logo HSBC Bank Polska S.A.

HSBC Bank Polska S.A.

Zabierzów

Opinie o HSBC Bank Polska S.A.

pytanie (jeszcze raz) 2016-02-09 22:42
Czemu nie? Jeśli firma płaci za bardzo konkretną umiejętność, która jest wykorzystywana przez dokładnie 15 minut każdego dnia pracy, ale jak jej nie ma, to koszty lecą w miliony, to dlaczego właściwie przez pozostałe 7 godzin i 45 minut nie mogę przeglądać internetu? Czy to będzie za 12 tysięcy, czy za 120 tysięcy.
5
pytanie 2016-02-10 23:05
Zgadzam się całkowicie. Sęk w tym, że prywatne sprawy trzymam osobno od służbowych i nie chcę ich mieszać w jednej przeglądarce, stąd pytanie o maszynę wirtualną. Chodziło mi tylko o bankowość internetową, czasem kupienie czegoś, czasem wyszukanie numeru telefonu. Ja nawet nie mam konta na facebooku...
Prawniczka 2016-02-11 10:28
HSBC Kraków nie jest spółką-córką banku, to spółka-córka Grupy HSBC, do której bank też należy. Sprawdźcie sobie lepiej w KRSie zanim zaczniecie pisać o formie prawnej. HSBC Kraków jest raczej spółką-siostrą banku. A więc praca w HSBC Kraków to nie praca w banku, tak wynika z ogólnie dostępnych informacji.
3
Nikita 2016-02-21 21:43
@rekrutacje w HSBC
Kontaktowaly sie ze mna 2 osoby, w sprawie rozmowy na stanowisko w HSBC po czym po odpisaniu/ oddzwonieniu dostalam maila, ze moja rozmowa juz sie odbyla(??). Po wyslaniu mojego zapewnienia, ze do rozmowy nie doszlo nie dostalam, zadnej odpowiedzi, zero klaryfikacji..... Zastanawia mnie jak sobie Panie w HR organizuja prace skoro myla kandydatow, dzwonia do nieodpowienich osob..porazka i istny balagan!...a najgorsze jest to, ze brakuje im kultury osobistej i nie szanuja cudzego czasu!! Jestem dosc dobrze wykwalifikowanym specjalista i nie zamierzam aplikowac ponownie do HSB Polska!!
3
b_k 2016-03-03 14:24
Osoby zainteresowane polecę do pracy w HSBC

