Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Stomil

Pracowałeś w firmie Stomil i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
ole! - 2014-12-17 10:43:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Świąteczne weszło ! - 600 brutto (455zł) netto - pełna pula jak ktoś nie horował i robi ponad 2 lata , jak sie chorowało to 100 mniej w skrajnym przypadku jak ktoś dużo chorował to ma połowe mniej , a jak robi krótko to 75% mniej - czyli 100zł netto - lepiej nie chorować :)
zdjecie uzytkownika
tu - 2014-12-17 10:57:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Gdy prace nad K-7 dobiegały końca, w biurze konstrukcyjnym Tupolewa rozpoczęto budowę kolejnego wielkiego samolotu – ANT-20. Samolot ten od samego początku powstawał jako narzędzie propagandowe. Jego historia zaczęła się jednak znacznie wcześniej. W połowie lat 20-tych w biurze Tupolewa zaprojektowano bombowiec TB-1. Był to dwusilnikowy ciężki bombowiec, który miał stanowić nową jakość w radzieckim lotnictwie. Mimo ciekawej konstrukcji jak na swoje lata, nie był to zbyt duży samolot. W związku z tym pod koniec lat 20-tych rozpoczęto prace nad kolejnym samolotem – TB-3. Tym razem maszyna miała już 4 silniki i była całkiem pokaźna. Samolot ten był całkiem udany, ale jego konstrukcja była niezbyt nowoczesna jak na przełom lat 20-tych i 30-tych – zwłaszcza archaiczne podwozie i otwarte stanowiska strzeleckie oraz kokpit. Na początku lat 30-tych zaczęto więc budowę kolejnego bombowca – TB-4. Samolot ten wyposażono już w 6 silników. Niestety tym razem samolot okazał się nieudaną konstrukcją. Zbyt słabe silniki sprawiły, że samolot ustępował innym konstrukcjom jakie pojawiały się wówczas na świecie.


Tupolew ANT-20 podczas budowy

Równolegle z tymi pracami, w ZSRR powołano do życia specjalną eskadrę propagandową. która miała szerzyć „narodowy socjalizm” tam gdzie jeszcze nie dotarł. Eskadra ze względu na swoje zadanie miała składać się z kilku samolotów, które swoim wyglądem miały pokazywać potęgę ZSRR, a dodatkowo mieć możliwość dostarczania „narzędzi propagandy” nawet w rejony w których nie było lotnisk.

Patronem eskadry został Maksim Gorki, rosyjski pisarz i publicysta, uznawany za twórcę socrealizmu. Na potrzeby jednostki zaczęto projektować specjalne samoloty. Jednym z nich był Tupolew ANT-14, ale nas bardziej interesuje drugi samolot stworzony z myślą o tej eskadrze – ANT-20 Maksim Gorki. Będący rozwinięciem konstrukcji TB-4 ten latający potwór był w swoim czasie jednym z największym samolotów na świecie. Wyposażony w aż 8 silników M-34 o mocy 900 KM każdy samolot miał aż 63 metry rozpiętości. Masa startowa była podobna do K-7 i wynosiła około 42 ton. Silniki umieszczono w skrzydłach – 6, a dwa pozostałe w specjalnej gondoli na środku samolotu, przy czym jeden w układzie ciągnącym, drugi pchającym.

Załogę samolotu stanowiło 11 osób, a w jego wnętrzu umieszczono… wszystko to co mogło być potrzebne do prowadzenia agitacji propagandowej. Znalazły się tam maszyna drukarska do powielania ulotek, mała sala kinowa, ciemnia dla fotografów, stacja radiowa, centrala telefoniczna oraz pomieszczenia socjalne dla załogi i pasażerów. Oprócz tego samolot wyposażono w potężne głośniki pozwalające na… szerzenie komunizmu podczas lotu.


Rozkład pomieszczeń w ANT-20

Samolot zaprojektowano tak, aby mógł korzystać z tymczasowych lotnisk, a nawet lądować w miejscach gdzie lotnisk nie było. ANT-20 był podobnie jak K-7 całkiem niezłym samolotem. Mimo swoich ogromnych rozmiarów mógł latać z prędkością 220 km/h. Wyróżniał się bardzo nietypową sylwetką i nie do końca opływowymi kształtami w porównaniu do projektowanych w innych krajach samolotów.

Prace nad maszyną rozpoczęto w 1933 roku i zakończono w połowie 1934 roku. Tutaj pojawia się problem z datą oblotu, ponieważ spotkać można się z kilkoma datami. Jedna z nich to 19 maja 1934 roku, kolejna 17 czerwca, a inne wskazują nawet na sierpień. Najczęściej jednak podawane są daty czerwcowe – 17-18.


