brak logo

Grenkeleasing Sp. z o.o.

Poznań

Opinie o Grenkeleasing Sp. z o.o.

anonim 2011-11-15 08:33
Odradzam pracę w tej firmie. Kiedyś było super, od kąd zmienił się prezes to totalna porażka. Zero szacunku do pracownika, wszyscy w ciągłym stresie. W chwili obecnej wolałabym siedzieć na bezrobotnym niż tam pracować.
2
ano 2012-01-31 09:16
hej, właśnie zastanawiam się nad pracą w dziale handlowym w tej firmie w Warszawie. Czy może mi ktoś powiedzieć jak wygląda praca w tej firmie.
Z góry dzięki za opinię.
2
host 2012-08-20 11:37
Witam. Czy ktoś może dokładniej opisać warunki i podejście do pracownika w tej firmie ? Słyszałem raczej pozytywne opinie, ale chciałbym zaczerpnąć info od osób, które pracują/pracowały w tej firmie.
hia 2016-01-15 10:13
to oszuści !
1
rozczarowany 2016-02-23 15:27
Byłem na rekrutacji do Grenke na Przedstawiciela. Pojechałem do Wrocławia (200km) na całodzienne AC, z 6 osób wybrali 3 (w tym mnie). Po tygodniu kiedy już mieli dać ostateczną decyzję, jednak zdecydowali się na kolejne AC, po którym mi podziękowano za udział. Możliwość wyboru innych kandydatów była oczywista i nie mogę mieć o to pretensji, aczkolwiek zmienianie ustaleń i samego procesu rekrutacji w trakcie jej trwania świadczy o niskim poziomie kultury organizacyjnej firmy. Dodatkowo poświęcając cały swój dzień, nie można nawet liczyć na feedback z oceną.
Generalnie nie polecam.
1
kolejny_rozczarowany 2016-03-24 09:51
Byłem na rekrutacji przeszedłęm i się dostałem , OMIJAJCIE TĄ FIRMĘ SZEROKIM ŁUKIEM , nawet jeśli chcecie potrenować rozmowy , to ta firma do tego się nie nadaje, zwykli oszuści
Firma bigram , która prowadzi dodatkowo rekrutacje , niekompetentna , nie słowna , obiecują wysokie zarobki , żeby sciągnać ludzi na rozmowy , ponieważ nikt nie chce przychodzic !
odradzam ! lepiej wziąć i poczekac pare dni na kolejne telefony
1
kamil 2016-05-18 09:39
to w takim razie nie ozumiem o co sie tam rozchodzi, ja ktos przejdzie rekrutacje to sie cieszy bo ma prace, ty piszesz o tym otwarcie a pozniej piszesz, ze oszukuja ludzi wiec tak naprawde jak tam jest, na czym oszukuja ludzi powedz i dlaczego tak nie polecasz?
1
Pomidor 2016-11-26 22:13
Grenke to maleńka firma leasingowa z nieznaczącym udziałem w rynku polskim. Jest częścią niemieckiej korporacji o zasięgu międzynarodowym. Firma w Niemczech to również niewiele znaczący podmiot. Oferta firmy w Polsce to leasing maszyn i urządzeń, cenowo mocno odbiegający od standardów rynkowych. Praca w firmie to raczej nawalanka. We wszelakie obietnice raczej bym nie wierzył. Zwykłe bieganie po rynku i próby pozyskiwania partnerów do współpracy. Firma działa w niszy - tzn. w wartościach po które nie chcą się schylać pozostali gracze rynku leasingowego - jest to czasem plus ale za zwyczaj minus. Praca raczej dla młodziaków chcących się obyć w temacie leasingu maszyn i urządzeń - raczej nic więcej. Jak wszędzie duże parcie na wynik. Na ekstra kasę nie ma co liczyć. System motywacyjny to podstawa + stała premia przez 100 lat. Zrobisz mało nie ma premii. Zrobisz 999% masz tyle samo jak byś zrobił 100%. Firma rozwija się w tempie geologicznym. Rotacja personelu handlowego wyjątkowo duża nawet jak na rynek leasingu. Generalnie 50/50. Można porobić i nic więcej. Powyżej 2 lat sugerowana ucieczka. Dyrektorzy zmieniani razem z oponami albo nawet częściej więc pracę na tym stanowisku mocno bym odradzał chyba że ktoś tuninguje swoje CV. Tyle w temacie.
2
Handlowiec 2017-01-30 14:55
Cześć, słyszałem, ze są jakieś nowe rekrutacje w greenke. Czy kogoś szukają, do jakich działów i jak ogólnie atmosfera w firmie? Czy coś się poprawiło 2017 czy nie? Czy warto zawracać sobie głowę?

