brak logo

TRW

Częstochowa

Opinie o TRW

polaczek 2016-04-19 21:22
na całkiem niezłe. Ja bym gadkę zaczynał od 3,5 tys na początek NETTO ma sie rozumieć
Blast 2016-04-20 17:47
Czyli od 3500 zł w górę?
Czy to wiarygodna informacja ? Czy pracownika z produkcji, bo im zawsze się wydaje,że pracownicy biurowi zarabiają nie wiadomo ile.
3
Rozczarowany 2016-04-22 07:44
Witam pracowałem w centrum inżynieryjnym kilka ładnych lat na stanowisku Software Inżyniera. Z perspektywy czasu oceniam firmę negatywnie za śmieszną politykę wynagrodzeń. Widać to na poszczególnych levelach 4000,5000,6000,7000 (brutto), niestety na niektóre nobilitacje czekać się dość długo w porównaniu do umiejętności i efektów wkładanych w projekty. Lokalizacja firmy w Częstochowie wykorzystuje to że nie ma tu praktycznie żadnej konkurencji i ludzie godzą się pracować za takie śmieszne wynagrodzenia, reasumując strata czasu. Dla młodych inżynierów maksymalnie dwa trzy lata, trochę doświadczenia ,wpis w CV i można negocjować 2-3 razy większe stawki już na starcie w firmach o podobnym profilu.
Atmosfera w pracy zależy od tego do kogo trafisz i z kim współpracujesz, jednak musisz się przygotować na to że w przypadku niemieckich projektów musisz zrozumieć jaka jest tam rola polaka. Nie polecam - na pewno nie na stałe.Rotacja w firmie jest dość znaczna.
5
Blast 2016-04-22 18:20
Rozumiem ,że wspomnaine wynagrodzenie dotyczy tylko i wyłącznie inżynierów ?
parnus 2016-04-22 20:55
Pracuję 7 lat w TRW na ul. Rolniczej,na produkcji,cały czas przez Agencję Pracy Tymczasowej,niektórzy pracują 10 lat i nie przeszli,w tym roku ma przejść parę osób,ale wiadomo kto: ci ze znajomościami,dziobaki i ci co wchodzą liderom i kierownikom w d... bez wazeliny!Ogólnie praca nie jest zła,zależy gdzie się trafi,są linie gdzie się odpoczywa,ale są i takie,że trzeba się narobić i nie ma się czasu nawet iść do wc.Dużo tez zależy od tego z kim się pracuję,bo idiotów tam nie brakuje,ale jak są zgrani ludzie,to praca idzie i zawsze ma się trochę wolnego czasu w każdej godzinie oraz od lidera,bo jak lider jest spoko to fajnie,ale jak nie to dużo osób tam nawet płacze.Najbardziej denerwuje to,że jak nie ma pracy to odwołują i siedzi się w domu i czeka na tel.Również to,że urlop nie jest od razu na cały rok,tylko jak się przepracuje miesiąc,to się dostaje 2 dni,tylko jak się go wykorzysta,bo odwołają,to nie ma się wcale,aż minie miesiąc.Umowy są najdłużej na 3 miesiące,ale wystarczy,że się choruje 3 dni i już się dostaję na tydzień,lub 2 tygodnie.Są 3 stawki brutto: 11.00 zł/h dla nowych,12.80 dla reszty i 13.90 dla składaczy ręcznych,co osobiście uważam,że jest niesprawiedliwe,bo pracuje tam 7 lat na różnych liniach i maszynach,mam wszystkie szkolenia i uprawnienia i mam 12.80,a przyjdzie nowy,tylko na składarkę i ma 13.90,do tego dochodzi premia,co miesiąc inna.Jest darmowy przewóz,woda,soki,kawa i herbata,cukier oraz basen i rabaty w dużo sklepach itp.Za nocki i soboty dodatek 50%,za niedziele i święta 100,albo 150.A ci z TRW,nie z agencji mają jeszcze,trzynastkę,bony na święta,normalne umowy i urlop i zawsze pracują.Za pełny przepracowany miesiąc zarobi się ok.1800,z 2 tyg nocek 1900,a z sobota nawet 2000.Ale pełny miesiąc przepracowują
tylko nieliczni,tam gdzie jest zawsze praca,albo pupilki liderów.Od razu do TRW przyjmują tylko do biur i inżynierów,albo ze znajomościami,jak wszędzie.





