Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Mabion S.A.

Pracowałeś w firmie Mabion S.A. i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
exMAB - 2014-03-05 19:20:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Jestem byłym pracownikiem Mabionu. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że praca w tej firmie ma swoje plusy i minusy.

1)Plusem jest zapewne to, że szansę na zatrudnienie mają osoby, które nie mają doświadczenia, są absolwentami.
2)Prowadzone są tutaj ciekawe projekty, ale…

Niestety jest więcej minusów:
1)Projekty badawcze są bardzo ciekawe, laboratoria mają niezłe zaplecze techniczne. Brakuje jednak ciągle funduszy na np. zakup odczynników. Z jednym zamówieniem na zakup odczynników chodzi się po kilka razy do Kierownika z prośbą o podpisanie. Powoduje to opóźnienie w projekcie, wprowadza niepotrzebne problemy- mimo braku niezbędnych odczynników oczekuje się wyników. A z pustego i Salomon nie naleje…
2)Praca wymaga poświęcenia swojego prywatnego czasu. Chodzi tu o przymusowe nadgodziny, dodatkowe dni robocze, czy nocne dyżury. Nie byłoby to takie straszne, gdyby nie fakt, że za nadgodziny nie dostaje się dodatkowego wynagrodzenia. Dni wolnych do odbioru za nadgodziny też się nie dostaje, a poza tym pracownicy nie mieliby czasu na ich wybranie (wiele osób nie dostaje nawet ustawowego 2-tygodniowego urlopu). W firmach szanujących pracownika i przestrzegających prawa pracy jest to nie do pomyślenia.
3)Jest bardzo ograniczony dostęp do szkoleń zewnętrznych. Jeśli już ktoś dostanie pozwolenie na szkolenie, to pracownikom nie zwraca się diety za delegację, a dojazd prywatnym samochodem (jeśli się wykaże, że jest tańszy niż dojazd np. pociągiem)rozliczany jest na podstawie faktury za tankowanie, a nie na podstawie „kilometrówki”.
4)Wynagrodzenie pracowników jest niestety niskie. Biorąc pod uwagę nadgodziny, za które nie dostaje się pieniędzy, to wynagrodzenie (przeliczając na de facto przepracowane godziny pracy) jest naprawdę niskie. Podwyżek nie ma albo są bardzo symboliczne. Przy takich zarobkach ciężko ustabilizować sobie życie i na stałe związać się z firmą i Łodzią, a tego oczekuje się od pracownik
zdjecie uzytkownika
exMAB - 2014-03-05 19:22:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
cd...
4)Wynagrodzenie pracowników jest niestety niskie. Biorąc pod uwagę nadgodziny, za które nie dostaje się pieniędzy, to wynagrodzenie (przeliczając na de facto przepracowane godziny pracy) jest naprawdę niskie. Podwyżek nie ma albo są bardzo symboliczne. Przy takich zarobkach ciężko ustabilizować sobie życie i na stałe związać się z firmą i Łodzią, a tego oczekuje się od pracowników.
5)Brak odpowiedniej motywacji pracowników. Zasady „kija i marchewki” się tu nie stosuje. Jest tylko przysłowiowy „kij”. Pracownicy obawiają się utraty pracy i negatywnej opinii podczas oceny pracowniczej. Kierownik podczas oceny potrafi zmieszać pracowników z błotem… Doświadczony i pewny swojej pozycji Szef tak nie postępuje i potrafi kulturalnie wskazać błędy Pracownikowi- Kierownikowi Mabionu do tego poziomu niestety sporo brakuje.

