Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Biofarm Sp. z o.o.

Pracowałeś w firmie Biofarm Sp. z o.o. i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
ZXY - 2014-07-26 13:49:37 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ZXY - 2014-07-26 13:14:00]:
Więc ja mogę odpowiedzieć. Wiadomo że w każdej firmie jest teraz ciężko. Jest duża konkurencja i jest ciśnienie jak wszędzie, więc jak ktoś chce iść pracować bez stresowo to musi zmienić branżę. Samochód to nie priorytet, ale w zależności od stanowiska, przedstawiciele Aurisy, przedstawiciele od sieci Rapidy a kierownicy Octavie lub Avensis, jak źle trafisz to przerobione na gaz.
Za kilometry prywatne nawet w tygodniu płacisz 40 groszy za kilometr. Zarobki w zależności jak wynegocjujesz od 1800 do 4000 zł, ale w proporcji 70% do 30%, w umowie zawarte jest tylko 70%. Podsumowując pieniądze są ważne, ale nie najważniejsze, samochód tym bardziej to tylko narzędzie pracy, NAJWAŻNIEJSZY JEST CAŁY TEN SYSTEM PRACY, ATMOSFERA, WSPARCIE I ITP. TEGO TU BARDZO BRAKUJE. ROZUMIEM ŻE FIRMA JEST NASTAWIONA NA ZYSKI, ALE NIE MOŻE BYĆ TAK ŻE MASZ JE WYCZAROWAĆ A WŁAŚNIE W BIOFARM TAK JEST. NIKT NIE POWIE CI JAK, MA TAK BYĆ I JUŻ. CAŁKOWICIE NIE PROFESJONALNE PODEJŚCIE DO WIELU CODZIENNYCH SPRAW. TWRAZ POJAWIŁO SIĘ OGŁOSZENIE JAKO PRZEDSTAWICIEL DS. KLIENTÓW KLUCZOWYCH - HURTOWNIE. W OGŁOSZENIENIU JEST MIĘDZY INNYMIWOJEWÓDZTWO LUBUSKIE I KUJAWSKO POMORSKIE, NIEWIEM CO PRZEDSTAWICIEL M,A TAM ROBIĆ SKORO TAM NIE MA JUŻ OD DAWNA ŻADNEGO ODDZIAŁU HURTOWNI ALE JAK HASŁO BIOFARM W OGŁOSZENIU NIE LICZY SIĘ CO WIESZ TYLKO CO ZROBISZ Z TYM CO WIESZ. OSTANIE CO DODAM TO TO ŻE PERWSZA UMOWA JEST NA 3 MCE. W TYM CZASIE MUSISZ SIĘ SPRAWDZIĆ BO JAK NIE TO CIĘ NIE MA A WIADOMO ŻE MINIMALNYM OKRESEM DO OCENY CZŁOWIEKA TO 6 M-CY.
zdjecie uzytkownika
Marek - 2014-07-28 15:26:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
A wiesz ile kasy można wyrwać w podstawie na to stanowisko od klientów kluczowych??? z 10- letnim doświadczeniem w branży? Bo chyba nie 4tys netto ;-)
zdjecie uzytkownika
ZXY - 2014-07-28 16:17:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Marek - 2014-07-28 15:26:56]:
Sam jestem ciekawy, ale myślę że 5 to HUK.
zdjecie uzytkownika
Marek - 2014-07-28 18:47:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [ZXY - 2014-07-28 16:17:54]:
Thx :-)
zdjecie uzytkownika
magda - 2014-07-29 18:17:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
A na produkcji ile się zarabia tak mniej więcej i dlaczego przyjmują do pracy bo czytałam w ogłoszeniu w necie ze przyjmują do pracy na produkcje.
zdjecie uzytkownika
kaja087 - 2014-07-30 15:28:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
@magda, nie widziałam żadnego ogłoszenia na produkcje, ale są na przedstawiciela medycznefo, farmaceutycznego, na helpdesk nawet, ale to w różnych miastach są i nie nie wiem czy interesuje Cię Poznań, Grodzisk Mazowiecki czy Gdynia, jak sprecyzujesz to postaram się pomóc. Odnośnie firmy to znalazłam ją, bo kupiłam w patece suplementy diety, bo przecież wakacje miały się zacząć, a ja nadal wyglądam jak rok, dwa lata temu. Po przeczytaniu opinii na temat różnych produktów w końcu postanowiłam, że wypróbuje ten ich, nazywa się "Bodyline" Najlepsze jest to, że ma fajny i zdrowy skład, bo nie ma tam jakiś E0494 czy innej chemii, z ulotki wam napisze - Ekstrakt (5:1) z owoców tamaryndowca malabarskiego), ekstraktz nasion fasoli białe, winian L-karnityny, ekstrakt (20:1) z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis leaf), trójchlorek chromu, jodek potasu (KJ), stearynian magnezu i takie inne tego typu
zdjecie uzytkownika
magda - 2014-07-31 14:49:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ja przez przypadek w pracuj pl widziałam jakos na początku lipca ogłoszenie w necie ze firma przyjmie do pracy na produkcje w poznaniu i chciałam się spytac z ciekawości ile tak mniej więcej się zarabia .
