brak logo

DFME „Damel” S.A.

Dąbrowa Górnicza

Opinie o DFME „Damel” S.A.

weglikspiekany 2014-08-01 17:10
Ten zakład to PRL Bis można tak śmiało nazwać ten bałagan. Nowy pracownik to dla starych pracowników po prostu śmieć, problem bo starego pierdołę nieroba mogą zwolnić. Mentalność tych ,że ludzi powoduję wręcz odrazę. Nie pijesz wódki-źle. Nie palisz- źle. Ogólnie do tej pory są tam zasady rodem z komunistycznych zakładów(wpisowe, upijanie się co niektórych to tam norma)
9
Q 2014-10-26 19:36
Jeśli nie spełniasz wymogów danej firmy to firma nie ma obowiązku odpowiadać na Twoją aplikację. WIĘKSZOŚĆ firm zastrzega sobie kontakt tylko do wybranych osób. I to wcale nie świadczy źle o firmie. Pozdrawiam.
2
ANGELO 2015-01-16 12:05
Firma jest dobra dla początkujących , jako pierwsza praca. Zaraz po roku najlepiej uciekać z niej, by się nie zasiedzieć i przesiąknąć smrodem i głupotom.
Chyba że się ma plecy i czeka na awans aż ktoś ze starej kadry odejdzie,jeszcze 5 lat. Firma nie potrafi docenić swoich pracowników finansowo, tylko się cieszy że ma wykwalifikowanych pracowników za marne grosze. Kilku pracowników już odeszło którzy wiele wniosło do zakładu , a firma nawet nie potrafiła ich zatrzymać. To był błąd !!! WIELKI BŁĄD !!! Teraz pracują za granica i żałują że tyle czasu stracili na prace dla kadry bezmózgowców.
3
byłemtam 2015-02-01 18:08
Witam.
Doszły mnie słuchy, że wkracza tam Firma auditująca zewnętrzna. Czyżby GÓRA nie umiała (czytaj nie chce) zrobić porządku z kadrą zarządzającą. Nie dziwię się, przecież co drugi to rodzina lub kolega. Miałem do czynienia z takimi auditami i powiem, że dużo dobrego wnoszą, uzdrawiają, wyłapują ludzi z kompetencjami i bez kompetencji. Czy w tym przypadku tak będzie zależy od firmy auditującej i Właściciela auditowanego przedsiębiorstwa. Do ludzi tam pracujących - dajcie znać jak przebiega audit.
1
heee 2015-02-02 15:03
heee audyt niech się weżną za nierobów siedzących w kantorkach przed komputerem po kontach pochowanych i wprowadzających zamieszanie.
4
QQnamuniu 2015-02-07 23:24
Super, jeszcze auditu nie ma a już chowają swoich pobratymców - w marketingu, po oddziałach itp. Dalej tak, niech właściciel się tylko dowie a dowie się, to polecą głowy. I bardzo dobrze, może wreszcie zapanuje porządek i ludzie pracujący w Damelu będą dumni, że tam pracują i wreszcie współmiernie zarobią pieniądze za pracę jaką tam wykonują. Do ku...wy nędzy to nie jest zakład produkujący zapałki a zakład produkujący specjalistyczne urządzenia. Pracują tam inżynierowie, technicy i wykwalifikowani pracownicy z zawodem na produkcji za marne grosze. Panie PREZESIE ocknij się Pan i idź już na emeryturę. Kolesie może znajdą nową pracę.
6
byłem tam..niestety 2015-05-14 20:33
Pozdrawiam wszystkich normalnych z firmy..Słyszałem o audycie,czy zaszły jakieś zmiany?Czy wszelakie nieroby pozostały?Znając realia tego s...u to pewno tak.Czy ,,kantorkowe nieroby"czyli majstry, z indianerska ,,SIEDZĄCE BYKI"rozmnożyli się?Czy panowie właściciele zaczęli się interesować DARMOZJADAMI z biur i biurek.Niedługo napiszę wiele ciekawych rzeczy z życia firmy,wielu osiwieje jeśli jeszcze nie zdążyli.Pora zdemaskować wszelakich ,,PRZYWŁASZCZACZY" z różnych wydziałów.Parę przekrętów,bardziej udokumentowanych,lub mniej.
