brak logo

Solaris Bus & Coach S.A.

Bolechowo

Opinie o Solaris Bus & Coach S.A.

maly lulu 2013-02-10 15:41:26
Sama prawda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Te dwa nazwiska to są naprawde psychole przez których Solaris potracił wspaniałych lakierników którzy zmuszeni byli sie sami zwolnic
Robol 2013-02-10 21:35:25
Pani prezes kiedy jakieś zebranie. Mam 3 pytania ile jest kontraktów, ile osób pani chce jeszcze zwolnić 200 ? i najważniejsze co z PREZESEM. A co do tych punktów pana kierownika najważniejszego koziołka, robole chcą punktów za jakość proszę bardzo ROBIMY WOLNIEJ BY ICH NIE DOSTAĆ. 12 punktów brak premii w miesiącu, 6 dni choroby w skali roku brak premii rocznej w solarisie chorujemy max 5 dni w roku lub śmierć z nie wyleczonej choroby, 5dni choroby = 10%premii w miesiącu jest jej 20% łatwo obliczyć 10 dni choroby - 20% premii - 1000zł brak premii rocznej i 80% z L4. 3 razy w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] kopany
Franek 2013-02-13 13:08:49
Witam,

a co z IT? Jak tam praca wygląda?
ivo 2013-02-15 04:07:09
Widz - 2013-01-31 00:35:11

Kolego, szkoła o człowieku nie świadczy, słyszę,,zapraszam do szkoły,,...Szkoła nie nauczy Cię myśleć, i jak widzę nie nauczyła, ludzie z biura ok może są potrzebni...niektórzy!!!! 1 z 10!!!!

Kryteria wyboru pracowników są beznadziejne...90% nie wie co to autobus, ale ma mgr. lub inż. !

Skończyłeś studia? I co z nich wiesz? Tyle samo co po zawodówce, albo mniej i papier masz że balowałeś przez 5 lat. Więc zacznij patrzeć człowieku realnie, na wszystko nie przez pryzmat szkoły, mam studia i jestem lepszy-błąd! nie jesteś, nigdy nie byłeś i nigdy nie będziesz, chyba że zaczniesz myśleć! I

A to jest forum jest o opiniach ludzi, czytaj ze zrozumieniem! a nie twoich dziwnych przemyśleniach, na temat szkoły, zostaw te żałosne uwagi dla kogoś z tak niskim poziomem jak ty! Albo wcale nie myśl bo nie wychodzi ci!
Ad personam, uogólnienia, bla bla bla - ogólnie mięcho. Czy to Twoim zdaniem nie jest żałosne ? Gdzieś tam Twoja racja się delikatnie przebija, jednak robolskie zapędy w wypowiedzi zakrawają raczej na kpinę. On pisał o szkole, a Ty niby o czym piszesz ? Co to w ogóle za mądrości ? Swoje zdanie zostaw dla siebie i nie pouczaj go, hipokryto. Co się tyczy reszty: "Więc zacznij patrzeć człowieku realnie, na wszystko nie przez pryzmat szkoły, mam studia i jestem lepszy-błąd!" - jasne, 100% prawdy. Jednak równie dobrze można by powiedzieć: "hej, robolku ! nie udawaj ważnego, bo w razie czego to nie Tobie łeb spadnie". Kto tutaj cierpi na ból [usunięte przez moderatora] biuro, czy produkcja ? No właśnie. 2. Powiedz mi, co takiego, oprócz zapalania / odpalania / gaszenia kiepów i picia "browarków", uczą w dzisiejszych zawodówkach ?
ivo 2013-02-15 04:07:09
Widz - 2013-01-31 00:35:11

Kolego, szkoła o człowieku nie świadczy, słyszę,,zapraszam do szkoły,,...Szkoła nie nauczy Cię myśleć, i jak widzę nie nauczyła, ludzie z biura ok może są potrzebni...niektórzy!!!! 1 z 10!!!!

Kryteria wyboru pracowników są beznadziejne...90% nie wie co to autobus, ale ma mgr. lub inż. !

Skończyłeś studia? I co z nich wiesz? Tyle samo co po zawodówce, albo mniej i papier masz że balowałeś przez 5 lat. Więc zacznij patrzeć człowieku realnie, na wszystko nie przez pryzmat szkoły, mam studia i jestem lepszy-błąd! nie jesteś, nigdy nie byłeś i nigdy nie będziesz, chyba że zaczniesz myśleć! I

