Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Sonoco

Pracowałeś w firmie Sonoco i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
zainteresowany - 2013-09-25 11:59:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
halo, halo ktoś jest na tym forum? odpowiedzcie na te bieżące pytania, będzie nam wszystkim dużo łatwiej się zdecydować na ewentualną pracę. pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
były pracownik - 2013-09-26 15:01:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
zainteresowany - 2013-09-25 11:59:54

halo, halo ktoś jest na tym forum? odpowiedzcie na te bieżące pytania, będzie nam wszystkim dużo łatwiej się zdecydować na ewentualną pracę. pozdrawiam
No to ja odpowiem, choć niektóre te ostatnie pytania są głupie. Jaką umowę się dostaje na początek... Na umowę o pracę nie ma co liczyć, zawsze jest umowa zlecenie. Stałą umowę można co najwyżej podpisać po dłuższym czasie pracy, pod warunkiem, że będą miejsca, ale o ile się nic nie zmieniło, to raczej nie ma co liczyć na te miejsca, bo zamówień nie ma wiele, w związku z czym firmie jest na rękę zatrudniać na umowę zlecenie.

"A jakie wynagrodzenie dostaje Lider Linii Produkcyjnej ??
Jakie są premie ?
Jest jakiś fundusz , ubezpieczenia grupwe , wakacje pod gruszą , trzynastki , opieka medyczna , dofinansowanie do automatu , obiadu itp ?"

Nie wiem ile dokładnie zarabia lider, czy też raczej "operator", bo tak się mówi na te osoby na Nowym Józefowie, ale nie są to kokosy na pewno. Początkującą osobę i tak to nie powinno interesować, bo liderami są osoby z dłuższym stażem, nie da się od razu być liderem. Ubezpieczenie masz, za wypadek spowodowany w miejscu pracy, o ile nie będzie on spowodowany twoją lekkomyślnością ci wypłacą odszkodowanie. Żadnych wakacji pod gruszą, ani trzynastek nie ma, gdy pracujesz na umowę zlecenie. Premii też nie. Zarabiasz ok 50 zł dziennie (dla studentów więcej) za 8 godzin i to wszystko. Choć kiedyś, dawno temu, jeden raz proponowano za przyjście do pracy w sobotę i niedziele zapłatę większą o 100%, ale to było dawno. Automaty z kawą i herbatą są za darmo, można pić ile się chce. Za posiłki się płaci, ale plus jest taki, że kantyna jest dość tania i za 4 zł można zjeść porządny obiad.

Generalnie, jeżeli nikt nie ma innej alternatywy i liczy się z tym, że będzie mu bardzo ciężko zarobić w miesiącu 1000 zł (pracownicy są często odwoływani smsowo z powodu niskiego zamówienia), to może tam iść, ale jeśli ma jakiś wybór, to ja odradzam Sonoco. Pracowałem tam jakiś czas i tylko dlatego, że mi ta praca z pewnych względów pasowała. Ale tak ogólnie to jest katorga. Jeśli jeszcze masz szczęście i trafisz pod skrzydło jakiejś fajnej operatorki i dostaniesz w miarę niezłą fuchę, to jest ok, ale bardziej prawdopodobne jest to, że trafisz w miejsce, gdzie przez niemal 8 godzin będziesz musiał siedzieć na [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] i w błyskawicznym tempie wykonywać ciągle te same ruchy, niczym automat, od czego można po jakimś czasie zwariować. To się tyczy głównie kobiet, faceci mogą otrzymać robotę bardziej fizyczną i to jest według mnie dużo lepsze, bo nie trzeba przynajmniej wkoło pytać się, czy można otrzymać zastępstwo, by móc pójść siku, czy napić się wody. Jak masz naprawdę pecha, to trafisz pod skrzydło jakiejś despotki, która będzie ci uwłaczać za każdy błąd. To nie jest praca, z którą można wiązać przyszłość. To jest praca dla tych, którzy chcą sobie dorobić a potem szybko wymazać ten okres z pamięci. Jeśli mówimy o Sonoco - Łódź, to jest to ogromna fabryka, pracują tam setki ludzi, operatorzy mają jakieś swoje normy do spełnienia i ich [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] obchodzą twoje rozterki, twój brak doświadczenia - jeśli będziesz spowalniać pracę, to ci to wypomną bez zbędnych ceregieli. Kiedyś ktoś nazwał to nowoczesnymi obozami pracy. No może ciut przesadził, ale naprawdę nie jest tam wesoło ani bogato.
