logo Orange Logistics

Orange Logistics

Katowice

Opinie o Orange Logistics

Spedytor 2017-05-23 23:00
Nie idźcie do tej firmy, to nie jest przypadek że jest taka rotacja w tej firmie. Co ciekawsze aż taka gorliwość obecnych pracowników w bronieniu pracodawcy jest już na wstępie zastanawiająca.
8
Nowyy 2017-05-24 10:41
W 100% popieram.
Radek 2017-05-24 12:23
Może najprościej mówiąc, ludzie pracujący w Orange Logistics, są zadowoleni ze swojej pracy ? No ale lepiej do tego dorobić swoją filozofię ;) Pozdrawiam
1
On 2017-05-29 20:00
Praca jak praca, nie ma co w samozachwyt popadać. Najważniejsze ze kasa na czas, bo ci z tego ze gdzie indziej jest łatwiej jak sie trzeba o pieniądze prosić. Szef wyrozumiały, jak robota sie kręci.
2
Obserwator 2017-06-14 17:33
Jeśli chodzi Orange Logistics, jest to firma marżowa, duża dynamika, znaczy że jeśli znasz jakiś język a spedytorzy nie, to możesz liczyć, że będzie z każdą sprawą przychodzić (dobrze, źle) wsparcie od Teamleaderów jest. praca generalnie polega na opowiadaniu tego co klient chce usłyszeć , przykład pana Biel który miło ci powie przez telefon "dzień dobry", ale jak się zaczniesz bardziej denerwować to "spier...", żenada, omijać. Komunikacja w firmie, to temat na którym można się rozwodzić, i generalnie to że firma jest wstanie utrzymać klientów jest dla mnie niesamowite, irytujące, że ludzie (spedytorzy) są zakręceni wokół własnych spraw i mało co są pomocni, no chyba że im się to opłaca, dużo nerwowości, łatwo się zmęczyć. Szefa interesuje tylko wynik, a nie poziom zaangażowania.
Jeśli jednak ktoś, chcę zobaczyć jak wygląda praca na spedycji to warto się przekonać i zdobyć nowe ciekawe doświadczenie w tej branży.
Inaczej szukać warto innej pracy
Sternik 2017-06-16 09:31
Obserwator, są inne firmy nie nastawione na wynik np Praktiker:) Poczytaj ciekawa lektura...
Asiaa 2017-06-21 11:17
Zdecydowanie praca jest ściśle związana z osiąganiem wyników w sprzedaży, od tego też uzależnione jest wynagrodzenie... ale czy coś w tym dziwnego, to praca w spedycji , w każdej wygląda tak samo, kwestia tego w jakiej firmie się pracuje, bo to wpływa na atmosferę. w Orange Logsitics nie można powiedzieć że jest ona zła czy nerwowa, jeśli wiesz co robisz i masz na to pomysł, a przede wszystkim potrafisz prowadzić rozmowy z klientem- to jesteś we własciwym miejscu. Tak jak wspomniał kolega obserwator, warto się przekonać jak taka praca wygląda, taka branża :) . Co do tej ,,nerwowości,, to jak w każdej firmie na początku w zależności od podejścia, jest mniej lub bardziej nerwowo, każdy chce się wykazać i osiągać dobre wyniki na start :) Z czasem jest coraz luźniej, buduje się stałe relacje z klientem i przewoźnikiem a to otwiera wiele możliwości. Praca jak praca, a branża pozwala zarobić, co dzisiaj nie do końca mogą zaoferować pracodawcy. Dodam że pracuję rok z hakiem, początek faktycznie nie był najłatwiejszy ale szybko się odnalazłam i teraz mam swój system pracy, bez nerwów a wyniki są niezłe :)
AnnaZ 2017-06-22 09:20
Nie pracuję w Orange ale kiedyś składałam tam aplikację, koleżanka się dostała, pracuje tam pół roku, bardzo sobie chwali, szkoda że mi nie poszło, teraz kończę kurs j. angielskiego i będę próbowała ponownie na spedytora międzynarodowego :)
Call my name 2017-07-18 00:06
Witam, chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami nt tego pracodawcy:
