logo SPIE Polska Sp. z o.o.

SPIE Polska Sp. z o.o.

Warszawa

Opinie o SPIE Polska Sp. z o.o.

Marek 2015-10-09 23:31
Co sie stało z Kierownikiem Technicznym w Poznaniu?
Odszadł? Zrezygnował?
4
jojo 2015-10-17 20:29
Witam, ja pracuje w SPIE, i nie narzekam, jest O.K pod względem finansowym,socjalnym,oraz ekipa THE BEST, klimat że chce się przychodzić na obiekt.Socjal pełen, gruszka,karta multisport, inne.Praca 8h,wale drzwiami i do domu.Na swoim obiekcie przeszedłem na wyższy LEVEL techniki,o takich tematach jak widziałem czytałem tylko w książkach.
jojo 2015-11-08 16:36
tak poszukują serwisantów jak pisałem wyżej ekipa THE BEST, klimat SUPER pensyjka zawsze na czas, na początek 1.800zł potem ok 2.100zł co jest nawet niezłą kaską.
pozdrawiam.
darek 2015-11-25 10:53
Tyle wam płaca na ile się wycenicie - jeżeli nie potraficie nic zaoferować i sami nie znacie swojej wartości to pracujecie za 2500 na rękę i płaczecie po cichu w kącie że mało przy okazji psując rynek pracy. Zacznijcie negocjacje od 4k na rękę skończcie na 3,2 - 3,5 i wszyscy będą zadowoleni - od tego są rozmowy kwalifikacyjne. To działa w dwie strony nie tylko oni was przesłuchują ale tez i wy macie coś do powiedzenia a nie tylko godzenie się na to co podsuwa pod nos pracodawca. Wiadomo że oni chcą dać jak najmniej a wy chcecie jak najwięcej ale jak się nie potraficie odezwać to skąd maja o tym wiedzieć. I żeby nie było że jestem pracownikiem SPIE - pracuje w innej firmie na stanowisku inżyniera serwisu. Mam pełen socjal, nowy samochód służbowy - również do celów prywatnych, laptop i inne potrzebne urządzenia, wolne weekendy, brak dyżurów i podstawowe wynagrodzenie na rękę x3 od tego o którym tu piszecie. Jestem zadowolony i czuje że pracuje jak normalny człowiek którego praca jest doceniana.
1
Marek 2015-12-21 12:55
Firma szuka Technika Serwisu w Poznaniu.
Czy firma zaczęła już płacić przyzwoicie jak na Wielkopolskę?
1
Irek 2016-01-03 00:22
Standatrowe zarobki Technika obsługi budynku to 2500zł brutto czyli 1800zł na rękę, liczymy na frajerów złaszajcie się, wybierzemy najtańszych, najlepszych, najmłodszych najwierniejszych. najmniej roszczeniowych i kłopotliwych, najbardziej oddanych,pracowitych i najmniej wnikliwych, POLECAM SPIE POLSKA PRACA NA CZAS OKREŚLONY NA CZAS KONTRAKTU, POTEK KOP W D....Ę
3
pracownik 2016-01-15 19:31
Firma jest bardzo w porządku. Każdy ma umowę o pracę, a do tego pełen pakiet świadczeń socjalnych typu multisport, grusza, dodatki do kina, teatru, wyprawki szkolne dla dzieci, ubezpieczenie itd. itp. Bardzo fajna, przyjacielska atmosfera, mega pomocni ludzie i mega zgrane zespoły. Pensja może nie jest najwyższa, a praca czasem monotonna, to cała reszta nadrabia te minusy. Generalnie bardzo fajna perspektywa, w firma z miesiąca na miesiąc powiększa swoje szeregi, co skutkuje tym, iż powoli zaczyna brakować miejsca w centrali :)

Podsumowując, bardzo rzetelny pracodawca, który nie chce nas wydy..ać tylko faktycznie dba o swoich pracowników. Do tego fajni ludzie i dobre warunki zatrudnienia (poza pensją). Do tego lider na rynku FM i Gazela Biznesu. Przychody rosną co roku o około 15-20%.
1
Poznaniak 2016-03-11 22:42
W nawiązaniu do ogłoszenia Specjalista ds. Technicznych - Wielkopolska.