bea_kowal@wp.pl
adam 2016-03-12 12:45
kolejna chytra na kase... a potem same miernoty w pracy
6
lawyer 2016-05-05 21:49
nic nie namieszala.. tylko spojrzala trzezwo na firme, jej postac prawna. jesli KRS Cie przesta chlopie to HSBC jest wlasnie dla Ciebie.. innymi słowy inteligencja nie jest tam pozadana.. lepiej ja wylaczyc nawet..
2
someone 2016-05-09 21:29
Byłam niedawno na rozmowie kwalifikacyjnej w HSBC, aplikowałam na stanowisko związane z finansami. Rozmowa na miejscu trwała ponad godzinę i rekrutacja jest na bardzo wysokim poziomie ( mam porównanie z innymi korpo ). Na chwilę obecną czekam na odpowiedź, więc nie wiem czy dostanę tam pracę.
4
Jus 2016-07-16 17:43
Nieprofesjonalny dzial HR. Mialam 10-minutowa rozmowe, w trakcie ktorej obiecano mi kolejna rozmowe w ciagu kolejnych dwoch dni. Wszelkie szczegoly mialam dostac na maila. Od tej rozmowy minelo juz ponad dwa tygodnie, nikt sie ze mna wiecej nie skontaktowal. Rozumiem, ze pracodawca moze byc niezainteresowany - ale po co obiecywac cos, co nigdy nie dochodzi do skutku? Wystarczyloby pare slow przeslanych mailem, nie spodziewam sie cudow. A tak, to troche niesmak pozostal.
6
Greg 2016-08-31 12:46
w gruncie rzeczy to nic nie zmienia, ale dobrze że skorygowałaś dla ścisłości.
wrona 2016-09-27 17:07
HSBC przenioslo sie z Zabierzowa na Kapelanke, 30m od Tesco
- zakaz wnoszenia komorek, rzeczy osobistych, plecakow/torebek, wlasnego laptopa itd itp na open space
- olbrzymie open space, ludki wpatrzone w komputer, cisza jak makiem zasial, nikt z soba nie gada, tylko wyrabia target bo kpi, cut offy, deadliny itp
- wszedzie poruszasz sie z badgem, nawet jak wchodzisz do windy to go uzywasz lol
- obowiazkowa szatnia zeby zostawic tam te wszystkie grzeszne telefony bo przeciez kazdy tylko czycha by zrobic zdjecia jakis tranzakcji bankowych i wrzucic na fejsa, prawda? :)
- spora korporacyjnosc, tzw histeria ochrony danych (patrz punkt wyzej)
- kazda aktywnosc musisz odklikac, czyli wyjscie do toalety, na przerwe, na obiad, na kawe itp
- 50 min na przerwy na caly dzien
- targety. wspomnialem o nich? tak, to wspomne jeszcze raz bys pamietal ze sa one kluczowe. wyrabiaj je wyrabiaj!
- w zasadzie niewiele ci wolno, masz najwieksze prawo do wyrabiania targetow
- dostajesz w pt mejla na skrzynke i ci mowia jak mozesz sie ubrac na nast tydzien, zazwyczaj casual business czyli dluga koszula i spodnie a panie garsonki lol
- deadliny!!!
- targety !!!!
10
kandydat 2016-10-10 16:34
To któreś podejście do HSBC w ciągu ostatnich lat.
Dałem się namówić mimo niemiłych doświadczeń sprzed lat (jeszcze w Zabierzowie) gdzie osoby rekrutujące próbowałby udowodnić swoją korporacyjną wyższość podczas rozmowy (nie tylko moja opinia, również znajomych którzy brali udział w rekrutacjach w tamtym czasie).
Tym razem było inaczej, bardzo sympatyczne 3 etapy (rozmowa tel, dwie rozmowy face to face).

Niestety finalnie, po wielu tygodniach czekania od ostatniej rozmowy (minus!) otrzymałem informację zwrotną, iż moje plany zawodowe nie idą w parze z oczekiwaniami na tym stanowisku. Po prostu - zostałem źle zrozumiany. Zamiast dopytać - lepiej kogoś odesłać z kwitkiem. Kwestia została sprostowana przez Panią z agencji rekrutacyjnej współpracującej z HSBC.

Po kolejnych tygodniach oczekiwania na feedback firma przekazała informację, że jednak rekrutują na B2B a nie umowę o pracę, o której od początku była mowa. Jawna kpina z kandydatów, kpina z poświęconego czasu. Znów się sparzyłem a HSBC udowadnia, że poza nowym biurem niewiele się u nich zmieniło.

