brak logo

S.I. Świt

Warszawa

Opinie o S.I. Świt

anonim 2011-11-09 16:48
Firma tyle lat na rynku i nikt komentarza nie dodał, dziwne poniekąd....
pracownik 2012-02-13 21:56
Widocznie nie ma niezadowolonych :)
kokos 2012-04-03 20:33
Spółdzielnia Inwalidów Świt to jedna wielka ściema. [usunięte przez moderatora] .nikomu nie polecam.
11
tygrys 2012-12-04 16:11
[usunięte przez moderatora] , nie polecam robota po godzinach, zarobki do bani, umowa zlecenie i [usunięte przez moderatora] na maksa.
7
aga 2014-06-15 02:00
Jest strasznie pracowałam tam.1800zł brutto i po 12 godzin.( usunięte przez administratora )Przyjmuje tylko pracowników z Radomia.A Warszawe zwalnia.Niestety tania siła robocza z Radomia.
5
kusza napusza 2014-12-29 16:45
ja jestem zainteresowana pracą w S.I. Świt ale w radomiu. musiałabym dojeżdżać ale i tak bym miała znacznie blizej niż do stolicy. natomiast nie wiem czy mi się to opłaca, tym bardziej że piszecie o wielkich finansowych różnicach między miejscami. więc ile w radomiu na staecie na rękę mogę obecnie zarobić?
1
siński 2015-01-16 09:41
Powiedzcie mi czy skrót s.i. to rozwinięcie spółdzielni inwalidzkiej bo nie wiem czy dobrze trafiłem. Mam I grupę i zastanawiam się czy kwalifikuję się by podjąć wraz z innymi pracę w świcie. Jeżeli tak to jakie warunki oferują, bo rozumiem, że nie może to być jakaś wymagająca praca, ale pieniądze też powinny być odpowiednio wysokie.
pepitka 2015-02-18 02:53
praca nie moze byc wymagajaca, ale placa wysoka......no tak. najlepiej jakby placili za pierdzenie w stolek 3000zl.
4
KITTI 2015-02-18 21:04
a ja pracuje wiele lat i miałam podwyżki i premie - pracy jest sporo ale kwestia organizacji pracy i nie ma problemu. Ja nie narzekam
1
ewa 2015-06-02 13:50
przecież ta firma to wielkie OSZUKIWANIE ludzi chorych i bezbronnych
9
ZYTA 2015-06-25 11:53
ŻADNYCH PODWYŻEK ,ŻADNYCH PREMII ZERO DOCENIENIA LUCKIEJ PRACY.
GŁÓWNY SZEF TO STRASZNY CZŁEK...
9
ewa 2015-07-23 19:58
Chciałam się zatrudnić w tej firmie jako konsultant,nawet złozyłam dokumenty,ale kiedy kazali mi podpisać zgodę na obciażenie mojego rachunku bankowego na ich rzecz na nieokreślona sumę i czas,a podpis miał być złożony w obecności i potwierdzony przez pracownika banku i zgodny z wzorem bankowym i to jeszcze przed podpisaniem umowy o pracę.To skandal mają wszystkie moje dane + dostęp do konta wzór podpisu,nic tylko brać pozycczki a ja bym spłacała.To się nadaje do PIP do PFRONu jak sie traktuje osoby niepełnosprawne,jak sie je okrada z pieniędzy przekazywanych przez PEFRON wciska sie parę kosmetyków własnej produkcji pobierając z konta pieniądze zostawiajac marne grosze a ludzie są biedni i się na to godzą nie zdając sobie sprawy z konsekwencji.Na koniec roku dostaną PIT i się zdziwią,że zarobili kupę kasy.Ostrzegam.
7
NORIKA 2015-09-15 15:15
PRZESTRZEGAM WSZYSTKICH PRZED PRACĄ W SI ŚWIT. NIE DAJCIE SIĘ OMAMIĆ OPINIOM WSTAWIANYM TU PRZEZ PODSTAWIANYCH LUDZI, ŻE NIBY PRACA OK, PODWYŻKI ITP. NIC Z TYCH RZECZY. PŁACA MINIMALNA I JESZCZE WIĘKSZĄ CZĘŚĆ WYPŁATY DOSTAJESZ W KOSMETYKACH, KTÓRE MUSISZ NABYĆ PO ZNACZNIE ZAWYŻONYCH CENACH. SPRZEDAJESZ JE ZE STRATĄ, O ILE W OGÓLE SPRZEDASZ.TO JEST ZWYCZAJNY ROZBÓJ. O JAKICHKOLWIEK PODWYŻKACH CZY PREMIACH MOŻNA ZAPOMNIEĆ. KOLEJNE FIRMA ŻERUJĄCA NA INWALIDACH I TYLE.
