logo Grupa LOTOS

Grupa LOTOS

Gdańsk

Opinie o Grupa LOTOS

123 2015-02-20 14:09:30
wejdź na stronę i zobacz wymagania; zadzwoń do firmy i się dowiedz.
1
mmm 2015-02-21 19:36:30
Trzeba być po kierunkach technicznych typu mechanika, elektrotechnika itp. i mieć wykształcenie średnie. Dużym atutem jest też doświadczenie w pracy przy maszynach, aczkolwiek nikogo nie należy przekreślać, dostaniesz się na rozmowę, zdasz testy, przekonasz ich do siebie, masz szansę. Rekrutacja jest co jakiś czas, tzn. jeśli zbiorą odpowiednią ilość osób i jeśli na jakiejś instalacji szukają pracownika, robią testy.
122 2015-03-10 10:12:30
testy psychologiczne, merytoryczne i z angielskiego - trzeba znać się na rzeczy, taryfy ulgowej nie ma.
janek flota 2015-03-11 22:50:47
czy zwykły olej napędowy z lotosa tzw. eurodiesel jest lepszy od ekodiesla z orlenu? zauwazylem ze moje auta na nim mniej pala niz na tym z orlenu
ddd 2015-03-12 05:35:09
LOTOS rules
rolo 2015-03-25 11:30:40
są rekrutacje wewnętrzne (do tych nie ma dostępu) i zewnętrzne (na stronie firmy, na pracuj). Ogłoszenia są od aparatowego po dyrektorów - śledź ogłoszenia i napieraj :-)
rolo 2015-04-08 06:36:41
Ogłoszenia wewnętrzne pojawiają się tylko w wewnętrznej sieci firmy, widoczne są tylko dla pracowników. Rekrutacje wewnętrzne i zewnętrzne - tak jest w każdej firmie, LOTOS nie jest wyjątkiem. Niezależnie od wszystkiego 90% ogłoszeń rekrutacyjnych pojawia się na stronie LOTOS - od pracownika gospodarczego do Dyrektora. Oczywiście, lepiej startować już z wewnątrz - znasz firmę /to dodatkowy plus/, przeszedłeś już rekrutację /głównie testy/, trochę inaczej na Ciebie patrzą. Ale to nie decyduje o zatrudnieniu.
rolo 2015-04-27 08:29:20
musisz wiedzieć, że to co umiesz a innych firmach na stanowisku kierowniczym to max specjalista w Lotosie - wymagania są kosmiczne(niezależnie od tego, że kwalifikacje większości osób pracujących w Rafinerii są marne).Sam proces rekrutacji jest ciężki (rozmowy, przeróżne testy itp.).Na początku dostajesz umowę na 7 misięcy, potem na dwa lata (czyli prawie trzy lata cię testują). Pensje w Lotos są ponad przeciętne, ale z reguły tych co ta m pracują wiele lat. Na początku zatrudnienia nie masz co liczyć na kokosy (Rafineria zaliczyła dość dużą stratę w zeszłym roku).Jak wszędzie w Lotos pracują różni ludzie (w tym leniwi, niekompetentni, starej daty którym nic się nie chce, tzn. rozwijać, uczyć się nowych rzeczy itp.), którzy nie dadzą ci podskoczyć, jeśli to nie jest w ich interesie. Czy warto pracować w Rafinerii? ciężko powiedzieć, na pewno to prestiż, ale tym rachunków nie zapłacisz.
2
