logo TELESTRADA

TELESTRADA

Warszawa

Opinie o TELESTRADA

bajzelstrada :D 2012-12-17 19:58:36
1. Jeśli przyjmą cię tam do pracy - daruj sobie nie idź bo szkoda twojego czasu
2. Wynagrodzenie na prowizji bez żadnej podstawy - kolejne dno bo i tak żadnej kasy na oczy nie ujżysz
3. Poniżanie się[usunięte przez moderatora] - chodzisz po domach ale zyskasz cenny zawód miłosny w druga stronę hehe... mowa o akwizycji
4. [usunięte przez moderatora] dodają ci siły do pracy - powiedz sobie szczerze; przy zetknięciu z rzeczywistością nie wyglada to kolorowo i kolejny minus dla tej... firemki
[usunięte przez moderatora] 6. Za zdarte nogi nic nie dostajesz - bo po co? Włazisz kolejnemu (jakby to powiedzieć) klientowi [usunięte przez moderatora] bo musisz zrobić przysłowiony dzwonek a jak go zrobisz to dostaniesz 20-50 zł albo nic!

Naucz się tych 6 Prawd Wiary
...i niech Ciebie żadna siła tam nie niesie - omijaj szerokim łukiem tą organizacje.
1
bambus 2013-05-12 20:43:05
telestrada to powiino sie nazywac telestrata [usunięte przez moderatora]
2
G. 2014-03-05 23:11:20
Czy ja wiem, nie wiem po czym sądziesz, że telestrada stoi na glinianych nogach, skoro od ponad pół roku nikt tu nie napisał nic złego.
1
gfdgfdgfd 2014-03-20 12:59:33
Praca w telestradzie sama w sobie nie była zła. Typowy telemarketing, kasa zawsze na czas, a nawet przed, zawsze można było wyjść wcześniej z biura. Ludzie ogólnie też ok, luźna atmosfera, koordynator wymagający, ale w porządku. Szkoda, że oddział w Katowicach został zamknięty. Chętnie bym tam dalej pracował.
1
xer 2014-05-30 23:00:09
Telestrada szuka do pracy przedstawicieli handlowych i z tego co widze, to w bardzo dużych ilościach, to znaczy znalazłem ogłoszenia na wiele regionów.
scand 2014-07-03 15:35:30
jak ktoś pisze "wież" a ma na myśli "wiesz" to już świadczy o człowieku..przedstawicielka to ciężki kawałek chleba a kontakt bezpośredni z klientem to już całkiem masakra. Trzeba to lubić, i się nauczyć. Ja pracuję dla Telestrady od 2 m-cy w Pierwszym zarobiłem 7 tyś netto. DA się? da się! jak ktoś nie ma bladego chcę podstawę i nic nie robić to sory do spożywki albo chemii;D tu się żyję z prowizji 10 umów= 1300 zł brutto. w Jeden dzień można zrobić to co inni robią w cały miesiąc.
Ja polecam TELE spoko firma wypłacalna przede wszystkim i ofertowo korzystna dla klienta. Co do opinii w sieci zgadzam się sam chłam i syf na każda firme, netia, dialog,tele2, nom, mni, novum, orange etp. jedna na drugą za przeproszeniem sr*a
1
bolek 2014-07-04 10:55:51
człowieku poważna praca to jest na umowę o pracę a nie dziadostwo na śmieciówce. O jakich prowizjach wy mówicie w umowie miałem co innego 1300 zł to masz za 100 umów a nie 10. Widze że niektórym szkolenia świadomosciowe nieźle zaszkodziły. Zachowujecie się jakbyście pana boga za nogi złapali.
iga 2014-07-04 11:37:14
sorry ale nikt nie powiedział że ktoś chce podstawę i nic nie chce robić podstawa jest za wykonywaną pracę codziennie a nie za siedzenie na [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] A co jak mimo zaangażowania nie wyrobisz limitu umów nie masz wypłaty to jest chore.
korek 2014-07-08 19:42:11
Kolega scand ma rację.
