logo HSBC Bank Polska S.A.

HSBC Bank Polska S.A.

Zabierzów

Opinie o HSBC Bank Polska S.A.

Symfoniusz 2012-05-22 09:32:43
Witam,

HSBC, Kraków, Katowice, Warszawa, u nas w Polsce dużo się narzeka. Mówi się że praca jest źle zorganizowana; że są sprzeczne komunikaty z strony menedżerów do pracowników; wszystko może to być prawda, jednak płacą, to się liczy; Każdy chciałby rozwijać się - to jest ideał, ale w większości przypadków w Polsce jest to mało prawdopodobne. Można narzekać albo można pracować. Ktoś mądrze powiedział - albo wóz albo przewóz- chcący znajdzie sposób, malkontent znajdzie powód. Na pewno w HSBC wiele rzeczy jest niedopracowanych, rozmowy rekrutacyjne śmiesznie wyglądają w Krakowie w Zabierzowie; Pan na recepcji jest kiepsko ogolony - zaciął się i nie nosi garnitury; również dotyczy to Pani; są to pewne niedociągnięcia. Brakuje kogoś kto by na to wszystko spojrzał z góry i powiedział - tu błąd, tu dobrze; Z drugiej strony należy mieć świadomość co ta firma, czy to miejsce oferuje człowiekowi - jeśli ktoś interesuje się biznesem to wie, że HSBC Kraków, jest córką spółką banku
2
Symfoniusz 2012-05-22 09:36:03
Z drugiej strony należy mieć świadomość co ta firma, czy to miejsce oferuje człowiekowi - jeśli ktoś interesuje się biznesem to wie, że HSBC Kraków, jest córką spółką banku, nie jest samym bankiem i co za tym idzie ma małe pole do popisu - wykonuje tylko zadania procesowe. Proces - to ciągłość, która się powtarza; są to te same zadania, które się robi dzień w dzień; tutaj więcej cudów nie będzie nad Wisłą. Tylko ten chaos jest potworny i z boku śmiesznie to wygląda; mają po prostu za mało miejsc do pracy. Każdy tnie koszty jak może i cała ta bajka, śmietankę i wisienkę dodaje fakt, że właściciel Zabierzowskiego parku biznesowego gdzie HSBC wynajmuje lokal gra na nosi z prawem naszemu państwu i prokuratura krakowska szuka w Szwajcarii pieniędzy jakie ukrył przed US. Jedni mają za dużo i nie wiedzą co z pieniędzmi zrobić a drudzy mają za mało i też nie wiedzą co z tymi pieniędzmi zrobić.
2
pirmahan 2014-05-14 14:42:26
HSBC jako pracodawca nie oferuje niczego wyjątkowego, korporacja - powtarzalność, niskie zarobki, bezsensowne oczekiwania i nic nie wnoszące oceny pracownicze.
Do tego nadmiar pracy i toksyczne relacje. Nie polecam.
4
prawda 2014-05-28 20:48:41
Uważam ze firma HSBC daje bardzo dobre zarobki już na wstępie. Umożliwia rozwój pracownika jak również zapewnia atmosferę wyrozumiałości i docenienia.
3
gorzka prawda 2014-05-31 22:52:46
Skoro wypowiada się pracownik HR to proszę o podanie tych bardzo dobrych zarobków. Pośmiejemy się razem.
3
Drobne cwaniaczki 2014-09-12 00:11:42
Nieźle płacą (W porównaniu z innymi firmami in i outsourcingowymi) ale nie wahają się zwolnić starego pracownika jeśli na jego miejsce znajdą kogoś tańszego - oczywiście o tym że już nie pracujesz dowiesz się w ostatniej chwili na 15 min przed końcem umowy - taka NIESPODZIANKA(w okresie wypowiedzenia idą Ci na rękę - na pocieszenie nie musisz przychodzić do pracy - pod warunkiem że zgodzisz się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron)- - aha i jeszcze - nie można nosić komórek w pracy - zostawiasz je w szafce w szatni.