p.s.
duży plus z profesjonalne podejście w tym całym bałaganie dla agencji Antal International
1
dfv 2016-10-11 14:29
wiesz taka jest prawda ze na każdym stanowisku pracy te wymagania będą inne prawda? teraz to oni nie mają żadnych ofert pracy wiec ciężko cos powiedziec
Greg 2016-11-09 00:12
Ja cię kręcę. Czytałem opinie o innych firmach w Krk, tutaj na gowork. Same bluzgi, niezależnie od firmy. Postanowiłem sprawdzić opinie o HSBC (Kapelanka), w której to firmie pracuję od lat, żeby ocenić wartość opinii na niniejszym portalu. I widzę, że po HSBC też nieźle wszyscy jadą, w dodatku mnóstwo tutaj bzdetów. Pracuję w IT. Ktoś tam się wyżej zastanawiał czy 12tys brutto to nie za mało na stanowisko support engineer. Objaśniam - support engineer to jest gówniana końcówka łańcucha pokarmowego i 3-4 tys. to pewnie max. Trzeba mieć albo problem z ego, albo być zwyczajnie kretynem, żeby myśleć inaczej. W Krakowskim IT nie ma dobrze płatnych stanowisk inżynieryjnych. Już nie - wszystko wyniosło się do Azji. Na stanowiskach managerskich (typu project manager, programme manager, delivery manager) zarabia się dobrze - wszystko to są stanowiska na tzw. career band 5, gdzie górne widełki to 13 tys brutto. Na wyższym szczeblu są senior managerowie i tam widełki są wyższe - idzie wyciągnąć 15, może 16k miesięcznie podstawy (do tego HSBC płaci naprawde dobrą roczną premię). Ale takich seniorów w Krk jest mało i trzeba mieć w cholerę lat doświadczenia i naprawdę śmigać, żeby coś takiego wyciągnąć (dobrym przykladem jest stanowisko senior project manager w dziale transformations, gdzie wymaga się pierdyliard certyfikatów i dekady doświadczenia - sama praca to badziew). Dalej - bzdety o zakazie wnoszenia komórek na open space. Tak było 5 lat temu - dziś chyba tylko jeden dział taki zakaz trzyma (choć tylko teoretycznie). Jest to dział związany z payment processing, gdzie faktycznie ma się do czynienia z danymi klienta. Zaznaczam jednak, że to dział juniorski - trafiają tam ludzie po studiach na stanowiska entry level (głównie przeklepują dane z jednego screena na drugi). To jest mała część jednego z 7 pięter. Co do bałaganu w HR... Cóż, od kiedy to w HR zatrudnia się lotne umysły? Reasumując, HSBC Service Delivery (nie bank, jak ktoś słusznie zauważył) to jedna z najlepszych korpo w Krakowie. A pracowałem w wielu. Dobrze płaci, pozwala pracować z domu, daje taki sprzęt jaki sobie zażyczymy, daje miejsce parkingowe pod budynkiem (chyba, że ktoś jest na niskim stanowisku - wtedy żwirek), elastyczne godziny pracy (w IT nie ma żadnego time trackera, chyba że poprosisz o jego instalacje - robi się to jednak tylko wtedy, kiedy trzaskamy sporo nadgodzin i chcemy miec na to jakiś dowód; HSBC dobrze płaci za nadgodziny), spoko ludzie (oprócz idiotów, ale przecież wszędzie są idioci - ci w HSBC są niegroźni), fajny budynek (dobra kawa za free), czysto, sporo miejsca, ładne dziewczyny (wbrew jednej z opinii powyżej) i epickie Xmas party na 1500 osób.
11
mm 2016-11-13 05:07
