logo Agencja Pośrednictwa Pracy ONTOS

Agencja Pośrednictwa Pracy ONTOS

Chwaszczyno

Opinie o Agencja Pośrednictwa Pracy ONTOS

ewa 2012-06-08 09:00:07
Firma jakich wiele na rynku ,niestety nie radzę kożystać z jej usług.Jak już zrekrutują i wezmą pieniądze ich rola się kończy a współpraca z domami w Anglii ,o których tak szumnie piszą to zazwyczaj wiochy z dala od cywilizacji albo miejsca tak drogie ,że nikt przy zdrowych zmysłach by tam nie pojechał bo poprostu to co zarobicie wydacie na bierzaco,wiec gdzie jest sens?.Oferty ontosa poznacie po tym ,że zazwyczaj proponują minimum.
Proponuję szukać bezpośrednio na angielskich stronach -macie większą pewność ,że to nie wtopa!
1
Sebastian K. 2013-04-13 15:25:55
Popieram plus umywają ręce w razie jakichkolwiek nieporozumień lub niewywiązywania sie pracodawcy z kontraktu. Nie polecam !!!
1
Mariaaa 2013-08-08 09:47:39
Nie czytaj tak głupich komentarzy, fajna firma. Pracuje dzięki niej od dwóch lat w Anglii w takim ośrodku. W Anglii trzeba się dostosowac a nie stawiac jak co niektórzy. Dziwie się że takie są negatywne czasami komentarze Ontos chce pomóc a za podziękowanie dostaje takie komentarze. Zarabia się napewno więcej niż w polsce. Ale zaznaczam że życie w Anglii jest drogie. Praca w opiece jest najmniej płatną pracą w Anglii ale mamy zapewnione godziny i to jest najważniejsze. Polecam Ontos.
2
ania23 2014-02-11 21:41:56
Nie polecam,ta firma nigdy nie sprawdza miejsc w które wysyła ludzi.Po wysłaniu na miejsce,nigdy się juz nie kontaktuja z tobą ,żeby dowiedzieć się jak się pracuje,czy są problemy,od wszystkiego umywają ręce.Jeśli ty się poskarzysz to cie wywalaja,niezaleznie jak wygląda sytuacja.Z tak złym traktowaniem opiekunek nie spoktałam się wcześniej,to smutne,ze Polacy tak sobie pogrywaja z innymi Polakami.Nir wierzcie im laurki na swoich stronach piszą sobie sami.
2
Ewa 2014-02-21 13:39:48
Witam. Dzięki agencji Ontos udało mi się wyjechać do Anglii do pracy. Pracownicy agencji dołożyli wszelkich starań aby pomóc mi jak najszybciej wyjechać(bo na tym mi zależało)nawet znaleźli mi bardzo tani lot. W razie problemów mogłam zawsze na Nich liczyć.Bardzo gorąco polecam ONTOS
1
Dany 2014-02-21 19:02:16
ONTOS FIRMA JAK ŻADNA INNA

Firma Ontos jest jedną z najlepszych firm z jakimi miałem kiedykolwiek do czynienia i piszę to z ręką na sercu i podpisuję się własnym nazwiskiem. Mam tu na myśli opinię nie tylko swoją, ale mojej żony i przyjaciół, którzy dostali pracę w Anglii właśnie z pomocą tejże firmy. Firma Ontos wykazywała w naszym wypadku i w wypadku naszych przyjaciół profesjonalną dbałość o szczegóły. Nie jest to więc jedynie opinia jednostki, ale grona osób, którzy mogą to poświadczyć.

Należy jednak moim zdaniem pamiętać, że czym innym jest ukryty charakter firm, które wyszukuje Ontos, a czym innym oficjalna ich twarz. Dlatego można czasem psioczyć na firmę, która nam wynajduje ofertę, ale nie jej winą jest to co się dzieje w prywatnym środowisku danego angielskiego czy niemieckiego pracodawcy i jego firmy. Mimo to Ontos zapewnia pełną pomoc na samym starcie naszej kariery za granicą dlatego mozemy czuć się bezpieczni. A z wszelkimi uwagami należy kierować się właśnie do nich, by wyklaryfikować nasze wątpliwości, obawy i smutki.