1. Rozmowa kwalifikacyjna - dosłownie kilka zdań, każdy chyba przechodzi do 5 dniowego 'stażu'.
2. Szkolenie - 15 minut z obsługi transa oraz teleroute, jeżeli nie ogarniesz to możesz po 30minutach iść do domu.
3. Sprawdzanie NIPów firm, nie zawsze spedytor, który się Tobą 'opiekuje' ma czas na sprawdzenie NIPu.
4. W ciągu tych pięciu dni musisz sprzedać 5 ładunków (jak sprzedasz 3/4 to dostaniesz robotę)
5. Sprzedaż ładunków to nie jest tak prosta sprawa jak mi się wydawało. Udało mi się sprzedać 1 ładunek i zrezygnowałem, bo z pracą spedytora miało to mało wspólnego.
6. Ludzie są bardzo fajni, atmosfera super, natomiast byłem świadkiem jak została bardzo brzydko potraktowana jedna dziewczyna. Miała dobrą marżę i cały czas pracowała, 3 miesiąc jej własnie leciał. Z dnia na dzień została wyrzucona :/
7. Jeżeli szukasz czegoś na 1-3 miesiące to warto spróbować, ja mimo tego, że zrezygnowałem to cieszę się, że tam poszedłem, bo nauczyłem się kilku ciekawych rzeczy i zobaczyłem jak wygląda praca spedytora.
8. Zastanawiające są te wszystkie spółki tej firmy. DTL, PKS24 etc.
9. Baaardzo duża rotacja pracowników. Zresztą wystarczy wejść na OLX i zobaczyć ile codziennie dodaje ogłoszeń.

Moja ocena ogólna to 5/10.
Plusy:
+ dobre zarobki
+ fajna atmosfera
+ dobry dojazd z Katowic/Sosnowca
+ ciekawa praca
Minusy:
- stres
- traktowanie przez pracodawcę
- staż
- umowa zlecenie na 3 miesiące
- duża rotacja pracowników
3
Tomek 2017-07-21 10:10
A jaki miałeś kontakt z prezesem że podałeś jako minus ,,traktowanie przez pracodawcę,, :) ? Stres ? No chyba jest związany z każdą nową pracą. Ale najbardziej nie rozumiem tej wzmianki o zwolnieniu osoby ,która wyrabiała marżę ? No bez przesady, a czemu by to miało służyć :)? Dzięki za opinię , miło słyszeć że atmosfera jest w porządku, niestety co do reszty wypowiedzi to trudno się zgodzić, rozumiem też że pojawiły się problemy wynikające z samego systemu pracy, spedycja to branża, która nie jest i nie będzie łatwa, trzeba posiadać wiele cech, które należy wdrożyć do codziennej pracy. Posiadamy również dział handlowy , który również stale się rozrasta, można spróbować swoich sił w pozyskiwaniu klientów. Dzięki wielkie za opinię, mamy dzięki temu sygnał że niektóre informacje są sprzecznie odbierane przez pracowników :) Pozdrawiamy !
Dominika 2017-07-22 10:13
@Tomek a możesz odnieść się do kwestii umowy zlecenia? Skoro przez pierwszy trzy miesiące jest umowa zlecenie to na jakie później zatrudnienie może liczyć osoba, która ubiega się o pracę w firmie?
