brak logo

Mabion S.A.

Kutno

Opinie o Mabion S.A.

Osoba 2014-02-19 19:09:54
Zamieszczam jeszcze raz rozwinięcie R&D po cenzurze:

1- R&D, No tutaj o już zupełnie nie wiem na co patrzyłeś, chyba w oczy(do Admin. poprzednia wersja nie była wulgarna, to był rodzaj dowcipu, bazującym na stereotypie) naszych koleżanek z tego działu. Projekty zewnętrzne- opracowanie białka od konstruktu przez optymalizacje ekspresji po oczyszczanie i badanie aktywności, a na koniec skalowanie. Projekty wewnętrzne - to samo tylko skupiając się na przeciwciałach- to wszytko jest na stronie internetowej.
osoba2 2014-02-20 09:03:35
ale przecież z tobą nie ma sensu dyskutować, za niedługo będzie fiasko badań klinicznych CD20 i koniec mabionu
maselniczka 2014-03-03 00:50:21
będąc w firmie przez dłuższy czas, myślę że jakiejkolwiek, popada się w trans i zobojętnienie. po pewnym czasie brak obiektywnej oceny poprzez zatopienie się w biegu wydarzeń. (usunięte przez administratora)
1
Mercator 2014-03-04 01:12:41
Chciał bym na wstępie prosić was o wzajemny szacunek do siebie bo ja mam do prawie wszystkich w tej firmie ogromny. To forum jest po to aby obiektywnie opisać pracę w tej firmie. Będę mówił tylko o rzeczach dobrych bo o złych już chyba wszystko zostało powiedziane.
Przed rekrutacją zastanów się co możesz poświęcić dla swojego rozwoju. Jeśli masz rodzinę na utrzymaniu lub inne zobowiązania odradzam, bo praca w tej firmie wymaga olbrzymiego poświęcenia czasu i energii.
Pracowałem na produkcji i to praca dla prawdziwych mężczyzn, a czasami osoba obok ciebie, która ma 1,5 m wzrostu i waży 40 kg mimo braku przyrodzenia nie jednego faceta by onieśmieliła. Strefa produkcyjna jest mała i ciasna dlatego jest dużo ciężkiej fizycznej pracy, ale czasami wystarczy tylko pomyśleć.
W żadnej innej firmie w tak krótkim czasie nie przejdziesz całej linii wytwarzania leku. Od hodowli bioreaktorowej przez trzy różne chromatografiie po zagęszczanie i rozlewanie białka. Odpowiedzialność jest olbrzymia ale wsparcie lidera i zespołu niesamowite a satysfakcja .... I w tym punkcie nadmienię mało kto z nas słyszał a jeszcze mniej miało okazję pracować przy ciekłej chromatografi procesowej, a w tej firmie można dotknąć, popatrzyć, poczuć całą esencję BIOTECHNOLOGI.
Nie zgodzę się że jest to praca odtwórcza wprowadziłem wiele małych i większych udogodnień( co świadczy o tym że kreatywność jest mile widziana), i nigdy nie wiedziałem co dziś będę robił, co się wydarzy, czego się nauczę. Sprzątanie owszem było, dużo sprzątania, ale niestety jeśli chce się pracować w systemie GMP w klasach czystości pomieszczeń B, C, D to należy utrzymywać odpowiednie standardy a to wymaga poświęcenia czasu i energii.
Gdybym miał wybierać dział w tej firmie bez wahania wybrał bym produkcję bo tam dzieje się najwięcej, praca jest ciężka ale ciekawa i to jest przyszłość tej firmy.
A tak nawiasem mówiąc jest to idealny czas tuż przed przeprowadzką do nowego zakładu.
1
exMAB 2014-03-05 19:20:25
Jestem byłym pracownikiem Mabionu. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że praca w tej firmie ma swoje plusy i minusy.

1)Plusem jest zapewne to, że szansę na zatrudnienie mają osoby, które nie mają doświadczenia, są absolwentami.
2)Prowadzone są tutaj ciekawe projekty, ale…

