brak logo

Pronar

Jarocin

Opinie o Pronar

Edward 2013-01-04 12:55:08
John - 2013-01-02 12:10:11

Edward - 2012-12-13 18:06:15

Ja tam daje jeszcze góra rok. Myślicie, że ta obniżka cen uratuje firmę? To jest gwóźdź do trumny. Teraz rynek się zapcha tanimi pługami, przyczepami i innym badziewiem a potem nikt nie będzie bieżącej produkcji kupować.
[usunięte przez moderatora], każda firma produkcyjna aby utrzymać produkcję musi wysprzedać stany magazynowe. utrzymać produkcję - tzn dać PRACĘ ludziom, - to takie małe tajniki wiedzy dla niekumatych ;))))
W takim razie pozdrawiam pracujących :P
Madrala 2013-01-04 17:00:02
Edward - 2013-01-04 12:55:08

John - 2013-01-02 12:10:11

Edward - 2012-12-13 18:06:15

Ja tam daje jeszcze góra rok. Myślicie, że ta obniżka cen uratuje firmę? To jest gwóźdź do trumny. Teraz rynek się zapcha tanimi pługami, przyczepami i innym badziewiem a potem nikt nie będzie bieżącej produkcji kupować.
[usunięte przez moderatora], każda firma produkcyjna aby utrzymać produkcję musi wysprzedać stany magazynowe. utrzymać produkcję - tzn dać PRACĘ ludziom, - to takie małe tajniki wiedzy dla niekumatych ;))))
W takim razie pozdrawiam pracujących :P
Jak to zrozumieć kiedy w 2011 roku według słów na Prezesa na choince zarobiliśmy 20 mln zł !!!! A w następnym roku kiedy urośliśmy w moc i siłę chcieliśmy zarobić 40 mln zł ,a zarobiliśmy tylko 10 min zł? Kto tu jest winny?Pracownicy z produkcji?Pracownicy z kadr?Kucharki ,sprzątaczki? Nie winne jest planowanie , bo nie posiada rozeznania na rynku i handel ,bo nie przekazuje dla planowania informacji czego rynek sie domaga!!!! Noooo i pazerni udziałowcy i właściciele , którzy dużo mówią duzo chcą tylko czy sie interseują swym zakładem? O to jest pytanie!!!!!
pracownik 2013-01-04 17:37:27
Madrala - 2013-01-04 17:00:02

Edward - 2013-01-04 12:55:08

John - 2013-01-02 12:10:11

Edward - 2012-12-13 18:06:15

Ja tam daje jeszcze góra rok. Myślicie, że ta obniżka cen uratuje firmę? To jest gwóźdź do trumny. Teraz rynek się zapcha tanimi pługami, przyczepami i innym badziewiem a potem nikt nie będzie bieżącej produkcji kupować.
[usunięte przez moderatora], każda firma produkcyjna aby utrzymać produkcję musi wysprzedać stany magazynowe. utrzymać produkcję - tzn dać PRACĘ ludziom, - to takie małe tajniki wiedzy dla niekumatych ;))))
W takim razie pozdrawiam pracujących :P
Jak to zrozumieć kiedy w 2011 roku według słów na Prezesa na choince zarobiliśmy 20 mln zł !!!! A w następnym roku kiedy urośliśmy w moc i siłę chcieliśmy zarobić 40 mln zł ,a zarobiliśmy tylko 10 min zł? Kto tu jest winny?Pracownicy z produkcji?Pracownicy z kadr?Kucharki ,sprzątaczki? Nie winne jest planowanie , bo nie posiada rozeznania na rynku i handel ,bo nie przekazuje dla planowania informacji czego rynek sie domaga!!!! Noooo i pazerni udziałowcy i właściciele , którzy dużo mówią duzo chcą tylko czy sie interseują swym zakładem? O to jest pytanie!!!!!
Dość rewolucyjna idea planowanie zapewne produkcji ma mieć rozeznanie na rynku? No to gratulacje za myślenie. A może też odpowiada za to że zupa była za słona??
narew 2013-01-04 19:57:53
sama - 2013-01-02 08:47:07

sam - 2013-01-02 08:41:47

narew - 2013-01-01 12:46:29

powoli szeregi obiboków i ludzi z tzn wazeliną zmniejszają sie najpierw [usunięte przez moderatora] potem [usunięte przez moderatora] ..... jeszcze kilka takich osób i firma stanie na nogi bo Pan [usunięte przez moderatora] przejrzał na oczy jaką ma kadrę zarządzającą.