Tupolew ANT-20

Przez rok ANT-20 wypełniał różne zadania propagandowe, latając z jednego końca ZSRR na drugi. Niestety 18 maja 1934 roku doszło podczas jednego z pokazów w Moskwie do wypadku. Towarzyszący transportowcowi samolot Polikarpow I-5, pilotowany przez N.P. Błagina uderzył w skrzydło Tupolewa, przez co oba samoloty rozbiły się. Zginęli wszyscy pasażerowie obu samolotów oraz kilka osób na ziemi – łącznie 52 osoby. Prawdopodobną przyczyną katastrofy był źle przeprowadzony manewr pętli jaki chciał wykonać Błagin.

Utrata kosztującego około 2 mln dolarów samolotu propagandowego była sporym szokiem. Mimo to władze zamówiły kolejny samolot. Samolot ukończono w 1938 roku, w czasie sporej zmiany klimatu politycznego w ZSRR. Nie podjęto wówczas decyzji o budowie kolejnych egzemplarzy. Nowa maszyna otrzymała oznaczenie ANT-20bis. Od swojego poprzednika różniła się napędem i konstrukcją. Zamontowano w nim jedynie 6 zmodyfikowanych silników M-34 o mocy 1200 KM każdy. Usunięto gondolę grzbietową, a wnętrze zaprojektowano jako typowe pasażerskie. Początkowo maszyna trafiła do Aerofłotu a wraz z wybuchem wojny samolot przejęło wojsko. 14 grudnia 1942 roku samolot niestety uległ wypadkowi i rozbił się.

Tak zakończyła się historia dwóch propagandowych samolotów ZSRR. Mimo, iż powstawały oddzielnie, w dwóch różnych biurach, łączy je idea według której powstały. Mające być symbolem potęgi Związku Radzieckiego maszyny były
zdjecie uzytkownika
Monia - 2015-01-02 18:11:36 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
czy praca po nowym roku zaczynala sie 2 stycznia dzieki za odpowiedz
zdjecie uzytkownika
hollyas - 2015-01-05 13:31:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Monia - 2015-01-02 18:11:36]:
Zależy w jakim dziale. Biura w całości, a produkcja częściowo.
zdjecie uzytkownika
bars - 2015-01-22 15:48:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
będą premie dla pracowników za "obniżenie wskaźnika braków" - zostaną wypłacone do końca stycznia
zdjecie uzytkownika
blee - 2015-01-22 20:14:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [bars - 2015-01-22 15:48:49]:
To jakies jaja chyba, kolejny pomysl zeby zabrac ludziom, jeszcze troche to z biuura przyjda robic bo niebedzie komu
zdjecie uzytkownika
kicia - 2015-01-30 22:05:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [BA!!!! - 2014-12-04 12:02:01]:
mam nadzieję, że już to zgłosiłeś do inspekcji pracy? Wielkie brawa dla ciebie chociaż jeden odważny w tej firmie!!!
zdjecie uzytkownika
@up - 2015-02-05 09:55:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@up - nie firmie tylko FERMIE :P:O :) !!!! - bo inaczej tego zagładu nazwać nie można - no okej może jeszcze słowo BARŁÓG pasuje !:P
zdjecie uzytkownika
bele ble - 2015-02-10 20:18:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
gadacie, narzekacie a i tak robicie... po co wam to? i tak na nic wiecej was nie stać wiec grzeczniutko i cichutko:) pogadacie, pogadacie a i tak zatańczycie jak wam zagrają:)
zdjecie uzytkownika
@up - 2015-02-15 16:32:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@up dokładnie!
teraz mają niby zwalniać ludzi, bo im za dużo reklamacji przychodzi (pewnie przez ten ich felerny sap.....;P:) - niech patrzą na siebie , i cieszą sie ,że wogóle ktoś tam im robi , a nie zwalniają, tak naprawde ostatnią rzeczą jaką idzie zrobić jest zwolnienie pracowników , bo to oni de fakto są NAJCENNIEJSI - nowych dobrze wyszkolonych z "wprawą" już się tak szybko nie znajdzie (o ile wogóle...:P:) , a inne firmy już "pukają do drzwi wrześni" - nadchodzą cięzkie czasy dla stomilu - oj bardzo ciężkie, a uni chcą zwalniać za reklamacje !!! pffff!
zdjecie uzytkownika
@up - 2015-02-19 17:02:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@up - Błąd !
Teraz przyjmują!
potrzebują łącznie 23 osoby
-12 operatorów na obrubke gumy
-7 operatorów aut tokarskich
-2 do kontroli
-2 mechaników