No tak. It guy to w kazdej firmie sie zadowala bo pensja ale hsbc to nie tylko it. Nie mozna wnosic komorek tam gdzie sie procesuje. Entry level- niewiele isob w hsbc przychodzi zupelnue bez dosw. Ludzie sa w roznym wieku. Nie ma tam juniorskich dzialow... Ktos tu chce sie dowartosciowac. A polowa it to zadania help deskowe
1
Pracownik HSBC 2016-12-01 21:25
dementuję że tylko mała część siódmego piętra nie może wnosić komórek, cały dział KYC nie może, a to całe 4 pietro + nie tylko.. pewnie będzie z 150-200 osób.. i to prawda, że musimy odklikiwać cały czas co robimy z każdym odejściem od biurka (poza nim można być tylko 50 min dziennie). Inwigilacja i kontrola totalna. To moja któraś korpo , w żadnej nie było takiej niewoli jak tu.
3
senior software programmer 2016-12-08 19:09
Witam,
mialem to nieszczęście pracować na Kapelanka 42A. Uwierzyłem w wizję szklanych nie domów, a nawet wieżowców... :-( Mam ponad 8 lat doświadczenia, programmuję AKTYWNIE w 3 językach (.NET/C#, T-SQL, Javascript) pomijając wszystko co się z tym wiąże. Moje 100%-owe zaangażowanie w prace, pełny odpoczynek przed nastepnym dniem spotakało się z lekceważeniem mojej osoby, poniżaniem mnie, kopaniem w fotel przy biurku itd. Pasjonowanie się technologiami spotykało się z jawnym szydzeniem z mojej osoby. W HSBC Service Delivery ul. Kapelanka 4A szanuje się osoby bez doświadczenia lub z niewielkim doświadczeniem programistycznym. Przykre, ale prawdziwe.
Jeśli jesteś osobą "początkującą" w profesjonalnym programowaniu i zależy Ci na zdobywaniu prawdziwych umiejętności IT, OMIJAJ TO MIEJSCE OBOWDNICĄ NA KATOWICE !
Jajko nie może być mądzejsze od kury - taki wniosek mi sie nasuwa po pewnych przemyśleniach...
Jest to rada naprawdę szczera :-)
5
ktos bez wykształcenia 2016-12-21 20:10
8+ robienia herbaty w kuchni, a wykształceni ludzie z AGH kopią mi w fotel - Nie dobry piotruś Pan, inni jak nauczyciele z najgorszego liceum w krakowie pytają się czy przypadkiem nie mam tytulu kupionego od "ruskich". Takich ludzi kształci AGH. Idzie tam, więcej miejca dla mnie w innych firmmach.
senior software programmer 2016-12-21 20:33
nowy MANAGER zauważył że zachęcam swoich młodszych kolegów szczerze do nauki - żeby pokazać jak piękne jest prograamowanie - a 2 dni poźniej mnie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] beż żadnego powodu. Chyba się przestraszył, że odwalam jego robotę. Taka panuję mentalność na Kapelanka 42A. Nawet nie miałem czasu na załatwienie swoich spraw administracyjnych, ani nie zązyłem do WC nawet pojść...
1
senior software programmer 2016-12-21 20:44
ZGADZAM SIE Z MOIM SZANOWNYM PRZEDMÓWCĄ :-)
Mój Manager nowy przesympayczny tak ze mną postąpił - po ok miesiacu sie zorientował ze jestem mądrzejszy od niego :-)...
senior software programmer 2016-12-21 20:46
na którym poziomie ???
ja przestałem liczyć przy -8000 ... :0
1
senior software programmer 2016-12-21 20:52
Jak Cie interesuje Java, to kup sobie bilet na Sumatrę :-) Tam jest duzo Jawy :-), bo napewno nie w hspc
rdjv 2016-12-31 22:42
Oh @greg. Piekny wpis ceo xd bardzo obiektywne. A x mas party bylo do dupy. Tloczno
Człowiek z daleka 2017-01-04 16:03
No Witajcie,

