logo Berner Polska

Berner Polska

Kraków

Opinie o Berner Polska

Dociekliwy 2016-10-18 09:06
PTH dostaje na dzień dobry trzy tysiace brutto plus 500 zl brutto tzw ochronke. Samochod jak Ci sie uda to fieste, albo fabie II, raczej corse daja z 200 000 przebiegiem. Bazy klientow przeorane przez innych handlowcow i plany raczej nie do zrobienia. Oczywiscie jest legenda ze ktos widzial kiedys premie, ale nie wiem kto, 2% prowizji i na tym koniec. Duzy plus to szkolenia ktore w pierwszym okresie pracy masz czesto. Rozmowa kwalifikacyjna to Twoj bezposredni przelozony i Pani z HRow, ktora ta rozmowe prowadzi. Po 6 miesiach pracy dostajesz gola podstawe i jazda. Brak stanow magazynowych, problematyczny CRM i raporty raporty i jeszcze raz raporty. I najwazniejsze limity paliwowe, ktore to wygladaja plus minus 200 litorw na miesiac.
7
Forsch 2016-10-27 15:25
Ostatnio handlowcy jezdza micrami, spotkalem kolege z dzialu auto i mowi ze dramat
berner 2016-10-27 18:41
a koledzy z forsch zapitalają na skuterach
Shell 2016-11-04 20:03
Jak z kadra zarządzająca? kierownicy? Jaka flota w firmie dla kier dyr? benefity?
Zainteresowany pracą 2016-11-14 12:20
Witajcie Recenzenci!
Startuję na stanowisko Przedstawiciel Techniczno - Handlowy obszar: Bydgoszcz, Toruń, Inowrocław.
Jestem osobom młodą [22 lata] z wykształceniem technicznym, od 2 lat pracuje w branży Automotive.
Mam kilka pytań:
1. Czy na początku do 3000zł brutto podstawy doliczane są jakieś premie, prowizje, inne dodatki?
2. Czy szkolenia na początku pracy, jasno przedstawiają strategie firmy i dobrze przygotowują do wykonywania pracy?
3. Po jakim okresie pracy mogę się spodziewać rosnącej podstawy?
4. Po jakim okresie mogę się spodziewać premii, prowizji? (oczywiście za dobry wyniki wykonywanej pracy)
5. Czy wykonanie planu (jeżeli jest możliwe) +/- 8-9h/24 pon. - pt. Czy praca raczej powyżej 10h na dobę ?
6. Ciągłe pozyskiwanie nowych klientów odbywa się wizytą niezapowiedzianą czy zapowiedzianą, a może zależy to od strategii indywidualnej PTH ?
7. Czy wsparcie zespołu jest realne, czy raczej skazany jesteś sam na siebie?
8. Czy raportować trzeba każdy godzinę pracy skrupulatnie?

