Britenet sp. z o.o.

Warszawa

Opinie o Britenet sp. z o.o.

Glonojad Ministerialny 2015-09-28 19:51
Poszłam troszkę dalej i najpierw skończyłam zaocznie gastrologię, specjalizacja ekshumacja projektów w J2EE, a teraz jestem na etapie glonojada J2EE. Duża ssawka umożliwia mi odciąganie nullpointerów z aplikacji o minimum pięciu poziomach ifów. Zarabiam nieźle, stać mnie na wykup wszystkich leków od nadkwasoty i wrzodów.
Polecam, warto się zapisać, otrzeć łzy i być Specjalistą IT.
Ludzio 2015-10-06 08:30
Czy za trolling jest jakaś kara? Nie wiem chłosta czy kaktus w d....
Pracuję tu 5 lat jakoś nie mam bólu d.. takiego jak ci pracujący nie więcej niż 6 mcy. Jak uważasz, że gdzieś indziej jest lepiej to przecież nikt na siłę Cię nie zatrzyma i po co te nerwy?
2
Meserszmit 2015-10-06 22:42
Tak jest! Nikt nikogo nie trzyma na siłę! (usunięte przez administratora)
1
Absolwent Prestiżowej Uczelnii 2015-10-09 19:24
Ok, pomojając zgrzyty przy odchodzeniu z firmy, jak wygląda codzienna praca i możliwości rozwoju?
Czy projekty to zasysanie mułu i stanie w miejscu, czy też można się nauczyć dobrych praktyk?
Czy są ścieżki rozwoju, szkolenia, lub wyjazdy na konferencje?

Dobrze się bawię czytając tę stronę, ale z góry dzięki za merytoryczne konkrety :-)
1
Do Absolwenta 2015-10-10 07:58
Na takim portalu nie znajdziesz merytorycznej odpowiedzi.
Za chwilę stali hejterzy odpowiedzą Ci niezwykle humorystyczne na Twoje pytanie.

Zbigniew Hołdys powiedział kiedyś: "Hejterzy uznali internet za nadpaństwo, niepodlegające żadnej jurysdykcji. Tam wolno wszystko, za co w realu groziłyby konsekwencje."
1
Mucha na ścianie 2015-10-14 22:38
Codzienna praca zależy od projektu.
Stąd bardzo różne komentarze na temat ich poziomu.

Projekty są lepsze, są gorsze, są też gorące, bardzo smutne ziemniaki przez które ludzie odchodzą.

To outsourcing: musisz dopytać ludzi pracujących dla konkretnego klienta, w konkretnym projekcie.
Najlepiej na etapie rekrutacji poproś o rozmowę (5min) z kimś z projektu do którego idziesz.
Nie słuchaj bajek resource managerów i dziewczyn z HR: mają zawsze różowe okulary i smutną manierę sprzedawcy uzbrojonego w NLP ;-)

Jeśli lubisz grzebać w tym samym przez 2, 3, 5(, 10, 15) lat to posada ciepła i przyjemna (Ale CGM jeszcze lepszy!).
Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy: w outsourcingu praktycznie nie masz szans na rozwój w ramach pracy: chyba, że dopiero zaczynasz i uczysz się postaw pracy w korporacji (aspekty miękkie) oraz standardowych nekro-technologii z ubiegłej dekady. Trzeba rozwijać się po godzinach lub w ramach przestojów.

Ciekawe projekty w outsourcingu się zdarzają. Rzadko.
Trwają krótko, kończą się sprawnie, nie trzeba ich supportować bo są napisane poprawnie, udokumentowane i są testy automatyczne.
Po ciekawym projekcie dostajesz inny: wsparcie legacy, albo czegoś, co napisał ktoś inny i odszedł. Trwa długo (błędy, brak dokumentacji, testów).
W efekcie większość roku spędzasz jako żuk pchający kulkę z gnojem.

W outsourcingu zapomnij o software craftmanship.
Tu liczy się pieniądz, a im większy gnój, tym więcej ktoś zapłaci, aby to wyoutsoursować i nie dotykać.
Tak wygląda każda firma outsourcingowa, nie tylko Britenet (sorry Edge One Solutions).

Ścieżek rozwoju nie ma. Uczysz się samodzielnie, 'przy okazji', albo stoisz w miejscu.
Jeśli piszesz Java,C# to firma sponsoruje certyfikaty. Podstawowe są obowiązkowe.

