Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


Jesteś pracodawcą?
Zobacz jakie możliwości prezentowania swojej firmy jesteśmy w stanie Ci zagwarantować! Sprawdź
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Swedwood Poland

Pracowałeś w firmie Swedwood Poland i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
asd - 2016-04-19 16:25:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [aq - 2016-04-18 20:50:51]:
Pracujemy cały czas , bo przecież praca najważniejsza ;P
zdjecie uzytkownika
wariatka - 2016-04-19 19:36:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [sd - 2016-04-17 18:12:06]:
Właśnie że jesteś........
zdjecie uzytkownika
zxc z - 2016-04-20 11:37:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
praca uszlachetnia a "robota' tworzy
zdjecie uzytkownika
Mario - 2016-04-20 15:20:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [asd - 2016-04-19 16:25:28]:
Ciesz się. 6 setek piechotą nie chodzi
zdjecie uzytkownika
on - 2016-04-20 20:31:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
na każdym dziele czy zmianie jest to samo każdy o każdym plotkuje czasem dobrze czasem negatywnie nieraz to z czystego egoizmu lub zazdrości, zdarzają się też miłe komentarze najważniejsze to się tym nie przejmować i być tym kim się jest bo chamstwo szerzy się z ust tych co są zwykłymi tchórzami co zazdroszczą innym wszystkiego i ich odwagi a w duszy pragną choć w połowie być tacy jak ci których zle opisują bo oni przynajmniej mają odwagę robić to na co mają i żyć tak jak chcą nawet łamiąc przy tym wszystkie zasady bo najważniejsze jest by to właśnie było jemu dobrze i przy tym wysoko podnoszą głowę szacunek im że nie ulegają presji otoczenia i są sobą, pamiętajcie nie zmieniajcie się i nie zawracajcie sobie głowy to są osoby którzy jeszcze niewiedzą czym są
zdjecie uzytkownika
poter - 2016-04-22 16:53:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [master - 2016-03-14 19:47:46]:
Ej chłopaki friulmaców, szkoda że nie montujecie mebli z elementów które robicie, bo może wtedy dotarłoby do was jak często produkujecie buble. Zapraszam na montaż koledzy operatorzy! To na montażu trzeba wszystko złożyć w całość, tak aby nie było reklamacji, aby klient był zadowolony, aby kj-tka tego nie zatrzymała. Niestety często jest to wręcz niemożliwe, właśnie dzięki wam. Więcej skromności kolego z maszynowni i częściej używaj suwmiarki, jeśli wiesz do czego służy.
zdjecie uzytkownika
ja - 2016-04-22 22:00:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Monterze te maszyny maja juz kilka lat a ja niemam czasu mierzyc kazdej sztuki,popros gore o wymiane maszyn.
zdjecie uzytkownika
Ozjasz Goldberg - 2016-04-23 13:26:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [poter - 2016-04-22 16:53:20]:
tl;dr [too long; didn't read]
Winni są wszyscy i wszystko. Operatorzy, przełożeni, maszyny, mechanicy, ostrzalnia…

A teraz do rzeczy.
To że otwory pojawiają się nie w tych miejscach, w których powinny [mowa o delikatnych przesunięciach w granicach 0,2-0,3 mm], w przeważającej ilości przypadków nie jest winą operatora, tylko właśnie maszyny i norm nakładanych na operatorów. Dlaczego tak się dzieje? Opowiem na przykładzie wierceń czołowych do łączyny, ale w ten sam sposób mogę odnieść się do każdego innego elementu i każdego innego wiercenia. Elementy przed wierceniem czołowym są blokowane w maszynie tak by nie przesuwały się na boki i w osi góra-dół. Z boku są dociskane dociskiem pneumatycznym do bazy, która jet stała a z góry są dociskane do elementu konstrukcyjnego maszyny. Jedyną osią w którą może być materiał przesunięty to oś kierunku wiercenia, czyli otwór może być co najwyżej głębszy z jednej strony i płytszy z drugiej. Unikamy za płytkich wierceń w przypadku przesunięcia się elementu po przez głębsze wiercenie o maksymalnie milimetr niż to wynika z rysunku.