Niestety jest więcej minusów:
1)Projekty badawcze są bardzo ciekawe, laboratoria mają niezłe zaplecze techniczne. Brakuje jednak ciągle funduszy na np. zakup odczynników. Z jednym zamówieniem na zakup odczynników chodzi się po kilka razy do Kierownika z prośbą o podpisanie. Powoduje to opóźnienie w projekcie, wprowadza niepotrzebne problemy- mimo braku niezbędnych odczynników oczekuje się wyników. A z pustego i Salomon nie naleje…
2)Praca wymaga poświęcenia swojego prywatnego czasu. Chodzi tu o przymusowe nadgodziny, dodatkowe dni robocze, czy nocne dyżury. Nie byłoby to takie straszne, gdyby nie fakt, że za nadgodziny nie dostaje się dodatkowego wynagrodzenia. Dni wolnych do odbioru za nadgodziny też się nie dostaje, a poza tym pracownicy nie mieliby czasu na ich wybranie (wiele osób nie dostaje nawet ustawowego 2-tygodniowego urlopu). W firmach szanujących pracownika i przestrzegających prawa pracy jest to nie do pomyślenia.
3)Jest bardzo ograniczony dostęp do szkoleń zewnętrznych. Jeśli już ktoś dostanie pozwolenie na szkolenie, to pracownikom nie zwraca się diety za delegację, a dojazd prywatnym samochodem (jeśli się wykaże, że jest tańszy niż dojazd np. pociągiem)rozliczany jest na podstawie faktury za tankowanie, a nie na podstawie „kilometrówki”.
4)Wynagrodzenie pracowników jest niestety niskie. Biorąc pod uwagę nadgodziny, za które nie dostaje się pieniędzy, to wynagrodzenie (przeliczając na de facto przepracowane godziny pracy) jest naprawdę niskie. Podwyżek nie ma albo są bardzo symboliczne. Przy takich zarobkach ciężko ustabilizować sobie życie i na stałe związać się z firmą i Łodzią, a tego oczekuje się od pracownik
2
exMAB 2014-03-05 19:22:25
cd...
4)Wynagrodzenie pracowników jest niestety niskie. Biorąc pod uwagę nadgodziny, za które nie dostaje się pieniędzy, to wynagrodzenie (przeliczając na de facto przepracowane godziny pracy) jest naprawdę niskie. Podwyżek nie ma albo są bardzo symboliczne. Przy takich zarobkach ciężko ustabilizować sobie życie i na stałe związać się z firmą i Łodzią, a tego oczekuje się od pracowników.
5)Brak odpowiedniej motywacji pracowników. Zasady „kija i marchewki” się tu nie stosuje. Jest tylko przysłowiowy „kij”. Pracownicy obawiają się utraty pracy i negatywnej opinii podczas oceny pracowniczej. Kierownik podczas oceny potrafi zmieszać pracowników z błotem… Doświadczony i pewny swojej pozycji Szef tak nie postępuje i potrafi kulturalnie wskazać błędy Pracownikowi- Kierownikowi Mabionu do tego poziomu niestety sporo brakuje.

Ogólnie firma ma duży potencjał, pracują w niej ludzie ambitni, z dużym potencjałem. Niestety złe zarządzanie firmą widoczne jest na każdym kroku. Praca w tej firmie jest dobra dla absolwentów, którzy chcą zdobyć pierwsze doświadczenie zawodowe. Później rozsądnie jest rozejrzeć się za inna pracą- nikt kto odszedł z Mabionu nie żałował.
4
byly pracownik 2014-03-05 23:16:42
dokladnie jest tak jak pisze exMAB, najgorsze jest to, że na każdym kroku widać, że firma nie przywiązuje się do pracowników i jest w stanie wyrzucić Cię za byle co lub po prostu nie przedłużyć z Tobą umowy
5
maselniczka 2014-03-08 20:19:27
Z raportu: "Spółka nabyła cenną kompetencję utrzymywania zatrudnienia tych
samych pracowników przez wiele lat." (sic!) :P Jest to zasługa m.in. kierunkowo prowadzonej rekrutacji, bo zatrudnia się ludzi ambitnych i zdeterminowanych. Po etapie rekrutacji 'kompetencje utrzymania' się już kończą, to już sami pracownicy posiadają zdolność pracowania w firmie, mimo wszystko i nie 'wiele lat' (bo firma tyle nie istnieje) tylko co najwyżej kilka, i dotyczy to tych, którzy są naprawdę odporni psychicznie i fizycznie. Mimo wszystko są liderzy, którzy potrafią wziąć wiele na klatę i wykazać się wysokim poziomem empatii, aby swoich podwładnych zatrzymać. Ale każdy wie, że empatią człowiek się nie pożywi.
1
Xenomorph 2014-03-08 22:42:12
Skoro już przytaczamy żarty to mam kolejny - z wywiadu z panem presesem: "Pyt: Dlaczego mała polska firma miałaby pokonać światową konkurencję? Odp: Produkując taniej, ale nie za sprawą tańszej siły roboczej."
7
Raymond Maarloeve 2014-03-26 13:02:38
Na stronie firmy dostępny jest raport roczny za rok 2013, który zawiera informacje o liczbie pracowników oraz wydatkach na wynagrodzenia. Nie uwzględniając dodatkowych czynników i dzieląc wydatki na wynagrodzenie (ok. 1,9 mln PLN) na liczę pracowników (49 osób) wynika, że średnia pensja miesięczna brutto wynosi ok. 3,2 tys PLN.

