Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


Jesteś pracodawcą?
Zobacz jakie możliwości prezentowania swojej firmy jesteśmy w stanie Ci zagwarantować! Sprawdź
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Clar system

Pracowałeś w firmie Clar system i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
lukasz - 2015-09-01 22:33:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Uwaga robią w balona z godzinami. Pierwszy dzień w pracy robicie za darmochę potem stawka śmiechu warta a praca ciężka. Pracują tam jedynie ludzie zdesperowani i tylko na chwilę a brygadzistki śmieją się, że wyrabiają normy na oszustwach. Szukajcie uczciwej pracy ale nie tu!!!
zdjecie uzytkownika
gosc - 2015-09-02 13:08:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Taka jest prawda jak pisze łukasz,nie tylko kanty,nasmiewania ale i potrafią koordynatorki z pogarda się odnosic
zdjecie uzytkownika
gosc - 2015-09-04 07:42:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Poczytajcie też opinię na temat np Salcom Bayer czy Lanua Investments to wszystko to ta sama firma tylko by oszukac US ZUS czy pracownika natworzyło się chyba 6 firm pod tym samym adresem i pod tym samym kierownictwem
zdjecie uzytkownika
Ja - 2015-09-26 01:38:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Jak mogą oszukać na stawkach? Przecież wiesz co ustalałeś i co masz na umowie. Sprzątam co prawda w innym rejonie polski ale szczerze wątpię żeby były jakieś różnice w umowach. Jak coś jest nie tak z kierownictwem to idź do biura lub zadzwoń bo jak nie będą wiedzieli to nic z tym nie zrobią.
zdjecie uzytkownika
miraż - 2015-09-28 23:44:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@Ja - również wydaje mi się to trochę dziwnie, że co innego określa umowa, a inaczej wygląda rzeczywistość. Przecież nie może być takich różnic. Wiadomo, że cały czas poszukują pracowników. Potrzebny jest personel sprzątający w całej Polsce, ale również salowe, pracownicy ochroni. Na pewno każdy znajdzie ogłoszenie dla siebie.
zdjecie uzytkownika
zkka - 2015-10-01 10:59:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
to jest prawda że brygadzistki i koordynatorki robią co chcą ta k jest w Poznaniu a o chorobowym to już lepiej nie pisać jak się ma umowę na zlecenie to pochorobowym przenoszą cię na inny oddział bo w tym starym oddziale doczyściłaś brudy i nie masz nic do gadania tak postąpiła koordynatorka pani A.ja się dziwie czy w tym zakładzie niema kierowników i dyrektorów.
zdjecie uzytkownika
kicia - 2015-10-01 11:06:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
zgadzam się z ostatnim wpisem to samo dzieje się w powiatowym mieście w Środzie wlkp.Nic dodać nic ująć.
zdjecie uzytkownika
nowicjusz - 2015-10-13 12:13:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A jak pracuje się w biurze?Atmosfera ?
Z góry dziękuję za info.
zdjecie uzytkownika
kiler - 2015-10-15 19:08:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Prośbą kto ma szanse niech spiepsza do innej roboty nieda się pracować z Myszkowskim to furiat
zdjecie uzytkownika
obserwator - 2015-10-21 11:22:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ja pracowałam w kilku firmach sprzątających. I mogę powiedzieć że wszystkie działają tak samo. Znaczy to minimum środków , ludzi( najlepiej z II grupą bo dostają większe ulgi i dotacje), a dużo roboty. Praca ponad siły schorowanych ludzi,bo pracodawcy chyba myślą że wszyscy to maja orzeczenia na "piękne oczy". Brygadziści , koordynatorzy to ludzie niekompetentni.Umieją tylko drzeć pysk i straszyć ludzi ,sami nic nie robiąc tak jak to robią najczęściej brygadziści. Uważają oni z są tylko do nadzorowania i poganiani innymi , sami noc nie robią ,siedzą tyko i kawę piją . Jak ktoś się odezwie, o ma inne zdanie niż "kierownictwo" długo nie popracuje. Zapieprzaj i się nie odzywaj.
