brak logo

Clariant Polska Sp. z o.o.

Łódź

Opinie o Clariant Polska Sp. z o.o.

rus 2015-03-30 22:03
pozytywna firma, niezly socjal, platne nagodziny, przyjazni ludzie
2
Mimi 2016-02-04 19:44
Cześć, ja właśnie zaczynam niedługo pracę w Clariancie. Mam nadzieję, że współpraca będzie układała się dobrze i zostanę na dłużej. Mam szczerą nadzieję, że Clariant nie jest tak bardzo korpo jak większe firmy, bo właśnie uciekam od wyścigu szczurów...to nie dla mnie.
pga77 2016-03-29 12:34
Jestem po dwóch rozmowach w Clariant w tym jedna w Aleksandrowie Łódzkim. Zostałem przyjęty i niedługo zaczynam. Był także test kompetencji i wiedzy dla mnie o średnim poziomie trudności. Podeście do kandydata bardzo indywidualne i dopasowane do predyspozycji i doświadczenia aplikującego. Interview bardzo ciekawe - fakt znajomość ang/niem na poziomie B2 to minimum ale mam wrażenie ze zamieniam korpo na fajną globalną firmę. Daje się wyczuć miłą atmosferę i brak wyścigu szczurów. Co do reszty to zobaczymy ale mam dobre przeczucia. Jestem specjalista wyższego szczebla o twardych umiejętnościach.
8
am 2016-03-29 12:57
Ja również niedługo zaczynam, fakt, bardzo fajne rozmowy, na wysokim poziomie.
Jestem dobrej myśli :)
3
do Migel 2016-04-23 22:55
Migel, jeśli zastanawiasz się nad stanowiskiem bo "podobno dają dobrą podstawę" to Ty się w ogóle zastanów gdzie rekrutujesz...to nie hipermarket. To poważna firma, gdzie liczy się doświadczenie w danym obszarze i dobra znajomość języków. Specjalista księgowości z 2 językami z doświadczeniem dostanie ok 2500 - 3000zł netto, ale rekrutacja łatwa nie jest. Znajomość języka nie oznacza wydukania kilku zdań tylko faktyczną komunikację w danym języku na dobrym poziomie. Z plusów: bardzo fajni leaderzy zespołów i kompetentna wyższa kadra zarządzająca. Z minusów, czasem trudno znieść fochy i sposób pracy obcokrajowców, którzy "wszystko wiedzą" ... ;) ale można się przyzwyczaić. Z dodatkowych rzeczy dodam, że firma naprawdę dba o pracowników.
1
do Migel 2016-04-23 22:55
Migel, jeśli zastanawiasz się nad stanowiskiem bo "podobno dają dobrą podstawę" to Ty się w ogóle zastanów gdzie rekrutujesz...to nie hipermarket. To poważna firma, gdzie liczy się doświadczenie w danym obszarze i dobra znajomość języków. Specjalista księgowości z 2 językami z doświadczeniem dostanie ok 2500 - 3000zł netto, ale rekrutacja łatwa nie jest. Znajomość języka nie oznacza wydukania kilku zdań tylko faktyczną komunikację w danym języku na dobrym poziomie. Z plusów: bardzo fajni leaderzy zespołów i kompetentna wyższa kadra zarządzająca. Z minusów, czasem trudno znieść fochy i sposób pracy obcokrajowców, którzy "wszystko wiedzą" ... ;) ale można się przyzwyczaić. Z dodatkowych rzeczy dodam, że firma naprawdę dba o pracowników.
