brak logo

ZUS

Warszawa

Opinie o ZUS

pracownik 2016-02-09 01:43:22
Od wielu lat pracuję w ZUS. Nie polecam tej firmy nikomu. Bardzo niskie wynagrodzenie, duże wymagania i brak szacunku dla pracowników. Zjawisko mobbingu jest powszechne. Odradzam. Ja jestem już w takim wieku, że za późno na zmianę pracy, ale bardzo żałuję, że związałam się z tą firmą na tak długo. Większość z nas jest zmęczona, znerwicowana i w wyniku złego traktowania przez przełożonych mamy niską samoocenę. Ludzie omijajcie ZUS szerokim łukiem.
16
pracownik 2016-02-11 03:26:27
co to znaczy "jest w miarę zadowolona"? Ma wszystkie ubezpieczenia, ale od jakiej podstawy? dwa z kawałkiem brutto. Po za tym osoba po 40 r.ż. jako nowo zatrudniona będzie miała problem z wdrożeniem się i utrzymaniem tempa. Młodych ludzi szkoda do takiej firmy
8
pyza 2016-02-12 21:30:31
Czy pracownicy oprócz pensji otrzymują dodatek stalowy.?
3
pracownik 2016-02-13 13:51:49
Jeżeli kogoś nie przekonała moja opinia i myśli, że to dobra firma, bo pracują w niej ludzie po 40-ce to niech sam sprawdzi i się zatrudni. Rotacja jest tak duża, że zawsze są wolne miejsca. Zdaję sobie sprawę, że opinia o pracownikach ZUS jest taka, że otrzymują duże wynagrodzenie za bardzo lekką pracę. Rzeczywistość jest zupełnie inna. Od kilku dni jest informacja, że jest kandydatka na stanowisko prezesa. My jako pracownicy wiążemy z jej osobą bardzo duże nadzieje. Przede wszystkim, że wymieni dyrektorów i powoła ludzi, którzy będą bardziej dbali o swoich pracowników. Nie mówię już o wzroście wynagrodzenia, ale o wprowadzenie zdrowych relacji. O zakończeniu traktowania przez dyrekcję tej firmy jak prywatnego biznesu, gdzie znajdują się miejsca pracy dla swojej rodziny i znajomych (często na stanowiskach kierowniczych). Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będę z przyjemnością szła do pracy.
5
pracownik 2016-02-14 20:32:00
To Ty Poka masz nieaktualne informacje. Nie ma oferty na stanowisko prezesa, ponieważ zmieniły się przepisy i nie jest on wybierany w wyniku konkursu lecz powołany. jak już wcześniej pisałam jak mi ktoś nie wierzy to niech się zatrudni. Powodzenia
pyza 2016-02-16 11:01:07
Czy pracownicy ZUS oprócz pensji otrzymują dodatek stażowy?
pracownik 2016-02-17 22:19:13
Dodatek stażowy został zlikwidowany jeszcze w latach dziewięćdziesiątych. Podwyżki były wstrzymane przez kilka lat. W zeszłym roku podwyżki były w kwocie 60 zł brutto, bez względu na staż.
2
administrator nieruchomości 2016-02-18 20:09:06
Bo, żeby zarządzać i administrować nieruchomościami, po prostu trzeba się na tym znać. Wiele można się nauczyć w komórkach do spraw nieruchomości ale podstawy trzeba mieć i czuć tę materię :-)
pracownik 2016-02-20 07:03:14
Nie bardzo rozumiem tę odpowiedź. Oczywiście jest u nas komórka, która zajmuje się administrowaniem budynków ZUS, ale większość pracowników zajmuje się zupełnie czym innym. ZUS wypłaca świadczenia oraz pobiera składki. Więc o co chodzi z tą znajomością podstaw zarządzania i administrowania nieruchomościami?
