brak logo

S.I. Świt

Warszawa

Opinie o S.I. Świt

anonim 2011-11-09 16:48
Firma tyle lat na rynku i nikt komentarza nie dodał, dziwne poniekąd....
pracownik 2012-02-13 21:56
Widocznie nie ma niezadowolonych :)
kokos 2012-04-03 20:33
Spółdzielnia Inwalidów Świt to jedna wielka ściema. [usunięte przez moderatora] .nikomu nie polecam.
11
tygrys 2012-12-04 16:11
[usunięte przez moderatora] , nie polecam robota po godzinach, zarobki do bani, umowa zlecenie i [usunięte przez moderatora] na maksa.
6
aga 2014-06-15 02:00
Jest strasznie pracowałam tam.1800zł brutto i po 12 godzin.( usunięte przez administratora )Przyjmuje tylko pracowników z Radomia.A Warszawe zwalnia.Niestety tania siła robocza z Radomia.
5
kusza napusza 2014-12-29 16:45
ja jestem zainteresowana pracą w S.I. Świt ale w radomiu. musiałabym dojeżdżać ale i tak bym miała znacznie blizej niż do stolicy. natomiast nie wiem czy mi się to opłaca, tym bardziej że piszecie o wielkich finansowych różnicach między miejscami. więc ile w radomiu na staecie na rękę mogę obecnie zarobić?
1
siński 2015-01-16 09:41
Powiedzcie mi czy skrót s.i. to rozwinięcie spółdzielni inwalidzkiej bo nie wiem czy dobrze trafiłem. Mam I grupę i zastanawiam się czy kwalifikuję się by podjąć wraz z innymi pracę w świcie. Jeżeli tak to jakie warunki oferują, bo rozumiem, że nie może to być jakaś wymagająca praca, ale pieniądze też powinny być odpowiednio wysokie.
pepitka 2015-02-18 02:53
praca nie moze byc wymagajaca, ale placa wysoka......no tak. najlepiej jakby placili za pierdzenie w stolek 3000zl.
3
KITTI 2015-02-18 21:04
a ja pracuje wiele lat i miałam podwyżki i premie - pracy jest sporo ale kwestia organizacji pracy i nie ma problemu. Ja nie narzekam
ewa 2015-06-02 13:50
przecież ta firma to wielkie OSZUKIWANIE ludzi chorych i bezbronnych
9
ZYTA 2015-06-25 11:53
ŻADNYCH PODWYŻEK ,ŻADNYCH PREMII ZERO DOCENIENIA LUCKIEJ PRACY.
GŁÓWNY SZEF TO STRASZNY CZŁEK...
9
ewa 2015-07-23 19:58
Chciałam się zatrudnić w tej firmie jako konsultant,nawet złozyłam dokumenty,ale kiedy kazali mi podpisać zgodę na obciażenie mojego rachunku bankowego na ich rzecz na nieokreślona sumę i czas,a podpis miał być złożony w obecności i potwierdzony przez pracownika banku i zgodny z wzorem bankowym i to jeszcze przed podpisaniem umowy o pracę.To skandal mają wszystkie moje dane + dostęp do konta wzór podpisu,nic tylko brać pozycczki a ja bym spłacała.To się nadaje do PIP do PFRONu jak sie traktuje osoby niepełnosprawne,jak sie je okrada z pieniędzy przekazywanych przez PEFRON wciska sie parę kosmetyków własnej produkcji pobierając z konta pieniądze zostawiajac marne grosze a ludzie są biedni i się na to godzą nie zdając sobie sprawy z konsekwencji.Na koniec roku dostaną PIT i się zdziwią,że zarobili kupę kasy.Ostrzegam.
6
NORIKA 2015-09-15 15:15
PRZESTRZEGAM WSZYSTKICH PRZED PRACĄ W SI ŚWIT. NIE DAJCIE SIĘ OMAMIĆ OPINIOM WSTAWIANYM TU PRZEZ PODSTAWIANYCH LUDZI, ŻE NIBY PRACA OK, PODWYŻKI ITP. NIC Z TYCH RZECZY. PŁACA MINIMALNA I JESZCZE WIĘKSZĄ CZĘŚĆ WYPŁATY DOSTAJESZ W KOSMETYKACH, KTÓRE MUSISZ NABYĆ PO ZNACZNIE ZAWYŻONYCH CENACH. SPRZEDAJESZ JE ZE STRATĄ, O ILE W OGÓLE SPRZEDASZ.TO JEST ZWYCZAJNY ROZBÓJ. O JAKICHKOLWIEK PODWYŻKACH CZY PREMIACH MOŻNA ZAPOMNIEĆ. KOLEJNE FIRMA ŻERUJĄCA NA INWALIDACH I TYLE.