3
tosztoszok 2015-06-25 18:40
Witam.
Coś się zaczyna dziać. Wielki cham Damelu zostaje zdegradowany,słychać o dalszych roszadach.
2
gość 2015-07-05 17:25
A kogo masz na myśli?????
małpa 2015-07-15 23:19
Witam co do zmian w firmie troszkę pomieszali ale jakiejś wielkiej rewolucji narazie niema. Co prawda darmozjady (tz. Majstrowie itp.) Trzęsą gaciami bo jak by sie nóżka podwineļ drugiej takiej posady nieznajdą i tylko gałąźdz w lesie czeka :) pozdrawiam, a to dziadostwo omijać z daleka, tylko mogą zepsuč człowieka
5
Pracownik 2015-08-02 21:39
Troszkę pomieszali...? Jeszcze nie widziałem, żeby majstrowie i kierownicy tak się wzięli do pracy. Choć ostatnie kilka lat przed emeryturą popracują wiedząc za co pieniądze biorą (nie za opowiadanie dowcipów i siedzenie przez osiem godzin na stołku). Skończyły się płatne soboty i niedziele dla majstrów za nic nie robienie i wcześniejsze uciekanie do domu. Skończyło się dyrygowanie majstrom robotą na przekór kierownictwu, bezsensowne wystawianie na soboty i niedziele swoich kolesiów. Przyszedł czas rozliczeń, za realizację zleceń,za wieczny nawyk okłamywania wszystkich w koło, za pobrany materiał (zwłaszcza miedź!!!!)itp. Powodzenia Szefie
3
Obserwator 2015-09-24 20:13
No i co wielkie mi zmiany chyba stołków. Wszystko zostało po staremu, o zapomniałem jednego co tam pilnował roboty zdegradowali.
3
EMIGRANT 2015-10-27 18:59
Doszły mnie słuchy że Damel na skraju......Nie jest dziwne biorąc pod uwagę ,,genialne zarządzanie" ,,ukrywanie darmozjadōw'',,nagminne wynoszenie ,głównie miedzianych sztab,prętów,drutu przez osoby mające dostęp do magazynów,lub innych pomieszczeń w których składowane są materiały co bardziej wartościowe; ile tego musiało wyjść?nigdy nikogo to nie interesowało.A wszystko to przyczyniło się do tej sytuacji.Uczciwi i dobrzy pracownicy uciekajcie z tego syfu.
2
ciekawy 2015-11-04 17:38
Emigrant napisz coś więcej o ,,wynosicielach,,dóbr firmy,ja też napisze co wiem,a trochę się widziało i słyszało.
2
75-lecie Damel 2015-11-04 21:51
Witam.
Firma krucho stoi z zamówieniami na koniec roku, nie wiadomo co będzie po nowym roku. Więc ja się pytam po jaką chol..rę organizować huczną imprezę na pokaz, dla kogo, chyba nie dla pracowników. Po co, żeby wręczać sobie nawzajem te przygłupawe odznaczenia, tytuły i dyplomy górnicze. Naprawdę z Barbórki na Barbórkę staje się to coraz bardziej niesmaczne..., pracownik roku, wychowawca młodzieży, handlowiec roku, itp. A może by tak wprowadzić "debilka kwartału", "wazelinkę półrocza"- kandydatów byłoby co nie miara. Pieniądze te można spożytkować w inny sposób, zatrudniając fachowców, doświadczonych specjalistów (marketing, zarządzanie produkcją i usługami itp.)Ludzie ci może by pokazali uwiązanej przy korycie od dwudziestu kilku lat komunie jak się zdobywa klienta, jak się zarządza firmą, jak można zagospodarować wolną przestrzeń produkcyjną poprzez poszukiwanie możliwości rozszerzenia profilu produkcyjnego a nie tylko SGS na zapas i prototypy dla kolesi z kopalni które i tak padają bo są nierentowne. No niestety takiemu człowiekowi nawet brew nie drgnie jeśli mu Damel zaproponuje 2 tyś.z hakiem - brutto + premia, no i oczywiście mydełko i ręczniczek + możliwość dorobienia nadgodzinami. Taki człowiek wstanie, odwróci się na pięcie i wyjdzie bez słowa do najbliższej knajpy, aby szybko zapomnieć o tej firmie i warunkach jakie mu zaproponowano.
