brak logo

LKW Walter Transportorganisation

Vienna

Opinie o LKW Walter Transportorganisation

Lajkonik 2016-02-23 09:53:27
Szukaja zwlaszcza mlodych po studiach bez doswiadczenia, lub z minimalnym ( dymanie do pracy za Wieden, nawet firmowym autokarem, to zadna frajda ).Nerwy, obietnice itd.
1
Giulietta 2016-02-23 13:53:20
O widzę, ze jest więcej z przykrymi doświadczeniami w tej firmie? NEVER EVER!
Jeżdżą od szkoły do szkoły, wycieczki organizują, obiecują gruszki na wierzbie a jak przychodzi co do czego to 1) na pomoc ze strony działu personalnego nagle nie ma co liczyc 2) nie przeszkadza im, ze już 6 osoba z polski w danym dziale się zwalnia bo nie wytrzymuje tego ciśnienia – z przełożonym wszystko gra, to Polak „do nich nie pasował”. Zarobki z perspektywy Polski nawet ok, ale na miejscu przy tych wydatkach to zarobki na poziomie dorabiającego studenta. Zwolniłam się w zeszłym roku, a swojego 2 letniego doświadczenia w LKW Walter nie wpisuje nawet do CV bo o firmie jako pracodawcy w Austrii mowi się bardzo zle. Nie bez powodu organizują uczniom ekonomikow wycieczki do Wiener Neudorf. Nikt normalny, kto zna te firme nie chce tam pracować.
1
Giulietta 2016-02-23 16:17:17
O widzę, ze jest więcej z przykrymi doświadczeniami w tej firmie? NEVER EVER!
Jeżdżą od szkoły do szkoły, wycieczki organizują, obiecują gruszki na wierzbie a jak przychodzi co do czego to 1) na pomoc ze strony działu personalnego nagle nie ma co liczyc 2) nie przeszkadza im, ze już 6 osoba z polski w danym dziale się zwalnia bo nie wytrzymuje tego ciśnienia – z przełożonym wszystko gra, to Polak „do nich nie pasował”. Zarobki z perspektywy Polski nawet ok, ale na miejscu przy tych wydatkach to zarobki na poziomie dorabiającego studenta. Zwolniłam się w zeszłym roku, a swojego epizodu w LKW Walter nie wpisuje nawet do CV bo o firmie jako pracodawcy w Austrii mowi się bardzo zle. Nie bez powodu organizują uczniom ekonomikow wycieczki do Wiener Neudorf. Nikt normalny, kto zna te firme nie chce tam pracować.
1
PW 2016-04-26 22:26:53
Firma jest spoko. nie ma kokosów ale z wypłatą nie ma problemów. Płacą co miesiąc. Do roboty dowożą firmowym autokarem. Żeby się nikt nie dopierdzielal to trzeba robić nadgodziny, tzw spätdienst ale to gora 2-3 razy w tygodniu, nie później niż do 19. Można sobie w necie posurfować. Potem autokarem wrócić za darmo do chaty (taki jakby akademik ober sant Veit). No i mozna dzwonic do rodziny, za darmo! Nikt nie patrzy na te koszty, a jakby kto pytal to sie dzwonilo do przewoznika ;)
Paula 2016-04-27 20:26:38
Robota dla [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Dzwonisz po przewoźnikach i wciskasz im nisko płatne ładunki. Wyrobiony kasztan ze wsi każe ci bez sensu obciążyć na paręset euro przewoźnika zeby rendyta sie zgadzała. Nie można mowić głośno tego co sie myśli tylko robi sie co kasztan każe. wmawiaja ciemnoty ze jakaś super kasę sie tu zarabia. Mieszkanie firmowe to mieszkanie akademickie. Za 20 pare metrów ponad 600 euro. Na życie zostaje 100 euro na tydzień i to ktoś nazywa dobra kasa. Robota dla ludzi ze wsi w stajermarku.