Kamil 2015-05-11 07:40:12
Lotos to dobra firma, dla tych którzy tam pracują od lat ...nie koniecznie dla tych co tą pracę w Rafinerii chcą zacząć.
3
Kamil 2015-05-26 17:59:17
@mietek
Chodziło mi o to, że pomijając fakt, że jest trudno dostać się do lotosu to te warunki pracy (aktualnie, jak rafineria zalicza stratę z niskim poziomem ceny za ropę) nie są rewelacyjne. Umowy na zastępstwo, na czas określony, niskie pensje. Umowy stałe i dość wysokie pensje mają Ci co tam długo pracują - 7-10 lat i powyżej. Jesli piszą, że mile widziani studenci, to znaczy że chcą mu dać kiepskie warunki zatrudnienia - dostanie 2.5 - 3 tys. tysiące max i ma być zadowolony.
anx 2015-05-31 22:57:55
lotos nie zatrudnia do pracy na stacjach!
wujek dobra rada 2015-06-15 15:13:20
Kilka podpowiedzi do pytań podczas rozmowy kwalifikacyjnej w Lotosie (ja już nie pracuję, bo trafiłem do podspółki Lotosu i dostałem wypowiedzenie, ale nie o tym):
1. Na aparatowego, dobrze znać jednostki, np. ciśnienia i pochodne, co to jest gęstość i jak się to liczy.
2. Wymienniki, pompy, wentylatory, armatura (co to zasuwa, a co zawór), przetworniki radarowe, przepływomierze, coriolisy, zawory regulacyjne, odpowietrzniki, kompensacje na rurociągach, zawiesia, estakady a na nich rurociągi, separatory
3. Poczytajcie sobie do czego azot w rafinerii, a do czego gaz ziemny
3. Co produkuje rafineria i z czego? Co to jest ropa naftowa i skąd się bierze.
4. Ile spółek Lotosu i po ile akcje za sztukę.
5. Praktyki jak były, to gdzie i co tam ambitnego uczeń, czy student robił.
6. Nie ściemniać, i solidnie się przygotować.
7. Test psychologiczny na dzień dobry wychwyci słabe jednostki.
Podsumowując, trzeba rzetelnie podejść do rozmowy, a jak już Was tam przyjmą, to trzeba się uczyć, starać i czasami ubrudzić.Kto jest bystry, ten da sobie radę.
I jeszcze jedna rada, jak nie czegoś nie wiemy, to mówimy, że nie wiemy. Szkoda czasu na fantazje.
4
cvb 2015-06-23 10:50:27
Po pierwsze masa ludzi pcha się do pracy w GL - setki aplikacji na poszczególne ogłoszenia o prowadzonych rekrutacjach. Prawda jest taka, że nawet na przeciętnie atrakcyjne stanowiska jeszcze przed ukazaniem się ogłoszenia z reguły jest już wybrany kandydat. Zarobki mizerne. Od zarabiania pieniędzy w GL, a także w spółkach GL są ludzie zatrudnieni "z polecenia", krewni członków zarządów spółek, koledzy etc. - to ile zarobisz jest zależne od ustosunkowania osoby, która Cię protegowała :-) Szanse na awans - bez poplecznictwa bliskie zeru. O tym jak wygląda kariera w lotosie można przeczytać pod linkiem: http://www.konstancin.com/forum/read.php?12,8795,10996#msg-10996