Wyjazdy na szkolenia i konferencje w Britenet zawsze były możliwe, ale nie jako forma premii, tylko na zasadzie 'my zwracamy część kosztów, ty bierzesz urlop u klienta za który my ci nie płacimy'. W tej formie kiedyś były proponowane szkolenia które same z siebie były już częściowo dofinansowane z funduszy UE (!). Zapewne nic się od tamtej pory nie zmieniło (starsi pracownicy nawet już nie pytają o to, bo się nie opłaca, zwłaszcza będąc na B2B).

Firma czasem przejawia jeszcze myślenie w stylu 'synu nie spuszczaj wody, matka się jeszcze wykąpie'.
Ten rok przyniósł wiele zmian, kolejne w drodze, być może kiedyś z tego wyrosną :-)
4
brajtnetowiec 2015-10-29 22:20
I co hejterzy? Wieszczyliście koniec spółki we wrześniu a tu prawie listopad a firma o dziwo jeszcze istnieje! Maruderzy i krętacze wylecieli z mniejszym albo większym hukiem, swoi ludzie dostali awanse albo podwyżki, napłynęło trochę planktonu, który zapracuje na to wszystko. Biznes as jużual :)
2
Ten co został 2015-11-01 13:09
Tak jest. Firmie wyszło to na dobre. Hejterzy odeszli, pozwami zbiorowymi i zaleglymi składkami ZUS za fikcyjne umowy o dzieło postraszyli, ale nic z tego nie wyszło.
Ciesze się, że nie odeszlem w kozim pędzie, bo trafiła się gruba podwyżka, hajs się zgadza. Zaczął się rok akademicki, więc i studentów więcej, to jest komu zadania przerzucać, czyli można robić mniej za lepszą kasę :-) Polecam wszystkim!
1
konserwator nekropolii 2015-11-03 08:47
To, że zwolnił/li się prawie wszyscy managerowie to bardzo dobre posunięcie. W końcu to przez nich w wewnętrznych projektach był gnój. Aktualnie zmiany idą w bardzo dobrą stronę i czas pokaże czy starcy sił i chęci...
3
hejter 2015-11-03 22:16
szkoda czasu na britenet, trzeba isc dalej... pozdrawiam :)
bynajmniej żadna mucha 2015-11-18 14:51
oczywiście że są szkolenia, coachingi i certyfikaty; po prostu tego gościa chyba nie lubili i mu nie powiedzieli;p zresztą są czasem wrzucane zdjęcia z tych szkoleń na fejsie, jakieś zaproszenia nawet dla ludzi z zewnątrz.

rozmawiaj z ludźmi stamtąd jeśli chcesz się czegoś konkretnego i prawdziwego dowiedzieć, a nie jednego zwolnionego trolla, który zamiast z kumplami pić piwo, codziennie siedzi na goworksie.
Piotr 2015-12-03 23:57
@Mariusz
A jako kto to piszesz ? Byles tam , pracowales ? Jakies szczegoly ? Skad opinia, ze warto tam byc ?

A moze jestes trollem z Britenet ktory ma polepszac opinie o firmie w Necie ?
2
Michał 2015-12-10 20:51
Dlaczego blokowane są krytyczne choć prawdziwie wobec Brtenet opinie i tego jak traktuje swoich pracowników i z czym trzeba sie liczyc bedac w Britenet ? Czy to nie jest łamanie wolności wypowiedzi ?
2
Młody 2015-12-14 17:39
Tak, super, że nam płacą należne wynagrodzenie.
Co za nowatorskie podejście do prowadzenia firmy!
Zawiedziony 2015-12-18 14:31
Podpowiedź do zagadki numer 1 : podawajcie czas w godzinach.
3
Zawiedziony 2016-01-04 09:22
@burek
Takie pytanko : czy firma Britenet która szuka "osób profesjonalnych" sama wykazuje się profesjonalizmem okazanym np. przestrzeganiem własnych ustaleń zawartych w umowie B2B podpisanej z konsultantem ? Bo to może być bardzo ważne dla profesjonalistów gdyby chcieli współpracować na B2B z Britenet.
11
programista 2016-01-07 19:45
A mi nikt warunków umowy bez ostrzeżenia nie zmienia. Praca jak praca, wszystko zależy od projektu, a te bywają lepsze i gorsze. Jeśli chodzi o wypłaty i umowy to czuję się bezpiecznie. Nie pamiętam, żeby mi ktoś nie zapłacił za coś.
oola 2016-01-12 16:10
Takie same jak wszędzie, opieka medyczna, multisport, imprezy, płacą za certyfikaty czasem, ale uczyć się trzeba samemu.
midas 2016-01-13 08:20
Opieka medyczna za darmo z dużym pakietem, za multisport trzeba dopłacić i pakiet nie zwala z nóg.