2
galaxy_collapse 2016-05-29 21:09
Jak wygląda praca dla inżyniera ? Czy to miejsce godne polecenia pod względęm atmosfery, rozwoju, pieniędzy ?
były pracownik 2016-06-22 23:51
uwierz mi, że STETY :)
Syzyf 2016-07-27 17:45
@Gal w 100% się z Tobą zgadzam. Czytając Twojego posta mam wrażenie, jakbym sama go napisała. Mnie dotknęło wspomniane przez Ciebie pastwienie się psychiczne. Ciągłe kontrole, zastraszanie i poniżanie, że czegoś się nie zdążyło zrobić, a nawał pracy nie był możliwy do przerobienia dla jednej osoby. Zastanawiałam się wtedy, gdzie są takie instytucje jak Państwowa Inspekcja Pracy, czy naprawdę jesteśmy pozostawieni sami sobie??? jak przełożeni mogą się w ogóle tak odnosić do pracowników. Myślałam, że jestem odosobnionym przypadkiem. Mimo tego, że naprawdę dawałam z siebie wszystko w tej pracy (bo w takim mieście jak Częstochowa ludziom zależy na zatrudnieniu) to i tak zawsze było za mało. Po pewnym czasie zaczęłam się czuć bezwartościową osobą, straciłam pewność siebie i zamknęłam się w sobie (teraz po kilku latach już wiem, że było to efektem stosowania MOBBINGU i było celowym działaniem pewnych osób). Nie wierzę, żeby takie praktyki w pracy były dopuszczane w jakimkolwiek cywilizowanym kraju zachodnim.
9
daniel 2016-08-18 18:06
Praca na produkcji w trw to żart jakiś agencja pracy przez którą zatrudniają obiecują szybkie podwyżki szybko prawda jest taka ze pesja pierwsza bez premi to 1400zł agencja mówią ze 1600 jest prawda jes tak ze 1690zł jes po 2 miesiącach umowy sa 1/4 etatu stałe praca jes po 8h sa nadgodziny pracownicy co pracuja rok maja ok 1800-1900zł chyba ze robia na cięższych liniach to maja po 2tys praca w akordzie ja zrezygnowałem mam prace teraz na pełny etat i nie polecam tam pracy jak by dali normalna umowę na cały etat to mozę w miare prace ale ludzie tam pracują po 8lat na 1/4 etatu magazyn dostaje po 2latach umowę 1/2 umowy sa po 2tygonie puzniej po misiąc i co 3 miesace i teraz lataj do biura po umowy biuro jest na zakładze trw ale co 2tygodnie stój w kolejce za umowa cigłe kontole tam w pracy tez sa powszechne kierownicy chodzą kotroluja odbieraja premie np. za brak okularów zdarzało sie ktoś przecierał okulary akurat szedł kierownik i juz miał upomnienie 2 złapania brak premi na 2miesace tak samo za brak uziemienia rekawiczek na niektórych linich itp
3
kamil 5000 2016-08-18 18:20
wyzysk tam jest 1/4 etatu 11.70 bruto wysokie normy preemia jest ok 180zł ale po przepracowaniu 6 miesięcy pierwsza premia jes po 3 misącach ok 45zł ja pracowałem tam 7miesacy po czym wysłali mnie na urlop bezpłatny na ok miesiąc a po urlopie było tyle pracy ze prosili o nadgodziny i prace soboty i niedzielę ta pracowałem miesiąc później znowu było kiepsko z pracą i znowu urlopy tydzień pracy i urlop i tak było 2 misiące po czym zrezygnowałem teraz pracuje w brembo jest pełny etat normy mniejsze od trw pracuję na motazu tam praca jest zawsze zarobek ok 1700 za pierwszy miesac teraz mam po ok 2tys na tokarkach tam fajnie zarabia się tam jet 2100 na start ale ciezko sie przyjać sa testy z rysnku tech itp mnie sie udało po 6 miesiacach teraz pracuje 1miesac na tokarkach zobaczymy jaka będzę wypłata
1
PIOTR 2016-08-18 18:40
Pracuję w TRW jako inż nie miałem żadnego doświadczenia zatrudnili mnie tam zaraz po studiach na przywitanie dostałem 2.700 plus premie bony itp teraz po 2latach zarabiam 3.700 atmosfera pracy jest bardzo fajna pracownicy przyjęli mnie bardzo miło praca fajna zakład tez nowoczesny czysty stołówka obiady większość narzeka na prace tutaj małe zarobki itp ale w Częstochowie takie mamy zarobki i nie daja nagle w trw 5tys jak inne zakłady płaca jeszcze mniej kuzyna mam w poznaniu tez inz w vw i zarobki podobne ja w trw socjalne maja lepsze to fakt wszyscy mówią ze gdzieś maja super zarobki itp a tak naprawdę w wielkich zakładach korporacjach jest podobnie
2
tomek 2016-08-30 00:27
trw produkcja słaby zarobek o 10zł na rękę umowy agencyjne na 1/4 etatu ciągłe kontrole kierowników podwyżki sa po roku dostałem 10gr
3
Bursztyn 2016-08-31 10:28
Przez agencje na produkcji da się zarobić do 2400 jak masz soboty i nadgodziny. Ogólnie praca nie jest taka ciężka, zależy też na jaką linię się trafi. Dużo osób rezygnuje szybko bo akurat dostali pracę na głupiej linii gdzie ludzie to kretyni. Ogólnie tam większość ludzi to dupowłazów, nie wiadomo do kogo można się odezwać. Mało normalnych ludzi jest. Ja na początku pracowałem na bardzo fajnej linii z super osobami, niestety skończyły się zamówienia i nasza linia została zakończona a naszą ekipę rozdzielili. Zdziwiłem się, że mi nie zakończyli umowy tylko przenieśli na inną linię. Jak ktoś dobrze sobie zorganizuje pracę to jest okej. Trzeba tylko mieć dobrą psychikę, żeby tam pracować i nie dac się zwariować. Warunki złe nie są, darmowe picie, woda, kawa, herbata. Zawsze w okresie wakacyjnym urlop min 2tyg. Tylko latem strasznie gorąco i duszno. Gdyby nie te wszystkie gbury tam to praca była by dla mnie idealna.
3
Joloo 2016-09-12 20:24
Fakt uumowa na 1/4 ale pracuje tam juz troche i wyplata waha sie miedzy 1900 a 2100
1
1234444 2016-09-24 19:03
W workservis są teraz oferty do trw na legionów. Pracuję narazie dwa tygodnie. Nie narzekam.
Pająk 2016-09-29 13:27
Czytajac te opinie zdecydowalem sie wlasnie na Wkret-Met. I tak jak wielu nie narzekam umowa o prace jest dowoz jest a kierownik wesoly zabawny. Norma na moim stanowisku to pojecie abstrakcyjne. Wiem jaka jest praca w TRW duzo znajomych ucieklo i chodz mialem noz na gardle nie poszedlem tam uprzedzenie,ale kazdy lubi co lubi. Podziwiam i wspolczuje pracownika tam.
4
Pracownik CEC 2016-09-29 15:58
Jeżeli chodzi o trw to przede wszystkim należy oddzielić zakład produkcji od centrum inżynieryjnego. To dwa różne światy. Większość ludzi tutaj piszących to pracownicy produkcji.
marcin 2016-10-09 20:54
Praca w trw produkcja nie polecam umowy na 1/4 etatu zarobki małe od 1500-1900 zależnie od premij premia wliczana jest od zysku zakładu np. jak sa wypadki na zakładzie jest sporo złych poduszek to premia mała i zarobek 1500 jak nie ma to max z premią i dodankiem nocnym 1900 ale takich miesięcy mało jest sredio to tak 1600-1700 plus jeszcze to darmowe kawy i napoje z minusów to zarobek umowy po 3miesace na 1/4 etatu wysokie normy kontrole kierowników ogólnie zmieniłem prace na wkretmet na Wanatach jest lepiej 1750 plus premia na początek jest z nockmi dostałem 1900zł kierownik miły nikt mnie nie sprawdza tak jak w trw zakład tez jest nowy i czysty cały etat po okresie próbnym umowa na rok z podwyżką
1
Pan Ja 2016-10-16 22:49
1500 zl za 8 h to bylo chyba 2 lata temu ... Teraz srednia 8h wynosi cos okolo 1800-1900 + soboty
romek 2016-10-17 09:14
Aha, czyli teraz tak naparwde są już spore podwyżki, zgadza się? @Pan Ja, a długo już pracujesz u nich, bo to chyba jest dosyć ważne.. bo też liczą sie opinie stałych pracowników, a nie tylko pierwsze wrażenie osób po rekrutacji.
1
heh 2016-11-01 12:59
"a zarobki tuż po przejściu 2000tyś" - no no.. zarobki rzędu 2 milionów na początek to faktycznie świetna stawka :)
1
Ed 2016-12-03 11:48
Raven zapraszam na rolnicza bedziesz pracowac obok mnie na skladarce to poczujesz bol w rekach...widocznie masz lekka prace i zbijasz baki bo na rolniczej sa linie niektore tak zbalansowane ze jak ktos wyjdzie do kibelka to juz po normie...a ja pracuje 11 lat i gowniane 2000 tylko biore na reke...ale my starzy pracownicy robimy na najciezszych maszynach a przychodza nowi to daje im sie lekkie prace by nie uciekli za te same pieniadze...a co do 13 jezeli dla ciebie 900 zl zysku to 13 to gratuluje....aha i trw to fajnie maja ale lizusy liderowskie i podpierdalacze....
3
Maja 2016-12-23 16:23
No tak. Ktoś nie pracuje na produkcji, to na pewno zbija bąki. Natomiast prawda jest taka, że na niektórych stanowiskach biurowych (w nowych uruchomieniach, jakości czy logistyce) poziom stresu jest na prawdę spory i czasem trudny do udźwignięcia. Wysiłek fizyczny bardzo podziwiam, ale to nie wszystko co kryje się za "sukcesem" takich firm jak TRW.



anonim 2016-12-27 18:37
3-4k do reki na poczatek, pozdrawiam
anonim 2016-12-27 19:04
praca w CEC (w biurze) dosc licha zarowno pod wzgledem finansowym biorac pod uwage rodzaj wykonywanej pracy jak i pod wzgledem rozwoju zawodowego (zdobywanie kwalifikacji czy podwyzki/awanse), atmosfera w pracy silnie zalezy od zespolu, zdarzaja sie zespoly bez poczucia odpowiedzialnosci za swoja prace, co czesto przechodzi bez echa bo jest na takie zachowanie przyzwolenie ze strony kierownictwa, ze strony czesci pracownikow czuc presje by awansowac na stanowisko kierownicze, stad tez brak wyksztalconej kultury inzynierskiej, CEC niestety boryka sie z brakiem doswiadczonej kadry, czesc osob upatruje tez awansu u zachodniego sasiada w niemieckim oddziale firmy co nie wplywa pozytywnie na morale

co do ilosci pracy to tez zalezy silnie od zespolu i realizowanego projektu, sa zespoly gdzie miesiacami sie duzo nie robi, sa tez takie gdzie nadgodziny sa niejako wpisane w harmonogram, czesc osob wyrabia swoj kwartalny limit regularnie

generalnie firma na poczatek kariery developera ujdzie, ale glupota jest zostawac w niej na dluzej

pozdrawiam
Pracownik TRW 2016-12-30 18:11
3000 na rękę na start. Za dwa lata 4000. Za pięć lat 5000.
Kasia96 2017-01-01 23:36
Czy miał ktoś test z elektroniki na stanowisko inżynierskie?
Alf 2017-01-03 12:55
Witam,
Prosze o info jak praca w kontroli jakosci ? Oferta stazowa...
wojtek12 2017-01-10 18:15
Witam,
proszę o informację jak wygląda praca na stanowisku stażysty w centrum inżynieryjnym w dziale technologii. Interesuje mnie wymiar godzin, wynagrodzenie, dodatki i obowiązki. Mam pytanie czy po rocznym stażu jest szansa na pozostanie w firmie. Z góry dziękuję za cenne informację. Mam spotkanie rekrutacyjne i mniej więcej dobrze było by wiedzieć czego się spodziewać.
Pozdrawiam
Kasia96 2017-01-16 17:39
Hej Wojtek,
Kiedy aplikowałeś na staż?
Wojtek12 2017-01-16 21:07
Witam
Z tego co pamiętam to chyba pod koniec zeszłego roku.
kamil 28 2017-01-20 19:58
Witam pracuje w trw 6 miesięcy przez agencje pracy na 1/2 etatu ale pracuje sie w pełnym wymiarze czasu pracy zarobek jest dla mnie mały dniówka to ok 80-85 zł czyli za przepracowany miesiąc mamy 1700zł na lini czesto sa bilansy wydajności tempo jest spore nawet nie ma jak z wc skorzystać wcześniej pracowałem w wkret-met o powracam teraz na stare śmieci tez tam nie jest kolorowo ale 2300 sie zarobi np na wtryskarkach i tępo mniejsze niz w trw norm takich nie ma kierownicy tez sie nie czepiają poszłem do trw bo mam blisko al nie warto było
pracownik trw 2017-01-26 21:57
skąd te reklamy wkręt metu tutaj ?
2
Admiral_Hipper 2017-02-02 10:09
Witam, na jakie zarobki można liczyć jako tzw. Młodszy Inżynier jakości z językiem angielskim, drugi jako atut?

Pozdrawiam
1
xxx 2017-02-02 23:38
Praca w grupie system test inżynier – nie polecam. Przepracowałem tam ponad trzy lata. Kasa na start licha poniżej 3000 netto, po trzech latach niecałe 4000 netto, obietnica podwyżek i perspektyw nieciekawa, tłumaczą że na warunki Częstochowy to całkiem dobrze :0
Wymagania nieziemskie, chaos organizacyjny też nie mały, chociaż znajomości i lizusostwo zwłaszcza u kierownictwa pozwalają na szybciutki awans. Z perspektywy czasu oceniam ten czas za stracony, po studiach można trafić naprawdę lepiej, widzę to po swoich znajomych 
Wiem że obecnie bardzo ciężko znaleźć im kogokolwiek do pracy, i uważajcie otwierają filię w Łodzi…
1
karol 2017-02-16 15:41
witam, pracuje z was ktoś w prototypowni w TRW jak oceniacie tą prace, z góry dziękuję za opinie
kasia 26 2017-02-26 12:03
Witam wszystkich chcialam sie spytac bo jestem zainteresowana praca w trw i czy moge bezposrednio zlozyc cv do trw czy musze przez biuro workera? I czy naprawde tak jest ze to jest [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] jak inni pisza i ile jest na reke na poczatek.z gory dziekuje i pozdrawiam
kasia26 2017-02-26 12:08
Dodam ze na produkcji
marek 2017-02-26 17:48
Nie polecam pracy w trw wysokie wymagania od pracowników ciągłe kotrle niski zarobek od 1578-1895 zależności od stazu pracy nadgodzin jest mało umowy tymczasowe na 1/2etatu często jak nie ma zleceń na linie pracownicy agencyjni odsyłani sa do domu na urlop bezpłaty nie polecam tego zakładu
1
Patient 2017-02-27 10:16
Pracuje w trw poprzez agencje pracy Inter-kadra. Kasa beznadziejna, 11,80 brutto - stawka godzinowa, i tak przez 3 miechy, dopiero po trzech miesiacach stawka dzwiga sie na 13 zl z groszami brutto. Premii od produkcji nie ma, chociaz pracuje na nia tak samo jak wszyscy ktorzy ja maja. Wymagania rosną z kazdym dniem, caly czas kaza uczyc sie na nowych mazynach, poniewaz brakuje ludzi, z czego nauka trwa ok. 2 godziny, a potem zotawiaja taka osobe sama i ma sobie sama wszystko ogarniac. Soboty i nawet niedziele pracujace, rzekomo dla chętnych. Ludzie przychodza pracowac w weekend zeby wiecej zarobic, a agencja Inter-Chu***a i tak nie wyplaca kasy za nadliczbowe godziny, trzeba chodzic do biura i wyklucać sie o wlasne pieniadze, poniewaz piz*a z biura mieszcącego sie w firmie TRW jest tak wielce zajeta ze nie potrafi dokladnie policzyc ile kto ma godzin i ile nalezy mu sie za nie wyplaty. Krotko mowiac ta robota to [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] a z patatajnią za taka kase. Pracuje tu rowny miesiac i koncze kariere w tej pożal sie Boze firmie i jeszcze gorszej agencji. Polecam kazdemu kto chce duzo pracowac i zarabiac na premie dla biura, liniowych i dyrektoa, na pewno jednak nie dla siebie. Tyle z mojej strony
kasia 26 2017-02-27 19:47
Dzieki za informacje
kasia 26 2017-02-27 19:48
Dzieki za informacje
kasia 26 2017-02-27 19:51
chociaz sa tacy co sobie chwala prace na produkcji....a osobiscie mozna isc do biura trw zlozyc cv czy do workera i gdzie ono sie znajduje?pozdrawiam
Rob 2017-02-28 08:01
Zamiast płakać, że musisz zarabiać na premie dla biura to złóż cv na stanowisko biurowe. Potrzebują wielu specjalistów.
alibaba 2017-03-07 21:53
Stety-niestety TRW ma straszliwy problem ze znalezieniem jakichkolwiek pracowników wykwalifikowanych jak i tych niewykwalifikowanych bo bardzo słabo płaci !!!, czy to jest fabryka na legionów bądź rolniczej, czy to centrum finansowe, czy też inżynieryjne. Ludzie przychodzą i jeżeli tylko mają trochę oleju w głowie to szybciutko odchodzą... A wszystkich karmią tą samą gadką "na warunki Częstochowy to bardzo dobre zarobki" Niestety większość pracuje jako mniej lub bardziej świadome parobki dla rasy Niemców, a im więcej władzy ma dana jednostka tym bardziej jest w stanie upodlić "prawdziwych" Polaków aby jak najgłębiej wejść Panom w d_ _ę. Taka jakaś dziwna mentalność, a jak już familię (od dzieci, po żony i kochanki ) obsadzi na posadkach lub nietykalnych kilkach, bądź specjalnie do tego stworzonych działach, to nikomu włos z głowy nie spadnie. Rączka rączkę myje, i wielkie paniska chodzą i upadlają ludzi. Mam nadzieję że dożyję czasów że firma się zwinie z Częstochowy bo nikt tam nie będzie chciał pracować.
Anonimowa 2017-03-13 10:43
Chciałabym się dowiedzieć na jakie zarobki można liczyć na produkcji? I czy naprawdę jest tak źle jak piszą? Bo jak czytam to moim zdaniem lekka przesada chyba ludzie naprawdę nie pracowali w gorszych warunkach.
eva 2017-03-16 19:09
bzdura, pracownik biurowy bez doświadczenia na początek około 2-2.5tys. netto dostaje.
Szpulka 2017-03-21 19:19
Żałosne. Zasuwasz w pocie czoła a i tak dają kopa w tyłek, bo... Nie spełniasz oczekiwań. Szyjac normę,pracując na nadgodzinach, i tak jest źle..
Jestem rozczarowana i zarazem wściekła jak cholera...
Nie ważne że na utrzymaniu masz rodzinę, mieszkanie.. do wywalenia, bo liderka taki miała kaprys...
1
kamil 28 2017-03-22 23:17
po prostu pisze jak jest zadna reklama te roboty sa coraz gorsze
nowa 2017-03-23 16:12
Czesc, mam takie pytanie jest tu ktos kto dojezdza przewozem z myszkowa lub maslonskiego ? bo chcialem zapytac taka osobe o porade gdzie najlepiej zostawic swoje auto bo w maslonskim nie za bardzo chyba jest gdzie
Zostaw swoją opinię o TRW - Częstochowa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie TRW