zdjecie uzytkownika
gershon - 2015-10-29 14:14:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [obserwator - 2015-10-21 11:22:14]:
Witajcie . Firmę znam od dobrych kilku lat, poprzez osoby, które tu pracowały oraz z samego powodu korzystania z ich usług. Nie mogę powiedzieć na nich złego słowa. Oczywiście tak jak piszesz powyżej kasa mogłaby być większa ,ale przecież to robota prosta jak budowa cepa, więc nie bardzo jest za co płacić
zdjecie uzytkownika
sprzątaczka - 2015-11-02 07:33:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [gershon - 2015-10-29 14:14:57]:
Piszesz ,że praca prosta. Może i prosta,ale ciężka. Dam przykład . Ja pracuje na zakładzie produkcyjnym, sprzątamy we dwie hale, tj: kible, łaźnie , szatnie:damskie, męskie , przylegające do hali biura, jest ich 10, korytarze,schody. RAZ na m-c myjemy wszystkie przeszklenia .Dodam ,że hala jest bardzo duża,jesteśmy osobami niepełnosprawnymi.Ja też mogę napisać ,że przykręcanie śrubek to prosta robota. Takie osoby co przyszły i też myślały że to lekka praca , to rzucały robotę nawet w pierwszym dniu.
zdjecie uzytkownika
tomo - 2015-11-10 17:21:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
praca u nich w serwisie sprzątającym nie jest taka zła, bo spokojnie można mieć pracę na umowę o pracę na cały etat, podstawa plus premia. Praca na dwie zmiany jest, więc też to do dogadania na pewno, bardzo dobre warunki tylko szkoda, że nie napisali dokładnych zarobków, bo nie wiem na co mozna liczyć.
zdjecie uzytkownika
trew - 2015-11-12 20:28:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
@tomo no tak się składa że mi właśnie najbardziej by odpowiadała taka praca na dwie zmiany, chyba spróbuje aplikować
zdjecie uzytkownika
Nieznany - 2015-11-13 18:36:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Witam , chciałabym wyrazić opinie na temat firmy "Clar System" .. Jest to jeden wielki [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] a w szczególności jeśli chodzi o kierowników którzy mają do sprzątania obiekt Galerii "City Center" w Poznaniu .. Jest tam jeden wielki wyzysk , kłamstwo , kłamstwem pogania .. Pracownicy piją w szatniach alkohol , kierownicy wykorzystują pracowników w taki sposób ,że każą nam pracować po 16 godzin i oznajmiają to pół godziny przed zakończeniem obecnej zmiany ,że muszę zostać od godz 6 do 22 i ich to nie interesuję ,że pracownik nie ma śniadania .. Kierownictwo chodzi po galerii i co chwilę krytykuję wykonywaną pracę ,że wiecznie coś jest źle .. Poza tym , kierownik którego się tyczy ten wpis ma 26 lat z tego co mi wiadomo i nie ma pojęcia o tym jak się wykonuję swoją prace , chodzi, rządzi ludzmi , krytykuje , a grafiki układa w taki sposób ,że pracownik pracuje 11 dni w tygodniu pod rząd bez dnia wolnego , w tym po 16 godzin , nie interesuje go życie prywatne pracownika .. A jeszcze na koniec da wypowiedzenie bo stwierdzi ,że pracownik ma "nie wyparzoną twarz" , bo najlepiej by dla nich było aby pracownik wykonywał sowją pracę i nic się nie odzywał ... w dodatku zostałam oszukana na wypłacie kilkakrotnie i to nie na małych kwotach , ponieważ wynosiły one nawet po 300zł .. Jedno wielkie chamstwo ! Ten kierownik który tam wykonuje swoją prace , nie powinien tego robić , nie ma pojęcia jak to się powinno robić , nie dorósł , do takiego stanowiska .. Bardzo źle są ludzie traktowani ,a jak się postraszy inspekcją pracy , ponieważ bardzo źle traktują ludzi to przenoszą pracownika na inny obiekt aby się pozbyć problemu .. ! Jeden wielki [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Nie polecam tej firmy , a to jak oni traktują ludzi i tak dowie się o tym kierownictwo wyrzej i zostanie zgłoszone do inspekcji pracy !! Chamstwo ! Firma zeszła na dno .. !