@asia firma raczej przeciętna, większość projektów jest słaba jeśli chodzi o rozwój pracownika i nowe technologie (typowy outsourcing - damy innej firmie do zrobienia to, czego nie chcemy się dotknąć, żeby się bardzo nie pobrudzić). Mi nie chcieli sfinansować certyfikatu Java w zeszłym roku ("nie teraz, nie teraz" i nadal czekam - w lutym minie 12mcy, chociaż się przypomniałem).

Plus, że jest gdzie zaparkować przy biurze w Lublinie
2
Profesjonalista 2016-01-14 10:26
Jako profesjonalista chciałbym wiedzieć, czy na umowie B2B z Britenet może rzeczywiście być tak, że pomimo podpisanej umowy całe tygodnie siedzi się jednak bez projektu i bez dochodu i z dnia na dzień można stracić projekt zapisany na umowie B2B.
9
ALL GLORY TO THE HYPNOTOAD 2016-01-26 21:16
Wyśmienita firma, dziś był pyszny torcik z uwagi na pierwsze miejsce w AudIT 2015 :)
All glory is right 2016-01-27 12:08
Po przeczytaniu tych opinii nagroda dla najlepszego pracodawcy mnie zdziwiła, ale ponoć to nie ściema, tylko wynik przeprowadzonych wśród pracowników ankiet. Może jednak nie jest tak źle?
Piotr 2016-02-02 08:14
Britenet to moim zdaniem najgorsza firma dla jakiej pracowałem.
8
Fiona 2016-02-02 08:21
Skąd taki pomysł, że nie oferują umów o pracę? Z tego co wiem sporo ludzi ma takowe - każdorazowo jest to wybór. Ja mam umowę o prace.
Lolek 2016-02-17 14:15
#dobryklimatdorozwoju super praca, super wynagrodzenia, super niespodzianki (co mogliście zobaczyć w tłusty czwartek na profilu Facebookowym), wypady piwne, partnerskie stosunki z przełożonymi, szacunek dla pracownika. Umowy nie są zmieniane z dnia na dzień, jest pewność pieniędzy i pracy. Polecam.
2
ALL GLORY TO THE HYPNOTOAD 2016-02-18 18:07
Dla zainteresowanych karierą w IT i pracą przy ciekawych projektach ważna może być informacja o tym, że pakiet prywatnej opieki medycznej zawiera pomoc psychologa. Polecamy!
2
Morda 2016-04-03 12:52
Przeciętna firma, w Lublinie można znaleźć lepsze. Fajny klimat wśród pracowników. Sama praca to outsourcing, więc wszystko zależy od tego do jakiego klienta się trafi. Dużo robi się studentami i stażystami - czasami nie ma się od kogo uczyć. ( usunięte przez administratora )
2
Michał 2016-04-27 11:24
Nie polecam Britenet.
12
Michał 2016-05-08 14:05
Nie polecam Britenet.
1
heheszek 2016-05-09 15:16
@maggie: Nie, wystarczy zły angielski.
2
Michał 2016-05-11 07:37
Mam pytanie : czy w Britenet na B2B można dowiedzieć się z dnia na dzień o znaczącej obniżce stawki ?
13
Piotr 2016-05-11 07:39
Zgadzam się.
7
obecny 2016-06-12 16:03
...różne rzeczy tutaj niektórzy wypisują plując jadem w stronę Britenet, z nadzieją, że im ulży..może i jest to jakaś forma terapii..hm, pracuję w firmie już jakiś czas,praca jak praca, firma jak firma, dla mnie jest w porządku przede wszystkim, jeśli chodzi o terminowość wypłat- jest to dla mnie kluczowe w mojej obecnej sytuacji; jeszcze się nie zdarzyło, żeby mi nie zapłacono za wykonaną pracę albo z jakimś opóźnieniem...po cichu sobie podejrzewam, że nie jestem jedynym takim pracownikiem ;) Bywa, że raz na jakiś czas przetoczy się fala plotek o upadłości, zadłużeniu itp.. (weterani już zdążyli się przyzwyczaić, bo to chyba czyjeś hobby uprawiane cyklicznie) poza tym, jakby tak przysiąść i chcieć nawymyslać to wiadomo, zawsze znajdzie się coś do czego można się będzie przyczepić; człowiek z natury jest taki, że jak mu dobrze, to chce jeszcze lepiej.. ale czy gdzieś jest inaczej? Reasumując: ja czuję się bezpiecznie. Jest ok, jak się coś zmieni- dam znać. Pozdrawiam.