zdjecie uzytkownika
- 2013-10-08 18:33:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
TO DO CIEBIE [usuniete przez moderatora] OPRÓCZ RENCISTEK TO WŁAŚNIE BYLI PRACOWNICY AGENCJI KTÓRZY PRZESZLI DO SONOCO SĄ NAJGORSI TAMTE STARE CHCĄ WYGRYŚĆ MŁODYCH BO IM KASY MAŁO A SONOCOWIEC JAK MA NIEBIESKĄ KOSZULKE UWAŻA SIE ZA BOGA A WIEKSZOSC Z WAS LEDWO SKOŃCZYŁO PODSTAWÓWKE I UWARZACIE ŻE W AGENCJI NIEMA LUDZI Z WYKSZTAŁCENIEM I TU SIĘ MYLICIE
zdjecie uzytkownika
IQ - 2013-11-21 22:14:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Odpowiedź na: [xxxx - 2013-05-16 12:16:10]:
"Zaszczeżeń" jaka firma, tacy pracownicy. Dramat
zdjecie uzytkownika
nikt ważny - 2013-12-11 03:49:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
a ja powiem szczerze ze praca nie jest zła,jak sie komus chce robić to mu spasuje,aczkolwiek faktycznie płacą stawki niewolnicze. Ale gdy sie pracuje z taką (usunięte przez administratora) tpmawet te 50zł schodzi na drugi plan:-D
zdjecie uzytkownika
lololo - 2014-01-06 13:08:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
a pracują tam cyganie tez??cyganki??
zdjecie uzytkownika
czarny666fancoma - 2014-01-19 20:02:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [anonim - 2013-07-30 13:21:12]:
a ile ty chcesz w takiej pracy zarabiac?? 3000zl? porażka jak czytam te kometaże ale sie wejscie do roboty i zarabiajcie na ile wam wykrztalcenie pozwala a nie nazekacie caly czas no paranoja (usunięte przez administratora)... trza sie przyzwyczaic albo zostac szefem wlasnej firmy ale w tedy pewnie tez bys cie nazekali porazka... jutro ide pierwszy raz bedzie co bedzie ale wiem ze dlugo miejsca nie zagrzeje..:d maks 3miesiace pozdrawiam nazekajacych na wszystko i sory za bledy klawiatura mi sie przycina:p
zdjecie uzytkownika
IQ - 2014-01-30 00:10:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [lololo - 2014-01-06 13:08:05]:
Tam wszystko pracuje, cały ment z okolicznych wiosek
zdjecie uzytkownika
gregory - 2014-02-27 11:03:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Faktycznie, stawki w sonoco wydają się małe, ale zgodze się z jednym z postów powyżej, trzeba obiektywnie podejść i ocenić typ pracy i swoje kwalifikacje.
zdjecie uzytkownika
sensej - 2014-03-15 16:56:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ludzie z tamtejszych wiosek i tak pewnie są zadowoleni, że w ogóle jest gdzie pracować, bo z tym jest obecnie duży problem
zdjecie uzytkownika
elmo - 2014-03-24 21:30:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Sonoco ma swoje filie w 34 krajach, więc zasięg jest ogólnoświatowy, ale też na innym forum nie napotkałem za dobrych komentarzy.