Przesunięcia na boki i w kierunku góra-dół powstają wtedy, gdy głowica wiercąca, zamontowana na silniku elektrycznym, który popychany jest za pomocą siłownika pneumatycznego, porusza się zbyt szybko w głąb materiału [metry, metry i jeszcze raz metry], gdy występują luzy na siłowniku i przesuwa się on na boki podczas pracy, gdy wiertła są zbyt długie i/lub stępione oraz gdy głowice wiercące mają luzy na wrzecionach i właśnie to głowice są najczęstszym powodem pojawiania się przesunięć. Dlaczego tak się dzieje? Dlatego że operatorzy pod presją przełożonych, tolerują przesunięcia otworów o 2, 3 a nawet cztery dziesiąte milimetra. Głowica ma luz? Spoko, otwór jakoś mieści się w ich osobistej normie więc nie wymieniają głowicy, nie uzbrajają głowicy na nowo i nie ustawiają maszyny pod nową głowicę ponieważ to zajmuje sporo czasu. Czasu, w ciągu którego mogliby zrobić sto elementów, które przybliżyły by ich do osiągnięcia celu jakim jest zielony wpis na tablicy wyników [zrobiona norma].
Jeśli chodzi o zbyt długie wiertła. Są elementy wiercone na głębokość 35-36 milimetrów. W głowice są montowane wiertła o długości 70 milimetrów!. Pytam się, Po jaką cholerę!? Mamy wiertła o długości obszaru roboczego 37 milimetrów i nadają się one idealnie do takich wierceń, i co najważniejsze, końcówka takiego krótkiego wiertła jest narażona na o wiele mniejsze przesunięcia przy wwiercaniu się w materiał niż długie wiertło, a to z kolei skutkuje mniejszymi przesunięciami otworów przy wadliwej głowicy i/lub problemem ze stabilnością zespołu wiercącego.
Kolejna sprawa to normy i ostrość wierteł.
Mogę wiercić szybko ale do tego potrzebuję wierteł ostrych jak brzytwa. Wiertło tępe nie wwierca się w materiał, tylko jest na chama w niego wciskane i nie sposób przewidzieć w którą stronę przesunie się tępe wiertło dając w efekcie przesunięty otwór.

Winą operatora jest to że nie wymienia tępych wierteł, nie wymienia uszkodzonych głowic mających delikatne luzy na wrzecionach, nie sprawdza i nie zgłasza luzów na silnikach czy siłownikach ponieważ traci możliwość wykonania normy, którą to wymagają od niego przełożeni. Poza tym zawsze może się wybronić tym że część materiału zawsze jest wiercona tak jak trzeba i on cały czas przy pomiarach trafiał właśnie na te dobrze przewiercone elementy. Cały czas piszę o przesunięciach w granicach do maksymalnie 2-3 dziesiątych milimetra, co wbrew pozorom jest bardzo dużą wartością. Większe problemy są usuwane na bieżąco.

Ktoś niżej poruszył problem wieku maszyn. Tak, to też ma wielki wpływ na jakość wykonywanej pracy. Wszak elementy maszyny z czasem się zużywają ale nie zawsze łatwo jest to dostrzec. Widać efekt powstania problemu ale nie wiadomo dlaczego taki efekt powstaje.
