logo ADB Polska Sp. z o.o.

ADB Polska Sp. z o.o.

Zielona Góra

Opinie o ADB Polska Sp. z o.o.

pan nikt 2012-12-12 22:16:53
Jedyna firma z prawdziwego zdarzenia w Zielonej Górze. Jakość pracy zupełnie na europejskim poziomie.
Nie jestem już pracownikiem tej firmy, ale ani odrobinę nie żałuję swojego czasu który w niej poświęciłem. Dla osób ambitnych doskonałe szansa wejścia na rynek pracy (marka na rynku STB wciąż robi wrażenie).
To, że trzeba pracować - zgadza się. Czy zupełnie całe dnie? Zależy. ADB to wciąż środowisko projektowe, gdzie wprowadzenie produktu na rynek jest walką z czasem i konkurencją. Kto tego faktu nie rozumie, nie odnajdzie się w żadnym innym liczącym się na rynku biznesie (tak tak, Google, Samsung etc - oni wszyscy pracują w podobnym trybie).
Dla lubiących spokojną pracę w której można na przykład pograć sobie w gry albo podłubać w nosie, polecam Trax SA : gdyż w ADB takie osoby z pewnością się nie odnajdą.
vv 2013-05-19 22:26:52
pracowałem w ADB przez ok 2 lata.

Faktycznie - pracy tam jest sporo. Często praca przez cały dzien. Nie raz pół nocy przepracowaliśmy (pasjonaci :)))) )

Atmosfera OK. Nie powala, ale jest sympatycznie. Zależy gdzie się trafi - ja trafiłem akurat świetnie :) Trzeba jednak zaznaczyć że zależnie od działu presja jest duża albo bardzo duża.

Płaca - bardzo dobra. A jak na Zieloną Górę to nawet super dobra.

Pracujący tam ludzie to niesamowici specjaliści. Zwłaszcza te osoby, które tam zostały zwerbowane za czasów świetności firmy (ok 4-5 lat temu). Takie cuda jakie tam niektórzy wywijają w przeciągu kilku dni to aż szczęka opada.
Praca ciekawa, bardzo wymagająca. Można się baaaardzo dużo nauczyć. Bardzo szerokie spektrum prowadzonych prac - programowanie, testowanie, zarządzanie produkcją, logistyką i wszystkim naokoło. Większość w międzynarodowym środowisku

Oczywiście po jakimś czasie trzeba się zastanowić czy to zdobywane doświadczenie i kasa są warte czasu prywatnego ...