11
op 2015-09-18 19:23
Przy stopniu znacznym niepełnosprawności otrzymujesz wypłaty ok. 1900 zł na konto, ale za to musisz "kupić od nich kosmetyki za 1580 zł i zostaje na koncie ok 300 zł i jeśli sprzedasz kosmetyki to kasa dla Ciebie. tak to mniej więcej wygląda.
7
norika 2015-09-20 13:10
SI ŚWIT DAJE UMOWĘ O PRACĘ, BO INACZEJ NIE OTRZYMALIBY DOFINANSOWANIA Z PEFRON. ALE TO, CO NAPISAŁ KTOŚ WYŻEJ O OGROMNEJ CZĘŚCI WYNAGRODZENIA W KOSMETYKACH TO PRAWDA. JAK TO ROBIĄ? ANO ZATRUDNIAJĄ KANCELARIĘ ADWOKACKĄ, KTÓRA ZA KASĘ WYMYŚLA RÓŻNE SZTUCZKI PRAWNE. LUDZIE - NIE DAJCIE SIĘ NABRAĆ! KILKA LAT SPRAWA BYŁA NAGŁAŚNIANA W MEDIACH I NIC TO NIE POMOGŁO, NIESTETY.
9
norika 2015-10-18 22:24
A co ma wspólnego jakość kosmetyków (średnich zresztą) produkowanych przez S.I. Świt ze skandalicznymi warunkami pracy w tej spółdzielni? Czyżbyś Aniu pisała na zlecenie szefostwa?
3
klara1900 2016-04-22 22:23
nie nie i jeszcze raz nie, odeszła sama od nich i nie moge odzyskać kasy od 2 tygodni...
10
Gość 75 2016-07-10 11:37
Szkolenia dla inwalidów wzroku z prezentacją audiowizualną, też dostają dofinansowanie do szkoleń, organizują, jako obowiązkowe i uczą niewidomych jak mają podawać rękę klientowi żeby kupił krem do rąk za 35 zł, a jego realna wartość max 5 zł tak sprzedaje świt na swojej stronie w sklepie internetowym...
3
Marta 2016-07-11 20:49
Mogą. Zapewniam, że SI Świt różne rzeczy robi, przy wynajęciu firmy adwokackiej, która tak sporządza umowy, żeby w świetle prawa wszystko było OK. Podpisujesz, że bierzesz gotówkę, a potem, niby na własną prośbę, KUPUJESZ od nich te kosmetyki!
4
norika 2016-07-11 20:55
Jeszcze raz przestrzegam, przed praca w SI Świt. Takiego lekceważenia ludzi jak tam jest, ze świecą szukać. Wykorzystują to, że niepełnosprawnym trudno znaleźć pracę i na tym żerują. Wiem, co piszę - pracowałam u nich.
9
norika 2016-07-13 22:19
Po pierwsze: nie napisałam, że strasznie trudno, tylko trudno.
Po drugie: Owszem, oferty pracy są, ale większość z nich jest własnie taka, jak ze SI Świt, czyli za marne pieniądze i w fatalnej atmosferze.
Po trzecie: Proponuję zatrudnić się i sprawdzić na własnej skórze te oferty pracy, które widzisz. Przestaniesz wtedy teoretyzować.
Ja pracowałam w dwóch firmach jako niepełnosprawna i powiem Ci, że wspomnienia mam naprawdę niemiłe.
7
amak 2016-07-14 19:31
A wiadomo czy jest szansa na to, zeby pokazało się u nich jakiekolwiek ogłoszenie pracy? Dzięki za odpowiedź
aga 2017-01-22 16:07
jaja sobie robisz tam nikt dobrze nie zarabia oprócz kierownictwa
3
lilka 2017-01-23 10:19
Od czasu do czasu w powodzi opinii negatywnych (prawdziwych) ukazują się te, pisane na zamówienie kierownictwa firmy (nieprawdziwe). Trzeba umieć je wyłowić i nie dać się nabrać.
1
Grażka 2017-02-15 12:20