Ile krzyczeć za takie stanowisko?

Programme & Project Services Analyst

Dziękuję za każdą sensowną odpowiedź, hejtów i malkontentów nie pozdrawiam.
9
Katarzyna 2017-01-05 21:42
Pracowałam w HSBC, ale już dobrych parę lat temu.

Plusy:
- Wynagrodzenie (7 lat temu dostałam ponad 2 razy więcej niż w firmie, w której pracowałam przed HSBC).

Minusy:
- W moim dziale (już nie istnieje, nie wiem jak jest w innych działach) - przełożeni dobierani na drodze losowej (np. zdarzało się, że przełożony przy eskalacji chował się do toalety, żeby nie podejść do telefonu... - nie wszyscy takie cyrki odstawiali, ale zdarzało się).

Generalnie moje doświadczenie w HSBC oceniam 4/5, porównując do konkurencji (mam prawie 10 lat doświadczenia w 5 korporacjach).
3
yoł 2017-02-10 20:45
dużo, jak najwięcej ;-)
2
Iwona 2017-04-13 10:00
@Człowiek z daleka brałeś udział w rekrutacji do firmy? Chętnie dowiemy się więcej na temat tego jak wygląda ten proces.
Magda 2017-05-10 16:31
Hej, czy rekrutacja jest po angielsku, czy po polsku?:)
abn8 2017-05-21 20:59
Czy na stanowiska juniorskie jest szansa startować z dwoma językami na poziomie B1?
x 2017-05-28 22:21
HSBC w Krakowie ma sporo otwartych rekrutacji, ktoś wie z czego to wynika? Migracja nowych procesów? Ciężko jest się tam dostać?
1
Ola 2017-06-21 12:29
Czy ktos tutaj aplikowal na staz i moze zdradzic przebieg rekrutacji, formę zatrudnienia oraz zarobki?
Rallycar 2017-06-24 06:34
Niektóre puste lale potrzebują a8 4.2 tdi do miasta żeby się pokazać...banda miernot nie istniejącą poza zachodnim korpo
1
Iwona 2017-08-11 07:15
Jaka atmosfera panuje w firmie? Wiele pytań na forum pozostaje w tej chwili bez odpowiedzi - tylko konkretne informacje pozwolą na zweryfikowanie planów zawodowych osób, które poszukują pracy.
Kandydat 2017-08-19 09:38
Witam, czy ktoś orientuje się jak wygląda praca na stanowisku Product Controler? Warto czy nie warto się rekrutować? O jaką stawke warto walczyć? Proszę o opinie

Pozdrawiam,
Kandydat
Iwona 2017-08-21 14:21
@kandydat widzę, że Twoje pytanie, podobnie jak moje, pozostało bez odpowiedzi. Forum powinno zapewniać osobom, które poszukują pracy, dokładnych informacji na temat aktualnych warunków pracy, a takich tutaj brakuje. Więc jeszcze raz ponawiam pytanie.
druid 2017-08-27 23:57
Dział IT - beznadzieja. Projekt nuda (wbrew wcześniejszym obietnicom), relacje z managementem - porażka (typowe "jestem szefem, więc wiem najlepiej"), bałagan (nie wiadomo z czym do kogo iść, wszystkim wszystko zwisa).

Pieniądze średnie, ale idąc tam godziłem się na to.

Ja nie polecam.
1
Iwona 2017-08-30 07:21
@druid czyli sugerujesz, że w firmie nie funkcjonuje dokładny podział obowiązków? To często właśnie powoduje problemy komunikacyjne w firmie, a czasami wręcz organizacyjne. Czy próbowałeś ten problem sugerować przełożonym?
Ania 2017-09-01 18:01
To prawda, że HSBC w ramach równouprawnienia płaci kobietom w IT więcej, niż mężczyznom? Na ile może liczyć programistka Java ze stażem 4 lata?
Veni_Vidi_Vici 2017-09-02 17:48
Jedyne co miło wspominam z pracy na Kapelance to zarobki. Jak na krakowski rynek IT to górna półka. Do pewnego momentu pracowało się super, aż wierchuszka sobie wymyśliła zmiany i transformacje, część projektów ubili, część ciągnęli najniższym możliwym kosztem. Odbiło się to czkawką bo w tym roku odeszło sporo ludzi (coraz więcej roboty a ludzi mniej). Managerowie nie mają zielonego pojęcia, co robią. Utrudnione jakiekolwiek proste czynności techniczne - żeby cokolwiek zrobić musisz prosić się o to hindusów, a oni najprostsze czynności potrafią schrzanić. Generalnie dobre miejsce ale nie ma się co łudzić na jakikolwiek rozwój. Aha, i nie dajcie się walić na nadgodziny!
1
Qwerty 2017-09-03 07:29
Czy ktoś wie ile nowych osób hsbc planuje zatrudnić do końca roku?
druid 2017-09-06 00:34
Podział obowiązków jest taki - "ty robisz wszystko". Do czego innego innego byłem zatrudniony, co innego robię. Eskalować do managera? Żartujesz :-D Faceta w ogóle nie interesuje co robię. Tzn. interesuje - przychodzi raz na miesiąc (dosłownie!!!) i wydaje dyspozycje.

