brak logo

Advicom Sp. z o.o.

Jastrzębie

Opinie o Advicom Sp. z o.o.

admin 2015-08-06 20:44
Jak zmieniła się atmosfera w firmie Advicom Sp. z o.o.? Na lepsze czy na gorsze? Czekamy na Twoją opinię!
5
Rudy 2015-10-02 13:47
Pracowałem w tej firmie (już nie pracuje, dostałem ciekawszą propozycję pracy) jednak polecam pracodawcę z uwagi na dobre warunki kadrowe oraz możliwość rozwoju wiedzy w branży IT.
1
była pracownica 2016-04-19 18:12
Firma ogólnie jest w porządku, nie jest idealna, ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że można się w niej odnaleźć i być zadowolonym/ą. Niestety w grupie JSW jest najmniejszą Spółką i bardzo niedocenioną, a management wcale tej pozycji nie poprawia.
4
DrWho 2017-01-20 07:17
Słaba firma.
Niskie zarobki. Grubo poniżej średniej krajowej. Niektórzy za 1.6k zł pracowali.
Kumoterstwo i nepotyzm - standard w spółkach zależnych od JSW.
W niektórych działach bywały nawet historie mobbingowe i rozprawy sądowe.
Technoligczne średniowiecze z uwagi na brak rozwoju i obsadzenie stanowisk kierowniczych przez niekompetentne osoby.
Lepiej omijać szerokim łukiem.
9
Spec 2017-02-10 12:08
Ja również szczerze odradzam Advicom.
Tak jak ktos wyzej napisal. W Advicomie pracuje banda ludzi zatrudnionych po znajomosciach lub jakiś układzikach. W zwiazku z tym jest mnóstwo baranów bez wykształcenia informatycznego którzy zajmują dobrze opłacane stanowiska choć totalnie nie mają pojecia o swoim zakresie obowiązków. Dla takich dobra wyplata sie znajdzie. Wszyscy pozostali dostaja grosze. Należy czuć się super docenionym jak otrzyma sie 2500 - 3000 złotych (przeważnie jednakowo jest to 2200 złotych ) i 200 złotych premii kwartalnej zależnej od widzimisię kadry zarzadzajacej ustalajacej cele niezależne od pracownika (czyt. czasami premie damy a czasami nie). Szkolenia? Nie ma kasy. Sprzęt? Nie ma kasy. Nie warto nawet rozpoczynać współpracy jeśli nie ma się doświadczenia.
8
były pracownik 2017-02-15 20:24
Trochę przesadzacie. Owszem, problem kierownictwa, sprzętu i szkoleń istniał za mojej kadencji, ale ze źródła wiem, że zmienia się na lepsze. Premie - zgadzam się - śmiech na sali i lepiej żeby ich w ogóle nie było, bo chore są kryteria ich przyznawania. Jeżeli chodzi o zarobki - cóż, bardzo dużo zależy od negocjacji a otoczenie raczej sprzyja zmianom - macie w pobliżu "dwa ośrodki" do których głownie odchodzą a właściwie odchodzili ludzie z Advicomu, więc co stoi na przeszkodzie ? Kilka pozycji w samym Advicomie jest także otwartych więc może zamiast wylewać żale na forum wystarczy zmienić dział/stanowisko...?
3
ciekawy 2017-03-24 17:38
Czy mógłbyś proszę powiedzieć, jakie to są te dwa ośrodki? Dziękuję.
1
były pracownik 2017-03-31 19:45
Każdy pracownik IT z okolic wie, że chodzi o Tieto w Ostravie i IBM w Katowicach....
4
ciekawy 2017-04-05 13:01
No ja akurat nie wiedziałem :) A IBM'em sobie więcej głowy nie zawracam, szukają niewolników do pracy, podobnie jak Advicom zresztą.
2
były pracownik 2017-04-06 22:23
Powiem tak - opinie o IBM są podzielone, jak zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jeżeli jesteś specjalistą z doświadczeniem to na pewno możesz dostać tam ładne pieniądze.
2
Tomek 2017-04-09 03:00
Jeśli stawka, którą proponuje IBM dla specjalisty z doświadczeniem nazywasz stawką dla niewolnika to zdecydowanie nie wiesz o czym mówisz.
2
były pracownik 2017-04-16 03:14
Dodam jeszcze, że Advicom także szuka specjalistów z doświadczeniem i uwierz, że jesteś w stanie nawet tu wynegocjować przyzwoite warunki, oczywiście posiadając wspomniane doświadczenie. Oni także chcąc zatrudnić przyzwoitego specjalistę muszą oferować konkurencyjne warunki...no oczywiście poza help desk, 1 line itp. bo tam ludzie idą raczej zdobywać doświadczenie...
1
Spec 2017-04-27 23:04
To co wypisuje user "były pracownik" to brednie.
Nie ma co liczyć na przyzwoite warunki w Advicom nawet jeśli ma się duże doświadczenie. Dowodem tego była fala odejść do IBM, Tieto i innych firm w 2016 roku. Z informacji które uzyskałem to kolejna fala zwolnień szykuje się w 2017 roku. Nie będzie jednak tego wiele bo niewiele rozsądnych ludzi zostało w Advicomie :) Nikt nie chce pracować za 2500-3000 zł bo tyle to dają w LIDL-u :) Jedynie kierownicy i dyrektorzy w widełkach płacowych podawanych w regulaminie mieli przyzwoite pieniądze. Oni też mogą liczyć na nowy sprzęt, szkolenia i przyzwoite warunki pracy. Pozostali to zwykłe parobki do obsługi wielkiej Grupy Kapitałowej JSW.
W internecie jest bardzo dużo negatywnych opinii o Advicom i są one zgodne z prawdą.
4
były pracownik 2017-04-30 01:15
@Spec
Jeżeli już to pisz prawdę, albo w ogóle sobie daruj bo jesteś niedoinformowany jak widać. Sam odszedłem z Advicomu, mogę wymienić wiele rzeczy które są tam nie w porządku, ale nie znoszę jak "narzekacze" jak Ty gadają o rzeczach o których nie mają do końca pojęcia....