11
op 2015-09-18 19:23
Przy stopniu znacznym niepełnosprawności otrzymujesz wypłaty ok. 1900 zł na konto, ale za to musisz "kupić od nich kosmetyki za 1580 zł i zostaje na koncie ok 300 zł i jeśli sprzedasz kosmetyki to kasa dla Ciebie. tak to mniej więcej wygląda.
7
norika 2015-09-20 13:10
SI ŚWIT DAJE UMOWĘ O PRACĘ, BO INACZEJ NIE OTRZYMALIBY DOFINANSOWANIA Z PEFRON. ALE TO, CO NAPISAŁ KTOŚ WYŻEJ O OGROMNEJ CZĘŚCI WYNAGRODZENIA W KOSMETYKACH TO PRAWDA. JAK TO ROBIĄ? ANO ZATRUDNIAJĄ KANCELARIĘ ADWOKACKĄ, KTÓRA ZA KASĘ WYMYŚLA RÓŻNE SZTUCZKI PRAWNE. LUDZIE - NIE DAJCIE SIĘ NABRAĆ! KILKA LAT SPRAWA BYŁA NAGŁAŚNIANA W MEDIACH I NIC TO NIE POMOGŁO, NIESTETY.
9
norika 2015-10-18 22:24
A co ma wspólnego jakość kosmetyków (średnich zresztą) produkowanych przez S.I. Świt ze skandalicznymi warunkami pracy w tej spółdzielni? Czyżbyś Aniu pisała na zlecenie szefostwa?
3
klara1900 2016-04-22 22:23
nie nie i jeszcze raz nie, odeszła sama od nich i nie moge odzyskać kasy od 2 tygodni...
10
Gość 75 2016-07-10 11:37
Szkolenia dla inwalidów wzroku z prezentacją audiowizualną, też dostają dofinansowanie do szkoleń, organizują, jako obowiązkowe i uczą niewidomych jak mają podawać rękę klientowi żeby kupił krem do rąk za 35 zł, a jego realna wartość max 5 zł tak sprzedaje świt na swojej stronie w sklepie internetowym...
3
Marta 2016-07-11 20:49
Mogą. Zapewniam, że SI Świt różne rzeczy robi, przy wynajęciu firmy adwokackiej, która tak sporządza umowy, żeby w świetle prawa wszystko było OK. Podpisujesz, że bierzesz gotówkę, a potem, niby na własną prośbę, KUPUJESZ od nich te kosmetyki!
4
norika 2016-07-11 20:55
Jeszcze raz przestrzegam, przed praca w SI Świt. Takiego lekceważenia ludzi jak tam jest, ze świecą szukać. Wykorzystują to, że niepełnosprawnym trudno znaleźć pracę i na tym żerują. Wiem, co piszę - pracowałam u nich.
9
norika 2016-07-13 22:19
Po pierwsze: nie napisałam, że strasznie trudno, tylko trudno.
Po drugie: Owszem, oferty pracy są, ale większość z nich jest własnie taka, jak ze SI Świt, czyli za marne pieniądze i w fatalnej atmosferze.
Po trzecie: Proponuję zatrudnić się i sprawdzić na własnej skórze te oferty pracy, które widzisz. Przestaniesz wtedy teoretyzować.
Ja pracowałam w dwóch firmach jako niepełnosprawna i powiem Ci, że wspomnienia mam naprawdę niemiłe.
8
amak 2016-07-14 19:31
A wiadomo czy jest szansa na to, zeby pokazało się u nich jakiekolwiek ogłoszenie pracy? Dzięki za odpowiedź
aga 2017-01-22 16:07
jaja sobie robisz tam nikt dobrze nie zarabia oprócz kierownictwa
3
lilka 2017-01-23 10:19
Od czasu do czasu w powodzi opinii negatywnych (prawdziwych) ukazują się te, pisane na zamówienie kierownictwa firmy (nieprawdziwe). Trzeba umieć je wyłowić i nie dać się nabrać.
1
Grażka 2017-02-15 12:20