Ogólnie firma ma duży potencjał, pracują w niej ludzie ambitni, z dużym potencjałem. Niestety złe zarządzanie firmą widoczne jest na każdym kroku. Praca w tej firmie jest dobra dla absolwentów, którzy chcą zdobyć pierwsze doświadczenie zawodowe. Później rozsądnie jest rozejrzeć się za inna pracą- nikt kto odszedł z Mabionu nie żałował.
zdjecie uzytkownika
byly pracownik - 2014-03-05 23:16:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
dokladnie jest tak jak pisze exMAB, najgorsze jest to, że na każdym kroku widać, że firma nie przywiązuje się do pracowników i jest w stanie wyrzucić Cię za byle co lub po prostu nie przedłużyć z Tobą umowy
zdjecie uzytkownika
maselniczka - 2014-03-08 20:19:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Z raportu: "Spółka nabyła cenną kompetencję utrzymywania zatrudnienia tych
samych pracowników przez wiele lat." (sic!) :P Jest to zasługa m.in. kierunkowo prowadzonej rekrutacji, bo zatrudnia się ludzi ambitnych i zdeterminowanych. Po etapie rekrutacji 'kompetencje utrzymania' się już kończą, to już sami pracownicy posiadają zdolność pracowania w firmie, mimo wszystko i nie 'wiele lat' (bo firma tyle nie istnieje) tylko co najwyżej kilka, i dotyczy to tych, którzy są naprawdę odporni psychicznie i fizycznie. Mimo wszystko są liderzy, którzy potrafią wziąć wiele na klatę i wykazać się wysokim poziomem empatii, aby swoich podwładnych zatrzymać. Ale każdy wie, że empatią człowiek się nie pożywi.
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-03-08 22:42:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (4)
Skoro już przytaczamy żarty to mam kolejny - z wywiadu z panem presesem: "Pyt: Dlaczego mała polska firma miałaby pokonać światową konkurencję? Odp: Produkując taniej, ale nie za sprawą tańszej siły roboczej."
zdjecie uzytkownika
Raymond Maarloeve - 2014-03-26 13:02:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Na stronie firmy dostępny jest raport roczny za rok 2013, który zawiera informacje o liczbie pracowników oraz wydatkach na wynagrodzenia. Nie uwzględniając dodatkowych czynników i dzieląc wydatki na wynagrodzenie (ok. 1,9 mln PLN) na liczę pracowników (49 osób) wynika, że średnia pensja miesięczna brutto wynosi ok. 3,2 tys PLN.

W zależności od tego jak w obliczeniach uwzględnimy kierownika, zarząd, oraz radę nadzorczą, średnie zarobki mogą wahać się w zakresie od 3,0 do 3,4 tys. PLN miesięcznie brutto.

Zgodnie z informacjami Głównego Urzędu Statystycznego, średnia pensja w Łodzi wynosi ok, 3,5 tys PLN miesięcznie brutto.
zdjecie uzytkownika
o. - 2014-03-26 13:29:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
z raportu finansowego:

Ponadto MABION stosuje politykę równych szans wobec wszystkich pracowników co do wieku i wyznania. W Spółce zatrudnione są osoby w różnym wieku. Na zatrudnienie nie ma też żadnego wpływu wyznanie. " - JESZCZE TEGO BY BRAKOWALO :D

