logo Grupa Kapitałowa Południe-Zachód Sp. z o.o.

Grupa Kapitałowa Południe-Zachód Sp. z o.o.

Wrocław

Opinie o Grupa Kapitałowa Południe-Zachód Sp. z o.o.

elvira 2011-10-05 01:26
Bartosz, dziecko to Ty tam chyba nie pracowałeś. Prezes tej firmy to zwykły cham i prostach, pensję są totalnie do niczego. Firemka to mała z układami rodzinnymi. Unikajcie pracy w tej firmie jak ognia!
5
Marck 2013-12-18 16:20
Trochę słabo, popieram opinie elviry. Najgorsze jest to że ta atmosfera się udziela wszystkim. Generalnie firma nastawiona na dojenie klienta.
Jack 2015-03-03 15:58
Firma jako jedna z niewielu działa również na starych zasadach - brak wpłat od dłużnika wysyłamy wezwania i podajemy do sądu. Pracownicy profesjonalnie podchodzą do klienta, sprawy załatwiane są bardzo dobrze. Jeśli trzeba jeżdżą w głąb Polski do dłużnika. Jestem bardzo zadowolony, współpracuję z grupą południe-zachód od lat.
1
Krzysztof 2015-07-30 17:24
Dziady jakich mało, słabo płacą i jak napisał ktoś wyżej doją frajerów aż miło! Sam prezes to faktycznie cham (jak byście słyszeli jak rozmawia z klientami) Firma żenada!
7
Gus 2015-10-09 21:14
Droga Pani "maga", żeby zrozumieć co jest opisane w powyższych komentarzach, trzeba by było wyciągnąć kontekst. Przykre jest to że nie posiada pani tej umiejętności. Nie piszę jako potencjalny klient ale osoba która wie co nie co o pracy w GKPZ.
1
zainteresowany 2015-11-21 14:44
Na ich stronie internetowej widać, że trwa permanentna rekrutacja. Ktoś napisze, z czego to wynika? Dynamiczny rozwój czy olbrzymia rotacja pracowników? Bo to jednak wielka różnica
zainteresowany 2015-11-22 10:12
Pytanie do Maga:z Twojego wpisu wnioskuję, że
pracujesz w tej firmie. Piszesz jednak tylko, że to dobra firma windykacyjna,a to jednak miejsce gdzie oceniamy firmy jako pracodawców. Pewnie wiesz dlaczego permanentna rekrutacja. Więc jak to jest, rozwój czy rotacja?
3
anonim 2015-12-01 22:33
Ha ha, zainteresowany, maga nigdy nie odpowie na takie pytanie, zresztą Filip też. Zajrzyj do KRS, zrozumiesz postawę panów maga i Filip - trzeba lizać rękę, która karmi... Rozwój czy rotacja, nic z tego. Exodus po prostu, exodus. Tak, czy inaczej, wszędzie ludzie szukają lepszej pracy. Tylko dlaczego tutaj wszyscy pracownicy szukają?
1
anonim 2015-12-02 21:00
Prokurent spółki - Marcin Gacek. Być może to przypadkowa zbieżność inicjałów i linii wypowiedzi. W takim razie przepraszam. Ale czy prokurent nie może nie być pracownikiem? Może współpracować na innych zasadach, nie będąc pracownikiem w rozumieniu przepisów kodeksu pracy, współpracować ze spółką. Ale dlaczego się tego wstydzić???
Informator 2015-12-03 20:50
Poniżej kilka informacji na temat pracy w GKPZ – pod rozwagę dla wszystkich zainteresowanych podjęciem pracy w tej firmie.
1.Rotacja. W rozmowach z kandydatami firma reklamuje się, że pracownicy pracują w niej po kilkanaście lat. I to jest bardzo sprytna półprawda. Nikt bowiem nie precyzuje, że firma zatrudnia dwie kategorie pracowników. GKPZ to mała, rodzinna firma, zatrudniająca poniżej 15 osób. Pracują w niej członkowie rodziny właściciela i osoby, które z tą rodziną są towarzysko związane od młodości, a przy okazji współtworzyły tę firmę, były lub są członkami jej zarządu. Te osoby pracują rzeczywiście od kilkunastu lat, lub nawet od początku. Druga grupa, to pracownicy ze zwykłej rekrutacji. Tych jest ok. 10 -11 osób. Tylko w trakcie ubiegłego roku, firma zatrudniła 8 nowych pracowników. Z tych osób dziś pracują 3, i to te zatrudnione ostatnio (jeszcze nie na stałe). Ponadto odeszło aż 5 osób z dłuższym stażem. Liczby wskazują, że słowo rotacja, to naprawdę eufemizm.
2.Zarządzanie. Jak na tak niewielką firmę, dużo tutaj dyrektorów, jest też wspomniany prokurent. Jednak zarząd, kadra menadżerska to papierowa fikcja – władzę absolutną i niczym nieograniczoną sprawuje właściciel. Kontroluje wszystko i wszystkich. Pracownik ma nie tylko pracować, ale i myśleć zgodnie z jego oczekiwaniami. Jest on twórcą unikatowej techniki zarządzania poprzez łamanie. Dobry pracownik, to pracownik, którego wcześniej się złamie. Kiedyś taką technikę stosowano w szkoleniu psów, ale chyba już tego zaniechano. Sprzyja tej technice zupełny brak kultury osobistej właściciela. Krzyki z przekleństwami na pracowników,kopanie dokumentów – a kto mu zabroni ???