pozdrowienia dla normalnych ludzi z pronaru
zauważ, ze wymienione osoby same odeszly ... wiec nie pisz o "przegladaniu na oczy"bo nie byla to decyzja zarzadu, po prostu ludzie myslacy odchodza ...
No nie żartuj. Wyjdzie na to że Pronar stracił kwiat swojej kadry a to stwierdzenie bardziej nadaje sie jako temat przewodni skeczu a nie poważna wypowidź na forum
człowieku nie znasz jeszcze Pronarowskiej propagandy -- eliasz odszedł bo dał ciała z wysyłką na wschód którą miał przygotowac do niedzieli a w poniedziałek pojawiło sie info że nie będzie pracował --- chyba masz mały staz w Pronarze że nie kojarzysz faktów albo nie wiesz nic o tej wysyłce. co do tadzia to może [usunięte przez moderatora] i inni dyrektorzy tez sami odeszli. ps moze nie znasz tych ludzi bo to ludzie z przekroju kilku lat. pozdro dla takich jak ty myslacych stereotypami i propagandą pronarowską
sik 2013-01-05 14:06:16
o znalazl sie wybitny znawca rzeczy oczywistych, ten to odszedl bo tajemniczy transport na wschod, tamten bo jeszcze cos ... wszedzie słuzby i agentura . abuhahaaha...
ha 2013-01-05 15:17:17
no nie mają co robić to wymyślają jakieś bzdurne teorie spiskowe. im durniejsze tym lepsze. a najwięcej to oczywiście wie tutejszy
diger 2013-01-06 00:12:05
fakt: projekt - zakup linii produkcyjnej przyczep, wartosc projektu - 8.340.271,93 pln, termin - 2010 r
diger 2013-01-06 00:16:46
fakt2: projekt - udział w targach AgroShow, wartosc projektu - 247.144,32 pln, termin - 2009/2010
diger 2013-01-06 00:45:25
fakt3: [usunięte przez moderatora], współwłaściciel narewskiego Pronaru i zwycięzca plebiscytu Euroobiektywy w kategorii gospodarka, wrócił po latach na listę 100 najbogatszych Polaków tygodnika Wprost. Z majątkiem wartym 165 mln zł znalazł się na 98. miejscu w rankingu
[usunięte przez moderatora] ma 33% udziałów.
diger 2013-01-06 00:53:07
fakt4: Okręgowa Inspekcja Pracy w Białymstoku informuje o wynikach przeprowadzonej kontroli:
1. wypłaty wynagrodzenia za sierpień, wrzesień i październik bieżącego roku nie były dokonywane w terminie
2. część pracowników, którzy wcześniej złożyli wnioski o udzielenie urlopu bezpłatnego i uzyskali na to zgodę pracodawcy, wykonywała pracę
3. w październiku wniosek o 5 dni bezpłatnego urlopu złożyło 1160 pracowników
4. mimo udzielonego urlopu w dniach 6 i 14 listopada pracę świadczyło łącznie 143 pracowników, pracodawca wyjaśnił, że w takich przypadkach pracownicy otrzymają do końca okresu rozliczeniowego inny dzień wolny
5. prezes firmy [usunięte przez moderatora] zapewniał na naszych łamach, że prawo pracy w jego zakładzie jest przestrzegane, a informacje pracowników to tylko plotki
diger 2013-01-06 01:05:27