Bydom bejmy to wiaruchna pódzie robic. Bez bejmów to Kuniec Dymbiec ze SPIE.
1
Chasmi 2016-03-21 07:45
Ciekawe dlaczego mój wpis zniknął??? widać rzetelność tego portalu jest dokładnie taka jak sobie życzy "opisywany" podmiot
3
Chasmi 2016-03-21 07:48
Panowie !!! Spie to jest były Hochtief. Spie ma raptem 1-2 lata w Polsce. Poczytajcie również opinii o firmie Hochtief
5
były pracownik hochtief 2016-03-26 19:29
"...utrzymanie w ruchu urządzeń i instalacji technicznych, usuwanie awarii i usterek i wykonywanie planowych inspekcji i przeglądów..."

Pracuje jako technik obsługi już 12 lat.
Do tych powyższych czynności należy jeszcze dodać udrażnianie toalet, różnego rodzaju separatory nieczystości, pompownie ścieków itp. Każdy się przekona na własnej skórze.
20
były pracownik 2016-03-29 07:38
Hmm. A kto wg. Ciebie pójdzie to zrobić? W Chorzowie na Prologis Park (SPIE to obsługuje) kible zatykają się non stop, pompownie sanitarne również. Kto wg. Ciebie to udrażnia? Zapewniam Cię, że nikt z techników niema tego wpisanego w umowie
4
słoń 2016-05-11 07:09
Za udrażnianie toalet to dobra stawka, a w umowie nie musi być wyszczególniony każdy rodzaj wykonywanych czynności, utrzymanie instalacji wod-kan, która jest częścią infrastruktury technicznej należy do obowiązków obsługi technicznej i to jest w umowie. Uwielbiam sugestie mądralińskich, ktorzy twierdzą, że jest źle bo się nikt nie odezwie...
13
lolek 2016-05-17 13:15
To chyba nie w SPIE, no chyba, że masz 0 doświadczenia ale nie sądzę. Standardowy technik zarobi 3500, a może i więcej jak mu się chce pracować. Rynek płaci podobnie,wystarczy poszperać w sieci i popytać...Tu przynajmniej stabilnie i wcale się tak łatwo ludzi nie pozbywają. A przynajmniej pracujesz w firmie szanowanej, i nie na śmieciówkach.
Kolka 2016-06-24 13:55
Proszę napisać o obiektach w Warszawie, które lepsze, które gorsze i stosunki pomiędzy technikami a kierownictwem bo to dla mnie bardzo istotne, bez dobrej atmosfery praca bywa udręką.
pok 2016-08-04 20:31
ciekaw jestem w której grupie dają 10-15 % podwyżki co rok. W mojej było tak, że ile wywalczysz na początku to tyle masz. kolejna podwyżka o max 100-150 dopiero po kilku latach jak się upomnisz i przedstawisz autorski program zwiększenia przez Ciebie zysku, tak by Twoja podwyżka była pokryta z wypracowanego przez Ciebie zysku dla firmy. Bardziej "rozrzutni" są jak się rzuci papiery, ale to już mnie nie interesuje.
10
Były Pracownik 2016-09-30 12:24
Pracowałem - Technik 2600-3500, Lider Techniczny/ Kierownik Obiektu - do 4200, Multisport za 73 zł, gruszka 500-1000 zł, dofinansowanie na kulturę - jakieś grosze, paczki na bachory jak ktoś ma, dofinansowanie do wakacji bachorów, jakieś tam pożyczki czy zapomogi.

Warunki jak wszędzie w "tanim" FM, czyli robisz wszystko sam, bez firm zewn. jeśli to możliwe. Nadgodziny płacone lub do odbioru (różnie). Telefony w nocy - norma, odbierasz i jedziesz do pracy lub wzywasz serwis 24h i wisisz na telefonie, a serwis załatwia awarię jeśli umie.
Jak masz prosty obiekt gdzie wszystko jest wyprostowane, to można siedzieć w biurze i robić papiery (a dużo tego). Jak masz obiekt z problemami - to masz dużo pracy.