A to jest forum jest o opiniach ludzi, czytaj ze zrozumieniem! a nie twoich dziwnych przemyśleniach, na temat szkoły, zostaw te żałosne uwagi dla kogoś z tak niskim poziomem jak ty! Albo wcale nie myśl bo nie wychodzi ci!
Ad personam, uogólnienia, bla bla bla - ogólnie mięcho. Czy to Twoim zdaniem nie jest żałosne ? Gdzieś tam Twoja racja się delikatnie przebija, jednak robolskie zapędy w wypowiedzi zakrawają raczej na kpinę. On pisał o szkole, a Ty niby o czym piszesz ? Co to w ogóle za mądrości ? Swoje zdanie zostaw dla siebie i nie pouczaj go, hipokryto. Co się tyczy reszty: "Więc zacznij patrzeć człowieku realnie, na wszystko nie przez pryzmat szkoły, mam studia i jestem lepszy-błąd!" - jasne, 100% prawdy. Jednak równie dobrze można by powiedzieć: "hej, robolku ! nie udawaj ważnego, bo w razie czego to nie Tobie łeb spadnie". Kto tutaj cierpi na ból[usunięte przez moderatora] - biuro, czy produkcja ? No właśnie. 2. Powiedz mi, co takiego, oprócz zapalania / odpalania / gaszenia kiepów i picia "browarków", uczą w dzisiejszych zawodówkach ?
zyg 2013-02-15 19:09:57
Piękne są wasze wypowiedzi! Co jeden to lepszy. Kto czyta te wasze opinie ma wrazenie ze to zaklad opieki chronionej. Premia uznaniowa zawsze byłą i będzie niesprawiedliwa!~ale to nie powód zeby być takim prostakiem i pisać takie zdania na forum. Ludzie tego co wy tu piszecie nie czytają kozy, króliki, czy borsuki. To czytają ludzie którzy cchątutaj znaleźć jakieś info o firmie, a Wy tymczasem wymieniacie sie jak wam źle. Jeżeli jest, aż tak źle proponuje znaleźdź swoją pasje gdzie indziej! Tylko czy będziecie mieli lepiej jezeli ciągle biadolicie?!
anonim 2013-02-17 00:34:08
widać dobrze wchodzisz gościu komuś w cztery litery za takie bzdety, kobiety z Biedronek jakby nie nagłaśniały swojej sytuacji dzisiaj byłyby traktowane jak stonki ....
ktoś BOBOL 2013-02-21 02:05:03
każdy piprzy co mu przeszkadza i psuje renome firmy jak się komuś niepodoba to niech szuka gdzie indziej miejsca pracy a da pracowac innym , takie biedolenie nikomu tu nie pomoże tylko pogorszy , tak od jakiegos czasu obserwuje to Ci którzy najwiecej biedolą to najmniej pracują do szatni to juz przed dzwonkiem , a jak już zadzwoni to idą już przebrani LUDZIE JAK WY TO ROBICIE , chcecie być traktowani ok a czy wy traktujecie tak swojego pracodawce N I E, PRZESTANCIE WARIOWAC
nie podam 2013-02-21 14:59:35
Cytuję jednego gościa co napisał na innym forum:
"Nie polecam tej firmy z całą odpowiedzialnością. Firma ma dobry PR na ktorym wciaz jeszcze korzysta, pani prezes afi [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] się ze swoją udawaną dobrocią, pojawia sie gdzie może na tle zwierzat, pomagając im, a nie potrafi szanowac ludzi, którzy włozyli w tą firmę dużo serca i pracy, a na koniec zostali potraktowani jak wrogowie. Udawany CSR firmy to wydmuszka, chwalą sie planami budowy przedszkola na 25 dzieci, podczas gdy firma zatrudnia ponad 2000 pracownikow. Ukrywaja miliony złotych, omijają procedury przetargowe,nagminnie łamią [usunięte przez moderatora] powołując się na niepisaną decyzję dyrektor działu personalnego. Ludzie boją się odezwać, każą pracować więcej za mniej. Jesli ktos chce doswiadczyc [usunięte przez moderatora] to warto sie tam zatrudnic. Asystentki traktowane sa jak prywatne służące, wykonując często zadania nie związane z firmą, bo szef np. zapomniał umówic się do lekarza i wymusza na asystentce \"załatwienie\" wizyty poza kolejką. W Biurze Zarządu traktują ludzi jak śmieci, dosłownie. Nie ma szacunku do ludzi , ani zarząd firmy ani menadżerowie. Warto tą firme opisać w kilku słowach: kłamstwo, wyzysk, niskie zarobki, obłuda i [usunięte przez moderatora]!!! Nie polecam.Dziwię się że Inspekcja pracy śpi spokojnie, może czas zająć się świetnym Solarisem, ktiry zarabia miliony na ludziach. Dzieci [usunięte przez moderatora]nie potrafią zarządzać, ta firma upadnie w przeciągu 10 lat, brak systemów, brak porcesów, tylko wymagania i wymagania. Syn właściciela nie potrafi mówić dobrze po polsku, ale doskonale wie jak wykorzystac prace innych ludzi by pochwalic sie przed ojcem. Produkcja non stop okłamuje prezesów, pokazując błędne dane na temat produkcji autobusów. System komunistyczny i indolencja umysłowa ludzi potrafią doprowadzic do depresji inteligentnego człowieka. Odradzam, odradzam! "