3.Zarobki. Słaba podstawa + prowizja. Prowizja na początku, wiadomo, symboliczna. Ale są perspektywy, z czasem, jak pozyska się klientów lub pieniądze po postępowaniach sądowych zaczną spływać – rośnie tak, że ho ho! W praktyce wygląda to tak, że pracownik w chyba najlepiej opłacanym dziale, specjalista, który już wzniósł się na poziom „że ho ho!”, jest zadowolony, kiedy zarobi 2500 zł. Oczywiście zdarza się więcej, ale zdecydowanie częściej, zdarza się mniej. Wynagrodzenia zwykle są wypłacane na czas. Jednak jeśli wypłata wypada w weekend, osoby, które mają rachunek w tym innym banku niż firma, otrzymują ją w poniedziałek. Drobiazg, ale świadczy o podejściu do pracownika. Zdarza się też czasami, że pracownik nie otrzyma wypłaty. Musi wtedy prosić o swoje pieniądze, sprawdzenie, wyjaśnienie. W końcu dostaje kasę, ale bez pośpiechu. I bez słowa „przepraszam”. Ponieważ właściciel jest doskonały i nieomylny, trzeba przyjąć, że to jeden z elementów zarządzania poprzez łamanie. Dobry pracownik nie rości sobie prawa do otrzymania wynagrodzenia w terminie – dobry pracownik jest wdzięczny, jeśli to wynagrodzenie w ogóle dostanie.
4.Jakość świadczonych przez firmę usług jest rzeczywiście wysoka. Wysoka jest też jednak ich cena, co może stanowić problem dla nowego pracownika działu handlowego, chcącego pozyskać klientów. Tak więc, maga – zastanów się, umowa o pracę od razu to nie wszystko.
12
Informator 2015-12-11 11:31
Refleksja. GKPZ to firma windykacyjna. Firma windykacyjna zajmuje się dochodzeniem należności, czyli ściąganiem kasy od dłużników. Firma windykacyjna zatrudnia windykatorów. Windykator to osoba, która zawodowo ściąga cudzą kasę. Windykator, to osoba, która ma $$$ w oczach. Czy niewypłacanie wynagrodzenia windykatorowi jest przejawem skrajnej arogancji, czy głupoty?
4
dokładnie 2016-02-17 21:40
Dokładnie tak. Żenada i pieniądze xadnr
czyli jak 2016-02-29 14:08
ogólnie nie polecacie współpracy z tą firmą, z tego co czytam. A ile jest tej podstawy w wynagrodzeniu?
ex 2016-03-03 19:11
Ha ha, pewnie że trudno podołać - do tego trzeba specjalnych predyspozycji osobowościowych, takich jak zupełny brak godności osobistej, upodobanie do wojskowej musztry i minimalistyczne potrzeby osobiste. Potrzeba też wysokich kompetencji polegających na umiejętności utrzymania się za kwotę niewiele wyższą od najniżej krajowej. Wyjątkowa praca dla wyjątkowych ludzi! A cieniasy, co maja szacunek dla samego siebie, jakieś życie poza firmą i potrzeby większe niż przysłowiowy suchy chleb, uciekają stamtąd gdzie pieprz rośnie!
5
ex 2016-03-03 19:21
Średnie zarobki są żenujące. Rozwój pewnie, tyle że samorozwój, zwłaszcza w dziedzinie zginania karku i minimalizowania swoich potrzeb i wydatków. System wdrożeniowy - dobre żarty - pan prezesik nawet pewnie nie zna takich słów!
2
fransis 2016-05-07 23:19
witam serdecznie. jeśli chodzi o pracę w Grupa Kapitałowa Południe-Zachód Sp. z o.o. to zainteresowani napewno znajdą dla siebie prace we wrocławiu. Szukają w chwili obecnej specjalistów do spraw egzekucji
BYLY KLIENT 2017-01-03 17:13
Jako były klient tej firmy moge stwierdzic, ze skutecznosc jej działania jest mierna. Dalem im kilka faktur zagranicznych do sciagniecia. Z czego udalo im sie odzyskac od jednej osoby 0,2% należności. Chwalą się, że maja koneksje z innymi zagranicznymi kancelarmico jest bzdurą. Ich widnykacja ogranicza sie do dzwonienia do klienta raz na 1 miesiac i wyslylania poczty. GENERALNIE ODRADZAM!!!
1
Joanna 2017-04-13 10:13
@fransis a Ty jesteś pracownikiem firmy? Chętnie dowiemy się więcej o benefitach na jakie można liczyć pracując w Grupie Kapitałowej Południe-Zachód.
1
Były pracownik 2017-04-27 16:41
Kiepska organizacja, płacą poniżej jakiejkolwiek minimalnej płacy. Totalny wyzysk. Lepiej nie rozpoczynać współpracy ze względu na to że pojedziesz popracujesz dwa, trzy miesiące i to wszystko. Brak perspektyw rozwoju. Firma faktycznie działa od lat na rynku ale w ogole się nie rozwija stoi w miejscu. Prezes sam nie wie czego chce.
ŁF 2017-06-14 13:58
Szanowni Państwo,