Ogólnie to polecam - przepracować tam jakiś czas to niesamowite doświadczenie.
BTW: ja już odszedłem stamtąd ponad rok temu, a wiem że w związku z kryzysem było tam sporo zmian. Więc może nie wszystko jest aktualne
2
gumiś 2014-04-02 07:53:42
To była moja najlepsza praca w życiu i najlepiej płatna w Zielonej Górze ,nie ma szans na takie płace w innych firmach.(usunięte przez administratora) bardzo żal mi tej pracy ,była świetna.
3
romek 2014-08-28 10:39:57
Dlaczego nikt nie wspomniał o zarobkach? Ja jestem zwolennikiem jawności wynagrodzeń - zarabiałem w ADB 5 tysięcy na rękę jako programista - czyli nie za mało ale rewelacji nie ma. Nie pracuję tam od ponad roku - chciałem zmienić pracę bo stwierdziłem że firma jest w stagnacji i miałem wrażenie że nie wiedzą w którą stronę iść. Samą pracę jednak i stosunki międzyludzkie oceniam na piątkę. Szanuję wielu ludzi z kierownictwa - miałem z niektórymi zajęcia na uczelni - to dobrzy fachowcy i wspaniali ludzie.
2
Były 2014-12-08 18:20:35
Jak to powiedział jakiś polityk(usunięte przez administratora)i kamieni kupa. Trza sp... z tej firmy póki czas (usunięte przez administratora) Ja już na szczęście odchodzę do innej fajnej firmy (usunięte przez administratora) . Ostatnio nawet nie kazali nam się "odbijać" przy wejściu (usunięte przez administratora) ;-) Ale ostatnio w ZG to w ogóle lipa - w AMB exodus bo projekt nie wypalił - ciasno się robi. Chyba będzie trzeba na Zachód spojrzeć w najbliższej przyszłości...
tritri 2014-12-13 17:07:40
Co znaczy nie wypalił ?
Były 2014-12-14 11:32:55
W AMB software zwolnili wielu programistów. Jakiś projekt, który mieli robić nie doszedł do skutku.
smutna_prawda 2015-01-27 15:08:10
(usunięte przez administratora) firma klepaczy kodu i gapiów w oscyloskop. Takich firm na świecie są setki tysięcy jeśli nie więcej. Kluczowa jest technologia czyli produkcja układów scalonych a w Polsce nikt nie potrafi ich produkować . Również nawet samych tranzystorów bo CEMI zmieciono z powierzchni ziemi 25 lat temu. W Polsce nie ma przemysłu elektronicznego !
smutna_prawda 2015-07-17 19:05:11
Może przykłady ? Ja powtórzę , że żadnego przemysłu elektronicznego w Polsce nie ma .
Iza 2015-10-06 13:37:36
Jesli ktos bylby zainteresowany ciagiem dalszym, proponuje zerknac na strone firmy www.adbglobal.com - nie zajmujemy sie juz hardware'm a stricte softem, stad dywagacje o dekoderach, kurczacym sie rynku itp nie maja juz odniesienia. Dekodery - czemu nie, ale niekoniecznie naszej produkcji - jestesmy na tyle dobrzy, ze wrzucimy nasz soft na KAZDY inny sprzet, kazdej innej firmy. To samo z routerami, gateway'ami czy elementami smart home. A dodatkowo robimy rozne cuda z modnej obecnie dziedziny IoT (Internet of Things) - i jak to zwykle bywa - wszyscy sie tym chwala, a my to po prostu robimy - np rozwiazanie IoT dla Whirlpoola.
marek_13 2015-10-06 13:58:27
Pracuję tu już wiele lat i muszę powiedzieć, że dużo się ostatnio zmieniło - od strategii i całego podejścia, poprzez rynek, a na logo i stronie kończąc.
W zasadzie chyba na lepsze, choć na ten moment ciężko powiedzieć, bo zmiana dopiero nastąpiła - a przecież wiadomo że zmian nikt nie lubi.
Jedno co fajne, to to, że wróciliśmy do Multisporta, mamy opiekę medyczną i różne imprezy, ostatnio świętowaliśmy nawet dwumilionowy boks dla nc+ (w Palmiarni - fajnie było :))
Chyba najlepsze zmiany są jednak dwie: po pierwsze nie pracuje się tak długo jak kiedyś (kiedyś nadgodziny były normą, a teraz się wychodzi po 8 godzinach, co w praktyce przekłada się na 16.00 lub 16.30, zależy kiedy kto przychodzi do pracy) a druga że pozbyliśmy się ESC (Centrum Serwisowe) - zostali przeniesieni do innej firmy i dzięki temu mamy więcej rzeczy. Oni też wszystko chcieli i przez nich nie mieliśmy właściwie nic, bo im też się należało, a nie tylko nam- programistom. Poza tym - jest ok, pensja stała i pewna, wiadomo, że mogłoby byc jeszcze więcej :), szkolenia jakieś tam są, angielski też - to już bardziej. Luxmed też, ale wiadomo, że korzystają głównie żony. Szkoda że tak mało szkoleń dla programistów - to mogliby dodać.
Iza 2015-10-06 14:04:47
Byc moze w przypadku ESC (Centrum Serwisowego) tak bylo. Jesli nawet - to bylo to niewlasciwe. Ale Centrum Serwisowe było "panstwem w panstwie", rzadzonym silna reka i kompletnie niezaleznym. Z pewnością nie bylo tak w przypadku programistów.
Teraz jest jeden system do oceny pracowników - IPP, w którym wyznacza się cele, potem te cele sa przegladane przez przelozonego i pracownika po pol roku (aktualizowane jesli sie zmienily) i na koniec roku sa oceniane - na bazie samooceny pracownika. Oprocz celow projektowych moga byc tez dodane cele osobowe (rozwoj). Do tego zgodnosc z leadership principles - zasadami/wartosciami. Wszystko jest otwarte i oficjalne. Niedlugo wejdzie takze ocena 360 stopni, czyli dana osoba bedzie oceniana nie tylko przez przelozonego, ale takze przez innych czlonkow teamu.