dokładnie tak - nic ując nic dodać

PS co z prezesem???
jak on rządził było ok (lepiej) a teraz???
co sie z nim dzieje?
ktstam 2013-02-21 15:01:55
Chciałem trochę podsumować to wszystko
WSTĘP
Nie powiem czy pracuje czy nie pracuję. Po co to komu.
Ale jedno - jeżeli P[usunięte przez moderatora] ma pod sobą produkcje itp. (dodatkowo wszedł do zarządu) to nic to dobrego nie wróży na pewno produkcji. Podobnie jak kiedyś - dawno temu przejęto Pana [usunięte przez moderatora]......tak namieszał, że bał się przyjść po swoje rzeczy i zniknął. Uważam Kaczkę ([usunięte przez moderatora] - taką ksywkę miałeś kolego) za zdolnego ale nie jest MANAGEREM tylko ściemniaczem - strasznym i co mu pozostało - lizidupkiem. NIe liczący sie z ludźmi. A przecież podstawa każdej organizacji (firmy) są ludzie i należy ich szanować. Kopie doły pod ludźmi. Prawdziwym Szefem był .... Sławek .... ale został zniszczony przez [usunięte przez moderatora] - niestety - (wieczny problem z aktualnością rysunków itd - dlatego nie ma pod sobą Biura Technicznego oczywiście[usunięte przez moderatora]).
zatrudnianie NIEMCÓW (których sie wyrzuciło) a nie docenia się własnych pracowników. Z tzw. starej kardy (którzy naprawdę sie poświęcali - ilość godzin w miesiącu na stanowisku managera około 230- 280 )prawie nikt nie został.
ALBO SIE SAMI ZWOLNILI ALBO ZOSTALI ZWOLNIENI (chyba jeden czy dwóch) a reszta sama odeszła. np. Barbara[usunięte przez moderatora](zmieniła nazwisko - marketing) - po prostu przestała sie podobać Pani Prezes..Kompletnie nie zrozumiałe są pewne ruchy. Ludzie mądrzy ( za takich mam Panią [usunięte przez moderatora]i p. Krzysztofa) powinni otaczać sie ludźmi którzy są tacy sami lub lepsi od nich. a tu odwrotnie. Otaczają sie ludźmi którzy nie sprzeciwią się, którzy nie mają własnego zdania np. p.Krystyna[usunięte przez moderatora] - w zarządzie tylko za lojalność - za nic więcej - po prostu masakra.
ZAROBKI nic szczególnego, np. sekretarka potrafiła zarabiać tak samo albo dużo więcej niż np. konstruktor (działu podwozia nadwozia) - był kiedyś Kamil[usunięte przez moderatora] - uważam ogromny zapaleniec, oddany bardzo, wręcz hobbysta. Nikt go nie docenił - zasługa [usunięte przez moderatora] Sam odszedł - aż dziwne że puszcza sie takich ludzi. [usunięte przez moderatora] mu do pięt nie dorastał i nadal nie dorasta.
następny przykład: sekretarka (kiedyś) prezesa - do dyspozycji samochód służbowy oraz dwa razy tyle ile np. inżynier.
Dział zakupów - oni troszkę lepiej ale straszny potworny stres nie do ogarnięcia. Jak można kupować jeśli nie płaci sie na czas dostawcom, traktuje sie ich jako zło konieczne. Nie rozumiem.
następny przykład: zarobki między Środą WLKP a Bolechowem - oczywiście na korzyść Bolechowa bardzo nierówne na każdym stanowisku tożsamym. Dlaczego szukają kontrolera ponieważ niestety za wiedze trzeba płacić a oni nie chcą, więc jest rotacja.
Proszę zobaczyć jaka rotacja jest na stanowisku szefa działu zakupów - od samego początku. Dlaczego starsza kadra odeszła - bo zdała sobie sprawę ze pracuje w tzw. "NOWOCZESNYM [usunięte przez moderatora].PRACY"
Ten o którym myślę (zwolnił sie w 2003 roku w marcu) to powinni mu płacić niemalże pensje do końca życia ponieważ ratował firmę jak mógł kiedy nie było totalnie płynności (ogromne zaległości do dostawców) i groźna braku dostaw. (dlaczego nie mówi sie ilu dostawców położył Solaris w okresie od koniec 2001 do dziś). Chłop robił co mógł ale po kilku latach miał po prostu dość. jego pensja była prawie najniższa z pensji kierowników działów. (mówię prawie).
A wiem co mówię ponieważ mam listę płac. Może trochę nieaktualną ale rząd wielkości sie zgadza.
Produkcja zawsze lepiej zarabiała od biura. OK jak w PRL. ale zależy od jakiego biura.
np. dział uważam robiący najmniej (marketing) pensje wyższe niż w dziale zakupów i biurze technicznym. Nie podaje już nazwisk z marketingu ale tam same osoby prawie prawie liżące ..... wiadomo co i komu.
Nie napisze o innych stanowiskach bo może ...... ale przykładów jest mnóstwo..