także o zwolnienie sie nie bój :) !
zdjecie uzytkownika
budyń - 2015-02-25 17:36:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Odpowiedź na: [@up - 2015-02-19 17:02:26]:
tak przyjmują , ale ludzie odchodzą , ci stali i ci nowi. dużo ludzi narzeka i ma już dosyc . najniższa krajowa za pracę w akordzie? jest coraz gorzej i coraz gorzej jest człowiek traktowany ,i nie chodzi tu o przestrzeganie przepisów ale o szacunek do ludzi ciężko pracujących w tym totalnym syfie , brudno , śmierdzi . wiem że niektórzy powiedzą że mogę tu nie pracowac, ale nie każdy jest młody , przebojowy , i tu się kółko zamyka . bo muszę ciężko pracowac za takie pieniądze i nawet jeśli człowiek walczy o swoje to ten który zdobył jakieś lepsze stanowisko od ciebie zrobi się bydlakiem i jeśli ma korzyści z ciebie to ci okaże że jesteś śmieciem. życzę tym którzy znajdą pracę lub czekają aż otworzą volswagena , dużo szczęścia i powodzenia
zdjecie uzytkownika
noname - 2015-03-01 12:52:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [budyń - 2015-02-25 17:36:25]:
Zgadzam się z Pańską wypowiedzią, najbardziej przykuło moją uwagę '' szacunek do drugiego człowieka '' w tym przypadku jest to szacunek od kierownika działu do pracownika.Zero szacunku, człowiek jest traktowany jak śmieć. Pracuję tam dopiero od kwietnai 2014 roku ale już mam dość, trzeba będzie poszukać czegoś innego...
zdjecie uzytkownika
stękanie - 2015-03-13 22:33:37 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Odpowiedź na: [noname - 2015-03-01 12:52:15]:
stękasz i stękasz.. to po co tam robisz? ktoś cie zmusza? nie odpowiada ci to nie musisz robic. widocznie lubisz byc tak traktowany.
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2015-03-28 14:42:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [stękanie - 2015-03-13 22:33:37]:
o ile się nie mylę jest to strona do zamieszczania swoich opinii na temat danej firmy , a nie do ubliżania innym , jeśli komuś nie odpowiada że ktoś krytykuje to niech nie wchodzi na forum tylko pracuje ( ale uczciwie) w biurowcu!. ktoś kto ma [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] wysiedzoną na stołku ,nie zrozumie robola zarabiającego grosze w niemieckiej firmie. więc więcej szacunku .
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2015-04-08 10:15:21 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
obecnie zakład poszukuje do pracy:
-operatorów automatów tokarskich - wynagrodzenie netto 1500zł - 6 osób potrzeba
-operatorów urządzeń obrubki gumy - wynagrodzenie netto 1400zł - 5 osób potrzeba
-nastawiacz urz obrubki gumy - wynagrodzenie netto 1800zł - 1 osoby potrzeba
-kierownik działu P-1 - wynagrodzenie netto 6000zł - 1 osoby potrzeba
-niedługo potrzebny będzie też lider jakośći do laboratorium - wynagrodzenie netto 2800-3500zł
zdjecie uzytkownika
masakra - 2015-04-09 09:33:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Na prawdę nie polecam, ta praca to szaleństwo, czy to w biurze czy na produkcji. Dyrektor to wariat. Prowadzi mobbing na każdym kroku. Tylko krzyki, nerwy i straszenie. A jak ktoś potrzebuje wsparcia to widzi zamknięte drzwi i brak kontaktu ze strony Dyrektorka!!
Zarobki w granicach najniższej krajowej na akordzie to kpina!
Najlepsi ludzie sami odchodzą gdy coś innego znajdą.
Pracownicy boja się odezwać, bo kto się postawi szefowi od razu zwalniany jest.
Nie polecam. Jak chcesz iść do obozu pracy za marne grosze to zapraszam do tej firmy.
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2015-04-10 10:33:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no- no - z tym "Zarobki w granicach najniższej krajowej na akordzie to kpina!"
to nie do końca prawda - bo np. na dziale WELTEN po 1900zł netto mają :) :P - także jest to najlepiej płatny dział w tym zakładzie :)
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2015-04-11 21:45:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (3)
nieprawda - na dziale BERLIN też mamy po 1900zł netto :P
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2015-04-22 17:50:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
no panowie kierownicy do boju jutro AUDIT
zdjecie uzytkownika
karola - 2015-05-13 12:28:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Witam.Kto wie ile odciąga Stomil za strój roboczy ?
zdjecie uzytkownika
thenorthremembers - 2015-05-13 17:26:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Cześć, wiele ofert pracy z tej branży i nie tylko znajdziesz na stronie rekrutacyjna rewolucja.pl Ja właśnie tam znalazłem coś dla siebie. Mają także wiele ofert szkoleń i kursów. Zapraszam :)
zdjecie uzytkownika
=) - 2015-05-29 16:29:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
kto wie ile w tym rok wynosi wakacyjnie??
zdjecie uzytkownika
oleńka - 2015-06-02 19:27:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@=) to ciekawe, napisz prosze cię co to jest to wakacyjne, czy jakaś premia czy coś innego.interesujące. chętnie się do nich załapię za cv ale najpierw muszę zdementować plotki czy naprawdę tak jest że mpłaci się za strój roboczy, a konretnie na dziale produkcyjnym przy obróbce gumy bo wiem że są takie stanowiska i bardzo mnie interesują
zdjecie uzytkownika
nergal - 2015-06-13 20:56:23 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [oleńka - 2015-06-02 19:27:01]:
Ty naturalna blondynka czy przefarbowana ?
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Stomil

Wyraź opinię o innych firmach z tego miasta

Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy Stomil?
Zadaj pytanie
alert