brak logo

AIUT Sp. z o.o.

Gliwice

Opinie o AIUT Sp. z o.o.

klem 2016-01-03 02:29:35
Oprócz tego, że zarobki są bardzo dobre to należy zwrócić uwagę na to, że w tej firmie można się całkiem dobrze rozwinąć i nabrać cennego doświadczenia.
rea 2016-01-05 15:00:59
co bardziej przebiegli menadżerowie ab jeżdżą na wakacje z rodzinami do arabów (lub w inne egzotyczne miejsca). na czyj koszt? na koszt tego, co siedzi w delegacji zagranicznej i dorzuca się ze swojej diety do tej nagrody.
2
tpoa 2016-01-05 18:11:38
hej! znalazłem u nich oferte jako Specjalista Informatyk ds. wdrożeń i ten dział właśnie najbardziej mi się pdooba, bo jest realna szansa na awans u nich i to oceniam bardzo na plus.
kandydat 2016-01-05 18:31:59
zapytałem na rozmowie kwalifikacyjnej co to jest konto ab, o którym tu tak wszyscy piszą, to mnie wyrzucili. nie polecam. jestem studentem ostatniego roku ale nie dam się wykorzystać przez podejrzane warunki pracy
4
jergo 2016-01-08 01:12:17
co to w ogóle miała być za akcja? po pierwsze to niespotykana sytuacja. Zazwyczaj przecież nie ma problemów z odpowiedziami ze stron firmy - potencjalnego pracodawcy
Dominik 2016-01-08 16:30:54
[co bardziej przebiegli menadżerowie ab jeżdżą na wakacje z rodzinami do arabów (lub w inne egzotyczne miejsca). na czyj koszt? na koszt tego, co siedzi w delegacji zagranicznej i dorzuca się ze swojej diety do tej nagrody.]
I to jest właśnie jeden z powodów dla których nigdy nie zatrudnię się w aiucie.
tomek 2016-01-10 19:30:54
Hej, w tym tygodniu pojawiła się nowa oferta pracy od Aiut, szukają asystenta w dziale handlowym. W sumie nie wygląda to źle, ciekawi mnie jedynie co jest w socjalu. Pozdrawiam.
przemo 2016-01-12 19:00:40
Zarobki asystenta też przechodzą przez konto AB. Tylko kierownicy nie mają AB, oni z niego korzystają. A socjal jest bardzo ciekawy. Kupujesz za złotówkę obiad na stołówce a z konta AB ściągają ci za plecami pełną kwotę za obiad, niecałe 20 zł. Mało kto o tym wie. To jest biznes.
1
tło 2016-01-12 23:51:22
@przemo a co to za konto AB, bo ja chyba nie bardzo rozumiem. Skoro firma tak sobie pobiera pieniądze, to kto jeszcze jada te obiady. Dziwią mnie więc treści ofert pracy, bo one wyglądają bardzo ciekawie.
1
xyz 2016-01-26 13:39:37
Mi praca w AIUT się podoba. Można się dużo nauczyć (to zależy też od projektu), wypłata jest zawsze na czas, dofinansowania do obiadów, pakiety Medicover, na zarobki nie narzekam. Jeżeli chodzi o konto AB to oficjanie ono nie istnieje, jest to swego rodzaju rejestr. Ja zawsze za swoje godziny dostałem to co powinienem a nawet czasem więcej, nigdy nie zostałem wyrolowany. Pracuję jako inżynier elektryk.
Pracownik 2016-02-01 10:31:47
Jestem pracownikiem aiuta z wieloletnim stażem. Mnie praca w tej firmie nie podoba się. Mam trójkę dzieci, wziąłem samochód na konto AB i niestety nie mam wyjścia, jestem zmuszony dalej tam pracować. Z AB potrącają mi naprawy, paliwo, raty za samochód pomimo że jeżdżę nim w delegacje służbowe i nie jestem właścicielem auta. Nigdy nim nie będę. Po paru latach jego intensywnego użytkowania dostałem propozycję wykupu auta na własność za 90% pierwotnej ceny. To jest chore. Dla kierownictwa AB to tylko rejestr, dla mnie i innych szeregowych pracowników z tego AB ściągają realnie zarobione pieniądze, tzn. ich nie płacą, bo to co zarobię w ciągu miesiąca najpierw spłaca fikcyjny dług na AB. Faktycznie płacą połowę delegacji, nadgodzin nie ma, wszystkie godziny liczone są po zwykłej stawce godzinowej. Ale największy problem jest z tymi autami przechodzącymi przez AB. Z tego nie można wyjść.
1
hirsch 2016-02-02 13:36:12
dzieki za opinię @pracownik. mnie osobiście auto się nie przyda bo jestem fatalnym kierowcą, jednak ważne jest to że nie ma nadgodzin, które ostatnio wydają się standardem na polskim rynku. sam spróbuję swoich sił jako asystent w dziale handlowym, bo znam się na obiegu dokumentacji i logistyce
mos 2016-02-10 21:11:21
Dobrze, ,że nie ma nadgodzin, tylko są stałe godziny pracy @hirsch. Wiecie może czy oferta na asystenta w dziale handlu jest wciąż aktualna? Jest ciekawa, bo zapewniona jest stabilność.
Szeregowy 2016-02-16 23:35:53
Witam,
jestem pracownikiem Aiut na stanowisku inżynierskim. Według mnie to co część ludzi tutaj piszę o firmie jest przesadzone lub wręcz wyssane z palca. Mam dobry kontakt z znajomymi z podobnym stażem pracujących w innych firmach na terenie śląska i muszę szczerze powiedzieć, że mało który z nich może liczyć na porównywalne warunki zatrudnienia (zarobki).
Osobiście, jeżeli ktoś zastanawia się czy podjąć pracę w Aiut, serdecznie polecam!
Pozdrawiam,
Szeregowy
adam 2016-02-17 13:28:38
zastanawiam się nad aplikowaniem do nich @szeregowy widziałem ogłoszenie ale nie podali żadnej stawki, może napiszesz coś więcej ile to dokładnie znaczy nieporównywalne warunki bo to trochę subiektywne
irm 2016-02-22 18:39:47
Z tymi autami na konto AB to wygląda tak: zanim dostaniesz propozycję wzięcia auta, na AB musisz mieć kilka tysięcy z nadgodzin, których aiut nie wypłaca. Gdy zgodzisz się, wybierasz auto za około 60tys. Aiut bierze go w leasing. Auto nie jest ani twoje ani aiuta. Spłacasz go przez cztery lata, pokrywasz serwis, naprawy, paliwo, ubezpieczenie. Miesięcznie odtrącają ci to z konta AB. Po zakończeniu leasingu aiut wykupuje go na własność za symboliczną kwotę i proponuje, że ci go odsprzeda za grubo ponad 80% jego początkowej wartości. Po 4 latach gdy jeździsz nim w delegacje, auto ma duży przebieg a ty go możesz kupić w cenie jak nowy. Po co aiut ma brać w leasing na własny koszt auta, które potrzebne są do pracy, jeśli ty możesz za nie płacić z AB. Za to masz możliwość trzymania go przy sobie 24 godziny na dobę. Abyś za dobrze na tym nie wyszedł, gdy jedziesz takim autem w delegację, aiut zwraca ci stawkę kilometrową obniżoną średnio o 30%. Takiej lichwy jeszcze nie widziałem.
1
inżynier automatyk robotyk 2016-02-29 23:30:53
witam

Cytuje:

"Zarządzanie projektami nie istnieje! A nawet czasami kierownicy sprawiają wrażenie jakby nie mieli pojęcia czym się zajmują! Oferty nie są przemyślane, nie ma czasu na konsultacje ustaleń projektowych z elektrykami, mechanikami, konstruktorami i automatykami - nie ma narad, nie ma ustaleń.

Konto AB faktycznie jest bardzo zagmatwane i doliczenie się czy firma nie robi Cie w bambuko wręcz niemożliwe :)"

Jest to opisane bardzo trafnie. Projkty liczone przez liderów nie mają odzwierciedlenia w ofercie, ponieważ ktoś nad nimi uzna, że te drobne szczegóły nie są ważna a potem projekt jest na minusie. Ogranizacja pod względem pracy w dużych projektach a szczególnie w spawalniach w branży automotiv leży totalnie jedno obiecują a drugie robią. Siedzi się po ponad pół roku na delegacji a potem maja do PRACOWNIKA PRETENSJE, ŻE WSPOMINA IM O ŻYCIU PRYWATNYM. Aiut jest dobrą firmą na zdobycie doświadczenia, ale proszę się wystrzegać projektów związanych z spawalniami w branży automotiv bo one każdego człowieka wykończą psychicznie i fizycznie a życie prywatne przestaje istnieć
4
inż 2016-03-01 10:40:14
Chaos panujący w projektach aiuta jest nie do opanowania. Auit jest wręcz tragiczną firmą na nauczenie się czegokolwiek. Przy takim prowadzeniu projektów nabierasz nawyków, które negatywnie wpływają na twoją karierę. W aiucie co najwyżej możesz dorobić sie frustracji. A kierownicy mają to gdzieś. Co chwilę słyszysz na korytarzach firmy, że to przez tych co już nie pracują. Taka sprytna spychologia. Nie polecam nawet na praktyki. Szkoda czasu, nerwów i użerania się z nieodpowiedzalnymi ludźmi.
2
Kykadyn 2016-03-03 09:09:37
Wypełniłem właśnie formularz aplikacyjny AIUT na programistę .NET i zajrzałem na to forum. Mogę powiedzieć jedno - wiem że nic nie wiem :), tak skrajnych opinii dawno nie czytałem. Wiem tylko żeby nie pytać co to jest konto AB, bo wyrzucą z rozmowy :), spróbuję wygooglować
2
piotrek 2016-03-06 16:13:50
Jesteś desperatem decydując się na pracę na konto AB. Są inne firmy w okolicach, w których możesz wiele nauczyć się i gdzie płacą tak jak powinno być. System AB ma tylko aiut i nigdy to się nie zmieni. To trochę tak jakbyś chciał zostać teraz frankowiczem, wiedząc że na tym stracisz i że reguły zmieniają się na twoją niekorzyść. Przemyśl to zanim nie jest jeszcze za późno.
1
adam 2016-03-11 09:27:31
dobra może mnie nie wyrzucicie ale oświecicie co kryje się pod tym tajemniczym hasłem system AB? też widziałem ogłoszenia i chętnie sam bym spróbował ale wole wiedziec od początku czym to pachnie
1
olaf 2016-03-11 12:30:16
Jesteście dumni z konta AB?
1
adam 2016-03-13 10:02:40
widzę,że jednak nikt nie kwapi się żeby mi pomóc..no cóż cv nie zaszkodzi wysłać a pewnie na rozmowie o ile mnie zaproszą wszystko wyjaśnią może nawet lepiej niż wy
mobilny 2016-03-13 14:16:01
Ja bym nie chciał pracować w firmie, w której moje zarobione pieniądze nie są wypłacane, a czy to się nazywa AB czy przekręt nigeryjski czy też piramida finansowa jest nieistotne.
1
Mućko 2016-03-15 11:54:59
Ale jak to nie są wypłacane, jak wszędzie słysze, że właśnie jeśli chodzi o wypłaty to jest dobrzze i na czas? Pracuje u konkurencji i jest dużo gorzej
zwolniony 2016-03-18 08:10:46
Proszę uważać na podpisywanie nowych umów o pracę z firmą AIUT. Po podpisaniu na początek robią dług na koncie AB na kilkaset złotych, który każą spłacić nadgodzinami. Gdy się rzucasz, że nie spłacisz, grożą dyscyplinarką. A umowa jest wiążąca. Nigdy więcej.
1
teresa d. 2016-03-18 09:25:10
@zwolniony ale przecież wszystko musi być zapisane i na pewno tak jest, w umowie. może pomprostu nie doczytałeś. najważniejsze że firma całkowiecie oparta na polskim kapitale, jako patriotka zatrudnię się chętnie
mika 2016-03-31 11:35:28
firma jest znana z dobrego oprogramowania i działu IT, wiec na pewno opłaca się pracować jako Programista Java/Java Developer, tylko, że tutaj liczcie się z nadgodzinami.
Tomcio 2016-03-31 19:46:41
Liczcie się również z tym, że nadgodziny zapisywane będą na koncie AB i nie wypłacane. Ewentualnie ich równowartość zostanie zamieniona na premię. Poza tym nadgodzina w aiucie to tylko z nazwy, liczona jest jak każda zwykła godzina, nawet w święta i weekendy. Jeśli komuś to odpowiada, proszę bardzo.
irek 2016-04-02 11:43:21
no mi to za bardzo się nie widzi.. Według mnie nadgodziny powinny być rozliczane wyższą kwotą, niezależnie od premii. Tak jest na wszystkich stanowiskach??
1
Nikita 2016-04-04 09:38:47
Witam! przepraszam za pytanie, ale czy ktos moglby mi wytlumaczyc co to jest konto AB? dziekuje!
Ania 2016-04-04 12:06:30
Ja też chciałabym to wiedziec, bo przyznaje, że dla mnie to też jakaś zagadka, generalnie nie ogarniam jak to ma działa, niech nas ktoś poprowadzi i opowie
1
Bejrk 2016-05-04 12:14:10
@obserwator ale jest to rzeczywiście prawda czy jakieś plotki? Nie wydaje mi się, by firma była zła. Szukają teraz programisty java, trzeba mieć wyższe wykształcenie lub być na ostatnim roku studiów, najlepiej kierunków informatycznych.
oid 2016-05-05 16:46:55
Dobrze, że nie trzeba mieć doświadczenia @Bejrk, no ale jednak jeśli chodzi o umiejętności to już robią na samym początku testy i sprawdzają czy się nadajesz
1
olaf 2016-05-08 17:49:06
Zacznijmy od tego kto w ogóle chciałby dla was i na wasze konto ab pracować. Nawet gdybyście mnie chcieli przyjąć bez testów i obiecywali nie wiadomo co, to w pierwszej kolejności dałbym wam kopa w d.... .
1
wed 2016-06-02 23:00:35
jeśli nadgodziny byłby normalnie płatne, to mało byłoby chętnych. Choć pewnie firma nie bierze pod uwagę chęci pracowników :)
1
TomekK 2016-08-01 07:18:20
Konto AB, to konto na którym leżą pieniądze za nadgodziny. Okres rozliczeniowy jest dwumiesięczny, więc pieniądze za nadgodziny są wypłacane po dwóch miesiącach. Co miesiąc jest normalna wypłata, zawsze na czas. Nie wiem skąd ludzie biorą takie opinie o tym koncie, ale większość z nich nie jest prawdziwa. Widocznie nie wszyscy rozumieją co to jest okres rozliczeniowy. Na koniec miesiąca odciągana jest wypłata z tego konta (widoczny jest debet), a po zaakceptowaniu godzin pracy dodawane są z powrotem nasze zarobione pieniądze. Przy normalnej pracy na miejscu w biurze, wystarczy przepracować normalną ilość godzin przypadającą w danym miesiącu, aby konto się zbilansowało (zazwyczaj powstaje mała nadwyżka z powodu przepracowania większej ilości godzin). Akceptacja godzin zazwyczaj zostaje odnotowana w połowie kolejnego miesiąca, dlatego niektórym wydaje się, że są na minusie. Przy pracy za granicą dostaje się po czasie stawkę zagraniczną, która jest o około 30% wyższa niż nasza normalna stawka godzinowa. Tryb pracy jest zazwyczaj zadaniowy, dlatego nadgodziny nie są liczone jako 50 i 100%. Rekompensuje nam to wyższa zagraniczna stawka godzinowa. Do tego pełnopłatne diety. Nigdy nie słyszałem o jakimś długu początkowym. Wszystko to dotyczy (jak się nie mylę) działów Telemetrii, Automatyki, Robotyki i IT. Co innego warsztat gdzie pracują mechanicy i elektrycy. Oni nie mają trybu zadaniowego tylko etat, co wiąże się z liczonymi nadgodzinami 50 i 100%.
2
Mućko 2016-08-01 11:41:40
To co teraz tłumaczysz o tym koncie jest spoko i wydaje mi się dobre, może to zabazpiecznienie, żeby pracy nie rzucać, albo coś takiego, nie wiem, ale jest ok
Ninka 2016-08-01 18:39:15
Takich bzdur jak tu kto nawypisywał to dawno nie słyszałam. Delegacje są rozliczane osobno, po aktualnym kursie z danego dnia, w którym się rozliczamy. Nie mają nic wspólnego z AB. Przed wyjazdem można sobie pobrać zaliczkę. Sama jak mi zostają pieniążki z poprzedniej delegacji to nie zawsze pobieram na kolejną. Wszystko liczone zgodnie z zasadami. Widać ładnie komuś AIUT zaszedł za skórę, że takie brednie tutaj wypisuje. Pewnie to jedna i ta sama osoba. Ja osobiście polecam, pracuję już 4 lata. Podwyżki dwa razy w roku, a nigdy nie miałam przypadku, żeby mnie na czymś oszukali.
2
kamil 2016-08-01 18:45:36
pewnie wszystko zalezy od tego jak sie dogadasz z szefem, wszytsko do zrobienia.
1
Tom 2016-08-25 16:54:03
Podwyżki dwa razy w roku buhahahaha ale się uśmiałem , przestań brednie wypisywać
1
adam 2016-08-25 17:13:18
Nie no sorry ale w każdym ogłoszeniu @Tom jest mowa o tym, że twoje wynagrodzenie zależy od umiejętności i kwalifikacji więc jak się starasz to najwidoczniej podwyżkę można dostać tyle, że nie zasługuje na nią każdy
buba 2016-09-02 14:19:45
potwierdzam, dwa razy do roku dla inżynierów
2
kasia t 2016-09-02 14:39:19
no to warto też dodać informację skoro już wiemy że dla inżynierów są podwyżki dwa razy do roku ile mniej więcej i jakich kwot możemy się spodziewać, a jak widzę ogłoszenia na inżynierów są teraz u was
1
blob 2016-09-04 09:54:20
Do podwyżek (propozycja to średnio 5,90zł na rok) dodają bonus - samochód na konto ab - oferta nie do odrzucenia. Uciekać stąd jak najdalej.
1
lkjh 2016-09-04 11:04:53
ale dobrze by było jeszcze wiedzieć ile mniej więcej takie podwyżki wynoszą nie uważasz? wtedy każdy by wiedział mniej więcej cego się spodziewać moze
Fr 2016-09-07 07:42:31
Mi dali 9,30 zł podwyżki rocznej do pensji brutto. Aneks do umowy podsunęli gdy wyjeżdżałem w delegację i bardzo spieszyłem się. Aneksu oczywiście nie podpisałem, rzuciłem papierami i już mnie tam nie ma.
tamara k 2016-09-07 10:32:33
jak kogoś interesuje ciekawe bardziej specjalistyczne stanowisko w tej firmie to ogłoszenie jest że w Gliwicach jest im potrzebny Specjalista ds. konfiguracji i developmentu dla rozwiązań IBM obecnie
stas 2016-09-15 13:45:26
400 - 600 zł co pół roku
wed 2016-09-15 13:48:46
Super, że zapewnione warunki pracy odpowiadają pracownikom, a jak jeszcze wypłata jest terminowa, to jeszcze lepiej.
Zostaw swoją opinię o AIUT Sp. z o.o. - Gliwice
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie AIUT Sp. z o.o.