[usunięte przez moderatora]Krzysztof bardzo przemiła postać Solarisa. Bardzo pozytywna. Ogromy szacunek do drugiego człowieka. Mający wizję. Bardzo dobry manager - trener - coach.
Tak jak napisano - kiedyś miał zwyczaj chodzić po hali, rozmawiać z ludźmi, patrzeć na produkcję z gry (na starej hali) - i jak mu sie trafił problem od razu go rozwiązywał. Nie było mocnych. Był taki ale później zaczął polegać (patrz poniżej) na swoich podszeptusiach
Niestety nie wiedzieć dlaczego otaczający się ludźmi pokroju np. [usunięte przez moderatora], jakiegoś jego kolegi p.[usunięte przez moderatora]ARTURA którego z hukiem wyrzucili a zamydli oczy prezesowi kto - Kaczalski (Wojdat to był jego jakiś dziwny kolega-znajomy), jakiś dziwnych Niemców, których trzeba było wyrzucać oraz KRYSIĄ Woźniak (ona rzeczywiście jest przykładem lojalności dla Solarisa).
Sądzę ze facet nie był świadomy tego i nie chciał w to wierzyć ze oni mogą coś .... nie tak podszeptywać, albo to jest wina p.[
ejtam 2013-02-21 15:03:27
niej ale naprawdę to nie powinno było tak wyglądać. OK należy robić miejsce młodym ale to, że p. [usunięte przez moderatora] została prezesem to nie robienie miejsca młodym tylko ...... nie mogę dokończyć.
Zatem ten kto podlizuje sie p. [usunięte przez moderatora] i sie jej spodoba to ok, mniej liczą sie pozostałe sprawy - bo przecież nie można sie sprzeciwić bo jak sie nie podoba to szukaj sobie pracy. To co sie dalo zauważyć ostatnio to fakt, że nie widać w ogóle Pana Krzysztofa [usunięte przez moderatora]. Wiem, że prawdopodobnie jest chory ale jest to trzymane w bardzo ścisłej tajemnicy. Dlaczego? Czego się boi zarząd?
NADGODZINY - albo każą dobierać wolne, albo jest tak dużo ze nie daje sie rady.
Powszechnie stosowany jest[usunięte przez moderatora] w stosunku do pracowników produkcyjnych, potwierdzam że jeden urlop na rządnie i brak premii, albo zmuszanie do pracy w soboty, niedzielę i święta. Produkcja wie o czym mówię, ile razy było tak, że np. święta wielkanocne a na 100% Wigilja, II dzień świąt, itp. było pracujące nawet po 16 godzin. Można było by to przeżyć ale po co jesli parownik nie jest szanowany.
Kiedyś pamiętam prezes spotykał sie z ludźmi na hali, rozmawiał, składał życzenia, jeśli np. nie mógł wypłacic premii gwiazdkowej to prosił pracowników o cierpliwość - ale zawsze jak obiecał tak zrobił.
A teraz jeden wielki [usunięte przez moderatora], firma owszem rozwinęła sie ale na tzw. krzywdzie pracownika. Prosze mi pokazać gdzie tak sie .........tzn pracuje jak w Solarisie. Nikt w MAN, VOLVO itd nie zgodziłby się na takie traktowanie. Po prostu ludzie sie boją o swoje posady mając jakieś takie przeświadczenie, że świat kończy sie na Solarisie, wcale nie - całkiem spora liczba osób juz to udowodniła ale dla p. [usunięte przez moderatora] cały świat to Solaris. Bo co oni teraz zrobią, nic musza tam pracować pewnie do końca. Zatem zobaczcie każdej nawet najmniejszej firmie zarabia sie więcej niż w Solarisie. np. mechanik w zakresie linii produkcyjnych - robotnik min.. 3500,00 płn. netto, elektryk min. 3500,00 netto + premie, nadgodziny inne. Tak to niestety wygląda - sądzę że Solaris po prostu powinien podziękować pracownikom którzy sowim niskim uposażeniem umożliwili rozwój firmy. Tylko dlaczego sie to nie zmienia. Właśnie. Próbuje sie wiązać pracownika jakimś tam przedszkolem ale ok jesli miałabym zapłacone normalnie to stać by mnie było nawet na priv przedszkole. a tu wydaje sie kupę kasy na przedszkole do którego chodzi 25 dzieci. Wolność jest podstawa rozwoju a nie uwiązanie człowieka ze sobą.
Benito 2013-02-21 16:08:04
Pracowałem w Solarisie, obecnie pracuje w Volvo. Solaris to piekło, Volvo to niebo. Tam się pracuje i wie za co pracuje. Jest szacunek dla ludzi. [usunięte przez moderatora]powie, panowie trzeba nadgonić. My ale tak o głodnym pysku ? Kiera[usunięte przez moderatora]s: Co chcecie ? Pizza, kurczak itp ?
Premia jest, kto pracuje ten ma. Dziecko było chore, telefon że żona nie może, że ja muszę. Było ok i premia na koniec miesiąca też była.
