Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Mabion S.A.

Pracowałeś w firmie Mabion S.A. i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
Osoba - 2014-02-19 19:09:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Zamieszczam jeszcze raz rozwinięcie R&D po cenzurze:

1- R&D, No tutaj o już zupełnie nie wiem na co patrzyłeś, chyba w oczy(do Admin. poprzednia wersja nie była wulgarna, to był rodzaj dowcipu, bazującym na stereotypie) naszych koleżanek z tego działu. Projekty zewnętrzne- opracowanie białka od konstruktu przez optymalizacje ekspresji po oczyszczanie i badanie aktywności, a na koniec skalowanie. Projekty wewnętrzne - to samo tylko skupiając się na przeciwciałach- to wszytko jest na stronie internetowej.
zdjecie uzytkownika
osoba2 - 2014-02-20 09:03:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ale przecież z tobą nie ma sensu dyskutować, za niedługo będzie fiasko badań klinicznych CD20 i koniec mabionu
zdjecie uzytkownika
maselniczka - 2014-03-03 00:50:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
będąc w firmie przez dłuższy czas, myślę że jakiejkolwiek, popada się w trans i zobojętnienie. po pewnym czasie brak obiektywnej oceny poprzez zatopienie się w biegu wydarzeń. (usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
Mercator - 2014-03-04 01:12:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Chciał bym na wstępie prosić was o wzajemny szacunek do siebie bo ja mam do prawie wszystkich w tej firmie ogromny. To forum jest po to aby obiektywnie opisać pracę w tej firmie. Będę mówił tylko o rzeczach dobrych bo o złych już chyba wszystko zostało powiedziane.
Przed rekrutacją zastanów się co możesz poświęcić dla swojego rozwoju. Jeśli masz rodzinę na utrzymaniu lub inne zobowiązania odradzam, bo praca w tej firmie wymaga olbrzymiego poświęcenia czasu i energii.
Pracowałem na produkcji i to praca dla prawdziwych mężczyzn, a czasami osoba obok ciebie, która ma 1,5 m wzrostu i waży 40 kg mimo braku przyrodzenia nie jednego faceta by onieśmieliła. Strefa produkcyjna jest mała i ciasna dlatego jest dużo ciężkiej fizycznej pracy, ale czasami wystarczy tylko pomyśleć.
W żadnej innej firmie w tak krótkim czasie nie przejdziesz całej linii wytwarzania leku. Od hodowli bioreaktorowej przez trzy różne chromatografiie po zagęszczanie i rozlewanie białka. Odpowiedzialność jest olbrzymia ale wsparcie lidera i zespołu niesamowite a satysfakcja .... I w tym punkcie nadmienię mało kto z nas słyszał a jeszcze mniej miało okazję pracować przy ciekłej chromatografi procesowej, a w tej firmie można dotknąć, popatrzyć, poczuć całą esencję BIOTECHNOLOGI.
Nie zgodzę się że jest to praca odtwórcza wprowadziłem wiele małych i większych udogodnień( co świadczy o tym że kreatywność jest mile widziana), i nigdy nie wiedziałem co dziś będę robił, co się wydarzy, czego się nauczę. Sprzątanie owszem było, dużo sprzątania, ale niestety jeśli chce się pracować w systemie GMP w klasach czystości pomieszczeń B, C, D to należy utrzymywać odpowiednie standardy a to wymaga poświęcenia czasu i energii.
Gdybym miał wybierać dział w tej firmie bez wahania wybrał bym produkcję bo tam dzieje się najwięcej, praca jest ciężka ale ciekawa i to jest przyszłość tej firmy.
A tak nawiasem mówiąc jest to idealny czas tuż przed przeprowadzką do nowego zakładu.
zdjecie uzytkownika
exMAB - 2014-03-05 19:20:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Jestem byłym pracownikiem Mabionu. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że praca w tej firmie ma swoje plusy i minusy.