Fajna polska firma która produktuje dobre kosmetyki. Atmosfera jest przyjemna, fajni ludzie (w tym duża część inwalidów, co w żadnym wypadku nie przeszkadza im w pracy). Zarobki nie sa może duże ale przynajmniej nie ma takiej wariackiej presji jak w innych firmach.
5
Lilka 2017-02-15 15:04
Grażka bzdury opowiadasz i tyle. To nie jest szczera opinia.
2
Grażka 2017-02-15 15:29
Wręcz przeciwnie, jest całkowicie szczera. Jak uważasz, że tylko psioczenie na pracodawcę jest szczere to już Twój problem.
lilka 2017-02-15 17:19
Psioczenie na pracodawcę? O czym Ty piszesz? Teraz np. pracuje i jestem bardzo zadowolona z pracy. A SI Świt nie zasługuje na miano rzetelnego pracodawcy. Tyle przekrętów i pomiatanie ludźmi dyskwalifikuje tę firmę w moich oczach.
4
Mały krab 2017-02-22 16:56
Czy oni gdzieś publikują ogłoszenia o prace? Na stronie nie nic ma. Jak dostać stanowisko biurowe (osoba z grupą)?
sylwia 2017-02-22 19:02
Na stanowisko biurowe to raczej nie masz co liczyć :)
3
Nicky 2017-02-28 10:28
Moja droga, trochę przesadziłaś we wpisie... Jak się chce być konsultantem i sprzedawać kosmetyki to chyba czymś musisz handlować. Fakt, że musisz je kupić to norma na rynku, patrz na Avon, Oriflame, Mary Key i inne- a tam nawet pensji nie dostajesz tylko od razu za swoje kupujesz. Niestety widziałem na własne oczy jak się zachowuje część konsultantów w Spółdzielni. Tak, bycie konsultantem to praca sprzedawcy, a nie siedzenie i czekanie na pensję. Z takim podejściem życzę powodzenia w innych miejscach pracy. A słowo okrada w Twoim wpisie, to chyba jest lekkim nadużyciem...
6
Pixie 2017-02-28 18:43
chętnie zobaczę dowody lilka. Jeżeli ich nie masz to radzę przeczytać regulamin goworka.
4
Lilka 2017-02-28 19:57
Pixie, ojej aż się cała trzęsę za strachu :) Tak, uważam, że o tej firmie nikt nie może powiedzieć dobrego słowa, jeśli na własnej skórze odczuł, jak to jest być ich pracownikiem. Ja i inni moi znajomi odczuli. A jeśli ktoś pisze opinie pozytywne, to mam prawo przypuszczać, że są one pisane nieszczerze. Praktyki firmy Świt opisujące zmuszanie pracowników do odbierania części wypłaty w kosmetykach to szczera prawda. I może nie byłoby to nawet takie naganne, gdyby tych kosmetyków nie sprzedawano im po wielokrotnie zawyżonej cenie. Pisano nawet o tym w gazetach, była afera.
6
Pixie 2017-03-01 12:26
Niestety od przypuszczenia do stwierdzenia daleka droga. Napisałaś, że w firmie dzieją się dantejskie sceny i ludziom pieniądze zabierają. Konsultanci muszą za coś kupić produkty, które potem sprzedają z zyskiem dla siebie. Proponuję pracę w Avonie, zobaczysz, że pensji tam wcale nie masz, a zarabiasz tylko na sprzedaży produktów. A co do cen zawyżonych, proszę przedstaw dowody, że są zawyżone, najlepiej skanem dokumentu, bo to już jest poważne oskarżenie. Z tego co piszesz to na produkcji nie pracowałaś.
Hejters gonna hejt.
4
lilka 2017-03-01 13:59
Odsyłam do artykułu: "Rodzinny interes Świtu", który ukazał się w Gazecie Wyborczej w październiku 2011 roku. Mnie też proponowano takie zajęcie, ale wtedy szybko odeszłam z tej firmy, bo nie chciałam być wykorzystywana jeszcze bardziej, niż byłam. Niestety, nie posiadam skanów dokumentów sprzed 6 lat.