Firma Ontos wynajduje oferty, które są potencjalnie bezpieczne dla klienta, a także jak tylko to możliwe atrakcyjne-wiem to z doświadczenia.
Moim zdaniem Ontos walczy o swoich klientów i daje im wsparcie. Nie mogę pisać tu za wszystkich, ale jedynie za tych co znam, a znam ich wielu. Czasami mogą nam się nie podobać procedury, czyli ograniczone informacje na temat danych firm, które przesyła nam Ontos, ale trzeba po prostu zaakceptować je i czekać cierpliwie na rozwój sytuacji. Nie wszystko bowiem można załatwić w mgnieniu oka. Tu kłania się zrozumienie także angielskiego podejścia relacji pracownik/pracodawca.

Firma Ontos wysyła mapki i niezbędne informacje na których będzie oparta przyszła wasza decyzja. Niestety część pracy poszukiwawczej z pomocą Google trzeba dokonać samemu. Są dziś już dostępne np. Google map, Earth map itp. Daje to nam możliwość przejścia się wirtualnego po terenie gdzie potencjalnie będziecie pracować, czy mieszkać.

Jako że decyzje nie są łatwe, to czasem jesteśmy niezadowoleni z naszych wyborów i zrzucamy winę na firmy pośredniczące. Prawdą jednak jest, że nie jest to często wina firmy, w tym wypadku w każdym razie nie Ontosa. Przykładają się do pracy sumiennie, a jeśli są jakieś niedociągnięcia, to należy śmiało o nie pytać i klaryfikować. Oni napewno odpowiedzą i pomogą w ramach swoich możliwości. Tak było w każdym razie z nami.

Firma Ontos od niespełna pięciu lat pomogła nam nie tylko znaleźć pracę, ale odpowiadała w sposób naturalny, rzeczowy, kulturalny i nie sztywniacki na wszelkie nasze pytania. Czuliśmy się zawsze przez nich akceptowani, nie osądzani, i cierpliwie prowadzeni. Nigdy się nie obrażali na to, że wybrzydzamy w ofertach i nigdy nam tego nie wypominali. Podczas wprowadzania w kuluary oferty pracy mieliśmy zawsze stały kontakt. Oczywiście nie należy tu wyobrażać sobie, że Ontos będzie naszą niańką, dlatego to oni czekali na nasze pytania, a jedynie w sprawach merytorycznych kontaktowali się by dopracować szczegóły. Chodzi o to, że nie narzucają się i nie osądzają, a to moim zdaniem bardzo ważne by utrzymać zdrowe stosunki z firmą pośredniczącą.

Byłem także zawsze zaskoczony, że emaile Ontosa były i są mieszanką profesjonalizmu merytorycznego i empatii co się rzadko-a prawie wogóle- nie zdarza u innych firm. To moim zdaniem jest jeden z wielu atutów tej firmy. Jako że z natury jestem osobą szczerą i nie owijam w bawełnę, to jeśli piszę coś to piszę szczerze. Dlatego też w moich oczach i oczach moich przyjaciół firma ONTOS zasługuje na pięć gwiazdek.

Powyższe negatywne opinie na temat firmy Ontos, które przeczytałem na tej stronce oparte są zapewne na pewnych negatywnych doświadczeniach, które należy zrozumieć w odpowiednim kontekście. Mają one niestety tendencję uogólniającą. Nie można przecież powiedzieć, że Ontos nigdy nie sprawdza miejsc do których się jedzie, skoro w moim wypadku i wypadku moich przyjaciół jak najbardziej sprawdzono te miejsca, ba nawet dokonano rzetelnej analizy tj. tego czy pracodawca wywiąże się z umowy.

Nawet gdy mój brat znalazł pracę z pomocą firmy Ontos w Niemczech, to służono mu wsparciem jak tylko było można. Powiedzmy sobie jednak szczerze, że nie zawsze firma Ontos może przewidzieć wszystko, ale mimo to wspiera i można zawsze liczyć z ich strony na szybką odpowiedź. Przykładów mógłbym mnożyć. Tak jak wspomniałem, pracuję w Anglii od pięciu lat i jako początkujący pracownik miałem wiele obaw, ale one minęły. Jeśli ktoś ma problemy z pracodawcą w Anglii to służę pomocą. Mój adres: danycos@wp.pl. Uważam jednak, że firma Ontos zasługuje na pełną gamę gwiazdek pośród innych firm.