1)Plusem jest zapewne to, że szansę na zatrudnienie mają osoby, które nie mają doświadczenia, są absolwentami.
2)Prowadzone są tutaj ciekawe projekty, ale…

Niestety jest więcej minusów:
1)Projekty badawcze są bardzo ciekawe, laboratoria mają niezłe zaplecze techniczne. Brakuje jednak ciągle funduszy na np. zakup odczynników. Z jednym zamówieniem na zakup odczynników chodzi się po kilka razy do Kierownika z prośbą o podpisanie. Powoduje to opóźnienie w projekcie, wprowadza niepotrzebne problemy- mimo braku niezbędnych odczynników oczekuje się wyników. A z pustego i Salomon nie naleje…
2)Praca wymaga poświęcenia swojego prywatnego czasu. Chodzi tu o przymusowe nadgodziny, dodatkowe dni robocze, czy nocne dyżury. Nie byłoby to takie straszne, gdyby nie fakt, że za nadgodziny nie dostaje się dodatkowego wynagrodzenia. Dni wolnych do odbioru za nadgodziny też się nie dostaje, a poza tym pracownicy nie mieliby czasu na ich wybranie (wiele osób nie dostaje nawet ustawowego 2-tygodniowego urlopu). W firmach szanujących pracownika i przestrzegających prawa pracy jest to nie do pomyślenia.
3)Jest bardzo ograniczony dostęp do szkoleń zewnętrznych. Jeśli już ktoś dostanie pozwolenie na szkolenie, to pracownikom nie zwraca się diety za delegację, a dojazd prywatnym samochodem (jeśli się wykaże, że jest tańszy niż dojazd np. pociągiem)rozliczany jest na podstawie faktury za tankowanie, a nie na podstawie „kilometrówki”.
4)Wynagrodzenie pracowników jest niestety niskie. Biorąc pod uwagę nadgodziny, za które nie dostaje się pieniędzy, to wynagrodzenie (przeliczając na de facto przepracowane godziny pracy) jest naprawdę niskie. Podwyżek nie ma albo są bardzo symboliczne. Przy takich zarobkach ciężko ustabilizować sobie życie i na stałe związać się z firmą i Łodzią, a tego oczekuje się od pracownik
zdjecie uzytkownika
exMAB - 2014-03-05 19:22:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
cd...
4)Wynagrodzenie pracowników jest niestety niskie. Biorąc pod uwagę nadgodziny, za które nie dostaje się pieniędzy, to wynagrodzenie (przeliczając na de facto przepracowane godziny pracy) jest naprawdę niskie. Podwyżek nie ma albo są bardzo symboliczne. Przy takich zarobkach ciężko ustabilizować sobie życie i na stałe związać się z firmą i Łodzią, a tego oczekuje się od pracowników.
5)Brak odpowiedniej motywacji pracowników. Zasady „kija i marchewki” się tu nie stosuje. Jest tylko przysłowiowy „kij”. Pracownicy obawiają się utraty pracy i negatywnej opinii podczas oceny pracowniczej. Kierownik podczas oceny potrafi zmieszać pracowników z błotem… Doświadczony i pewny swojej pozycji Szef tak nie postępuje i potrafi kulturalnie wskazać błędy Pracownikowi- Kierownikowi Mabionu do tego poziomu niestety sporo brakuje.

Ogólnie firma ma duży potencjał, pracują w niej ludzie ambitni, z dużym potencjałem. Niestety złe zarządzanie firmą widoczne jest na każdym kroku. Praca w tej firmie jest dobra dla absolwentów, którzy chcą zdobyć pierwsze doświadczenie zawodowe. Później rozsądnie jest rozejrzeć się za inna pracą- nikt kto odszedł z Mabionu nie żałował.
zdjecie uzytkownika
byly pracownik - 2014-03-05 23:16:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
dokladnie jest tak jak pisze exMAB, najgorsze jest to, że na każdym kroku widać, że firma nie przywiązuje się do pracowników i jest w stanie wyrzucić Cię za byle co lub po prostu nie przedłużyć z Tobą umowy
zdjecie uzytkownika
maselniczka - 2014-03-08 20:19:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Z raportu: "Spółka nabyła cenną kompetencję utrzymywania zatrudnienia tych
samych pracowników przez wiele lat." (sic!) :P Jest to zasługa m.in. kierunkowo prowadzonej rekrutacji, bo zatrudnia się ludzi ambitnych i zdeterminowanych. Po etapie rekrutacji 'kompetencje utrzymania' się już kończą, to już sami pracownicy posiadają zdolność pracowania w firmie, mimo wszystko i nie 'wiele lat' (bo firma tyle nie istnieje) tylko co najwyżej kilka, i dotyczy to tych, którzy są naprawdę odporni psychicznie i fizycznie. Mimo wszystko są liderzy, którzy potrafią wziąć wiele na klatę i wykazać się wysokim poziomem empatii, aby swoich podwładnych zatrzymać. Ale każdy wie, że empatią człowiek się nie pożywi.
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-03-08 22:42:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Skoro już przytaczamy żarty to mam kolejny - z wywiadu z panem presesem: "Pyt: Dlaczego mała polska firma miałaby pokonać światową konkurencję? Odp: Produkując taniej, ale nie za sprawą tańszej siły roboczej."
zdjecie uzytkownika
Raymond Maarloeve - 2014-03-26 13:02:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Na stronie firmy dostępny jest raport roczny za rok 2013, który zawiera informacje o liczbie pracowników oraz wydatkach na wynagrodzenia. Nie uwzględniając dodatkowych czynników i dzieląc wydatki na wynagrodzenie (ok. 1,9 mln PLN) na liczę pracowników (49 osób) wynika, że średnia pensja miesięczna brutto wynosi ok. 3,2 tys PLN.