Tomek 2017-07-24 11:17
Każda osoba po umowie na okres próbny, zostaje zatrudniona na umowę o pracę (jeśli oczywiście odnajduje się na swoim stanowisku i osiąga założone wyniki) . Jeśli okaże się że dany pracownik w trakcie trwania umowy próbnej osiąga założone cele i przykłada się do powierzonych obowiązków, może otrzymać wcześniej umowę na stałe. Staramy się wychodzić na przeciw oczekiwaniom pracowników więc zawsze jesteśmy otwarci na dialog z pracownikiem . Osobiście przeglądam wiele opinii i na temat naszej firmy jak również firm konkurencyjnych na terenie całego kraju. Wszędzie schemat jest podobny a zarzuty ze strony pracowników się pokrywają. Więc dla wyjaśnienia po raz kolejny :) , nie jest nikomu na rękę nakręcanie rotacji pracowników. Jak w każdej firmie podstawą jest budowanie stałej, zgranej grupy pracowników, którzy wspólnie realizują cele przedsiębiorstwa. Więc zatrudnianie pracownika na 3 miesiące i zwalnianie go po tym okresie jest naprawdę bezpodstawne i mija się z tym założeniem :) W firmie pracuje blisko 150 osób na tą chwilę (mówimy tu o całej strukturze ) , można zatem stwierdzić stanowczo iż ta liczba nie jest dziełem przypadku :)
Tomek 2017-07-24 14:02
I jeszcze ważna kwestia, odnośnie ogłoszeń o pracę w internecie np. w OLX, każdy leader rekrutuje pracowników do swojej grupy, one z kolei stale się powiększają więc to chyba uzasadnione. Dlatego też w najbliższym czasie, planowana jest zmiana siedziby na większą, również na terenie Katowic.
(usunięte przez administratora) więcej tutaj ;)
Ona 2017-07-25 10:51
Byłam tam na rozmowie o prace na asystentke spedytora. Zaoferowali 5 dni probnych ZA DARMO i albo wezma albo nie. Zenada. Predzej czy pozniej ktos ich zglosi bo wszem i wobec wiadomo ze NIE WOLNO brac pracownikow na "probe" za darmo. Po to sa umowy na okres probny. Oczywiscie mnie chcieli ale ja nie bede komus odwalac roboty przez 5 dni i potem czesc. Pewnie wezma sobie takie 4 osoby w miesiacu i wszystko obdzwonione (sprzedaz ladunkow).
Nie polecam. Kazda szanujaca sie firma oferuje umowe na okres probny od razu a nie chodz fo nas za darmo a potem... zobaczymy ;).
1
Ona 2017-07-25 10:56
Ale atmosfera i rozmowa kwalifikacyjna jak najbardziej ok. Nie czulam sie jak ktos nizszego szczebla jak to na niektorych rozmowach bywa ze pracodawca uwaza sie za nie wiadomo kogo. To musze przyznac. Jesli ktos ma czas i chec dojezdzac za darmo to jak najbardziej.
Janusz 2017-07-26 08:32
Te 5 dni to tak naprawdę coś na zasadzie ,,dni otwartych,, i jest to skierowane do pracownika, aby przekonał się jak wygląda praca spedytora, gdyż jest ona specyficzna. A sprzedaż ładunków to forma badania kompetencji potencjalnego pracownika, nigdy nie było to traktowane w formie ,,darmowej siły roboczej,, , tak jak było wspomniane wcześniej, jeśli w tym okresie 5 dni (lub wcześniej) pracownik wykazuje się zaangażowaniem i stwierdzi że to praca dla niego, może poprosić o umowę wcześniej. Nie spotkałem się tutaj z negatywną opinią osoby, która odnalazła się w tej branży lub została w zespole.
,,Pewnie wezma sobie takie 4 osoby w miesiacu i wszystko obdzwonione (sprzedaz ladunkow). ,, a to już w ogóle zabawne, zanim pracownik się wdroży i jego praca zacznie się w jakimkolwiek stopniu zwracać, nie mija 5 dni a 2-3 miesiące ;) . Haters gonna hate :)
2
Ja 2017-07-26 10:24
A to dlaczego na innych staowiskach tez jest 5 dni za darmo? Mam sie przekonywac czy odpowiada mi praca przy biurku np? Gdzie tak jest ?
1
Tomek 2017-07-27 09:38
A gdzie jest powiedziane że to jest za darmo ? Po przepracowanym miesiącu wynagrodzenie za ten okres jest wypłacone normalnie. Dlatego jest rozmowa kwalifikacyjna, aby dopytać o jak najwięcej i podjąć decyzję przed rozpoczęciem pracy, można też napisać do nas na facebooku i również pytać o szczegóły pracy . To nie jest praca sezonowa, zależy nam na długofalowym zatrudnieniu specjalistów, którzy są za swoją pracę , naprawdę dobrze wynagradzani.