Iza 2015-10-08 13:33:55
Witaj,
oczywiscie: oferty sa na naszej stronie: www.adbglobal.com/careers Sa po angielsku, bo znajmosc jezyka jest niezbedna (choc komunikacyjna, badz tez umozliwiajaca czytanie ze zrozumieniem dokumentacji technicznej). Podczas wakacji organizujemy takze praktyki dla studentow, chetnie zatrudnimy tez absolwentow.
Potrzebujemy obecnie osób ze znajomoscia C, C++ lub Javy, najlepiej w srodowisku Linux.
Jesli zas nie ma danej oferty na stronie, zapraszam do podsylania CV na rekrutacja@adbglobal.com - gdy znajdzie sie odpowiednie stanowisko, odezwiemy sie.
Pozdrawiam.
Glus 2015-10-08 16:11:04
wolne miejsca sa zawsze - tylko na roznych stanowiskach :) www.adbglobal.com/careers
mario 2015-10-26 19:28:13
Czy oprócz pensji (podstawy) są jakieś premie/dodatki(święta itp.)?
Iza 2015-10-27 11:16:41
Oprocz pensji mamy benefity pozaplacowe - wspomniane wczesniej przez kogos opieka medyczna w Luxmedzie (placowki wlasnie, wspolpracujace oraz korzystanie z wlasnych lekarzy - zwrot rachunkow), Multisport, bal dla dzieci (Mikolaj i paczki), huczne spotkanie okoloswiateczne, imprezy dla teamow oraz dla calej firmy, itp. Jesli chodzi zas o płace - w przypadku programistow jest mozliwosc rozliczania autorskich podwyzszonych kosztow uzyskania przychodu (co daje dodatkowych kilkaset+ zlotych netto miesiecznie), czasem takze inne bonusy - np. za ukonczenie projektu.
Iza 2015-11-17 15:16:20
Zatrudnienie zgodne z Kodeksem Pracy, czyli umowa o pracę na czas nieokreślony (po 3m okresie próbnym) to podstawa.
Więcej - w skrócie: wygodne biuro, krzesło itp + dbałość o pracownika. Zapraszam do aplikacji - jeśli spotkamy się na rozmowie, przekona sie Pan/i sam/a. :)
kamil 2015-11-26 17:24:11
To super, że wiodąca firma regionu - perelka lubuskiego, zapewnia umowę o pracę. To rzadkość w dzisiejszych czasach, bo stabilne zatrudnienie to podstawa.
rama 2015-12-25 09:56:45
Jak się można rozwijać klepiąc stale po klawiaturze ? To jest firma zwykłych stukaczy po klawiaturze. Stukają od rana do wieczora jak dzięcioły.
Mir 2015-12-30 20:57:43
Smutna prawda jest taka, ze firma wiecej uwagi poswieca temu co sie tu pisze niz nad strategia firmy. Do pracy ADeBowicze (usunięte przez administratora)
Wałek 2015-12-31 19:47:33
Świetną firma na początek żeby się zaczepić. Potem szukać coś innego gdzie będzie się można dalej rozwijać.
junior 2016-01-06 20:31:38
A dlaczego nie da się pracować na dluższą metę w ADB?
Darek 2016-01-14 23:53:59
Jezeli chodzi o ADB Polska Sp. z o.o. to historia tej firmy jest dosyc zmienna.
Firma przez wiele lat bedac liderem na rynku produkcji i wdrażania dekoderow do dystrybucji płatnej telewizji radzila sobie calkiem dobrze. Niestety obecnie rynek ten zostal nasycony i firma musiala cos zmienic aby przetrwac. Obecnie w firmie nie ma juz dlugoletnich pracownikow, dyrektorow, menadzerow. Wiekszosc odeszla lub zostala zwolniona wraz ze zmiana dyrekcji i polityki firmy. Nowi szefowie to juz zupelnie inna bajka. ADB Polska Sp. z o.o. oszczedza na czym sie tylko da. Od kilku lat pracownik nie ma szans na premie, czy tez jakis bonus finansowy. To jakie wynagrodzenie wynegocjujesz na starcie, zalezec bedzie tylko od Ciebie i tyle. Czy nowa polityka firmy przyniesie stabilna pozycje na rynku, trudno powiedziec. Jedno jest pewne. Jezeli jestes najlepszy, bedziesz sie liczyl. Jezeli jestes sredniakiem , nie masz szans na pewna prace w firmie ADB Polska Sp. z o.o.
Marek 2016-01-26 11:37:25
@Darek - bzdura, części owszem nie ma, a część została. Sam jestem tego przykładem, ze stażem 15+, zatem pls nie generalizuj. Jeśli firma chce przetrwać na obecnym, niezwykle zmiennym rynku, musi też się zmieniać i za trendami nadążać, a nawet je wyprzedzać - nie wszystkim zmiany były na rękę, bo chcieli grzać ciepłe posadki nadmiernie się nie wysilając, bo i po co, to odeszli lub im w tej decyzji pomogli. Jeśli ktoś miał umiejętności nie pasujące do obecnych potrzeb i nie chciał się uczyć nowych/innych rzeczy, to nawet lepiej że odszedł. Ja, mimo wielu lat pracy, ciągle lubię rozszerzać wiedzę, wchodzić w nowe skillsy i toole, a super atmosfera miedzyludzka, jaką mamy w teamie jest nie do podrobienia i rzadko zdarza się na zewnątrz. Poza tym mamy inne, mniej sformalizowane formy wynagrodzenia - ja np dostałem bonusa za projekt, a potem jeszcze 2go za 'specjalny wkład' w ostatnie nasiadówki za inny projekt, więc nie płaczę. Nie mówię, akurat lubię to co robię i jestem w tym dobry, to się staram i jestem doceniany. A poza tym wyjeżdżać z ZG nie zamierzam w poszukiwaniu kolosów w EUR, a firma od walut internetowych to nie moja działka.
Zatem jak ktoś jest od C czy C++ i dalej C#, browserów itp i jest z ZG to sensownie jest tylko u nas. Java ma może więcej opcji, ale nie lubię i nie chcę.
2
nobody 2016-01-31 15:07:54
A co to takiego "mniej sformalizowane formy wynagrodzenia"? Dostales kubek z logo ADB ?