Z wyrazami szacunku

(usunięte przez administratora)
2
Anna R 2014-03-02 18:03:22
Wspolpracuje z firma Ontos od 2010.Za ich posrednictwem otrzymalam wiele ofert pracy w domach opieki,przeszlam wiele rozmow kwalifikacyjnych i przede wszystkim moglam wybrac lokalizacje domu,w ktorym chce pracowac.Ich oferty zawsze byly rzetelne,formalnosci dopelnione jak nalezy juz w Polsce.Pracodawca angielski rowniez wywiazywal sie ze zobowiazan.Nigdy nie mialam problemow czy niedomowien zwiazanych z podjetym kontraktem.Obecnie tez wspolpracuje z nimi,bedac w Wielkiej Brytanii,gdyz zalezy mi na podjeciu pracy w konkretnej lokalizacji.Nie mam obaw i watpliwosci co do mojej dalszej wspolpracy z Ontos.Jezeli ktokolwiek ma zle doswiadczenia z ta firma,to jestem przekonana,ze sa to raczej niespelnione wyobrazenia dotyczace UK i pracy tutaj.To kapitalistyczny kraj i kazdy tu ciezko pracuje na swoja wygode i lepszy byt. No i jezyk.Im lepsza znajomosc jezyka tym wieksze szanse na awans,podniesienie kwalifikacji i tym samym wieksza kasiurka...Ontos to dobra,rzetelna firma,z ktora swobodnie mozna wyjechac do pracy w UK.
2
ewitka81 2014-05-27 22:27:35
Polecam i podpisuję się pod tym z pełną odpowiedzialnoscia. Wspaniała firma, fantastyczna współpraca. Dzięki nim dojechalam do pracy w domu opieki. To prawda, miejscowość jest malutka, można powiedzieć kameralna, ale drodzy Państwo, albo jedzie się do pracy albo jedzie się po to, żeby zarobić ale się nie narobic, a najlepiej jeszcze bawić ile dusza zapragnie. Myślę że z tego powodzi te negatywne komentarze. Ja jestem i będę wdzięczna agencji za wszystko, co dla mnie zrobili. Na każdym etapie mogłam liczyć na fachową pomoc . Od rozmowy z pracodawca po tysiące pytań dotyczących samego wyjazdu, że nie wspomnę już o kompletowaniu dokumentów. W razie problemów nie używają rąk tylko robią wszystko zeby pomóc. I jeszcze jedno, to nie oni ustalają,stawkę godzinowa tylko potencjalny pracodawca. Krytykom nie mającym bladego pojęcia o firmie i zasadach jej działania radzę zamilknąć i się nie kompromitowac. A Ontos polecam wszystkim, którzy wiedzą czego chcą i są gotowi na ciężką pracę, bo proszę mi wierzyć, że praca w domu opieki jest ciężka i wymagająca.
1
marlen7@op.pl 2014-06-04 09:53:35
Witam.Wyjechalam do pracy w Anglii dzieki firmie Ontos w maju w ubieglym roku.Polecam ta firme kazdemu, sa prawdziwymi profesjonalistami.Moglam liczyc na pomoc nie tylko w znalezieniu pracy, otrzymalam mapke I wszystkie wskazowki dojazdu.W czasie podrozy pan Tomasz dzwonil czy wszystko jest OK.No I najwazniejsze na miejscu czekala name mnie super praca ,super zakwaterowanie,jednym slowem wszystko zapiete na przyslowiowy ostatni guzik przez firme Ontos.Jezeli mam jakies pytania firma sluzy pomoca w kazdej chili.Sa po prostu wspaniali I jezeli ktos zamierza wyjechac do pracy za posrednictwem ten firmy naprawde dokona dobrego wyboru.
1
marlen 2014-06-04 18:48:19
Ja pracuje I nie jest to zaden marketing.
1
thinkaboutit 2014-07-11 18:17:39
praca za minimum wage, na wygwizdowie gdzie bez własnego transportu praktycznie nie dojedziesz. Podopieczni to ludzie często z zaawansowaną demencją, bywa że bardzo agresywni i upierdliwi. Koledzy z pracy - 3 świat - głównie Afryka, Bangladesz, Sri Lanka. Max co można odłożyć to 200 - 300 f./mies. Radzę się dobrze zastanowić co do wyjazdu bo trafia się z deszczu pod rynnę. Agencja bierze swoje i jej to lata koło nosa co dalej.
4
GajaUK 2014-07-31 13:46:14