Adam 2017-07-28 14:19
Skutecznie odzyskuję należności od Orange Logistics, LKW Fredrich, PAX LOGISTICS, PKS24, SCHNAIDER GROUP, DTL. tel 14 670 41 26, 602 716 517 adamkancelaria@poczta.fm
tenPiotrek 2017-07-31 11:14
Pół roku temu przeprowadziłem się do stolicy i rozpocząłem pracę w konkurencyjnej firmie, teraz dopiero doceniam pracę w Orange, jeśli macie okazję spróbować swoich sił w tej firmie, to nie powinniście się zastanawiać, wszędzie obiecują złote góry a w praktyce wychodzi zupełnie co innego, atmosfery w orange nic nie przebije, a zarobki też były bardzo przyzwoite. Piwne piątki i wyjścia z ludźmi z pracy na miasto, bezcenne :) Pozdrawiam całą ekipę.
Marek 2017-07-31 12:18
Właśnie wysłalem CV, jak praca wygląda tak jak ostatnie zdjęcia i filmik z facebooka, to chyba jeszcze nie trafiłem na taką firmę na śląsku :D . Ktoś napisze coś więcej ? Czy atmosfera cały czas jest taka ? :) .
Tomek 2017-07-31 12:39
To akurat materiały z małej imprezy firmowej, organizowanej w każdy ostatni piątek miesiąca :) Ale atmosfera na co dzień jest równie luźna jak na tym materiale, oczywiście bez tych dodatkowych ,,rekwizytów,, :)
Call my name 2017-07-31 18:51
Chodziło mi przede wszystkim o podejrzane spółki-córki. Wystarczy spojrzeć jaka tam jest rotacja (codziennie 5-7 ogłoszeń na olx i pewnie nie tylko tam). 5 dni próbnych to wygląda jak staż na dział handlowy, a nie na spedytora! Firma ta 'przekleja' oferty z telerouta na transa z innymi lokalizacjami. Gdyby wprowadzić jakieś regulacje prawne to zarobki tej firmy zmniejszają się drastycznie. Wystarczy zapytać prawdziwych firm TSL co sądzą o Orange Logistic. Jeszcze raz powiem, że ludzie są na prawdę super i atmosfera też.
Nie mam zamiaru wymieniać danych dziewczyny, która została tak potraktowana, ale powiem, że było to slabe z Waszej strony.
2
Tomek 2017-08-01 08:41
Tak wygląda przygotowanie w trakcie tych dni próbnych, wystarczyło pogadać z pracownikami, żeby dowiedzieć się że później dostaje się własne auta do prowadzenia (logiczne jest to, że nie dostają ich pracownicy w pierwszym tygodniu, ponieważ firma jest związana kontraktami z przewoźnikiem), i to właśnie w trakcie tych 5 dni mamy okazję zobaczyć na czym praca polega (sam schemat realizacji zleceń), zaplanować ładunki i nawiązać kontakt z firmami oraz przewoźnikami, przy okazji sprawdzając się w tych warunkach - usłudze. Co do ogłoszeń o pracę zamieszczonych w sieci, pisałem również wcześniej na temat zmiany siedziby firmy na kilku kondygnacyjny biurowiec w Katowicach, logiczne jest zatem iż aktywna rekrutacja jest ściśle związana ze wzrostem liczby stanowisk, jakie zostają otwarte z tej okazji (planowany jest wzrost zatrudnienia nawet o 50-70%- przy prawie 150 pracownikach, 5 ogłoszeń na OLX to raczej mało - czysta matematyka ;) Co do opinii wśród innych firm... nie ma pozytywnych opinii na temat żadnej firmy spedycyjnej, taka branża. I nie jest to akurat spowodowane metodami działań firm spedycyjnych, bo te funkcjonują wszędzie identycznie. I co do tego nieszczęsnego zwolnienia, to naprawdę nie było w firmie przypadku bezpodstawnego zwolnienia kogokolwiek, i to akurat wiem lepiej ;)
Patka 2017-08-01 16:15
Byłam na rozmowie. Moim zdaniem bardzo jasne warunki. Umowa na trzy miesiące to standard. Nie wiem gdzie obcemu, nisprawdzonemu pracownikowi dadzą od razu na stałe. Bądźmy poważni. Warunki wydają się w porządku. Nie mam doswiadczenia w branży, dostałam szanse zdobycia doświadczenia. Nie podoba mi się ten pieciodniowy - bezplatny- staż szkoleniowy. Ale jest możliwość zarobienia juz w tym momencie premii. Wiec cos za coa. Dla mnie jest ok. A jak będzie to się okaże.
