Twoje konto

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze
<<<Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach na swój adres e-mail.>>>
anonim - 2009-10-06 21:20:25 odpowiedz | cytuj
Dodaj opinie o Energo-Konsulting - Koszalin. Twoja ocena może okazać się bezcenna przy procesie rekrutacyjnym, podjęciu decyzji, pracy.
egon - 2009-11-19 16:34:30 odpowiedz | cytuj
Tragedia, totalny wyzyst i obłuda. Pracowałem jako inkasent, miała być umowa o pracę, a później okazało się, że trzeba mieć działalność gospodarczą. Obiecali duże zlecenia a puźniej na zus nie wyrabiałem.
Student - 2009-11-19 17:49:28 odpowiedz | cytuj
Pracowałem kiedyś dla nich przy odczytach liczników w gazowni - porażka
obiecywali po 4000 odczytów na miesiąc, a inkasent z doświadczeniem jak się puźniej okazało robił 1800 odczytów miesięcznie.Po miesiącu zostało troszkę lepiej niż zasiłek, a latania od świtu do zmierzchu. Potrącali jeszcze za niewykonane odczyty, więc trzeba było biegać 7 dni w tygodniu albo zmyślać odczyty, nie polecam.
Nick Słupsk - 2009-11-20 20:42:48 odpowiedz | cytuj
Uwaga!!!
obiecują gruszki na wierzbie. Wszystko super do chwili podpisania zlecenia, zanim się zoriętowałem było po ptokach. Stawiają wymóg założenia działalności. Oni żerują na rencistach, studentach oraz zdesperowanych, którzy jak założą działalność to brną w to bagno bo nie ma odwrotu. Od tego co zarobiłem teoretycznie potrącili mi kary za brak odczytów, więc było miernie.
Arek Malbork - 2009-11-21 19:27:24 odpowiedz | cytuj
Potwierdzam, mam te same doświadczenia, do tego zero kontaktu z firmą, wszystko na maila, zostawiają człowieka na pastwę losu i radź sobie, dobrze, że miałem umowę zlecenie i szybko się wycofałem.
anonim - 2009-12-01 20:18:33 odpowiedz | cytuj
egon - 2009-11-19 16:34:30

oszuści i łapownicy
anonim - 2009-12-01 20:44:26 odpowiedz | cytuj
egon - 2009-11-19 16:34:30

dno
prawda - 2009-12-06 21:41:26 odpowiedz | cytuj
potwierdzam ja sam jestem inkasentem i na wysokich obrotach miesięcznie odczytuje około 2000-3000 tyś odczytów , przy czym są to odczyty nie tylko w mieście ale i na wioskach,miasto to pikuś, więc jeśli ktoś mysli że odczyta w miesiącu 4000 to życze powodzenia ale tylko na blokach , na wioskach to zero zarobku i dopłacić trzeba
bo i tak nie wyrobisz norm i do tego naliczą ci kare za nie odczytanych

druga strona medalu o czym nikt nie mówi to praca na dzialalności
to przeliczcie sobie ile wam zostanie pod warunkiem że nie naliczą wam jakiś kar np. za zły odczyt lub nie wyrobiona normę
prawda - 2009-12-06 21:46:25 odpowiedz | cytuj
bo i tak nie wyrobisz norm i do tego naliczą ci kare za nie odczytanych