Pozdrawiam,
Zainteresowany pracą
1
Niepolecam 2016-11-18 11:14
1. Czy na początku do 3000zł brutto podstawy doliczane są jakieś premie, prowizje, inne dodatki?
Ad1 ochronka 500zl
2. Czy szkolenia na początku pracy, jasno przedstawiają strategie firmy i dobrze przygotowują do wykonywania pracy?
Ad2 szkolenia sa ale bardzo slabe, kiedys byly lepsze. Teraz strata czasu
3. Po jakim okresie pracy mogę się spodziewać rosnącej podstawy?
Ad3 po 12miesiacach pod warunkiem obrotu
4. Po jakim okresie mogę się spodziewać premii, prowizji? (oczywiście za dobry wyniki wykonywanej pracy)
Ad4 po miesiacu jak zrobisz plany
5. Czy wykonanie planu (jeżeli jest możliwe) +/- 8-9h/24 pon. - pt. Czy praca raczej powyżej 10h na dobę ?
Ad5 Ok 8h powinno starczyc
6. Ciągłe pozyskiwanie nowych klientów odbywa się wizytą niezapowiedzianą czy zapowiedzianą, a może zależy to od strategii indywidualnej PTH ?
Ad6 indywidualna pth
7. Czy wsparcie zespołu jest realne, czy raczej skazany jesteś sam na siebie?
Ad7 sam na siebie
8. Czy raportować trzeba każdy godzinę pracy skrupulatnie?
Ad8 zalezy od kr, ale raczej sms na koniec dnia i raport w crm
1
Masakra 2016-11-19 10:45
Jezdza micrami z wypozyczalni. Haha to jest powazna firma? Stany magazynowe ubogie. Limity paliwowe. Masakra.
Zainteresowana pracą 2016-11-23 13:49
Ubiegam się o stanowisko Młodszego Specjalisty ds. personalnych w tej firmie. Orientujecie się jakiej podstawy (brutto) mogę się spodziewać? Nie chcę podać zbyt wygórowanej kwoty w oczekiwaniach... Z góry dziękuję za odpowiedź i wszelkie cenne wskazówki i rady ;)
3
Uciekać 2016-11-24 16:02
Dziewczyna ktora byla wytrzymala od sierpnia, ale zobaczyla ten balagan i uciekla.
2
uciekać ale dokąd? 2016-11-24 17:43
widziałem ją wczoraj.
dalej biegła
4
Zainteresowana pracą 2016-11-28 13:24
naprawdę jest aż tak źle? dlaczego?
uciekać ale dokąd? 2016-11-28 18:51
to był żart. nie jest najgorzej.
Bart 2016-12-07 00:12
A ktoś pracował na stanowisku RKS? Mocna presja na realizację sprzedaży w regionie? Jakie płace?
ghhkjljkp;o 2016-12-07 17:46
Czasem mam wrażenie że ludzie pracujący w centrali firmy w Krakowie nie bardzo wiedzą jak pomagać handlowcom w terenie.To oni powinni być dla nas a nie my dla nich.Tam na wszystko mają czas,a człowiek zapierdziela w terenie bo chce zrobić wynik,ale jak skoro tamtym nigdzie sie nie spieszy.Az dziw bierze że firma niemiecka,ale standardy w polsce ma chyba południowe.Poza tym co tu mówić,kasa słaba jeśli chodzi o podstawe,produkty drogie.
2
zainteresowany 2016-12-08 12:31
A czy ktoś wie jak wygląda taka rekrutacja na stanowisko młodszego specjalisty ds. personalnych? Bo otrzymana informacja o "mini assessment center" niewiele mi mówi...
uciekać ale dokąd? 2016-12-08 19:05
Ja Ci, niestety, nie pomogę.
zainteresowany 2016-12-09 09:55
A czy Ty kolego wiesz już może jak wygląda to "mini assessment center"?
noniemozliwe 2016-12-09 17:08
Opiszę pokrótce moje doświadczenie w związku z procesem rekrutacji.
Aplikacje wysłałem w połowie września(data końca procesu - 31.10). Od razu dostałem zwrotkę, że w ciągu 2ch tygodni wszyscy kandydaci zostaną poinformowani o wynikach procesu. Dokładnie po miesiącu(w połowie października), otrzymałem informację, że proces nadal trwa, proszą o cierpliwość i że niebawem wyślą informację. Zaproszenie na rozmowę telefoniczną dostałem w połowie listopada, czyli 2 miesiące po wysłaniu aplikacji. Mniej więcej tydzień po rozmowie tel. dostałem zaproszenie na rozmowę w firmie i test kompetencji. Do tej pory za dobrego wrażenia ten proces na mnie nie wywarł - strasznie się przeciągał. Przyzwyczajony jestem, że w ciągu trzech miesięcy od wysłania aplikacji, dostaję list intencyjny z zamiarem zatrudnienia albo informację o wykluczeniu z procesu. Znacząco to obniżyło moją ich ocenę.
Jeżeli chodzi o rozmowę rekrutacyjną i testy to tutaj zaplusowali znacząco. Wszystko punktualnie i profesjonalnie. Dostałem godzinę na rozwiązanie paru zadań kompetencyjnych, które okazały się bardzo "życiowe" jeżeli chodzi o specyfikę stanowiska. Nie było testowania umiejętności nieprzydatnych jak to ma miejsce w wielu korpo. Później standardowa rozmowa kwalifikacyjna, wymiana informacji i na koniec zapewnienie, że otrzymam informację zwrotną niezależnie od wyniku procesu.