W zależności od tego jak w obliczeniach uwzględnimy kierownika, zarząd, oraz radę nadzorczą, średnie zarobki mogą wahać się w zakresie od 3,0 do 3,4 tys. PLN miesięcznie brutto.

Zgodnie z informacjami Głównego Urzędu Statystycznego, średnia pensja w Łodzi wynosi ok, 3,5 tys PLN miesięcznie brutto.
4
o. 2014-03-26 13:29:12
z raportu finansowego:

Ponadto MABION stosuje politykę równych szans wobec wszystkich pracowników co do wieku i wyznania. W Spółce zatrudnione są osoby w różnym wieku. Na zatrudnienie nie ma też żadnego wpływu wyznanie. " - JESZCZE TEGO BY BRAKOWALO :D

Firma MABION dąży do stworzenia środowiska
pracy opartego na szacunku i wzajemnym zaufaniu. Każda osoba pracującą w firmie:
 zna swoje obowiązki,
 ma możliwość prowadzenia otwartego i konstruktywnego dialogu w sprawie swoich wyników,
 może liczyć na pomoc w rozwoju zawodowym,
 jest dostrzegana i nagradzana za osiągnięcia na podstawie zasług (system płacy zasadniczej, dodatkowo
system nagród wynikowych oraz wyjazdów motywacyjnych),
 może zabrać głos i ma wpływ na polepszenie wyników całego zespołu,
 jest traktowana uczciwie, z szacunkiem i godnością, i nie jest dyskryminowana,
3
Raymond Maarloeve 2014-06-20 10:09:41
Jeszcze dla porównania - zgodnie z raportem firmy Sedlak&Sedlak, w 2012 roku mediana zarobków osób które ukończyły studia o profilu "biotechnologia, inżynieria chemiczna" wyniosła pięć tysięcy złotych (5000 zł) brutto. 25% zarabiało 3200zł lub mniej, 25% zarabiało 8000zł lub więcej. (Uwaga - ze względu na zestawienie razem biotechnologii i inżynierii chemicznej, te kwoty mogą nie być wiarygodnym wkaźnikiem zarobków biotechnologów.)
3
jaroszek 2014-06-27 17:18:35
I nie są wiarygodne, bo większość biotechnologów wyjeżdża zagranicę, zarabia tam małe pieniądze np. 1500 euro, ale w przeliczeniu na polskie to już 6000 zł. Wiem co mówię, bo właśnie tak pracuje wielu moich znajomych...
Raymond Maarloeve 2014-06-30 08:31:14
Badania wynagrodzeń firmy Sedlak&Sedlak prowadzone są jedynie w Polsce i dotyczą tylko osób zamieszkujących i pracujących na terenie naszego kraju.
maselniczka 2014-06-30 23:56:51
No i popatrz, te 25% równe lub mnie 3200 pracuje najprawdopodobniej tylko w Mabionie.
Xenomorph 2014-07-22 09:42:03
Czy znajdzie? - Tak, Mabion nie umieszcza ogłoszeń jeżeli nie potrzebuje pracownika.
Czy łatwo? - Nie, rocznie uczelnie opuszcza tysiące absolwentów biotechnologii, biochemii, biologii molekularnej, chemii organicznej, farmacji etc. Mabion musi więc dostawać setki zgłoszeń na każde stanowisko a na rozmowę trafiają dziesiątki kandydatów, pracę dostaje mała garstka.
Kasa? - No cóż, to zależy co określasz mianem "całkiem dobra"... Oczywiście dla absolwenta na bezrobociu i bez prawa do zasiłku oferta Mabionu jest "całkiem dobra" w porównaniu do np. kasy w hipermarkecie...
Xenomorph 2014-07-28 14:39:01
Nie napisałem, że kasa jest całkiem dobra. :) Co do konkretniejszych kwot to kilka osób (ze mną włącznie) pisało na ten temat wcześniej a ktoś sprytny nawet wygrzebał informacje z jakiegoś raportu finansowego. Przejrzyj wszystkie komentarze na wszystkich stronach.
Xenomorph 2014-09-10 10:24:43
Proszę cię, czytaj uważnie i ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem, że kasa jest "zadowalająca". To _"biotechnolog"_ pisał, że jest "niezła kasa" - ja sarkastycznie skomentowałem, że może jest "niezła" w porównaniu do bezrobocia albo zarobków w hipermarkecie.