Szlak mnie trafia jak znów będę słyszał jaką to mądrą i pracowitą załogę ma Damel, który to dzięki tej załodze... bla, bla, bla.. No niestety czas zmienić nagranie.
Podejrzewam, że mimo trudności finansowych impreza się odbędzie (oczywiście kosztem płacy zwykłego pracownika, bo nie wierzę, że Zarząd coś odpali ze swojej puli na jakieś fanaberię związane z xxx-leciem firmy).
Pozdrawiam.
2
dupa 2015-11-06 21:24
@75-lecie Damel masz rację w 100%. Olejmy tą imprezę, niech góra poczuje się tak, jak my patrząc na pasek 10-go każdego miesiąca. Niech poczuje i zobaczy, że każdy ich olewa ciepłym moczem, niech prezes sam przy pustej widowni bije sobie brawo i gada farmazony. Co na to związki (pieski) siedzące w kieszeni prezesika? Nie odmówią darmowego żarcia i picia, no bo przecież przez pół roku będzie to potrącane z premii zwykłemu robolowi.Kto jest za bojkotem imprezy niech się wpisuje i doda coś od siebie.
2
uzwajacz 2015-11-06 23:02
Jestem za. Mam dość kolesiostwa w tej firmie.
2
Specjalista 2015-11-06 23:05
Zgadzam się. Nie idę. H.. w D.. koleżkom. Tyle mogę dać od siebie za 19 lat służby w tym obozie.
3
początkujący montażysta 2015-11-06 23:30
nie idę. Za ta stawkę wolę poleżeć na wyrze.Niech zap...rdala giertych
6
tokarz z ZASU i ktoś jeszcze 2015-11-06 23:38
No właśnie , giertych i mamul z "9" niech idą. Odwdzięczą się za nadgodziny brane za tyle lat. Nic nie robiąc ma się z nadgodzin ponad trójkę do podstawowej stawki.
5
KLIKA--cz zDamelu 2015-11-07 06:55
Robol ma się bawić i tyle,jak każą,sami sobie to sponsorujecie,trzeba zjeść kawałek kiełbachy i zchlać się za ,,darmochę' .Elita będzie się bawiła po imprezie robolskiej.Wszyscy wazeliniarze,nieroby [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] i paru przyzwoitych w jednym miejscu,tak zawsze było,jest i.........
2
helmut 2015-11-24 18:30
witajcie. Pracowałem w damelu, ale już nie pracuje i dobrze mi z tym.Wróciłem tu tylko odwiedzić rodzinę i co - dowiaduje się niezłych sensacji. Żal mi tylko ludzi, którzy się tam starają i starali jakoś pracować.Od znajomego pracującego w Hucie Bankowej dowiedziałem się, że tam też nie jest wesoło. Podobno mają obniżać zarobki i szykują się zwolnienia. Ale tam są dwa albo trzy związki, które coś robią. Pikiety, strajki, stoją murem za pracownikiem. Taka prawda, dlaczego za złe zarządzanie ma odpowiadać tylko pracownik. Ciekawy jestem co u was będzie, chyba zorganizuję wycieczkę na narty :-)
1
bambi 2015-11-26 13:12
,,Jastrzębski-Travel" cos wymysli:)
5
Lolek 2015-11-26 23:41
Janek ty łobuzie, ty jeszcze tam robisz? Magazyn czy poszłeś wyżej?