Ale jak ktoś ściemnia to szybko wyleci. Teraz dostaję nową umowę i większą kasę. Kiedy trzeba to przyjdzie człowiek w sobotę, ale święta są dla rodziny. Solaris to współczesny [usunięte przez moderatora]pracy
robol środa wlkp 2013-02-22 10:32:41
chcą tu zrobić azje mniejszą z polaków chinczyków żebyśmy pracowali za miskę ryżu spawam cały dzień za 2200zł na miech ale całe szczęście że to już nie szkodliwe teraz nawet na hali kubków nie będziemy mogli mieć żeby się napić tak ktoś wymyślił tak ich bolały te nasze dwie przerwy na kawę może się obudzą jak latem zemdleje z odwadnienia ludzie co to za firma ? co za kraj ???????????????
gupi józio 2013-02-22 21:52:19
do*robol środa wlkp*
Mój kochany bracie[pisze tak,bo jesteśmy ponoć rodziną]
Będziesz nadal spawał za 2.200,nie będziesz mógł napić się wody z własnego kubka,będziesz zarabiał na miskę ryżu,a co najgorsze będziesz mdlał latem w tym ukropie,będziemy traktowani jak śmiecie[pisze również o sobie],jeszcze trochę a będziemy stawiani do kąta[za karę] a wiesz dlaczego?...........,.Jest to wynik sytuacji na rynku pracy!.Do póki nie ruszy gospodarka w naszym kraju ,do póki bramę dalej nie znajdziesz roboty,będziemy cały czas traktowani jak SMIECIE-zapamiętaj to!!!Będziesz upodlony,upokorzony na każdym kroku,będziesz ryczał ze złości, ...ale nic nie zrobisz.
Przykro mi że Ci to napisałem.Na pocieszenie weż pod uwagę to,że nie jesteś sam.......Tych chińczyków w Polsce jest masa.
robol środa wlkp 2013-02-23 12:36:32
kryzys ? a państwo [usunięte przez moderatora]co roku pną sie do góry na liście najbogatrzych ludzi w polsce w tym roku na którym są już na 10 to jest ten kryzys?????? kolego proszę cię nie rań mnie więcej
1
lot 2013-02-24 15:12:28
S[usunięte przez moderatora] i Krzysztof O[usunięte przez moderatora] - z majątkiem 840 mln PLN zajmują 22. miejsce na liście 100 Najbogatszych Polaków 2012, ranking Forbes .
Skoczyli z miejsca 26 zyskując 20 % wzrost zysków za ubiegły rok.
A mój pit. od 2010 roku skacze co roku o 16% w dół przy jednocześnie zwiększonej wydajności mojej pracy ,dodając około 5% inflacji rocznie ogłoszonej przez NBP, siła nabywcza mojego pieniądza.........komentarz pozostawiam otwarty. Żal
Pracownik 2013-02-28 20:23:52
Mam ogromną prośbę do pani Prezes, która na pewno czyta te komentarze by na najbliższym zebraniu wytłumaczyła pracownikom dlaczego pnie się w rankingach do góry, natomiast pracownicy z roku na rok ubożeją. I proszę nie używać słowa kryzys ponieważ pani to słowo nie dotyczy. Mam ogromną ochotę czasami na zebraniu zadać kilka pytań przy wszystkich pracownikach, ale jeszcze nie teraz ponieważ wiem że będzie to wiązało się w konsekwencji ze zwolnieniem mojej osoby.
odp 2013-03-01 19:37:02
Wądpię w to, że w tym roku bedzie jakiekolwiek zebranie. Nas, na produkcji, mają totalnie w....
szambo 2013-03-07 06:37:37
kierownik do robola, słuchaj Dawid w poniedziałki urlopu i w piątki nie daje
ten automat co jest z kawa to tylko do oglądania on jest bo jak cie dupne to masz -5 , oj Dawid widzę ze jesz skibke chleba przed śniadaniem,
wiec wyciągam notes i notuje na wypłatę sie dowie ze zabrałem mu -
autor. drodzy pracownicy nagrywajcie lub filmujcie wszystkie pod kniecia
i macie dowód zęby udupić ...
anonim 2013-03-07 19:17:02
Mam prośbę do pani prezes niech więcej pani rozmawia z pracownikami powiem więcej w tej firmie jest stosowany [usunięte przez moderatora]a najgorsza sytuacja jest na magazynie po prostu nie ma elastycznej pracy każą szybciej szybciej a potem wytykają błedy i zabierają premie oooo bo papierek leży zdjęcie trzeba zrobić i meila wysłać do wiadomości to najlepiej potrafią !!!!!!! sam kierownik magazynu kiedyś szykował towar strzelał byki a teraz każe się nie mylić, co znaczy przy dużym natężeniu pracy .....powiem więcej pracownik jest śmieciem !!!!!!!!! tym bardziej nie doceniają dobrych pracowników!!! proszę pani prezes czasy są jakie są ale przy tych wypłatach jeszcze obcinają !!!!!!!!
ziom 2013-03-08 09:51:19
Wiem co tam się dzieje na magazynie. Panowie jedna osoba niszczy wasze życie czas na odwet... Wiecie co robić. Myślę że Pani Prezes wam w tym pomoże...