Przy 7 funtach brutto za godzinę i 200 godzinach miesięcznie wychodzi mi 1400 funtów brutto miesięcznie. To ok. 1200 na rękę. Minus koszt zakwaterowania, od 200 do 350 funtów. Ja płacę 300 za samodzielny pokój. Trzeba się jeszcze wyżywić, coś kupić. Przez ONTOS miałam do wyboru 10 wakatów w rekrutacjach telefonicznych albo Skype, mogłam też wziąć udział w rozmowach z pracodawcą w Warszawie. To do mnie należał wybór, gdzie podejmę pracę. Od początku wiedziałam, gdzie są położone poszczególne ośrodki, dostałam mapki i mogłam sobie wszystko obejrzeć w googlemaps. Wiedziałam, co to demencja i nie jestem zaskoczona, że pracuję jako opiekunka, skoro takiej pracy szukałam. Zatrudnia mnie legalnie firma brytyjska, mam ubezpieczenie, korzystam właśnie z płatnego urlopu. ONTOS się sprawdził na każdym etapie rekrutacji.
2
roger 2014-08-26 01:43:06
A czy ktoś wyjeżdżał przez Ontos jako opiekun osób niepełnosprawnych z zamieszkaniem u klienta? Jesli tak to proszę podzielić się swoim doświadczeniem, jak to wszystko przebiegało od samego początku, jak się pracuje w takim systemie i w ogóle wszystkie szczegóły mnie interesują.
Ewa 2014-09-05 20:04:02
Jeśli ktoś z czytających wybiera się do pracy jako opiekun z firmą ONTOS, to chętnie pojadę razem.Zawsze raźniej!Piszcie jolku77@wp.pl Pozdrawiam!
4
roger 2014-09-06 12:48:35
Ewa, jesteś już po rekrutacji?
Jerzy 2014-09-07 22:14:07
niestety nie ma tam dla mnie pracy, więc chyba ten wielki rynek oczekujący na pracowników to trochę górnolotnie powiedzianie
mary 2014-10-07 11:40:14
A na jakim poziomie miałas angielski? proszę Cie bardzo o odpowiedź
karo 2014-10-20 15:11:10
witam, przepraszam, czy moge dowiedzieć się jak dokładnie nazywa się miejscowość w ktorej jest ten dom opieki? agencja udzieliła mi tylko odpowiedzi ze "rejon dunanngon" ;(
1
anonimka 2014-11-03 10:47:55
nie polecam firmy ONTOS ,wymyslaja miliard procedur,bo niby pracodawca tak wymaga,daja w koncu kontrakt a potem sie wycofuja,zal
kolezanka mnie ostrzgala przed nimi ale nie chcialam wierzyc i porzadnie sie sparzylam bo zrezygnowalam z innej oferty na rzecz ONTOSA wlasnie,nie polecam wogole
żyrafa 2014-11-03 13:11:28
a możesz przybliżyć te procedury?
ONTOS 2014-11-17 12:16:00
Szanowni Państwo! Pracodawcy brytyjscy wymagają dwóch referencji od pracodawców wymienionych w CV. Jeżeli ktoś przez miesiąc nie jest w stanie dostarczyć aktualnych referencji, nie może podać danych kontaktowych osób, u których pracował, później zmienia CV, dopisuje rzekomo byłych pracodawców i na tej podstawie przesyła opinie sprzed 10 lat, to pomimo naszych starań, naraża się na anulowanie oferty pracy pod zarzutem nierzetelności i braku referencji. Szczególnie pielęgniarka powinna być w stanie zrozumieć, że działania managerki ośrodka mają na celu zapewnienie najlepszej opieki osobom całkowicie zależnym od swoich opiekunów, dlatego wymagane są jak najnowsze referencje od poprzednich podopiecznych lub ich rodzin. Przypadek pani "anonimki" był pierwszym przypadkiem w naszej historii, kiedy z powodu braku satysfakcjonujących referencji pracodawca wycofał ofertę pracy. Jesteśmy do Państwa dyspozycji w razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości. Z pozdrowieniami, ONTOS
fefe 2015-01-28 20:23:46
Chyba z ta praca jest cos nie tak skoro trzeba strym podcierac ...zastanawiam sie jak ktos może decydowac sie na taka prace? Ci ludzie czesto sa sparalizowani, leżący, bezwładni...ciekawe czy ktos wypowie sie na temat samej pracy jak wyglada?
OLA 2015-01-28 21:11:27
Wysłałam CV do Ontos.Zwyczajnie szukałam pracy jako opiekunka osoby starszej tylko że nie miałam doswiadczenia. Pani odpisała że nie wysłałam swojego zdjęcia i że wymaga to brytyjski pracodawca. Nie wiem po co im moje zdjęcie z cała sylwetka? Bardzo dziwne.Przyjmą mnie za wyglądad? Zadzwoniła Pani chwile z nią rozmawiałam, że szukam pracy, jestem zdecydowana na wyjazd. Powiedziała że na południu Anglii jest nabór do pracy w Domu Opieki. Powiedziałam, że sie zastanowie i że chciałam wiedziec nie co wiecej jak to ma wyglądać? Nie wyjeżdźałam nigdy sama tak daleko i oczywiście pytałam jak to z dojazdem. To owa pani powiedziała że dostanę adres i że sama muszę tam jechać (szok); Sama w obce miejsce, nie sprawdzone, nie wiadomo dokąd tak na prawdę. Po paru godzinach zadzwonił jakiś facet anglik.Rozmawiałam z nim chwile i aż ciary mnie przeszły. Mówił dziwnie i miałam swoje własne odczucia które kazały mi natychmiast zakończyc te rozmowe. Miałam wrażenie że ta rekrutacja to była całkowita pomyłka. Moje odczucia były bardzo negatywne co do tej telefonicznej rekrutacji. Powiedziałam mu że jednak nie jestem zainteresowana. Po czym paniusia zadzwoniła do mnie i mnie objechała że śmiałam odmówić. Zapytałam ją czy zna tego człowieka. Odpowiedziała że nie. Sądziłam, że odbywa się to na zasadzie, że posiadają wiedzę do kogo wysyłają ludzi lub koordynatora który zawozi kilka zarekrutowanych osób w 1 miejsce i wszystko jest sprawdzone. Umowa przed wyjazdem, spotkanie we firmie, uzgodnienie szczegółów wyjazdu i umów, powinien być to profesjonalizm. Tutaj miałam wrażenie ogromnej niekompetencji i narażenia człowieka na problemy.
Co to za rekrutacja przez telefon, @, bez możliwości uzgodnienia i zobaczenia dokąd się jedzie. Bez sprawdzenia kim jest pracodawca. To tyle z moich doświadczeń.Prace mam w POLSCE.
Skorpion 2015-02-09 01:42:36
uzgodnienie szczegółów wyjazdu???,
Kotku, albo jesteś dorosłą kobietą odpowiedzialną za swoje życie, albo jeszcze malutką dziewczynką trzymającą sie maminej kiecki. Nie jest obowiązkiem ŻADNEGO, powtarzam żadnego pracodawcy (ani w Polsce ani w Wielkiej Brytanii) załatwianie przejazdu kandydatowi. Kupujesz bilet i jedziesz, zawsze jest jakiś element niepewności, ale (UWAGA: POWTÓRKA DLA PRZEDSZKOLAKÓW) w życiu są pewne tylko podatki i śmierć i nic poza tym, NIESTETY. Ze swej strony mogę jeszcze tylko dodać, że jadąc z Ontosem jako opiekunka nie wylądujesz w burdelu.
blabla 2015-02-16 11:14:11
"skorpion" a Ty co taka/taki do przodu? ja sama jeździłam wiele razy do pracy za granicę,ale nie spotkałam się z takim czymś że masz sobie sama dojechać,sama się zameldować i potem ktoś się po Ciebie zgłosi.Śmiech na sali bo sama miałam przypadek że pojechałam do pracy, a na miejscu okazało się że pracy dla mnie nie ma bo nagle pracodawca z nas zrezygnował(była ze mną jeszcze jedna dziewczyna). Anglia to nie Niemcy, czy Holandia że busy do Polski wracają co drugi dzień i jak nie masz kasy to może założyć za Ciebie rodzina dzwoniąc do biura.Ja sama wiem jak te biura kręcą,bo dzwonił do mnie pan mimo że nie mam referencji oni to załatwią,ja mam tylko dać komuś do podpisania - śmiech na sali.
Skorpion 2015-02-16 23:58:34
No i sama widzisz. W całości potwierdzasz to, co napisałem, że w życiu są pewne tylko podatki i śmierć i jeszcze z rozbrajającą naiwnością przyznajesz jak jakiś cwaniaczek zrobił cię w bambuko. Pomyśl jednak chwilę i zrozumiesz, że taka sytuacja może sie zdarzyć również jakbyś miała dostać pracę w swoim rodzinnym mieście z tą różnicą, że wtedy wrócisz z powrotem spacerkiem do domu. Jeszcze raz powtórzę, że przejazd i zakwaterowanie to są uprzejmości (tzw. wartości dodane) wyświadczane przez firmy pośrednictwa pracy i nie mają one takiego obowiązku. I żeby nie było wątpliwości, nie reprezentuję żadnej z nich.
ania 2015-02-26 12:05:47
Co ty opowiadasz?? Pare lat temu wyjechalam z Ontosem i o takich rzeczach nie bylo mowy, ani zdjecia (calej sylwetki ??!!!), ani dziwnych typow przez telefon (tylko manager domu opieki!), a z lotniska odebral mnie kierowca z domu opieki. Pani Magda jest bardzo kompetentna osoba, wiec wcisnij sobie te historie miedzy bajki.
1
ania 2015-02-26 12:09:10
Przepraszam, odpowiedz miala byc dla Oli, nie Skorpiona.
nainala 2015-03-22 12:33:26
Może opiszę z datami moją historię. 30 grudnia 2014 napisałam do 7 agencji wyrażając wolę podjęcia pracy jako opiekunka osób starszych. Jedną z agencji był Ontos. Z Ontosu dostałam kilka ofert pracy, umówiono mnie na rozmowę z menadżerką przez skypa i 12 lutego wyjechałam do UK. Praca jest dokładnie taka, jak było w umowie. Pracuję jako opiekunka osób starszych w nursing house w East Sussex. Zarabiam po odliczeniu mieszkania 640 funtów za 2 tygodnie (pracuję 50 godzin tygodniowo). Pani Magda i Pan Tomasz są bardzo zaangażowani w znalezienie dobrej pracy, doradzają i pomagają. Kiedy poprosiłam Panią Magdę, żeby zadzwoniła do mnie obojętnie o której godzinie, jak będzie wiedziała czy moja oferta została zaakceptowana, zadzwoniła o 22.30. Wielkie dzięki. Ze mną pracują 2 panie, które wyjechały też przez Ontos i też mają taką samą opinię o tej agencji. Polecam!!!
nainala 2015-03-22 12:45:00
Chyba sobie nie wyobrażasz, że jadąc do domu opieki będziesz miała do czynienia z osobami, z którymi będziesz uprawiać jogging. Oczywiście są to osoby starsze, często zniedołężniałe, z demencją, Alzheimerem, leżące. Tylko pamiętaj, że w Polsce za taką pracę dostawałam 6,30 zł na godzinę, a w UK 7,5 funta na godzinę. Poza tym są podnośniki (hoistery - wygooglaj hoister i zobaczysz jak podnosi się ludzi w UK), dbają o Twoje zdrowie, bo gdyby coś się Tobie stało z powodu pracy, firma płaci duże odszkodowanie. Bardzo polecam Ontos jeszcze raz.
nainala 2015-03-22 13:10:26
Mogę Cię zapewnić, że sam sobie Ontos tego nie wystawił, jak będziesz chciała, to mogę Ci podać mojego maila
ola 2015-03-26 14:02:54
Ja również nie zgadzam się z negatywnymi opiniami na temat Ontosu, jak najbardziej profesjonalna agencja pracy, którą serdecznie polecam. Pani Magda i Pan Tomasz to bardzo życzliwi ludzie, którzy angażują się w swoją pracę, są zawsze do dyspozycji w razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości. I faktycznie nie można ich obwiniać za rozwiązanie umowy w przypadku "anonimki" jeżeli nie spełniła ona podstawowych wymagań w rekrutacji. Oni tylko pośredniczą w znalezieniu pracy, ale to od nas zależy jak potoczy się sam proces rekrutacji i czy spełnimy wymagania pracodawcy. A Ontos nie jest odpowiedzialny za niedogodnienia jakie czasem mogą się pojawić już na miejscu, za granicą, zresztą nigdzie nie jest bajecznie i kolorowo. Praca opiekuna zdecydowanie dla osób z sercem i dużą cierpliwością. Agencję Ontos jak najbardziej polecam.
Nat 2015-04-17 17:20:14
Z zaciekawieniem przeczytałam wszystkie wypowiedzi poprzedników. Chciałabym przedstawić tu swoją, dość wyważoną. Do pracy z Ontos wyjechałam kilka dobrych lat temu i pracowałam przez nich w 3 miejscach, a później w kolejnych już na własną rękę, w różnych segmentach sektora opieki w UK (residential care homes, nursing care homes, supported living homes). Obecnie jestem na rocznym projekcie w największym związku zawowodym w UK w sektorze publicznym (czyli też opieki) i specjalizuje sie w organizowaniu i wspomaganiu pracowników opieki oraz jestem współkoordynatorem projektu skierowanego do polskich członków związku w UK. Posiadam pewną wiedzę o prawie pracy ponieważ nie tyle mam ją przez pracę, ale również uczę się w tym kierunku. Uważam więc, że mam spore doświadczenie i wiem, o czym mówię.

Agencja Ontos rekrutuje w Polsce ale współpracuje z agencją brytyjską. Moim zdaniem na tle tego, jak zachowują się i, co oferują inne agencje (nie tylko w opiece) wypada dość pozytywnie. Przede wszystkim dlatego, że jeszcze przed wyjazdem wiecie dokąd jedziecie, ile zarobicie na godzinę, ile godzin jest zagwarantowanych w tygodniu, jaki jest wymiar urlopu itd. Bardzo wiele agencji oferuje tylko i wyłącznie 0 hours contract, gdzie żadna liczba godzin pracy nie jest zagwarantowana. To prawda często musicie dojechać sami na miejsce ale proszę mi wierzyć, że to nie jest w cale takie złe bo jeśli ktoś liczy na to, że będzie podstawiony pod same drzwi to niestety w UK sobie nie poradzi jadąc pierwszy raz. Plusem jest to, że na początek pracodawca poprzez Ontos gwarantuje zakwaterowanie bądź pomaga w jego znalezieniu. W moim przypadku miała pomoc także informacyjną dot. tego, jak założyć NIN i jak otworzyć konto w banku (od Manager'a domu). Kolejną kwestią są stawki ... opieka jest chyba najgorzej opłacanym sektorem w UK, a szczegółnie jak ktoś zaczyna pierwszą pracę. Jednak w opiece zapotrzebowanie na pracowników jest tak duże, że zawsze znajdą się nadgodziny jeśli ktoś chce. Zanim wybierzecie ofertę pracy należy też zorientować się w jaki region warto jechać, a w jaki nie. Często ludzie pchają się do pracy w South East (popełniłam ten sam błąd), gdzie koszty życia są niesamowicie wysoki i jest to najdroższy region w Anglii. Z tego względu nie warto się tutaj pchać, ale też nie decydujcie się na miejsca najtańsze w najmniejszych wioskach oddalonych sporo od większego, czy nawet średniego miasta. Kolejna kwestia to referencje: w UK nikt was nie zatrudni bez żadnych referencji, a szczególnie jeśli macie pracować z ludźmi narażonymi najbardziej na krzywdę (Vulnerable Adults). Jeśli chodzi o minus, który nie jest tylko i wyłącznie problemem agencji Ontos - oni was wysyłają do pracy jako pośrednik, działają w dobrej wierze ale nie są zawsze w stanie zagwarantować, że dany pracodawca nie okaże się totalnym niewypałem ... niestety nie pomaga fakt, że liczba pracodawców w opiece, którzy oszukują i wykorzystują (także angielskich pracowników) jest zatrważająca (temat na dłuższą wypowiedź). Ja pierwszy raz trafiłam nieźle, drugi raz tragicznie, a 3 tak sobie (co w przypadku opieki i tak nie jest źle).
Sama praca jest bardzo ciężka i nie należy się na nią decydować jeśli ktoś jest nadrażliwy na widok krwi, odleżyn, brzydkie zapachy. Także nie należy wyjeżdżać bez zasięgnięcia głębszej wiedzy na temat tego, czym jest demencja, jej rodzajów, jak odbierają świat ludzie na nia cierpiący itd. itp. Jeśli ktoś chce się kształcić w tym temacie dalej to należy dać znać jasno i wyraźnie pracodawcy na miejscu, najlepiej po okresie próbnym.
Jeśli chodzi o to, czy Ontos po wysłaniu do pracy ma was gdzieś to i tak i nie. W moim przypadku za 2 razem pojechałam do pracy z dziewczyną, którą sie opiekowałam na prośbę Ontosu (pierwszy raz leciała do UK). Niestety okazało się szybko, że miała zaburzenia natury psychicznej i narobiła mi niemałych kłopotów ... poinformowałam Ontos o tym i miałam telefon ze wsparciem. Potem niestety pracodawca okazał się naciągaczem i oszustem więc uciekłam stamtąd bez uprzedzenia ... to im sie nie spodobało bo w tym momencie było to moje słowo przeciwko niemu ale pomogli mi w znalezieniu kolejnej pracy więc na koniec nie było tak źle. Niestety takie wybory jechać, czy nie nie są łatwe ale przede wszystkim należy się dobrze przygotować. Jeśli ktoś chciałby dalszych informacji albo potrzebuje porady z zakresu pracy w opiece, prawa pracy tutaj to proszę pisać na: nadinka22@poczta.fm

Pozdrawiam
1
Ariel 2015-07-15 14:40:51
Jestem bardzo zadowolony z tej agencji,wszystko szybko,błyskawicznie i gorąco ją polecam.Praca fajna a krajobrazy Anglii nie do odparcia.
ewa 2015-11-10 09:54:42
Ja również pragnę wyjechać do Anglii mam 50+ i zastanawiam się czy podolam szukam
współtowarzyszki czy jest ktoś chętny kierunek Szkocja
ewa 2015-11-12 09:52:13
Kamilko, Bardz Ci dziękuję za wsparcie -cholera w tym kraju już nic się nie da w moim wieku choć język ang. znam. Dzięki dalej szukam koleżanki/współtowarzyszki
Pozdrawiam
Majka 2015-11-20 22:53:42
Przymierzam się do wyjazdu - kierunek Szkocja, Irlandia lub Anglia. .Mój wybór padł na f-mę Ontos
Skorpion 2015-11-21 19:28:45
A to ci dopiero opinia o firmie.TY SIE PRZYMIERZASZ DO WYJAZDU. Ze tez nie ma jakiegos algorytmu, ktory automatycznie kasowalby takie durne, bezprzedmiotowe wpisy, zasmiecajace serwer.
ewa 2015-11-22 12:05:34
Witaj,
Skoro Twój wybór padł na firmę Ontos to może spróbujemy razem, dostałam już od nich maila i telefon. Pozdrawiam/Ewa mój email rozyckae@poczta.onet.pl
M 2015-12-11 00:39:27
£ 7,5/h? Tyle placa w mc donald's...
alina 2016-01-17 15:42:28
Na stronie firmy informują że to oni zapewniają przelot. Więc bez krypto reklamy Paniusiu
Anna 2016-01-17 15:51:46
Do zamieszcza Paniusiu ontos w swoich ofertach jeśli ona ma być dzieckiem to ty jesteś analfabetką bo nie umiesz sprawdzić i przeczytać informacji od firmy : Nie obrażaj ludzi jak sama nie chcesz być obrażana.
Procedura rekrutacyjna:
I etap - telefoniczna rozmowa kwalifikacyjna z pracodawcą
II etap - rozmowa poprzez Skype albo spotkanie osobiste z pracodawcą na terenie UK (okolice Londynu)
III etap - bezpłatne 5-dniowe szkolenie w siedzibie pracodawcy (z bezpłatnym zakwaterowaniem), po którym pracodawca decyduje o przyjęciu kandydata do pracy.
witam 2016-02-01 16:56:23
Hej Ewa, pracujesz juz w Anglii bo ja chce zaczac teraz i potrzebuje wsparcia.
praca 2016-07-20 23:50:39
Witam poszukuję pracy jako opiekunka po przeczytaniu opini ta agencja wydaje się solidna ..
Chciałabym spróbować przynajmnej procesu rekrutacji ..Czy jest ktoś kto również wybiera sie do pracy z tą Agnecją ? albo chce sie wymienić Chętnie nawiąże kontakt na początku zawsze raźniej :)

angliaaa.9@o2.pl
gość 2016-07-21 11:57:50
Hej, a jakich średnich zarobków można się teraz spodziewać? podobno i tak pojawiają się jakieś premie do zarobków, więc jeszscze lepiej o nich świadczy teraz.
Zostaw swoją opinię o Agencja Pośrednictwa Pracy ONTOS - Chwaszczyno
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Agencja Pośrednictwa Pracy ONTOS