Minusem jest całkowity brak wsparcia merytorycznego/technicznego z centrali - zespół na obiekcie jest pozostawiony sam sobie. Specjaliści branżowi w centrali mają inną robotę niż codzienną pomoc obiektom, więc dzwonisz po producentach/dystrybutorach, i kombinujesz, skąd wziąć wiedzę jak ogarnąć coś, na czym się nie znasz (szkoleń brak, lub niewystarczające, lub za mało).

Na obiektach jest zazwyczaj za mało pracowników, bo oferta na obsługę musi być niska (by wygrać przetarg).

Ale jak się sprawdzasz to dostajesz podwyżki i awanse, trzeba się do takiego trybu przyzwyczaić.
Dobra satysfakcjonująca robota jak ktoś jest kumaty i pasuje mu jałmużna (na rynku brakuje technicznych, zarobki powinny być więc wyższe).
27
NJ 2016-09-30 14:14
Widzę, że jeśli chodzi o ogłoszenia z tej firmy, to jest w czym wybierać, generalnie np. jak wpiszecie w google Koordynator/Młodszy Kierownik Projektów Facility Management to wyskoczy Wam całkiem spora liczba dość dobrych ofert z umowami o pracę również
1
Były technik 2016-11-24 08:38
Technicy na niektórych obiektach traktowani są przez liderów i kierowników jak idioci, są nikim. Ważne jest tylko złapanie podwykonawcy i pobranie działki ... Firma z zasadami dobrych praktyk ale kadra wyższa techniczna ma to gdzieś, przykre ...
27
dyletant 2017-01-18 10:34
Mam u nich pracować w Krakowie i zależy mi na informacji jacy ludzie pracują?
Marek 2017-02-16 20:45
Chyba nie da się znaleźć Technika Serwisu w Wielkopolsce za te pieniądze.
Ciekawy 2017-02-20 08:12
Witam, czy Spie ma zapotrzebowanie na nowych pracowników serwisu? Słyszałem kilka dobrych opinii o firmie i mam zamiar aplikować. Może ktoś podpowie ? Na jakie zarobki mogę liczyć jako technik serwisu?
Maja 2017-03-01 08:43
@Ciekawy interesuje Cię tylko praca w Warszawie? Obecnie SPIE Polska Sp. z o.o. poszukuje osób na stanowisko Technik Serwisu, ale nie udało mi się znaleźć oferty pracy dla Warszawy. Ktoś już aplikował na to stanowisko? Jak wygląda praca w tym charakterze?
A.W. 2017-04-11 10:24
Ciekawe opinie, zastanawiam się czy z centrali ktoś to czyta ...
3
Mistrz 2017-04-16 13:45
Spie Polska wciąż szuka osób na stanowisko Technika Obsługi Obiektu . Dlaczego?
łatwo się domyślić, mała kasa warunki kiepskie, wszystkie tego typu firmy co nie mają nic a nic własnego tylko robią usługi u innych tak prosperują Sodexo, FBserwis, Bilfinger, General Property, i wiele wiele innych często amatorkich, wszystkich cechuje to samo zawsze wpis " w związku z dynamicznym rozwojem" szukanie taniego jelenia.
10
Jerzy 2017-04-18 19:54
@Mistrz Myślę, że jesteś w błędzie wysuwając teorię o niskiej płacy i w konsekwencji braku pracownika. A może ten pracownik musi mieć pewne umiejętności żeby pracować na takim stanowisku, nie pomyślałeś o tym prawda?
Maja 2017-04-19 08:45
@Mistrz domyślasz się, czy masz konkretne informacje na temat pracy na tym stanowisku? Bardzo chętnie usłyszymy więcej od osoby, która pracowała w SPIE Polska w tym charakterze.
1
Zainteresowany 2017-05-03 19:06
Osoby które Pracują w SPIE. ------Napiszcie ile dostanie elektryk na stanowisku technika (czyli pracownika od wszystkiego) na rękę np w Warszawie Lublinie czy Poznaniu.
Na pewno są rozbieżności w pensjach... Tak jak wszędzie?Czy Tak???
Czy w ogóle opłaca się zawracać głowę pracą w tej branży.
A. były pracownik 2017-05-04 18:12
Niestety nie rozminął się z prawdą, pracowałem w firmie i mogę to potwierdzić, podwyżek grupowych nie ma, czynności często upadlające, technik w Warszawie ma poniżej 3 tyś. na rękę, odsyłam do postu wyżej (Były Pracownik 2016-09-30 12:24 )