1
Obserwator 2015-11-30 19:21
No i akademia się udała. Impreza z okazji Dnia Górnika przygotowana wspaniale. Wszyscy zadowoleni tylko co niektórzy pokazali co potrafią. To kwiat załogi bez nich by było smutno a Damel by zbankrutował.
1
psiapsiółka 2015-12-02 15:25
Tadeusz, żyjesz po tej imprezie, bo Cię nie widać w firmie?
2
1760zl 2015-12-26 16:41
Tak sie firma trzyma ze juz mysla o zwolnieniach. Jak po Nowym Roku cala zaloga z produkcji nie stanie razem za soba to bedzie pierwszym etapem restrukturyzacji zatrudienia w damelu. A pierdzacy w biorach i kantorkach nawet nosa nie wychyla.
Zdrowych i spokojnych swiat.
4
obserwujący 2016-01-04 23:38
@malin o czym Ty mówisz, jakie zgranie? P4 - bez kierownictwa, P2 - "leśne dziadki", P3 kierownik na kierowniku, KJ - to samo. Przecież teraz to jest "HIGH LIFE". Kto się ma zgrać, teraz to każdy będzie nadawał ile to on zrobił a inny to udaje, że robi. RIP
2
Opinek 2016-04-10 02:16
Ludzie się sami zwalniają jak tak dalej pójdzie to zostaną emeryci i przydupasy ze stawkami po 20 zł którym ciągle mało.a dobrzy pracownicy odejdą.
6
kupel 2016-05-07 21:37
Zyski bedom placic.
2
Zszokowany.. 2016-05-31 16:38
Witam ..nie pracuję w Damelu 16-cie lat.Pracuję w firmie która dowozi do Damelu ..materiały.Chcę zapytać co to za BYK ,pracujący na taśmownicy(dawne p3,pierwsza hala przy portierni)od kiedy ja pamiętam zawsze taśmowały tam kobiety,a teraz jakiś BYK siedzi na stołku,pali i śpi..Kobiety w takim wypadku powinny pracować chyba na dole(na kopalni)haha.Dlatego m.in. zwolniłem się z tej śmiesznej firmy,tam zawsze decyzje były szyte grubymi nićmi.Pytam poważnie kto to jest?Wszystko znowu po znajomości i nikt tego nie widzi..Pozdrawiam..
13
Bawół 2016-06-08 20:50
NO TO BYCZO !!!!!
7
Komentator 2016-06-26 20:20
NIBY poważny biznes,NIBY dobre traktowanie pracownika, NIBY dziecinne komentarze WSZYSTKO NA NIBY !!
8
Ja też 2016-06-26 22:06
Komentarze oddające sytuacje w firmie
15
sprawiedliwy 2016-07-29 21:18
"Góra" chce z pracownika zrobić niewolnika, aby zapierd...ał całe 8 godzin na różnych stanowiskach, bez wzrostu płacy. Nie uda się.
14
J 23 dalej nadaje 2016-10-20 18:26
Zwracam się do Tych co chcą ale się wahają i do Tychy co jeszcze mają jaja. Uczcie się języka i ruszajcie za zachodnią granicę. Początki są trudne ale potem lżejsze życie i mniej stresu. Fachowców z waszej branży potrzebują.
6
dalej ten sam 2016-10-20 20:17
Robcio to Ty ?
4
Zadowolony Emigrant 2016-10-24 20:03
Uciekajcie z tej radosnej firemki,wielu z was to prawdziwi fachowcy których wiele firm przyjmie z otwartymi łapami.Zostawcie tych śmiesznych ,,majsterów'' innych ,,Bosków'' i te ,,skromne'' biura i niech to się kręci,niech udowodnią jakie to prawdziwe ,,Filarki'' DAMELU......POZDRAWIAM
11
J 23 dalej nadaje 2016-10-24 21:14
Tracicie czas i zdrowie by zostać docenionym w firmie. Lecz to nierealne !!!