Zdecydowałem się ustosunkować do wpisów dotyczących naszej firmy.

Nie chcę wchodzić w polemikę z każdym niezadowolonym byłym pracownikiem, ale czytelnikom tego forum przyda się kilka słów wyjaśnienia.

Po pierwsze jesteśmy niewielką firmą, zatrudniającą 18 osób, obecnie zamierzamy zwiększyć zatrudnienie co przede wszystkim wynika z tego, że przeprowadziliśmy się do nowoczesnych, własnych biur i mamy miejsce oraz oczywiście pomysł na rozwój.

Niestety, dla niektórych, nasz pomysł na biznes to dbanie i szanowanie klienta. Jesteśmy firmą usługową i jako taka musimy dbać o jakość naszej pracy. Jest to jednak forum pracownicze, więc kilka słów o tym. Oczywiście w trakcie blisko dwudziestoletniej historii przewinęło się trochę osób i generalnie przyczyny odejść pracowników można podzielić na trzy kategorie:
1. Osoby, które chcą zmienić pracę ze względu na pomysł na siebie. Wiemy, że tak już jest, że niektórzy potrzebują co pewien czas zmienić środowisko pracy. Tęsknimy za Wami, ale szanujemy Wasz wybór. Wiemy też, że akurat Wy na to forum raczej nie wchodzicie.
2. Osoby, które nie nadążyły za rozwojem firmy. Tak - przez blisko 20 lat robimy to samo, ale nie tak samo, niestety nie każdy nadąża i nie każdy jest w stanie podołać nowym wyzwaniom. Cóż, musieliście poprawić sobie humor wylewając swoje żale na forum. Cóż, byliście z nami za długo, naszym błędem były próby znalezienia Wam nowego miejsca w firmie i dostosowanie Waszych zadań do możliwości.
3. Komety, które pojawiły się na chwilę, ale niestety nie dały rady. Cóż, mimo naszego doświadczenia znów popełniliśmy ten sam błąd - staraliśmy się pomóc, dostosować obowiązki do predyspozycji. W jednym miejscu popchnąć, w drugim podeprzeć, a w trzecim podciągnąć. Niestety nie udało się i tak - to nasza wina, że Was przyjęliśmy i nie dość szybko podziękowaliśmy Wam za współpracę.

Jako niewielka firma, która w jednym czasie prowadzi setki postępowań prawnych w tym co najmniej dziesiątki bardzo skomplikowanych naprawdę nie mamy "fanu" w nadmiernym i zbyt częstym rekrutowaniu. Każda osoba, która pojawiła się tylko na chwilę to z punktu widzenia firmy potężny koszt.
Nie uszedł też mojej uwadze wpis niezadowolonego klienta, jest mi przykro że coś nie wyszło, zapraszam jednak czytelników na naszą stronę - trochę listów referencyjnych tam się znajdzie, niech one przemówią za tym że jesteśmy rzetelną i skuteczną firmą windykacyjną.

Łukasz Fil
Członek Zarząd Grupy Kapitałowej Południe-Zachód Sp.z o.o.
Alex 2017-07-11 11:36
Rekrutacja na stanowisko młodszy specjalista ds. marketingu... na spotkaniu okazuje się że rekrutują na stanowisko sprzedażowe. Jak to Pan określił "marketing i sprzedaż to u nich jedno stanowisko". Rozmowa trwała około 40 min, pytania standardowe i mniej standardowe. Po rozmowie rekruter zapewniał, że odezwie się zarówno z wiadomością pozytywną jak i negatywną. Po dwóch tyg oczekiwań sama zadzwoniła ale nie odbierali. Napisałam maila. PO około 2h otrzymałam wiadomość zwrotną że sekretarka do wszystkich dzwoniła i widocznie nie odebrałam. No w sumie racja jak ktoś nie odbiera to warto już go olać.

Nie polecam...
1
Zostaw swoją opinię o Grupa Kapitałowa Południe-Zachód Sp. z o.o. - Wrocław
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Grupa Kapitałowa Południe-Zachód Sp. z o.o.