Handlowcy nie mają łatwo ale w rzeczywistości w Telestradzie da się zarobić i to nie mało. I prawdą jest że już za te 10 umów masz 1300zł brutto, a zdarza się, że 10 umów to pisze się jednego dnia. Poważnie. Za 60-75 umów miesięcznie masz 4500zł premii plus 35zł za każdą umowę. Czyli 4500+35x60=6600zł Więc na nasze polskie zarobki kasa przyzwoita. Pozdrawiam
bobek 2014-07-10 11:32:28
muwisz o handlowcach a nie telemarketerach którzy maja zupełnie inne stawki
niki 2014-07-21 14:17:27
Nadal tam pracuje i jest spoko
scand 2014-08-27 22:03:04
telemarketerzy zarabiają średnio 500-1200 a są tacy co i 1500 ale to żadko, natomiast należy zwrócić uwagę, że czasaem jest dzień, że za 2 godz umówia dużo spotkań i idą w swoją strone. co do PH to kolega korek dokładnie opisał system PH więc nikt boga za nogi nie łapie tylko jak się ma now how to i pracować cały dzień nie trzeba tylko dobrze pracować z klientem i uczciwie, a profity w postaci wypłaty z 5, 6, 7 z przodu są do zrobienia. tylko dla mega entuzjastów przedstawicielki bo dla świeżaków to się można baaardzo łatwo znudzić i zniechęcić. dla przykładu nie piszemy klientów NOMu bo te (usunięte przez administratora) uwalają co się da i bez zgody klienta przedłużają lojalki. mam nadzieję , że uokik znowu ich obciązy karą kilka baniek i nauczą się w końcu uczciwej konkurencji.
pozdrawiam
1
kotlek 2014-11-05 18:12:12
zgadzam się▲ z tobą kolego..;-)
rtx 2014-12-06 16:04:37
hej własnie a na co patrzą jeszcze poza doświadczeniem? na jakie inne kwestie? mam rozumiec ze bez doswiadczenia ciezko sie dostac do tej firmy? jak u nich przebiega rekrutacja na co patrzą przy rozmowie kwalifikacyjnej jakie zadaja pytania dotyczace ostatnich miejsc pracy? z górydziekuje za odpowiedz...
scand 2014-12-10 15:39:20
na nic nie patrzą masz zespół sprzedażowy? chcesz go stworzyć? dostaniesz cel i kase na biuro łącznie z autem i pokaż co potrafisz..
ja natomiast odradzam kilka postów wyżej pisałem co pisałem zmieniam zdanie..nie chce wylewać wszystkeigo na forum ale odradzam Wam aplikowanie [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ZŁODZIESTWO I OKRADANIE LUDZI..
Marcin 2014-12-11 16:23:20
Wyślij CV :
rekrutacja.warszawa@telestrada.pl
Telestrada 2014-12-11 16:26:46
Olek wgląd do wszystkich umów :
jakub.babczak@telestrada.pl
Napisz!
1
Marek 2015-01-01 14:00:29
Ja tez jeżdziłem dla Telestrady i przeczytaj dobrze umowe to może zmądrzejesz Grzegorz ci ludzie powinni podać ciebie do sądu o oskarżenie kradzieży i na pewno wygrają sprawe oskarżasz ich o kradzież
Marek 2015-01-01 14:03:41
Skoro wypisujesz nazwisko bądz taki odważny i podaj swoje
Grzegorz 2015-01-14 11:27:59
Drogi Marku , po pierwsze bardzo ładnie okroiłeś mój wpis, po drugie dzielnie bronisz swojego pana pewnie obiecał ci nowy służbowy samochód , po trzecie to ty się naucz czytać i nie strasz mnie sądem bo tam opowiem jak zyskujecie nowych klientów ''ofiary'' telestrady i po czwarte jak nie pamiętasz jak się nazywam to zejdź piętro niżej to ci powiem
1
iza 2015-01-22 16:45:49
Witam wlasnie dzis odwiedzil z partners spolka z o.o.s.k.a. i twierdzi ze odkupili moj dlug od telestrady za niby aparat stacjonarny i kom. Ktorych niestety do dzisiaj na oczy nie widzialam he he a tu dlug rosnie dobre sobie juz ja im dam!
1
podpowiadam 2015-01-30 07:51:48
Zamiast udzielać się w internecie. Powinna chyba Pani skontaktować się z Telestrada SA ?? Może nastąpił jakiś błąd (nie wiadomo, czy w Telestrada, czy w firmie która odwiedziła Panią). Jak znam życie, wystarczy jeden telefon, żeby sprawę zamknąć...