zdjecie uzytkownika
miro234 - 2014-08-29 13:22:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
a ja nie widziałem tej oferty, a poluje od początku wakacji na coś od nich z firmy, bo słyszałem, że spoko u nich z praca, że nie ma presji jakieś mega, a i kasa jest taka, że da się wyżyć i opłacić rachunki. Podobno tez ma się jakieś zniżki czy to na suplementy diety czy na inne tabletki i tego typu lekarstwa
zdjecie uzytkownika
janek456 - 2014-09-08 16:48:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
miro234 o czym Ty w ogóle piszesz? polujesz od początku wakacji? przecież biofarm cały czas się ogłasza w internecie. Nie dlatego,że zwiększają zapotrzebowanie na przedstawicieli. Przeciwnie, ci co pracowali jakiś czas(czyt. od 3 miesięcy do 2-3 lat) albo zostali zwolnieni albo sami się zwalniają:) Nie ma presji? jeśli lubisz budzić się z nadciśnieniem na samą myśl o tym że zaczynasz cudowny, kolejny dzień pracy to droga wolna do "szczęścia" :) Są znżki na suplementy? Nie zauwazyłem. Wypłata rozpisana 70% +30% (premia- którą można obciąć jak się chce i za co się chce). Jeśli lubisz manipulację, donoszenie, ciągły stres, jesteś dyspozycyjny(od 7 do 21- obowiązkowe odpisywanie na meile) a przy tym pokorny, lubisz być poniżany i nie masz swojego zdania to idealna praca dla Ciebie:) Opinie wśród lekarzy o Biofarmie nie są najlepsze ;) Biofarm jak mogłoby się wydawać dyletantom z Poznania to nie tylko świetne leki ale PRZEDE WSZYSTKIM ludzie, którzy je promują. Tutaj jesteś nikim.
zdjecie uzytkownika
puffff - 2014-09-11 19:00:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
Odpowiedź na: [kaja087 - 2014-07-30 15:28:52]:
od zakupu suplementu w aptece do wsparcia w zakresie znalezienia wakatu???
Pufff...
zdjecie uzytkownika
piwot - 2014-09-12 16:49:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no mam też wątpliwości czy firma Biofarm dobrze jest postrzegana na rynku, no do lekarze jak pójdziesz to też nie przepisze Ci do kupienia tych tabletek, przeważnie suplementów nie dostaniesz w ogóle w aptekach, tylko możesz je kupić przez internet albo w specjalnych stoiskach, bo to nie jest takie znowu bardzo zdrowe
zdjecie uzytkownika
JA... - 2014-09-30 21:18:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [miro234 - 2014-08-29 13:22:24]:
ty chyba czlowieku piszesz o innej firmie!!! tam jest MOBING !!! wszystko szybko,biegiem,wiecznie malo i malo!!! atmosfera straszna ludzi ciagle zwalniaja pensje ha ha a znizki??? jakie znizki??? na na wykonczenie cie jak najbardziej i to na tyle!!!
zdjecie uzytkownika
romek - 2014-10-01 14:53:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a ja mam wrażenie, że tutaj niepochlebne opinie ciągle ta sama osoba pisze, bo ma taki sam styl pisania i dość mocno krytykuje wszystko, a tak naprawdę nie wiadomo co co chodzi... a co do atmosfery, to nie zapominajcie, że tworzą ja sami ludzie i w kazdym momencie możecie to sami zmienić, spróbowac inaczej podejść.