była pracownica 2016-02-20 16:47:26
Pracownik ma rację. Jeżeli lubicie pracować i otrzymywać 1/3 rynkowego wynagrodzenia za pracę(zwłaszcza regiony takie jak: mazowsze, małopolska, śląsk) to musicie spróbować! Chciałabym właśnie, żeby każdy krzykacz polaczek zatrudnił się na takim cieplutkim stanowisku w budżetówce i poczuł ten miód.Praktycznie każde stanowisko w sektorze prywatnym jest płatne 2,3 a nawet kilka razy tyle począwszy od referenta poprzez lekarzy, IT, aż na dyrektorze skończywszy. Umowa o pracę i niski socjal to nie przesadzajmy żadna łaska. Możecie się tutaj tylko uwstecznić będąc zadowolonymi z "ciepłoty" tej posadki. Ja wybrałam wolny rynek, inwestuję w siebie i mam za co żyć, a i nie martwię się o posadę bo wiem, że bez problemu pracę znajdę. Jeżeli jednak lubicie minimalizm i narzekanie, marne pensyjki i brak podwyżek przez 5 lat to Zapraszam!!!
3
nikt 2016-02-26 12:32:10
Praca dno. Zero szacunku dla szeregowych pracowników. Byle kierowniczyna gnębi ludzi jak tylko może, bo jego gnębi jego przełożony. Liczy się tylko statystyka, która nijak się ma do faktycznych wyników poszczególnych pracowników. Jak jesteś znajomą "królika" to dostajesz do zrobienia zadania, gdzie spokojnie wyrabiasz 300% normy. Inni dostają takie zadania, że choćby "wypruli żyły" to nie wyrobią normy. W ten sam sposób "kierownicy" dzielą premie kwartalne.
6
były zusowiec 2016-03-03 19:15:10
Pracowałam tam 8 lat, jako referent, potem inspektor. Na szczęście miałam możliwość w końcu odejść- ZUS to moloch, w którym ludzie na kierowniczych stanowiskach nie wiedzą lub udają że nie wiedzą co się dzieje "niżej", bo panuje zmowa przemilczania przez przełożonych prawdziwych realiów tej pracy. W wydziałach merytorycznych pracownicy wypruwają sobie żyły, bo ilość zadań jest ponad siły i realne możliwości; na porządku dziennym są poronienia, załamania nerwowe, straszna rotacja!!!-ludzie z wykształceniem zarabiają ok 2000 brutto nawet po 10 latach pracy, marne premie kwartalne i "wczasy pod gruszą" nie rekompensują stresu, poniewierania, braku zrozumienia ze strony kierownictwa i obelg ze strony petentów. Liczą się tylko wyniki-statystyki, które są jednym wielkim oszustwem; mimo ogromu spraw do załatwienia pracownik ślęczy nad wypełnianiem wymaganych przez dyrektorów/naczelników/kierowników tabelek, które nic nie wnoszą, jedynie są przedmiotem niekończących się narad i dyskusji na wyższych szczeblach. Pracy w ZUS nie poleciłabym najgorszemu wrogowi!!! Ale dla masochistów zainteresowanych pracą w ZUS- można tam się spokojnie dostać bez znajomości, ja zwyczajnie poszłam na rozmowę z ogłoszenia w gazecie, tylko że nie miałam pojęcia w co się pakuję ;(
5
ona 2016-03-06 18:01:25
A ja idę do pracy do ZUS. Zobaczymy jak będzie. Mam nadzieję że jest tam lepiej niż piszecie.
Pracownik zus 2016-03-07 14:30:23
Szczerze współczuję...
Nawet najkby mi dali 1000 podwyżki to nie chcialabym tu zostać.
8 lat pracy, duze miasto i mam 2100 brutto (tak, dobrze napisalam).
2
była pracownica 2016-03-11 23:39:36
Jest gorzej, ale wiesz co robisz....Jak pracujesz w małym mieście - OK, ale w innym przypadku daj sobie spokój. W każdym razie życzę szczerze powodzenia. pozdrawiam
1
PRACOWNIK ZUS 2016-04-09 16:54:49
pRZEPRACOWAŁAM 17LAT W zuS NIE MAM 2000 NA REKĘ JAK MOZNA ZAWSZE WIDOWAĆ MŁODYCH PRACOWNIKÓW KTÓRYCH TRZEBA PRZEUCZYĆ I ZEBY ZOSTAŁ W ZUSIE A STARY TO MUSI BO KTO GO PRZYJMNIE I TO NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI W ZUSIE- PRZEZ 5 LAT WYTRZYMALI PODWYŻKI A TERAZ MAJĄ BYĆ WSZYSTKIM PO 100ZŁ TO JAKI TO WSTYD!!!SZCZEGÓLNE TO BOLI STARYCH PRACOWNIKÓW SKORO NIE MAM STAŻOWEGO.
