego. Ludzie boją się odezwać, każą pracować więcej za mniej. Jesli ktos chce doswiadczyc [usunięte przez moderatora] to warto sie tam zatrudnic. Asystentki traktowane sa jak prywatne służące, wykonując często zadania nie związane z firmą, bo szef np. zapomniał umówic się do lekarza i wymusza na asystentce \"załatwienie\" wizyty poza kolejką. W Biurze Zarządu traktują ludzi jak śmieci, dosłownie. Nie ma szacunku do ludzi , ani zarząd firmy ani menadżerowie. Warto tą firme opisać w kilku słowach: kłamstwo, wyzysk, niskie zarobki, obłuda i [usunięte przez moderatora]!!! Nie polecam.Dziwię się że Inspekcja pracy śpi spokojnie, może czas zająć się świetnym Solarisem, ktiry zarabia miliony na ludziach. Dzieci [usunięte przez moderatora]nie potrafią zarządzać, ta firma upadnie w przeciągu 10 lat, brak systemów, brak porcesów, tylko wymagania i wymagania. Syn właściciela nie potrafi mówić dobrze po polsku, ale doskonale wie jak wykorzystac prace innych ludzi by pochwalic sie przed ojcem. Produkcja non stop okłamuje prezesów, pokazując błędne dane na temat produkcji autobusów. System komunistyczny i indolencja umysłowa ludzi potrafią doprowadzic do depresji inteligentnego człowieka. Odradzam, odradzam! "

dokładnie tak - nic ując nic dodać

PS co z prezesem???
jak on rządził było ok (lepiej) a teraz???
co sie z nim dzieje?
zdjecie uzytkownika
ktstam - 2013-02-21 15:01:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Chciałem trochę podsumować to wszystko
WSTĘP
Nie powiem czy pracuje czy nie pracuję. Po co to komu.
Ale jedno - jeżeli P[usunięte przez moderatora] ma pod sobą produkcje itp. (dodatkowo wszedł do zarządu) to nic to dobrego nie wróży na pewno produkcji. Podobnie jak kiedyś - dawno temu przejęto Pana [usunięte przez moderatora]......tak namieszał, że bał się przyjść po swoje rzeczy i zniknął. Uważam Kaczkę ([usunięte przez moderatora] - taką ksywkę miałeś kolego) za zdolnego ale nie jest MANAGEREM tylko ściemniaczem - strasznym i co mu pozostało - lizidupkiem. NIe liczący sie z ludźmi. A przecież podstawa każdej organizacji (firmy) są ludzie i należy ich szanować. Kopie doły pod ludźmi. Prawdziwym Szefem był .... Sławek .... ale został zniszczony przez [usunięte przez moderatora] - niestety - (wieczny problem z aktualnością rysunków itd - dlatego nie ma pod sobą Biura Technicznego oczywiście[usunięte przez moderatora]).
zatrudnianie NIEMCÓW (których sie wyrzuciło) a nie docenia się własnych pracowników. Z tzw. starej kardy (którzy naprawdę sie poświęcali - ilość godzin w miesiącu na stanowisku managera około 230- 280 )prawie nikt nie został.
ALBO SIE SAMI ZWOLNILI ALBO ZOSTALI ZWOLNIENI (chyba jeden czy dwóch) a reszta sama odeszła. np. Barbara[usunięte przez moderatora](zmieniła nazwisko - marketing) - po prostu przestała sie podobać Pani Prezes..Kompletnie nie zrozumiałe są pewne ruchy. Ludzie mądrzy ( za takich mam Panią [usunięte przez moderatora]i p. Krzysztofa) powinni otaczać sie ludźmi którzy są tacy sami lub lepsi od nich. a tu odwrotnie. Otaczają sie ludźmi którzy nie sprzeciwią się, którzy nie mają własnego zdania np. p.Krystyna[usunięte przez moderatora] - w zarządzie tylko za lojalność - za nic więcej - po prostu masakra.
ZAROBKI nic szczególnego, np. sekretarka potrafiła zarabiać tak samo albo dużo więcej niż np. konstruktor (działu podwozia nadwozia) - był kiedyś Kamil[usunięte przez moderatora] - uważam ogromny zapaleniec, oddany bardzo, wręcz hobbysta. Nikt go nie docenił - zasługa [usunięte przez moderatora] Sam odszedł - aż dziwne że puszcza sie takich ludzi. [usunięte przez moderatora] mu do pięt nie dorastał i nadal nie dorasta.
następny przykład: sekretarka (kiedyś) prezesa - do dyspozycji samochód służbowy oraz dwa razy tyle ile np. inżynier.
Dział zakupów - oni troszkę lepiej ale straszny potworny stres nie do ogarnięcia. Jak można kupować jeśli nie płaci sie na czas dostawcom, traktuje sie ich jako zło konieczne. Nie rozumiem.
następny przykład: zarobki między Środą WLKP a Bolechowem - oczywiście na korzyść Bolechowa bardzo nierówne na każdym stanowisku tożsamym. Dlaczego szukają kontrolera ponieważ niestety za wiedze trzeba płacić a oni nie chcą, więc jest rotacja.