10
Dudzio 2017-05-08 10:30
Czasami czytając wpisy myślę sobie , że niektórzy traktują firmą jak przedszkole. Jeśli ktoś idzie do firmy uzgadniać warunki pracy to również finanse. Ile ktoś wynegocjuje tyle będzie miał. Taki jest dziś rynek i nikt tego nie zmieni, gdyż to jest naturalne postępowanie.
1
Rat 2017-05-10 17:55
a co sądzicie o stanowisku inzynier-kosztorysant? Jak praca i jakie zarobki
Darek 2017-05-16 19:01
Uczono mnie, że człowiek sam nie jest obiektywny w ocenie swojej pracy, to może zrobić ktoś obcy. Cały czas rozmawiacie o wysokości wynagrodzenia ale nikt nie pomyślał, że jest to zależne od jakości pracy!
Li 2017-05-19 20:57
Warszawa.Byłem jesienią na rozmowie i tyle mi wystarczy. Dostałem propozycje nieco ponad 2500zl netto na start za pracę na w pojedynke na obiekcie plus drugi sasiedni obiekt z doskoku . Podziękowałem, nie będe psuł rynku, oferta niepoważna jak na to miasto gdzie bezrobocie poniżej 2%. Rozumiem ich "optymalizacje" kosztów ale to wygląda na szukanie frajera a nie pracownika. Tyle to teraz płacą w Biedronce.
11
Maja 2017-05-22 08:38
@Li na jakie stanowisko próbowałeś się dostać? Chętnie też dowiemy się więcej na temat tego jak wygląda proces rekrutacyjny do firmy. Jakie miałeś wrażenia jeśli chodzi o jego poziom?
Michaś 2017-06-06 20:29
Mylisz się
FB Serwis i Bilfinger to spółki córki dużych firm budowlanych. Podobnie zresztą jak Hochtief
(obecne SPIE)
Te 3 firmy "dostawały" obsługę techniczną w obiektach, które same budowały. Tak jest dużo prościej funkcjonować. Ja pracowałem w Hochtief, zwolniłem się na porzucenie pracy, po prostu nie dało się tak funkcjonować. Dla mnie to była/jest firma kogucik. Podstawowym materiałem używanym do napraw jest taśma klejąca, patyk, kawałek drutu, podparcie kolanem. O pieniądzach nie będę pisał. Kadra kierownicza cały czas z pełnymi gaciami stolca ze strachu.
4
pracownikSPIE 2017-06-07 11:30
SPIE Polska urosło od 2014 roku z nieco ponad 300 osób do 420. Tendencja nadal się utrzymuje.
Maja 2017-06-07 12:57
@pracownikSPIE rzeczywiście obecnie firma ma wiele aktywnych ofert pracy. Między innymi poszukują osób do pracy jako Technik Serwisu.
Co jako obecni pracownicy firmy możecie powiedzieć o tym jak wygląda praca na tym stanowisku? Czego mogą się spodziewać osoby zainteresowane tą ofertą?
Zarzycki_Spółka 2017-06-17 13:54
Byłem tam kiedyś na rozmowie o pracę. Zaznaczam że jako fachowiec z doświadczeniem i uprawnieniami miałem swoje wymagania głównie finansowe. SPIE POLSKA nie jest w stranie dać nawet połowy oczekiwanej kwoty, rozmowa zakończyła się szybko z mojej inicjatywy bo szkoda czasu na amatorów.
5
Ciekawa 2017-06-20 10:25
Czy pracą asystenta na okres wakacji warto się zająć? Zawsze można sobie dorobić, tylko czyj to ma być asystent? Może ktoś ma wiedzę w tym temacie i mógłby pomóc?
Technik 2017-06-21 11:41
Przecież napisali wyraźnie:
______________________________________________________________
Asystent/ka Grupy Projektowej - praca na okres wakacji
Miejsce pracy: Wrocław
Celem stanowiska jest wsparcie grupy projektowej w pracach administracyjnych, w tym m.in:
rozliczanie kontraktów facility management,
sporządzanie i aktualizowanie zestawień kosztowych,
przygotowywanie raportów, zestawień, dokumentów,
nadzorowanie i zapewnianie właściwego obiegu dokumentów i informacji.
_______________________________________________________________

