logo SGB-Bank

SGB-Bank

Poznań

Opinie o SGB-Bank

Zainteresowana 2010-10-15 19:45:09
Proszę napiszcie coś o pracy w centrali GBW na szarych Szeregów. Opinie, zarobki, atmosfera...?
4
anonim 2011-11-09 17:03:23
W oddziale panuje jedno wielkie chamstwo (Poznań, ul. Zwierzyniecka), brak kultury (kierownictwo).
8
PrAn 2012-01-21 09:29:39
W placówkach preferuje się "fikcyjną" sprzedaż. Polega to na tym, że pracownik sprzedaje klientowi (najczęściej członkowi rodziny albo znajomemu) produkt bankowy. Oddział banku rejestruje to jako sprzedany produkt. Po czy klient (jest to już z góry zaplanowane) po krótkim czasie rezygnuje z tego produktu. W taki sposób Bank realizuje plany sprzedażowe. Pewnie to zgodne z prawem ale na pewno nie etyczne i jak dla mnie niezgodne z sumieniem. Dziwi mnie to dlaczego nikt w tym banku nie monitoruje tego jak dużo klientów szybko rezygnuje z zakupionych produktów. Ponadto pracownicy "muszą" sprzedawać beznadziejne produkty bankowe swojej rodzinie i znajomym. Masakra.
Specjalista IT 2014-10-02 10:17:03
Stanowisko administrator IT, na pytanie ile by Pan chciał zarabiać - odpowiedź 3000 na rękę a rekrutujący z uśmiechem na twarzy odpowiada, że tyle to nie zarabiają jego pracownicy nawet po 5 latach pracy. W tym momencie cały stres z człowieka schodzi bo już wiesz, że gadasz z Dziadygami 1 klasy.
Inspektor 2015-09-29 19:38:16
17.10.2015 minie piąty rok jak pracuję w SGB-Banku na Szarych Szeregów, pod koniec lipca złożyłem wypowiedzenie. Zarobki malejące - premia uznaniowa z 15% spadła na max 5%, szans na podwyżki i awans brak. z okazji 25-lecia, pomimo dobrych wyników finansowych, pracownicy dostali po ... jabłku z zaproszeniem na piknik. Wszelkie benefity to fikcja - owszem są, ale za wszystko trzeba płacić, czyli, czyli biorąc np kartę FitProfit(130PLN), 2000 na koncie już się więcej nie zobaczy. Atmosfera w całym banku się pogarsza, więcej pracy, słabe zarządzanie, widmo(fikcyjnej) redukcji etatu. Plusem jest umowa o pracę na czas nieokreślony, aczkolwiek teraz podobno proponują ... na zlecenie (w centrali dużego banku!)
4
Katarzyna 2015-10-04 07:42:30
Pracowałam w oddziale SGB bank Poznań i wytrzymałam tam jedynie trzy miesiące. Atmosfera była tragiczna a moi przełożeni to totalny brak kultury i poleciłabym im jakiegoś dobrego dla nauczycieli od języka polski. Mimo wyoskiego bezrobocia w Polsce to raczej drugi raz bym się nie podjeła pracy ( usunięte przez administratora )
3
Passerby 2015-12-26 22:35:08
Pracowałem w tej firmie przez wiele lat. Kiedyś było nieźle. Bank miał wielkie plany , wielkie projekty. Można było się rozwijać. Firma płaciła za szkolenia jeśli ktoś był chętny. Można się było naprawdę dużo nauczyć. Potem pojawił się desant z WBK i od razu zrobiła się atmosfera parszywej korpo. Donosicielstwo, kolesiostwo, pozoranctwo i coraz gorsza atmosfera. Jak się spotkało trzech pracowników SGB żeby sobie szczerze pogadać to zdarzało się że dwóch donosiło słowo w słowo do zarządu. Jak się nie było czyimś kolesiem (najlepiej z WBKu) albo bratankiem to można było się zarobić na śmierć i nikt tego nie docenił. Ale jak się miało poparcie z góry to można było byc kompletnym jołopem, robić tylko szum wokół siebie i kariera szła do przodu. Niektórzy mieli ful obowiązków, kupę naprawdę trudnej roboty i odpowiedzialności a inni łazili jak święte krowy. No i kto robił karierę ? Oczywiście ci drudzy.
Jak się zaczęły chamskie zagrywki, wikłanie pracowników w różne sprawy, zrzucanie odpowiedzialności, szukanie winnych za własne grzechy na podległych pracowników to wolałem opuścić ten interes. Od znajomych słyszę że jest coraz gorzej.
4
jedenzwielu 2015-12-27 21:08:11
jasne podstawa+nadgodziny+premia=wysokie zarobki. Tylko to równanie nie dotyczy SGB
1
qwerty 2016-01-10 19:04:19
Nie polecam pracy w SGB. Liczą się tu znajomości, nie kompetencje. Zarobki poniżej normy. Nadaje się każdy kto jest pokorny, nie musi być kompetentny. Kadra zarządzająca wyższego szczebla, nie wie czym zajmuje się kadra niższego szczebla.Szkoda...
6
jol1 2016-02-10 16:48:36
Opieka medyczna i program emerytalny jest dopiero po 6 miesiącach pracy albo i lepiej, na starcie nikt tego nie dostaje. Fitprofit jest jak zapłacisz za niego 130 zł bo sgb tego nie finansuje pomimo, że tak pisze w ofercie pracy. Zarobków lepiej nie komentować... a nadgodziny nie są płatne
2
Ardio 2016-05-06 11:07:11
I jak tam @Kamiś, udało ci się załapać na to stanowisko analityka systemów IT? Jeśli tak to daj znać jak ci się podoba w firmie, bo ja też myślę nad wysłaniem cv, ale na doradcę bankowości korporacyjnej, gdzie jest umowa o pracę i szkolenia.
Oliwa sprawiedliwa. 2016-11-15 04:17:35
Ostatnio zaproszono mnie na rozmowę. Jechałem aż z Warszawy na koordynującego, myślałem no może jednak piszą tutaj nieprawdę ale przekonałem się na własnej skórze. Na rekrutacji było dokładnie jak opisano w linku http://karierownia.com/jak-pracodawcy-oszukuja-na-rozmowach-rekrutacyjnych/
Na szczęście ja już na rekrutacji się skapnąłem, że szukają jelenia a nie pracownika. Przyznam że poczułem się okropnie. i nie życzę tego nikomu, a bankowi proponuję las jak chcą szukać pracowników. Tam jest pełno łosi i jeleni.

"
To wredna praktyka, ale zdarza się dosyć często. Aplikujesz na ładną ofertę: zarządzanie zespołem, pilnowanie realizacji wyników, coachingi. Dzwonią, przychodzisz na rozmowę, razem z Tobą kilkanaście innych osób, które dały się złowić. Miła pani w marynarce i włosach uczesanych w kok mówi, że polityka firmy nakazuje każdemu nowemu Kierownikowi pracę przez minimum 3 miesiące na stanowisku szeregowego pracownika. Żeby poznać produkt, procedury działania, bla bla bla. Zapala Ci się w głowie ostrzegawcze światełko, ale się godzisz. 3 miesiące jakoś wytrzymasz. Po 3 miesiącach okazuje się, że niestety firma musi ograniczyć liczbę zespołów, więc stanowisk kierowniczych nie mają, ale mogą Ci przedłużyć umowę na obecnym stanowisku. Nie wykluczają, że za pół roku coś może się zmienić. Po 6 miesiącach sytuacja się powtarza. I tak jeszcze 2 razy, zanim zorientujesz się, że zrobili Cię w wała.
"
5
Zostaw swoją opinię o SGB-Bank - Poznań
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie SGB-Bank