Firma MABION dąży do stworzenia środowiska
pracy opartego na szacunku i wzajemnym zaufaniu. Każda osoba pracującą w firmie:
 zna swoje obowiązki,
 ma możliwość prowadzenia otwartego i konstruktywnego dialogu w sprawie swoich wyników,
 może liczyć na pomoc w rozwoju zawodowym,
 jest dostrzegana i nagradzana za osiągnięcia na podstawie zasług (system płacy zasadniczej, dodatkowo
system nagród wynikowych oraz wyjazdów motywacyjnych),
 może zabrać głos i ma wpływ na polepszenie wyników całego zespołu,
 jest traktowana uczciwie, z szacunkiem i godnością, i nie jest dyskryminowana,
zdjecie uzytkownika
Raymond Maarloeve - 2014-06-20 10:09:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Jeszcze dla porównania - zgodnie z raportem firmy Sedlak&Sedlak, w 2012 roku mediana zarobków osób które ukończyły studia o profilu "biotechnologia, inżynieria chemiczna" wyniosła pięć tysięcy złotych (5000 zł) brutto. 25% zarabiało 3200zł lub mniej, 25% zarabiało 8000zł lub więcej. (Uwaga - ze względu na zestawienie razem biotechnologii i inżynierii chemicznej, te kwoty mogą nie być wiarygodnym wkaźnikiem zarobków biotechnologów.)
zdjecie uzytkownika
jaroszek - 2014-06-27 17:18:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
I nie są wiarygodne, bo większość biotechnologów wyjeżdża zagranicę, zarabia tam małe pieniądze np. 1500 euro, ale w przeliczeniu na polskie to już 6000 zł. Wiem co mówię, bo właśnie tak pracuje wielu moich znajomych...
zdjecie uzytkownika
Raymond Maarloeve - 2014-06-30 08:31:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Badania wynagrodzeń firmy Sedlak&Sedlak prowadzone są jedynie w Polsce i dotyczą tylko osób zamieszkujących i pracujących na terenie naszego kraju.
zdjecie uzytkownika
maselniczka - 2014-06-30 23:56:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No i popatrz, te 25% równe lub mnie 3200 pracuje najprawdopodobniej tylko w Mabionie.
zdjecie uzytkownika
biotechnolog - 2014-07-11 19:02:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
widzę, ze w MAbionie są 3 stanowiska pracy dla nowego pracownika. Ciekawe czy ktoś po biotechnologii znajdzie tam tak łatwo zatrudnienie. jak pisaliście to trudno mi było znaleźć pracę w zawodzie. Jak już się znajdzie to jest całkiem dobra kasa, ale żeby trafić na wakat to na prawdę trzeba mieć szczęście.
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-07-22 09:42:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [biotechnolog - 2014-07-11 19:02:45]:
Czy znajdzie? - Tak, Mabion nie umieszcza ogłoszeń jeżeli nie potrzebuje pracownika.
Czy łatwo? - Nie, rocznie uczelnie opuszcza tysiące absolwentów biotechnologii, biochemii, biologii molekularnej, chemii organicznej, farmacji etc. Mabion musi więc dostawać setki zgłoszeń na każde stanowisko a na rozmowę trafiają dziesiątki kandydatów, pracę dostaje mała garstka.
Kasa? - No cóż, to zależy co określasz mianem "całkiem dobra"... Oczywiście dla absolwenta na bezrobociu i bez prawa do zasiłku oferta Mabionu jest "całkiem dobra" w porównaniu do np. kasy w hipermarkecie...
zdjecie uzytkownika
biotechnolog - 2014-07-22 14:14:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
zgodzę się, że teraz dużo absolwentów po takich kierunkach, jak wypisałeś xenomorph. po tych wszystkich kierunkach biol i chem. Kierunki refundowane zrobił swoje, ale niestety za dużo teraz tych specjalistów po studiach, a pracy niestety za bardzo nie przybywa u nas w kraju. a ta kasa to jeśli piszesz, że całkiem dobra to faktycznie może mnie zadowolić, bo nie mam teraz prawa do zasiłku w tej chwili. a lepiej gdziekolwiek pracować z perspektywami na przyszłość niż czekać na zasiłek. w ogóle chyba się nowe ogłoszenia znowu pojawiły, więc rekrutacja trwa.
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-07-28 14:39:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [biotechnolog - 2014-07-22 14:14:01]:
Nie napisałem, że kasa jest całkiem dobra. :) Co do konkretniejszych kwot to kilka osób (ze mną włącznie) pisało na ten temat wcześniej a ktoś sprytny nawet wygrzebał informacje z jakiegoś raportu finansowego. Przejrzyj wszystkie komentarze na wszystkich stronach.
zdjecie uzytkownika
hmm - 2014-09-01 19:02:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no nie wiem czy taka kasa jak napisalisćie jest zadowalająca xenomorph. Ja liczyłem, że po tak ciężkich studiach jakie miałem to będę zarabiał zdecydowanie więcej i nie będę się musiał o nic martwić, a nie pewno nie martwić o mieszkanie i jakiś ewentualny kredyt. nie uważacie, że przereklamowali te kierunki 'techiczne' swego czasu?
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-09-10 10:24:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [hmm - 2014-09-01 19:02:11]:
Proszę cię, czytaj uważnie i ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem, że kasa jest "zadowalająca". To _"biotechnolog"_ pisał, że jest "niezła kasa" - ja sarkastycznie skomentowałem, że może jest "niezła" w porównaniu do bezrobocia albo zarobków w hipermarkecie.