4
maddle 2016-06-12 16:17
why?
Piotr 2016-06-16 00:26
Widzę, że opinie chwalące Britenet są puszczane przez administratora. A jak będzie z opartą na prawdzie krytyką ? Nadal są usuwane czy już można pisać ?
8
Piotr 2016-06-16 00:32
Też nie polecam.
7
Piotr 2016-06-16 00:37
Mam pytanie : Czemu w Britenet mimo podpisanej umowy B2B można mieć np. kilka tygodni przerwy bez projektu i dochodu ?
9
Darek 2016-06-16 10:40
Tak, można, byłem w Britenet na umowie B2B i z dnia na dzień dowiedziałem się o znaczącej obniżce stawki mimo nadal ważnej umowy B2B.
10
oj Piotrze Piotrze 2016-06-16 11:20
Zamknęli Ci wątki z hejtem i trollem to wracasz tutaj? Znajdź sobie jakieś konstruktywne hobby. Twoje proroctwa jakoś się nie spełniają, Britenet nie upadł rok temu i za rok też nie upadnie. Ma się dobrze, płaci w terminie i szanuje ludzi. Spytaj może kogoś, kto tu pracuje, zamiast uprawiać politykę zawiści i nienawiści.
grenade 2016-07-16 18:19
PM/leadowie z ich słynnym motto o których piszesz, są już u konkurencji, także raczej powodzenia tym, którzy są tam razem z nimi ( sorry e1s) ..
aha, i jeszcze jedno ( bo tu jakoś się zaczęło traktować jako synonim: odeszli=zwolnieni, a to chyba nie to samo...) jak się coś psuje, to się wywala cały owoc, a nie wycina po kawałku, żeby nie zażarć innych...
Pozdrawiam!
1
MałaMi 2016-07-25 19:25
Fajna firma, daję 5 gwiazdek :)
2
Gość 2016-07-26 13:26
Dlaczego blokowane są opinie nie polecające Britenet ?
15
Login 2016-07-27 00:06
a kto tak twierdzi?
Miki Mouse 2016-08-28 11:08
Mi się podoba
1
maja 2016-08-28 12:38
nie wiem do końca czy myslimy o tej samej ofercie pracy ale jest tutaj taka o nazwie Data Warehouse Developer oraz Database & Big Data Administrator wiec ja nie weim czy o tej samej tutaj napisales bo te sa aktulane co prawda sa wstawione w lipcu tutaj
A.g 2017-04-20 11:38
Nie mam dobrej opini. Firma przedstawia sie i chlubi nagrodami z tytułu pracodawcy roku i fantastycznego miejsca pracy., Ja natomiast mam zupelnie odwrotna opinie , firma w moim przypadku pokazała że nie liczy sie kompletnie z niczym i chodzi jedynie o pieniadze i zysk.
6
Pawel 2017-06-29 18:28
Jak w tej chwili wyglada sytuacja w tej firmie? Czy wygladaja tylko na porzadnych?
Wilk morski 2017-06-30 13:29
Sporo nowych ciekawych projektów. Dużo doświadczonych ludzi. Można się rozwijać. Polecam!
7 2017-08-03 14:38
ten Piotr to Piotr P. były head of delivery firmy która zrzesza byłych pracowników britenet?
1
Paplo Es. 2017-08-11 09:21
Witajcie. Może ktoś tu zna oddział poznański? Chyba zajmują się głównie BI bo mają sporo ogłoszeń pod to ale nie wiem czy to nie jest kolejna firma która prowadzi tzw "stałą rekrutację" - ogłoszenia na ich stronie i stronach HRowców na GL nigdy nie znikają... Taka rotacja? Czy nie ma kto tego aktualizować? A może nie istnieją już w Poznaniu?
Z góry dzięki ;]
1
Zostaw swoją opinię o Britenet sp. z o.o. - Warszawa
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Britenet sp. z o.o.