Szkoda, ze nie lubisz Javy i sie jej nie uczysz bo moze kiedys i Ty staniesz sie niepotrzebny jako dinozaur od C/C++.

Pozdrawiam Dinorazury
Marek 2016-02-04 15:10:12
Bonus = kasa. Ale dodatkowa, czyli nie wynikająca z planu bonusowego bo takiego nie ma. A dodatki czyli gadżety się też zdarzają, ale są tylko właśnie dodatkiem. Swoją drogą, nie wstydzę się chodzić w koszulce firmowej, jak niektórzy koledzy z innych firm. Dinozaurem się nie czuję ale dzięki za pozdrowienia - zakładam, że jesteś moim byłym kolegą.
Sebby 2016-02-12 21:09:19
Swiat sie zmienia, a z nim firmy. Takie zycie. A jak nowa dyrekcja wypada na tle 3 ostatnich lat? Jak sobie radzicie z nowa strategia? Ile w sumie pracuje ludzi w ZG i jak rozlozona jest struktura firmy w ZG?
Kent 2016-03-24 12:07:42
Z ADB jest chyba jak z FSO. Niegdys chluba Polski z wlasnym produktem. Potem FSO zlikwidowalo wlasny produkt i zaczelo montowac Dajewo :) i szlo im do czasu calkiem dobrze ...