Fajna polska firma która produktuje dobre kosmetyki. Atmosfera jest przyjemna, fajni ludzie (w tym duża część inwalidów, co w żadnym wypadku nie przeszkadza im w pracy). Zarobki nie sa może duże ale przynajmniej nie ma takiej wariackiej presji jak w innych firmach.
5
Lilka 2017-02-15 15:04
Grażka bzdury opowiadasz i tyle. To nie jest szczera opinia.
2
Grażka 2017-02-15 15:29
Wręcz przeciwnie, jest całkowicie szczera. Jak uważasz, że tylko psioczenie na pracodawcę jest szczere to już Twój problem.
lilka 2017-02-15 17:19
Psioczenie na pracodawcę? O czym Ty piszesz? Teraz np. pracuje i jestem bardzo zadowolona z pracy. A SI Świt nie zasługuje na miano rzetelnego pracodawcy. Tyle przekrętów i pomiatanie ludźmi dyskwalifikuje tę firmę w moich oczach.
4
Mały krab 2017-02-22 16:56
Czy oni gdzieś publikują ogłoszenia o prace? Na stronie nie nic ma. Jak dostać stanowisko biurowe (osoba z grupą)?
sylwia 2017-02-22 19:02
Na stanowisko biurowe to raczej nie masz co liczyć :)
2
Nicky 2017-02-28 10:28
Moja droga, trochę przesadziłaś we wpisie... Jak się chce być konsultantem i sprzedawać kosmetyki to chyba czymś musisz handlować. Fakt, że musisz je kupić to norma na rynku, patrz na Avon, Oriflame, Mary Key i inne- a tam nawet pensji nie dostajesz tylko od razu za swoje kupujesz. Niestety widziałem na własne oczy jak się zachowuje część konsultantów w Spółdzielni. Tak, bycie konsultantem to praca sprzedawcy, a nie siedzenie i czekanie na pensję. Z takim podejściem życzę powodzenia w innych miejscach pracy. A słowo okrada w Twoim wpisie, to chyba jest lekkim nadużyciem...
5
Pixie 2017-02-28 18:43
chętnie zobaczę dowody lilka. Jeżeli ich nie masz to radzę przeczytać regulamin goworka.
3
Lilka 2017-02-28 19:57
Pixie, ojej aż się cała trzęsę za strachu :) Tak, uważam, że o tej firmie nikt nie może powiedzieć dobrego słowa, jeśli na własnej skórze odczuł, jak to jest być ich pracownikiem. Ja i inni moi znajomi odczuli. A jeśli ktoś pisze opinie pozytywne, to mam prawo przypuszczać, że są one pisane nieszczerze. Praktyki firmy Świt opisujące zmuszanie pracowników do odbierania części wypłaty w kosmetykach to szczera prawda. I może nie byłoby to nawet takie naganne, gdyby tych kosmetyków nie sprzedawano im po wielokrotnie zawyżonej cenie. Pisano nawet o tym w gazetach, była afera.
5
Pixie 2017-03-01 12:26
Niestety od przypuszczenia do stwierdzenia daleka droga. Napisałaś, że w firmie dzieją się dantejskie sceny i ludziom pieniądze zabierają. Konsultanci muszą za coś kupić produkty, które potem sprzedają z zyskiem dla siebie. Proponuję pracę w Avonie, zobaczysz, że pensji tam wcale nie masz, a zarabiasz tylko na sprzedaży produktów. A co do cen zawyżonych, proszę przedstaw dowody, że są zawyżone, najlepiej skanem dokumentu, bo to już jest poważne oskarżenie. Z tego co piszesz to na produkcji nie pracowałaś.
Hejters gonna hejt.
3
lilka 2017-03-01 13:59
Odsyłam do artykułu: "Rodzinny interes Świtu", który ukazał się w Gazecie Wyborczej w październiku 2011 roku. Mnie też proponowano takie zajęcie, ale wtedy szybko odeszłam z tej firmy, bo nie chciałam być wykorzystywana jeszcze bardziej, niż byłam. Niestety, nie posiadam skanów dokumentów sprzed 6 lat.