XXXXXX 2016-04-30 23:07:41
Jestem na drugiej stacji i nie wiem co i jak bedzie dalej. Nikt mi niczego nie tlumaczy, bo kazdy jest bardzo zajety. Przyjeli duzo ludzi z Polski, nie wiem czy mi umowe przedluza czy nie, ani jak dlugo bede zmienial dzialy. W ramach obowiazkow mam obdzwaniac polskich przewoznikow i namawiac ich do wspolpracy z LKW Walter ale trudno ich namowic bo nie chca jezdzic za takie stawki. Poczekam do konca maja ale rozgladam sie juz za inna praca bo ta nie wyglada na zbyt pewna
1
KLI 2016-06-02 20:11:36
Robię rok i zawsze jest za mało. Jak lądunki szybko Pojda, to mam kierom kasę obniżać. Jak obniżę i nie jeżdżą to mam klientom wyższe stawki oddawać. Nigdy nic nie pasuje. Nikt, co prawda mordy nie drze, ale wiecznie niezadowoleni. Miałem wcześniej praktyki w różnych firmach ale takiej rzeźni to jeszcze nie spotkałem. Dzial francuski to w ogóle jaki żart na sali. I trzeba uważać na kapusiów zaczytujących się w forach... Tu tez zagladaja
AM 2016-07-08 21:11:31
omamo mozesz cos opowiedziec o pracy w Walterze? Jak tam jest? Jak wyglada dzien pracy? Czy za ten autobus trzeba placic?
Tadex 2016-08-10 06:36:57
Ja mam bardzo dobre doswiadczenia. Jak czytam te wpisy to wydaje mi sie, ze na samych sfrustrowanych trafilo, ktorzy idealnego swiata szukaja. Jak ktos chce sie doczepic to zawsze sobiie cos znajdzie. Uwazam, ze to bardzo dobra firma, szczegolnie dla mlodych ludzi. Nie ma wiele firm, ktore przyjmuja ludzi bez doswiadczenia, szkola i w krotkim czasie daja tak duzy zakres odpowiedzialnosci. Wiadomo, trzeba sie wszystkiego nauczyc. Stres w zwiazku z tym tez jakis jest. Ale gdzie nie ma? Wole taki stres, niz glupie teksty pani Krysi, ktora od 30 lat pracuje w jakiejs firmie, a nowi sa wykorzystywania do czarnej roboty. W Walterze cenie sobie to, ze jest przyjazna atmosfera pracy, fajni ludzie, szkolenia, ktore przygotowuja do pracy, w dziale tez ci wszystko wytlumacza, fajne sa podroze do klientow i przewoznikow, fajne eventy sportowe i socjalne, dobre pieniadze. Wiadomo, ze firma wymaga, ale tez dobrze wynagradza. Jak ktos szuka pracy, gdzie chce sie troche poobijac to rzeczywiscie sie tu nie odnajdzie. Ale jesli ktos ma normalne nastawienie do pracy to na pewno bedzie zadowolony. Nawet jesli po kilku latach bedzie potrzebowaql zmiany (co w gruncie rzeczy jest normalne) to i tak nie powie, ze to byl czas stracony. Doswiadczenie jakie zdobedzie, i kontakty na pewno sie przydadza w dalszej karierze. A i pieniadze sobie odlozy i finansowo sie uniezalezni.
Ja pracuje tu juz kilka lat i na pewno jeszcze kilka lat bede chcial zostac.
1
Krzysiex 2016-08-10 21:00:02
Ktoś nieuważnie słuchał Myślącego, który jasno powiedział, żeby nic na forach nie komentować o Walterze, żeby tematy umierały śmiercią naturalna w czeluściach wyszukiwarki google? Jak się maja nowi zgłaszać? Jeszcze da im do myślenia, ze możliwości zatrudnieniowe tej firmy są praktycznie nieskończone? Gdzie wy ich tylu mieścicie? Niesamowite, kiedykolwiek zerkam na portale z praca LKW Walter poszukuje ludzi :D Bo tylu ludzi się myli i odchodzi? Nie są wasza „rodzina”?
1. http://www.karriere.at/f/lkw-walter
2. http://www.praca.pl/archiwum_548056,lkw_walter,wiener_neudorf,firma.html

Jedyne z czym się zgodze, ze w Walterze można się czegos nauczyć ale to wciąż praca na max 2-4 lata.
Taka dziura w życiorysie.

SMD 2016-08-12 20:37:29
Sa szkolenia. Nawet sporo.
Ta firma jest tak super, ze wiekszosc osob, ktora brala udzial w filmie reklamowym... nie pracuje juz dla LKW Walter :(
(usunięte przez administratora)
1
PPP 2016-08-17 09:19:47
Jak to czytam to się zastanawiam czy ja w tej samej firmie pracuje. Wczoraj byłam w dziale personalnym z prośbą o przeniesienie do innego działu. Dość mam tego ponizania i krzyków i ciągłych pretensji. Dowiedziałam się, ze mam się przyzwyczaić, bo ona z nim tez pracowała, i wie ze jest taki nerwowy a inne działu nie potrzebują ludzi wiec nie maja mi nic innego do zaproponowania. Mam to po prostu zaakceptować. Tyle w temacie
Sawt 2016-08-18 20:34:52
Tak, poszukuja. Wystarczy matura. Ta praca to nie jest wielka filozofia. Nie trzeba miec studiow, nawet lepiej jak sie nie ma bo wtedy w inny kollektivvertrag sie wpada. Kolega nawet matury nie mial ale go przyjeli :)
2
Kierownik Dywizji 2016-08-22 20:49:49
"DObre relacje to podstawa sukcesu w firmie, więc jest o co walczyć".
To znaczy co konkretnie trzeba robić? O co walczyć?
„DObre relacje to podstawa sukcesu w firmie” – bardzo głęboka myśl na miare kierownika dzialu, DM.
KierownikDywizji 2016-08-22 20:50:19
"DObre relacje to podstawa sukcesu w firmie, więc jest o co walczyć".
To znaczy co konkretnie trzeba robić? O co walczyć?
„DObre relacje to podstawa sukcesu w firmie” – bardzo głęboka myśl na miare kierownika dzialu, DM.
Admaiora 2016-08-30 18:21:29
W bardzo przyjacielskich stosunkach sie donosi bo kto jest bliżej ucha dyrektora ten ma większe szanse na zostanie DM lub piastowaniem tej funkcji. Prawda jest taka, ze firma nie potrafi pozyskać nowych pracowników i nie pomoże produkowanie recenzji na kukunu.at Sprawne oko wyłapie te nowomowę i jakże szeroką znajomość struktury organizacji lkw walter. Pracownicy martwią sie o prace, szczególnie ci, którzy w tej firmie juz trochę przepracowali. Możliwości awansu sa znikome, bo struktury sa płaskie. Dla obecnych DM nie ma miejsca na GDM a dla GDM na VKD. Głowy bedą lecieć dalej a kto tego nie rozumie, to znaczy, że nie rozumie tej firmy. Swoją drogą z conajmniej dwoma językami obcymi (wymóg Waltera) i dobrymi studiami na prawdę można robić ciekawsze rzeczy w życiu niż dispo. Większość moich znajomych rozgląda się po cichu za inna pracą, która da poczucie większego szacunku do pracownika i stabilności jako takiej. No wiec do kolejnego trzęsienia gałęzią na której siedzą coraz słabiej trzymający sie pracownicy. Przepraszam - przyjaciele Waltera
Balerina 2016-08-30 22:38:31
Bylam u nich na praktyce. Bylo super! Duzo sie nauczylam i przy okazji super przygoda - Wieden jest przepiekny! Plan na ten rok to zdac mature, podciagnac niemiecki i bede probowac dostac sie tam do pracy. Duzo mlodych i fajnych ludzi! Firma jest ok!
1
walterianer 2016-08-30 22:54:55
korzystam z taniego internetu, wiec pewnie nie wszystkie wyniki mi pokazuje w google.
dzis poznalem Czecha, ktoremu lkw walter transportorganisation zaproponowalo prace w Wiedniu, a po dwoch latach zaproponowalo kompromis. albo sie zwolni "einvernehmlich" albo go sami zwolnia. Ponoc wypalony. Nie pasowal do Waltera
1
k 2016-08-30 22:58:41
pozdrawiamy walterowcow za slowa otuchy :)
Ja 2016-09-04 19:52:20
Ze zwolnieniami lekarskimi nie ma problemu z reguły, o ile nie trwa dłużej niż tydzień no i najlepiej max 1 raz w roku. Wszystko powyżej jest ryzykowane. Firma nie zwalnia za zwolnienia lekarskie. Nie od razu bo to byłoby nielegalne. Ci którzy piszą tu o dobrych relacjach to DM a nie "zwykli" pracownicy bo HR nie wyrabia juz z zatrudnianiem 25001 pracownika z Polski. No cóż, dysponowanie z tyt. magistra i znajomością conajmniej 3 języków przestało interesować ludzi z Polski. W końcu walter zacznie szanować swoich polskich pracownikow czego wszystkim życzę.
Nick 2016-09-04 23:04:19
Dajmy szanse Giti. Na pewno stworzy sie takie stanowisko jesli zajdzie potrzeba
chlip 2016-09-07 17:23:41
Nie bardzo. Widziałem na stronie, ze firma przywozi darmowym autobusem pracowników do tej strefy industrialnej 10km za Wiedniem. Inaczej ciężko się tam dostać lub podroz trwalaby kolo 1-5godz z przmusowym spacerem. Polecam google maps jesli ktos ma watpliwosci. Pewnie reszta będzie to znała z polskich firm produkcyjnych. Na wielki plus są mieszkania akademickie przy Ober-St.-Veit. 25m kwadratowych za jedyne 2000-2500 zł miesięcznie. Gorzej jak zwalniają, bo trzeba je błyskawicznie opuścić, i wtedy nie ma się ani pracy, ani mieszkania. A może sporty? Nie bardzo - poza ubiorem, żeby na zdjęciu niebiesko wyglądało i na stronę www. A ze imprezy są organizowane 1 (jeden) dzień w roku to może przemilczymy. No i to, ze na aktualnych zdjęciach zamieszczonych na stronie www sami byli pracownicy. No wiec, o jakich "benefitach" mowa?
Dflkufstein 2016-09-18 22:57:00
Czy moglibyście dodawać biuro? Mnie jutro czeka 18 miesiąc obdzwaniania polskich przewoźników i zachęcania do jazdy w przerzutach. Pewnie reszta to zna
niemam 2016-10-05 21:01:20
Znajoma namówiła mnie żebym tez zabrała glos, co po przeczytaniu poprzednich ocen chętnie zrobię. To nie moja pierwsza praca i tez wrażenia na początku były skrajne. Z jednej strony do wyboru kawa jaka się chce, z drugiej strony przepełnione pomieszczenia, które można porównać do kurnika – bardzo dużo osób, hałas, smród. Jednym to odpowiada, innym nie. W trakcie studiów co roku robiłam różne praktyki i jednak mnie to nie odpowiada. Chłopak dostał bardzo dobrze płatna prace wiec mogłam się zwolnic i znaleźć lepsza prace. W LKW poznałam wielu świetnych ludzi, z którymi do dziś utrzymuje kontakt prywatny. Większość z nich odeszła już z Waltera wiec mamy ciekawsze tematy do omawiania. Życzę wszystkim byłym koleżankom i kolegom wszystkiego dobrego a młodym wchodzącym w życie zawodowe – spełnienia marzeń zawodowych.
so hot 2016-10-09 19:55:03
Pewni, że jak atmosfera dopisuje @ach to od razu lepiej wypełnia się wszystkie obowiązki pracownicze. W końcu ważne jest, żeby warunki każdemu odpowiadały.
Safeba 2016-10-26 19:51:01
To się zgadza. Udało mi się dostać fajna pracę ale pracodawca miał obawy czy nie jestem walterowcem który zna się tylko ma jednym rynku bo miał wcześniej 2 osoby i niezbyt to mu funkcjonowało
Walter 2016-12-05 19:56:52
Robota w Walterze jest ok. Człowiek uczy się harować jak wól za żałośnie niską kasę. Warto napchać im worki i nauczyć się pracy w pod sporą presją wyników. Na koniec zwinąć manatki i przejść do innej firmy. Wada jest taka, ze walterze człowiek uczy się bardzo wąskiej specjalizacji, konkretnego rynku. Jednak większość firm jest mniejsza, i oczekuje większej elastyczności. Praca w lkw Walter nie należy do prestiżowych, i w niektórych środowiskach lepiej się tym nie szczycić.
Zostaw swoją opinię o LKW Walter Transportorganisation - Vienna
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie LKW Walter Transportorganisation