ADB weszlo w outsourcing i trend zwyzkowy napewno sie utrzyma w dobie hossy na uslugi informatyczne tylko co potem?
sceptyk 2016-03-30 10:28:48
Potem, czyli jak juz nie będzie prądu i żadnych zasobów naturalnych, które ludzkość zużyje, znowu się będzie liczyć praca fizyczna i siła rąk ludzkich. A tego na żadnych studiach nie uczą. A póki co software rulez!!!
Doświadczona 2016-07-21 12:50:50
Chłopcy wiedzą, co robią, ale dla zwykłych pracowników w ZG nic dobrego z tego nie będzie.
Muszą zarobić na tych, którzy siedzą poza Polską i zarabiają w EUR i Frankach.
Kultura zarządzania?
Dla mnie dno.
Zarobki?
Nominalnie dobre, ale jak policzysz, jakim kosztem, to robią się średnie.
Popracować trochę, zobaczyć, jak to jest, zdobyć trochę doświadczenia i szukać czegoś lepszego.
2
Walek 2016-08-03 20:01:38
Dzisiaj to jest fabryka z programistami sterowana z Mediolanu bez żadnych możliwości decyzyjnych. Jeśli komuś to odpowiada to Ok bo mi nie odpowiadalo. Poza tym było w miarę, dobra czwórka.
Walek 2016-08-03 20:02:06
Dzisiaj to jest fabryka z programistami sterowana z Mediolanu bez żadnych możliwości decyzyjnych. Jeśli komuś to odpowiada to Ok bo mi nie odpowiadalo. Poza tym było w miarę, dobra czwórka.
poinformowany 2016-08-04 11:00:29
@jaga Właściwie na każdym programistycznym.
3
Doświadczona 2016-08-19 13:33:18
Usunęliście moją opinię, a to oznacza, że mam rację.
Jeśli nie chcecie tej racji pokazać, to znaczy, że manipulujecie wpisami tutaj.
Sami sobie wystawiliście opinię, jednoznacznie negatywną.
4
Doświadczona 2016-08-19 14:29:30
Jak nie masz innego wyboru, to idź tam pracować, ale jeśli nie musisz, to tego nie rób.
1
Zadowolony 2016-08-21 20:51:38
Wszystko zależy od umiejętności, przekonaj się sam - testy nie są dla cieniasów, ja sam ledwo połowę napisałem z jednego ale drugi był łatwiejszy . Mówie tu o javie. No i angielski też poszedł mi tak se. Targują się troche ale nie uważam żeby jakoś starsznie, szczególnie że nie siedzimy po godzinach, przynajmniej ja się z tym jeszcze nie spotkałem. A w poprzedniej firmie było z tym bardzo różnie, często musiałem zostawać jak się nie wyrabiałem. Tyle że tu moja grupa jest znacznie większa.
Iza 2016-08-23 15:43:26
Witam,
Mamy oferty zarówno w Zielonej Górze, Poznaniu, jak i Katowicach.
Po szczegóły zapraszam na naszą stronę firmową: https://www.adbglobal.com/careers/

W skrócie głównie: Java EE, Javascript & HTML, iOS lub Android, C# na wysokim poziomie lub PHP; programowanie obiektowe.

Polecam podesłanie CV z informacją nt znanych i używanych narzędzi oraz języków programowania (i samooceną ich poziomu), ewent. także z linkiem do próbki kodu, aplikacji itp. - albo bezposrednio przez naszą stronę, albo też na rekrutacja@adbglobal.com
1
madbro 2016-08-24 13:01:04
Jest coś co mi jako osobie z zewnątrz średnio się podoba i średnio wytycza dobre standardy w IT. Rozmowa kwalifikacyjna to w zasadzie testy akademickie nijak się mające do umiejętności wykorzystywanych w realnych projektach. Byłem na takiej rozmowie i wiem z doświadczenia że takie testy średnio mówią jak bardzo wydajny będzie dany pracownik.
Mimo wszystko życzę powodzenia przyszłym ale i obecnym pracownikom
2
Mintaj 2016-08-29 12:14:45
No ja Wam powiem, że jeśli się znajcie na tych mobilnych aplikacjach, to do Poznania całkowicie można
Zostaw swoją opinię o ADB Polska Sp. z o.o. - Zielona Góra
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ADB Polska Sp. z o.o.