A teraz pytanie do Ciebie Pixie: W którym miejscu moich postów napisałam o"dantejskich scenach" oraz o zabieraniu pieniędzy ludziom? Proszę, zacytuj, bo jakoś sobie nie mogę tego przypomnieć.

Cytuję natomiast post innego użytkownika:
op 2015-09-18 19:23 Przy stopniu znacznym niepełnosprawności otrzymujesz wypłaty ok. 1900 zł na konto, ale za to musisz "kupić od nich kosmetyki za 1580 zł i zostaje na koncie ok 300 zł i jeśli sprzedasz kosmetyki to kasa dla Ciebie. tak to mniej więcej wygląda.

Zauważ, że słowo "kupić" jest w cudzysłowie. A tak w ogóle praca w Świcie była epizodem w moim życiu, podjęłam się jej w akcie desperacji, ponieważ było to trudny okres w moim życiu, zlikwidowano firmę, w które pracowałam i nie mogłam znaleźć pracy w moim zawodzie. Teraz pracuję, mam dość wysokie stanowisko, bardzo dobrą pensję i nie narzekam na nic. Ale przykre wspomnienia z SI Świt pozostały. Przywykłam do poszanowania mnie jako człowieka, natomiast tam pomiatano ludźmi. Nie wspomnę już, że płacono najniższą krajową. Dla mnie to był szok, choć może z jednej strony dobrze, że przez krótki czas popracowałam jako pracownik fizyczny i poznałam od podszewki, jak wygląda zatrudnianie niepełnosprawnych w Polsce.

Miałam także z SI Świt sprawę w Sądzie Pracy, którą, oczywiście, wygrałam. Musieli wypłacić to, co powinni.

