logo General Electric Engineering Design Center

General Electric Engineering Design Center

Warszawa

Opinie o General Electric Engineering Design Center

Bouwierze 2017-03-31 04:43
Kolega z EDC, a obecny menadżer w EDC mówił mi, że za awans techniczny na lead'a jest 5 stów podwyżki. Więc nie wierzę w wasze bajki o 10k za lead inżyniera w EDC. A jeśli nawet byłaby to prawda to znaczy, że EDC to kłamliwe chamy. Tak czy owak to źle świadczy o EDC. Na zachodzie w ofertach pracy na takie stanowiska są podane od razu widełki płacowe, a w takim zacofanym kraju jak Polska nikt nie podaje bo jak widać każdy chce grać nieuczciwie kosztem pracownika i zapłacić jak najmniej za taką samą pracę. Wiem coś o tym od koleżanki zajmującej się rekrutacją. Jak dobrze, że wypisalem się z inżynierstwa i wyjechalem z tego syfu.
4
Bouwierze 2017-03-31 04:58
Aa... I jeszcze należy dodać do tego podpisywane w EDC klauxuld o nieujawnianiu zarobków, które są swoją drogą sprzeczne z polskim prawem. Pamiętam jak kiedyś Magda N. mówiła na zebraniu, że co roku ustalają przychód EDC na 4% nawet gdy jest większy aby płacić mniejszy podatek. I że jakiś dochód mały specjalnie ustalają bo gdyby nic nie wykazywali to z kolei wzbudziloby podejrzenia Urzędu Skarbowego. Hehe...cała Polska...kombinatorstwo, przekręty, ściemy i wyzysk.
1
Adaś 2017-03-31 15:00
Wiekszosc moich znajomych dostalo 5 stow za leada, niektórzy dobili do 1k. Te 10k na start to może w czasach prosperity u olejarzy...
2
inzynier 2017-04-06 08:45
No i proszę: pojawiła się pani redaktor i zaraz się zrobiło cywilizowanie: skończyło się hejtowanie i trolling, hue hue.
Paulina 2017-04-06 09:40
A jakie benefity oferuje General Electric Engineering Design Center swoim pracownikom?
Loki 2017-04-06 21:31
Jak myslicie po ogloszeniu polaczenia Oil&Gas z BH ile osob poleci z biznesu ? Beda odprawy jak z EC ?
3
nic dobrego 2017-04-07 13:21
o odprawach jak w EC możemy zapomnieć, jeżeli będą zwolnienia grupowe to pewnie max 3 miesięczne (tak strzelam)
jeśli chodzi o BH to ludzie z ILOT mają problem bo powstanie nowa firma, a przecież EDC to umowa między GE i ILOT. myślę że site przetrwa ale okrojony i pewnie ilość działów docelowo zostanie zmniejszona
5
10 rocznica Oil&Gas 2017-04-07 14:25
Rozwińcie proszę skrót BH
Baker Hughes 2017-04-07 20:09
Baker Hughes
2
Janusz100% 2017-04-07 22:40
Ale ta firma jest zaklamana, czlowie sie stara caly zasrany rok, chce awans po czym przelozony mowi ze narazie wszystko jest zablokowane. Po czym sie dowiadujesz ze ktos jednak dostaje.
Firma miedzynarodowa, jednak polska mentalnisc na 200%, nie polecam tego kolchozu, jesli chcesz byc czym wiecej niz zasrana linijka w exelu.
Menagery to sa ostatnie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] w tej firmie, zaklamane badziewiaki ktore beda klamac w zywe oczy do samego konca ze jest pieknie.
6
AlbertE 2017-04-08 09:26
Miałem podobną sytuację. Co roku obiecanki i tak przez dwa lata się ciągnęło bo albo awanse zablokowane albo nie ma budżetu. Po dwóch latach okazało się, że 3ci rok wcale lepszy nie będzie bo też cięcia kosztów. Wtedy cierpliwość mi się skończyła i złożyłem wypowiedzenie. (Zaraz hejty się pewnie posypią, więc zapobiegawczo dodam, że miałem wcześniejsze doświadczenie przed EDC a nie, że świeżak awans chciał. Poza tym, wyróżnienia za pracę w EDC też były.) To, że rynek pracy w Polsce dla inżyniera jest ciężki i że EDC nie odstaje od polskiej normy (tragedii nie ma ale szału wielkiego też nie ma w odniesieniu do płac inżyniera w Polsce) to przecież rozumiem. Nie mam pretensji do zarobków jakie miałem w EDC bo sam wiedziałem przecież na co się godzę. Żal mam jedynie, że przez te 2 lata zasuwania i przebywania w chorej atmosferze stresu i pośpiechu żyłem pustą nadzieją. Mogliby od razu powiedzieć uczciwie i wiedziałbym co robić, a tak przez ich mydlenie oczu straciłem tylko 2 lata życia.
14
Rudix 2017-04-09 16:26
Ile zarabiałeś ?
Inzynier 2017-04-10 14:10
Pracowalem w EDC 2 lata. Potem zagranica, potem PL, znow zagranica. Powiem tak - to co rozni EDC od zachodu jest poziom kultury kadry zarzadzajacej. Reszta jest podobna w Europie wszedzie. Oczywiscie pensje sa rozne, ale koszty zycia tez sa rozne wiec to nie jest do konca tak jak ludzie mysla. Dodam rowniez ze EDC to jeden z moich gorszych pracodawcow, ale nie jest takie zupelnie zle - sa takie firmy gdzie na dzien dobry praca bez umowy, pensji nie chca placic itp historie, ew zakres obowiazow jest taki ze na zachodzie tyle robi cala firma ile sie wymaga od jednej osoby.
Moim zdaniem EDC dobra firma dla ludzi bez doswiadczenia, albo dla tych ktorzy maja go juz duzo I chca troche osiasc.