Panie Krzysztofie potrzebujemy pana!!!? :(
zioom 2013-03-09 17:41:53
ziom - 2013-03-08 09:51:19

Wiem co tam się dzieje na magazynie. Panowie jedna osoba niszczy wasze życie czas na odwet... Wiecie co robić. Myślę że Pani Prezes wam w tym pomoże...



Panie Krzysztofie potrzebujemy pana!!!? :(
Tak tak ale każdy boi się odezwać
kumpel zioma 2013-03-09 20:42:34
Witam magazyn zawsze byl traktowany jak efekt uboczny w tej firmie nikt sie nie liczyl z pracownikiem do chwili jakiej prezes przyszedl i poprosil o pomoc - pomoglismy duzo dalismy rade wyrobic plan . Teraz my prosimy o pomoc gdzie jest PREZES ,gdzie ta pomoc jego , jak to my mamy przetrwac kto nam pomoze PYTAMY K T O
biedny 2013-03-12 12:23:19
pani prezes pani ma tyle pieniędzy pnie się coraz wyżej w liście najbogatszych polaków. proszę panią zęby nie zabierała nam pani premii!!! nie ma nadgodzin jeszcze bierze pani premie pani ma tyle milionów a my 2 200 zł . niech pani zrozumie ze mamy rodziny na utrzymaniu i kredyty do spłacenia. dlaczego nie możemy u pani w firmie zarobić tyle żebyśmy nie musieli po godzinach szarpać do późnego wieczora u prywatnych ludzi zęby jakoś przetrwać od 10 do 10
Dzakson 2013-03-19 16:52:32
Ja dodam od siebie jak wygląda "podziękowanie" za pracę firmie. Człowiek pracuje, daje z siebie ile może, chociażby dlatego żeby osiągnąć coś w życiu, już nie wspominam o korzyściach dla firmy. Odmawia sobie spędzanie czasu z rodziną na rzecz pracy w domu, stres jest nieodzownym towarzyszem pracy nie ważne czy na produkcji czy w biurze a spotkania z pracownikami mają na celu chyba tylko przekazanie ...napiszę w dużym skrócie : "pracujcie bo was zwolnimy a na wasze miejsca i tak się ktoś znajdzie". I słowo kryzys które wg Pani [usunięte przez moderatora]jest usprawiedliwieniem wszystkiego. To dlaczego pracownikom w czasie "kryzysu" obcina się premię, zabrania nadgodzin (które i tak są, nie oszukujmy się, jeżeli w firmie ciągle brakuje ludzi do pracy to albo zostaniesz i zrobisz co jest do zrobienia albo na następnym dzień możesz mieć niespodziankę - o której za chwilę napiszę) a czas który zostajesz po pracy możesz ewentualnie wybrać jako urlop...po otrzymaniu podpisu od przełożonego że nadgodziny były zasadne. Zawsze może się okazać po tygodniu że nie musiałeś zostawać, że to organizacja pracy jest zła i że musisz się starać mocniej. Szkoda że w tym samym czasie jeden kierownik wysyłany jest na delegację dajmy na to samolotem gdzie cena biletu wynosi np 5 000 natomiast córeczka Pani [usunięte przez moderatora]leci na to samo spotkanie samolotem za 35 000 ... i to jest kryzys. Nie ma to jak zrzucanie wszystkich niepowodzeń na pracowników, niech pracują a ja się pobawię.

A na koniec napiszę jak firma dba o swoich pracowników. Poza pakietem socjalnym któego nie ma, praktycznie brak dodatków a premia roczna uzależniona jest od tego czy "za [usunięte przez moderatora]" cały rok czy może byłeś na L4 (5 dni L4 = brak premii) to z dnia na dzień może się okazać że jesteś osobą nieporządaną w firmie. W takim wypadku jesteś traktowany jak śmieć. Odbierają Ci wszystkie narzędzia pracy, dostajesz dokumenty do podpisu i czym prędzej za szlaban. Przedmiotowe traktowanie pracownika to bardzo delikatne określenie - prędzej nazwałbym to traktowaniem jak śmiecia. Życzę Państwu [usunięte przez moderatora]zamych niepowodzeń oraz żeby zostali w końcu potraktowani tak, jak sami traktują swoich podwładnych.

Nie dziwię się , że Jan [usunięte przez moderatora]wypisał się z tego "rodzinnego" interesu i założył jogurciarnię w DE... bo może nie każdy o tym wie. Nie dziwię się i dla wszystkich którzy myślą o pracy w Solarisie - jeżeli jesteście dobzi w tym co robicie szukajcie firmy a nie [usunięte przez moderatora]pracy z prokomunistycznymi zarządcami . W Solarisie tylko zmarnujecie czas i nie daj Boże karierę.
1234 2013-03-20 09:36:30
A jak wygląda praca w Murowanej Goślinie w serwisie?
Marcin 2013-03-20 12:17:17
1234 - 2013-03-20 09:36:30