Grzegorz 2014-10-06 21:11:22
Praca w korpo jest OK. Ludzie w porządku. IT na poziomie.
Zarobki ujdą. Jedyny minus mało ładnych kobiet... ;D
5
etiene 2014-11-04 09:30:48
Właśnie mój zaczął prace w tej firmie.Ma dostać 2500 na ręke,faktycznie bezpłatna opieka medyczna w Luxmedzie. Przez dwa tygodnie czekał na przyjęcie.
Rozmowy,sprawdzenie karalaności,prześwitlają przyszłych pracowników.Czytam rózne opienie.Jak jest naprawde z tymi komórkami,nie mozna miec przy sobie.To bedzie problem dla mnie.
4
Marek 2015-03-13 17:46:39
Chciałbym się podzielić wrażeniami z rekrutacji w hsbc w zabierzowskim lunaparku.
Pierwsza rozmowa odbyła się w salce 1x1,10 m, gdzie w ścianie obok macher wiercił udarem. Pani z siermiężnym wyrazem twarzy z rosji 2 razy zapytała mnie czy wiem jakie to wyzwanie pracować dla hsbc. Może w rosji to szczyt marzeń taka praca ale nie w PLu gdzie korpo na korpie. Sama rozmowa to jakieś ogólniki zero konkretów. Drugi etap to rozmowa z managerem i naburmuszoną Panią project manager. Pani albo przed rozmową pokłóciła się z mężem albo coś zgubiła bo nie było z nią kontaktu. To pewnie jakiś trudny projekt ją wykończył. Musiałbym mieć potrójne alimenty, żeby tą pracę w hsbc przyjąć. Czarno szaro białe korpo ze smutnymi ludkami to moje wrażenia z hsbc zabierzów.Co do samego zabierzowskiego byznes parku...mam nadzieje, że tam film jakiś kręcą i potrzebują takich tanich makiet jak te wszystkie biuro-pudła i parking wysypany żwirem. Dla korpiaków zakochanych w hsbc polecam pojechać do Londynu i zobaczyć na cannary wharf ich siedzibę i nieco bardziej uśmiechniętych kolegów i koleżanki wtedy na pole do zabierzowa już nikt nie wróci.
4
Zbyszek 2015-03-13 18:00:01
Se chłopina odpocznie trochę od telefonów z domu o wszystko i o nic.
Babskie telefony to woda na młyn.
4
scopi 2015-07-06 12:22:07
Hej czy ktoś może napisać coś o dziale IT i rekrutacji? Interesuje mnie stanowisko na początek Junior Java?
avia 2015-09-09 10:51:35
czy ktoś mógłby napisać jakie są typowe pytania na rozmowie kwalifikacyjnej? I czy podanie 3000 brutto to dobra kwota na początek? (specjalista ds.płatności)
gilbert 2015-10-07 17:47:59
klakiera jak tego z posta z 09/09 13:56 to to mozna na kilometr wyczuc :)
Agraw 2015-12-11 10:01:33
Byłem niedawno na rozmowie w HSBC na Kapelance. Wszystko jak najbardziej okej, można było wyczuć, że kobieta z rozmowy nie była Polką, ale to chyba tylko zadziałało in plus. Pytania raczej problemowe i stricte dotyczące pracy. Dość szczegółowo sprawdzają języki i to, czy wszystko napisane w CV jest zgodne z rzeczywistością. Ze względu na dwa płynne języki, odniosłem wrażenie, że nieważne ile sobie zażyczę - tyle dadzą (a rzuciłem 4k od razu). Jedyny minus to praca zmianowa (6-14/14-22), ale ponoć wynika to z faktu budowania się drugiego centrum biurowego i nadwyżki pracowników na miejscu.
1
b_k 2015-12-31 13:05:10
Osobom zainteresowanym pracą w HSBC udzielę informacji o rekrutacji i samym charakterze pracy