1
Anonimka 2017-08-02 11:52
Ja jestem już w trakcie 3ciego dnia, mam 2 ładunki i każdy mnie chwali :) ,ten tydzień stażu jest wypłacony w przypadku jak ktoś zostanie na miesiąc w firmie z tego co mi powiedziano, do tego liczone są premie. Praca jest super, nie mogę narzekać. Wcześniej pracowałam w innej firmie na stanowisku handlowym i było straszne parcie na wyniki, plany z kosmosu, tutaj wszystko jakoś łatwiej idzie, nikt nade mną nie stoi, każdy chętnie pomaga. Ogólnie duży plus, mam nadzieje że tak nie jest tylko na początku , choć rozmawiając z innymi, to tak jest cały czas . Ja polecam, dam znać za jakiś czas jak dalej to wygląda :)
rychu 2017-08-04 13:00
A najlepsze że wypłatę dostaje nie 10-tego , zwykle pomiędzy 5-8, i jeszcze nigdy Sławek nie odmówił mi zaliczki. Bardzo mi się to podoba:)
RobRt 2017-08-07 15:34
Jak dla mnie również praca ok. o pieniądze nigdy sie nie prosiłem, a zarobić można nieźle, tylko trzeba mieć dobre nastawienie do pracy i wszystko się układa jak należy :)
Pezary Cazura 2017-08-09 19:29
Ja bardzo polecam firmę, można zdobyć fajne doświadczenie samemu nie posiadając bogatego życiorysu. Praca jest ciekawa i interesująca, atmosfera jest wesoła, każdy chętnie pomaga. Chciałbym tutaj zostać na dłużej ale jak będzie czas pokaże, nawet jeśli się nie ułoży będę miło wspominał.

Jak dla mnie same plusy, jeszcze raz polecam każdemu spróbować.
2
Rafał 2017-08-10 08:22
Byłem wczoraj na rekrutacji, fajnie że w trakcie rozmowy mogłem wybrać czy chciałbym pracować w dziale handlowym lub spedycji, rozmowa bardzo luźna i przyjemna, zero stresu. Do tego wszystkiego atmosfera w firmie, widać że wszyscy się dobrze dogadują, i biorą pracę na wesoło :) Czekam na odpowiedź, dam znać jak się dostane .
1
Dominika 2017-08-13 12:51
@Rafał czyli proces rekrutacyjny w Orange Logistics składa się z jednego etapu, który jest rozmową? To rozmowa z osobą z działu HR? Możesz opowiedzieć coś więcej? To bardzo stresujący moment dla wielu - twoja opinia może im pomóc.
Rafał 2017-08-16 08:09
Cześć, ja miałem rozmowę z liderem zespołu spedycji, z tego co widziałem jest kilka grup, młody chłopak, rozmowa bardzo luźna nie ma się czym stresować :) po tym etapie zadzwonili do mnie już bezpośrednio że mam przyjść na okres próbny, ale podobno w niektórych przypadkach wzywają na drugi etap, gdzieś też to czytałem.