A jak wygląda praca w Murowanej Goślinie w serwisie?
Proponuję, żebyś wpierw udał się i zobaczył jak wygląda serwis. To powinno wyjaśnić wszelkie niejasności. Wydawać się może, że taki "gigant" jakim nazywa się solaris będzie miał chociaż jakieś procedury serwisowe... partanina i chałupnictwo. Poza tym jeśli masz nadzieję na obsługę produkowanych autobusów możesz się lekko zdziwić. W większości przypadków pojazdy serwisowane są w miasta do których trafiają ( umowy serwisowe bo kto będzie wysyłał autobusy z całej polski do Murowanej na serwis) a w murowanej masz albo przypadki takie, że głowa mała i nikt nie może sobie z tym poradzić albo reanimujesz 10 letnie autobusy - tzw złom z odkupów. Do tego dodaj to co masz standardem w firmie czyli niepłatne nadgodziny, niekompetentnych dyrektorów i kierowników (którzy traktują pracę w firmie jako najwyższe wyróżnienie) ciągły stres i jak to niektórzy na forum piszą [usunięte przez moderatora].
1234 2013-03-20 13:49:30
Dzięki za informacje.
robol 2013-03-20 22:24:28
Mam pytanie.
Kiedy będą podwyżki dla drugiej części pracowników obiecane chyba już ponad dwa lata temu?
przedstawiciel 2013-03-21 07:31:05
Wchodzę czasami,bo lubię poczytać opinie o różnych firmach.Akurat wypadło na was.Sąsiedzi tam pracują,latają w kilku jednym autem i z tego co widzę to mają pieniądze.Pracują raczej na produkcji bo są typem tych,którzy z bólami kończyli podstawówkę.Auta za 30-40tys plus jakaś padaka na dojazdy,jeden się buduje,rodziny na utrzymaniu,żony w domu lub za 1000 w miejscowej firemce.Więc jak to jest możliwe? Podobna sytuacja z VW.Znam kilku i podobnie...
niesioł 2013-03-21 20:45:28
Do przedstawiciela
Skończyłbyś podstawówkę to tez byś miał się czym pochwalić.A tak? Nie pozostaje ci nic innego jak tylko obgryzanie pazurów i masowanie odleżyn przy pośladkowych z powodu całodobowego monitoringu sąsiadów.Przyczyną twoich zaburzeń umysłowych i dolegliwości z tym związanych jest szczaw ,popijany kompotem z mirabelek.
Na przyszłość nim coś napiszesz zastanów się choć odrobinkę.
Tak czy siak życzę ci matołku Wesołych Świąt.
-------- 2013-03-22 08:53:34
To nie jest strona o problemach zdrowotnych .
przedstawiciel 2013-03-23 14:26:36
[usunięte przez moderatora] TY BARANIE.
Zbyt długo przesiadujesz na demotach i cofasz się w rozwoju.
Sorry,już jesteś na najniższym stadium co widać po sposobie wypowiedzi.
Zapewne należysz do wielu drobnych złodziejaszków firmowych,a na pokaz cud miód i chapiesz za trzech.
Ja przynajmniej wstaje kiedy chcę,o 14 jestem w domu,weekendy wolne i kaskę też mam ok.Dlatego mam czas robolu popatrzeć co wokół się dzieje w przeciwieństwie do ciebie...
pracownik 2013-03-23 16:02:42
[usunięte przez moderatora] ta strona ukazuje jak firma jest postrzegana w Polsce...
niesioł 2013-03-23 18:55:18
Ojej,nie wiedziałem*przedstawicielu*,ze tak cię zaboli to co napisałem na twój temat
Coś jednak w swojej wypowiedzi przeoczyłeś.Mianowicie dojeżdżając z PWA do PO/PZ wstajesz o 3,a nie jak napisałeś kiedy chcesz.Pracę kończysz o 14 a w domciu jesteś o 16[zimą 17].
Styl i sposób twojej wypowiedzi świadczy jeszcze o innej chorobie którą masz.Są to żylaki odbytu.[podłóż coś po tyłeczek jak monitorujesz ów sąsiadów]Leki które zapisał ci lekarz zażywa się doodbytniczo,a nie poprzez dawkowanie doustne.Natomiast maściami smaruje się no wiesz.......,a nie głowę..Poziom który reprezentujesz świadczy o tym,że nie stosujesz się do zaleceń lekarza!Tyle miałbym do powiedzenia na temat twojego stanu zdrowia.
Ostatnia rzecz.
Nadchodzi czas wielkiego tygodnia.Nie możemy się tarmosić o byle co i tutaj .Po raz kolejny życzę ci normalnych i fajnych Świąt
ziomuś 2013-03-23 19:07:48
A co powiecie na temat rezygnacji Solange ze stanowiska prezesa???
pracownik 2013-03-23 19:25:17
zmiana prezesa- zmiana właściciela?
wiosna 2013-03-23 23:00:48
pracownik - 2013-03-23 19:25:17

zmiana prezesa- zmiana właściciela?
A dlaczego ktoś miał by dobrowolnie rezygnować z swojego majątku POGIĘŁO CIĘ to nie jest państwowa firma . Bardziej realna była by sprzedaż firmy bo to że nam się wydaje że mało zarabiamy nie ma nic wspólnego z kondycją firmy , i dla inwestora pewnie był by to łakomy kąsek . Lecz czy zarabiali byśmy wtedy lepiej u Niemca czy Chinola NO NO NA DWOJE BABKA WRÓŻYŁA a takie propozycje pani prezes ponoć miała . Trochę się w tych zapędach ogarnijcie WESOŁYCH ŚWIĄD
wiosna 2013-03-23 23:04:29
wiosna - 2013-03-23 23:00:48