Opinia pisana na podstawie pracy w EDC w roku 2012-2014. Sytuacja moze byc juz inna.
4
T.E 2017-04-12 08:28
Widzialem, że ruszył nabór na Edison Engineering Development Program. Czy ktoś wie jak wygląda rekrutacja, czy jest wieloetapowa i ile trwa?
2
JestSuperBedzieJeszczeLepiej 2017-04-19 17:39
Czy bede w O&G podwyzki ? Przeciez ta totalna bezinformacja pokazuje jak sa ludzie tutaj traktowani !
stary inżynier 2017-04-19 19:28
Kwestia kultury kadry zarządzającej wynika z braku jakiejkolwiek jej oceny . TL jest oceniany na podstawie osiągnięć zespołu, co nie ma nic wspólnego z osiągnięciami czy umiejętnościami TL-a.
Nawet w przypadku mobbingu (standard w EDC) nie ma co zgłaszać sprawy bo zostanie uciszona. "Na pewno" pracownik pomylił mobbing z wymaganiem wykonania pracy.
Kiedyś była ankieta do wypełnienia przez pracowników jak oceniają TL-ów, ale zrezygnowano z niej. Dlaczego ? nikt nie wie, no, może HR wie. pewnie wyniki były słabe. niektórzy myśleli że dostaną nagrody za zarządzanie, a wyszło że trzeba by ich zwolnić.


Zwykle można dojść do wniosku że wybór kadry niższego szczebla w EDC jest wg. "dilbert principle"
14
Marianek 2017-04-25 20:07
ale bedzie szopka na celebrowanie 10 lecia O&G...poczekajcie do lipca to tez bedzie wspaniala okazja do swietowania ale juz po 2 stronie bramy
1
Damianos 2017-04-25 23:01
A co się teraz dzieje w O&G?
nic dobrego 2017-04-26 12:01
juz niedługo będą orać
1
inzynier 2017-04-26 16:40
Tak orają, że właśnie dziś jest impreza z okazji 10-lecia O&G:))))
Pppp 2017-04-26 18:55
Co to ma niby znaczyć?
nic dobrego 2017-04-27 08:34
na Titanicu orkiestra też grała do końca
4
EDC 2017-04-27 18:49
Te inzynier chyba nie robiłeś w branży i nie wiesz jak jest. Nie mydl oczu bo szczypią.
6
inzynier 2017-05-02 09:52
Nie mydle oczu tylko pokazuje, ze trolowskie teksty o "zaoraniu EDC" czy tez "upadku O&G" to brednie sfrustrowanych internetowych hejterow i tyle. O&G jako biznes ma znizke, co jest oczywiste z uwagi na obecne ceny ropy, ale to nie potrwa wiecznie. Inteligentni ludzie to wiedzą.
1
inny inzynier 2017-05-05 08:26
w O&G z okolo 300 osob zostalo okolo 50 osob, a tych co przeniesiono do innych dzialow tez pozwalniano, ja tu nie widze nic zlego, normalna sytuacja, ale pianie ze nic sie nie dzieje to lekka przesada, zwykla kreslarska firemka hodujaca bezmyslnych zaklamanych i przestraszonych parobkow.
3
1234 2017-05-05 09:19
Klamiesz albo malo wiesz. Zapomniales dodac, ze pare lat temu z tych 300 osob wydzielono jeszcze kilka dzialow, a tylko w jednym z nich jest okolo 50 osob. Nikogo praktycznie nie zwolniono, moze 2-3 slabych inz.
1
inny inzynier 2017-05-05 11:48
wiem wystarczajaco, tuman przyuczony do zawodu z zagranicy zarzadza projektem, a szefostwo w Polsce boi sie merytorycznych spraw. Nie osmieszaj sie z tymi "slabymi inzynierami"
2
1234 2017-05-05 14:28
Nie wiem o czym piszesz. "Papier" wszystko przyjmie... Czego szefostwo sie boi?? A Ty co bys zrobil??? Powiedz jaki masz plan. Zauwazylem, ze jak trzeba cos zrobic to nie ma chetnych, tylko pozniej cala masa krytykantow. Kto ma leb na karku ten wie, ze branza jest w kryzysie, na calym swiecie. Mozliwe, ze dolek ma juz za soba.
1
inny inzymier 2017-05-07 22:43
wiem co robiłem w danej kwestii, wiem jakie proponowałem rozwiązania, nie musze Ci się tłumaczyć, tchórz i tępak pozostanie takim jaki się urodził, naucz się czytać e zrozumieniem a później napisz cos po uzgodnieniu z HR
3
inzynier 2017-05-08 09:07
Ta, byleś kolejnym Elonem Muskiem tylko ograniczeni ludzie z korporacji tego nie zauważyli. Wszyscy słyszeliśmy tę bajkę. A teraz zrób wreszcie coś konstruktywnego, np. zrób sobie herbatki z melisą zamiast hejtować w necie.
4
inny inzynier 2017-05-12 20:27
korporacyjne menelstwo, nie śluzy ani prawdzie ani ludziom ani rozwiazywaniu problemów
6
Inzynier 2017-05-19 20:39
Śluz to może ci co najwyżej z nosa polecieć. Z wysiłku jak będziesz wymyślał kolejne wizjonerskie idee, internetowy Teslo XXI wieku.
inny inzynier 2017-05-20 23:10
jasne ze poleciał bo się usmarkałem ze śmiechu na "widok" cymbałów i miernot EDECOWYCH zwanych dla niepoznaki inżynierami.
4
Inny ma cos z glowa 2017-05-24 08:49
@inny inżynier
Mam pytanie do Ciebie. Skoro byłeś taki uciśniony i prześladowany w edecu i w końcu udało Ci się uwolnić, dlaczego wchodzisz tu i piszesz jakieś głupoty ? Stawiam śmiała tezę, że masz coś z głową, albo naprawdę jakieś traumatyczne przeżycia. Czy w edecu ktoś ci ściągnął spodnie i wziął od tyłu ? Każdy normalny człowiek który idzie do innego pracodawcy raczej ma w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] co się dzieje u poprzedniego i nie chodzi po profilach na goworku. Zastanawiam się, co się dzieje u ciebie pod kopułą ? Skoro tu piszesz, widocznie edec nie jest dla ciebie taki obojętny, bo musisz o nim sobie pomyśleć, przypomnieć. Czytam twoje brednie i zastanawiam się - wstajesz z rana i myślisz sobie "Aaa wejdę se na Goworka zobaczę co tam o edecu piszą" ? Jak wcześniej pisałem, każdy, dosłownie każdy, który pracuje gdzie indziej ma to w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Kolejna śmiała teza z mojej strony - dalej robisz w edecu ale masz jakiś problem i ta strona jest dla ciebie forma "wyzalenia" się, bo jesteś zbyt zniewieściały aby załatwić to jak należy, albo - robisz gdzie indziej ale zdałeś sobie sprawe, że jednak ten edec nie był wcale taki zły i z chęcią był wrócił, no ale "przypau" się przyznac.
3
inzynier 2017-05-24 09:08
Trafiłeś w miętkie człowieku:)))
pan JA 2017-05-24 13:58
Chyba od tego jest to forum, żeby oceniać pracodawcę i uczulać/przestrzec następnych chętnych na patologie które tam mogą wystąpić. To często jest jedyna droga ich obnażenia.
3
pan JA 2017-05-24 15:13
Na podstawie powyższych postów można prześledzić jak przebiega proces pacyfikacji w edc. Coś za dużo tych sfrustrowanych byłych pracowników. I pragnących zamknąć im usta w niewyszukany sposób bojowników o dobre imię zacnego polskiego oddziału. Polskie piekiełko w pełnej krasie.
9
alex 2017-05-24 20:41
"Coś za dużo tych sfrustrowanych byłych pracowników" ...ta jasne, srednio ogarniety odbiorca z latwoscia oceni, po stylu wypowiedzi, ze to ten sam sfrustrowany cymbal zmieniajacy nicki.
1
pan JA 2017-05-25 11:38
Współczuję ludziom którzy muszą współpracować z ludźmi którzy mają tak cholernie mało szacunku do innego człowieka.
3
Inzynier 2017-05-25 21:43
Owszem: normalny czlowiek wejdzie raz, napisze opinie i do widzenia. Ale tu jest kilku dyzurnych Marików1234 ktorzy kazdy swoj dzien zaczynaja od trollowania EDC.
1
Łukasz 2017-05-26 21:13
To w takim razie co można wywnioskować czytając ten wątek i natrafiając w co drugim wpisie na Pana, Panie inżynierze? Czy oponując każdemu kto wyraża się sceptycznie o warunkach pracy i możliwościach samorozwoju w tej firmie, nie potwierdza Pan swojej tezy o dyżurnych Inżynierach rozpoczynających dzień od bronienia ukochanej firmy? O ile mogę zrozumieć wpisy sfrustrowanych pracowników, którzy znajdują tutaj ujście swojemu niezadowoleniu wobec sytuacji w której się znaleźli, to Pańska stała aktywność tutaj jest żałosna, jak i poziom kultury jaką Pan prezentuje.
17
EDCowiec 2017-06-01 19:35
No i co Panie Inżynier? zatkało kakao?
9
Areo_wannabe 2017-07-01 20:35
Czesc, ktos wie jak wyglada praca w dziale obliczen wytrzymalosciowych ?
2
masło 2017-07-20 10:01
UTC (tudzież HS Wroclaw) rozpoaczal spora rekrutacje.. a jak w EDC? Jest cos?
inzynier 2017-07-21 08:48
Zatkało? A czemu niby?:) Po prostu wchodzę tu od czasu do czasu dla fanu. Poczytać wypociny sfrustrowanych trolli i pokarmić ich trochę żeby mieli co robić:)
xxx 2017-07-21 13:23
Mejk amerika grejt egejn! Klous idici :)
4
jadzia 2017-07-23 20:26
ludzie analizują, a potem robią prezentacje
1
Aero_wannabe 2017-07-24 19:56
Nie przepadam za pisaniem oczywistości, ale skoro lubisz takie pytania i , mam nadzieję, coś wiesz na ten temat:
a) jak z atmosferą w dziale, jak się układa współpraca z ludźmi, przełożonymi i klientami
b) jak wygląda struktura doświadczenia w zespole
c) jakie języki programowania są przydatne, czy pisze się własne skrypty i pluginy
d) czy model tworzy się samemu od podstaw razem z siatką FEM
e) jak mocno stawia się na znajomość teorii MES, sprężystości i plastyczności, zmęczenia, pękania
f) czy zarobki są zadowalające jak na branżę mechaniczną (mile widziane widełka lub coś podobnego)
3
Cinek 2017-07-25 19:19
f) W firmie jest zdefiniowana siatka płac. Najniższy poziom zaczyna się od 4200 brutto (w tych okolicach dostawał świeżak po studiach). Przeważnie po dwóch latach ludzie awansują na wyższe stanowisko i jest podwyżka o 500 brutto. Co roku jest ok. 150 brutto podwyżki inflacyjnej.
2
Geronimo 2017-07-26 12:34
a) to zależy, od szefa który staje murem za pracownikami po osoby, które potrafią klientowi powiedzieć, że "to wina XYZ" - gdzie XYZ to Ty. Menadżerowie to osoby po ścieżce technicznej więc nie oczekuj dobrze rozbudowanych kompetencji miękkich
b)EDC to chów wsobny - w strzelam że dla około 40-60% pracowników EDC jest pierwszą firmą w branży. Dużo stopni kariery (junior, Engineer, Lead, Advanced Lead, principal, Senior.. chyba jakoś tak), przy czym Senior to +10 lat doświadczenia i zaaprobowany przez USA tzw Controlled Title Holder. Nie oczekuj osób które pracowały wcześniej w RR, PW bo takich po prostu w Polsce nie ma
c) Czasami się pisze ale po co odkrywać koło. Są różne GE-toolsy które są sprawdzone i zaaprobowane. Czasami potrzeba jest coś napisać, zazwyczaj jest od tego odpowiedni zespół.
d) zależy w jakim dziale, czasem tak, czasem nie, czasami się morfuje obecne, czasami lokalnie przemeszowuje
e) zależy kogo szukają, na rozmowie kwalfikacyjnej nikt Cie nie spyta o funkcje kształtu bądź model materiałowy spręzysto-plastyczny bo po pierwsze patrz punkt c - inzynieria to generalnie klepanie sprawdzonych schematów a po drugie to nie ośrodek naukowy tylko komercyjne centrum inżynierskie
f) jest zdefiniowana siatka w postaci widełek. Zarobki są jak kolega wyżej, z doświadczeniem około 5 letnim zarabiasz około 5,5k na ręke (przeciętnie). Zarobki jak na branżę zadowalające, jak na Warszawę - nie bardzo (ze stażem 5 lat możesz być programistą 10k)

1
Zostaw swoją opinię o General Electric Engineering Design Center - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie General Electric Engineering Design Center