4
Karol 2017-01-01 14:07
Czy miałeś na rozmowie kwalifikacyjnej jakieś szczególne pytania? Czy miałeś jakieś specjalnie scenki do odegrania? "Prosze sprzedać mi ten produkt albo inny" ? Jakie scenki były zawarte w tym teście??
Karol 2017-01-01 14:08
Czy miałeś na rozmowie kwalifikacyjnej jakieś szczególne pytania? Czy miałeś jakieś specjalnie scenki do odegrania? "Prosze sprzedać mi ten produkt albo inny" ? Jakie scenki były zawarte w tym teście??
2
On 2017-01-05 08:41
Produkty drogie. Cisnienie na sprzedaz. Brak wsparcia rksa. Ktory nie ma pojecia o produktach. W krakowie siedzi moze jeden gosc ktory wie cos na temat.produktow skrot MM powinien wszystkim cos powiedziec. Reszta wraz z trenerami na czele powinna zmienic zawod. Nie wspomne o kompetentnej ekipie hr :) ehh dokad zmierzasz bernerze?
1
E.P. 2017-01-15 14:20
Na rozmowie faktycznie spotkałam fachowców, panią i pana, oboje znali się na swoich działkach, niestety rozmowa na tematy techniczne z panem mi nie poszła :/ ale wrażenie jak najbardziej pozytywne.
1
Adam K 2017-01-15 18:45
firma została mi pokazana przez kolegę po fachu. Głównie zamawiam u nich wkrętarki oraz narzędzia serwisowe. Zawsze gdy mam problem, śmiało dzwonie na infolinie i tam dalej rozwiązuje swoje problemy. Czasem uda mi się zareklamować sprzęt w ciągu 30minut, czasem trwa to parę dni, jednak ogólnie jestem zadowolony ze współpracy z firmą
1
Patrykowski-K 2017-01-16 17:59
Byłem na rozmowie i bardzo przyjemnie, brakło mi kompetencji niestety, bo to w sumie moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna.
2
Anonimownik 2017-01-16 23:39
Całkiem niedawno miałem sporo wspólnego z tą firmą i muszę powiedzieć, że mimo, że nasze drogi się rozeszły, wszystko zawsze było na odpowiednim poziomie i nie mogę złego zdania powiedzieć :)
2
Andriu 2017-01-17 00:50
produkują dobre kosmetyki do samochodów, raz kupiłem i się przekonałem. Bardzo dobry stosunek jakość/cena i przede wszystkim są skuteczne. POLECAM
1
Dawid Mi 2017-01-17 01:35
Profesjonalna kadra, roboty w ciul, szefowie gonią ale wiedzą co robią
1
Marchewa 2017-01-17 18:39
wynagrodzenia nawet ok, jednak mogłyby być trochę wyższe. Jako handlowiec w terenie sporo zapieprzania na dobry wynik. Firma nawet ok, wspólne wyjazdy integracyjne, niezła zabawa ale jednak zarobki mogłyby być ciut wyższe
Mariusz 2017-01-18 11:20
Pracowałem kiedys w Bernerze i nie rozumiem złych opinii na temat tej firmy, zdrowa komunikacja, jasne warunki, najął was ktos do pisania negatywow czy co?
an 2017-01-19 20:11
Czy ktoś jest stanie napisać jakie zadania były na drugim spotkaniu na teście?
dno 2017-01-20 11:09
Na jakim drugim spotkaniu ? Przeciez berner przyjmuje jak leci, nawet nie sprawdza w cv co wczesniej robiles, poprzez ludzi w ogole nei zwiazanych z branza. Fajnie sobie napukac o sobie pozytywnych komentarzy, naszczescie sa tez te prawdziwe. Ludzie pracuja po 5 lat i nie widzieli 5 z przodu przy wyplacie, juz nie wspominajac o 4. Wiec sami sobie mozecie dopowiedziec co to za praca. Kierownik na spotkaniu regionalnym myli branze, dyrektor go musi poprawiac. wielkie dno. nie polecam !!
4
mcdonald 2017-01-20 22:30
Zaraz pewnie pojawi się z dziesięć pozytywnych komentarzy. Wszystkie pisane na jedno kopyto.
Marcepan 2017-01-21 23:26
może firma nie jest idealną jednak nie można wrzucić jej do worka z tymi bardzo złymi..
1
agga 2017-01-23 14:05
Witajcie, może ktoś pomoże mi w kwestii pytań technicznych na rozmowie rekrutacyjnej jako przedstawiciel techniczno-handlowy; jakie to są konkretnie pytania bądź jakiego typu?