Paniom z działu HR delikatnie acz szczerze sugerowałbym przyjrzenie się softskillom Waszych Dev. Managerów, bo robią kiepską opinię firmie.
1
Iwona 2017-09-06 10:50
@druid, a jakie obowiązki miałeś zapisane w umowie? Zawsze to co zawarte na papierze może być bronią i ochroną pracownika. Co do umiejętności innych pracowników, to dość trudno mierzalny wskaźnik, którym na pewno zajmuje się ktoś z wyższego stanowiska.
druid 2017-09-06 20:58
Najlepszą bronią i ochroną pracownika jest pójście do innego pracodawcy, który będzie lepiej wiedział, kogo tak na prawdę potrzebuje :-)

Softskille managerów wcale nie jest trudno sprawdzić. Trzeba tylko chcieć. Niestety korporacje promują takich, co tylko potrafią poganiać ludzi. A to, że u direct reportów siada zaangażowanie i produktywność... co tam, zatrudni się kolejnych klepaczy kodu. Wszak jesteśmy bankiem i kasy mamy jak lodu.

Idzie człowiek na pranie mózgu, czyli induction, słyszy o oddolnych inicjatywach, a potem następuje brutalne zderzenie z rzeczywistością - "nie zawracaj sobie i mi tym głowy, rób co do ciebie należy". I już.
3
dana 2017-09-07 00:44
A to nie jest tak, że HSBC ssie teraz głównie kontraktorów? Na szkoleniach wstępnych chyba nie widziałam jednego regulara. Jakby co, to potem będzie łatwo zwalniać.
3
Bylem_tam 2017-09-10 21:26
Obecnie zatrudnianie stałych pracowników jest zamrożone. Biorą kontraktorów na 3 miesiące, po czym albo przedłużą im umowy o następne 3, albo do widzenia. To nie wróży nic dobrego...
1
druid 2017-09-10 23:26
HSBC przewaliło koszty i teraz oszczędza. Po zakończeniu roku fiskalnego powinno być trochę lepiej. Ale jeżeli firma szasta kasą na prawo i lewo a potem robi takie numery, to masz rację, nic dobrego to na przyszłość nie wróży.
3
Iwona 2017-09-20 08:10
@Bylem_tam a sam znalazłeś się w takiej sytuacji? To nie wygląda zachęcająco z punktu widzenia osób, które szukają pracy na dłużej. @druid każdy oczywiście ma zupełnie inne podejście do tematu, a zmiana pracy jest zawsze jakimś wyjściem. Pytanie tylko, czy w nowym miejscu na pewno będzie lepiej?
Bylem_tam 2017-09-22 10:18
@Iwona ja nie, ale mój kolega z zespołu postanowił, że trzeci raz już się nie zgodzi na kolejną 3-miesięczną umowę...
2
Iwona 2017-10-09 09:01
@byłem_tam a są to umowy w jakim charakterze? Jeżeli są to umowy o pracę, to 3 kolejna musi być (tak mi się przynajmniej wydaję) umowa na czas nieokreślony. Jeżeli HSBC Bank Polska S.A. nie chce zatrudniać osób na tak długo, to te poprzednie umowy raczej powinny być kilkuletnie. To ma z mojego punktu widzenia trochę większy sens. Chyba, że to są umowy zlecenie?
Bylem_tam 2017-10-10 16:50
Iwona: niestety są to często umowy typu B2B, do tego zatrudniani są przez agencje, więc ograniczenie ilości umów nie wkroczy tutaj tak jak w przypadku normalnego etatu...
1
Zostaw swoją opinię o HSBC Bank Polska S.A. - Zabierzów
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie HSBC Bank Polska S.A.