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2014-10-03 12:01:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Romek,atmosferę tworzy szefostwo, ludzie nic nie poradzą jak słyszą z góry tylko rozkazy, jak się postawią to do widzenia.
zdjecie uzytkownika
były już i szczęśliwy - 2014-10-04 01:05:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Witam

mój staż pracy w Biofarmie to 4 lata (brakło 2 m-cy), ludzie jacy tam pracują (mówię o kierownikach i przedstawicielach) wspaniali, pomocni chodź na pewno niektórzy robią dobrą minę do złej gry ale tak jest wszędzie. Jeśli chodzi o pracowników biura to kilkunastu z nich jest bardzo w porządku i można na nich liczyć, co do reszty biura niestety ale katastrofa (to jest moja opinia) - są osoby z którymi dobrze się bawisz, rozmawiasz na spotkaniach firmowych a na drugi dzień trafia to do osoby na szczycie firmy i już nie jesteś tak dobrze postrzegany (podpowiem że jest to kobieta często chodząca na urlopy). Pensje wahają się w granicach 2-4 tys. zł na rękę (w zależności jak wynegocjujesz w rozpisce 70% a 30% to premia uznaniowa, którą mogą Ci zabrać (i często to robią) nawet za to, że leżysz z gorączką 40 st. C. w domu na L4 !!! gdyby to nie była premia uznaniowa dawno by posypały się pozwy do Sądu Pracy. Auto możesz używać prywatnie i w każdym miesiącu masz do dyspozycji 150 km za free następnie każdy km jest płatny 0,40 zł.Flota począwszy od Aurisa skończywszy na Octavi - jeśli chodzi o PM. Kierownicy Avensisy. Jeśli dobrze trafisz na kierownika (a tacy sa w BIOFARMIE) to masz dobrze pod warunkiem, że robisz to co do Ciebie należy w przeciwnym razie sam się domyśl. W ostatnich czasach praca w ciągu dnia to ok. 10-12 godzin/dobę. Bardzo duża liczba tabelek w których niestety ale malujesz trawę na zielono - bo tak chce szefostwo (nie myląc z kierownikami). Tracisz czas na bzdury !!!. Ja nie żałuję pracy w BIOFARMIE - bardzo dużo się nauczyłem w niej i dzięki temu otrzymałem ofertę pracy w dużo lepszej firmie. Pozdrawiam i życzę powodzenia w życiu zawodowym.
zdjecie uzytkownika
okropna firma - 2014-10-05 18:01:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Miałem okazję jakiś czas temu pracować w Biofarmie. Dla mnie największym plusem tej firmy są przedstawiciele i kierownicy regionalni. Ludzie, którzy zawsze chętnie pomogą i są na prawdę w większości dobrymi kolegami. Gorzej wygląda sytuacja z biurem, bo dla mnie oprócz jednego z product managerów, to reszta to ludzie, którym zaufać nie można. Zreszta wogole w Poznaniu w biurze trzeba ppilnować się na każdym kroku, bo inwigilacja jest na wysokim poziomie. Kamery, mikrofony, panie które wszystko notują , co się powie na jakiś kartkach papieru, ogólniemasakra . Co do warunków, to samochody kiepskie, bo nowi dostają stare auris, nowe są kupione, ale po to chyba, żeby dobrze na parkingu wygladaly, skody octavie z gazem tez stare roczniki, są też rapidy, ale to dla sieciowych, no i Avensis y kierowników. Płaci się za jazdę prywatna 200 zł i 150KM na si ę w miesiącu, a za resztę 40 gr za kilometr. Telefon ze slsłabym limitem, choć to wystarcza , bo firmowe rozmowy są za darmo. Możnaoopłacić sobie multisporta za 100. Pensje od 4000 brutto do 5500. Plus premie, które od jakiegoś pół roku są mało realne. Ogólnie firma dobra na pierwszą pracę w branży, dla ludzi z doświadczeniem w dużych korpo może być tu lekki szok
zdjecie uzytkownika
janeko - 2014-10-16 16:23:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ja też spotkałem się z taką opinią, że ludzie tam pracujący są życzliwi i jak czegoś nie umiesz albo jesteś nowy i dopiero się uczysz, to nie mają problemu, żeby coś wyjaśnić labo pomóc, też dobrze, że dotyczy to szefostwa czy właśnie tych kierowników, że zawsze można o coś zapytać i nikt Ci nie robi wyrzutów z tego powodu.