Generalnie każdy kto tam pracuje/pracował ma jakieś spojrzenie na firmę i różne doświadczenia. Pewne jest jednak że bez układów kariery nikt tam nie zrobił. Jak masz ambicje a startujesz z ulicy nie trać czasu, chyba że 4000 brutto/msc to max Twoich oczekiwań. Jedno jest natomiast pewne - ktoś powinien przewietrzyć władze w GL i przegonić leśnych dziadków.
2
rambo 2015-06-26 21:01:03
Cvb ma racje. Doswiadczylem tego na własnej skórze. Ludzie pchają sie do lotosu bo rafineria sponsoruje to czy tamto, sam wygląd przedsiębiorstwa robi wrażenie. Ale bez pleców niema czego tam szukac. Jesli nawet tam sie dostaniesz to dostaniesz psie pieniadze i gowniana umowę.
pracownik 2015-07-06 22:12:00
Liczyć możecie na 3200 brutto poczatkowo.Po umowie probnej podwyzka i przy kolejnej tez.jak sie ktos uczy i poznaje nowe rzeczy to nie ma co liczyc na podwyzki bo sie przeliczy. Inflacyjna i to co zwiazki zawodowe wywalcza to jest wszystko, no chyba ze masz odpowiednie nazwisko pracujacego tam taty to sie wybijesz i dostaniesz dodatkowo kasy.ale na to wszystko potrzeba ze 10 lat pracy.
1
Niki 2015-07-31 07:43:12
Startowałem na jedno ogłoszeni w LOTOS. Specjalista, ale wymagania wygurowane = staż. Pytania na rozmowie zaawansowane, na granicy nie związanych ze specyfiką pracy. Odpadłam. Potem doszłam na jednym z portali, kogo zatrudnili na tym stanowisku. Staż krótki, pytania na rozmowie podstawowe. Znajoma, czy chcieli za grosze kogoś zatrudnić. Jeśli to drugie, to po co w ogloszeniu te wymagania. Komunistyczne przedsiębiorstwo i nic więcej. Ponoć przeprowadzają jakąś reorganizaceję, ale czy to coś da jeśli robi ją stara załoga ...
6 lat stazu 2015-08-26 12:40:13
5200 na łape socjal -sterowniczy przedtem aparatowy (nie mam studiów) tylko trzeba kumac czacze
mike 2015-08-26 12:44:34
jak ktos ma ambicje to po 5-7 latach 5 na lape jest (nie pomijajac premi socjalu )i traktowania pracownika jak czlowieka a nie smiecia
Wolf 2015-09-01 11:36:24
z tym, że starzy pracownicy mają i 7-8 tys na łapę jako specjaliści.
Starzy pracownicy = często bez kwalifkacji (języka, szerszej zdolności do obsługi komputera, chęcie do pracy etc.).
Ci co siezatrudniają od jakiś 5 lat dostają mało, oszczędności :-)
Były klient 2015-09-05 11:48:05
Lotos i te stacje "benzynowe" to jakaś kpina !!! Mówię tu o obsłudze klienta, o podejściu w stosunku do klienta. O pomocy ze strony ajenta. Mówię też o sposobie załatwienia spraw ze strony drogi mailowej . ZERO ODPOWIEDZI !!! Wyobrażacie sobie ? wysłanie reklamacji na adres internetowy ds reklamacji i nie dostajecie żadnej odpowiedzi ?! W dzisiejszych czasach takie firmy o takim sposobie do klienta NIE MAJA RACJI BYTU !
2
Barbara 2015-09-06 09:01:56
Witam serdecznie.Kupię około 10 biletów na mecz Polska Irlandia 11 Października w Warszawie.Lotos jest sponsorem.Mój telefon (usunięte przez administratora) .Jestem z Trójmiasta
anx 2015-09-10 00:18:46
bo starzy pracownicy odchodzą na emerytury
Rambo 2015-09-12 14:24:34
no i co że odchodzą? Ci bez pleców nie mają szans na pracę w Rfineri. A nawet jeśli to za psie pieniądze i do emerytury jako specjalista
mechanik 2015-09-12 15:01:30
te Wasze oleje silnikowe marki Lotos to jakaś kpina, to woda nie olej już po 5 tys. km przebiegu!!! co Wy tam lejecie za bazy olejowe, że takie szczyny rzadkie wychodzą z tego?
1
mlo@op.pl 2015-10-19 20:00:15
woda haha a może masz pękniętą uszczelkę pod głowicą? ja używam 10w40 od 10 lat , oleje są najlepsze!. o jest to samo co mobil i wiele innych tylko naklejki zmieniają. ja polecam!
michu 2015-10-30 21:10:24
Wiecie dlaczego w tym kraju nigdy nie będzie dobrze? Ponieważ jak czytam wypowiedzi i ktoś mi mówi, że jemu wystarczy 3200 brutto a jeszcze osoba powyżej napisze, że jemu wystarczy umowa zlecenie to ciśnie mi się na usta jedno słowo.( usunięte przez administratora ) przez takich ludzi tracą Ci co mają wyższe ambicje i wymagania. Jeżeli w Lotosie płacą na dzień dobry 3200 brutto to dziękuje bardzo.
1
mechanik 2015-11-08 13:32:11
olej lotos semi 10w40 po przebiegu 5 tys. km jest totalnie przepalony, czarny jak smoła, śmierdzi i jest rzadki jak woda, czym to wytłumaczysz Kolego z Lotosa??
Mobil na dzisiaj to ten sam syf co Lotos i pewnie leją go właśnie w Lotosie, podobnie jak oleje Total/Elf na rynek polski
1
Senior Engineer 2016-01-19 00:08:47
witam,