REASUMUJĄC: MOJA OPINIA O SI ŚWIT JEST JAK NAJGORSZA I NIE PRZEKONAJĄ MNIE ŻADNE ARGUMENTY. JEŚLI CHCESZ GLORYFIKOWAĆ TĘ FIRMĘ (Z POWODÓW, KTÓRYCH MOGĘ SIĘ DOMYŚLAĆ), RÓB TO DALEJ, JEDNAK JA ZAWSZE BĘDĘ OSTRZEGAĆ LUDZI PRZEZ ZATRUDNIANIEM TAM.
13
Bartman K. 2017-03-09 10:35
jest ok. tyłka nie urywa, ale w biurze jest spoko. fajna ekipa w dziale sprzedaży i marketingu. Ogólnie dużo pozytywnych ludzi. Może socjalu nie ma - nad czym wszyscy ubolewają, ale pracuje się lepiej niż w mordorze obok gdzie wyścig szczurów trwa... no coś za coś.
P.S. Ale socjal jednak by się przydał, np medicover.
4
Marek 2017-03-10 14:32
Pracuję w biurze na Taśmowej. Praca jak każda inna, nie jest tak źle jak to malują poprzednicy.
3
Ja 2017-04-01 20:45
Na ich stronie jest, ze zatrudniają 90% niepełnosprawnych na ponad 1000 osób. Te 10% to osoby zdrowe, w tej chwili w zakładzie w Halinowie, reszta to słupy w kilku miastach niby sprzedające kosmetyki. Dostają na rękę ok. 200 zł.
8
Taa... 2017-04-04 17:01
Pod koniec marca prezes dał reszcie niepełnosprawnych z produkcji przeniesienia do słupów czyli przedstawicieli niby handlowych. Ciekawe jak można wyżyć za 200 zł, jak sędziowie za 10 tys. w Warszawie nie wyżyją.
5
Obserwator 2017-06-21 10:59
Byłem na rozmowie, szukali pracownika do biura na ul. Taśmowej. Warunki jakie oferują to 1600 zł netto, umowa zlecenie na 3 miesiące a potem jak się sprawdzisz może 2000 netto. Brak jakiegokolwiek socjalu.
Pozdrawiam
Beti 2017-06-28 19:23
Ogólnie to straszne pomyje tu lecą, ale powiem wam ... na wszystkie firmy leci kloaka. Zresztą pracownicy są z zasady niezadowoleni, a zarząd to krwiopijcy. Czy ktoś może wskazać firmę gdzie jest cudownie ? W każdym razie ja spróbuję w Świt Pharmie. Nic nie trwa wiecznie, liczę na to, że się zmieniło.
Ciao
2
Lidia 2017-07-21 15:03
@Beti na jakie stanowisko chcesz dostać się do firmy? Daj znać, jak pójdzie rozmowa kwalifikacyjna. Chętnie dowiemy się jak po rozpoczęciu pracy ocenisz S.I. Świt jako pracodawcę.
Vica 2017-07-25 15:39
Rozumiem że obecnie przedstawiciele handlowi dostają na konto już tylko 200zł., a jakaś część ludzi z produkcji dostała możliwość aby albo się przenieść na stanowisko przedstawiciela handlowego albo zmiany pracy. Ciekawe czy obecnie więcej osób poodchodziło czy nadal dużo osób się utrzymuje na tamtych stanowiskach i nowi się zatrudniają mimo takich "zarobków".
Mala 2017-07-28 13:08
Witam. Mój syn pracował jako przedstawiciel handlowy, nie mógł się pogodzić z tym oszustwem w żywe oczy. Kiedy napisałam opinię to zawsze jest usunięta przez moderatora . Te szkolenia pracowników to wielka ściema. I co tu pisać
4
Vica 2017-08-06 14:55
Chciałabym zapytać czy dawno syn pracował ponieważ z opinii powyżej wnioskuję że są obecnie jakieś cięcia materialne oraz niektórych osób które pracują również na stanowiskach takich jak produkcja i są zdegradowani do pracy na stanowiskach takich jak przedstawiciele handlowi. Z powyższych opinii rozumiem że osoby zarabiały 400zł na konto a teraz to 200zł i dostają kosmetyki aby coś zarobić. Jednak domyślam się że w obecnej sytuacji nie da się miesięcznie zarobić normalnej miesięcznej pensji (minimalnej) na takim handlu chociażby przez znajomych czy internet. Czy ktoś może podać przykładowe ceny jakiś kosmetyków i porównać za jaką cenę osoby niepełnosprawne muszą je sprzedawać? Czy w ogóle ta firma po takich opiniach jeszcze zatrudnia niepełnosprawne osoby, a jeżeli tak to jak są traktowane takie osoby i przede wszystkim w jakich warunkach pracują, w jakich warunkach odbywają się spotkania czy szkolenia bo ktos napisał o szkoleniach więc może ktoś napisze coś więcej jak to wygląda, czy osoby niepełnosprawne mają dostęp do wody, kawy herbaty odpowiednie wyposażonej toalety i czy obsługiwane są w odpowiedni sposób. W końcu dostają z PFRONu pieniądze własnie na niepełnosprawnych i ta firma działa dzięki nim. Więc czy warto tam się zatrudnić?
2
kkk 2017-09-05 16:09
Odradzam,odradzam odradzam.Główny szef to straszny buc.Przyjmowałem się do przacy i ustaliłem warunki płacy na okresie próbnym na jakims tam poziomie.Po okresie próbnym miałem dostac podwyzke i co sie okazało?Ano nici z podwyzki.Zaproponowali mi to samo co miałem.Zrezygnowałem,bo jakbym sie zgodził,to wiadomo jak bym był traktowany później.Poza tym ptzy zatrudnieniu ustalasz warunki,a potem częśc tych pieniedzy dostajesz na umowie zlecenie ze Swit Pharma.Kablowanie i donoszeni jest na porzadku dziennym a bryluje w tym planista i jego cizia.Teraz chyba jest Kierownikiem Magazynu.
Dyrektor zakładu to dawny trep z porzadna pesja,to i wchodzi prezesowi w tyłek ąz nieprzyjemnie patrzec.Nie polecam,bo to w moim przekonaniu firma nierzetelna.
2
Renata 2017-09-07 13:18
Odpowiadam krótko - zdecydowanie nie warto! Pieniadze bardzo marne, pomiatanie pracownikami, a jesli ktos nie jest zbyt odporny psychicznie - poważny stres murowany. Jak najdalej od Świtu!
2
Lidia 2017-09-22 10:18
@Renata co sprawia, że praca w firmie jest według Ciebie aż tak stresująca? Możesz powiedzieć coś więcej o warunkach pracy i o tym jak wygląda typowy dzień spędzony w firmie? Takie dodatkowe informacje mogą być bardzo pomocne dla osób, które zastanawiają się nad aplikacją do S.I. Świt.
Renata 2017-09-22 11:21
Twój post nie wyglada mi na pytanie osoby rzeczywiscie pragnącej poznać warunki pracy w tej firmie, ale na kolejny post podstawiony na zamówienie SI Świt. Próbujecie wciągnąć w dyskusję, a potem udowadniać, że osoba pisząca negatywna opinię nie ma racji. Nie dam się w to wciągnąć. Ja wiem swoje z pozycji byłego pracownika, ale sprawa SI Świt i wykorzystywania przez nią pracowników była nawet poruszana w mediach. Porządnej firmy by tak nie opisywano. I to wszystko,
2
Zostaw swoją opinię o S.I. Świt - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie S.I. Świt