Więc nie traćcie go, bo czasu się nie wróci i zdrowia nie odzyska. Czym wcześniej to zrozumiecie to jeszcze może Wam się do czegoś uda dojść.
Przecież jesteście Mądrzy PRAWDAAA !!!
9
Pal 2017-01-07 17:11
Stabilna finansowo firma dająca ambitnym pracownikom duże pole do rozwoju. Wynagrodzenie bardzo dobre w porównaniu do inych zakladów z branży. Atmosfera przyjacielska, ludzie są sobie pomocni.
7
Prawda moze bolec 2017-01-14 20:53
,Pal' nie wiem co pijesz ale pil po pol... damel to jedna wielka zenada !!!!! Z biura wyrzucic ludzi, bo multum siedzi i nic nie robi, fizycznych wynagrodzic, ktorzy jeb** nadgodziny a zabrac sie za tych co pija wodke w robocie w szatni bo to juz przestalo byc smieszne kilka lat temu... Prosilabym o komentarze zgodne z prawda a nie od szefow badz prezesow, tylko od zwyklych pracownikow opinie !!
10
Mam dość 2017-01-30 21:22
A ja napiszę tak. Damel jak Damel ma swoją produkcję na której się zna i podejrzewam robi to dobrze. Ludzie są w porządku poza małymi wyjątkami, raczej ze wszystkimi się można dogadać. Zarządzanie jest nie najwyższych lotów, ale wydaje mi się, że spowodowane jest to naciskami pewnego Pana, który rządzi firmą w Tychach mającą całkiem inny profil produkcji i na siłę próbuję to odwzorować w Damelu. Jasne, że można kupić szafę sterowniczą, osprzęt do niej, kilkaset metrów kabla i wiadro śrubek, zmontować to do kupy i policzyć koszty. Ooo.. coś za dużo wyszło, no to będzie następnym razem montował jeden człowiek, śrubki kupimy tańsze i tylko pół wiadra, będziemy przykręcać co drugą, kable cieńsze, szafę nie malowaną. Czy to jest cięcie kosztów ? Oczywiście, że jest, bo wszystko można kupić gotowe za bezcen a nie PRODUKOWAĆ od podstaw - Palenie elementu, składanie, szczepianie, spawanie, wyżarzanie, piaskowanie, obróbka mechaniczna, złożenie wszystkiego do kupy i pomalowanie. Jeżeli zlecenie będą w miarę pozyskiwane z realnymi terminami realizacji, to wszystko można zrobić. Najlepiej to podzielić, rozebrać zakład i niech każda komórka się nawzajem wykańcza bo będzie cięła koszty. Nie tędy droga proszę Pana, ktoś odważny musi Panu powiedzieć o co w tym wszystkim chodzi i jak się to je.
8
Pracownik 2017-03-07 14:56
Trzymajcie się z daleka od tej firmy, same układy. Chyba że się ma tam jakąś rodzinę wyżej postawioną. Tak to nie ma co myśleć o godnych zarobkach. Traktują ludzi jak śmiecie, podwyżki dostają tylko wybrani(czyli ci po rodzinie lub dobrej znajomości- ci to co roku dostają podwyżkę, a przez prawie cały tydzień roboczy piją wódkę i śpią pijani po szatniach)a od ciebie będą wymagać żebyś robił jak chińczyk. Majstrzy z brygadzistami(odpowiedzialnymi) kradną na potęgę. Przepracowałem tam parę lat i żałuję tego to zmarnowany czas. Lepiej nie przesiąknąć takim towarzystwem(tak wrednych i zawistnych ludzi jeszcze nigdy nie spotkałem) nie życzę nikomu...