zdjecie uzytkownika
Nie polecam - 2014-10-29 08:25:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Jestem pracownikiem tej firmy i zgadzam się w 100% z opinią "okropna firma". Nie będę się powtarzać w kwestii fajnych ludzi na szczeblu PF RKS ale niestety przełożony RKSów to człowiek bez granic. Wykonanie zadania perfekcyjnie jest i tak do poprawy. W rozmowie bezpośredniej obraża innych i spokojnie można współprace z nim nazwać mobbingiem. Ciekawą sprawą są spotkania z Zarządem gdzie jest się sponiewieranym i obrażanym do granic możliwości. Człowiek po takim spotkaniu dochodzi do siebie przez kilka dni. To co jest niesamowite to 30% osób, które przebywają na L4. Takie rzeczy nie dzieją się w normalnych firmach! Kończąc wypowiedź naprawdę nie polecam!!!
zdjecie uzytkownika
Nie polecam - 2014-10-29 08:34:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Dodam jeszcze jedno - system premiowy tylko na papierze!!!! Zadania tak skonstruowane, że nie ma szans na zdobycie premii!!!
zdjecie uzytkownika
amertil - 2014-11-01 13:44:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
praca na produkcji. zwalnianie za nic dla zasad zwiazane z "brakiem zaufania" . kolesiostwo , pracuja tam rodziny i one sa faworyzowane nagradzane. konfidentow jest tam sporo. kazdy kazdego obgaduje. przyjmowane sa osoby ktore nie maja pojecia o pracy na produkcji. w mistrzowce MISZCZE sa głąbami nie majcymi pojecia co sie dzieje wokol nich , ale co poradzic jak jeden z nich wczesniej robil pączki czy bułki prawie to samo. smieszne stawki o podwyke prosi sie latami. nagradza sie donosicieli i rodzinki. z awansem to samo. ludzie ktorzy tam pracuja wiecej lat trzymaja sie stolkow bo nigdzie indziej nie dostana takich pieniedzy. brygadzisci rozni od frajerow po spoko ludzi. ilosc ludzi ktorzy zwolnili sie sami mowi wszystko nikt kto szanuje swoje zdrowie i chce zarabaiac wiecej i sie rozwijac tam nie zostaje. zwalniaja tych co duzo zarabiaja i przyjmuja za smieszne stawki nowych. po kilku latach pracy i zmianach ktore tam byly ciesze sie ze juz tam nie pracuje. firma ma w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] pracownika , kazdy z ulicy sie nadaje by cie zastapic , szczegolnie ktos z polecenia z rodziny. biofarm = wyzysk = szybciej = wiecej. NIE POLECAM
zdjecie uzytkownika
Obserwator - 2014-11-02 21:32:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Postaram się w miarę obiektywnie opisać pracę przedstawiciela medycznego i jego środowisko pracy. Są osoby z wieloletnim stażem pracy, ale nadal nie mają stałej umowy. Dla nowozatrudnionych obowiązuje system że 70% twoich wynegocjowanych zarobków jest podstawą, a reszta jest dodatkiem. Jakiekolwiek L4 np. tygodniowe automatycznie zmniejsza ten dodatek od kilkaset zł (+odliczenie z ZUSu od pozostałych 70%), a dłuższe zabiera całość. Najlepsze jest to, że Biofarm nie informuje o takiej zasadzie podczas rozmów przy zatrudnianiu, a wręcz odwrotnie – zapewnia wszystkich, że ów 30 % dodatek jest nie do ruszenia! Czy to jest kradzież, niech każdy sobie sam odpowie – bo gdy pytałem o wytyczne, zasady tego procederu – wszyscy mówili o jakimś rozporządzeniu wewnętrznym, którego nie mogą pracownikowi pokazać?! Od jakiegoś czasu firma wymienia ludzi (czytaj zwalnia). Doprowadza to do sytuacji, gdzie w zespołach są nowi ludzie, którzy w czasie 3 miesięcznego próbnego muszą się wykazać (gdzie w farmacji ze względu na opóźnienia w ImS-ach przyjmuje się okres 6 miesięcy). W praktyce jest to ruletka na jaki teren trafisz (bo w 1 miesiącu się wdrażasz, w drugim pracujesz na siebie, a trzeci już się nie liczy). Powszechne są też „epidemie” i okazuje się , że choruje np. kilku twoich kolegów z regionu, przełożony i jeszcze jego przełożony. Nic tylko się śmiać, bo decyzje sprzedażowe i marketingowe podejmowane są w takiej sytuacji przez przypadkowe osoby. Panuje ogólny strach i podejrzliwość. Byłem świadkiem rozmowy RKS chyba z asystentką działu z biura, gdzie był przepytywany z którym RKSem i o czym rozmawiał tego dnia, czy na ten dzień każdemu z przedstawicieli dał indywidualne cele, w jaki sposób będzie je egzekwował i jakie konsekwencje będzie wyciągał za ich niezrealizowanie. W praktyce wygląda to tak, że dwa razy dziennie rozmawiasz o swojej pracy z przełożonym. I tak dzień w dzień, chyba że dla odmiany się zlitują i spowiadasz się ze swoich sukcesów i porażek jedynie raz w tygodniu. Każde spotkanie firmowe/regionalne które jest obowiązkowo w Poznaniu i jest protokołowane przez asystentkę (nawet warsztaty ze scenkami !) z dodatkowymi uwagami typu: jak się grupa zachowuje, kto przerywa innym itp. Ma do dyspozycji listę osób i z nazwiska o każdym notuje co mówi (do tego kamery wszędzie i mikrofony). Sam na własne oczy widziałem to kuriozum!