czy jako inzynier z kilkuletnim, miedzynarodowym doswiadczeniem (siedze za granica obecnie) moge liczyc na zarobki w Lotosie rzedu 7000 - 10000 PLN netto / miesiecznie ?

Bo jak nie, to nie ma po co do PL wracac, albo trzeba branze zmieniac na IT. :-(
hoogo 2016-01-24 12:17:32
Zapomnij o takich pieniądzach tym bardziej że IT GL jest firmą zewnętrzną.
Jeśli będziesz BMW (bierny wierny mierny) to może masz szanse w tzw. Pionie Techniki lub Inwestycjach ale takie pieniądze o których piszesz to liczyć nie masz co. Podsumowując duża polska spółka zarządzana "przecinakiem i młotkiem" tak aby wszystko było pięknie i cudownie na papierze.
Pawlo 2016-02-08 05:29:55
firma działa dzięki chodliwemu towarowi z Prezesowi Zarządu, które delikatnie mówiąc /biorac pod uwagę wiedzę, doswiadczenie, toki rozumowania etc./ nie ma tego stanowiska przez przypadek. Co do kadry w LOTOs to 90% osób firma utrzymują /oni nie pracują na zysk/ bo za wiele nie potrafią, to jest jedyne miejsce gdzie moga pracować.
1
obcy 2016-02-13 12:59:05
Witam. jestem pracownikiem lotos Paliwa. a dokładnie pracuje jako kasjer-sprzedawca w małopolsce. Nasze zarobki na umowę o prace to nawet nie najniższa krajowa. mamy płacona w dalszym ciągu 1750zl netto!! na ręke dostajemy okolo 1300zł-1400zł... miesięcznie. Czy to jest normalne że nie dostajemy najniższej krajowej??
1
obcy 2016-02-14 20:15:42
tak tak pomyłka chodziło o brutto. co daje okolo 1300zł netto za czasami 190h pracy.... ja wiem że kasjer jest traktowany gorzej niż smiec ale mimo wszystko jesteśmy ludzmi i każdy ma wydatki. W lotosie tego nie rozumieją i karzą nam pracować za nawet nie najniższa krajową . Karzą nam płacić nawet za to że ktoś sie nie przyzna do zatankowanego paliwa i pojedzie. Bo przecież był przy kasie a to że oszukła sprzedawce to trudno... Nas kasjerów stań na wszystko ... Szkoda gadać to jest sprawa na dobry reportaż
1
ok 2016-02-17 14:11:27
ok
patologiczny kraj!!!! 2016-02-17 14:23:04
taaa, umowa o pracę to już dzisiaj w Polsce taki luksus że głowa mała!!! buahahah!!
2
obcy 2016-02-19 05:20:11
Na lotosie możesz pracować nawet 5lat i umieć wszystko byl lepszym niż przełożeni a i tak nie awansujesz. Mam wielu znajomych na lotosach każdy pracuje tam kilka lat . Awans to rzecz nie mozliwa. Dlatego tez ze stacja ma jednego kierownika i jednego ajenta.
1
toja 2016-05-30 17:44:41
Czy ktoś wie na jakie wynagrodzenie może liczyć "Specjalista ds. analizy i kontroli ryzyka finansowego" w Lotosie ?
6
pablo 2016-06-22 17:08:58
Czy ktoś wie jak długo czeka się na odpowiedź, w jaki wieku może być (max) kandydat na stanowisko aparatowego.
nowy 2016-06-23 15:32:14
Witam długo czekaliście odpowiedź na z rafinerii w sprawie pracy, dzwonili czy przysłali e-mail.
nowy 2016-06-23 20:46:40
Aplikowałem na stanowisko aparatowego.
romek 2016-06-25 10:41:04
Mam pytania: jak długo czekaliście na odpowiedź po złożeniu aplikacji. Dzwonią czy piszą? Czy trzeba czekać na zniknięcie ogłoszenia ze strony? (Niektóre ogłoszenia były długo np. na aparatowego).
romek 2016-07-01 07:56:06
Nikt nie wie ?Jak przebiegała rekrutacja ?
reniko 2016-07-13 13:21:44
Sprzedawca zarabia 1300 na rękę,wszystko,doslownie wszystko musi robić,sprzedawać,być placowym,księgowym,biurowym,masakra,nie polecam pracy w Lotosie w Olsztynie,mazury.Wykorzystują tam ludzi za psie pieniądze.
2
kamikadze 2016-07-13 13:29:59
Nie płacą za nadgodziny,robią ludzi w h..a.Nie ma przerw,a już jak zdarzy się to 5 minut i dalej zachrzan bez odpoczynku!! 3 miechy tam robilem,SYFFFF.Oszukiwali Np.mialem przepracowane 178 godz.to policzyli 150!!!!
2
Gucio 2016-07-14 09:42:10
Nie zatrudniajcie się w Lotosie w Olsztynie.Zapier.... za grosze,po 12 godz.pracujesz,w nocy jesteś sam od 12-6 .Np.brakuje kilka sztuk papierosów lub ktoś coś z klientów ukradnie Ty musisz zapłacić!!!!zarabiasz 1300 na rękę NETTO!!!!SZAMBO!!!!!
3
Remi 2016-09-08 09:55:43
Powiedzcie jak wygląda rekrutacja do Gdańskiej rafinerii.
arek 2016-09-08 10:01:08
Nie wiem czy to teraz nie ulegnie zmianie wszystko @Remi bo są duże roszady na wysokich stanowiskach, poszukiwani są dyrektorzy logistyki, informatyki i zakupów więc wszystko może ulec zmianie niedługo
Mat 2016-11-19 18:09:11
Zauważyłem, że lotos serwis poszukuje automatyków. Może mi ktoś sprecyzować jak wyglądają zarobki w tej firmie? Jakieś opinie? Dodam, że pracuję jako automatyk w przemyśle od 2 lat dlatego interesuje się tą ofertą.
ZAINTERESOWANY 2016-11-25 21:26:52
JEST OFERTA NA Kierownik Operacyjny ds. stacji LOTOS. ORIENTUJECIE SIĘ NA CZYM POLEGA I ILE MOŻNA WYCIĄGNĄĆ ?
Ggg 2016-11-27 14:25:27
Dołączam się do pytania na kierownika operacyjnego..
Mjr 2016-12-05 05:36:58
Lotos bierze z orlenu. Wlasne ma tylko premiun.
Zostaw swoją opinię o Grupa LOTOS - Gdańsk
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Grupa LOTOS