Co nie jest zrozumiałe w tym ogłoszeniu?...
2
Ciekawa 2017-06-23 20:30
@Technik Bardzo dziękuje za tak obszerną informację, miłe zaskoczenie. Niestety widziałam jedynie zwrot asystentka na okres wakacji. Nie znając dalsze części zastanawiałam się w jakim dziale, do jakich prac.
Technik 2017-06-24 08:44
A zatem? Bierz tę pracę i będziesz mieć później niebanalny wpis w swoim CV :)
Maja 2017-06-26 09:15
@Technik a Ty obecnie jesteś pracownikiem SPIE? Piszesz, że praca w firmie zapewnia niebanalny wpis do CV. Czy dobrze rozumiem, że w takim razie dobrze oceniasz ją jako pracodawcę? Jeśli tak, to czy mógłbyś powiedzieć za co doceniasz swoją pracę w firmie? Takie dodatkowe informacje mogą być cenne dla osób, które trafiają na ten wątek szukając opinii na temat potencjalnego miejsca zatrudnienia.
Maro 2017-07-04 10:15
Bylem Na rozmowie w sprawie pracy
Jako serwisant.
Na wstepie kierownik uprzedzil mnie ze to tylko i wylacznie od niego zalezy czy zostane przyjety.
Panowie po krotkiej rozmowie bo bylo ich dwoch
Zapytali jakie zarobki by mnie interesowaly.
Po odpowiedzi panowie zadali jeszcze kilka smiesznych pytan I sie rozstalismy.
Mysle ze szukaja nie technikow ale pracownikow Od
Obslugi mlotka takie odnioslem wrazenie.
Nie stety za takie obslugi nie sa sklonni zaplacic 5000 tys
Wiec pewnie wzieli mlotkowego za 2000
Pozdrawiam szanujacych sie.
3
Maja 2017-07-04 10:25
@Maro
co rozumiesz mówiąc, że osoby prowadzące rekrutacje zadawały śmieszne pytania? Coś Cię zaskoczyło podczas procesu kwalifikacyjnego?
Maro 2017-07-04 14:56
Pytanie o obsluge mlotkiem
Raczej nie powinno padac,raczej spodziewalbym sie pytan na temat wiedzy technicznej I doswiadzczenia.
Choc te informacje byly w CV
Na koniec,dobra praktyka mowi
Aby informowac osoby ktore uczestniczyly
W kwalifikacji o jej przebiegu o ewentualnie jej zakonczeniu.
2
Technik 2017-07-04 18:07
Nie jestem pracownikiem Spie. Ale czy to ważne? Po prostu umiem czytać. Rozglądam się za pracą i przeszukuję internet. Spie ma bardzo dobre opinie i stale się rozwija, czego potwierdzeniem są zdobywane przez nich corocznie nagrody. Znam bezpośrednio jednego pracownika, który wypowiada się o firmie w superlatywach. Ot, i tyle. Możliwe, że złożę do nich aplikację.

A wypowiedzi malkontentów, które tu się nader często pojawiają, traktuję z przymrużeniem oka, bo między wierszami również umiem czytać ;)
Daktylek 2017-07-13 14:53
Jak ma się do czynienia z dobrą firmą jak SPIE to nie trzeba przekonywać do pracy tutaj. Polecam !!
1
Nich 2017-07-30 15:06
Głupi jesteś czy płacą ci za wpisy kretynie
2
Zniesmaczony 2017-08-11 11:49
Czy za pisanie negatywnych opinii dostaje nagrodę?. Tak można również zapytać. Wiem, że nie ma idealnych firm ale SPIE jest spoko i tylko nieudacznicy mogą pisać źle. Może konkurencja inspiruje niektóre osoby do takiej pracy? Komu jest źle może odejść.
Zostaw swoją opinię o SPIE Polska Sp. z o.o. - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie SPIE Polska Sp. z o.o.