A teraz pytanie do Ciebie Pixie: W którym miejscu moich postów napisałam o"dantejskich scenach" oraz o zabieraniu pieniędzy ludziom? Proszę, zacytuj, bo jakoś sobie nie mogę tego przypomnieć.

Cytuję natomiast post innego użytkownika:
op 2015-09-18 19:23 Przy stopniu znacznym niepełnosprawności otrzymujesz wypłaty ok. 1900 zł na konto, ale za to musisz "kupić od nich kosmetyki za 1580 zł i zostaje na koncie ok 300 zł i jeśli sprzedasz kosmetyki to kasa dla Ciebie. tak to mniej więcej wygląda.

Zauważ, że słowo "kupić" jest w cudzysłowie. A tak w ogóle praca w Świcie była epizodem w moim życiu, podjęłam się jej w akcie desperacji, ponieważ było to trudny okres w moim życiu, zlikwidowano firmę, w które pracowałam i nie mogłam znaleźć pracy w moim zawodzie. Teraz pracuję, mam dość wysokie stanowisko, bardzo dobrą pensję i nie narzekam na nic. Ale przykre wspomnienia z SI Świt pozostały. Przywykłam do poszanowania mnie jako człowieka, natomiast tam pomiatano ludźmi. Nie wspomnę już, że płacono najniższą krajową. Dla mnie to był szok, choć może z jednej strony dobrze, że przez krótki czas popracowałam jako pracownik fizyczny i poznałam od podszewki, jak wygląda zatrudnianie niepełnosprawnych w Polsce.

Miałam także z SI Świt sprawę w Sądzie Pracy, którą, oczywiście, wygrałam. Musieli wypłacić to, co powinni.

REASUMUJĄC: MOJA OPINIA O SI ŚWIT JEST JAK NAJGORSZA I NIE PRZEKONAJĄ MNIE ŻADNE ARGUMENTY. JEŚLI CHCESZ GLORYFIKOWAĆ TĘ FIRMĘ (Z POWODÓW, KTÓRYCH MOGĘ SIĘ DOMYŚLAĆ), RÓB TO DALEJ, JEDNAK JA ZAWSZE BĘDĘ OSTRZEGAĆ LUDZI PRZEZ ZATRUDNIANIEM TAM.
8
Bartman K. 2017-03-09 10:35
jest ok. tyłka nie urywa, ale w biurze jest spoko. fajna ekipa w dziale sprzedaży i marketingu. Ogólnie dużo pozytywnych ludzi. Może socjalu nie ma - nad czym wszyscy ubolewają, ale pracuje się lepiej niż w mordorze obok gdzie wyścig szczurów trwa... no coś za coś.
P.S. Ale socjal jednak by się przydał, np medicover.
3
Marek 2017-03-10 14:32
Pracuję w biurze na Taśmowej. Praca jak każda inna, nie jest tak źle jak to malują poprzednicy.
2
Ja 2017-04-01 20:45
Na ich stronie jest, ze zatrudniają 90% niepełnosprawnych na ponad 1000 osób. Te 10% to osoby zdrowe, w tej chwili w zakładzie w Halinowie, reszta to słupy w kilku miastach niby sprzedające kosmetyki. Dostają na rękę ok. 200 zł.
5
Taa... 2017-04-04 17:01
Pod koniec marca prezes dał reszcie niepełnosprawnych z produkcji przeniesienia do słupów czyli przedstawicieli niby handlowych. Ciekawe jak można wyżyć za 200 zł, jak sędziowie za 10 tys. w Warszawie nie wyżyją.
4
Zostaw swoją opinię o S.I. Świt - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie S.I. Świt