bea_kowal@wp.pl
1
pytanie 2016-02-01 22:33:13
Przechodzę właśnie rekrutację, zaśpiewałem 12 tysięcy brutto miesięcznie za Support/Deployment Engineer. Czy to nie za mało?
Jak jest z tymi telefonami komórkowymi? Mam rodzinę, więc telefon muszę mieć przy sobie. Czy numer biurkowy można podawać na zewnątrz?
Jak jest z korzystaniem z internetu i ze sprzętu służbowego? Czy wolno instalować oprogramowanie spoza oficjalnego katalogu? Mam na myśli własny układ klawiatury i hidmacros, ale też virtualbox do prywatnego użytku (sandbox do prywatnego korzystania z internetu). Czy wchodzi to w rachubę, czy jest niedopuszczalne?
4
tomek 2016-02-06 19:25:19
Nie wolno instalować z poza katalogu. Chcesz dostać 12 tys. za przegladanie internetu>?
pytanie (jeszcze raz) 2016-02-09 22:42:50
Czemu nie? Jeśli firma płaci za bardzo konkretną umiejętność, która jest wykorzystywana przez dokładnie 15 minut każdego dnia pracy, ale jak jej nie ma, to koszty lecą w miliony, to dlaczego właściwie przez pozostałe 7 godzin i 45 minut nie mogę przeglądać internetu? Czy to będzie za 12 tysięcy, czy za 120 tysięcy.
1
pytanie 2016-02-10 23:05:47
Zgadzam się całkowicie. Sęk w tym, że prywatne sprawy trzymam osobno od służbowych i nie chcę ich mieszać w jednej przeglądarce, stąd pytanie o maszynę wirtualną. Chodziło mi tylko o bankowość internetową, czasem kupienie czegoś, czasem wyszukanie numeru telefonu. Ja nawet nie mam konta na facebooku...
Prawniczka 2016-02-11 10:28:32
HSBC Kraków nie jest spółką-córką banku, to spółka-córka Grupy HSBC, do której bank też należy. Sprawdźcie sobie lepiej w KRSie zanim zaczniecie pisać o formie prawnej. HSBC Kraków jest raczej spółką-siostrą banku. A więc praca w HSBC Kraków to nie praca w banku, tak wynika z ogólnie dostępnych informacji.
2
Nikita 2016-02-21 21:43:21
@rekrutacje w HSBC
Kontaktowaly sie ze mna 2 osoby, w sprawie rozmowy na stanowisko w HSBC po czym po odpisaniu/ oddzwonieniu dostalam maila, ze moja rozmowa juz sie odbyla(??). Po wyslaniu mojego zapewnienia, ze do rozmowy nie doszlo nie dostalam, zadnej odpowiedzi, zero klaryfikacji..... Zastanawia mnie jak sobie Panie w HR organizuja prace skoro myla kandydatow, dzwonia do nieodpowienich osob..porazka i istny balagan!...a najgorsze jest to, ze brakuje im kultury osobistej i nie szanuja cudzego czasu!! Jestem dosc dobrze wykwalifikowanym specjalista i nie zamierzam aplikowac ponownie do HSB Polska!!
b_k 2016-03-03 14:24:28
Osoby zainteresowane polecę do pracy w HSBC