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2015-11-14 14:45:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [tomo - 2015-11-10 17:21:07]:
podstawa + premia ... wolne żarty , pracuję w tej firmie dwa lara , i nigdy nie było premii
zdjecie uzytkownika
maki - 2015-11-15 02:38:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
a może firma przynosi cały czas straty, dlatego nie ma co liczyć na premie ? Zdolności negocjacyjne w takim przypadku należałoby schować w kieszeń
zdjecie uzytkownika
maciek23 - 2015-11-15 13:33:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
firma clar to oszuści,uważajcie na nich,umowy o pracę po kilkunastu dniach pracy,obiecują umowy za najniższą czyli za 1750 a nagle dostajesz pracę przez agencję pracy tymczasowej na umowę za 1440 brutto czli 1050 na rękę omijajcie tą firmę z daleka
zdjecie uzytkownika
zorro - 2015-11-17 11:04:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Pracowałam już w serwisie sprzątającym i powiem wam że jak Clar system zapewnia umowę o pracę na cały etat to warto brać tą pracę. To są świetne warunki
zdjecie uzytkownika
ASIA - 2015-11-17 11:55:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [zorro - 2015-11-17 11:04:15]:
Ale bzdety totalne kłamstwo!
zdjecie uzytkownika
Dagmara - 2015-11-22 07:34:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Czy Clar serwis daje paczki dla dzieci na swieta lub cos dla pracowników
zdjecie uzytkownika
dzidek431 - 2015-11-23 18:12:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [miraż - 2015-09-28 23:44:19]:
jak oszukać w clar ? to bardzo proste.
Miałem stawkę najniższą krajową +200zł premii a kiedy najniższa krajowa wzrosła o 100 zł to podniesiono mi stawkę o te 100,ale obcięto premię o tyle samo
I powiesz że to nie kant?
zdjecie uzytkownika
NATALIA - 2015-11-28 21:34:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Prace w serwisie sprzątającym Clar system polecam wszystkim.
Miłe kierownictwo pani Małgosia i pani Alicja.
Również bardzo sympatyczna jest brygadzistka w Środzie Wlkp Na ul.Kórnickiej.
zdjecie uzytkownika
anonim - 2015-12-04 02:37:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Dagmara - 2015-11-22 07:34:12]:
Prędzej dadzą wypowiedzenie, niż jakieś premie, czy paczki...
zdjecie uzytkownika
Fifi - 2015-12-04 15:35:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@Dagmara O paczkach nic nie słyszałam, ale ktoś mi tam kiedyś wspomniał o jakichś premiach świątecznych, może ktoś to potwierdzi, bo pewności nie mam?
zdjecie uzytkownika
Kierownik rejonu. - 2015-12-21 14:44:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Fifi - 2015-12-04 15:35:01]:
Premię i paczki otrzymali wybrani pracownicy firmy.
zdjecie uzytkownika
bvcx - 2015-12-28 17:51:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
cała mase oglszen o pracy mozena teraz znalezc w internecie od firmy Clar System, poszukuja do zatrudneinia miedzy innymi pracownika ochrony czy sprzataczki
zdjecie uzytkownika
Kajka - 2016-01-01 17:13:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Muszę przyznać rację. Miałam nieszczęście zatrudnić te firmę do sprzątania mojej. Usługa wykonywana na poziomie żenującym, pracownicy wymykają się do domu w połowie czasu pracy na co mamy dowody. Kłamstwa i kretactwo że strony wymienionych ponizej Pan. Niestety panie koordynatorki popadły w samozachwyt i nie przyjmowaly żadnych skarg i uwag. Ręka rękę u nich myla. A brak zadowolenia klientów mają w nosie
Szkoda że nikt z tzw. góry tam nie interesuje się co naprawdę się dzieje
zdjecie uzytkownika
ggg - 2016-01-02 00:09:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
hej, z tego co widze to rekrutacja w firmie Clar System nadal trwa, i poszukuja pracownikow na stanowsiko osoby sprzatajacej miedzy innymi w Krakowie..
zdjecie uzytkownika
kotek - 2016-01-03 14:08:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
nie polecam tej firmy jest to jedne kolesiostwo przynajmniej w lublinie,nagminnie osoby zaufane pracuja w tym samym czasie na umowę o pracę i umowe zlecenie więc pobierają wynagrodzenie podwójnie nikt nic głosno nie powie w trosce o prace.