W URZĘDACH JEST STAŻOWE -URZĄD STATYSTYCZNYM, STRAŻ, POLICJA A W zUSIE NIE MA STAŻOWEGO
1
Lemng 2016-04-22 18:17:17
Moze ktos napisac jak wygląda rekrutacja i ile czeka sie na odpowiedź?
była pracownica 2016-04-26 12:01:54
Rekrutacja jak rekrutacja czyli aplikujesz, czekasz na "zaproszenie na rozmowę". To zależy od oddziału zapewne, ale wpierw są testy wiedzy, później kilka osób idzie na rozmowę, a na końcu okazuje się, że przyjęli pociotka kogoś kto pracuje w zus - tak wygląda ok 80-90% przypadków. Jeżeli masz szczęście i stanowisko "z góry" nie jest obsadzone, na starcie przegrywasz z osobami które zmieniają wydział czy referat (często kończy im się umowa na czas określony i aplikują na cokolwiek w zusie), przed Tobą także pracę dostaną stażyści i praktykanci, później dopiero osoby z "normalnej" rekrutacji, także szansa na dostanie się z zewnątrz jest mała, co jednak się czasem zdarza. Wyjątkiem są tutaj lekarze, informatycy, bardzo specjalistyczne stanowiska, management średniego i wyższego szczebla. Generalnie im ktoś jest rzadszy na rynku i chce przyjąć się na śmieciowych warunkach zusu ma sporą szansę, że będzie miał znikomą konkurencję bądź jest sam na placu boju i ma niemal pewność, że go wezmą.
1
Lemng 2016-05-04 13:24:01
THX
czyli można nie czekać na odp. trochę już czasu minęło a odpowiedzi jak nie było tak nie ma
była pracownica 2016-05-04 20:00:25
Wszystko zależy ile czasu minęło od zakończenia terminu składania CV - masz go w każdym ogłoszeniu. Generalnie później zapraszają na rozmowy do max 2-3 tygodni, oczywiście co oddział to obyczaj, ale jak wszędzie tj. przy miesiącu możesz powoli przestać się spodziewać takowego telefonu.
Lemng 2016-05-05 07:53:19
Oni maja obowiązek umieszczania informacji o wynikach naboru. A ogłoszenie jest cały czas dostępne.
pracownik 2016-05-05 17:35:47
Ludzi dajcie sobie spokój. Wynagrodzenie brutto 2300 zł i dziadowska praca.
2
była pracownica 2016-05-05 20:36:11
Teoretycznie masz rację. Praktycznie niektóre z ogłoszeń wyników rekrutacji wiszą "nieco" krócej niż inne:)
BYŁA pracownica 2016-05-09 23:52:36
nie pogadasz ... muszą sami spróbować miodku i cieszyć się ciepełkiem ... a życie, marzenia i możliwości uciekają między palcami ....
2
zatrudinona w zus od dzis 2016-05-16 16:45:54
Zawsze mnie ciekawilo, ze obecni pracownicy ZUS tak bardzo nikomu nie polecaja tej pracy, narzekaja na ilość pracy na zarobki ale siedzą tam przyklejeni do stołka. Boicie się konkurencji? Skoro tak wam źle to odejdźcie i dopiero wtedy wieszajcie psy
1
Byly pracownik zus 2016-05-17 13:30:48
Coraz wiecej osob odchodzi, za niedlugo nie bedzie mial kto robic. W koncu skonczy sie gadanie o armii urzedasow do wykarmienia :D ja odeszlam bo moglam, jak ktos ma kredyt na 30 lat to ma obawy przed zmiana pracy. A tak to w urzedzie zostana osoby ktore maja wszystko w doopie i ich na to stac, wyplate moga wydac na waciki...