Widzę, że mój wcześniejszy komentarz się nie uchował więc powtórzę - byłem na rozmowie w Mabionie i zaoferowano mi pracę. Nie podam ci liczb lub dat i napiszę tylko, że zaoferowano mi pensję może sięgającą od dołu (ówczesnej) średniej dla województwa, ale nieco poniżej średniej dla samego miasta Łodzi oraz średniej krajowej. Jak dla mnie - bardzo rozczarowujące, ale może niektórym by to odpowiadało.
1
Xenomorph 2014-09-25 09:21:54
Intrrrras, przepraszam, nie sprecyzowałem - ja nie byłem "zaraz po studiach". Moje kwalifikacje były znacząco wyższe, a więc miałem także wyższe oczekiwania. Z tego co widziałem wypowiedzi innych, absolwentom oferowano jeszcze niższe stawki niż ta którą mi zaoferowano.
1
maselniczka 2014-11-03 22:02:16
W związku z ochroną informacji nie zatrudniani są w tej firmie stażyści i praktykanci. Ale w innych warto spróbować
mandragora 2015-01-18 20:35:41
Czy Ktoś wie jak wygląda rekrutacja na Młodszego Specjalistę ds. Badań Klinicznych?
7
Raymond Maarloeve 2015-03-23 22:00:28
Dziś opublikowany został raport roczny Mabionu za rok 2014, dostępny na ich stronie internetowej, zawierający m.in. informacje o liczbie pracowników, wydatkach na wynagrodzenie, zarobkach kierownika, wynagrodzeniach dla członków Zarządu oraz Rady Nadzorczej.

Wydatki na wynagrodzenia wyniosły ok, 2,3 mln złotych, firma zatrudnia 48 pracowników, co oznacza, że średnie wynagrodzenie w Mabionie może wynosić ok. 3990 złotych miesięcznie brutto.

Odliczając od wydatków na wynagrodzenia pensję kierownika, oraz wynagrodzenia członków Zarządu i członków Rady Nadzorczej (kwoty podane do wiadomości publicznej w raporcie), średnie wynagrodzenie w Mabionie może wynosić ok. 3490 złotych miesięcznie brutto.

Dla porównania - średnie wynagrodzenia w Łodzi w 2014 roku wynosiły ok. 3,6-3,9 tys. złotych miesięcznie w zależności od kwartału. Średnia pensja w Polsce wynosiła ok. 4 tysiące (3,8-4,3 tys. złotych miesięcznie w zależności od miesiąca).
6
Raymond Maarloeve 2015-04-30 08:36:29
Szanowna Pani,

Zgadza się, jest to proste wyliczenie typu średniej arytmetycznej czyli zakłada, że zarobki w firmie mają rozkład normalny.

Niestety brak informacji o strukturze firmy (liczba pracowników na różnych szczeblach), brak informacji o zarobkach w ogłoszeniach, oraz brak bardziej szczegółowych informacji w raporcie rocznym nie pozwalają na wykonanie precyzyjniejszych obliczeń.
b. 2015-06-22 10:47:07
Pracowałem w Mabionie parę miesięcy w dziale Produkcji i negatywne opinie o firmie są niestety uzasadnione. Przede wszystkim nie szanuje się tam pracownika i traktuje się go jak śmiecia, którego można wyrzucić bo takie ma widzimisie Pan presses. Atmosfera pracy jest bardzo stresująca, ponieważ pod zasłoną uśmiechów i miłych słów jest latanie i donoszenie za Twoimi plecami do przełożonych i podsłuchiwanie wszystkiego co mówisz (kreatywność donoszących odnośnie twoich rzekomych poczynań czasami jest niesamowita). Pan presses wręcz twierdzi, że lojalność wobec firmy polega na donoszeniu na siebie nawzajem i propaguje taki styl zarządzania jawnie do niego zachęcając. Zwolnią cię za jakiekolwiek pomówienie ze strony innej osoby lub podsłuchane coś piąte przez dziesiąte nie dając Ci szansy na obronę nawet jeśli masz dowody swojej niewinności. Pan presses sypie z rękawa wypowiedzeniami jak Święty Mikołaj w Boże Narodzenie, a na odchodne miesza Cię z błotem i wymyśla niestworzone historie na Twój temat abyś się zamknął i podpisał wypowiedzenie, czując że to tak na prawdę Twoja wina jest w tym, że Cię zwalniają, choć to nie prawda. Mydli oczy tak, że masz ochotę mu wręcz podziękować za zwolnienie i jego wielkodusznośc...