zdjecie uzytkownika
trytyty - 2016-01-04 13:12:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a czy nowe osoby maja od razu umowe o prace czy raczej trzeba zapracowac na to? chodzi mi o prace na stanowisku technika serwisu bo znalazlem taka oferte
zdjecie uzytkownika
tomek - 2016-01-04 14:12:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
witam pracowałem w tej firmie 13 miesiecy jak skonczyla mi sie umowa 31 grudnia 2012 roku to mi podziekowali chocprace swoja wykonywalem sumiennie i starannie na stanowisku ochrona mienia a zostawili czlowieka ktory pije na sluzbie a nazywa sie roman wasela i to jest sprawiedliwe?!
zdjecie uzytkownika
Opbewk - 2016-01-05 07:54:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam,interesuje mnie dlaczego brygadzistki w czasie urlopu przychodą do pracy? Podrywać cudzych mężòw?
zdjecie uzytkownika
Robert - 2016-01-05 23:25:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Firma godna pożałowania, oszukują na umowach nie płacą za nadgodziny i nie odprowadzają pełnych składek ZUS, potem nie można się zarejestrować w urzędzie pracy po pięciu latach clar na umowę o pracę!
Kłamcy, mobbing-owcy nie szanujących ludzi, terror w tej firmie jest na porządku dziennym. A przełożeni nie mają pojęcia w ogóle o zarządzaniu ludźmi.
A kierownictwo nie widzi dalej niż czubka własnego nosa.
zdjecie uzytkownika
anonim z claru - 2016-01-05 23:59:08 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
UWAGA!
Firma umieszcza tylko te wypowiedzi które nie stawiają ją zbyt w negatywnym świetle!
zdjecie uzytkownika
gershon - 2016-01-06 17:10:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [anonim z claru - 2016-01-05 23:59:08]:
Poprzednią robotę zostawiłem ze względu na beznadziejną atmosferę. Szukam czegoś w branży i już kilka osób polecało mi to miejsce. Co do tego co się tu zostawia to raczej nie mają nic do gadania
zdjecie uzytkownika
anonim z claru - 2016-01-07 03:34:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Mają mają.
Rozmawiałem z pewną osobą w firmie i okazuje się że to oni ją założyli!
Kolega umieścił negatywną wypowiedz na temat firmy z nazwiskiem o kogo chodzi to tylko przez dwa dni była jego wypowiedz a potem znikła i nagle dyrekcja zaczęła sprawdzać wszystkie służbowe komputery aby namierzyć tego co ujawnił machlojki z nazwiskami.
zdjecie uzytkownika
pracadokitu.com - 2016-01-07 03:40:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Polecam stronę pracadokitu.
Tam nie ma założonych stron przez pracodawców tylko zbiór negatywnych wypowiedzi i samemu można umieścić wypowiedz i nie martwiąc że ją usuną,tam można wypowiadać się swobodnie.
zdjecie uzytkownika
Miruna - 2016-01-08 20:11:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jak dla mnie to gowork jest najlepszy, zawsze znajdę tutaj odpowiednie i interesujące mnie opinie i nigdy na nich się nie przejechałem, także oszczędzę sobie czasu na zaglądanie na inne fora
zdjecie uzytkownika
ala - 2016-01-12 08:27:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ggg - 2016-01-02 00:09:32]:
Ja pracuję W Clar jako sprzątaczka. Pisz Pani że sprzątaczki wykonywały źle pracę.Może ma Pani Rację. Chodzi mi o to że winę za to ponoszą nie sprzączki ale koordynatorzy. Ja pracuje na obiekcie gdzie na jednej zmianie powinno być 4 osoby ,a zazwyczaj są 2 . Z góry mamy powiedziane że gdyby się ktoś pytał to mamy mówić że jest pełna obsada.kobiety boja się o pracę to nic nie mówią,nie mówią że środki są fatalne, że nie mają czym pracować, że nie maja siły . Dodam jeszcze że zatrudniają osoby z grupami czyli niepełnosprawne , a maja zapieprzać jak zdrowe. Więc jeśli będzie pani zatrudniała sprzątaczki to niech się pani zainteresuje czy maja czym pracować, ile ich jest i za jaka kwotę pracują.
zdjecie uzytkownika
gershon - 2016-01-13 00:01:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ala - 2016-01-12 08:27:54]:
ciężko Pani oczywiście nie przyznać racji ,ale prawda jest też taka , że jeśli podejmuje się Pani mimo wszystko danej pracy to trzeba ją wykonać nalezycie
zdjecie uzytkownika
anonim z claru - 2016-01-14 13:09:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Najgorsza firma sprzątająca dla osób z grupą.