1
Enginer 2017-08-18 12:39
Pani Basiu,
W mojej ocenie mentalność nie, których pracodawców jest bardzo skrzywiona. Grupa pracodawców ma sprecyzowane oczekiwania wobec przyszłych pracowników a mianowicie paradoks sprzeczności, potrzeba zatrudnienia pracowników z kilkuletnim doświadczeniem a jak chodzi o wynagrodzenie to traktowanie pracownika jako Świeżaka, proponowanie minimalnego wynagrodzenia dla osób z doświadczeniem, ręce opadają a do tego żadnych bonusów, tylko wyzysk..

Pozdrawiam
Enginer
Tomek 2017-08-21 14:24
Doświadczenie nie jest wymagane to pierwsza sprawa, druga - kto wspomniał że nie ma żadnych ,,bonusów,, ? Funkcjonuje bardzo rozbudowany system premiowy. Nie rozumiem skąd te wszystkie zarzuty.
Jaaaa 2017-08-23 10:35
A na czym dokładnie polega praca? Dzwonisz do klientów czy kontaktujesz się mailowo?
Dominika 2017-08-23 10:41
@enginer, dziękuje za odpowiedź. Odnośnie etapu rekrutacyjnego, można przeczytać wywiad z kierownikiem Orange Logistics, w którym mówi on o 2 lub 3 etapach rekrutacji, oraz o tym, że od początku przedstawiane są wszystkie warunki pracy, tak żeby od początku każdy mógł ocenić, czy chce pracować, czy nie. Czy w Twoim wypadku też tak było? Odnośnie zarobków, to w wywiadzie, można przeczytać podobnie tak jak pisał @Tomek, że można liczyć na spore premie. Czy ktoś może to potwierdzić?
Lio 2017-08-31 11:06
Byłem na rozmowie. Pomimo że w ogłoszeniu informacja że umowa o pracę, podczas rozmowy wyszło że ok ale po 3 m-cach "próby" tak to jakieś zlecenia. Na pytanie o warunki pracy,wynagrodzenie, odowiedzi osoby prowadzacej rozmowe rozmyte,ciągłe zmiany tematu. Na sali było kilkanascie osób ,praca pozyskiwanie firm do zlecen przewozów,Giełda Towarowa itp. Typowa logistyka tylko zatrudniajacy albo osoba prowadzaca rekrutacje zatrzymał się mentalnie z 5 lat temu i ciągle myśli że zleceniówki albo inne bajki będą przyciągać ludzi z umiejętnościami i wiedzą.
Dominika 2017-08-31 12:06
@Lio, wiele firm stosuje takie rozwiązanie z umowami. Niestety ale teraz dużo osób, nie sprawdza się na jakimś stanowisku i pewnie dlatego Orange Logistics na początek daje zlecenie, a dopiero po okresie próbny umowę o pracę. Co poza tym firma może zaoferować przy rozpoczęciu pracy?
XXX 2017-09-01 11:46
Witam, ja własnie dostałem się do Orange na okres próbny więc chyba mogę kilka rzeczy dopowiedzieć, na początek jest podstawa + premia od marży ze zleceń, ja dostaję często jakieś zlecenia od innych pracowników, więc nie mogę narzekać, atmosfera jest ciekawa :) wesoło i bez stresu, widać że każdy się dobrze zna a kierownicy nie stoją nad każdym i nie ma parcia na wyniki. Odkąd pracuję odeszły 2 osoby ale rozmawialiśmy i okazało się że to ich pierwsza praca i jeszcze nie radzą sobie w rozmowach handlowych więc stwierdzili że to nie dla nich. Z tego co słyszałem firma organizuje niebawem szkoleniowców stacjonarnych więc poza szkoleniem ze strony kolegów i menagera, będzie jeszcze ktoś od indywidualnej pracy z każdym z osobna. Ogólnie wszystko na plus, pracowałem wcześniej w handlu więc branża nie jest mi obca, na pewno na duży plus atmosfera, zarobki też z tego co wiem są niezłe więc nie można narzekać, najważniejsze jednak, że to duża firma więc praca jest pewna, mimo to nie mam wrażenia że pracuję w jakiejś korporacji.