Gdyż jest to dla mnie istotne bo na dniach wybieram się na rozmowę, wiec proszę o pomoc bądź sugestie.
pth666 2017-01-23 21:54
np. czym się różni tłok od tłuka.
nie zainteresowany 2017-01-24 14:20
Konkretne pytania,no cóż będziesz miał pytania handlowe.Dla Bernera nie musisz miec dużej wiedzy technicznej,biorą prawie wszystkich,bo mało kto z branży godzi się na pensje 2000zł. netto. Dostaniesz na początek paru klientów,a całą bazę musisz zbudować sobie sam,ale plany już będziesz musiał robić.Widzę że ludzie jakoś nie palą się na te ich zarobki.Ale powodzenia
Andrzej 2017-01-24 15:34
do mnie też dzwonili, wcześniej dwa maile dostałem... Na czym polega ten test kwalifikacji? Sprzedawanie długopisu czy liczenie marży netto od zysku brutto pomnożonego przez współczynnik stopy zwrotu minus koszt uzyskania podzielony przez koszt amortyzacji i wpływ faz księżyca oraz sytuację geopolityczną Albanii? :) Ktoś poleca tą pracę czy to kolejny korpo-cyrk z kilometrowymi rubrykami w makrach excela? Następna firma licząca na to, że w końcu jako 15ty handlowiec nagle zaczniesz sprzedawań jak głupi mimo, że 14 na tym terenie już poległo
agga 2017-01-24 20:42
Jeśli się dopiero zaczyna karierę to na dobry początek 2000 zł to i tak dobrze, nikt bez większego doświadczenia nie da mi i tak więcej.
konkurent 2017-01-25 16:58
Nie jest to typowa korpo,nie masz tam tabelek,zestawień,dłubania czegos po pracy.Ty masz tylko jeżdzić i sprzedawać produkty,dobrze żeby coś codziennie sprzedać i pozyskać nowego klienta.I tu już będzie cieżko,bo konkurencja jest duża a produkty co tu mówić do tanich nie należą.Ale jak to Twoja 1 praca to nabierzesz doświadczenia i z czasem sie pożegnasz z nimi.
2
Jerry 2017-01-29 18:34
bez spiny, ciśnień. Bardzo elegancka atmosfera, wszyscy na luzie. Płaca na 3+ jednak klimat bardzo fajny. Czasem trzeba sie spiąć jednak jest ok.
pth666 2017-01-29 20:52
no coś ty, poważnie?
konkurent 2017-01-30 21:15
Tylko kasa jak na kogoś kto siedzi już w tym od lat trochę żenująca,żaden szanujący sie PH nie pójdzie za 3000 br. uprawiać akwizycji bo tak to wygląda w Bernerze.
Chętny do pracy 2017-02-02 14:51
Witam,

Troszkę przeczytałe i mam jeszcze klika konkretnych pytań:
- po za podstawą jakiej wysokości prowizja i od jakiego parametru - obrotu czy marży?
- samochód służbowy, jak z używaniem do celów prywatnych?
- czy jakieś dodatkowe benefity np. Multisport?
- czy plany do realizacji są osiągalne czyli ile na 12 w roku się da zrobić?