10
Pracownik 2017-03-07 15:10
Dobry żart
1
Pracownik 2017-03-07 15:10
Dobry żart panie kierowniku
1
Pracownik 2017-03-07 15:14
Premie też dostanie się 2-3 razy mniejszą od tych zatrudnionych po rodzinie co to bardzo dużo piją zamiast pracować...
3
Emeryt 2017-03-13 13:12
Szanowni malkontenci

Chciałbym jednak zauważyć, że Damel prawie jako jedyny ostał się w Dąbrowie Górniczej i co roku mimo różnych zawirowań w górnictwie przynosi zyski i to niezłe. Gdzie jest kopalnia, huta „Bankowa”, DZN, DFO, BZO, Zakłady Mięsne, itd. Nie ma – padły, a Damel istnieje i daje zatrudnienie dla ok. 500 osób, co razy 3 (rodzina) zapewnia srodki do życia dla ok.1500 osób. Przecież w tym Damelu nikt nikogo nie trzyma na siłę. Po co opluwać tą firmę, zwolnij się bracie, jedź do Anglii na zmywak i trzep tam kasiurę. Przepracowałem w tej firmie ponad 40 lat i jak słyszę takie kalumnie pod jej adresem to mi się nóż w kieszeni otwiera. Pokażcie mi drugi taki zakład, który w jakikolwiek sposób ma kontakt z emerytami. A Damel od kilkunastu lat organizuje dla nich wycieczki (raz w roku) oraz coroczne spotkania tych ludzi, gdzie mogą powspominać, popatrzeć kogo już brakuje, podzielić się problemami itp. A to, że występują jakies niedociągnięcia i nieprawidłowości, to gdzie ich nie ma. Wystarczy popatrzeć na nasz kraj. Tak, że szanowni respondenci tonujcie swoje wypowiedzi i nie obrażajcie ludzi, którzy dla tej firmy poswięcili całe swoje życie.
5
Nick 2017-03-16 09:42
Pracujesz 40-ci lat tzn.masz jeszcze stary dobry układ PRL! A są tacy którzy ich nie mają a są dobrymi pracownikami,ja zwolniłem się właśnie z tego powodu.Pozdrawiam.
3
Młody wyrobnik. 2017-03-19 20:05
Te parę lat pracy nauczyło mnie ,że tu nie warto angażować się w pracę bo to się nie opłaca.Jest grupka ludzi którzy muszą za....ć i większość tzw.TURYSTÓW wałęsających się bez celu ,każdy wydział posiada takowych ,wydziały gdzie obraca się metalami kolorowymi posiadają dodatkowo jednostki tzw biorące.Narazie tyle,jeszcze napisze coś ciekawego ,ale nie dzisiaj.
8
Szukam pracy 2017-03-30 01:05
Pozdrawiam wszystkich pracujących.Parę dni temu straciłem pracę ,a słyszałem że w Damelu są przyjęcia,ostatnio miałem możliwość przyglądnięcia się kilku stanowiskom w waszej firmie i stwierdziłem że są bardzo atrakcyjne.Przede wszystkim zainteresowany jestem pracą na stanowisku ,,IZOLOWANIA DRUTU,,biorąc pod uwagę to,że nie jestem zbyt pracowitym człowiekiem stanowisko to byłoby wprost idealne dla mnie.Jestem w stanie zaakceptować każde warunki zatrudnienia,minimalna pensja bez premii ,o którą zatroszczył bym się sam.Zainteresowany jestem również innymi stanowiskami ,nawet trochę bardziej wymagającymi.(nie miałem zbyt szerokiego wwachlarza przyglądnięcia się inmym stanowiskom na innych wydziałach)Proszę o pomoc i wiadomość czy przyjęcia są aktualne i z góry dziękuję.
7
Zostaw swoją opinię o DFME „Damel” S.A. - Dąbrowa Górnicza
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie DFME „Damel” S.A.