bea_kowal@wp.pl
adam 2016-03-12 12:45:27
kolejna chytra na kase... a potem same miernoty w pracy
2
lawyer 2016-05-05 21:49:01
nic nie namieszala.. tylko spojrzala trzezwo na firme, jej postac prawna. jesli KRS Cie przesta chlopie to HSBC jest wlasnie dla Ciebie.. innymi słowy inteligencja nie jest tam pozadana.. lepiej ja wylaczyc nawet..
someone 2016-05-09 21:29:20
Byłam niedawno na rozmowie kwalifikacyjnej w HSBC, aplikowałam na stanowisko związane z finansami. Rozmowa na miejscu trwała ponad godzinę i rekrutacja jest na bardzo wysokim poziomie ( mam porównanie z innymi korpo ). Na chwilę obecną czekam na odpowiedź, więc nie wiem czy dostanę tam pracę.
2
Jus 2016-07-16 17:43:10
Nieprofesjonalny dzial HR. Mialam 10-minutowa rozmowe, w trakcie ktorej obiecano mi kolejna rozmowe w ciagu kolejnych dwoch dni. Wszelkie szczegoly mialam dostac na maila. Od tej rozmowy minelo juz ponad dwa tygodnie, nikt sie ze mna wiecej nie skontaktowal. Rozumiem, ze pracodawca moze byc niezainteresowany - ale po co obiecywac cos, co nigdy nie dochodzi do skutku? Wystarczyloby pare slow przeslanych mailem, nie spodziewam sie cudow. A tak, to troche niesmak pozostal.
1
Greg 2016-08-31 12:46:25
w gruncie rzeczy to nic nie zmienia, ale dobrze że skorygowałaś dla ścisłości.
wrona 2016-09-27 17:07:02
HSBC przenioslo sie z Zabierzowa na Kapelanke, 30m od Tesco
- zakaz wnoszenia komorek, rzeczy osobistych, plecakow/torebek, wlasnego laptopa itd itp na open space
- olbrzymie open space, ludki wpatrzone w komputer, cisza jak makiem zasial, nikt z soba nie gada, tylko wyrabia target bo kpi, cut offy, deadliny itp
- wszedzie poruszasz sie z badgem, nawet jak wchodzisz do windy to go uzywasz lol
- obowiazkowa szatnia zeby zostawic tam te wszystkie grzeszne telefony bo przeciez kazdy tylko czycha by zrobic zdjecia jakis tranzakcji bankowych i wrzucic na fejsa, prawda? :)
- spora korporacyjnosc, tzw histeria ochrony danych (patrz punkt wyzej)
- kazda aktywnosc musisz odklikac, czyli wyjscie do toalety, na przerwe, na obiad, na kawe itp
- 50 min na przerwy na caly dzien
- targety. wspomnialem o nich? tak, to wspomne jeszcze raz bys pamietal ze sa one kluczowe. wyrabiaj je wyrabiaj!
- w zasadzie niewiele ci wolno, masz najwieksze prawo do wyrabiania targetow
- dostajesz w pt mejla na skrzynke i ci mowia jak mozesz sie ubrac na nast tydzien, zazwyczaj casual business czyli dluga koszula i spodnie a panie garsonki lol
- deadliny!!!
- targety !!!!
1
kandydat 2016-10-10 16:34:04
To któreś podejście do HSBC w ciągu ostatnich lat.
Dałem się namówić mimo niemiłych doświadczeń sprzed lat (jeszcze w Zabierzowie) gdzie osoby rekrutujące próbowałby udowodnić swoją korporacyjną wyższość podczas rozmowy (nie tylko moja opinia, również znajomych którzy brali udział w rekrutacjach w tamtym czasie).
Tym razem było inaczej, bardzo sympatyczne 3 etapy (rozmowa tel, dwie rozmowy face to face).

