brak logo

Ematech

Mysłowice

Opinie o Ematech

urlopowicz 2014-10-30 12:08:03
Info dla zainteresowanych: Ematech ma przyznaną upadłość likwidacyjną.
Adam 2014-10-30 12:47:33
jak to wpłynie na odzyskanie naszych wynagrodzeń?
urlopowicz 2014-10-30 12:52:53
Zwyczajnie,od syndyka albo z fgśp.
fizol 2014-10-30 19:36:43
mówię szczerze ja dalej w nich wierzę
ja 2014-10-31 11:33:04
Rozpoczęły się przesłuchania świadków/ pracowników w sprawie łamania przez Ematech praw pracowniczych.
(dawny Ematech Świdnica i Świebodzice)
Mam nadzieję, że wkrótce sprawa się wyjaśni, odzyskamy pieniądze i co najważniejsze świadectwa pracy oraz Pity.
Adam 2014-10-31 14:14:17
Nie rozumiem, o co chodzi z tymi świadectwami pracy? Pracowałem w Ematechu kilkanaście miesięcy, otrzymałem świadectwo pracy, czy jest ono jednak wazne? I o co chodzi z PIT'ami? Proszę o wyjaśnienie.
ja 2014-10-31 14:42:48
Część pracowników Ematechu pracujących w zakładach w Świdnicy i w Świebodzicach nie otrzymało świadectw pracy. Firma twierdzi, że powinien nas przejąć syndyk Osadowskiego, a syndyk uważa, że nadal jesteśmy pracownikami Ematechu. Świadectwo pracy jest bardzo ważne- lata pracy, a Pit - chyba tłumaczyć nie muszę- Skarbówka. Jak się rozliczać będziemy w przyszłym roku- skoro nie mamy pracodawcy? Chory system:(
Sprawdzałem w Krajowym Rejestrze Sądowym i nie ma wzmianki o upadłości likwidacyjnej Ematechu s.a. Strona aktualizowana 31.10.2014r. Skąd takie informacje?
urlopowicz 2014-10-31 17:13:23
Informacja pochodzi bezpośrednio z sądu gospodarczego w Katowicach.Sędzia przyznał upadłość 29 października,więc wpisu w krs oczywiście jeszcze być nie może.
Edi 2014-11-01 17:05:47
To w ematechu juz nie placa wynagrodzen? nie rozumiem , praca jest bo wkoncu ktos tam pracuje a wyplat nie robia....?
urlopowicz 2014-11-01 18:35:59
Nie wiem jak w Mysłowicach,pewnie im płacą skoro jeszcze ktoś tam pracuje.W Świdnicy i w Świebodzicach, wypłat nie ma już od lipca. I nie będzie,bo wszystkich zwolnili.
1
majer 2014-11-02 00:22:12
niech ktos się wypowie o zakładzie w Mysłowicach, co obecnie się tam dzieje i czy kasa jest na bieżąco regulowana. pozdro
Edi 2014-11-02 20:08:09
no wlasnie zapomnialem dodac ze chodzi mi o zaklad myslowicki...
as3 2014-11-13 13:41:24
ludzie z mysłowic nie pracują już w firmie ematech tylko przeszli na 23' do firmy mestaco (administracja i produkcja)- otrzymują wypłaty z nowej firmy i biznes kręci się dalej
1
janek 2014-11-13 23:10:06
rozumiem ze "mestaco" to nic innego jak ematech tylko nazwa inna... miejsce pracy rozniez to samo...
urlopowicz 2014-11-14 09:42:29
Napisałeś "i biznes kręci się dalej" czyj biznes? Bo kilka firm po drodze,Ematech załatwił. Ze Świdnicy i Świebodzic 170 osób poszło na bruk, ci ludzie od lipca nie widzieli swoich wypłat.I TY TO NAZYWASZ BIZNESEM?
1
antyematech 2014-11-14 10:33:54
A niech z tym mestaco ida w ( usunięte przez administratora ) Spózniają się z wypłatam ico mająbyć do 10-tego każdego miesiąca a za nadgodziny to za wrzesień jeszcze nie wypłacili.Podejrzewam że po nowym roku jeszcze kilka osób się z tego sufu zwolni
emeryt 2014-11-14 14:52:11
kaj je moja kasa??????????
jo 2014-11-16 02:30:04