druga strona medalu o czym nikt nie mówi to praca na dzialalności
to nie jest tylko czysty zarobek to jast zus+ubezpieczenie+amortyzacja auta+paliwo a to kosztuje okolo 1500( ale tylko sam zus+poliwo)a gdzie reszta
lumix - 2009-12-07 17:35:38 odpowiedz | cytuj
Najwyższa forma brudnego kapitalizmu. Wspóczuję sobom które wpadły w to bagno.
inkasent - 2009-12-08 17:59:04 odpowiedz | cytuj
obiecali 2,5 tys. A po wszystkim wyszło(po opł. ZUS, podatkow kilometrowki i kar za nie dotrzymanie norm wyszło mniej niż średnia krajowa) a gdzie amortyzacja na samochod. Totalna porażka - głębokie Chiny jeśli chodzi o wyzysk
inkasent - 2009-12-08 18:06:37 odpowiedz | cytuj
Błąd-obiecali 2,5 tys. A po wszystkim wyszło(po opł. ZUS, podatkow kilometrowki i kar za nie dotrzymanie norm wyszło mniej niż NAJNIŻSZA krajowa) a gdzie amortyzacja na samochod. Totalna porażka - głębokie Chiny jeśli chodzi o wyzysk
Były inkasent - 2009-12-09 08:57:56 odpowiedz | cytuj
Potwierdzam obłuda!!! Wyzysk i jeszcze raz wyzysk, chyba będą zatrudniać ludzi z Białorusi i Ukrainy. To co obiecują to życzenia, ale nie do spełnienia wystarczy spytać doświadczonych inkasentów, którzy wykonywali tą pracę dla nich w gazowni. Jak zostanie ci w dobrych miesiącach przy założeniu że nie zapłacisz kar na czysto 1000zł to sukces. Porażka!!!
zorientowany w temacie - 2009-12-09 20:09:17 odpowiedz | cytuj
Ludzie nie dajcie się ogłupić.Odczyty są pikusiem jeżeli są w blokach,a liczniki na klatce schodowej.Gdy będą w mieszkaniach już macie problem z frekwencją.Natomiast odczyty na wsi to zupełnie inna para kaloszy.Zanim załapiecie gdzie są wszystkie liczniki pochowane w obejściach,drogi dojazdowe i stoczycie walki z psami wszelkiej maści to zostanie Wam niewiele czasu na odczyty.Na pewno potencjalni chętni do pracy i tak mi nie uwierzą,ale chciałbym móc poczytać Wasze opinie po kilku miesiącach .Zapomniałem wspomnieć o małym szczególe.Najlepiej mieć zapasowy samochód,aby było na czym pracować i stały dostęp do taniego warsztatu.
RE - 2009-12-10 16:32:59 odpowiedz | cytuj
jestem inkasentem-a raczej byłem ! nie zatrudnię się w firmie energo konsulting bo umiem liczyć nie chcę być wykorzystywanym do cna mam trochę ludzkiej godności .Za te pieniądze to nawet samochodu nie da się utrzymać !!!!!!!!!! Niech szukają g.....ych od siebie:) .Pozdrawiam moich następców i życzę powodzenia .

inkasent z 20-letnim stażem
no i pozdrowienia dla władnych w tej kwestii w ENERGA SA
Noe - 2009-12-10 18:13:05 odpowiedz | cytuj
A skąd taka wrzawa, czyżby Energo konsulting podbijał kolejny oddział Energii. To nie nowość, co jakiś czas podjeżdżają w różnych oddziałach, mie bujcie się jeszcze nigdy im się nie udało.
ps. Niech popracują nad obsługą odczytów w gazowni, bo chyba coś im nie wychodzi.
Waldek - 2009-12-12 15:16:19 odpowiedz | cytuj
Miałem "przyjemność" pracować w Enko, w ramach oszczędności wyżucili inkasentów w Koszalinie na bruk i zaproponowali w ramach "dialogu społecznego" aby założyli spółki cywilne, zaproponowali głodowe stawki, zero urlopu. Wszystko by przy korycie było więcej.
inkasent - 2009-12-14 08:53:55 odpowiedz | cytuj
Noe!! tu masz racje,że muszą popracować nad odczytami gazu,ale czy Ty myślisz,że kogoś u góry to obchodzi,jak oni dokonują odczytów,jakimi środkami,jakimi siłami....dla zleceniodawcy liczy się tylko najniższa stawka za zlecone zadanie a jak i czym no i na jakim poziomie to już inna bajka.Fakt że pracownicy muszą mieć otworzoną działalność,mieć swój samochód,odprowadzić Zus,ale na to właśnie trzeba zarobić co jest przy obecnych stawkach jakie oferuje Enko niemożliwe powtarzam niemożliwe biorąc pod wzgląd kary jakimi Cię obłożą,ale nie do tego zmierzam chodzi mi o to co napisałeś,że robili podchody w różnych oddziałach i nic IM się nie udało załatwić co jest nieprawdą ponieważ od stycznia zaczną czytać liczniki elektryczne w Toruniu,a dlaczego????bo firma poszła na niższe stawki niż mieli wykwalifikowani inkasenci z tegoż Rejonu i co im pozostało,albo szukać pracy gdzie indziej,albo przyjąć się do spółki Enko za pańszczyzne,a co ciekawsze dlaczego tak się stało---bo p.K....ma męża który jest dyrektorem w Koszalinie i jest pewno w dobrych układach partnerskich z wyższym szczeblem w Gdańsku czyli sprowadza się to do jednego:kruk krukowi oka nie wykole....pozdrawiam
intasent z 20-to letnim stażem - 2009-12-14 09:58:47 odpowiedz | cytuj
Świetne opinie, oczywiście zgodne z prawdą!!!!!!!!! Reasumując, owa firma oferuje niepowtarzalne wrażenia(nie da się tego opisać w kilku zdaniach) przy odczytach liczników gazowych i elektrycznych. Trzeba oczywiście pamiętać o wydatkach finansowych na paliwo, samochód, ZUS, itp. Jest to praca dla tych co nie wiedza co zrobić z pieniędzmi, z czasem, zdrowiem itp. Wolontariat pełną gębą. Przybędzie nieco wpisów. Na pewno naiwnych nie będzie brakować, ale cóż nasz kochany świat złożony jest i z takich stworzeń. Zastanawia mnie jedno, czemu jeszcze z tą firmą nikt nie zrobi porządku!!!! Może komuś jest na rękę takie działania na rynku pracy.
Janusz - 2009-12-14 16:23:23 odpowiedz | cytuj
Pięknie się rozwija ta firma, ale do czasu. Żeby ich ta ekspansja nie zgubiła. Prędzej czy puźniej ktoś z centrali dopatrzy się tych szemranych układzików z pracownikami Oddziału Energa w Koszalinie. Na umowę zlecenie projekty robi dla nich co drugi pracownik Energii, i to nagminie w godzinach pracy. Prędzej czy puźniej układzik się wysypie, a wtedy biada decydentom, media wszystko wywęszą.
Ignac - 2009-12-16 16:57:58 odpowiedz | cytuj
intasent z 20-to letnim stażem - 2009-12-14 09:58:47