Przedstawiciel ma do wykonania 10/11 wizyt do lekarzy i 2/3 apteki, ale biorąc pod uwagę że powinny być to apteki z zamówieniami – to w praktyce odwiedzasz ich wiele więcej. Twoją pracę śledzą 3 gps (auto, iPad, telefon) i przy każdy odpaleniu silnika musisz określić poprzez specjalny przycisk, czy jest to jazda prywatna (40 gr/km) czy służbowa. Raz w miesiącu przychodzi raport i faktura dla Ciebie za jazdę, bywa też że zostaje podsumowana praca w terenie na zasadzie : pracy netto (czyste wizyty) i brutto (z dojazdami). Nie muszę chyba pisać jak patrzą na ten wskaźnik.
Ponieważ cele sprzedażowe są nierealne, firma postawiła na wiedzę merytoryczną jako źródło sukcesu. Bardzo chwalebne, tyle że za sprawą pani m. przybrało to karykaturalne rozmiary. Dla przykładu w ciągu samych wakacji: najpierw test wielolekowy w Poznaniu, z poprawką tydzień później; potem test w tabletach w trakcie dnia pracy; następnie w 4 wybrane dni przepytywanie przez telefon bardzo szczegółowe; znowu test w iPadach i na zakończenie test w Poznaniu z ewentualną poprawką tydzień później. Proszeni byliśmy też o odbieranie telefonów w czasie urlopu , by zdawać ustnie, a gdy szczęśliwiec był za granicą – został pouczony o codziennym zaglądaniu do skryptów.
Plusem jest to, że z nazwami handlowymi generyków lekarze są zaznajomieni i mimo że jest na tym rynku kilku większych graczy, to dla wielu jest ważne że to polska firma i w konsekwencji jakieś zauważalne udziały w rynku ma. Narzędzia pracy są, choć typowe jak w firmach odtwórczych. Byłoby to całkiem dobre miejsce pracy, gdyby nie ciągła rotacja przedstawicieli (a ci są super) , atmosfera ciągłego zastraszania która idzie z góry, gdzie nikomu nie daje się drugiej szansy; ja osobiście ani na spotkaniach ani w mailach ani osobiście nigdy nie usłyszałem, że jest coś w zespole lub indywidualnie robione przez nas dobrze. Nigdy. Typowy [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Ciągłe potrząsanie „kijkiem” nad głowami przynosi długofalowo odwrotny skutek od zamierzonego. Może ktoś w tej firmie powinien poczytać/doumieć się/wdrożyć całkiem inną politykę?
zdjecie uzytkownika
charyzmatyczna kasia - 2014-11-03 11:50:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
chętnie bym się tam przyjęła, jestem gotowa zacząc nawet od produkcji jeśli trzeba. wiecie jakie są wymagania i jak taka praca dokładnie tak wygląda? zasadniczo najbardziej interesuje mnie jednak posada product menagera bo wydaje mi się że lepiej wykorzystałabym moją charyzmę i kreatywność. są u nichwogóle takie rekrutacje?
zdjecie uzytkownika
daria - 2014-11-12 16:03:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
A ja idę za kilka dni na rozmowę do nich. Po takich informacjach jak tu - odechciewa się naprawdę. Widać że ogłoszenia ciągle się pojawiają, czyli jest duża rotacja.
zdjecie uzytkownika
Apteka - 2014-11-21 20:28:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Czy ktoś zna Imię i Nazwisko pani przedstawiciel z rejonu Katowic?, jeździ skodą Rapid, ważne.
zdjecie uzytkownika
www - 2014-11-24 01:16:03 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Znam a co?
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Biofarm Sp. z o.o.
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
x