Widzę, że mój wcześniejszy komentarz się nie uchował więc powtórzę - byłem na rozmowie w Mabionie i zaoferowano mi pracę. Nie podam ci liczb lub dat i napiszę tylko, że zaoferowano mi pensję może sięgającą od dołu (ówczesnej) średniej dla województwa, ale nieco poniżej średniej dla samego miasta Łodzi oraz średniej krajowej. Jak dla mnie - bardzo rozczarowujące, ale może niektórym by to odpowiadało.
zdjecie uzytkownika
intrrrras - 2014-09-22 16:46:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ja jakby mnie teraz przyjeli zaraz po studiach do pracy z taka stawka o ktorej ty mowisz to wcale bym nie narzekal wiem ,ze studia byly ciezkie i pewnie wiekszosc myslala ze od razu dostanie zlote gory to teraz rzeczywistosc mocno jest ciezka i nie ma co sie dziwic - takie warunki na rynku i trzeba brac co daja - takie moje zdanie.
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-09-25 09:21:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [intrrrras - 2014-09-22 16:46:24]:
Intrrrras, przepraszam, nie sprecyzowałem - ja nie byłem "zaraz po studiach". Moje kwalifikacje były znacząco wyższe, a więc miałem także wyższe oczekiwania. Z tego co widziałem wypowiedzi innych, absolwentom oferowano jeszcze niższe stawki niż ta którą mi zaoferowano.
zdjecie uzytkownika
no widzisz.. - 2014-10-08 16:29:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ha no widzisz, tak myślałem właśnie jak przeczytałem wcześniej wątek. w końcu ktoś wyjawiłcąłą teajemnicę, bo przecież nie da rady tyle zarabiać tyle po studiach. Tak jak sobie myślałem tak jest. Ciekawe ile oferują na początku studentom, bo może warto na staż się tam załapać i potem zapłacą po studiach więcej? taki mój pomysł.
zdjecie uzytkownika
maselniczka - 2014-11-03 22:02:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
W związku z ochroną informacji nie zatrudniani są w tej firmie stażyści i praktykanci. Ale w innych warto spróbować
zdjecie uzytkownika
mandragora - 2015-01-18 20:35:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (4)
Czy Ktoś wie jak wygląda rekrutacja na Młodszego Specjalistę ds. Badań Klinicznych?
zdjecie uzytkownika
Raymond Maarloeve - 2015-03-23 22:00:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Dziś opublikowany został raport roczny Mabionu za rok 2014, dostępny na ich stronie internetowej, zawierający m.in. informacje o liczbie pracowników, wydatkach na wynagrodzenie, zarobkach kierownika, wynagrodzeniach dla członków Zarządu oraz Rady Nadzorczej.

Wydatki na wynagrodzenia wyniosły ok, 2,3 mln złotych, firma zatrudnia 48 pracowników, co oznacza, że średnie wynagrodzenie w Mabionie może wynosić ok. 3990 złotych miesięcznie brutto.

Odliczając od wydatków na wynagrodzenia pensję kierownika, oraz wynagrodzenia członków Zarządu i członków Rady Nadzorczej (kwoty podane do wiadomości publicznej w raporcie), średnie wynagrodzenie w Mabionie może wynosić ok. 3490 złotych miesięcznie brutto.