Licka 2015-04-15 18:06:02
Dobra praca dla osób, którzy lubią kontakt z klientem, teraz pracuję jako handlowiec, wcześniej byłam telemarketerką i zarabiałam ponad 2 tys. Pracując jako handlowiec moje zyski się podwoiły. Trochę dziwie się niektórym komentarzom, bo nigdy mi nic dziwnego z wypłatą się nie przytrafiło. Są oczwyiście "spady" ale u mnie to ok 15 % umów, także jak coś polecam :-)
Karol 2015-04-15 20:50:14
Powiem wam tak: jestescie debilami bo pracuje juz tam prawie 1.5 roku jako przedstawiciel handlowy i nie jest zle, oczywiscie jest lepszy i gorszy miesiądz. Najgorszy 1100 na rękę najlepszy 7800. Debilą którym nie chce sie robic to oczywiscie nigdy się nie dogodzi, i jeszcze ten debil co napisał co jezdzil po zadupiach i na mechanika nie zarobił (bo jeżdzic to trzeba umiec). Idioto dziury sie omija. Ja jezdzę po bieszczadach i naprawde drogi sa [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ale nie jest tak zle zebym co chwile cos przy aucie robil a jezdze alfą. Wiec nie słuchajcie takich głupot co piszą, a Pani pod nikiem canaris niech sie w głowe stuknie, poniewaz jak jest słaby zasięg to dzwoni sie do firmy i rozszerza a Olsztyn chyba widziała na pocztówce. Aha jeszcze do oszukiwania klientów: w tej chwili nie oszukasz klienta bo wszystko czyta ale zdarzają sie matoły ze podpiszą a pozniej odstąpią i takich w polsce nie brakuje.
nowa 2015-05-06 05:06:18
Czy ktos pracuje nadal jako telemarketer? Jak wrazenia? Zzrobki takie jak obiecuja czy raczej kiepskie?
007agent 2015-05-31 15:33:19
witam,
zastanawiam się nad pracą przedstawiciela w telestradzie, mają ofertę na telefon komórkowy za 18zł i wydaję mi się że na takim produkcie można zarobić, 18zł za no limity, biorąc pod uwagę że ludzie na wsiach nie zawsze są świadomi że runek tak się zmienił na plus, 18zł może ich zadowalać. Proszę o informację od jakiegoś pracownika przedstawiciela telestady czy sporzedaję się ta ofertą dobrze 18zł komórkowe. Będę wdzięczny za info
Lolee 2015-06-02 12:49:30
No i powinni zarabiać mało, skoro piszą "żadko". Było się uczyć i dopiero potem wymagać.
PH TLS 2015-11-17 13:27:37
Jeżeli piszesz rzetelne Umowy to nie masz czego się obawiać! żadnych minusów, wynagrodzenie powyżej średniej krajowej :D ! WARTO POLECAM.
PH Telekom 2015-11-18 16:09:02
Jak można być zdziwionym, że po napisaniu umowy która „spadnie” ma się nie wypłacaną bądź zwracaną prowizje ? :P Pracowałem w 3 firmach telekomunikacyjnych i tak jest zawsze. Proponuję nie wciskać klientom na siłę to takich problemów nie będzie. W Telestradzie odpowiedzialność za płacenie rachunków ma się przez 3 miesiące. Jak to się ma do innych sieci ? Przeciętnie to 1 rok …. jako ciekawostkę dodam, że w PLUS -ie słyszałem, że nawet 2 lata.