Skoro jesteś tak dobry, uważasz, że zasługujesz na więcej niż wspomniane 2,5 -3 tyś, dlaczego nie spróbujesz dostać się do Tieto czy IBM czy gdzieś indziej za 2 czy 3 razy tyle ? Co Cię trzyma ? A może jednak próbowałeś i przekonałeś się jakim jesteś specjalistą i wolisz wieszać psy na obecną firmę ? Trafiłem ? Jeżeli myślisz, że gdziekolwiek czy to w IBM czy w Tieto / gdziekolwiek indziej zwiększą Ci pensję o 50,70 czy 100% nawet pod groźbą odejścia - ZAPOMNIJ, takie rzeczy dzieją się raz na 1000 przypadków - albo jesteś mistrzem świata i okolic, albo masz pod sobą mega ważnych klientów, którzy chcą właśnie z Tobą z różnych względów (przeważnie wysokich kompetencji) chcą współpracować. Czasem może się tak dziać przy kompletnej zmianie specjalizacji, ale to także mega rzadkość. Chcąc zmienić o tyle wynagrodzenie TRZEBA zmienić pracę albo zmieniać ją czasem nawet kilka razy! Proste. Niestety, nie ma na tyle rozwiniętej kultury organizacyjnej żeby nadrobić umiejętności/awanse/rozwój pracownika aż takimi podwyżkami przez pracodawcę samego z siebie. Podwyżki co roczne WSZĘDZIE są symboliczne (!). Sam Advicom tym bardziej nie jest tu wyjątkiem, ot wpisuje się w konwencję rzekłbym "wschodnio - europejską".

1. Nie jest prawdą, że wszyscy zarabiają tam 2,5-3 tyś. Grom ludzi ma więcej. Ba, wśród ludzi, którzy odeszli przynajmniej kilkoro zarabiało ZNACZNIE więcej NETTO niż wspomniana wyżej kwota. Może Cię to zdziwi drogi "Specu", ale nie każdy zmieniając pracę ma na względzie jedynie finanse. Liczy się też rozwój osobisty, a po czasie zwyczajna zmiana atmosfery i wyrwanie z rutyny. O wątpliwej pozycji branży górniczej w Polsce nie wspominając...Zgadzam się, że część ludzi zarabia tam bardzo mało, zwłaszcza na HelpDesku z tego co słyszałem ludzie ocierają się o minimum, ale przecież każdy płaci frycowe na początku ... gdzieś trzeba zdobyć doświadczenie ... Trudno po roku czy dwóch pracy wołać 5 tyś...Bez przesady.

2. Nie wiem jak ze sprzętem, ale wiem na 100% że przynajmniej część pracowników tam odbyła szkolenia w 2016 roku, certyfikacje także, fakt faktem wcześniej było z tym dużo ciężej. (A propos - we wspomnianym IBMie sprawy szkoleń także nie są takie łatwe i dostępne od razu "dla każdego".) Nie jest zatem do końca prawdą, że w Advicom szkoli się tylko kadra kierownicza.

3. Advicom "Centrala" a Advicom "wsparcie - lokalne kopalnie" to dwie różne grupy pracowników - jak wszędzie centrala może mieć więcej, analogicznie ciężko jest porównać wynagrodzenia kierownika czy dyrektora do specjalisty IT. Zasadniczo, w każdej firmie kierownictwo ma nieco większe wynagrodzenia i ciężko się temu dziwić - czy to się podoba czy nie każdy ma swój punkt widzenia. Na szczęście różnica ta zaciera się na korzyść szeregowych pracowników i taki Advicom także musi do tego dojrzeć.