Dla porównania - średnie wynagrodzenia w Łodzi w 2014 roku wynosiły ok. 3,6-3,9 tys. złotych miesięcznie w zależności od kwartału. Średnia pensja w Polsce wynosiła ok. 4 tysiące (3,8-4,3 tys. złotych miesięcznie w zależności od miesiąca).
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: Napiszę pare słów o rekrutacji na stanowisko biotechnolog/biochemik (rekrutacja na to stanowisko odbywała się równolegle z rekrutacjami na inne stanowiska, tak więc nie było wiadomo do końca ile osób ubiega się o jakie stanowisko). Otóż było to coś w rodzaju "egzaminu wstępnego". Zadzwonili do mnie na trochę ponad tydzień przed spotkaniem, z góry ustaloną datą i godziną. Test składał się z 12 stron pytań otwartych (na każdej stronie po 2-4 pytania), a czas do napisanie testu wynosił 1 godzinę. Było to stanowczo za mało aby napisać wszystko. Co mądrzejsi zapewne omijali pytania, które wymagały poświęcenia większej ilości czasu, czyli głównie te, w których trzeba było coś przeliczyć (jak się okazało później, w drugim etapie szczególnie zwracali uwagę na te pytania, które wymagały więcej czasu). Dużo pytań była problematyczna np. niesforny student/stażysta/praktykant/pracownik/Adrian zrobił to i to w laboratorium, czy postąpił słusznie i dlaczego. W wielu pytaniach brakowało podstawowych informacji aby móc je należycie rozwiązać, trzeba było założyć pewne rzeczy. Druga część "egzaminu" polegała na ponownym rozwiązywaniu zadań, w których popełniło się błędy, albo których się nie zrobiło, ale już bezpośrednio przed dwuosobową "komisją rekrutacyjną". Niektórzy mówili, że było to dość sympatyczne spotkanie, mi się nie udało dostrzeć odrobiny sympati z ich strony, raczej ich nastawienie było typu: "jak można czegoś takiego nie wiedzieć, jesteś za głupi/-a żeby tu pracować". Wszelkie gesty grzecznościowe wydawały mi się wymuszone. Może to tylko moje wrażenie. Sama rozmowa z założenia miała trwać 20 minut, zdarzało się że trwała dużo więcej, więc niektóre osoby musiały poczekać na rozmowę kilka godzin od napisania testu. Do osoby zakwalifikowanej dzwonią, a do osób które nie przeszły pozytywnie rekrutacji wysyłają e-mail w kilka dni po spotkaniu.
Życzę powodzenia i wytrwałości wszystkim, którzy chcą pracować w Mabionie.
Pytania: Pytania dotyczyły głównie zadań, w których popełniło się błędy podczas testu. Dopiero później było kilka pytań typowych dla rozmów kwalifikacyjnych, typu jakie są moje oczekiwania finansowe, czy jak sobie radzę ze stresem.
zdjecie uzytkownika
Fiara - 2015-04-30 05:44:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No to ciekawe informacje przekazuje odnośnie tych wynagrodzeń. Ciekawe tylko czy to na podstawie średniej arytmetycznej było liczone czy nie bardziej prawdziwe byłoby użycie średniej ważonej.
zdjecie uzytkownika
Raymond Maarloeve - 2015-04-30 08:36:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Fiara - 2015-04-30 05:44:57]:
Szanowna Pani,

Zgadza się, jest to proste wyliczenie typu średniej arytmetycznej czyli zakłada, że zarobki w firmie mają rozkład normalny.

Niestety brak informacji o strukturze firmy (liczba pracowników na różnych szczeblach), brak informacji o zarobkach w ogłoszeniach, oraz brak bardziej szczegółowych informacji w raporcie rocznym nie pozwalają na wykonanie precyzyjniejszych obliczeń.
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Mabion S.A.

Wyraź opinię o innych firmach z tego miasta

Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy Mabion S.A.?
Zadaj pytanie
alert