następny były pracownik 2015-12-14 20:06:34
witam, pracowałem w tej firmie 3 miesiące (październik, listopad i grudzień 2014 r.) spotkania masakrycznie umawiane, zarobić się tam w ogóle nie da, nie ma szans, wiem co mówię bo wcześniej pracowałem w firmie NOM parę lat jako handlowiec tam zarobki przez pierwszy rok były bardzo zadowalające, ale potem już jak NOM został wykupiony przez telestradę to zaczęło się pitolić... ale mniejsza o to, nawiązując do telestrady przez te 3 miesiące otrzymałem tylko 1 rozliczenie za październik 2014 od tzw "opiekuna" wypłaty około 1000 zł nie pokrywało kosztów paliwa nie wspominając o amortyzacji samochodu, fakt faktem jeździ się po dziurach i pipidówach namawiając przede wszystkim starsze osoby przypuszczam że każda firma telekomunikacyjna działa na tych samych zasadach teraz także pracuję jako handlowiec w firmie telekomunikacyjnej i w miarę jestem zadowolony, ale wracając do telestrady, otrzymałem od nich miesiąc temu pismo przedsądowe w którym domagają się zwrotu nienależnie pobranej zaliczki którą oni rzekomo mi wypłacili, fakt faktem jest taki że nie otrzymywałem rozliczeń więc nie wiedziałem które umowy przechodzą a które nie ile było spadów umów itd... z ich obliczeń wychodzi tak, że za te 3 miesiące przeszło mi kilkanaście umów, dodatkowo oni mają progi sprzedażowe w których na bank nie będziecie się mieścić , progi były co 10 umów czyli od 1 do 9 podstawy było bodajże 500 zł, potem od 10 do 19 następny próg itd... i np jak byś miał 45 umów to oni ci negatywnie rozpatrzą 6 lub przełożą na następny miesiąc abyś miał 39 :P a za tym idzie mniejsza prowizja, a po prawie roku jak zakończysz tam pracę otrzymasz niespodziankę w postaci pisma przedsądownego do zwrotu kasy która i tak się tobie należy, byłem już u prawnika z umową, prawnik na to że nie mają prawa żądać jakiegokolwiek zwrotu kasy po takim czasie tym bardziej że nie otrzymywałem rozliczeń... więc przyszłym pracownikom tej firmy dobrze radzę abyście się zapoznali z warunkami umowy podpisywanej z nimi, a jak nie rozumiecie czegoś w umowie to do prawnika, polecam ;) P.S. jestem tylko ciekaw ile byłych pracowników tej firmy otrzymało takie niespodzianki i nie znając prawa wystraszyli się i zapłacili im...?
1
następny były pracownik 2015-12-15 18:06:03
Cezary 3 miesiące mi całkowicie wystarczyły aby poznać tą firmę dogłębnie tym bardziej że wcześniej NOM został wykupowany przez telestradę to już coś o niej wiedziałem, poza tym co z takich spotkań jeżeli ci umawiają klientów którzy mają lojalki z innymi firmami telekomunikacyjnymi, mało tego klienci mówią telemarketerom że mają lojalki a telemarketerzy i tak wpisują ci że masz jechać na to spotkanie, a klienta z lojalką nie przekonasz aby przeszedł do innej firmy bo przecież to logiczne że będzie płacił karę... a w mało których przypadkach kalkuluje się płacenie kary umownej... pracuję już jako handlowiec ponad 6 lat a więc jakieś doświadczenie mam. Niektórzy klienci fakt faktem mają lojalki ale nie są tego świadomi bo nie pamiętają, albo myślą że idziesz do nich z tej samej firmy telekomunikacyjnej w której oni są i podpisujesz z nimi zmianę warunków dotychczasowej umowy... różnie bywa... ale nie będę się tutaj rozpisywał na ten temat bardziej bo kto przepracował jako handlowiec co najmniej 2-3 lata ten wie o czym mówię... poza tym tak jak ktoś wcześniej napisał ten zawód trzeba lubić i mieć dobry kontakt z ludźmi oraz być odpornym na stres...=) ale to swoją drogą. Najbardziej co mnie w tej firmie irytuje to jak wspominałem wcześniej: przeliczają umowy jak sami chcą na wyższe prowizje nie masz co liczyć... na konkursy też... no chyba że masz znajomości jakieś z kierownictwem albo jesteś rodziną ze swoim "opiekunem" albo coś w tym rodzaju... a poza tym najbardziej zirytowało mnie to pismo przedsądowe po takim czasie i straszenie BIG-iem tym bardziej że nie dostawałem rozliczeń od nich, za wyjątkiem tego 1 a twierdzą że jeszcze w tym roku wysłali mi 3 rozliczenia ciekawe czy mają jakieś potwierdzenia odbioru, a w ogóle wg ich umowy zlecenia i tak nie mają prawa się czegokolwiek domagać po terminie 3 miesięcy od okresu zakończenia mojej współpracy z nimi a tu już mija 12 miesiąc, to jest wg mnie nieuczciwe i nielojalne, kto chce u nich pracować niech pracuje, zwracam uwagę tylko aby dobrze przeczytać umowę o pracę, bo teraz mogli coś wykombinować i pozmieniać podpunkty, że nawet po kilku latach ktoś po zakończeniu z nimi współpracy będzie miał problemy i zwrot jakiejś kasy... nie dość że nie zarobi to jeszcze dołoży do interesu.