pracownik - 2013-03-23 19:25:17

zmiana prezesa- zmiana właściciela?
A dlaczego ktoś miał by dobrowolnie rezygnować z swojego majątku POGIĘŁO CIĘ to nie jest państwowa firma . Bardziej realna była by sprzedaż firmy bo to że nam się wydaje że mało zarabiamy nie ma nic wspólnego z kondycją firmy , i dla inwestora pewnie był by to łakomy kąsek . Lecz czy zarabiali byśmy wtedy lepiej u Niemca czy Chinola NO NO NA DWOJE BABKA WRÓŻYŁA a takie propozycje pani prezes ponoć miała . Trochę się w tych zapędach ogarnijcie WESOŁYCH ŚWIĄD
sorki wesołych świąt
nocny marek 2013-03-24 00:00:02
przedstawiciel - 2013-03-21 07:31:05

Wchodzę czasami,bo lubię poczytać opinie o różnych firmach.Akurat wypadło na was.Sąsiedzi tam pracują,latają w kilku jednym autem i z tego co widzę to mają pieniądze.Pracują raczej na produkcji bo są typem tych,którzy z bólami kończyli podstawówkę.Auta za 30-40tys plus jakaś padaka na dojazdy,jeden się buduje,rodziny na utrzymaniu,żony w domu lub za 1000 w miejscowej firemce.Więc jak to jest możliwe? Podobna sytuacja z VW.Znam kilku i podobnie...
DO PRZEDSTAWICIELA
Czytam co tam w twojej chorej głowie kołacze ,mam do ciebie niusa tylko nikomu nie mów z działu lakierni odchodzi kilka osób na razie dwie. Z tego co słyszałem na palarni za jakiś czas jeszcze pięć , masz szanse wyślij CV dostań się i pracuj pewnie szybko dogonisz sąsiadów postawisz piękny dom przed którym będzie stała bryka za 40 kafli.
Chyba że cię zastanowi fakt , ludzie którzy odchodzą z procy decydują się na rozłąkę z bliskimi małymi dziećmi i żonami jadąc za granicę bo za dwa tysiące z groszami jakie możesz tu zarobić przyszłości swoim dzieciom raczej światłej nie zapewnisz. A to że twoi sąsiedzi mają jakiś tam majątek może wynikać z tego że po pracy ryją jeszcze na drugim etacie jak większość pracowników tej firmy która chce w miarę godnie żyć . Firma na takie praktyki patrzy raczej nie chętnie przy rekrutacji sugerują nawet zamknięcie działalności . jak będziesz miał szczęście może trafisz na okres nadgodzin i premij ,cała premia to średnio 300pln netto a co do nadgodzin firma robi wszystko aby ich nie było w 2012r były to raptem trzy miesiące po około 30 nadgodzin OD TAKI TO MIÓD .
Tak że maścią na żylaki odbytu nie smaruj głowy kolega dobrze ci radzi bo wyciągasz mylne wnioski.
s 2013-03-24 00:11:54
pracownik - 2013-03-23 16:02:42

[usunięte przez moderatora]

ta strona ukazuje jak firma jest postrzegana w Polsce...
no solarisa tam w pierwszej 20 nie ma , ciekawe dlaczego.
nowy 2013-03-26 00:41:53
A robi lub robił ktoś na malarni na dziale dmek?
jendrzej 2013-03-26 17:18:01

Polecam Solaris. Ciekawa praca
[usunięte przez moderatora]
? 2013-03-27 08:10:10
A co jest ciekawego w Solarisie. Nie jestem pracownikiem tej firmy ale czytając opinie to chyba coś innego można powiedzieć.
Kolega Harego 2013-03-28 09:17:43
Ludzie jak wam się tak nie podoba, macie fach w ręku. Czemu nie pójdziecie na swoje. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Jestem swoim panem i władcą. Jak chce pracuje od rana do wieczora. Chce mieć dzień wolny to go mam i jadę z synem nad jezioro. Pracuje legalnie, ZUS to paranoja, podatki płace. Co mam robić to robię na lewo. Świetnie nie jest, źle też. Więcej zarabiam niż robol w Solarisie. Mam kilku znajomych co pracowało w Solarisie. W jednym interes założyłem. Nie miał kasy, ja jej trochę miałem. Spółka na rozkręcenie biznesu. kolega zaczynał od małego warsztatu blacharskiego, teraz zatrudnia 3 ludzi. Ja jemu pomagam w biznesie, oraz prowadzę swój. Jak się chce to się ma. Miłej pracy współczesnym [usunięte przez moderatora]
Zostaw swoją opinię o Solaris Bus & Coach S.A. - Bolechowo
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Solaris Bus & Coach S.A.