Prośba o info :))
1
gh44322 2017-02-28 17:16
Odradzam.
1
Handlowiec 2017-03-04 22:36
Ok..... jaki jest powód?
tylko fakty 2017-03-06 08:52
Hmmm... Coś tu fakty się nie zgadzają. Grenkeleasing zajmuje się leasingiem IT i nowych technologii a nie wszystkich maszyn i urządzeń (te się pojawiają bardzo wyjatkowo). Na tym rynku jest pod kątem obrotów jakoś w okolicy 3 miejsca (po Sg Equipment i Efl) a pod kątem liczby umów na pierwszym lub drugim. W Niemczech Grenkeleasing jest absolutnym liderem i na samym IT i technologiach ma coś 1,5 miliarda obrotu (na złotówki). Jest więc wielką firmą. Jakby wyciąć naszym frimom leasingowym pojazdy, którymi głownie się zajmują, to takiemu Idea Getin leasing (a są najwięksi bo robią około 5,9 mld) zostanie jakieś 900 mln obrotu. Więc bez pojazdów są mniejsi niż Grenkeleasing w Niemczech. Cała grupa Grenkeleasing (i to bez banku i faktoringu który tez jest a faktoring nawet wystartował w Polsce) robi rocznie ponad 6,5 miliarda na złotówki. Co do wzrostów to w 2015 w Polsce 30% a w 2016 też wzrost mimo, że leasing IT w Polsce spadł w 2016 o 1,5%.
https://www.grenke.de/en/investor-relations.html
a dane PL na stronie związku Polskiego Leasingu http://www.leasing.org.pl/statystyki/2016
Wiem, to mówię 2017-03-06 10:15
W Grenke trochę się pozmieniało to fakt, na przestrzeni 2 lat wiele. Firma się rozwija docenia pracowników zaangażowanych, którzy chcą pracować. Firma nie jest zwykłą korporacją zatrudniającą 400 osób w Polsce gdzie jesteś anonimowy, to firma, gdzie każdy się zna gdyż jest w Polsce może ok 50os. Jeśli ktoś lubi pracę w finansach i ceni sobie dobre relacje oraz pozytywną współpracę to Grenke polecam z pełną odpowiedzialnością. Młodzi ludzie w oddziałach uśmiechnięci zaangażowani, odpowiedzialni, którym się chce.
Odnośnie zmian w tej firmie to pozmieniało się na lepsze i jeszcze dużo zmian, które będą miały wpływ na lepsze warunki.
obserwator 2017-03-09 22:48
niezła propaganda sukcesu. chyba jednak jest błąd logiczny, w Niemczech rynek aut jest chyba 10 razy większy niż w PL, wiec tez tam przeniesiona firma produkowałaby 10 razy większy wolumen finansowania aut ... firma jednak chyba jest bardzo niszowa na niszowym rynku finansowania it. Oczywiście można porównywać się do największych ale ... trochę ciężko spotkać ...?