4. Jeżeli Advicom chce zatrudnić kogoś kto reprezentuje jakiś przyzwoity poziom musi dać warunki nie gorsze od innych IBMów, Tietów itp. Wiem także, że coraz częściej taką taktykę przyjmuje. Wszystko zależy na ile kogoś potrzebują. Rynek jest nieubłagany. Inna sprawa, że z tego co mi wiadomo, część ludzi przychodzących na rozmowy do Advicomu nie reprezentuje za wysokiego poziomu i nie są zatrudniani. Tutaj właśnie zarząd powinien wyciągnąć dłoń a właściwie skarbiec do obecnych pracowników, często nie docenianych i rozglądających się za nową posadą, aby nie zostać kiedyś z ręką w nocniku, ale do takowych pro aktywnych działań także trzeba dojrzeć.

PODSUMOWUJĄC moją przydługą ale skrajnie OBIEKTYWNĄ wypowiedź uważam Advicom za firmę całkiem przyzwoitą, zwłaszcza na początek tzw."kariery" w IT. Pracowałem w firmach znacznie gorszych i mógłbym pomarzyć wtedy o takiej firmie jaką jest Advicom, co nie znaczy, że nie ma lepszych firm niż Advicom, bo zarówno IBM jak i Tieto za takowe oczywiście uważam.
2
Spec 2017-05-02 09:45
Drogi były pracowniku!
Akurat nie udał Ci się strzał w kwestii mojego nieudanego odejścia z Advicom czy też nieudanej wyceny mojego wynagrodzenia gdyż zarówno w pierwszej jak i drugiej kwestii mi się wszystko udało i finanse się zgadzają;) I nie musiałem nawet startować do Tieto czy IBM. Dasz wiarę?
Jestem pewien też, że mam dużo lepszy wgląd w aktualną sytuację w Advicom, bo mam info od wielu pracowników - również tych którzy pracują obecnie na najwyższych stanowiskach w Advicom.
Szkoda, że nie masz świadomości dlaczego ci "lepiej zarabiający" w Advicom tak naprawdę lepiej zarabiają ;)
Pozdrawiam!
2
były pracownik 2017-05-02 23:28
Drogi Specu - dam wiarę, bo mam tak samo ;) Miło wiedzieć, że możemy mieć wspólnych znajomych ;)
Tym niemniej dziwię się, że wieszasz psy na Advicomie ? Aż tak zaszli Ci za skórę ?
Nie wszyscy "lepiej zarabiający" są na specjalnych prawach, jeżeli oto Ci chodzi. Oczywiście, zgadzam się w 100% - są tam osoby powiązane ze sobą (bo zapewne do tego pijesz), których "wprowadził" ktoś z JSW lub innych spółek, ale uwierz, że w innych firmach jest podobnie i bywa, że na większą skalę. Na ogół osoby takowe siedzą w firmie po kilkanaście lat i większość z nich w innej firmie nie dałyby sobie rady a już na pewno nie za takie wynagrodzenie;). Te układy dla wszystkich są znane, tym niemniej nie zgodzę się z uogólnianiem, bo jest część która świetnie robi swoją robotę a jest jak to ująłeś "lepiej wynagradzana".
Pozdrawiam również !
2
pracownik JSW 2017-08-08 15:42
Z punktu widzenia pracownika JSW, któremu te "usługi są dostarczane" - dno i metr mułu. Przykład najnowszy chcę, dla stażysty dostęp do komputera. Sezon wakacyjny są wolne komputery, wystarczy login i hasło, chciałem żeby miał chociaż pakiet office. Swojego hasła udostępnić nie mogę, podpisywałem pismo o odpowiedzialności karnej. Zgłaszam do centrali na pomoc@advicom.pl. Odpowiedź :proszę się kontaktować z lokalnymi informatykami - oraz w odpowiedzi oznaczenie "zlecenie zrealizowane". Dzwonię do lokalnych informatyków przy zakładzie. Ci mi mówią, że to "masz problem" bo stażysta nie jest w systemie kadr (ma dyskietkę, ale nie jest pracownikiem), więc oni nic zrobić nie mogą. Przy czym informatyk dodaje, że sami jak mieli stażystę to ani razu nie był dopuszczony do komputera z tego powodu. Innym razem zamawiali część do plotera i też zlecenie było zrealizowane od razu. Po miesiącu się okazało, że jednak zapomnieli tej części zamówić. Podobnie było z zleceniem na papier. Priorytet u nich to jak najszybsze odpisanie do nas "zlecenie zrealizowane". Czy w ogóle było zrealizowane, jak było zrealizowane, to już mało istotne. Albo to, że polokowali wszystkie porty i programy nie są w żaden sposób aktualizowane, albo, że nie mam już dostępu do dysku C gdzie są instrukcje do programu z którego korzysta . Przykłady mogę mnożyć. Prywatnie ja bym ich usług za darmo nie wziął.
Zostaw swoją opinię o Advicom Sp. z o.o. - Jastrzębie
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Advicom Sp. z o.o.