zdjecie uzytkownika
lilka - 2014-04-15 19:43:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ja tam miło wspominam pracę w Sonoco, tj ludzi nie zarobki, pracowałam tam w latach 2005-2007, pamiętam początki tego zakładu na nowych sadach a póżniej na józefowie. Wtedy dość łatwo było dostać umowę (po dwóch tygodnia w WTS zatrudniło mnie sonoco). Atmosfera była dobra, może też trafiłam na fajnych ludzi. Pracowałam na kieflu czasami na gifach. Czasami spotykam koleżankę która do dnia dzisiejszego tam robi, i podobnie nieźle poganiają
zdjecie uzytkownika
lescott - 2014-04-24 18:24:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@lilka, a pytałaś może te koleżankę czy obecnie sytuacja z atmosferą i umowami nie zmieniła się na gorsze?
zdjecie uzytkownika
giks - 2014-04-30 20:34:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No dobra, ale lilka pracowała 7 lat temu, to się chyba w sonoco sporo od tego czasu pozmieniało, chyba, że powicie mi, ze stoja w miejscu?
zdjecie uzytkownika
PH - 2014-05-06 21:39:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Praca sama z siebie jest dobra. Można się wyluzować po tygodniowym użeraniu się za biurkiem. Ale załoga do [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Najgorsze są stałe pracownice 100kgi więcej ciągle drą pape "treja" same nawet nie ruszą (usunięte przez administratora), aby sadzone, ale to fabryka więc może tak być musi.
(usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
pick nick - 2014-05-29 11:59:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A jakiś komentarz w/s pracy w biurze?
zdjecie uzytkownika
atmosfera? - 2014-05-29 16:18:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
troche szacunku dla kobiet! można podnosic glos jak sie ma pod sobą pracowników. Pytanie, w Soneco ogólnie atmosfera na plus, nie?
zdjecie uzytkownika
joo - 2014-06-20 22:24:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
ile zarabia tam operator NIE na okresie próbnym?
zdjecie uzytkownika
ewryman - 2014-08-28 13:19:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
W sonoco tylko chamstwo poniżanie i brak szacunku jest jedyną metoda na zarządzanie pracownikami na produkcji i magazynie .
zatrudniony na miesięcznej umowie może tego miesiąca nie przepracować . to dziady ,które nie powiedzą czy przyjeżdżając do pracy będziesz miał/a pracę .
wszytko zależy od tego czy zakład chwyci produkcję czy nie .
ludzie są tam nikim . nawet zależy im żeby nie mieli poczucia żadnej godności . tam buraki zatrudniają ludzi z których zrobi się buraków .
zdjecie uzytkownika
WwW - 2014-09-06 21:59:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Praca naprawdę nie jest zła. Zależy na jaki "waljustrim" się trafi, czyli pod jakiego kierownika. Fakt, na początku trzeba się przemęczyć z smsowymi odwołaniami, ale jak otrzymujesz niebieskie światełko (co znaczy, że jesteś przeszkolony do bardziej odpowiedzialnych zadań) już nie odwołują. Ja pracuję ponad rok. Nie szufladkujmy operatorów. Fakt, zdarzają się tacy, dla których norma to coś świętego i jeżeli czegoś nie potrafisz albo robisz to za wolno to się drą. Ale to zdecydowana mniejszość. Poszłam tam pracować znając już kilku operatorów prywatnie. Naprawdę nie jest źle. Dla kobiet praca jest raczej lekka, choć monotonna, ale na produkcji to nic dziwnego. Ktoś pisał, że baby się drą "treja" a nie mogą same wstać. Materials jest od podawania trejek między innymi. Jak osoby nakładające na taśmę mają brać je sobie same? Taśma szła by pusta i w d... z taką robotą. A co do zarobków... Ja na umowę studencką mam około 61 zł na rękę dziennie, co nie jest złe moim zdaniem jak na prace przez pośrednika. Osoby z normalną umową mają 10 zł mniej. A żeby dostać się bezpośrednio do sonoco.... Trzeba czekać na okazję i popracować przez agencję. Ostatnio były przyjęcia, sporo osób przeszło, teraz im przedłużyli umowy. A w chwili obecnej szukają ludzi na dwuzmianówkę (2 tygodnie na rano, 1 tydzień po południu, praca wt-sobota). Ale tak "z ulicy" nie przyjmują pakowaczy. Nie opłaca im się to. w razie pytań odpowiem :P
zdjecie uzytkownika
krokodylek - 2014-09-08 12:21:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
WwW, a po jakim czasie zostałaś przeszkolona do bardziej odpowiedzialnych zadań?