Kolego inkasencie, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Oczywiście nie o niższą stawkę za usługę, bo przy tak specyficznej usłudze jak kontrola zużycia energii, bieże się pod uwagę takie determinanty jak rzetelność, zaufanie doświadczenie, znajomość terenu i dyspozycyjność. Trudno wycenić te czynniki i z reguły nie pamięta się o nich do momentu gdy coś się nie "wysypie". Ktoś po prostu na siłę ratuje spółkę Energii, która tonie. Oby kontrakt będący kołem ratunkowym nie okazał się gwoździem..... dla Zamawiającego i Wykonawcy.
zorientowany w temacie - 2009-12-16 20:15:43 odpowiedz | cytuj
Jestem pewien,że tym razem "kolesie"z Koszalina połamią sobie ząbki na odczytach liczników elektrycznych w Zakładzie Toruńskim.Po miesiącu znikną z horyzontu jeszcze szybciej,niż się pojawili.
inkasent z ZE Toruń - 2009-12-17 10:51:38 odpowiedz | cytuj
Jesteśmy zaskoczeni zaistniałą sytuacją. Spadło to na nas bardzo nieoczekiwanym momentem. Nikt nie przypuszczał, że mogą nas tak po prostu WYRZUCIĆ! Żaden dyrektor wyższego szczebla nie słucha naszych racjonalnych argumentów dotyczących charakteru tej pracy. Liczy się tylko niska stawka za jaką ta firma ma to zrobić. Nie mieści się to w głowie za jaką!!!!! Niemożliwe jest to by wykonać odczyty rzetelnie za taką cenę i dostać sensowne wynagrodzenie. Ludzie z ulicy nie znający niuansów tej roboty zginą tak szybko jak się pojawili. Już sobie wyobrażam ciągłe zafałszowania odczytów, nie wyrabiane wyśrubowane normy itd., a przy tym rotację pracowników. Ciekaw jestem czy ktoś poniesie odpowiedzialność w ZE Toruń za straty jakie spowoduje ta firma. Na pewno NIE!!!! Zostanie to jak zwykle ZATUSZOWANE!!!!! Czyli jest jak zwykle i jak to mówił ZULU GULA " Polska to bardzo dziwny kraj" Pozdrawiam nasz wszystkich i życzę fajnych Świąt Bożego Narodzenia
P.S. Może ktoś z tych co na górze zastanowi się jeszcze raz i ........
Gall - 2009-12-17 19:49:35 odpowiedz | cytuj
zorientowany w temacie - 2009-12-16 20:16:05

Jestem pewien,że tym razem
Enko jest 100% spółką córką Energa S.A. jak to możliwe, że właściciel mający jak dotąd nieskazitelną opinię jako pracodawca, szanujący zawartą umowę społeczną z długoletnimi pracownikami, przymyka oko na takie bezprawie. Przecież metody stosowane przez Enko nie przystoją spółce z tak poważnej grupy. Co z odpowiedzialnością społeczną Panie Prezesie Grupy Energa S.A. czy to tylko puste słowa?
RE - 2009-12-17 22:24:33 odpowiedz | cytuj
Enko to firma typowo "rodzinna"- żona wykonuje odczyty dla męża dyrektora gazowni w Koszalinie :) . A czemu Energa wpuściła w maliny "starych" inkasentów? Odp. bardzo prosta! Ktoś musi zapłacić za błędy kadry dyrektorskiej Energa Toruń :) Panowie w krawatach policzyli ,że inkaso w Toruniu jest bardzo drogie !!! NO I TRZEBA COŚ Z TYM ZROBIĆ!!! Tylko zapomnieli że to oni w 1999 wyrzucili nas poza struktury zakładu no i wybudowali piękne wydruki masowe w Brodnicy których utrzymanie kosztuje majątek!

pozdrawiam wszystkich starych inkasentów -damy radę :)
x