Proszę zobaczyć jaka rotacja jest na stanowisku szefa działu zakupów - od samego początku. Dlaczego starsza kadra odeszła - bo zdała sobie sprawę ze pracuje w tzw. "NOWOCZESNYM [usunięte przez moderatora].PRACY"
Ten o którym myślę (zwolnił sie w 2003 roku w marcu) to powinni mu płacić niemalże pensje do końca życia ponieważ ratował firmę jak mógł kiedy nie było totalnie płynności (ogromne zaległości do dostawców) i groźna braku dostaw. (dlaczego nie mówi sie ilu dostawców położył Solaris w okresie od koniec 2001 do dziś). Chłop robił co mógł ale po kilku latach miał po prostu dość. jego pensja była prawie najniższa z pensji kierowników działów. (mówię prawie).
A wiem co mówię ponieważ mam listę płac. Może trochę nieaktualną ale rząd wielkości sie zgadza.
Produkcja zawsze lepiej zarabiała od biura. OK jak w PRL. ale zależy od jakiego biura.
np. dział uważam robiący najmniej (marketing) pensje wyższe niż w dziale zakupów i biurze technicznym. Nie podaje już nazwisk z marketingu ale tam same osoby prawie prawie liżące ..... wiadomo co i komu.
Nie napisze o innych stanowiskach bo może ...... ale przykładów jest mnóstwo..
[usunięte przez moderatora]Krzysztof bardzo przemiła postać Solarisa. Bardzo pozytywna. Ogromy szacunek do drugiego człowieka. Mający wizję. Bardzo dobry manager - trener - coach.
Tak jak napisano - kiedyś miał zwyczaj chodzić po hali, rozmawiać z ludźmi, patrzeć na produkcję z gry (na starej hali) - i jak mu sie trafił problem od razu go rozwiązywał. Nie było mocnych. Był taki ale później zaczął polegać (patrz poniżej) na swoich podszeptusiach
Niestety nie wiedzieć dlaczego otaczający się ludźmi pokroju np. [usunięte przez moderatora], jakiegoś jego kolegi p.[usunięte przez moderatora]ARTURA którego z hukiem wyrzucili a zamydli oczy prezesowi kto - Kaczalski (Wojdat to był jego jakiś dziwny kolega-znajomy), jakiś dziwnych Niemców, których trzeba było wyrzucać oraz KRYSIĄ Woźniak (ona rzeczywiście jest przykładem lojalności dla Solarisa).
Sądzę ze facet nie był świadomy tego i nie chciał w to wierzyć ze oni mogą coś .... nie tak podszeptywać, albo to jest wina p.[
zdjecie uzytkownika
ejtam - 2013-02-21 15:03:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
niej ale naprawdę to nie powinno było tak wyglądać. OK należy robić miejsce młodym ale to, że p. [usunięte przez moderatora] została prezesem to nie robienie miejsca młodym tylko ...... nie mogę dokończyć.
Zatem ten kto podlizuje sie p. [usunięte przez moderatora] i sie jej spodoba to ok, mniej liczą sie pozostałe sprawy - bo przecież nie można sie sprzeciwić bo jak sie nie podoba to szukaj sobie pracy. To co sie dalo zauważyć ostatnio to fakt, że nie widać w ogóle Pana Krzysztofa [usunięte przez moderatora]. Wiem, że prawdopodobnie jest chory ale jest to trzymane w bardzo ścisłej tajemnicy. Dlaczego? Czego się boi zarząd?
NADGODZINY - albo każą dobierać wolne, albo jest tak dużo ze nie daje sie rady.
Powszechnie stosowany jest[usunięte przez moderatora] w stosunku do pracowników produkcyjnych, potwierdzam że jeden urlop na rządnie i brak premii, albo zmuszanie do pracy w soboty, niedzielę i święta. Produkcja wie o czym mówię, ile razy było tak, że np. święta wielkanocne a na 100% Wigilja, II dzień świąt, itp. było pracujące nawet po 16 godzin. Można było by to przeżyć ale po co jesli parownik nie jest szanowany.
Kiedyś pamiętam prezes spotykał sie z ludźmi na hali, rozmawiał, składał życzenia, jeśli np. nie mógł wypłacic premii gwiazdkowej to prosił pracowników o cierpliwość - ale zawsze jak obiecał tak zrobił.
A teraz jeden wielki [usunięte przez moderatora], firma owszem rozwinęła sie ale na tzw. krzywdzie pracownika. Prosze mi pokazać gdzie tak sie .........tzn pracuje jak w Solarisie. Nikt w MAN, VOLVO itd nie zgodziłby się na takie traktowanie. Po prostu ludzie sie boją o swoje posady mając jakieś takie przeświadczenie, że świat kończy sie na Solarisie, wcale nie - całkiem spora liczba osób juz to udowodniła ale dla p. [usunięte przez moderatora] cały świat to Solaris. Bo co oni teraz zrobią, nic musza tam pracować pewnie do końca. Zatem zobaczcie każdej nawet najmniejszej firmie zarabia sie więcej niż w Solarisie. np. mechanik w zakresie linii produkcyjnych - robotnik min.. 3500,00 płn. netto, elektryk min. 3500,00 netto + premie, nadgodziny inne. Tak to niestety wygląda - sądzę że Solaris po prostu powinien podziękować pracownikom którzy sowim niskim uposażeniem umożliwili rozwój firmy. Tylko dlaczego sie to nie zmienia. Właśnie. Próbuje sie wiązać pracownika jakimś tam przedszkolem ale ok jesli miałabym zapłacone normalnie to stać by mnie było nawet na priv przedszkole. a tu wydaje sie kupę kasy na przedszkole do którego chodzi 25 dzieci. Wolność jest podstawa rozwoju a nie uwiązanie człowieka ze sobą.
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Solaris Bus & Coach S.A.
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
x