1
następny były pracownik 2015-12-21 19:27:22
so; pierwsza umowa zlecenie trwa 3 miesiące, aczkolwiek spotkałem się z umową zleceniem trwającą 1 rok ( ale nie w telestradzie ;)) tak że obstawiam 3 miechy
aryygs 2016-07-29 05:26:55
Mozesz liczyc na 500 zl miesiecznie, nie wiecej. A atmosfera tez taka dobra wcale nie jest.
gxf 2016-07-29 17:43:47
Nie wiem skad masz te informacje o zarobkach. 500 zl miesiecznie to sa zarobk8 na ktore nie mozna narzekac? Za czerwiec rachunek byl na MINUS 200 zl. Podkreslam, kwota ujemna.
jhgg 2016-07-30 12:28:34
Chcesz to zatrudnij sie sam i przekonaj. Ja juz do tego tematu nie bede wracal i psul sobie nerwow.
1
abcd 2016-08-11 12:30:16
Nie polecam nikomu pracować w Telestradzie ani korzystać z ich usług.
1
dzosi 2016-08-11 13:09:04
ja pracowałam jako przedstawicielka miesiąc a że mam doświadczenie bo wcześniej pracowałam w znanej dobrej firmie (nie mogę nap jakiej) miałam dużo umów. Za cały miesiąc pracy dostałam przelew na 470 zł nawet na opłacenie mieszkania nie starczyło. Miało być tak kolorowo bajki dla dzieci niech piszą. Klienci u których byłam szkoda tych staruszków nieświadomych tego że będą płacić kary. Z tego co wiem miesiac temu stracili prawie wszystkich handlowców i telemarketerów więc pewnie szukają nowych naiwnych. Spróbuj a po miesiącu wpiszesz taka sama tu opinie
1
Ak 2016-08-11 13:52:44
Zadowalające
Gruby 2016-08-17 20:16:05
Koledzy że tak pozwole sobie powiedzieć a w szczególności do tych co po trzy miesiace pracowali, ja pracowałem 3 lata a do porównania wczesniej Netia, Orange, telepolska itp. I powiem tak, skończcie pieprzyć głupoty bo gdybyście nie byli śmierdzącymi leniami to byście zarobili. Przez trzy lata tylko raz nic nie zarobilem bo bylem na wolny a tak poza tym najmnie 1500zł, srednia wypłata ok 2800-3500 zł. co wy szmaciarze przez trzy miesiace moglisci sie nauczy i jak mozecie powiedziec ze konkursy są lipne jak zawsze kazdy cos dostał jezeli wzią sie do roboty a taki pajac jeden z drugim jak (abcd) czy (dzosi) jestem pewien ze to matoły i z pewnością studencik który tylko balowal i myślał ze łatwo zarobią dobrą kase na prochy.