1
KrzyKrzysztof 2017-09-04 12:15
Dla mnie dużym plusem jest to że jak na tak dużą firmę, Orange nie korzysta z usług pośredników przy zatrudnieniu, dlatego też nie odstrasza mnie ten okres próbny, lepiej zawsze bezpośrednio u pracodawcy mieć jakiś układ niż liczyć na firmę z zewnątrz. Byłem na rozmowie w zeszłym tygodniu, firma wygląda bardzo fajnie, ludzie widać że mają dobre relacje ze sobą. Nie widziałem też żeby jakiś kierownik krążył między pracownikami i patrzał im na ręce, co prawda to tylko moje obserwacje w trakcie 10min, kiedy czekałem na rozmowę, ale wygląda nieźle, liczę że się odezwą, z chęcią bym się przekonał jak wygląda sama praca, tym bardziej że gdzieś tam wśród znajomych słyszałem sporo dobrych opinii.
1
Jola 2017-09-05 08:19
Ja właśnie rozpoczęłam prace w orange wczoraj, narazie fajnie wygląda, pracowałam wcześniej w banku i różnica jest kolosalna, na plus. Widać że nie ma wyścigów między pracownikami, luźna atmosfera i sympatyczni ludzie, każdy stara się pomóc. Dodatkowo firma ma wprowadzić dodatkowy system szkoleniowy z samej pracy i taki typowo handlowy, więc na pewno będzie to fajna możliwość żeby sie nauczyć czegoś nowego. Czekam :) Pracowników jest sporo ale są jakaś imprezy firmowy to będzie okazja poznać większość a to na pewno też się przyda w pracy. Na razie nie chce zapeszać ale jest bardzo fajnie.
1
Radish 2017-09-05 08:38
Ja pracowałem w spedycji w innym mieście, dlatego tutaj dostałem umowę o pracę od razu, więc ludzi z doświadczeniem biorą bez problemu. Co do tych, którzy rozpoczynają przygodę ze spedycją, to akurat znam z poprzedniej firmy, że nie każdy potrafi się odnaleźć a przy takiej ilości pracowników, niestety trzeba mieć rozsądny system rekrutacji :/ wiem że to brzmi dość surowo :) ale możesz mi wierzyć że ludzie z branży ciągną do orange bo oferują naprawde dobre warunki, w te 3 miesiące można się wykazać i przejść na umowę o pracę wcześniej i jest kilka takich osób z którymi rozmawiałem, niestety ze wszystkimi było by ciężko bo w firmie jest na oko ponad 100 osób. Co do zarobków, jak załapiesz temat to można się naprawdę fajnie ustawić, ja od początku robię niezłe wyniki i widzę to w wypłacie, do tego każdy chwali i pomaga, nie to co miałem w poprzedniej firmie, jak było ok to słyszałem tylko że mogło być lepiej i mam się starać bardziej :/ Dodam że zanim załapałem wszystko w starej firmie to trochę czasu minęło ale był niesamowity stres, tutaj widzę że nowi pracownicy nie mają takiego parcia ze strony przełożonych, śmieszne jest też to że poprzednia firma oferowała zlecenie na 1/2 etatu a w pracy byłeś min 6h. Naprawdę nie jest źle, możesz mi wierzyć :)
1
Dominika 2017-09-10 10:44
@XXX, dziękuję za to dopowiedzenie bo to co napisałeś to bardzo przydatne dla innych informacje. A co powiesz o tej umowie, o której rozmawialiśmy wcześniej, rzeczywiście na początek Orange Logistics daje zlecenie, a dopiero później umowę o pracę?