3
dey 2016-05-18 01:16:30
Witam mam prośbę chodzi o radę co mam zrobić jestem po wypadku w pracy czekam długo na operacje mam rentę i co rok komisję teraz będę miał w przyszłym tygodniu problem w tym iż na ostatniej komisi trafiłem na bardzo mila pania doktor która powiedziała cytuje
CO JA MAM Z PANEM ZROBIĆ ZUS Z WARSZAWY NAPISAŁ MI ŻE MAM ZABRAĆ PANU RENTĘ BO JUŻ ZA DŁUGO OTRZYMUJE PAN ŚWIADCZENIE po czym przy mnie zadzwoniła do kogoś z tym samym pytaniem co ma zrobić bo jej zdaniem jestem nie zdolny do pracy po rozmowie telefonicznej dała mi rentę na rok mówiąc że nie zależnie od stanu zdrowia raczej już zus nie pozwoli bym dostał dalej rentę ponownie. i tym razem nagle zmieniono mi zus w którym miałem zawsze komisie na inny oddział. mało tego zadzwoniłem z pytaniem czemu tak uzyskałem odpowiec cytuje BO GŁÓWNY LEKARZ ORZECZNIK SKIEROWAŁ PANA DO KONKRETNEGO LEKARZA ORZECZNIKA I TYLKO TEN LEKARZ MOŻE PANU PRZEPROWADZIĆ KOMISJĘ I DODAM ŻE JESTEM JUŻ PO WIZYCIE U KONSULTANTA od kidy główny lekarz wyznaczą lekarza który ma
przeprowadzić zwyklemu człowiekowi komisję. jest już dla mnie jasne jestem przed komisja a już wiem że dzięki pismom z ZUS w Warszawie nie dostanę renty gdzie naprawdę oczekuje na dwie operacje chodzę o kulach ale co tam zus uważa że tak mi wygodnie i nie bierze pod uwagę że gdy pracowałem to zarabiałem 2500zł a renty mam 650zł proszę bardzo nie chce renty sprawcie by mi zrobiono operacje bym mógł z powrotem pracować. pomyślcie czasem kto dobrowolnie woli 650zł a nie 2500zł
też chciał bym być zdrów ten kto karze mi odebrać rentę niech ją odbierze razem z moimi chorobami chciał bym je przekazać choć by na godzinę byscie państwo zobaczyli jak to jest. ją wiem za komuny rozdawano renty za nic a teraz ci bardzo ciężko chorzy mają problem z jej uzyskaniem bo zus nie ma pieniędzy ale na LIMUZYNY DLA PREZESÓW PIENIĄDZE SĄ ŻYCZĘ WAM DUŻO ZDROWIA BYSCIE TO WY KIEDYŚ NIE BYLI PO DRUGIEJ STRONIE. PISAŁEM O ZUS WARSZAWA PRAGA 2 ODDZIAŁ ul. PODSKARBINSKA. wstyd tak pisać do lekarzy by komuś rentę zabrać bo długo już bierze. . .
BYŁA pracownica 2016-05-18 18:47:11
widzisz...ja odeszłam i każdemu zdrowo myślącemu życzę tego samego, szkoda mi tylko ludzi którzy przychodzą do ZUS i zostają przez zasiedzenie...To jest firma DNO jeżeli chodzi o traktowanie ludzi, płacę i pracę bez perspektyw. Ale jak ktoś chce zostać - jego wola, trzeba to uszanować.
3
tragedia 2016-05-20 19:47:17
Starzy pracownicy i tak mają lepiej niż ci z 2-5 letnim stażem. Wyzysk najniższa krajowa + głosna podwyzka 100zł brutto. Skoro jest tak super to chodzcie ogłoszeń na wolne stanowisko jest pełno....
2
Edek 2016-05-27 19:15:33
Ludzie dajcie sobie spokoj. Bylem na rozmowie w jednym z oddzialow i oni na start daja czlowiekowi z 7 doswiadczeniem minimum. Bez problemu dostalem prace za niemal dwa razy tyle .Wysmialem ich i wyszedlem. Szkoda czasu. Tyle w temacie.
1
pracownik 2016-05-29 00:25:07
Od wielu lat pracuję w ZUS. Jak większość pracowników obawiam się zmiany pracy, bo zmarnowałam wiele lat w tej firmie, a teraz jestem już za stara na zmianę. Mam też świadomość, że to co robię nie jest przydatne w innych firmach. Przez cały czas liczyłam (i nie tylko ja), że zmiana prezesa spowoduje, że poprawią się nie tylko warunki pracy, ale też atmosfera. Doczekaliśmy takich czasów, że pomimo bezrobocia w ZUS są wolne etaty. Ludzie już w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej po usłyszeniu wysokości proponowanego im wynagrodzenia, wychodzą z śmiechem. Nie liczę już na zmiany. Codziennie z obrzydzeniem idę do pracy, gdzie zarówno przełożeni jak i interesanci traktują nas z pogardą. Ludzie jeżeli nie chcecie zmarnować sobie życia oraz zdrowia to omijajcie ZUS szerokim łukiem. Posłuchajcie opinii pracowników obecnych i byłych, oni naprawdę opisują prawdziwe realia tej firmy ZUS. Jeżeli nie chcecie nam uwierzyć to jest wiele wolnych etatów, więc spróbujcie sami. Może i Wam jak to napisał powyżej jeden z przedmówców "przyrosną tyłki".
8
masakra 2016-06-10 18:09:45
Pracuję w wydziale emerytur i rent kilka miesięcy i po tym czasie mogę śmiało stwierdzić, że nie wiążę swojej przyszłości z tym zakładem. Praca z biegiem czasu wcale nie jest łatwiejsza a trudniejsza, ponieważ stawiane są coraz większe wymagania, a niestety brak doświadczenia i wiedzy nie pomaga. Pracownicy są obciążani pracą maksymalnie, ilość spraw jest ponad siły. Nikt nie zwraca uwagi na to, że masz 200 spraw zaległych, nikt z tym nic nie robi, a potem okazuje się, że większość jest robiona po terminie i wielka afera. Niestety przy takiej ilości inaczej się nie da, ale gdzie są kierownicy? Dlaczego dopuszczają do takich sytuacji? Co tydzień dostają sprawozdania, na które traci się czas i po co to wszystko? W naszym inspektoracie brakuje ludzi do pracy, ponieważ ciągle ktoś siedzi na zwolnieniu po kilka miesięcy, bo są wyczerpani i wypaleni. Nowi pracownicy odchodzą po krótkim czasie bo roboty jest tyle, że nikt nie wyrabia. Nigdy nie byłam tak wykończona psychicznie jak teraz. Ciągle presja czasu, bo zamykanie terminów co 3 dni, a przy takiej ilości spraw ciężko ogarnąć co się ma w szafie. Do tej pracy trzeba mieć naprawdę mocne nerwy i mocną psychikę. Ja nie polecam pracy, przynajmniej nie w tym wydziale, w którym pracuję. Nie wiem jak jest w innych, ale u nas atmosfera jest napięta, ciągle słyszymy, że jesteśmy najgorsi. Dużo osób jedzie na lekach uspokajających, ja się do tego stanu nie chcę dopuścić. Zdobędę jeszcze trochę stażu pracy i spadam stamtąd, polecam to każdemu kto się zastanawia nad odejściem!
10
remik 2016-07-15 15:58:11
beznadziejna firma i robota bez perspektyw za grosze
3
remik 2016-07-17 00:39:18
co tu rozprawiac, wszystko zostalo powiedziane przez przedmowcow, albo cos sie zmieni albo za niedlugo nie bedzie mial kto robic w tym "zakladzie"
2
miles 2016-07-23 00:56:38
nic bardziej mylnego....:)
1
kkookk 2016-07-26 20:17:24
nie!!!!!!
1
Milver 2016-09-03 00:13:45
jak ktoś nie wierzy w przedstawione tu opinie to można sobie obejrzeć oceny na np. GoldenLine
1
kandydatka 2016-09-19 16:45:59
Przeczytałam komentarze i chyba faktycznie praca w ZUS nie jest pracą ciekawą. Wymagania są bardzo duże. Kilka dni temu byłam zaproszona na test kwalifikacyjny (zus w Warszawie), a po nim za 2 dni na rozmowę. Trzy panie (bardzo dociekliwe) przemaglowały mnie z ustaw i przepisów. Zadawały także inne pytania. Dlaczego staram się o pracę u nich ?, jak wyobrażam sobie pracę na tym stanowisku ?, co mnie zachęciło do odpowiedzenia na ofertę? ile chciałabym zarabiać ? W końcu i tak nie dowiedziałam się jakie jest wynagrodzenie. Widzę, że nową kadrę chcieliby mieć wykształconą, tylko jak popatrzyłam na osoby pracujące tam, to zadałam sobie pytanie: co ja tu robię? W pokojach siedzą starsze panie, z tłustymi włosami, zaniedbane i ociężałe. Ciekawe, czy one też znają przepisy w takim stopniu, jak wymaga się tego od nowo przyjmowanego pracownika. Myślę, że w większość pracowników jest tam przez zasiedzenie.
2
shiva 2016-09-26 00:15:02
W mniejszych miejscowościach to opłacalne jest nawet sprzedawanie ziemniaków na targu, bo bezrobocie sięga kilkunastu czy kilkudziesięciu procent. @jola: Jestem ciekawa, kto w ZUS może pracować 8-14 czyli tylko 6 godzin (!) i na jakim to stanowisku pracuje Twoja ciotka (obstawiam że Lekarz orzecznik), poza tym weekendy wolne to nie jest żaden plus tylko norma. Za chwilę ktoś napisze że jest przerwa śniadaniowa.
1
Edek 2016-09-27 22:05:56
a łyżka na to ....niemożliwe
1
matka ZUSOWCA 2016-10-09 00:15:43
"Małgośka – mówią mi –
on niewart jednej łzy,
oj głupia ty, głupia ty.
Małgośka – wróżą z kart –
on nie jest grosza wart,
a weź go czart, weź go czart!
Małgośka – tańcz i pij,
a z niego sobie kpij,
a z niego kpij sobie, kpij.
Jak wróci, powiedz: nie,
niech zginie gdzieś na dnie,
hej, głupia ty, głupia ty, głupia ty. "
1
była pracownica 2016-10-12 00:02:40
dobre ;) zwłaszcza ostatni werset ;)
1
była pracownica 2016-10-15 21:10:56
tylko się nie przewróćcie już jak otrzymacie te wspomniane "benefity" i wspaniałą "pensję" :)
JA ODRADZAM - ale wybór należy do Was...
3
Zusowianka 2016-10-18 18:04:17
Też kiedyś będziesz ociężała i być może tłusta , jeżeli praca w ZUS się nie zmieni to po długiej pracy w tym zakładzie z Tobą może być jeszcze gorzej. Wiecznie młodym się nie jest. Pozdrawiam.
misia 2016-10-19 14:40:12
zus - jedno wielkie g..no - jako miejsce pracy, najgorsze jest to, że faktycznie pracując tu długo można się uwstecznić i nie mieć żadnych szans na zmianę pracy, zdecydowanie odradzam, sama szukam czegoś innego..
2
Milver 2016-10-20 22:21:27
pier...sz jakbyś z tydzień warzonego mięsa nie jadł(a)...weź sobie nakarm dzieciaki i opłać rachunki tą atmosferą...
2
febrra 2016-11-21 21:45:54
rozumiem was mili piszecie prawde gdzie jest nowa p.prezes zus gdzie jest p szydlo .miala byc perfekcyjna nic dla was nie robi ,wszyscy biora tylko wysokie pensje.a nad wami wyzywaja sie wiem bo mam w rodzinie osobe wykonczona mobingiem i praca p ziobro zbadaj bydgoszcz czekamy.
2
Ela 2016-11-27 19:13:10
Też tak uważam. Praca ogłupiająca, zero kreatywności, powielanie utartych od lat zasad. Stara, skostniała instytucja.
2
OLp 2016-11-28 19:49:47
Czy jest ktoś kto pracuje w zusie w Legionowie?
2016 2016-12-08 17:50:33
Czy u was w Oddziale również system wynagrodzeń jest tak skonstruowany, że pracownicy pracujący względnie krótko otrzymują znacząco niższe wynagrodzenie niż pracownicy pracujący dłużej, mimo że wykonują identyczne zadania na identycznych stanowiskach? Czy ktoś to kiedykolwiek próbował wzruszyć?
Zostaw swoją opinię o ZUS - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ZUS