4
lala 2016-08-17 20:23:49
Zgadzam sie z GRUBYM ja pracuje w telestradzie od kilku miesięcy i również nie nażekam na zarobki a to co piszą małolaty to bzdury. W zadnej pracy nie da sie wyszkolic w trzy miesiące a w szczególnosci w takiej co masz kontakt z ludzmi. I zgodzę sie z tym ze gnojki zarabiali tylko na prochy poniewaz mi umawiał taki jeden spotkania co chyba cały czas na haju był, bo nawet klienci mowili ze chyba ćpun albo alkoholik dzwonił bo nawet wysłowic sie nie potrafił. Mozliwe ze to jeden z tych co po trzy miesiace pracowali
3
Ant 2016-08-17 20:44:51
Tez uważam że te wszystkie śmieszne wpisy to niekompetentni nierzetelni rozgoryczeni oszuści którzy myśleli że normalna szanująca się firma zapłaci im za tego typu pracę. Kto ma trochę oleju w głowie to wie że to prawda. barany co 3 miechy porobily narobily smrodu a teraz kłamią! Pozdrawiam
3
Tm 2016-08-17 21:04:20
Ostatnie wpisy trochę za ostre ale faktycznie ludzie co kłamią i wprowadzają w błąd klientów kasy zarabiać nie powinni a pretensję tylko do siebie. Nie zarobione za oszustwa i nagle po trzech miesiacach pracy dopiero , referaty się pojawiły (dziecinada nikt w to nie uwierzy) i co do firmy bez przesady. Pozdrawiam były pracownik TLS
Ania 2016-09-03 14:12:54
Jest ogłoszenie na Przedstawiciela Handlowego na Wrocław, ma 10 lat doświadczenie w sprzedaży bezpośredniej , ale mnie zastanawia jedno nie ma Podstawy na Umowie ? a gdzie składki na Ubezpieczenie ? odechciało mi się im wysyłać CV.
M 2016-10-17 15:18:33
Telemarketera, czy handlowca bo różnica całkiem spora, "telemarketerzy" podstawę dostają, i to nie małą... nie wiem po co takie farmazony, a prowizje dostaje się za zafakturowanych klientów, więc wystarczy tego dopilnować zadzwonić, zapytać. nie liczyć na szczęście czy się uda czy nie. Proponuje zatrudnić się w fastfoodzie, jeżeli masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, i tam na pewno nikt cię nie oszuka.. Nie pozdrawiam.
DARO 2016-10-21 22:55:30
Analfabeto skończony, zważaj na słowa... nazywając kogoś oszustem jawnie go pomawiasz i szerzysz oszczerstwa... pomyśl zanim coś napiszesz....
Lajt 2016-11-17 17:40:15
Pracuje w siedzibie firmy, i szczerze powiem, że nie jest najgorzej...pracowałem w gorszych miejscach.
Atmosfera jest ok, ciśnienia nie ma jakiegoś strasznego, zdarzają się awarie, niezadowoleni klienci, ktoś cie czasem wkurzy..ogólnie to nie korpo, i jest zdrowsza atmosfera, tylko kasa moim zdaniem mogła by być większa. Co do pracy Przedstawicieli Handlowych to nie wiem jak mają, ale np. w dziale sprzedaży w centrali, nie ma rotacji..więc jakby tak strasznie było , jak niektórzy piszą to by ludzie przecież odchodzili, nie :) ? P.S. nie jestem
Lajt 2016-11-17 17:47:00
za szybko dodałem powyższy komentarz :), chciałem dodać, zanim się na mnie rzucą marudy i sfrustrowani byli pracownicy, nie jestem , ani nie mam tam wysoko postawionej osoby, po prostu uważam, że to co tutaj ludzie wypisują jest przesadą...da się tu pracować i da się korzystać z usług tej firmy, i tyle w temacie. Idealnych miejsc pracy nie ma.
telestrad1 2016-11-29 15:05:38
Telestrada Kraków/R zeszówPracowałam z( usunięte przez administratora )miesiąc i powiem tylko uważajcie na tą kobieta jakaś nie zrównoważona.Na rekrutacji miła a w rzeczywistości jak podpiszesz umowę masakra,sama pewnie ma prowizje za ludzi więc wykorzystuje ile się da,proponuje pracę od 4 do 5 godzi za 4 - 5 tysi a pracować trzeba 8-10, i dostajesz najniższą krajową. potrzebujesz pomocy w pracy to z łaską ci pomoże . Sami 2 razy przemyślcie o co chodzi bo wiesza ogłoszenia w całym necie, wiec myślicię, że potrzebuję aż tyl ludzi..........
Ten co widzi wszystko 2016-12-01 01:42:38
Ciekawe w jaki sposób ktoś pracował miesiąc z panią Anna skoro od tygodnia są dopiero rekrutację... czyżby chora zazdrość konkurencji i Pana i Pani Cz.??? Niestety nie wszyscy prezesi świecą inteligencja...
4
Zostaw swoją opinię o TELESTRADA - Warszawa
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie TELESTRADA