Większość doświadczonych pracownków, którzy mają na prawdę wiedzę, zwolniło się w ostatnich dwóch miesiącach. Ta sytuacja spowodowała, że aktualnie osoby z półrocznym- rocznym stażem są leaderami, a kompletnie się do tego nie nadają. Osoby tuż po 3-miesięcznym okresie próbnym od razu zaczynają szkolić nowe osoby, choć same nie mają wystarczającej wiedzy, co powoduje nawarstwianie się coraz większej liczby błędów, za które obrywa osoba o najniższym statusie w firmie. I na nic się zdadzą tłumaczenia, że ktoś źle Cię przeszkolił w tym czy tamtym, albo że tylko wykonywałeś polecenia- jeśli dojdzie to do Pana pressesa od razu wyciągnie dla Ciebie wypowiedzenie.

Zamieszanie dodatkowo wprowadza to, że nie pracujesz w stałej grupie osób, a każda osoba ma inny sposób na daną rzecz, inaczej interpretuje procedury itd. W związku z tym miotasz się- robisz coś bo tak Ci powiedziała osoba X, a przychodzi osoba Y, która daje Ci reprymendę, że źle to robisz. Jeśli zaczniesz tłumaczyć sytuację to wywalą Cię mówiąc, że nie umiesz przyznawać się do błędów, dyskutujesz i przez to nie pasujesz do zespołu. Dodatkowy stres generuje to, czy nakapować na osobę X, że to ona źle Ci pokazała i czy nie wyjdziesz wtedy na kapusia i też nie powiedzą Ci przy zwalnianiu, że grupa Cię nielubi.

Jeśli chodzi o procedury GMP to dokumenty sobie, a praktyka sobie. Od samego początku będą wmawiać Ci, że procedury są najważniejsze, że chodzi o życie ludzi, odpowiedzialność itp., a później leader nakaże Ci robić coś wbrew procedurze. Jeśli poddasz w wątpliwość jego polecenie i tym samym bardzo mu podpadniesz może sprawić, że wylecisz z hukiem. Z drugiej strony jeśli zrobisz co Ci karze wbrew procedurze, a później coś się zrąbie no to wylecisz, bo będzie to Twoja wina. Na koniec usłyszysz, że stosujesz się do procedur jak Ci jest wygodnie.

Presses będzie rzucał Ci gadki w stylu, że Twoje zdanie jest ważne, że masz podsuwać nowe pomysły na ulepszenie firmy, wytykać luki i błędy, poprawiać itp., jednakże jeśli będziesz się za bardzo odzywał lub zadawał niewygodne pytania, poddawał w wątpliwość zasadność procedur to najprawdopodobniej wylecisz. Niestety przy każdej ocenie pracowniczej Presses będzie Cię naciskał abyś mówił, co Ci się niepodoba, ale najlepiej jest go zbyć, bo jak powiesz za dużo no to jest szansa, że wylecisz.

Nadal jest tak, że zostajesz ciągle po godzinach, wzywają Cię z urlopu, skracają Ci weekend, ale nie zobaczysz pieniędzy za nadgodziny. Teoretycznie można odebrać te godziny, jednakże w firmie panuje przekonanie, że tego się nie robi, bo presses źle na to patrzy, więc większość osób nie odbiera tych godzin, bo się boją. Leaderzy często przychodzą sobie na które godziny chcą mimo, że mają ustalony grafik tak jak wszyscy, co często zaburza pracę zespołu. Na koniec i tak powiedzą Ci, że tylko odwalałeś to co musiałeś i leciałeś szybko do domu i, że nie masz pasji, ambicji i nie przykładałeś się do pracy.

Można by dużo jeszcze pisać o absurdalnych warunkach i zarządzaniu w tej firmie. Te wszystkie rzeczy razem wzięte powodują, że żyjesz w ciągłym poczuciu zagrożenia, nabywasz paranoii prześladowczej i wydaje Ci się, że ściany mają uszy. Codziennie budzisz się z myślą, czy to aby nie jest Twój ostatni dzień w pracy, a przecież zostawiłeś swoje rodzinne miasto, rzuciłeś wszystko i przeprowadziłeś się dla tej pracy do Łodzi podpisując umowę najmu z góry na rok.