Niestety finalnie, po wielu tygodniach czekania od ostatniej rozmowy (minus!) otrzymałem informację zwrotną, iż moje plany zawodowe nie idą w parze z oczekiwaniami na tym stanowisku. Po prostu - zostałem źle zrozumiany. Zamiast dopytać - lepiej kogoś odesłać z kwitkiem. Kwestia została sprostowana przez Panią z agencji rekrutacyjnej współpracującej z HSBC.

Po kolejnych tygodniach oczekiwania na feedback firma przekazała informację, że jednak rekrutują na B2B a nie umowę o pracę, o której od początku była mowa. Jawna kpina z kandydatów, kpina z poświęconego czasu. Znów się sparzyłem a HSBC udowadnia, że poza nowym biurem niewiele się u nich zmieniło.

p.s.
duży plus z profesjonalne podejście w tym całym bałaganie dla agencji Antal International
dfv 2016-10-11 14:29:13
wiesz taka jest prawda ze na każdym stanowisku pracy te wymagania będą inne prawda? teraz to oni nie mają żadnych ofert pracy wiec ciężko cos powiedziec
Greg 2016-11-09 00:12:52
Ja cię kręcę. Czytałem opinie o innych firmach w Krk, tutaj na gowork. Same bluzgi, niezależnie od firmy. Postanowiłem sprawdzić opinie o HSBC (Kapelanka), w której to firmie pracuję od lat, żeby ocenić wartość opinii na niniejszym portalu. I widzę, że po HSBC też nieźle wszyscy jadą, w dodatku mnóstwo tutaj bzdetów. Pracuję w IT. Ktoś tam się wyżej zastanawiał czy 12tys brutto to nie za mało na stanowisko support engineer. Objaśniam - support engineer to jest gówniana końcówka łańcucha pokarmowego i 3-4 tys. to pewnie max. Trzeba mieć albo problem z ego, albo być zwyczajnie kretynem, żeby myśleć inaczej. W Krakowskim IT nie ma dobrze płatnych stanowisk inżynieryjnych. Już nie - wszystko wyniosło się do Azji. Na stanowiskach managerskich (typu project manager, programme manager, delivery manager) zarabia się dobrze - wszystko to są stanowiska na tzw. career band 5, gdzie górne widełki to 13 tys brutto. Na wyższym szczeblu są senior managerowie i tam widełki są wyższe - idzie wyciągnąć 15, może 16k miesięcznie podstawy (do tego HSBC płaci naprawde dobrą roczną premię). Ale takich seniorów w Krk jest mało i trzeba mieć w cholerę lat doświadczenia i naprawdę śmigać, żeby coś takiego wyciągnąć (dobrym przykladem jest stanowisko senior project manager w dziale transformations, gdzie wymaga się pierdyliard certyfikatów i dekady doświadczenia - sama praca to badziew). Dalej - bzdety o zakazie wnoszenia komórek na open space. Tak było 5 lat temu - dziś chyba tylko jeden dział taki zakaz trzyma (choć tylko teoretycznie). Jest to dział związany z payment processing, gdzie faktycznie ma się do czynienia z danymi klienta. Zaznaczam jednak, że to dział juniorski - trafiają tam ludzie po studiach na stanowiska entry level (głównie przeklepują dane z jednego screena na drugi). To jest mała część jednego z 7 pięter. Co do bałaganu w HR... Cóż, od kiedy to w HR zatrudnia się lotne umysły? Reasumując, HSBC Service Delivery (nie bank, jak ktoś słusznie zauważył) to jedna z najlepszych korpo w Krakowie. A pracowałem w wielu. Dobrze płaci, pozwala pracować z domu, daje taki sprzęt jaki sobie zażyczymy, daje miejsce parkingowe pod budynkiem (chyba, że ktoś jest na niskim stanowisku - wtedy żwirek), elastyczne godziny pracy (w IT nie ma żadnego time trackera, chyba że poprosisz o jego instalacje - robi się to jednak tylko wtedy, kiedy trzaskamy sporo nadgodzin i chcemy miec na to jakiś dowód; HSBC dobrze płaci za nadgodziny), spoko ludzie (oprócz idiotów, ale przecież wszędzie są idioci - ci w HSBC są niegroźni), fajny budynek (dobra kawa za free), czysto, sporo miejsca, ładne dziewczyny (wbrew jednej z opinii powyżej) i epickie Xmas party na 1500 osób.
2
mm 2016-11-13 05:07:40
No tak. It guy to w kazdej firmie sie zadowala bo pensja ale hsbc to nie tylko it. Nie mozna wnosic komorek tam gdzie sie procesuje. Entry level- niewiele isob w hsbc przychodzi zupelnue bez dosw. Ludzie sa w roznym wieku. Nie ma tam juniorskich dzialow... Ktos tu chce sie dowartosciowac. A polowa it to zadania help deskowe
Pracownik HSBC 2016-12-01 21:25:12
dementuję że tylko mała część siódmego piętra nie może wnosić komórek, cały dział KYC nie może, a to całe 4 pietro + nie tylko.. pewnie będzie z 150-200 osób.. i to prawda, że musimy odklikiwać cały czas co robimy z każdym odejściem od biurka (poza nim można być tylko 50 min dziennie). Inwigilacja i kontrola totalna. To moja któraś korpo , w żadnej nie było takiej niewoli jak tu.
senior software programmer 2016-12-08 19:09:53
Witam,
mialem to nieszczęście pracować na Kapelanka 42A. Uwierzyłem w wizję szklanych nie domów, a nawet wieżowców... :-( Mam ponad 8 lat doświadczenia, programmuję AKTYWNIE w 3 językach (.NET/C#, T-SQL, Javascript) pomijając wszystko co się z tym wiąże. Moje 100%-owe zaangażowanie w prace, pełny odpoczynek przed nastepnym dniem spotakało się z lekceważeniem mojej osoby, poniżaniem mnie, kopaniem w fotel przy biurku itd. Pasjonowanie się technologiami spotykało się z jawnym szydzeniem z mojej osoby. W HSBC Service Delivery ul. Kapelanka 4A szanuje się osoby bez doświadczenia lub z niewielkim doświadczeniem programistycznym. Przykre, ale prawdziwe.
Jeśli jesteś osobą "początkującą" w profesjonalnym programowaniu i zależy Ci na zdobywaniu prawdziwych umiejętności IT, OMIJAJ TO MIEJSCE OBOWDNICĄ NA KATOWICE !
Jajko nie może być mądzejsze od kury - taki wniosek mi sie nasuwa po pewnych przemyśleniach...
Jest to rada naprawdę szczera :-)
Zostaw swoją opinię o HSBC Bank Polska S.A. - Zabierzów
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie HSBC Bank Polska S.A.