W zależności od tego jak w obliczeniach uwzględnimy kierownika, zarząd, oraz radę nadzorczą, średnie zarobki mogą wahać się w zakresie od 3,0 do 3,4 tys. PLN miesięcznie brutto.

Zgodnie z informacjami Głównego Urzędu Statystycznego, średnia pensja w Łodzi wynosi ok, 3,5 tys PLN miesięcznie brutto.
zdjecie uzytkownika
o. - 2014-03-26 13:29:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
z raportu finansowego:

Ponadto MABION stosuje politykę równych szans wobec wszystkich pracowników co do wieku i wyznania. W Spółce zatrudnione są osoby w różnym wieku. Na zatrudnienie nie ma też żadnego wpływu wyznanie. " - JESZCZE TEGO BY BRAKOWALO :D

Firma MABION dąży do stworzenia środowiska
pracy opartego na szacunku i wzajemnym zaufaniu. Każda osoba pracującą w firmie:
 zna swoje obowiązki,
 ma możliwość prowadzenia otwartego i konstruktywnego dialogu w sprawie swoich wyników,
 może liczyć na pomoc w rozwoju zawodowym,
 jest dostrzegana i nagradzana za osiągnięcia na podstawie zasług (system płacy zasadniczej, dodatkowo
system nagród wynikowych oraz wyjazdów motywacyjnych),
 może zabrać głos i ma wpływ na polepszenie wyników całego zespołu,
 jest traktowana uczciwie, z szacunkiem i godnością, i nie jest dyskryminowana,
zdjecie uzytkownika
Raymond Maarloeve - 2014-06-20 10:09:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Jeszcze dla porównania - zgodnie z raportem firmy Sedlak&Sedlak, w 2012 roku mediana zarobków osób które ukończyły studia o profilu "biotechnologia, inżynieria chemiczna" wyniosła pięć tysięcy złotych (5000 zł) brutto. 25% zarabiało 3200zł lub mniej, 25% zarabiało 8000zł lub więcej. (Uwaga - ze względu na zestawienie razem biotechnologii i inżynierii chemicznej, te kwoty mogą nie być wiarygodnym wkaźnikiem zarobków biotechnologów.)
zdjecie uzytkownika
jaroszek - 2014-06-27 17:18:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
I nie są wiarygodne, bo większość biotechnologów wyjeżdża zagranicę, zarabia tam małe pieniądze np. 1500 euro, ale w przeliczeniu na polskie to już 6000 zł. Wiem co mówię, bo właśnie tak pracuje wielu moich znajomych...
zdjecie uzytkownika
Raymond Maarloeve - 2014-06-30 08:31:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Badania wynagrodzeń firmy Sedlak&Sedlak prowadzone są jedynie w Polsce i dotyczą tylko osób zamieszkujących i pracujących na terenie naszego kraju.
zdjecie uzytkownika
maselniczka - 2014-06-30 23:56:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No i popatrz, te 25% równe lub mnie 3200 pracuje najprawdopodobniej tylko w Mabionie.
zdjecie uzytkownika
biotechnolog - 2014-07-11 19:02:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
widzę, ze w MAbionie są 3 stanowiska pracy dla nowego pracownika. Ciekawe czy ktoś po biotechnologii znajdzie tam tak łatwo zatrudnienie. jak pisaliście to trudno mi było znaleźć pracę w zawodzie. Jak już się znajdzie to jest całkiem dobra kasa, ale żeby trafić na wakat to na prawdę trzeba mieć szczęście.
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-07-22 09:42:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [biotechnolog - 2014-07-11 19:02:45]:
Czy znajdzie? - Tak, Mabion nie umieszcza ogłoszeń jeżeli nie potrzebuje pracownika.
Czy łatwo? - Nie, rocznie uczelnie opuszcza tysiące absolwentów biotechnologii, biochemii, biologii molekularnej, chemii organicznej, farmacji etc. Mabion musi więc dostawać setki zgłoszeń na każde stanowisko a na rozmowę trafiają dziesiątki kandydatów, pracę dostaje mała garstka.
Kasa? - No cóż, to zależy co określasz mianem "całkiem dobra"... Oczywiście dla absolwenta na bezrobociu i bez prawa do zasiłku oferta Mabionu jest "całkiem dobra" w porównaniu do np. kasy w hipermarkecie...
zdjecie uzytkownika
biotechnolog - 2014-07-22 14:14:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
zgodzę się, że teraz dużo absolwentów po takich kierunkach, jak wypisałeś xenomorph. po tych wszystkich kierunkach biol i chem. Kierunki refundowane zrobił swoje, ale niestety za dużo teraz tych specjalistów po studiach, a pracy niestety za bardzo nie przybywa u nas w kraju. a ta kasa to jeśli piszesz, że całkiem dobra to faktycznie może mnie zadowolić, bo nie mam teraz prawa do zasiłku w tej chwili. a lepiej gdziekolwiek pracować z perspektywami na przyszłość niż czekać na zasiłek. w ogóle chyba się nowe ogłoszenia znowu pojawiły, więc rekrutacja trwa.
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-07-28 14:39:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [biotechnolog - 2014-07-22 14:14:01]:
Nie napisałem, że kasa jest całkiem dobra. :) Co do konkretniejszych kwot to kilka osób (ze mną włącznie) pisało na ten temat wcześniej a ktoś sprytny nawet wygrzebał informacje z jakiegoś raportu finansowego. Przejrzyj wszystkie komentarze na wszystkich stronach.
zdjecie uzytkownika
hmm - 2014-09-01 19:02:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no nie wiem czy taka kasa jak napisalisćie jest zadowalająca xenomorph. Ja liczyłem, że po tak ciężkich studiach jakie miałem to będę zarabiał zdecydowanie więcej i nie będę się musiał o nic martwić, a nie pewno nie martwić o mieszkanie i jakiś ewentualny kredyt. nie uważacie, że przereklamowali te kierunki 'techiczne' swego czasu?
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-09-10 10:24:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [hmm - 2014-09-01 19:02:11]:
Proszę cię, czytaj uważnie i ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem, że kasa jest "zadowalająca". To _"biotechnolog"_ pisał, że jest "niezła kasa" - ja sarkastycznie skomentowałem, że może jest "niezła" w porównaniu do bezrobocia albo zarobków w hipermarkecie.