Aby nie było już tak całkiem źle to jedynym plusem tej firmy jest to, że możesz zdobyć ciekawe doświadczenie jako świeżak w tej branży, co powinno pomóc znaleźć lepszą pracę. Jeśli chodzi o Dział Wytwarzania to można poznać różne procesy w małej skali przemysłowej i
8
mab 2015-06-22 20:17:50
Ej, ale za siedzenie na fejsie by Cie nie zwolnili... Po co o tym wspominałEś?
3
Xenomorph 2015-06-23 07:59:18
Panie/pani "mab", do którego fragmentu wypowiedzi "b" się odnosisz? Jaki jest cel twojego komentarza?
2
Karolina 2015-06-27 08:20:42
Tyle czasu a wciąż to samo szambo....
Karolina 2015-07-12 09:34:14
Nie napisałam że wciąż w tym szambie siedzę, pewnie jest tam jakaś Karolina którą znasz i która podziela powyższe, nie najlepsze opinie na temat pracy w Mabione ale nie ma odwagi lub siły na zmianę otoczenia. Ja raczej miałam nadzieję że coś się w tej firmie zmieni na lepsze (przecież tak ładnie jest opisywana w prasie i ma taki potencjał finansowy) albo że moje osobiste wrażenia z (krótkiej) pracy tam są błędne, czytając jednak to forum i patrząc na daty wypowiedzi raczej się na to nie zanosi. Szkoda.
1
VCF 2015-08-16 11:37:31
Po krótkiej pracy w Mabion S.A. miałem bardzo złe przeczucie, że takie "szambo" jest w niemalże każdej firmie biotechnologicznej w Polsce i spowodowane jest wysoką podażą pracowniczą oraz niskim popytem.
Dziś pracuję w firmie w której praca jest bardzo wymagająca i stresująca, jednak opłacalna. Nie jest to jednak stres wywołany napięciami personalnymi. Nikt nie próbuje udowodnić mi że jestem gorszy od menela, przeciwnie, za jakiekolwiek niekulturalne zachowanie można dostać naganę lub nawet wylecieć z pracy. Zbyt duża ilość nadgodzin jest konsekwentnie zbijana przez kierownictwo które wysyła pracowników na przymusowe urlopy. Istnieje system premii i nagród, w przeciwności do mabionowego systemu "kija".
Z miejsca muszę bardzo podziękować pracownikom i kierownictwu firmy Mabion za zwolnienie mnie. Daliście mi szansę na normalną pracę w normalnej firmie!
Sam pewnie zostałbym w Mabion SA ile by się dało :)
3
tuyi 2015-09-16 18:42:48
Pracowałam w tej firmie jakiś czas. Pracownicy się zwalniają, bo znajdują lepsze miejsca pracy. A ci co pracują zaciskają zęby, żeby tylko przepracować chociaż rok, bo większość osób jest bez doświadczenia. Wszystkie złe opinie są prawdziwe i z tego co wiem jest coraz gorzej. Zła opinia na temat tej firmy jest już wszędzie. Absolwenci nie chcą tam przychodzić nawet na staż. Pracuję teraz w innej firmie i jestem na prawdę zadowolona. Przede wszystkim jest szacunek do człowieka. Jestem pracownikiem, a nie niewolnikiem. Jeśli zarząd nie zmieni swojego podejścia, nikt w tej firmie nie będzie pracował dłużej niż dwa lata. Zastanawia mnie tylko, dlaczego mimo tego, że pracownicy odchodzą nikt nie podjął żadnych kroków żeby cokolwiek zmienić. A nowi pracownicy mają już Mabionu dość. W Mabionie pracują sami inteligentni ludzie z potencjałem, pracują za grosze, ale odchodzą, bo nie są doceniani i nie szanowani. Szkoda, że nie dodaje się im skrzydeł tylko je ucina.
1
mila 2015-11-07 16:48:43
A po jakim czasie od wysłania podania lub od terminu zakończenia przyjmowania podań dzwonią z zaproszeniem na rozmowę?
girl 2015-11-28 15:21:30
Do mnie się odezwali ok miesiąc po zakończeniu rekrutacji.
1
on 2015-12-11 19:45:42
I am surprized what you are proposing here. Where I am there are ethics at the time of separation from the employer that guard the behavior.