ni wim...zusu zapytej a nie blokuj roboty innym dziadek...
arek 2014-11-19 18:49:52
a ktos sie juz zwolnil?
as3 2014-11-24 13:18:28
a co nie kręci się IM biznes? przejmują firmy np. osadowskiego, później wyprowadzają pieniądze na nowo powstałą firmę i ogłaszają upadłość, przejmują swoich ludzi kadry, sekretariat, księgowość gdzie wszyscy są zamieszani w "te" interesy, ludzi mają gdzieś np. ze świdnicy a firma prosperuje dale i prezsik chodzi szczęśliwy.
kimo 2014-12-05 02:08:07
ja też poszedłem na bruk to są ludzie bez skrupułów idę do sądu pracy
nie czekajcie na koniec syndyk jest a ci co zarządzają firmą nie poniosą odpowiedzialności i powstanie następna pseudo firma która wszystkich wyroluje
ludzie opamiętajcie się !
urlopowicz 2014-12-05 11:13:14
Wycieczka do sądu nić Ci nie da.Na wniosek syndyka wszelkie pozwy zostały zawieszone.Jeśli byłeś pracownikiem Świebodzic to dostaniesz kasę z fgśp.Wnioski do funduszu syndyk złożył w listopadzie.Pozostaje nam tylko czekać na pozytywną decyzję fgśp.
ja 2014-12-06 06:26:07
Czy syndyk w końcu zajmie się też pracownikami ze Świdnicy? Ile można czekać na jakiekolwiek informacje?
Pozdrawiam Mikołajkowo;)
starszy 2014-12-07 21:50:12
to na tych prezesów nie ma bata? sa nietykalni? w Swidnicy i Swiebodzinie dzieja sie ludzkie tragedie a w Mysłowicach maja sie w najlepsze i sobie tylo nazwy zmieniaja
manio 2014-12-10 20:30:38
rozmawialm z funduszem w katowicach i sa na etapie sprawdzania wnioskow i kasa bedzie moze jeszcze nie w tym roku ale w styczniu napewno i mowie o pracownikach swiebodzic, a ze swiebodzic wszystko wywoza z rozkazu syndyka wiem bo byleml i widzialem, a hale podobna sa sprzedane jakiiejs wloskiej firmie ale jeszcze nie wiem jakiej
manio 2014-12-10 20:32:31
rozmawialm z funduszem w katowicach i sa na etapie sprawdzania wnioskow i kasa bedzie moze jeszcze nie w tym roku ale w styczniu napewno i mowie o pracownikach swiebodzic, a ze swiebodzic wszystko wywoza z rozkazu syndyka wiem bo byleml i widzialem, a hale podobna sa sprzedane jakiiejs wloskiej firmie ale jeszcze nie wiem jakiej
1
manio 2014-12-10 21:14:07
a i jak ktos chce wiedziec czy jest na liscie ktora zostala przeslana do funduszu powinien dzwonic do syndyka milosza wolanskiego na necie mozna nr jego kancelari znalesc bo z tego co wiem to sa tam napewno osoby ze swiebodzic i mozliwe ze czesc swidnicy i i myslowic
2
Wujek dobra rada 2014-12-20 17:35:47
Wedle informacji z FGŚP w Katowicach w dniu 18 grudnia wszystkie dokumenty zostały wysłane do dyrektora FGŚP w celu podpisu, co oznacza tyle, że wniosek o wypłatę środków z funduszu został zaakceptowany. Wszystkie osoby zgłoszone przez Syndyka do FGŚP najprawdopodobniej w przeciągu 2-3 tygodni otrzymają zaległe pieniądze na konta bankowe.
mały ze świdnicy 2014-12-22 12:51:36
słuchajcie ino - były wMysłowicach jakies paczki albo bony na święta?
spawacz mig 2015-01-03 19:38:24
a jo od tygodnia dłubia w nosie hehe bo momy przerwa , więc spoko majonez
ja 2015-01-05 13:12:23
FGŚP przesłał już pieniądze do syndyka Ematechu...
Czy ktoś się orientuje, gdzie obecnie znajdują się teczki osobowe pracowników Ematechu ze Świdnicy?