fakt5: kiedy otwierano Pronar w Narewce w 2010 mówiono, że to doskonale prosperująca fabryka, która co roku wypuszcza w świat ponad 2 tys. ciągników, słynie z tego, że dba (...) o swoją kadrę:
- średnia płaca w zakładzie to 4.000 pln
- co roku organizuje mieszkańcom koncerty i festyny
- daje pieniądze dla okolicznych kościołów
- buduje drogi
- "jesteśmy bardzo zadowoleni i wdzięczni, że to właśnie u nas Pronar otworzył swój zakład" dziękował wtedy [usunięte przez moderatora], wójt gminy Narewka
- łączny koszt inwestycji w Narewce wyniósł 50.000.000 pln
diger 2013-01-06 01:24:05
fakt6: nieruchomość o powierzchni 4,5 ha w Siemiatyczach według wyliczeń specjalistów warta była ok. 270 tys. zł. Pronar w 2004 r. kupił ją za 30 tys. Władze Siemiatycz chciały, by na działce powstał zakład, w którym pracę znajdzie 500 osób. Do konkursu nikt nie przystąpił dlatego rozpoczęto negocjacje tylko z Pronarem. Za zgodą rady miejskiej burmistrz podpisał umowę sprzedaży, nie znalazł się tam jednak zapis o budowie zakładu i zatrudnieniu określonej liczby osób. Burmistrz tłumaczył, że wystarczające dla niego było słowo prezesa Pronaru [usunięte przez moderatora], który radnym na sesji obiecał realizację inwestycji. Kiedy w 2008 r. CBA zaczęło interesować się transakcją, do umowy sprzedaży dołączono aneks o budowie zakładu.
diger 2013-01-06 01:40:30
fakt7: opinia [usunięte przez moderatora] z pazdziernika 2012:
"Nasi pracownicy to profesjonaliści, którzy uczciwą pracą doprowadzili Pronar do wysokiego poziomu. To oni stoją za innowacyjnością firmy – jesteśmy w ścisłej czołówce najbardziej nowatorskich przedsiębiorstw w regionie (...) W najbliższych miesiącach do użytku oddamy Centrum Naukowo-Badawcze w Narwi (...) W Polsce są wysokie koszty pracy, przez co polskie firmy stają się mniej konkurencyjne. Płacą mało pracownikom, bo nie mają wyboru. (...)
diger 2013-01-06 01:43:52
fakt8: [usunięte przez moderatora] na pomysł biznesu wpadł podczas zwiedzania fabryki traktorów firmy John Deree w USA. Początkowo założony przez [usunięte przez moderatora] Pronar montował ciągniki na licencji białoruskiej firmy MTZ. Dziś co trzeci sprzedawany w Polsce ciągnik pochodzi z Pronaru, a polskie maszyny rolnicze można spotkać w Sudanie, Australii i Japonii. W przyczepach do ciągników stosuje japońskie opony do boeingów 747. Do Pronaru należy też sieć 18 stacji paliw oraz hotele w Narwi i Walikach. W 2005 r. firma miała 550 mln zł przychodu i 40 mln zł zysku netto. Na liście 100 najbogatszych Polaków tygodnika "Wprost" w 2006 r. z majątkiem szacowanym na 195 mln zł zajął 87 miejsce.
ju 2013-01-06 11:08:56
i co z tego???
Dziad 2013-01-06 11:16:37
To z tego że w Polsce są wysokie koszty pracy i biedny prezes ma tylko 165 baniek na koncie.
diger 2013-01-06 11:33:36
ju - 2013-01-06 11:08:56