Drugi post to jeszcze ciekawsza propaganda wiec już nie warto komentować ...
1
Konkrety 2017-04-12 22:05
Firma zmienia się na lepsze, coraz bardziej dbają o pracowników - to nie korpo zatrudniające 100 czy więcej osób więc nikt nie jest anonimowy i zdanie każdego pracownika jest coraz częściej brane pod uwagę. Nie oceniam procesów rekrutacyjnych bo zawsze znajdą się niezadowoleni - zwłaszcza Ci nie zatrudnieni. Jak w każdej firmie gdzie są do zrobienia plany jest stres, co w tym dziwnego? Ale osoba która chce pracować i robi to sumiennie nie powinna narzekać.
Paulina 2017-04-13 10:16
@Konkrety, a co jeszcze możesz powiedzieć o pozytywnych stronach pracy w Grenkeleasing Sp. z o.o.?
Janusz Kosmosu 2017-04-15 20:29
Biorąc pod uwagę ostatnie poczynania firmy Leaselink która ma kasę z Pragmy i dopina dila z Raiffeisenem, przyszłość Grenke nie będzie usiana różami i na pewno nie będzie tam latwego chleba.
hubertlodz 2017-05-10 13:43
Jaki macie teren działania jako PH w tej firmie ? Jakie są samochody ?
Paulina 2017-08-08 06:53
@hubertlodz zdecydowałeś się na udział w rekrutacji na stanowisko przedstawiciela handlowego? Wielu osobom, które poszukują pracy w tych okolicach na pewno przyda się informacja, jak dokładniej naliczane są tutaj prowizje na tym stanowisku. Jeżeli możesz - daj znać, jak to działa.
TC 2017-08-21 21:03
Nie mam o tej firmie dobrego zdania. Mój mąż wziął w leasing sprzęt fotograficzny. Kiedy umowa dobiegała końca zginął w wypadku samochodowym. Kilka dni po pogrzebie ktoś z przedstawicieli przyszedł pod dom, zapytał sąsiadów o męża i pojechał. Po pół roku moje pobory zostały zajęte przez komornika. Nawet nikt nie chciał ze mną rozmawiać, nikt mnie nie poinformował, że trzeba dopłacić ostatnia ratę w wysokości 500 zł. Komornik ściągnął mi 3500 zł. Mało tego, bo kilka dni temu dostałam jeszcze od jakichś ich prawników przedegzekucyjne wezwanie do zapłaty 240 zł tytułem kosztów (diabli wiedzą jakich). Tragedia i bezduszność.
1
Paulina 2017-08-22 06:32
@TC w próbowałaś kontaktować się z Grenkeleasing i wyjaśnić tę sytuacje? Może firma nie miała dokładnego obrazu tego, co się stało? Czy firma w jakikolwiek sposób to uzasadniła?
TC 2017-08-23 10:37
Pisałam do firmy pismo, w którym wyjaśniałam moją sytuację. Nawet nikt nie odpisał.
Paulina 2017-08-30 10:01
To rzeczywiście @TC, nie jest to w porządku. Może warto zareagować osobiście? Wszystkie dane Grenkeleasingu są w Internecie więc tutaj sprawa powinna już zostać rozpatrzona. Daj znać czy to pomogło, na pewno dobrze wiedzieć, jak firma zachowuje się w takich sytuacjach.
były klient precz ze złodziejami oszustami GRENKE 2017-10-02 18:46
Odrazam tą firmę po spłaceniu całego leasingu zarządali dodatkowych niamal 9 tys naliczyli dodatkowe 2 abonamenty których nie było w umowie a na sam koniec nasłali komornika w sądzie przedłożyli sfałszowane dokumenty między innymi fałszowane podpisy odbioru pism, Wyrok w oparciu o brak dostarczenia listy następnie nasłali komornika żądając 13 tys SYF KIŁA MOGIŁA ODRADZAM unikać jak ognia !
Paulina 2017-10-03 08:04
Ale w takim razie sąd nie zweryfikował prawdziwości podpisu, o którym mówisz, że był sfałszowany? @byly klient możesz napisać na ten temat coś więcej? To dość osobliwa sytuacja, że rownież sąd przychylił się do stanowiska Grenkeleasing. Jak to tłumaczono?
Rafu 2017-10-12 20:10
Ja również byłem na rozmowie z firmą Bigram. Potwierdzam - niekompetentna, Panie zachowują się jakby zjadły wszystkie rozumy, patrzą ba Ciebie jak na tępego, pytają o mało znaczące rzeczy! Co do firmy słyszałem niezbyt dobre komentarze, zdecydowałem się podjąć rolę PH w innej firmie - przyznam, że trochę sugerując się wypowiedziami w necie, trochę opiniami znajomych -znajomych.
Zostaw swoją opinię o Grenkeleasing Sp. z o.o. - Poznań
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Grenkeleasing Sp. z o.o.