manio 2015-01-07 19:37:50
dzwonilem dzisiaj do funduszu i fakt przelewy do syndyka poszy 30 grudnia 2014 roku a on ma siedem dni roboczych na rozliczenie sie z nami wiec kasa juz niedlugo powinna byc:-)
kasa 2015-01-09 18:58:12
jest kasa, ale niestety nie wszystko jak na fiszkach napisali brakuje ok 800 zl wie ktos o co chodzi?
Wujek dobra rada 2015-01-09 19:38:33
Pieniądze które otrzymaliśmy od Syndyka pochodzą z FGŚP który zgodnie z ustawą wypłaca maksymalnie 3 miesięczną pensję od daty ustania stosunku pracy/ bądź daty upadłości + ewentualną odprawę. Pensja w skali miesiąca liczona jest maksymalnie od średniej krajowej (około 3900 brutto). Zatem jeżeli miałeś na fiszce 5000zł to FGŚP wypłaci Ci wynagrodzenie tylko do wysokości około 3900 brutto, stąd też może coś brakować. Co z resztą - trzeba zapytać Syndyka masy upadłościowej Ematech.
urlopowicz 2015-01-09 19:53:34
Dzwoniłem wczoraj do syndyka,ponieważ wielu osobom brakuje-mniej lub więcej.Syndyk powiedział mi,żeby uzbroić się w cierpliwość.Brakującą kasę wypłaci on w miarę upłynniania majątku EMATECHU.To co dostaliśmy,to jest to co zatwierdził i wypłacił FGŚP.
królik 2015-01-12 18:07:25
A co z ludzmi z Świdnicy? Syndyk twierdzi ze przejol zakład a nie pracowników. Sa wogole jakieś szanse na odzyskanie kasy.
ja 2015-01-17 06:14:47
królik- zapytaj adwokata ;) a tak na poważnie, jesteśmy w ( usunięte przez administratora ) syndyk Ematechu twierdzi, że wysłał wszystkie teczki pracownicze ( zatrudnieni niby w Świdnicy) do syndyka Morawskiego. Morawski twierdzi, że nie ma teczek i nie ma pod sobą pracowników. Na pytanie" kto wystawi Pit?" między syndykami jest spychologia. urząd skarbowy wymaga rozliczenia w terminie. Jeśli nie dostaniemy Pitów, musimy oszacować swoje dochody i wypełnić papiery. Adwokat wziął kasę i nic nie robi. dziwi mnie, ze nie złożył do sądu wniosku o ustalenie pracodawcy. Wówczas można by było działać. Jeśli będziemy tak siedzieć bezczynnie, to wszystko nam przepadnie, nikt się nami nie zainteresuje. ja chcę w pierwszej kolejności odzyskać świadectwo pracy, pity, a potem kasa :)
ja 2015-02-16 06:29:38
Zbliża się koniec terminu wystawiania PIT 11 za 2014 r. Do tej pory nie ma pitów i chyba już ich nie będzie. Syndyk Wolański nie odpowiedział na moje pismo. Po rozmowie telefonicznej kieruje mnie do Syndyka Osadowskiego. Chyba czas zgłosić sprawę do PIP- o nierozwiązane umowy pracy i brak świadectw pracy. Następny krok to pismo do US- może oni się tym zajmą. Ręce opadają na polskie prawo :( Niech nie myślą, że są bezkarni...Macie jakieś informacje od adwokata?
makak 2015-02-19 15:45:04
łobuzy oddajcie kase;/
PIT 2015-03-04 07:48:13
Przyszły PITy z Ematechu !!!
1
Waldek 2015-03-09 11:32:31
Mam prośbę czy mógł by ktoś podać numer telefonu do syndyka w Katowicach bo ja nie dostałem PITu 11 a podobno wszyscy już soastali w tamtym tygodniu
1
ziom 2015-03-11 20:50:17
a czy ktoś sie oriętuje czy te pity co przyszły z ematech w upadłosci likwidacyjnej to juz wszystko i mozna sie rozliczac czy jeszcze cos przyjdzieodnosnie tej kasy co dostalismy z funduszu? czy to jest juz uwzglednione w tym picie bo mi sie cos wydaje ze za mało mam tam wpisane kwote brutto z góry dzieki za odp
urlopowicz 2015-03-15 17:01:53
Kasę z funduszu dostałeś w styczniu,więc logicznie myśląc będziesz musiał się z niej rozliczyć w przyszłym roku.Czyli dostaniesz jeszcze jednego pit-a,ale za rok.
1
ziom 2015-04-01 10:20:21
a komu szkoda firmy ematech? swidnica i swiebodzice?
wigry 2015-04-01 18:02:47
mi jest szkoda bo tam pracowałem, tzn nie tyle firmy co miejsca pracy
urlopowicz 2015-04-28 08:16:59
Czy ktoś ma info,co z wypłatą reszty kasy od syndyka Wolańskiego?
Znający temat 2015-10-23 14:13:29
@bodi Akurat tam wszystkie środki bardzo ładnie zostały spieniężone :)
Johan 2015-10-24 23:52:38
małpka90 co ty za glupoty wygadujesz??? gdzie ty do szkoły chodziłas?
ematechu juz dawno nie ma pozatym jakie rozwiazania dla domu i inteligentne budownictwo. To Firma produkująca konstrukcje styalowe i el maszyn zreszta w upadlosci. Obecnie została przejęta przez CadEsigner Mysłowice
Jasiek 2016-02-25 20:35:47
Cadesigner z Myslowic przejął i Mestaco, wpierw przejeli pracowników później reszte.Tak wiec tam szukajcie pracy, bo podobno płacą wynagrodzenia i mają dużo zleceń.
jolo 2016-05-17 22:42:02
automatyka jest dobrze platna branża a jeszcze oni zajmuja sie sytemami oswietlaniem.
Zostaw swoją opinię o Ematech - Mysłowice
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Ematech