logo General Electric Engineering Design Center

General Electric Engineering Design Center

Warszawa

Opinie o General Electric Engineering Design Center

EDC 2017-04-27 18:49
Te inzynier chyba nie robiłeś w branży i nie wiesz jak jest. Nie mydl oczu bo szczypią.
8
inzynier 2017-05-02 09:52
Nie mydle oczu tylko pokazuje, ze trolowskie teksty o "zaoraniu EDC" czy tez "upadku O&G" to brednie sfrustrowanych internetowych hejterow i tyle. O&G jako biznes ma znizke, co jest oczywiste z uwagi na obecne ceny ropy, ale to nie potrwa wiecznie. Inteligentni ludzie to wiedzą.
1
inny inzynier 2017-05-05 08:26
w O&G z okolo 300 osob zostalo okolo 50 osob, a tych co przeniesiono do innych dzialow tez pozwalniano, ja tu nie widze nic zlego, normalna sytuacja, ale pianie ze nic sie nie dzieje to lekka przesada, zwykla kreslarska firemka hodujaca bezmyslnych zaklamanych i przestraszonych parobkow.
3
1234 2017-05-05 09:19
Klamiesz albo malo wiesz. Zapomniales dodac, ze pare lat temu z tych 300 osob wydzielono jeszcze kilka dzialow, a tylko w jednym z nich jest okolo 50 osob. Nikogo praktycznie nie zwolniono, moze 2-3 slabych inz.
1
inny inzynier 2017-05-05 11:48
wiem wystarczajaco, tuman przyuczony do zawodu z zagranicy zarzadza projektem, a szefostwo w Polsce boi sie merytorycznych spraw. Nie osmieszaj sie z tymi "slabymi inzynierami"
3
1234 2017-05-05 14:28
Nie wiem o czym piszesz. "Papier" wszystko przyjmie... Czego szefostwo sie boi?? A Ty co bys zrobil??? Powiedz jaki masz plan. Zauwazylem, ze jak trzeba cos zrobic to nie ma chetnych, tylko pozniej cala masa krytykantow. Kto ma leb na karku ten wie, ze branza jest w kryzysie, na calym swiecie. Mozliwe, ze dolek ma juz za soba.
1
inny inzymier 2017-05-07 22:43
wiem co robiłem w danej kwestii, wiem jakie proponowałem rozwiązania, nie musze Ci się tłumaczyć, tchórz i tępak pozostanie takim jaki się urodził, naucz się czytać e zrozumieniem a później napisz cos po uzgodnieniu z HR
3
inzynier 2017-05-08 09:07
Ta, byleś kolejnym Elonem Muskiem tylko ograniczeni ludzie z korporacji tego nie zauważyli. Wszyscy słyszeliśmy tę bajkę. A teraz zrób wreszcie coś konstruktywnego, np. zrób sobie herbatki z melisą zamiast hejtować w necie.
4
inny inzynier 2017-05-12 20:27
korporacyjne menelstwo, nie śluzy ani prawdzie ani ludziom ani rozwiazywaniu problemów
6
Inzynier 2017-05-19 20:39
Śluz to może ci co najwyżej z nosa polecieć. Z wysiłku jak będziesz wymyślał kolejne wizjonerskie idee, internetowy Teslo XXI wieku.
inny inzynier 2017-05-20 23:10
jasne ze poleciał bo się usmarkałem ze śmiechu na "widok" cymbałów i miernot EDECOWYCH zwanych dla niepoznaki inżynierami.
4
Inny ma cos z glowa 2017-05-24 08:49
@inny inżynier
Mam pytanie do Ciebie. Skoro byłeś taki uciśniony i prześladowany w edecu i w końcu udało Ci się uwolnić, dlaczego wchodzisz tu i piszesz jakieś głupoty ? Stawiam śmiała tezę, że masz coś z głową, albo naprawdę jakieś traumatyczne przeżycia. Czy w edecu ktoś ci ściągnął spodnie i wziął od tyłu ? Każdy normalny człowiek który idzie do innego pracodawcy raczej ma w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] co się dzieje u poprzedniego i nie chodzi po profilach na goworku. Zastanawiam się, co się dzieje u ciebie pod kopułą ? Skoro tu piszesz, widocznie edec nie jest dla ciebie taki obojętny, bo musisz o nim sobie pomyśleć, przypomnieć. Czytam twoje brednie i zastanawiam się - wstajesz z rana i myślisz sobie "Aaa wejdę se na Goworka zobaczę co tam o edecu piszą" ? Jak wcześniej pisałem, każdy, dosłownie każdy, który pracuje gdzie indziej ma to w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Kolejna śmiała teza z mojej strony - dalej robisz w edecu ale masz jakiś problem i ta strona jest dla ciebie forma "wyzalenia" się, bo jesteś zbyt zniewieściały aby załatwić to jak należy, albo - robisz gdzie indziej ale zdałeś sobie sprawe, że jednak ten edec nie był wcale taki zły i z chęcią był wrócił, no ale "przypau" się przyznac.