XXX 2017-09-11 08:28
Umowę zlecenie dostają pracownicy bez doświadczenia, zaczynający swoją przygodę w spedycji, jeśli ktoś pracował wcześniej w branży, może od razu rozpocząć na umowie o pracę. w trakcie tych 3ch miesięcy tak naprawdę przygotowuje się pracownika do właściwej pracy - prowadzenia własnych samochodów, tutaj już wiadomo, odpowiedzialność jest większa i ważne są dobre relacje ze swoimi przewoźnikami oraz firmami. Dlatego też w spedycji stosuje się ten etap przygotowawczy, wiele firm oferuje jakieś śmieszne umowy na 1/4 etatu w tym okresie, szczerze wydaje mi się że pełna umowa zlecenie wypada korzystniej, dodatkowo system premiowy również tutaj funkcjonuje tak jak na normalnej umowie. Może się wydawać ale to jest naprawdę sporo wiedzy do przyswojenia i nawet jak ktoś ma bogate doświadczenie w handlu, to będzie musiał zmienić troszkę system pracy. Warto te 3 miesiące wykorzystać na naukę bo jest to taki okres ,,ochronny,, mówię to na podst. własnego doświadczenia, również zaczynałem w poprzedniej firmie jako ,,zielony,, pracownik :) i te 3 miesiące ,,luźniejszej,, pracy dały mi bardzo dużo, jakbym został rzucony na głęboką wodę na start to pewnie zraziłbym się i nie miałbym okazji żeby się przekonać do tej pracy :) teraz na pewno nie zamierzam zmieniać branży ani firmy.
ślonzok 2017-09-19 19:21
byłem jakiś czas temu na rozmowie w sprawie pracy, facet który ze mną rozmawiał objechał mnie z góry na dół jak śmiem zmieniać pracę pomimo tego, że pracuję jako telemarketer dla pewnej firmy, jak mu powiedziałem, że mam prawo szukać pracy czy to mojemu obecnemu pracodawcy się podoba czy nawet nie muszę go o tym informować bo po jakiego czorta ma o tym wiedzieć to mi powiedział, że by wszystkim osobom, które ze mną pracują by to powiedział a przy okazji by mnie opierniczył więc jak dla mnie paranoja
dawny pracownik 2017-09-20 11:04
co Wy tu za pierdoły wygadujecie to jesz szok. widze ze dalej sami sobie pozytywne komentarze wystawiacie
zosiasamosia 2017-09-20 13:52
hahaha musiałam to 3 razy przeczytać żeby zrozumieć o co chodzi... :D Złożyłam wczoraj CV i teraz przynajmniej widzę że nie przyjmują wszystkich jak leci... to już jakiś plus :)
P 2017-09-24 20:53
Szczerze... nie rozumiem niektórych opinii. Ludzie oczekują pracy nie wymagającej od nich żadnego wysiłku, najlepiej żeby całować ich po rękach i płacić im za to grube pieniądze. O Orange mam jak najbardziej dobre zdanie. Praca wymagająca, ale w fajnym zespole, super wynagrodzenie, na czas, uczciwie, także jest rekompensata za wszelkie stresy. Z resztą normalne w tej branży. Chociaż już tam nie pracuje, ze względów zdrowotnych, to bardzo chętnie wrócę jak tylko będę miała taką możliwość.
Mariush 2017-09-25 11:25
Zgadzam się w 200% , ale to może kwestia podejścia, ja już mam swoje lata i pamiętam jak wyglądała praca kiedyś. Aby załapać się na dobre stanowisko trzeba było coś sobą reprezentować, teraz ludzie zaraz po studiach oczekują cudów od pracodawców, wybrzydzając na każdym kroku... Zdaję sobie sprawę że rynek pracy się zmienił przez lata, ale to jak jest teraz to aż mnie przeraża. I tak, pracuję w Orange, i nie jest to post ,,opłacony,, przez pracodawcę ;) wkręciłem do firmy 3ch moich znajomych co świadczy o tym że mogę ją śmiało polecić. Jak ktoś chce pracować, ma łeb na karku i potrafi myśleć strategicznie to świetnie się odnajdzie, no i co dla pracownika bardzo istotne, zarobi fajną kasę bez stresów i gonitwy.
roberto scarvo 2017-09-26 09:59
Dziś widziałem że na facebooku orange wrzucili filmik, na którym widać mniej więcej jak wygląda biuro itp. można sobie sprawdzić wpisując ,,orange logistics,, w google. Swoją drogą fajny pomysł na ten film :D
Zostaw swoją opinię o Orange Logistics - Katowice
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Orange Logistics