Please just remove me from your distribution list of the 'wpisy' as you know them. This is according to the internet law - you must do it.
Messenger 2016-03-19 13:03:29
Może bu ktoś napisał konkretnie jakie są tam zarobki. Ktoś napisał niskie, ale ile dokładnie. Płaca minimalna w Polsce to 1850 zł brutto. Domyślnie taką płacę dostają osoby niewykwalifikowane. A w mabionie ile dostaje zatrudniony absolwent biotechnologii lub innego kierunku?
Slingshot 2016-03-20 17:56:52
Inżynier procesowy z dwuletnim doświadczeniem mający stałą pracę raczej nie będzie szukał niepewnego zatrudnienia w mabionku.
Raymond Maarloeve 2016-03-23 08:08:01
Messenger, nikt poza byłymi lub aktualnymi pracownikami nie zna zarobków w Mabionie, bo firma nie podaje ich w ogłoszeniach. Na podstawie danych z raportu rocznego za rok 2015 można spróbować w przybliżeniu wyliczyć średnie wynagrodzenie w Mabionie. Według moich wyliczeń średnie wynagrodzenie w Mabionie wynosiło w 2015 między 3,2 a 4,2 tysiąca złotych miesięcznie (brutto).
3
Mucor mucedo 2016-04-01 09:04:42
"Gość", brak ofert pracy to dowód na dobrą atmosferę w firmie? Jaja sobie robisz? To może także oznaczać wiele innych rzeczy. Na przykład - że firma zatrzymała się w rozwoju. Albo - że obecni pracownicy nie mogą po prostu znaleźć innej pracy, bo branża w Polsce jest ciągle w powijakach.
3
oberwator 2016-04-15 14:20:48
Wojtku, a z tego co ja wiem Mabion jest chyba jedyną firmą w Polsce tak chętnie zatrudniającą świeżo upieczonych absolwentów. To 2-letnie doświadczenie nie jest widocznie wymogiem koniecznym.
Gościsław 2016-04-16 15:27:13
@obserwator - zatrudniają absolwentów, bo nie mają wyjścia. Mabion ma wymagania jak w dużych firmach na Zachodzie, ale oferte mają łagodnie mówiąc kiepściutką. Sam sposób prowadzenia przez nich rekrutacji też jest żenujący - rozmowa w ustalonym terminie, tydzień po zakończeniu przyjmowania CV. Czyli wezwanie na rozmowę (bo zaproszeniem tego nie nazwę) dostajesz w najlepszym wypadku 6 dni przed rozmową - a najprawdopodobnie której. Sorry, ale fachowcy widząc takie rzeczy prychają śmiechem, wzruszają ramionami i idą tam, gdzie się ich traktuje poważnie i profesjonalnie.
4
ciekawy 2016-04-25 21:05:07
Powiedźcie jak wygląda rekrutacja na stanowisko dla technika produkcji, zastanawiam się czy nie złożyć na to swojego CV, wymagań na to stanowisko nie mają aż nadto wielkich, ale jeśli mówicie, że atmosfera jest ciężka i nie sprzyja pracy to średnio. Pojawiło się swoją drogą dużo ofert pracy jak na firmę, która działa na rynku powinna mieć stabilny zespół ludzi, a nie mieć aż tak dużo wakatów do osadzenia.
1
Mucor mucedo 2016-05-05 22:38:25
@gość - to już drugi komentarz "gościa" o podobnej treści. Skąd wiesz, że wszystkim odpowiadają warunki zatrudnienia? Skąd wiesz, że odpowiada atmosfera? Skąd wiesz, że doświadczenie przekłada się na zarobki? Proszę KONKRETY. To co robisz, to typowe zachowanie "naganiacza" - marne i oczywiste sztuczki mające na celu poprawę wizerunku firmy i zwiększenie zainteresownia wśród kandydatów. Bardzo mi przykro, ale to nie zadziała.
3
Gościsław 2016-05-08 20:42:33
"gfv" - po pierwsze: na stronie Mabionu jest obecnie PIĘTNAŚCIE ogłoszeń o rekrutacji; po drugie: Mabion stracił pewną liczbę pracowników na rzecz lepiej płacącej konkurencji; po trzecie: masz podobną śpiewkę jak poprzednie komentarze "gościa" - jesteś kolejnym naganiaczem???
4
obserwator 2016-05-10 21:10:38
Gościsław, teraz to Ty wyglądasz na jakiegoś niespełnionego byłego pracownika.. Skąd takie negatywne nastawienie? Podziel się z nami swoimi doświadczeniami, wszyscy jesteśmy ciekawi!