Gal Anonim 2016-10-13 22:07
W końcu normalna międzynarodowa firma, a nie korpo-piekiełko. Fajni liderzy (pewnie fajni, bo im nikt każe głupot robić "dla zasady"), elastyczny czas pracy, logiczne decyzje, odważne decyzje managementu - ale nie pozbawione sensu. Socjal i pensja - standard. Pensja do uzgodnienia - wg kompetencji i potrzeby. Jeśli ktoś nie ma doświaczenia i uważa, że skoro zna angielski i drugi język, to jest panem świata - to się rozczaruje - w tej firmie każdy zna minimum 2 języki obce. Żeby dostać lepszą pensję, trzeba mieć pojęcie i doświadczenie. Atmosfera pracy jest ok, dobro i potrzeby pracownika się liczą, są rozmowy z managerem, rzadko się zdarzają sytuacje na ostrzu noża. Przy faux pas, olewaniu pracy etc - wylatujesz. Sprawa prosta. Nie ma swiętych krów. Są migracje, szkolenia również zagraniczne, bardzo dużo projektów. Pensja na start bez doświadczenia około 2500 netto, z doświadczeniem 3000 około, z 3-5 letnim doświadczeniem do 3500 zl netto, jeśli chodzi o specjalistow. HR-y mają bałagan i nie ogarniają - ale to w zasadzie w każdej korporacji w Łodzi. Chyba w kadrach pracują specyficzni ludzie po prostu... bardzo polecam, pracuję już rok i jest super.
2
Jm 2016-10-13 22:37
Dokładnie tak, firma jest normalna i dość sensowna, można tutaj się wiele nauczyć i mam nadzieję, że będzie istnieć
1
maria 2016-11-09 21:20
Niby wszystko fajnie, niezła kasa, socjal, płatne nadgodziny. Ale jesteś niewolnikiem. Radzę omijać Order Management, fatalnie zrobiona migracja procesu, ludzie masowo uciekają. Praca 13 godzin dziennie, w weekendy. Jeśli masz życie poza pracą, pasje i zainteresowania to nie warto się sprzedawać.
14
ciocia 2016-12-29 17:30
Trudno powiedzieć, na pewno w miare dobra pensja ,ale bardzo absorbujaca praca,firma idzie w kierunku typowego korpo ,gdzie liczy się KPI , bałagan
6
drive 2017-03-01 21:17
Odradzam. Chyba, że nie chcesz mieć życia prywatnego. Jak powyżej-nie warto sprzedawać się za owoce raz w tygodniu ;)
13
Clariant Polska Sp. z o.o. 2017-03-23 09:08
Drogi @drive dziękujemy, że podzieliłeś się swoją opinią. Specyfika naszej pracy wymaga pracy w godzinach nadliczbowych w określonych dniach miesiąca. Doceniamy i dziękujemy naszym pracownikom za wyrozumiałość i zaangażowanie w takich sytuacjach.
3
Pipi L 2017-04-16 22:44
Komentarz dot. pracy w LOGISTYCE (inne działy niekoniecznie)