Widzę, że mój wcześniejszy komentarz się nie uchował więc powtórzę - byłem na rozmowie w Mabionie i zaoferowano mi pracę. Nie podam ci liczb lub dat i napiszę tylko, że zaoferowano mi pensję może sięgającą od dołu (ówczesnej) średniej dla województwa, ale nieco poniżej średniej dla samego miasta Łodzi oraz średniej krajowej. Jak dla mnie - bardzo rozczarowujące, ale może niektórym by to odpowiadało.
zdjecie uzytkownika
intrrrras - 2014-09-22 16:46:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ja jakby mnie teraz przyjeli zaraz po studiach do pracy z taka stawka o ktorej ty mowisz to wcale bym nie narzekal wiem ,ze studia byly ciezkie i pewnie wiekszosc myslala ze od razu dostanie zlote gory to teraz rzeczywistosc mocno jest ciezka i nie ma co sie dziwic - takie warunki na rynku i trzeba brac co daja - takie moje zdanie.
zdjecie uzytkownika
Xenomorph - 2014-09-25 09:21:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [intrrrras - 2014-09-22 16:46:24]:
Intrrrras, przepraszam, nie sprecyzowałem - ja nie byłem "zaraz po studiach". Moje kwalifikacje były znacząco wyższe, a więc miałem także wyższe oczekiwania. Z tego co widziałem wypowiedzi innych, absolwentom oferowano jeszcze niższe stawki niż ta którą mi zaoferowano.
zdjecie uzytkownika
no widzisz.. - 2014-10-08 16:29:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ha no widzisz, tak myślałem właśnie jak przeczytałem wcześniej wątek. w końcu ktoś wyjawiłcąłą teajemnicę, bo przecież nie da rady tyle zarabiać tyle po studiach. Tak jak sobie myślałem tak jest. Ciekawe ile oferują na początku studentom, bo może warto na staż się tam załapać i potem zapłacą po studiach więcej? taki mój pomysł.
zdjecie uzytkownika
maselniczka - 2014-11-03 22:02:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
W związku z ochroną informacji nie zatrudniani są w tej firmie stażyści i praktykanci. Ale w innych warto spróbować
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Mabion S.A.
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
x