P.S. A może tak duża liczba ofert pracy wskazuje po prostu na szybki rozwój firmy. W aktualnościach na stronie można przeczytać, że niedawno otworzyli duży zakład w Konstantynowie Łódzkim - może stąd to zapotrzebowanie na nowych pracowników? Widzę też, że pojawiają się zupełnie nowe stanowiska, na które wcześniej nie rekrutowali - to też może świadczyć o rozwoju.
Gościsław 2016-05-11 09:49:07
@obserwator - nie, nigdy nie pracowałem w Mabionie. Mam po prostu taki nawyk, że lubię konkrety i prawdę, oraz nie lubię ogólników i obłudy. A niestety do takich rzeczy zaliczają się komentarze różnego typu "gości" i ja klasyfikuję to jako zachowanie "naganiaczy". Tak, oczywiście masz rację, że oferty pracy mogą świadczyć o rozwoju - w pełni się z tym zgadzam i dlatego o nich napisałem. Problem tylko mam z taką interpretacją, gdy zarówno oferty oraz ich brak są prezentowane tak samo, jako coś dobrego - oraz gdy wyciąga się na ich podstawie daleko idące wnioski o atmosferze pracy i zarobkach. Jeżeli pojawił by się komentarz aktualnego lub byłego pracownika, z konkretnymi informacjami, to co innego.
3
obserwator 2016-05-15 20:37:28
Gościsław:) - piszesz wyżej, że "Mabion stracił pewną liczbę pracowników na rzecz lepiej płacącej konkurencji" - skoro nigdy tam nie pracowałeś, skąd masz takie informacje?
1
Gościsław 2016-05-18 12:21:20
@obserwator - to, że stracili na rzecz konkurencji wiem np. z tego co ludzie mają w swoich profilach na portalach branżowych (LinkedIn, GoldenLine) - to, że lepiej płacącej wiem od osób które u tej konkurencji pracują.
3
gozdek 2016-10-10 14:25:40
Ta firma to POMYŁKA.
F 2016-10-11 12:15:19
Moim zdaniem firma jest naprawdę w porządku i nie ma na co narzekać, bardzo dobrze sobie radzą na rynku
1
Pracownik 2016-11-05 00:21:53
Jako obecny pracownik Mabionu muszę przyznać, że mimo wielu jeszcze "niedociągnięć" w zarządzaniu, jest to fantastyczne miejsce dla wszystkich tych, którzy nie boją się wyzwań i są gotowi poświęcić trochę siebie dla wspólnego celu. W zamian daje ogromny osobisty rozwój. Niewątpliwie jest to firma dla ludzi z dużym zapałem i pasją. Podejrzewam, że dlatego niektórzy byli pracownicy wypowiadają się negatywnie - spodziewali się standardowej pracy, nie byli gotowi i nie podołali codziennym wyzwaniom... A szkoda, bo może gdyby podnieśli się zamiast poddawać, dostrzegliby to, co ja widzę dziś.
Często pytacie o rekrutację i komentujecie jej przebieg - musicie zrozumieć, że Mabion tworzą wyjątkowi ludzie - nie zawsze najsilniejsi merytorycznie - czasem najsilniejsi charakterem, czasem mentalnością, a czasem zdolnościami komunikacyjnymi. Może trochę Wam teraz podpowiedziałam, skąd taka forma rekrutacji (a może nadal będziecie pisać, że firmie brak profesjonalizmu i daleko jej do zagranicznych spółek). Dodam też, że Mabion ciągle się rozwija - rekrutacja właściwie nigdy się nie kończy, co nie znaczy, że w firma ma problemy kadrowe, a już na pewno nie jest zasadnym ocenianie zatrudnienia w Mabionie jako niepewne.
Jeżeli chodzi o wynagrodzenia - zgadzam się, że jeszcze trochę brakuje do europejskiego poziomu. Z drugiej strony, musicie brać pod uwagę fakt, że firma nie ma jeszcze przychodów.
Na koniec, skomentuję jeszcze jedną kwestię - atmosferę, bo nawet gdyby była to najcięższa praca na świecie, nie zrezygnowałabym z niej, bo nie wierzę, że znajdę drugie takie miejsce. Miejsce, gdzie ludzie się szanują i sobie pomagają. Gdzie ludzie są ze sobą szczerzy i sobie ufają. Miejsce, gdzie chcesz przychodzić każdego dnia.
5
obserwator 2016-11-05 01:23:40
Bo?
2
Zostaw swoją opinię o Mabion S.A. - Kutno
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Mabion S.A.