3
inzynier 2017-05-24 09:08
Trafiłeś w miętkie człowieku:)))
pan JA 2017-05-24 13:58
Chyba od tego jest to forum, żeby oceniać pracodawcę i uczulać/przestrzec następnych chętnych na patologie które tam mogą wystąpić. To często jest jedyna droga ich obnażenia.
5
pan JA 2017-05-24 15:13
Na podstawie powyższych postów można prześledzić jak przebiega proces pacyfikacji w edc. Coś za dużo tych sfrustrowanych byłych pracowników. I pragnących zamknąć im usta w niewyszukany sposób bojowników o dobre imię zacnego polskiego oddziału. Polskie piekiełko w pełnej krasie.
13
alex 2017-05-24 20:41
"Coś za dużo tych sfrustrowanych byłych pracowników" ...ta jasne, srednio ogarniety odbiorca z latwoscia oceni, po stylu wypowiedzi, ze to ten sam sfrustrowany cymbal zmieniajacy nicki.
1
pan JA 2017-05-25 11:38
Współczuję ludziom którzy muszą współpracować z ludźmi którzy mają tak cholernie mało szacunku do innego człowieka.
3
Inzynier 2017-05-25 21:43
Owszem: normalny czlowiek wejdzie raz, napisze opinie i do widzenia. Ale tu jest kilku dyzurnych Marików1234 ktorzy kazdy swoj dzien zaczynaja od trollowania EDC.
1
Łukasz 2017-05-26 21:13
To w takim razie co można wywnioskować czytając ten wątek i natrafiając w co drugim wpisie na Pana, Panie inżynierze? Czy oponując każdemu kto wyraża się sceptycznie o warunkach pracy i możliwościach samorozwoju w tej firmie, nie potwierdza Pan swojej tezy o dyżurnych Inżynierach rozpoczynających dzień od bronienia ukochanej firmy? O ile mogę zrozumieć wpisy sfrustrowanych pracowników, którzy znajdują tutaj ujście swojemu niezadowoleniu wobec sytuacji w której się znaleźli, to Pańska stała aktywność tutaj jest żałosna, jak i poziom kultury jaką Pan prezentuje.
17
EDCowiec 2017-06-01 19:35
No i co Panie Inżynier? zatkało kakao?
9
Areo_wannabe 2017-07-01 20:35
Czesc, ktos wie jak wyglada praca w dziale obliczen wytrzymalosciowych ?
2
masło 2017-07-20 10:01
UTC (tudzież HS Wroclaw) rozpoaczal spora rekrutacje.. a jak w EDC? Jest cos?
inzynier 2017-07-21 08:48
Zatkało? A czemu niby?:) Po prostu wchodzę tu od czasu do czasu dla fanu. Poczytać wypociny sfrustrowanych trolli i pokarmić ich trochę żeby mieli co robić:)
xxx 2017-07-21 13:23
Mejk amerika grejt egejn! Klous idici :)
4
jadzia 2017-07-23 20:26
ludzie analizują, a potem robią prezentacje
2
Aero_wannabe 2017-07-24 19:56
Nie przepadam za pisaniem oczywistości, ale skoro lubisz takie pytania i , mam nadzieję, coś wiesz na ten temat:
a) jak z atmosferą w dziale, jak się układa współpraca z ludźmi, przełożonymi i klientami
b) jak wygląda struktura doświadczenia w zespole
c) jakie języki programowania są przydatne, czy pisze się własne skrypty i pluginy
d) czy model tworzy się samemu od podstaw razem z siatką FEM
e) jak mocno stawia się na znajomość teorii MES, sprężystości i plastyczności, zmęczenia, pękania
f) czy zarobki są zadowalające jak na branżę mechaniczną (mile widziane widełka lub coś podobnego)
3
Cinek 2017-07-25 19:19
f) W firmie jest zdefiniowana siatka płac. Najniższy poziom zaczyna się od 4200 brutto (w tych okolicach dostawał świeżak po studiach). Przeważnie po dwóch latach ludzie awansują na wyższe stanowisko i jest podwyżka o 500 brutto. Co roku jest ok. 150 brutto podwyżki inflacyjnej.
3
Geronimo 2017-07-26 12:34
a) to zależy, od szefa który staje murem za pracownikami po osoby, które potrafią klientowi powiedzieć, że "to wina XYZ" - gdzie XYZ to Ty. Menadżerowie to osoby po ścieżce technicznej więc nie oczekuj dobrze rozbudowanych kompetencji miękkich
b)EDC to chów wsobny - w strzelam że dla około 40-60% pracowników EDC jest pierwszą firmą w branży. Dużo stopni kariery (junior, Engineer, Lead, Advanced Lead, principal, Senior.. chyba jakoś tak), przy czym Senior to +10 lat doświadczenia i zaaprobowany przez USA tzw Controlled Title Holder. Nie oczekuj osób które pracowały wcześniej w RR, PW bo takich po prostu w Polsce nie ma
c) Czasami się pisze ale po co odkrywać koło. Są różne GE-toolsy które są sprawdzone i zaaprobowane. Czasami potrzeba jest coś napisać, zazwyczaj jest od tego odpowiedni zespół.
d) zależy w jakim dziale, czasem tak, czasem nie, czasami się morfuje obecne, czasami lokalnie przemeszowuje
e) zależy kogo szukają, na rozmowie kwalfikacyjnej nikt Cie nie spyta o funkcje kształtu bądź model materiałowy spręzysto-plastyczny bo po pierwsze patrz punkt c - inzynieria to generalnie klepanie sprawdzonych schematów a po drugie to nie ośrodek naukowy tylko komercyjne centrum inżynierskie
f) jest zdefiniowana siatka w postaci widełek. Zarobki są jak kolega wyżej, z doświadczeniem około 5 letnim zarabiasz około 5,5k na ręke (przeciętnie). Zarobki jak na branżę zadowalające, jak na Warszawę - nie bardzo (ze stażem 5 lat możesz być programistą 10k)

6
Edison 2017-07-28 11:18
100 % prawda :)
1
jhg 2017-07-29 10:00
albo mozesz byc pedagogiem, socjologiem, ratownikiem medytycznym itd. i po 5 latach zarabiac 2 na reke. Kazdy kiedys dokonal wyboru, kazdy mial i ma szanse zarabiac po 5 latach 10 na reke;)
1
inny inzynier 2017-07-31 12:36
wystarczy znalesc moje IP i sie skonfrontować, jezeli juz tak sugerujesz ze wypisuje głupoty, mam nadzieje ze z serwerów nic nie zniknęło, sytuacja bylaby nieprzyjemna dla ciebie a nie dla mnie. Wypisywanie ze ktos ma coś "pod kopula" swiadczy raczej o tobie a nie o mnie, świadczy o twoim poziome i firmy, to wolny portal i można pisać co sie uważa za stosowne nikogo nie obrażając, każdy pokrzywdzony jak zechce może dochodzić swoich praw. Osobiście nie proponowałbym nikomu "załatwić sprawy jak sie należny" (jak sam to ujmujesz) bo życie jest pełne niespodzianek i można takich sugestii żałować. Osobiście sugeruje daleko idąca powściągliwość w ocenie sytuacji.
7
inzynier 2017-08-01 16:22
"Nie oczekuj osób które pracowały wcześniej w RR, PW bo takich po prostu w Polsce nie ma". Że co??:) Trzech moich kolegów z EDC, z którymi współpracuję pracowało wczesniej w RR (2) i P&W (1). Wielu wraca z RR (UK i Rzesza) z powrotem do EDC.
Geroonimoo 2017-08-02 11:11
Trzech to nie jest 'wielu'. Sam znałem kilka osób które wróciły z wielkich firm i intratnych stanowisk za granicą do rodziny w PL ale to były wyjątki potwierdzające regułę. Odpowiedz mi, piewco dobrej nowiny, jaki jest stosunek kadry z doświadczeniem zdobytym poza GE i Ilotem do tych, dla których EDC jest pierwszą pracą, hmm?
inzynier 2017-08-03 11:18
W skali całego EDC nie wiem ile takich osób jest, ale już te 3 które znam uwalają Twoją tezę, że "takich po prostu w Polsce nie ma" czyż nie? To po pierwsze primo.
A po drugie: nie wiem jaki jest stosunek kadry doświadczeniem zdobytym poza GE i Ilotem do tych, dla których EDC jest pierwszą pracą dla całego EDC, bo nie mam takich danych. Ale mogę Ci podać jak to wygląda w moim zespole: na 9 osób tylko dla 3 EDC był pierwszą firmą. Jak to się rozkłada w innych teamach? Nie wiem. Pewnie są takie, w których stosunek jest odwrotny (analitycy?), ale nie uogólniaj tutaj skoro nie masz danych dla całej firmy.
X72 2017-08-04 21:16
jaka zetka ? czyżby znowu egocentryzm aviation ? bo każdy wie co to zetka, łukasz i misiek ?
adaś 2017-08-05 11:28
Kto ma wiedzieć ten wie ;) a jeśli już to avi-sys...
bylemwEDC 2017-08-06 14:17
Mam doświadczenie w pracy na zachodzie Europy jak i na kontynencie Amerykańskim. Nigdzie nie spotkałem się z takim złym traktowaniem pracownika jak w Polsce, np. w EDC przełożony potrafił się wydzierać na podwładnych w zespole. Nie na jednego czy dwóch, ale niemal regularnie na każdego z jego zespołu. Nic chyba nie trzeba dodawać.
10
inzynier 2017-08-08 11:24
Ta, regularnie wszyscy menadzerowie drą mordy na wszystkich, a jak trzeba to i szpicrutą przywalą przez łeb. Weź się, trollu, zajmij czymś pożytecznym.
2
bylemwEDC 2017-08-10 10:18
Naucz się najpierw czytać "inżynierze" albo weź się za robotę a nie fantazjowanie żeś inżynier. Napisałem wyraźnie 'przełożony' a nie 'przełożeni'. Znałem jednego.
4
Sheep_on_ship 2017-08-12 18:44
Cześć, jaka jest różnica w zatrudnieniu przez Instytut Lotnictwa a EDC ?
2
Paulina 2017-08-23 15:00
Chętnie dowiemy się więcej o tym jak wygląda praca w General Electric Engineering Design Center oraz jak oceniacie firmę jako pracodawcę. Jednak bardzo proszę o zachowanie kultury wypowiedzi. Wątek ten ma służyć za miejsce wymiany informacji oraz pomagać osobom, które rozważają rozpoczęcie pracy w firmie. Takie potyczki słowne między użytkownikami wątku tylko to utrudniają.
1
Pawel 2017-08-28 20:47
Witam , mam pytanie jak wygląda praca na stanowisku programisty JAVA / JavaScript / Typescript
?
Jaka atmosfera panuje w zespołach? Jaka jest presja czasu?
3eyedraven 2017-09-01 01:07
Przyszlosc nie wyglada juz zbyt optymistycznie. Szykują się spore cięcia w GE. Dotkną m.in. kadrę inżynierska zajmująca się silnikami lotniczymi.
http://www.reuters.com/article/us-ge-jobs-idUSKCN1BB1CD
1
inny inzynier 2017-09-01 13:06
około 2010 roku GE dostało dotacje rzędu 0,7 zapłaconych podatków, ja tez bym tak chciał, lepiej bym funkcjonował , ale takie info są skrzętnie skrywane, mercedes w Polsce dostał dotacje rzędu 70 mln pln, wiadomo ze takie firmy powstają aby brać pieniądze podatnika na mało efektywne prace - too big to fall.
2
inzynier 2017-09-06 08:40
"helicopter and jet operations" to NIE jest "kadra inżynierska zajmująca się silnikami lotniczymi", trollu. Idz trolluj gdzie indziej.
1
3eyedraven 2017-09-06 14:32
Myślisz ze jako outsourcing, czy tez tania siła robocza dla Amerykanów jesteśmy bezpieczni? GE to nie jest polska firma. Ostatnio Amerykanie wzięli się za spore cięcie w outsorcingu IT w Indiach. Taki trend powoli nastaje. Przyjdzie tez i czas na Polskę (czego nikomu z EDC nie życzę).
4
inżynier 2017-09-08 09:44
W ciągu kilkunastu lat pracy w EDC przeżyłem dwa duże kryzysy, gdzie w USA zwolniono masę ludzi i jakoś nie widziałem żadnych zwolnień w EDC. Jesteśmy w miarę bezpieczni właśnie dlatego, że dla firmy matki jesteśmy znacznie tańsi od Jankesów, a robimy tą samą robotę.
1
inny inzynier 2017-09-12 12:57
po prostu kłamiesz, ze nie widziałeś żadnych zwolnień, bo Oil&Gas, w stosunku do początków swojego istnienia zostało potężnie zredukowane razem z oddziałami zagranicznymi, które zlecały EDC kreślarskie robotki. Kłamiesz ze robimy ta sama robotę, główne decyzje w Oil&Gas zapadaja "tam", tu sie wykonuje prace podrzędne i jak wspomniałem kreślarskie.
7
inzynier 2017-09-12 17:34
Oil&Gas to nie moj biznes. W Aviation nigdy zadnych zwolnien nie bylo. Natomiast kazdy zdroworozsadkowy czlowiek rozumie, ze jak w ciagu kilku lat cena barylki ropy spadla 4X to musialo to miec swoje konsekwencje dla calej branzy. Dla CALEJ branzy O&G, nie tylko w Polsce.
2
Piotr 2017-09-13 12:19
Ważne jest żeby dobrze się pracowało a na to czy będą większe redukcje zatrudnienia i tak nie mamy wpływu!
3
Zostaw swoją opinię o General Electric Engineering Design Center - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie General Electric Engineering Design Center