Z góry dziękuję
Paweł Dąbek 2017-02-02 23:33
Zaopatruje mój warsztat w sprzęt od Bernera (tworzę meble). Co prawda cena jest trochę wyższa od makity lub de-walt jednak jakość wykonania oraz trwałośc bardziej do mnie przemawia.
Miła telefoniczna obsługa klienta, jednak czasami jest problem żeby się dodzwonić. Ogólnie sprzęt wykonuje swoje zadanie - jestem zadowolony, polecam!
technik 2017-02-04 09:10
To nikt Ci nie uświadomił że narzędzia elektryczne robi dla nich własnie Makita a na prąd Bosch??
1
John 2017-02-04 18:02
Podstawa 3500brutto przez pierwsze 6msc. Pozniej masz 3000brutto. Samochod sluzbowy z,limitem paliwa ok 200litrow na miesiac. Mozesz jezdzic prywatnie, ale jak jedziesz dalej niz 100km musisz poprosic o zgode flotowca. Dostajesz teren na ktorym juz kazdy byl wszyscy maja Cie,dosc, albo Twoj poprzednik krecil walki i spada na Ciebie odpowiedzialnosc. Dzielisz rynek z innymi grupami auto, cv, metal, budowlanka mimo ze nie powinniscie sobie wchodzic w droge to i tak sie spotkacie. Klienci Ci lepsi sa porozdawani po innych handlowcach zebys czasem nie podebral ich do konkurencji. Mimo ze sa na Twoim terenie. Wiec znowu zaczynacie dublowac sobie tereny. Konkurencja oczywiście tez jest. Ciezki kawalek chleba i jestes zdany na.siebie, bo rks ma swoje problemy i raczej niechetnie Ci pomoze. Stany magazynowe to tez inna bajka. Wiecznie brakuje czegoś :) zapomnij ze sie dodzwonisz do krakowa, a jak juz dodzwonisz to tam jest pelen czill i maja wy**ne na.Ciebie. Zreszta jak masz byc dobrze.przygotowany do pracy skoro szkolenie prowadza dwie osoby ktore nie maja zielonego pojecia o szkoleniu. Praca dobra dla studentow dorabiajacych. Plany nierealne. Nie polecam z calego serca.
6
wurth 2017-02-06 10:55
Potwierdzam opinie poniżej,ja pożegnałem sie z nimi w ub.roku i to była bardzo dobra decyzja.Szkoda czasu na prace w Bernerze.
Chętny do pracy 2017-02-06 11:50
I co teraz Wurth? Tam lepiej?
wurth 2017-02-06 18:28
To że podpisałem sie Wurth, nie oznacza że tam pracuje.Ale wiem że Berner w porównaniu z Wurtem to jest mała popierdółka.
Armani 2017-02-08 12:21
Berner jako mniej znana firma na rynku ma trochę niedoskonałości. Jako przedstawiciel mogę powiedziec, że czasem zdarzy sie, iż produktu nie ma na stanie lub wogole trzeba go ściągać z zagranicy, pomimo ze jest umieszczony w gazetce. Jednak z tego wszystkiego praca mi sie podoba, wiadomo nie jest to tylko leżenie i odbieranie przelewów, trochę trudniej wbić sie na rynek, znaleźć klienta jednak nie jest to tez niemożliwe. Przy odrobinie dobrego podejścia do klienta oraz sporej liczby uśmiechów da sie wynegocjować naprawdę fajne obroty. Trzeba się po prostu starać.
Zostaw swoją opinię o Berner Polska - Kraków
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Berner Polska