Ja słyszałam, że w sonoco takie odwoływania to norma, że słyną z tego na całą łodź, dlatego ciągle potzrebują nowych ludzi, bo duzo samych rezygnuje i zatrudniaja sie gdzie indziej.
zdjecie uzytkownika
dzidziabe - 2014-09-09 12:09:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
wiem że tam stawki bywają naprawdę różne w zależności od sezonu. wiecie jak się przedstawia sytuacja na chwilę obecną w sonoco? już kiedyś pracowałam i wiem że bywa ciężko ale to taki typ roboty. wiecie czy teraz łatwiej można przypisac się do jakiejś konkretnej maszyny lub może nawet zostać jej koordynatorem? fajnie by było dorwać jakiegoś sata albo gifa dla siebie na stałe, byle nie iść na bulki:) wiem że można też załapać się na stanowisko kontroli jakości (nie na tej maszynie), wiecie czy rzeczywiście istnieje taka możliwość teraz? pozdro sonokowcy
zdjecie uzytkownika
catharine - 2014-09-09 13:14:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [IQ - 2014-01-30 00:10:19]:
ty masz czelność pisać o wykształceniu a robisz błędy jak pierwszoklasista WYKRZTAŁCENIE litości
Ogłoszenia pracy odpowiedz
2014-08-05
Żródło: Gowork.pl
Stryków
(łódzkie)
Agencja Pracy Tymczasowej – FENIX POLAND SP. Z O.O. (nr certyfikatu 9311) Dla naszego Klienta poszukujemy osób chętnych do pracy : Miejsce pracy: STRYKÓWNr ref.: FXP/STRPAKOWANIE DROBNYCH ELEMENTÓW Obowiązki: czynności pomocnicze przy linii produkcyjnej pakowanie produktów  Wymagania: zdolności manualne dokładność motywacja do pracy dyspozycyjność Oferujemy: zatrudnienie na umowę zleceni
zdjecie uzytkownika
HEDEMORA - 2014-09-14 11:33:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [krokodylek - 2014-09-08 12:21:38]:
Witam
Na czym konkretnie polega praca pakowacza,co dokladnie robi sie w sonoco?prosze o szczegoly.Czy naprawde jest tak tragicznie?
serdecznie pozdrawiam
hedemora
zdjecie uzytkownika
sONOCO pracowałem - 2014-09-20 00:20:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
witam wszystkich jesli chodzi o opinie SONOCO to jak dlamnie kicha traktują tam ludzi jak roboty trzeba zapierdalac i nic z tym nie zrobisz jesli ktos szuka pracy to nie tam unich mozesz sobie dorobic jesli bedziesz pracował a nie czekał na smsa ze nie przychodzisz do pracy bo niemaja zamówien
Co do niebieskiego swiatelka to brałem udział u przeszkoleniu osob i wiem jak ta jest zadadza pytania na ileś osób kto odpowie to zaliczył szkolenie ale kto nie odpowiedział wogóle tez został przeszkolony i uzyska niebieskie swiatełko
- ale nat bym sie niepchał bo dostaje sie w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] wiecej pracy
CO do odwołan to jest tak ze jesli sie niesprawdziasz i nieznajda za ciebie innej osoby to wrócisz a jesli znajda to mozesz sie pozegnac z praca
bo za kazda nowa osobe dostaja pieądze niewazne skad i ile tego nie moge powiedziec
Krótko mowiac o Sonoco wiem wszystko oczym chciałem sie dowiedziec Pozdrawiam
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Sonoco
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
x