i co z tego???
dokładnie nic! i właśnie o to chodzi... nic nie wynika z tego, że człowiek dostał szanse zrobić coś fajnego, ze mu wladze szły na reke i przyznawaly fundusze. nie zapracował na to sam, tylko napchał kabze ludzkim garbem, a tych co na to zapracowali traktuje jak przedmioty
ju 2013-01-06 11:57:57
taki jest kapitalizm ... a takie teksty przeszyte ideologią to dobre w szkole podstawowej
Jdwiga 2013-01-07 21:27:28
ludzie, jest w was tyle nienawisci, tyle nieszczescia, tyle zawissci i tyle frustracji. Skad to sie w was bierze? sprobujcie inaczej, sprobojcie szanowac i kochac i cieszyc sie ze wszystkiego, cieszyc sie z tego co macie, zyjecie raz!!
Agonia Stanisław 2013-01-08 00:22:44
Prawda jest taka, że gdyby Podlasie było w innym miejscu świata to pewnie uległoby kompletnemu wyludnieniu podobnie jak Niemcy Wschodnie...Ale co poradzić jeśli tu ktoś się urodził to i tu musi iść do pia [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] przez całe życie narzekając jak mu jest źle i jak go wszyscy kotłują. Najpierw okupant, później sanacja, następnie komuna, teraz Pronar... no dramat normalnie. Świat jest duży i kulisty i nie kończy się ani na Pronarze, na Narwi, nie kończy się nie tylko na Białymstoku ale nawet na Podlasiu czy Polsce. W ’89 sami wybraliście, że chcecie kapitalizm, no to sobie macie. W PRLskim podręczniku ekonomi, definiowano kapitalizm jako niesłuszny ustrój gospodarczy, który w skrócie sprowadza się do tego, że mieszka się tam gdzie się pracuje a nie na odwrót jak to było w socrealu. Trudno nie przyznać racji autorom owego podręcznika, który był przekleństwem ówczesnych studentów SGPiS. W USA ludzie zbierają swój dobytek i jadą kilka tys. Km po to żeby zarobić odrobinę więcej. Polska po przekątnej nie ma 1/3 tego dystansu. Naprawdę są miejsca gdzie płacą lepiej i w ogóle wszystko jest inaczej, ale trzeba sobie zadać trochę trudu i poszukać lepszej pracy bo sama na pewno się nie znajdzie. Kolega/koleżanka Diger odrobił(a) pracę domową, studiując historię Pronaru, tylko po co? Oczywiście mogłaby być ona świetnym materiałem na pracę magisterską lub może nawet rozprawę doktorską na temat dalekosiężnych skutków niewiedzy i niekompetencji kadry zarządzającej w przedsiębiorstwach korporacyjnych w stadium dynamicznego rozwoju i tuż po nim. Tylko czy aby na pewno nie szkoda czasu? Logika wskazuje na to, że los tego giganta jest przesądzony, a już na pewno w takiej formie. Może jednak warto pomyśleć o jakiejś alternatywie zamiast wylewać żale z których nic nie wynika?
coment 2013-01-08 19:51:54
Jdwiga - 2013-01-07 21:27:28