Plusy: możliwości rozwoju, niezłe wynagrodzenie (jeśli wynegocjujesz na początku), stabilność

Minusy: monitoring z każdej strony, słaba kadra zarządzająca (brak odwagi do podejmowania decyzji i niestety brak kompetencji / wiedzy), podwyżki właściwe nierealne do wynegocjowania, składane obietnice bez pokrycia, robienie problemów ze zwolnień lekarskich, ogromna ilość pracy - intensywnie i wymagająco, nadgodziny (choć owszem płatne, czasem po prostu masz już dość)

Podsumowanie: jeśli nie masz rodziny, uwielbiasz pracować i chętnie pracy poświęcasz swój wolny czas - jest to miejsce dla Ciebie! Natomiast jeśli cenisz swoje życie osobiste i towarzyskie oraz lubisz wiedzieć z wyprzedzeniem daty wyjazdów służbowych - nie ryzykuj - nic dobrego Cię tu nie spotka
11
babcia 2017-04-25 22:12
Prawdą jest to co napisała Pipi L.
12
Bozena 2017-04-27 07:30
Chętnie podzielę się także swoją opinią o pracy w firmie Clariant w Dziale Logistyki.
Jest to stosunkowo nowy dział. Powstał niecałe 2 lata temu. Z uwagi na ilości obsługiwanych regionów i krajów praca jest wyzwaniem, ale właśnie dzięki temu zakresowi i pracy zespołowej każdy pracownik ma możliwość rozwijania swoich kompetencji w zakresie szeroko rozumianego procesu Order-to-Cash, wprowadzania rozwiązań i usprawnień, pracy w środowisku wielokulturowym czy rozwijania znajomości języków obcych. Bezcenną wartością są szkolenia.
Do każdego pracownika podchodzi się bardzo indywidualnie. Jest miejsce na dialog i szukanie rozwiązań, jeżeli wymaga tego sytuacja. Ze swojej strony polecam pracę w firmie Clariant.
6
Pawel 2017-04-27 21:39
Jeśli mówimy o płacach i warunkach pracy to moim zdaniem Clariant wyróżnia się bardzo pozytywnie spośród innych pracodawców i SSC w Lodzi. Clariant to organizacja ucząca się i dynamicznie rosnąca, dlatego dla osób które chcą się rozwijać, jest tutaj wiele inicjatyw i treningów, firma chętnie inwestuje w pracowników. Oczywiście jest dużo pracy i wyzwań, ale sprawia to że jest jeszcze ciekawiej. Jest sporo transferów wiedzy i wyjazdów zagranicznych szczególnie w szybko rosnącym dziale Logistyki. W niektórych zespołach zdarzają się nadgodziny w innych nie, ale firma szanuje potrzebę Work Life Balance i dba o pracowników. Jest też sporo spotkań integracyjnych etc…Warto dać sobie szansę, dołączyć do zespołów i samemu się przekonać jak jest.
6
Adam 2017-05-06 11:19
Do Pipi
Praca w logistyce nigdy i nigdzie nie będzie łatwa, praktycznie codziennie zdarzają się wyzwania i niespodzianki, ale przecież jest to cała frajda z tej pracy i dlatego też zarabia się tu więcej niż w innych branżach.
Jeśli ktoś szuka pracy, w której chce tylko przesiedzieć 8 godzin to stanowczo odradzam.
Dla osób ambitnych firma ma otwarte ramiona, liczne szkolenia, dofinansowania kursów językowych, nagradza za inicjatywę, są zagraniczne transfery i inne bonusy... zdecydowanie ponad łódzki standard.
Co do działu - nadgodziny są sporadyczne i płatne, a zaskakiwanie częstymi zwolnieniami lekarskimi nigdy nie jest miłe dla osób, z którymi się pracuje. Co do kadry menadżerskiej budowali dział praktycznie od zera więc odwagi im nie brakuje, a dodatkowo każdy z nich ma wieloletnie doświadczenie w branży więc szczerze nie zgadzam się z Twoją opinią.
3
Jack Strong 2017-05-28 22:22
Faktycznie nie jest tak źle, jak nie którzy próbują to przedstawić. W takich firmach trzeba umieć żyć, jeśli się tego nauczysz to przetrwasz. Po prostu nudna praca biurowa. Nie ma większego znaczenia jaki dział ponieważ jest to klepanie w SAP i Outlook. Związku z tradycyjnie postrzeganą logistyką praca ta nie ma żadnego. Logistyk z firm produkcyjnych i dystrybucyjnych bez problemu poradzi sobie w Clariant Services, ale odwrotnie to nie zadziała. Prawdziwy magazyn zje teoretyków z SSC w kilka dni, a swoje instrukcje będą mogli odłożyć na półkę wraz z Opowieściami z Narnii.
7
Niewolnica logistyki 2017-06-03 14:18
Postaram się aby moja opinia była obiektywna- praca dotyczy działu logistyki