Pracowałem cztery lata i o cztery lata za dużo!
Oszukują na wszystkim, na godzinach a przy tym i na wynagrodzeniu a o dotacji można zapomnieć.
Mobbing i terror w tej firmie panuje!
zdjecie uzytkownika
fruuu - 2016-01-16 00:40:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Szkoda, że firma poszukuje osób z orzeczeniem o niepełnosprawności, a nie potrafią postawić się w sytuacji tych osób i jakoś im pomóc. Może bez orzeczenia jest jednak łatwiej.
zdjecie uzytkownika
nelka - 2016-01-26 20:11:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ludzie czy wy nie widzicie co oni z namirobia dlaczego chcą osoby z grupami przecież najlepsze sa dodatki nie placenie zus oszukoja urząd sskarbowy to sa [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] krętacze oszusty niszcza ludzi klamia pilnują tylko swoich stolkowa koordynatorki razem z dyrektoremregionalnym to osoby ograniczone i ciemnota ale na nich tez przyjdzie pora mowa o Lublin urzeduja na wojciechowskiejuwazajcie szukajcie pracy gdzie indziej nara
zdjecie uzytkownika
kudnek - 2016-01-28 22:11:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Akurat fruuu to wiąże się także z niższymi kosztami zatrudnienia, ale szukają tez bez orzeczenia. Widziałem np. ogłoszenie na pracownika transportu, rzecz jasna mile jest widziane orzeczenie o niepełnosprawności (II, III grupą), ale to nie wymóg konieczny, bo chętnych mało - praca to między innymi przewożenie zwłok.
zdjecie uzytkownika
Piotr - 2016-01-29 21:52:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pracuje juz poraz kolejny w tej firmie obecnie odpowiadam za jeden z obiektów na terenie Poznania ptaca nie jest zla a z koordynatorem da sie zyc i mozna sie z nim dogadać ja nie mam powodów by miec żal do kordynatora p.Gradusa brawo niech każdy robi swoje a będzie dobrze
zdjecie uzytkownika
obuzony - 2016-01-31 18:11:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [sprzątaczka - 2015-11-02 07:33:27]:
sam jesteś cep
zdjecie uzytkownika
kalina - 2016-02-01 14:53:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
przeciez nie tylko zatrudniaja ludzi z orzeczeniem,moim zdaniem to dobrze bo jezeli ktos jest zdolny to pracy to niech pracuje,poza tym napisali,ze musi byc orzeczenie o stopniu niepelnosprawnosci, a wynagrodzenie od 1850 zł
zdjecie uzytkownika
gil - 2016-02-05 18:45:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ja akurat trafiłem tu w poszukiwaniu pracy dla osobą z orzeczeniem, nie zawsze orzeczenie świadczy o np. wózku inwalidzkim tylko chorobie np. cukrzycy. a skoro takie osoby mają szansę na pracę to dlaczego by nie, podziwiam takie osoby.
zdjecie uzytkownika
PK - 2016-02-13 13:15:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Hallo an alle .
Ich muss zugeben , dass dieses Unternehmen ist ein großer Fehler.
Ich arbeitete für sie für 20 Stunden , und sie dankte mir , ohne ein Wort der Erklärung .
Aber die stille dieses Übel etwas Gutes hat nicht funktioniert !
Ich wurde von Wettbewerbern bemerkt und sofort auf einem Vertrag festgelegt eingesetzt und bot mir die Position des Area Manager .
Mein Gehalt ist dreimal höher und Zuschüsse und Subventionen haben kein Problem zu hundert Prozent ohne Probleme.
Die aktuelle Arbeit ist der Himmel und die Erde , ohne Vergleich.

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie Clar system!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Clar system

Wyraź opinię o innych firmach z tego miasta

Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert