Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Mabion S.A.

Pracowałeś w firmie Mabion S.A. i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-03-08 22:42:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (4)
Skoro już przytaczamy żarty to mam kolejny - z wywiadu z panem presesem: "Pyt: Dlaczego mała polska firma miałaby pokonać światową konkurencję? Odp: Produkując taniej, ale nie za sprawą tańszej siły roboczej."
zdjecie uzytkownika
Raymond Maarloeve - 2014-03-26 13:02:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Na stronie firmy dostępny jest raport roczny za rok 2013, który zawiera informacje o liczbie pracowników oraz wydatkach na wynagrodzenia. Nie uwzględniając dodatkowych czynników i dzieląc wydatki na wynagrodzenie (ok. 1,9 mln PLN) na liczę pracowników (49 osób) wynika, że średnia pensja miesięczna brutto wynosi ok. 3,2 tys PLN.

W zależności od tego jak w obliczeniach uwzględnimy kierownika, zarząd, oraz radę nadzorczą, średnie zarobki mogą wahać się w zakresie od 3,0 do 3,4 tys. PLN miesięcznie brutto.

Zgodnie z informacjami Głównego Urzędu Statystycznego, średnia pensja w Łodzi wynosi ok, 3,5 tys PLN miesięcznie brutto.
zdjecie uzytkownika
o. - 2014-03-26 13:29:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
z raportu finansowego:

Ponadto MABION stosuje politykę równych szans wobec wszystkich pracowników co do wieku i wyznania. W Spółce zatrudnione są osoby w różnym wieku. Na zatrudnienie nie ma też żadnego wpływu wyznanie. " - JESZCZE TEGO BY BRAKOWALO :D

Firma MABION dąży do stworzenia środowiska
pracy opartego na szacunku i wzajemnym zaufaniu. Każda osoba pracującą w firmie:
 zna swoje obowiązki,
 ma możliwość prowadzenia otwartego i konstruktywnego dialogu w sprawie swoich wyników,
 może liczyć na pomoc w rozwoju zawodowym,
 jest dostrzegana i nagradzana za osiągnięcia na podstawie zasług (system płacy zasadniczej, dodatkowo
system nagród wynikowych oraz wyjazdów motywacyjnych),
 może zabrać głos i ma wpływ na polepszenie wyników całego zespołu,
 jest traktowana uczciwie, z szacunkiem i godnością, i nie jest dyskryminowana,
zdjecie uzytkownika
Raymond Maarloeve - 2014-06-20 10:09:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Jeszcze dla porównania - zgodnie z raportem firmy Sedlak&Sedlak, w 2012 roku mediana zarobków osób które ukończyły studia o profilu "biotechnologia, inżynieria chemiczna" wyniosła pięć tysięcy złotych (5000 zł) brutto. 25% zarabiało 3200zł lub mniej, 25% zarabiało 8000zł lub więcej. (Uwaga - ze względu na zestawienie razem biotechnologii i inżynierii chemicznej, te kwoty mogą nie być wiarygodnym wkaźnikiem zarobków biotechnologów.)
zdjecie uzytkownika
jaroszek - 2014-06-27 17:18:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
I nie są wiarygodne, bo większość biotechnologów wyjeżdża zagranicę, zarabia tam małe pieniądze np. 1500 euro, ale w przeliczeniu na polskie to już 6000 zł. Wiem co mówię, bo właśnie tak pracuje wielu moich znajomych...
zdjecie uzytkownika
Raymond Maarloeve - 2014-06-30 08:31:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Badania wynagrodzeń firmy Sedlak&Sedlak prowadzone są jedynie w Polsce i dotyczą tylko osób zamieszkujących i pracujących na terenie naszego kraju.
zdjecie uzytkownika
maselniczka - 2014-06-30 23:56:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No i popatrz, te 25% równe lub mnie 3200 pracuje najprawdopodobniej tylko w Mabionie.
zdjecie uzytkownika
biotechnolog - 2014-07-11 19:02:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
widzę, ze w MAbionie są 3 stanowiska pracy dla nowego pracownika. Ciekawe czy ktoś po biotechnologii znajdzie tam tak łatwo zatrudnienie. jak pisaliście to trudno mi było znaleźć pracę w zawodzie. Jak już się znajdzie to jest całkiem dobra kasa, ale żeby trafić na wakat to na prawdę trzeba mieć szczęście.
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-07-22 09:42:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [biotechnolog - 2014-07-11 19:02:45]:
Czy znajdzie? - Tak, Mabion nie umieszcza ogłoszeń jeżeli nie potrzebuje pracownika.
Czy łatwo? - Nie, rocznie uczelnie opuszcza tysiące absolwentów biotechnologii, biochemii, biologii molekularnej, chemii organicznej, farmacji etc. Mabion musi więc dostawać setki zgłoszeń na każde stanowisko a na rozmowę trafiają dziesiątki kandydatów, pracę dostaje mała garstka.
Kasa? - No cóż, to zależy co określasz mianem "całkiem dobra"... Oczywiście dla absolwenta na bezrobociu i bez prawa do zasiłku oferta Mabionu jest "całkiem dobra" w porównaniu do np. kasy w hipermarkecie...
zdjecie uzytkownika
biotechnolog - 2014-07-22 14:14:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
zgodzę się, że teraz dużo absolwentów po takich kierunkach, jak wypisałeś xenomorph. po tych wszystkich kierunkach biol i chem. Kierunki refundowane zrobił swoje, ale niestety za dużo teraz tych specjalistów po studiach, a pracy niestety za bardzo nie przybywa u nas w kraju. a ta kasa to jeśli piszesz, że całkiem dobra to faktycznie może mnie zadowolić, bo nie mam teraz prawa do zasiłku w tej chwili. a lepiej gdziekolwiek pracować z perspektywami na przyszłość niż czekać na zasiłek. w ogóle chyba się nowe ogłoszenia znowu pojawiły, więc rekrutacja trwa.
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-07-28 14:39:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [biotechnolog - 2014-07-22 14:14:01]:
Nie napisałem, że kasa jest całkiem dobra. :) Co do konkretniejszych kwot to kilka osób (ze mną włącznie) pisało na ten temat wcześniej a ktoś sprytny nawet wygrzebał informacje z jakiegoś raportu finansowego. Przejrzyj wszystkie komentarze na wszystkich stronach.
zdjecie uzytkownika
hmm - 2014-09-01 19:02:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no nie wiem czy taka kasa jak napisalisćie jest zadowalająca xenomorph. Ja liczyłem, że po tak ciężkich studiach jakie miałem to będę zarabiał zdecydowanie więcej i nie będę się musiał o nic martwić, a nie pewno nie martwić o mieszkanie i jakiś ewentualny kredyt. nie uważacie, że przereklamowali te kierunki 'techiczne' swego czasu?
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-09-10 10:24:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [hmm - 2014-09-01 19:02:11]:
Proszę cię, czytaj uważnie i ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem, że kasa jest "zadowalająca". To _"biotechnolog"_ pisał, że jest "niezła kasa" - ja sarkastycznie skomentowałem, że może jest "niezła" w porównaniu do bezrobocia albo zarobków w hipermarkecie.

Widzę, że mój wcześniejszy komentarz się nie uchował więc powtórzę - byłem na rozmowie w Mabionie i zaoferowano mi pracę. Nie podam ci liczb lub dat i napiszę tylko, że zaoferowano mi pensję może sięgającą od dołu (ówczesnej) średniej dla województwa, ale nieco poniżej średniej dla samego miasta Łodzi oraz średniej krajowej. Jak dla mnie - bardzo rozczarowujące, ale może niektórym by to odpowiadało.
zdjecie uzytkownika
intrrrras - 2014-09-22 16:46:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ja jakby mnie teraz przyjeli zaraz po studiach do pracy z taka stawka o ktorej ty mowisz to wcale bym nie narzekal wiem ,ze studia byly ciezkie i pewnie wiekszosc myslala ze od razu dostanie zlote gory to teraz rzeczywistosc mocno jest ciezka i nie ma co sie dziwic - takie warunki na rynku i trzeba brac co daja - takie moje zdanie.
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-09-25 09:21:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [intrrrras - 2014-09-22 16:46:24]:
Intrrrras, przepraszam, nie sprecyzowałem - ja nie byłem "zaraz po studiach". Moje kwalifikacje były znacząco wyższe, a więc miałem także wyższe oczekiwania. Z tego co widziałem wypowiedzi innych, absolwentom oferowano jeszcze niższe stawki niż ta którą mi zaoferowano.
zdjecie uzytkownika
no widzisz.. - 2014-10-08 16:29:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ha no widzisz, tak myślałem właśnie jak przeczytałem wcześniej wątek. w końcu ktoś wyjawiłcąłą teajemnicę, bo przecież nie da rady tyle zarabiać tyle po studiach. Tak jak sobie myślałem tak jest. Ciekawe ile oferują na początku studentom, bo może warto na staż się tam załapać i potem zapłacą po studiach więcej? taki mój pomysł.
zdjecie uzytkownika
maselniczka - 2014-11-03 22:02:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
W związku z ochroną informacji nie zatrudniani są w tej firmie stażyści i praktykanci. Ale w innych warto spróbować
zdjecie uzytkownika
mandragora - 2015-01-18 20:35:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (4)
Czy Ktoś wie jak wygląda rekrutacja na Młodszego Specjalistę ds. Badań Klinicznych?
zdjecie uzytkownika
Raymond Maarloeve - 2015-03-23 22:00:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Dziś opublikowany został raport roczny Mabionu za rok 2014, dostępny na ich stronie internetowej, zawierający m.in. informacje o liczbie pracowników, wydatkach na wynagrodzenie, zarobkach kierownika, wynagrodzeniach dla członków Zarządu oraz Rady Nadzorczej.

Wydatki na wynagrodzenia wyniosły ok, 2,3 mln złotych, firma zatrudnia 48 pracowników, co oznacza, że średnie wynagrodzenie w Mabionie może wynosić ok. 3990 złotych miesięcznie brutto.

Odliczając od wydatków na wynagrodzenia pensję kierownika, oraz wynagrodzenia członków Zarządu i członków Rady Nadzorczej (kwoty podane do wiadomości publicznej w raporcie), średnie wynagrodzenie w Mabionie może wynosić ok. 3490 złotych miesięcznie brutto.

Dla porównania - średnie wynagrodzenia w Łodzi w 2014 roku wynosiły ok. 3,6-3,9 tys. złotych miesięcznie w zależności od kwartału. Średnia pensja w Polsce wynosiła ok. 4 tysiące (3,8-4,3 tys. złotych miesięcznie w zależności od miesiąca).
zdjecie uzytkownika
Fiara - 2015-04-30 05:44:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No to ciekawe informacje przekazuje odnośnie tych wynagrodzeń. Ciekawe tylko czy to na podstawie średniej arytmetycznej było liczone czy nie bardziej prawdziwe byłoby użycie średniej ważonej.
zdjecie uzytkownika
Raymond Maarloeve - 2015-04-30 08:36:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Fiara - 2015-04-30 05:44:57]:
Szanowna Pani,

Zgadza się, jest to proste wyliczenie typu średniej arytmetycznej czyli zakłada, że zarobki w firmie mają rozkład normalny.

Niestety brak informacji o strukturze firmy (liczba pracowników na różnych szczeblach), brak informacji o zarobkach w ogłoszeniach, oraz brak bardziej szczegółowych informacji w raporcie rocznym nie pozwalają na wykonanie precyzyjniejszych obliczeń.
zdjecie uzytkownika
b. - 2015-06-22 10:47:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (5)
Pracowałem w Mabionie parę miesięcy w dziale Produkcji i negatywne opinie o firmie są niestety uzasadnione. Przede wszystkim nie szanuje się tam pracownika i traktuje się go jak śmiecia, którego można wyrzucić bo takie ma widzimisie Pan presses. Atmosfera pracy jest bardzo stresująca, ponieważ pod zasłoną uśmiechów i miłych słów jest latanie i donoszenie za Twoimi plecami do przełożonych i podsłuchiwanie wszystkiego co mówisz (kreatywność donoszących odnośnie twoich rzekomych poczynań czasami jest niesamowita). Pan presses wręcz twierdzi, że lojalność wobec firmy polega na donoszeniu na siebie nawzajem i propaguje taki styl zarządzania jawnie do niego zachęcając. Zwolnią cię za jakiekolwiek pomówienie ze strony innej osoby lub podsłuchane coś piąte przez dziesiąte nie dając Ci szansy na obronę nawet jeśli masz dowody swojej niewinności. Pan presses sypie z rękawa wypowiedzeniami jak Święty Mikołaj w Boże Narodzenie, a na odchodne miesza Cię z błotem i wymyśla niestworzone historie na Twój temat abyś się zamknął i podpisał wypowiedzenie, czując że to tak na prawdę Twoja wina jest w tym, że Cię zwalniają, choć to nie prawda. Mydli oczy tak, że masz ochotę mu wręcz podziękować za zwolnienie i jego wielkodusznośc...

Większość doświadczonych pracownków, którzy mają na prawdę wiedzę, zwolniło się w ostatnich dwóch miesiącach. Ta sytuacja spowodowała, że aktualnie osoby z półrocznym- rocznym stażem są leaderami, a kompletnie się do tego nie nadają. Osoby tuż po 3-miesięcznym okresie próbnym od razu zaczynają szkolić nowe osoby, choć same nie mają wystarczającej wiedzy, co powoduje nawarstwianie się coraz większej liczby błędów, za które obrywa osoba o najniższym statusie w firmie. I na nic się zdadzą tłumaczenia, że ktoś źle Cię przeszkolił w tym czy tamtym, albo że tylko wykonywałeś polecenia- jeśli dojdzie to do Pana pressesa od razu wyciągnie dla Ciebie wypowiedzenie.

Zamieszanie dodatkowo wprowadza to, że nie pracujesz w stałej grupie osób, a każda osoba ma inny sposób na daną rzecz, inaczej interpretuje procedury itd. W związku z tym miotasz się- robisz coś bo tak Ci powiedziała osoba X, a przychodzi osoba Y, która daje Ci reprymendę, że źle to robisz. Jeśli zaczniesz tłumaczyć sytuację to wywalą Cię mówiąc, że nie umiesz przyznawać się do błędów, dyskutujesz i przez to nie pasujesz do zespołu. Dodatkowy stres generuje to, czy nakapować na osobę X, że to ona źle Ci pokazała i czy nie wyjdziesz wtedy na kapusia i też nie powiedzą Ci przy zwalnianiu, że grupa Cię nielubi.

Jeśli chodzi o procedury GMP to dokumenty sobie, a praktyka sobie. Od samego początku będą wmawiać Ci, że procedury są najważniejsze, że chodzi o życie ludzi, odpowiedzialność itp., a później leader nakaże Ci robić coś wbrew procedurze. Jeśli poddasz w wątpliwość jego polecenie i tym samym bardzo mu podpadniesz może sprawić, że wylecisz z hukiem. Z drugiej strony jeśli zrobisz co Ci karze wbrew procedurze, a później coś się zrąbie no to wylecisz, bo będzie to Twoja wina. Na koniec usłyszysz, że stosujesz się do procedur jak Ci jest wygodnie.

Presses będzie rzucał Ci gadki w stylu, że Twoje zdanie jest ważne, że masz podsuwać nowe pomysły na ulepszenie firmy, wytykać luki i błędy, poprawiać itp., jednakże jeśli będziesz się za bardzo odzywał lub zadawał niewygodne pytania, poddawał w wątpliwość zasadność procedur to najprawdopodobniej wylecisz. Niestety przy każdej ocenie pracowniczej Presses będzie Cię naciskał abyś mówił, co Ci się niepodoba, ale najlepiej jest go zbyć, bo jak powiesz za dużo no to jest szansa, że wylecisz.

Nadal jest tak, że zostajesz ciągle po godzinach, wzywają Cię z urlopu, skracają Ci weekend, ale nie zobaczysz pieniędzy za nadgodziny. Teoretycznie można odebrać te godziny, jednakże w firmie panuje przekonanie, że tego się nie robi, bo presses źle na to patrzy, więc większość osób nie odbiera tych godzin, bo się boją. Leaderzy często przychodzą sobie na które godziny chcą mimo, że mają ustalony grafik tak jak wszyscy, co często zaburza pracę zespołu. Na koniec i tak powiedzą Ci, że tylko odwalałeś to co musiałeś i leciałeś szybko do domu i, że nie masz pasji, ambicji i nie przykładałeś się do pracy.

Można by dużo jeszcze pisać o absurdalnych warunkach i zarządzaniu w tej firmie. Te wszystkie rzeczy razem wzięte powodują, że żyjesz w ciągłym poczuciu zagrożenia, nabywasz paranoii prześladowczej i wydaje Ci się, że ściany mają uszy. Codziennie budzisz się z myślą, czy to aby nie jest Twój ostatni dzień w pracy, a przecież zostawiłeś swoje rodzinne miasto, rzuciłeś wszystko i przeprowadziłeś się dla tej pracy do Łodzi podpisując umowę najmu z góry na rok.

Aby nie było już tak całkiem źle to jedynym plusem tej firmy jest to, że możesz zdobyć ciekawe doświadczenie jako świeżak w tej branży, co powinno pomóc znaleźć lepszą pracę. Jeśli chodzi o Dział Wytwarzania to można poznać różne procesy w małej skali przemysłowej i
zdjecie uzytkownika
mab - 2015-06-22 20:17:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Odpowiedź na: [b. - 2015-06-22 10:47:07]:
Ej, ale za siedzenie na fejsie by Cie nie zwolnili... Po co o tym wspominałEś?
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: Napiszę pare słów o rekrutacji na stanowisko biotechnolog/biochemik (rekrutacja na to stanowisko odbywała się równolegle z rekrutacjami na inne stanowiska, tak więc nie było wiadomo do końca ile osób ubiega się o jakie stanowisko). Otóż było to coś w rodzaju "egzaminu wstępnego". Zadzwonili do mnie na trochę ponad tydzień przed spotkaniem, z góry ustaloną datą i godziną. Test składał się z 12 stron pytań otwartych (na każdej stronie po 2-4 pytania), a czas do napisanie testu wynosił 1 godzinę. Było to stanowczo za mało aby napisać wszystko. Co mądrzejsi zapewne omijali pytania, które wymagały poświęcenia większej ilości czasu, czyli głównie te, w których trzeba było coś przeliczyć (jak się okazało później, w drugim etapie szczególnie zwracali uwagę na te pytania, które wymagały więcej czasu). Dużo pytań była problematyczna np. niesforny student/stażysta/praktykant/pracownik/Adrian zrobił to i to w laboratorium, czy postąpił słusznie i dlaczego. W wielu pytaniach brakowało podstawowych informacji aby móc je należycie rozwiązać, trzeba było założyć pewne rzeczy. Druga część "egzaminu" polegała na ponownym rozwiązywaniu zadań, w których popełniło się błędy, albo których się nie zrobiło, ale już bezpośrednio przed dwuosobową "komisją rekrutacyjną". Niektórzy mówili, że było to dość sympatyczne spotkanie, mi się nie udało dostrzeć odrobiny sympati z ich strony, raczej ich nastawienie było typu: "jak można czegoś takiego nie wiedzieć, jesteś za głupi/-a żeby tu pracować". Wszelkie gesty grzecznościowe wydawały mi się wymuszone. Może to tylko moje wrażenie. Sama rozmowa z założenia miała trwać 20 minut, zdarzało się że trwała dużo więcej, więc niektóre osoby musiały poczekać na rozmowę kilka godzin od napisania testu. Do osoby zakwalifikowanej dzwonią, a do osób które nie przeszły pozytywnie rekrutacji wysyłają e-mail w kilka dni po spotkaniu.
Życzę powodzenia i wytrwałości wszystkim, którzy chcą pracować w Mabionie.
Pytania: Pytania dotyczyły głównie zadań, w których popełniło się błędy podczas testu. Dopiero później było kilka pytań typowych dla rozmów kwalifikacyjnych, typu jakie są moje oczekiwania finansowe, czy jak sobie radzę ze stresem.
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2015-06-23 07:59:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [mab - 2015-06-22 20:17:50]:
Panie/pani "mab", do którego fragmentu wypowiedzi "b" się odnosisz? Jaki jest cel twojego komentarza?
zdjecie uzytkownika
Karolina - 2015-06-27 08:20:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Tyle czasu a wciąż to samo szambo....
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Mabion S.A.

Wyraź opinię o innych firmach z tego miasta

Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy Mabion S.A.?
Zadaj pytanie
alert