ludzie, jest w was tyle nienawisci, tyle nieszczescia, tyle zawissci i tyle frustracji. Skad to sie w was bierze? sprobujcie inaczej, sprobojcie szanowac i kochac i cieszyc sie ze wszystkiego, cieszyc sie z tego co macie, zyjecie raz!!
skąd się bierze? z bidy... i pustych garów na święta! cieszymy sie z tego co mamy, ale to co nam obiecywano, a figę dano - wkurza. A szacunek? - jaką bronią walczysz od takiej giniesz, jeszcze Cie chyba nikt od k-y nie wyzwał więc ciesz sie i zyj w swoim zamkniętym światku... my wiemy swoje
diger 2013-01-08 20:09:04
Agonia Stanisław - 2013-01-08 00:22:44

Prawda jest taka, że gdyby Podlasie było w innym miejscu świata to pewnie uległoby kompletnemu wyludnieniu podobnie jak Niemcy Wschodnie...Ale co poradzić jeśli tu ktoś się urodził to i tu musi iść do pia [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] przez całe życie narzekając jak mu jest źle i jak go wszyscy kotłują. Najpierw okupant, później sanacja, następnie komuna, teraz Pronar... no dramat normalnie. Świat jest duży i kulisty i nie kończy się ani na Pronarze, na Narwi, nie kończy się nie tylko na Białymstoku ale nawet na Podlasiu czy Polsce. W ’89 sami wybraliście, że chcecie kapitalizm, no to sobie macie. W PRLskim podręczniku ekonomi, definiowano kapitalizm jako niesłuszny ustrój gospodarczy, który w skrócie sprowadza się do tego, że mieszka się tam gdzie się pracuje a nie na odwrót jak to było w socrealu. Trudno nie przyznać racji autorom owego podręcznika, który był przekleństwem ówczesnych studentów SGPiS. W USA ludzie zbierają swój dobytek i jadą kilka tys. Km po to żeby zarobić odrobinę więcej. Polska po przekątnej nie ma 1/3 tego dystansu. Naprawdę są miejsca gdzie płacą lepiej i w ogóle wszystko jest inaczej, ale trzeba sobie zadać trochę trudu i poszukać lepszej pracy bo sama na pewno się nie znajdzie. Kolega/koleżanka [usunięte przez moderatora] odrobił(a) pracę domową, studiując historię Pronaru, tylko po co? Oczywiście mogłaby być ona świetnym materiałem na pracę magisterską lub może nawet rozprawę doktorską na temat dalekosiężnych skutków niewiedzy i niekompetencji kadry zarządzającej w przedsiębiorstwach korporacyjnych w stadium dynamicznego rozwoju i tuż po nim. Tylko czy aby na pewno nie szkoda czasu? Logika wskazuje na to, że los tego giganta jest przesądzony, a już na pewno w takiej formie. Może jednak warto pomyśleć o jakiejś alternatywie zamiast wylewać żale z których nic nie wynika?
zadanie zostało "odrobione", no bo jak tu inaczej znaleźć jakiś "punkt wyjścia". Gdzieś to sie wszystko zaczęło, gdzieś rozwinęło, gdzieś popsuło (myślę, że nie całkiem jeszcze) i oby udało się patrząc wstecz dokonać jakiejś korekty, żeby lepiej iść w przód. "Jadwiga" napisała o porzuceniu nienawiści i goryczy, a napełnieniu sie miłością itd. To nie przemówi do rozgoryczonych prostych pracowników produkcyjnych. Nie "prostaków" (jakimi sie czują po tym jak sie ich traktuje), ale prostych ludzi. Jeśli są wśród nich elementy leniwe i nieuczciwe, obiboki i naciagacze - bardzo dobrze - zwolnić ich! Zwolnić pół załogi jesli zasłużyli, piją i narażaja życie i zdrowie innych. Pozostałych szkolić, tłumaczyć i udowadniać, że opłaca się starać. Ale jesli prosi sie ludzi o "dobra robotę" wykrzykując na wiecach jaka to "dobra i cenna załoga", anie sprawdza się potem kto co rzeczywiscie robi to morale pada. W firmie Pronar brakuje przede wszystkim kontrolingu - i choć to jedno z najtrudniejszych zadań, to przy tak licznej załodze bez weryfikacji jednostkowych osiagów na nic zda sie wyzywanie i straszenie. Brakuje też szczerości i konsekwencji w działaniu. Pustosłowie jest gorsze niż milczenie. Brakuje bardzo wielu elementów zarządczych, które powinny występować w poważnej kapitalistycznej jednostce. A załodze brak informacji jakie ma obowiazki, jakie prawa, nie wiedzą czego oczekiwać i są jak bydło pędzone przez prerie, psy po bokoach, kilka madrzejszych byków z przodu i kowboje ze strzelbami, co to ich poganiaja to w lewo to w prawo... Stado biegnie na oślep majac przed sobą tylko zad poprzednika i nie zadaje sobie trudu, żeby się zastanowić po co i gdzie biegnie...
agent chciwość 2013-01-08 20:15:53
agent - 2013-01-05 20:33:03



Agent Tomek uwiódł Pazurową, Agent od doktora [usunięte przez moderatora] pielęgniarkę - ciekawe jaki agent jest ukryty w Narwi i kogo uwodzi hehehehheheh
ten agent to chciwość!!! zauważcie, że każdy z agentów doprowadza zawsze swoją ofiarę do zniesławienia i nędzy...
Promil 2013-01-08 20:43:55
ju - 2013-01-06 11:08:56

i co z tego???
A gdzie są te Waliki?
Załóż człowieku swój interes to zobaczysz jak jest łatwo dogodzić pracownikom co chcą kasy za nic.
to ja 2013-01-08 21:09:07
BRAKUJE ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH I NIC POZA TYM
Agonia Stanisław 2013-01-08 21:32:20
Co do związków zawodowych, to polskie prawodawstwo w tym ustępie jest tak patologiczne, że chyba lepiej jednak, że ich nie ma niż miałyby być. Gdyby pojawił się jeden związek to zaraz byłoby 5 różnych i zamiast skupić się na sprawie, zajęłyby się zwalczaniem między sobą. Każdy musiałby udowodnić wszystkim, że to on jest jedynym słusznym. Po drugie jestem pewien, że wszyscy zainteresowani systematycznie czytają ten wątek, lub życzliwi im ludzie na bieżąco zdają im sprawozdanie. Po trzecie nikt nie wyciągnie z tych wywodów żadnego wniosku bo to by przeczyło dogmatowi nieomylności tych, którzy o czymkolwiek tu decydują. Odnoszę wrażenie że im więcej tu się napisze rozsądnych propozycji tym mniej z tych postulatów ziści się w rzeczywistości.
Zostaw swoją opinię o Pronar - Jarocin
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Pronar