Plusy: liczne szkolenia, dofinansowanie do języka obcego - Nie języków tylko języka zaznaczam!- niewielkie bo musisz dopłacić of koz:) , nauczysz się dobrze systemu SAP, dobre szkolenia onboardingowe- każdy nowy pracownik ma czas na naukę, firma nie wrzuca ludzi na głęboką wodę pod tym względem, wyjazdy zagraniczne- musisz być elastyczna/elastyczny- z dnia na dzien dowiadujesz się o wyjeżdzie - aczkolwiek nie zawsze
Minusy- słowo mówione nie równa się słowu pisanemu, więc jeśli coś ustalasz z managierem , pamiętaj zawsze na mailu, bo póżniej Ci powie, że nie było takiej rozmowy, brak asertywności ze strony managerów , czyli godzą się na wszystko co mówi im zarząd w Szwajcarii :) przekłada się to na natlok pracy, jak już wspomniano bardzo duża ilość pracy, nie raz nie do ogarnięcia, więc idziemy na ilość a nie jakość , pamiętaj musi być TANIO!! , brak umiejętności " soft skills " niektórych managierów, częste używanie niecenzurowanego słownictwa przez jednego managiera , nie będę mówiłą kogo, bo szkoda na to nerwów, wynagrodzenie - tak jak mówiła pipi lan- zgadzam się jak się dogadasz tak masz, nie licz na duże podwyżki, owszem są obietnice ale nic poza tym, obietnice służą to tego aby Cię zmotywować i wycisnąć z Ciebie wszystkie soki jak z Cytryny! , jedna uwaga odnośnie zarobków: bardzo duże różnice między wynagrodzeniami, czyli jedna osoba ma biede pracując w tej firmie druga eldorado,
Ponadto chciałabym podkreślić , iż wypowiedzi Paweł, Bożena i Adam to kadra zarządzająca- jedna uwaga: przydałoby się pisać bardziej obiektywnie a nie w samych superlatywach
i jeden Hit: w tej firmie właściwie na wszystko mówi się challenge i że będzie super- nie do końca jest....
dużo do poprawy ...,
Podsumowanie: Jeśli nie masz doświadczenia a znasz język niemiecki, hiszpanski czy inny europejski, firma jest otwarta na takich ludzi ktorzy chcą je zdobyc, zarobki jak łódzki rynek całkiem niezłe - ale szczegóły w minusach, moja ocena to 4-.

Pozdrawiam,
Niewolnica logistyki

13
Worker 2017-06-05 23:37
Praca dla lingwistow, a nie dla logistyków czy osób logicznie i analitycznie myślących niestety. Można biegle znać język europejski ale mieć dyskalkulie i Clariant czeka z otwartymi rękami. Proponuję korektę profilu kandydata dla dobra biznesu.
11
Niewolnica Logistyki 2017-06-07 17:07
" zarabia się więcej niż w innych branżach " - nie prawda ,w informatyce zarobisz więcej, " przesiedziec 8 godzin tylko - nie rób z siebie woła roboczego Polaku zacznij się szanować ! 8 godzin to pełen etat ? Może jesteś pracoholikiem? Ale ... Nie każdy jest ...." Ponadto dziki standard -owszem ale pamiętaj jak duże są różnice w zarobkach w tej firmie na tym samym stanowisku ,
Pozdrawiam ,
Niewolnica Logistyki
7
Michael 2017-06-14 21:28
Niewolnico Izauro - czy gdyby firma dołożyłaby Ci kilka stówek to byłabyś zadowolona ?
2
Niewolnica Logistyki 2017-06-16 09:44
Do Michaela : jedna uwaga nie jestem Izaura , a po drugie to się szanuję więc o podwyżkę nie proszę .
2
Stefania 2017-06-30 06:21
Michael, niewolnica nie pisała o swoich zarobkach tylko ogólnie, że są bardzo zróżnicowane za tą sama pracę. Poza tym pokazała pracę logistyce dość obiektywnie, nadmieniła dobre rzeczy i bolączki.
6
seku 2017-09-14 16:30
Cześć,

Czy ktoś może napisać o zarobkach w dziale logistyki? Projekt SSC z góry nastawiony jest na obniżanie kosztów poprzez centralizacje procesów, a co za tym idzie niskie pensje - stąd moje pytanie...
Posiadam 8 lat doświadczenia w branży logistycznej zdobyte u dwóch liderów rynku i przyznam szczerze, że test z wiedzy logistycznej podesłany do rozwiązania był w skali trudności od 1 do 10 na poziomie 1+...

Pytanie zatem nasuwa się czy są szanse na rozwój i zarobki dla osób z takim doświadczeniem czy też dział bardziej rekrutuje osoby "świeże" w branży na co wskazywać może poziom testu...?

Zostaw swoją opinię o Clariant Polska Sp. z o.o. - Łódź
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Clariant Polska Sp. z o.o.