Wiercenia boczne oraz wiercenia z góry, są wykonywane na tzw. mostku. Jest to element wahliwy przytrzymywany przez zespół siłowników. Działa to na tej zasadzie że gdy element trafia do wiercenia, mostek jest uniesiony do góry i znajduje się w poziomie by elementy były równo wiercone. Po wierceniu, siłowniki pochylają mostek by przewiercony element spadł na taśmociąg transportujący materiał do operatora. Mostek z jednej strony jest zamocowany na łożyskach do konstrukcji maszyny. Od strony siłowników mostek, po przez łożyska zamontowany jest do siłowników. Gdy któreś połączenie zawiedzie, łożysko się wyrobi, zostanie uszkodzone itp., mamy przesunięcia całego mostka i elementu który na nim się znajduje co powoduje przesunięcie wywierconych otworów. Operator widzi tylko efekt problemu w postaci przesuniętego wiercenia. Za pierwszym razem dokona poprawki przesuwając silnik z głowicą by wiercenie było takie jak trzeba. Za drugim razem dokona poprawki wiercenia i za trzecim razem też. Później stwierdzi ze skoro wiercenie cały czas się przesuwa ale maksymalnie o 3 "dychy" to wi
zdjecie uzytkownika
w - 2016-04-23 19:44:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Ozjasz Goldberg - 2016-04-23 13:26:49]:
Popatrz na siebie idioto
zdjecie uzytkownika
zxc z - 2016-04-23 20:26:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
i znowu wszyscy mają rację!!! BRAWO !!!
zdjecie uzytkownika
pol - 2016-04-24 13:03:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Ozjasz Goldberg - 2016-04-23 13:26:49]:
No i jak zwykle wina ostrzalni :-) Grucha ostrz dokładniej, zamiast się wymądrzać !
zdjecie uzytkownika
poter - 2016-04-24 14:54:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [w - 2016-04-23 19:44:55]:
Dzięki za tak konkretne i wyczerpujące wyjaśnienie problemu, to wiele tłumaczy, ale jednocześnie potwierdza jego istnienie. Niestety, w całej fabryce poprawienie jakości wykonywanych elementów wiąże się(według przełożonych) ze stratą czasu, a co za tym idzie brakiem zielonego wpisu na tablicy. Normy są świętością w tej fabryce i pracownik zrobi (a często wręcz przeciwnie) wszystko by je wykonać, by nie narazić się na nieprzychylność przełożonego. Skutki? Zatrzymywanie i przepakunek całych partii mebli, oraz reklamacje, a co za tym idzie wszyscy wiemy, premia w dół. Cóż jesteśmy tylko trybikami w wielkiej maszynie, a może to błędne koło?
zdjecie uzytkownika
Skutki - 2016-04-26 08:26:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
A bledne kolo sie toczy. Popieram. Skutki sa takie ze ludzie po wieloletniej wspolpracy mysla o zwolnieniach. Firma stawia na jakosc , dbalosc o pracownika i komfort jego pracy. uwierzcie mi ludzie odplaciliby Wam tym samym gdyby te normy stosowali wszyscy Ci ktorzy mysla ze pozjadali wszystkie rozumy skoro zajmuja troche wyzsze stanowisko. Robota jak robota nie jest zla wyplata na czas, socjal i to sie liczy , kazdy ma rodzine , zobowiazania ale tez swoja godnosc. Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
el - 2016-05-03 09:30:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jak tam na atmosfera na lakierni ? nikt nic nie pisze więc pewnie jest w porządku miło i przyjemnie.
zdjecie uzytkownika
abc - 2016-05-03 21:55:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [zxc z - 2016-04-07 19:33:12]:
kiedy bedzie wypłata?? prosze o odpowiedz
zdjecie uzytkownika
Melon - 2016-05-03 22:13:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Zależy na jakiej zmianie. Stare torby upierdliwe są.
zdjecie uzytkownika
Asdf - 2016-05-04 14:29:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Wypłata będzie w piątek
zdjecie uzytkownika
abc - 2016-05-04 21:19:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ale to we wszystkich bankach w piatek bo ja mam w spoldzielczym i niewiem czy bede tez mial w piatek??
zdjecie uzytkownika
Andrzej - 2016-05-05 11:37:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [abc - 2016-05-04 21:19:11]:
Masz konto w najgorszym banku jaki kiedykolwiek powstał.
Dobrze radzę, zmień bank. A znając zasady panujące w Spółdzielczym, wypłatę na konto pewnie dostaniesz we wtorek lub w środę.
zdjecie uzytkownika
aq - 2016-05-05 15:27:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Co ty gadasz za głupoty? Jeśli ma konto w wielbarku to wypłata jest tego samego dnia pomiędzy 17 a 18 jeśli w chorzelach to ostatnie dwa miesiące przelewy szły tam w pierwszej kolejności i wypłata była o 14:30
zdjecie uzytkownika
abc - 2016-05-05 21:38:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
to znaczy ze jutro tez bede mial tak? i dzieki za info
zdjecie uzytkownika
xXx - 2016-05-06 12:34:59 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Ozjasz Goldberg - 2016-04-23 13:26:49]:
Racja, lecz nie tylko tu jest wina, winą jest też krzywizna elementów co powoduje złe ustawienie elementu na mostku co prowadzi do źle powierconych otworów. Sosna jest drewnem miękkim i niestety będzie się krzywić i skręcać szczególnie te najbardziej cienkie jak np. łączyna co ma 1418mm x 44mm x 18mm. to jest niestety nieuniknione . Nawet na tych krótszych zdarza się że wymiary pływają o 0.1, 0.2, 0,3 mm co drugi, co trzeci. Suwmiarka jest tam używana non stop. Fakt maszyny też nie są nowe i dla operatora to jest jak multilotek ( coś się popsuje, przesunie czy jednak maszyna będzie pracować dobrze i jej podzespoły również ). Każdy tam ma pracę i wykonuje ją zgodnie z zaleceniami przełożonych więc jeżeli na montażu coś się nie zgadza czy gdzie indziej nieważne gdzie, to jeżeli przełożony powie " dobrze jest, może być itp. " to jeszcze wcześniej przełożony takiego operatora musiał dostać zalecenia od jeszcze swojego przełożonego. Tak więc wiadomo gdzie wina leży :) praca w górze jest niby lekka i jednozmianowa, ale cały opier**l idzie do nich ( do operatorów też ale mniejszy tak jak hierarchia opisuje no chyba ze dyrektor wielbarkowy jest dobrym znajomym od kielicha to wtedy wiecie jak to wygląda niestety... ) , a jeżeli odpowiedzialność im leży to trudno, wtedy pracownik z maszynowni, sortowni, lamel, pras i tak dalej nie jest winien, każdy stosuje się do zaleceń przełożonych a gdyby się do nich nie stosował to za bramę RAUS by dostał i tyle . Niestety taki mamy klimat. oby 8 godzin zleciało i wypłata na czas . Swoją robote odwalisz według zaleceń i tyle.
zdjecie uzytkownika
byui - 2016-05-07 22:07:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pracuję 7 lat i kocham to co robię stwierdziłem to po wizycie u ALEKSEJA.
zdjecie uzytkownika
x - 2016-05-10 15:55:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [byui - 2016-05-07 22:07:49]:
ogarnij się gburze
zdjecie uzytkownika
Pan L - 2016-05-10 16:51:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Cześć mam pytanie do kogo iść by porozmawiać o przeniesienie z FF na GB
zdjecie uzytkownika
Pan L - 2016-05-10 16:51:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Cześć mam pytanie do kogo iść by porozmawiać o przeniesienie z FF na GB
zdjecie uzytkownika
Leszek - 2016-05-10 21:47:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jeżeli na FF jest Ci ciężko albo uwazasz ze jesteś nieodpowiednio traktowany to możesz udać się do dyrektora personalnego albo do dyrektora produkcji GB albo do któregoś z kierowników GB. Powinni pomoc
zdjecie uzytkownika
xxx - 2016-05-11 13:38:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
czy ktoś może wie kiedy pojawi się informacja na temat do kiedy można składac cv na lidera na maszynownię podobno szukają
zdjecie uzytkownika
Figo - 2016-05-12 04:00:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Już jest. I na lakiernie też
zdjecie uzytkownika
x - 2016-05-13 21:42:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odwalisz się?
zdjecie uzytkownika
ktosiek - 2016-05-13 22:29:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Komuś tu się nudzi widzę...
zdjecie uzytkownika
dens - 2016-05-14 12:40:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
orientuje się ktoś może czy jest przewidziana jakaś impreza z okazji dnia dziecka i ewentualnie w jakim terminie?
zdjecie uzytkownika
Pit - 2016-05-15 14:39:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Analfabetów też nie powinni...
zdjecie uzytkownika
w - 2016-05-15 17:41:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Pit - 2016-05-15 14:39:53]:
a ty ogłoś się na tablicy ogłoszeń że szukasz analfabetów
zdjecie uzytkownika
Katarzyna - 2016-05-15 18:18:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dlaczego ci pracownicy co są zatrudniani na czarno w soboty i niedziele do mycia i czyszczenia maszyn spożywają alkohol na terenie zakładu szczegulnie taki jeden Mariusz mam zamiar to zgłosić do inspekcji pracy bo tak być nie może.
zdjecie uzytkownika
Magda - 2016-05-15 18:21:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Zgadzam się z Kasią u nas w Wielbarku jest taki jeden Mariusz co popija na terenie zakładu jak czyści te maszyny.
zdjecie uzytkownika
Kamila - 2016-05-15 20:57:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Zgadzam się z przedmówczyniami. Ten Mariusz to straszny pijak. Pije podczas czyszczenia maszyn.
zdjecie uzytkownika
x - 2016-05-16 20:15:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Kamila - 2016-05-15 20:57:05]:
A teraz zamilcz ,masz jedno guwno
zdjecie uzytkownika
Irek - 2016-05-17 06:54:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [x - 2016-05-16 20:15:10]:
Chciałem pokazać że każdy może się podpisać dowolnym imieniem i napisać cokolwiek o kimkolwiek. I nikt nie będzie w stanie zweryfikować kto pisał i czy to co pisał jest prawdą. A Wy będziecie się wkurzać na piszącą osobę.
I by nie było, nie znam żadnego z Mariusza z Maszynowni, który przychodzi w weekendy czyścić maszyny.
zdjecie uzytkownika
zxc z - 2016-05-17 19:51:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
IREK ALE Z CIEBIE WYWROTOWIEC I REAKCJONISTA NA GARNUSZKU IMPERIALISTYCZNYCH ŚWIŃ
zdjecie uzytkownika
Pit - 2016-05-18 20:08:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
I do tego spostrzegawczy
zdjecie uzytkownika
n - 2016-05-19 15:35:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [Pit - 2016-05-18 20:08:50]:
Marnujesz innych i swój czas zboczku
zdjecie uzytkownika
x - 2016-05-20 18:37:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
zakończ spam,proszę
zdjecie uzytkownika
ewa - 2016-05-20 22:22:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Widziałam jakieś ogłoszenie do jakości powiedzcie czy warto ? co to za ludzie i szef i czy troche lepiej placa bo jestem od niedawna
zdjecie uzytkownika
dupa - 2016-05-21 00:16:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
za kase mozna kupic wszystko i kazdego....
zdjecie uzytkownika
haha - 2016-05-21 07:36:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Nie tylko za kasę;p
zdjecie uzytkownika
aha - 2016-05-23 19:13:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Będą jakieś paczki dla dzieci jak tak to od Kiedy
zdjecie uzytkownika
ewa - 2016-05-24 13:44:04 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Co z ta pracą w jakości :
specjalista
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: spotkanie z osoba z dzialu HR oraz mistrzem wydzialu na ktory mamy byc przyjeci,
Pytania: pytania zadawane dotyczyly tego dlaczego chcialbympracowac w tej firmie, jak potrafie zorganizowac sobie czas pracy.
zdjecie uzytkownika
spam - 2016-05-26 12:53:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ikealna jakość?
zdjecie uzytkownika
osa - 2016-05-27 12:55:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Będą jakieś paczki dla dzieci

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie Swedwood Poland!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Swedwood Poland

Wyraź opinię o innych firmach z tego miasta

Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert