brak logo

pkm

Katowice

Opinie o pkm

alig 2009-08-04 16:12:06
Syf i Malaria, dom wariatów i marne płace
1
Budda 2009-12-25 12:11:39
Syf malaria, krematorium, marne kierownictwo, Brak dodatków za szkodliwe warunki !!! Płace nawet nawet ale jak na takie warunki i tak niskie
4
dzialus 2010-01-26 22:35:48
czy wypowiedzi są na temat pkm zarzadzajacej komunikacja miejska? ile zarabia z dodatkami na reke nowo przyjęty kierowca? i o jaki syf chodzi?
2
fiatowiec 2010-05-20 17:00:05
Też jestem ciekaw warunków pracy i płac w PKM Katowice. Myślę czy tam się nie przenieść, bo w mojej firmie zarobki są w miarę , ale w przeliczeniu na 30 dni roboczych w miesiącu, to już nie. Poza tym jest u nas czysty dom wariatów - wiesz gdzie pojedziesz i kiedy będziesz mieć "wolne" góra 24 godziny na przód.
2
Dycha 2011-04-04 16:45:15
Wejdź sobie na hale to będziesz wiedział o jaki syf chodzi
1
anonim 2011-05-09 22:11:58
ludzie to najwiekszy syf jaki moze byc auta bez hamulcow, zero kompetencji ze strony kierownictwa na 10 nowych kierowcow po miesiacu nie zostaje nikt, pierwsza wyplata 1500 zl, :)
2
ja 2013-03-08 08:38:06
[usunięte przez moderatora] syf, wszystko co najgorsze, to co nowe to jakie takie ale starsze to padliny, zarobki nie najlepsze, zabierają co się da
2
rolnik 2013-08-29 17:51:40
Dużo ludzi rezygnuje bo to lenie.Tu do roboty przychodzi się o 4 00 a nie wstaje o 6tej.Poza tym wbrew pozorom trzeba lubieć tą robote ona nie dla każdego jest wiem co mówię bo robie tu już16lat i czasem jest ciężko ale są i dobre dni. A co do zarobków to mogłoy by być większe to fakt. pozdro.
4
2013-10-06 10:59:29
to prawda syf to mało powiedziane pracowałem tam 12lat
2
wooky 2014-04-02 17:43:26
No i jak tam teraz sie wiedzie w pkm Katowice, daja zarobić? Bo w sumie liczba ich autobusów - 256 robi niewielkie wrażenie, myslałem, że mają ich więcej.
1
cookie 2014-04-05 11:11:14
Jako nowy kierowca dostaniesz 11,50/h pozniej dodatki za kontrole biletów na krótkim wozie 1zł/h, a za prowadzenie przeguba 4% dodatku,za kazdy sprzedany bilet 0,39 zł minus podatek, premia 20%.Tak więc zarobisz około 1900zł na ręke za swoje godziny. Ale pewnie będą do ciebie dzwonić żebyś przyszedł z wolnego bo wolą zadzwonić do kogoś kto ma niską stawkę. Teraz trochę o karach nakładanych przez firmę i kzk gop. Za brak krawata minus 25% premii, jazda przed czasem 50%, brak biletów w sprzedaży 50%, przewóz w kabinie osoby postronnej 50%, palenie papierosów 100%, kolizja z twojej winy 100%. To takie najbardziej popularne podpunkty. Dodatkowo jeżeli przyjdzie jakaś skarga od pasażera to i tak kierowca jest winny, a czasem ludzie o takich bzdurach piszą że nie wiadomo jak się ustosunkować do takiej skargi.A jeśli chcesz więcej wiedzieć wystarczy zagadać z kierowcami, bo każdy miałby coś do powiedzenia poza forum.Prawdą jest to że z nowych kierowców nie zostaje na dłużej nikt.
2
kierowca 2014-07-16 20:02:20
Ją pracuje w pkm już 2 rok fakt że na 10 nowych osób zostaje ok 3 jak już ktoś napisał lenie nie dają radę chcieli by przychodzić naj.na 8 i odrazu swoją linie, a tu trza poznać wszystkie linie co na początku jest przerażające ale później jest dobrze fakt wypłaty mogły by być lepsze ale w porównaniu do prywaciazy to pkm jest dobrze i są przyjęcia ponoć
starykier. 2014-07-30 10:14:49
są różne opinie o PKM ale prawda jest taka że leni ikombinatorów nigdzie nie brakuje praca nie jest lekka trzeba ją trochę lubić jak każdą pracę a praca z ludżmi [chodzi o pasażerów]nigdy do przyjemnych nie należała ale spokój,iuśmiech zabija największego upierdliwego,co do kar to w każdym zakładzie jest regulamin który należy przestrzegać i tyle a nowy kierowca nigdy nie był zmuszony do podjęcia pracy w pkm sami przychodzą i ja stary kier.widzę ich podejście do tej pracy,oczywiście nie wszyscy i chwała im za to teraz nowy dostaje 11;50 na godzine ja zaczynałem było7;10 i przeżyłem pozdrawiam
makepeace 2014-08-09 09:51:25
Kierowców zatrudniają chyba po wyrokach, bo taki jeden z linii "70" jest nienormalny. Znajoma przez jego hamowanie ucierpiała miała stłuczenia głowy i skręcenie szyi. Kierowca, pojechał dalej i nie raczył wezwać pogotowia ani policji.
1
Elrond 2015-01-04 18:22:49
Kris idź lepiej do Tychów.
Jak już było napisane wyżej autobusy bez hamulców (Vecta i Many sprowadzane z Norwegii przeguby) warsztat olewa naprawy i sypie tekstami typu: "no co nie objeździsz ? Inni objeździli" jak z rogu obfitości. Możesz pisać w cedułę, że masz wóz zepsuty i tak to wszyscy mają w głębokim poważaniu nawet raporty nie pomagają. ogólnie autobusy trupy co widać że jako jedyni mają Ikarusy na stanie ze wszystkich pkmów na Śląsku. Planiści ... Michał spoko, ale szanowny pan Sławomir to człowiek bezczelny, gburowaty, chamski i w ogóle z typem nie da się dogadać. Cały czas robi na złość szoferom za co w końcu kiedyś wyleciał na [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] na "kasowniki" niestety wrócił :/ ma się znajomości w związkach to tak jest. Zarobki marne ... szofer ze stażem 23 letnim mi gadał że zarobił 2,600. Nowy w granicach 1,700-1,900.
1
Gośćć 2015-01-15 17:26:50
Pytanie moje: Jak wygląda stawka i praca w PKM Jaworzno ? Proszę o szybką i szczerą odpowiedź
wujo 2015-01-17 12:30:01
PKM KATOWICE.....hehe-dobry temat.Jestem tam 18 lat i jest coraz gorzej...Kupuja nowe autobusy, ale zaniedlugo nie bedzie mial kto nimi jezdzic.Na wszystko jest kasa np na czujniki przy bramach na chipa(kierowca ma karte drogowa i caly czas pracy jest w niej), wydano grube miliony na nowe kasowniki i GPS i wozimy je 3 lata i niszczeja. Kzk gop-kontrolerzy jezdza autami wartymi po 80 tys., bo np. fiatem to wstyd? To z naszej kieszeni jest utrzymywana ta mafia.Tam pracuja cale rodziny, nikt obcy sie tam nie dostanie, zeby przekrety nie wyszly na swiatlo dzienne.Mam stazu 31 lat ogolnie za kolkiem (18 PKM) zarobek 2300 na reke.Duzo nie? Za 3 weekandy w m-cu.Jak wyzej pisano, karaja nas za wszystko,ale jak byla kiedys premia na Sw.Krzysztofa tak po cichutku ja zabrali i zwiazki geby nie otworzyly jak zreszta w innych sprawach bo tyłki przyzwyczajone sa do swoich stoleczkow.Raz na rok sie chwala ze WYWALCZYLY podwyzki.Hehe 60 gr brutto-podwyzka....Ogolnie kto chce zniszczyc sobie nerwy i psyche to zapraszamy do PKM KATOWICE.
2
wujo 2015-01-17 12:48:20
Aha.Jesli ktos ma zamiar sie przyjac to radze sprawdzic czy ma sie czym dostac do pracy, jesli nie ma swojego auta. Na rano sa juz wyjazdy od 3.00 wiec pobudka jest okolo 1.00.Z popoludniowej zmiany konczymy nawet okolo 2.00.Spoznisz sie 2x to nie ma co liczyc na stala umowe i bedziecie sluchac: MASZ CIULATY DOJAZD TO SIE ZWOLNIJ.Jak wyzej pisalem jestem w PKM 18 lat i caly czas sa przyjecia...wiec logicznie myslac to samo wystarczy.Kadra kierowcow bylaby stala, gdyby bylo miodzio,nie?Kto lubi przyjsc do pracy zimą o 3.00, i miec bieganine na mrozie, bo bus zamarzniety, lub jezdzic 8 godz. bez ogrzewania? O stanie technicznym lepiej nie pisac, bo ludzie beda bac sie jezdzic.Co do KZK GOP.Pokazcie mi , ktore miasto w Polsce ma takiego darmozjada? Jaki bylby PKM bez nich? Bogaty, super autobusy i zarobki kierowcow dobre.Pozdro.
4
kierowca zaw 2015-01-20 00:15:30
Czemu 20 kierowcow teraz chca zatrudnic do pkm katowice? Pisze na pup katowice
Helmut 2015-01-25 18:22:56
nikt nikomu nie koże robić w pkm jo już trocha lot robia i nie nażekom kary są wszedzie jak się pilnujesz to kar nie mosz u prywaciola żeby zarobić to co w pkm musisz zrobic przynajmniej 300 godzin droga wolna
1
Roman 2015-02-28 19:49:50
Od niedawna zacząłem pracować jako kierowca autobusu. Słyszałem opinie jaka ta praca jest ciężka i niewdzięczna. Pracuje na śląsku na liniach miejskich u prywaciarza. To co zauwazyłem, iż praca kierowcy autobusu na liniach miejskich to przysłowiowe przedszkole. Przeszczegano mnie, zobaczysz bedziesz płacic kary, za wszelkie uszkodzenia będziesz obciązony, pasażerowie bedą pisać na ciebie skargi. Jeżdżę juz kilka miesiecy, patrzę w lusterka więc autobusu nie uszkodziłem, choć nie wykluczam, iż taka sytuacja przez nieuwagę może się zdarzyć. Miałem kontrole w trakcie których sprawdili mi bilety, wyświetlacz, identyfikator, kasowniki. Jak to bywa czasami się spóżniam bo sa korki, ale nie jężdże przed czasem. Za spóżnienia nie karają, tylko trzeba wpisać w kartę. Pasażerowie skarg nie piszą bo ich nie wyzywam. Podsumowując biorac pod uwagę wszystkich malkontentów ktorzy tu wypisują negatywnie opinie o pracy kierowcy i nie tylko w PKM ale wszędzie stwierdzam, iż to są lenie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] brudasy, syfiarze, buraki i kartofle. W kabinach jebie capem, syf kiła i mogiła, palą w autobusie. Nowe autobusy zdemolowane, pourywane przciski. Jakby mogli to by w tym autobusie jeszcze nasrali. Oczywiście ja nie generalizuje bo na 10 kierowców kilku jest na poziomoe ale reszta to masakra, chamy i prostaki. Jak jeżdziłem na zapoznaiu lini z byle powodu krzyczą i przklinają na paarzerów, całkowity brak kultury. Ja to tłumacze sobie tak, że to z tego powodu, iż aby być kierwcą autobusu wymagają wykształcenie podstawowe, a to poważna i odpowiedzialna praca.
1
Jacek 2015-02-28 20:43:12
2300 zł to ja mam po pół roku pracy W PKM. Napisz lepiej ile otrącają ci pożyczki ? hahahah
1
frajer 2015-03-18 18:27:05
ktoś pytał o stawkę w PKM Jaworzno...a więc 6 złoty brutto (obojętne czy pracujesz rok czy lat dziesięć stawka jest zawsze taka sama 6zl) a praca wygląda tak jak w każdym innym PKM-ie, a więc wstajesz o 3 w nocy i kończysz o 24...jeździsz po 160-260km na jedną zmianę a po mieście deptasz po 80km/h
1
tata 2015-03-29 17:30:12
Roman pojezdzisz 20 lat to zmienisz opinie.Na razie ci sie podoba.A len i burak to sam chamie jestes!
3
funkmen 2015-05-17 11:13:18
To ze wrzeszcza na pasazerow to nie kwestia wyksztalcenia tylko nieumiejetnosc radzenia sobie z emocjami,na poczatku tez nie wrzeszczalem a po kilku latach zaczalem bo mnie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] Wiec powiedzialem do widzenia.
kierowcaniegórnik 2015-08-28 08:39:17
przedszkole to jest na 998, bo tam małe busy jeżdżą, znam takiego co tam robi ale jak by miał wleść na ikarusa, albo solarisa 15,18 to by sie posrał
1
xxx 2015-08-31 03:13:00
GoWork(idz pracowac).Dobra nazwa dla firmy ktora bierze za was gruba kase...
Mati sznupka061 2015-10-07 08:27:18
Dzień dobry jestem fanem autobusu jelcza 120MM]1#061 najlepszy autobus został odstawiony do kasacj a najgorsze autobusy jezdżą po Chorzowie szkoda go jest bo był najlepszy po remoncie jelcz 120MM{2#144 powinien iść na złom tak jak zrobili z 053 tez był fajny a vecto na złom 061 najlepszy napewno mu przeglądu nie zrobili
Sosnowiczanin 2015-10-14 12:57:47
Niskie zarobki, marny socjal, straszny tabor. Dramatycznie wygląda ta firma na dzisiejsze czasy. Lepiej pojeździć u prywaciaka i iść np do polskibus.
1
Mino 2016-02-29 08:26:35
Zdecydowanie trzeba odradzać pracę w tej firmie. Warunki straszne. Tabor słaby, pieniądze dramatyczne. Ciągłe zmuszanie do jazdy uszkodzonymi i niesprawnymi autami. Tą firmą powinny interesować się instytucje jak pip a nie kierowcy.
Solaris 2016-04-30 12:59:41
Co ma wykształcenie do kultury?
pompa 2016-06-22 18:51:59
w waszych opiniach widzę dużo prawdy i nieprawdy,można by się spierać kto ma rację,ja mam 40lat pracy z czego 20 w pkm,a zarabiam 2,100 z wolego to chodzą tylko przydupasy,gdzie soboty i niedziele mają wolne bo sobie z wolnego zarobią,planowanie może być ale same rozkłady są do kitu,bo jak na popołudnie można wyjść o 10j rano do pracy,a sama praca od 11j do 20j bez godz nocnych aby nie dać kierowcy zarobić,jak wiecie psuje się też sytuacja z urlopami bo nie ma kto jeżdzić,ale co nas to obchodzi skoro można ściągnąć z wolnego kogoś,lecz oni tego nie chcą robić aby nie dać zarobić,wiadomo że nie ma kto jeżdzić bo na rynku brakuje kierowców oni powinni wymyśleć coś innego bo z roku na rok będzie podonie że nie pójdziesz na urlop bo brak rąk do pracy
Powazny 2016-07-07 15:25:19
Witam, pracuje w pkm katowice od kilku lat sytuacja w tej firmie jest z miesiaca na miesiac gorsza. Jestem kierowca zarabiam ok 1900 a 2000 zl. Choc przybywaja nowe autobusy to ciagle sie psuja a stare sa latane aby objezdzily tylko dniowke, kaza nam jezdzic z popsutymi hamulcami, ukladami kierowniczymi itp. Co do kar to oprocz juz wymienionych doszly ostatnio zmodyfikowane przez kzk kary za rozmowe z pasazerem tzn jesli jakis pasazer pyta o droge, gdzie ma wysiasc lub ktos znajomy podejdzie do kabiny i powie czesc co slychac a my nic nie odpowiadamy bo nie mozna, to zaraz pracownik kzk ubrany po cywilnemu wpisuje do karty rozmowa z pasazerem. Oprocz tego nasi dyspozytorzy maja nowy obowiazek nalozony im przez pania prezes chodzenia po katowicach i sprawdzanie kierowcow czy jezdza w krawatach i koszulach, dodam tylko ze pisalismy w zeszlym roku petycje o mozliwosc zamienienia na czas upalow sztucznych, smierdzacych koszul po ktorych niektorzy maja podrazniona skore co spotkalo sie z odmowa a w tym roku nawet z karami. Z katowicka policja tez nie ma lekko kazda kolizja jest prawie zawsze z winy kierowcy autobusu a ostatnio nakladane sa mandaty za blokowanie skrzyzowan w godzinach szczytu i gdy sa duze korki na autobusy przegubowe 18 m. Pasazerowie pisza tyle skarg, ze dziennie wisi cala zapelniona karka nazwiskami kierowcow do wyjasnien a druga kartka z nazwiskami o przepaly paliwowe na ktore wiekszosc nie ma wplywu a trzeba sie tlumaczyc. W najblizszym czasie skladam wypowiedzenie i nie dlatego ze trzeba wstawac o 2,3 w nocy tylko , praca odpowiedzialna za smieszne pieniadze i zero poszanowania ze strony pracodawcow, pasazerow i innych kierowcow dla nas. Jak ktos bardzo chce lub musi to poleca pkm sosnowiec, gliwice lub tychy praca w podobnych warunkach ale o wiele lepsze zarobki szczegolnie tychy.
kierowca 2016-09-22 13:56:17
kierowca 2014-07-16 20:02:20 Ją pracuje w pkm już 2 rok fakt że na 10 nowych osób zostaje ok 3 jak już ktoś napisał lenie nie dają radę chcieli by przychodzić naj.na 8 i odrazu swoją linie, a tu trza poznać wszystkie linie co na początku jest przerażające ale później jest dobrze fakt wypłaty mogły by być lepsze ale w porównaniu do prywaciazy to pkm jest dobrze i są przyjęcia ponoć.
MINEŁO KOLEJE 2 LATA NO I MÓJ POGLĄD NA FIRME SIĘ ZMIENIŁ Z MIESIĄCA NA MIESIĄC CORAZ GORZEJ LUDZIE SIĘ ZWALNIAJĄ PONOĆ W PRZECIĄGU MIESIĄCA 7 OS. ZOSTANĄ TYLKO CI CO DO EMERYTURY MAJĄ BLISKO I LIZODUPY Z WYSOKĄ STAWKĄ (18-22ZŁ) I NA BESZCZELNEGO SIE CHWALĄ ZE MAJĄ UKŁADY I Z WOLNEGO NIEDZIELE TYRAJĄ TO I MAJĄ OD 3000-4000TYS I SAME NOCKI SPIĄ NA REZERWACH A MŁODZI SĄ POMIATANI. JA TEŻ ZACZYNAM SZUKAC PRACY I ROBIE SE C+E
andrzej 2016-10-09 15:52:45
witam panowie po jakim czasie kierowca w pkm katowice moze liczyc na zmiennika na stałe
dfg 2016-10-09 20:56:16
@Andrzej no ale to chodzi Ci o umowę o prace tutaj ?
Chopin 2016-11-24 19:28:30
Fantastycznie jest :P W KZKGOPie pracuje 430 osób, a we Wrocławiu podobne zadania opanowuje jeden wydział w sile 6 (sześć) osób. Można? Ano można, tylko który z prezydentów pozbawi się dodatkowego dochodu? A co do pracy w PKMie to jest lepiej (jeszcze) niż u prywaciarza. :-) "Najfajniejsze" było to, że po otrzymaniu umowy na stałe, moja stawka pozostała bez zmian, ale za to już nowo przyjęci dostawali więcej i takie zastanowienie mnie wzięło, czy mam zrobić jak w telefonii komórkowej, by się zwolnić i zaraz zatrudnić z lepszą stawką? no ale w niedługim czasie ktosik się trochę opamiętał :)
W każdym razie uśmiech na twarz i wio do przodu (jak jest plac) a jak mi pasażerowie marudzą czemu stoję (bo wg. nich powinienem zablokować skrzyżowanie) to najpierw wołam o 300zł na mandat) :)
Szerokości Panowie i Panie
Zostaw swoją opinię o pkm - Katowice
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie pkm