logo Alstom Konstal SA

Alstom Konstal SA

Chorzów

Opinie o Alstom Konstal SA

jo do wow 2015-06-03 17:55
masz k....a 100 procent racji , tam ludzie kturych wydymali albo inaczej oni sami siebie wydymali zakladaja swoje dzialalnosci , fakt przez 2 lata moze wyjda troche lepiej ale potem tyle czasu byc dymanym w d..............e
Konstalowiec-błynaszczęście 2015-07-08 18:38
wow,
Masz absolutną rację. To, że w polskiej od ponad 120 firmie (KONSTAL) po prywatyzacji (w 1995 roku) POLAKÓW traktowano jak bydło to wyłącznie wina długoletnich pracowników. Trzeba było wtedy tych "raisnerów", "sroków" "engelów" itp. "biskupów" [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] za bramę (przepraszam za wulgaryzm ale jest tu jak najbardziej zasadny). Nie było (1995) wtedy Internetu. Zostaliśmy (Pracownicy) sami. Teraz macie dużo większe możliwości. Nie liczcie na to, że MOŻE MNIE NIE ZWOLNĄ. Jutro to możesz być właśnie TY. Nagłaśniajcie brudne sprawy. Wizerunek firmy to jedyna wartość o którą zabiegają Udziałowcy. Resztę mają w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ponownie przepraszam za wulgaryzm)
2
Konstalowiec-byłyna szczęście 2015-07-08 19:36
Dokładnie tak nas wyrolowano w latach 90-tych. Dziwi mnie, że po 20 latach dajecie się dokładnie tak samo rolować K...wa to chyba niemożliwe by młode, jak sądzę, pokolenie nie przejrzało jeszcze na oczy. Jeżeli jest jeszcze Ktoś, Kto zakłada działalność gospodarczą by realizować zadania dla ALSTOM Chorzów nie mając Protektora z górnego Kierownictwa tej f-my, to jest chyba DEBILEM. Wcale Go nie żałuję! Jeszcze raz, Ludzie przejrzyjcie wreszcie na oczy... bo tutaj jest jak jest... Walczcie o szacunek, "nie liżcie mu [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] wciąż".
1
filosek 2015-08-29 15:22
Chwilę popracowałeś? To podaj powód zwolnienia.
zbychu 2015-09-02 22:17
staż płatny - półtora tys na reke jak jestes studentem. bez szans na zatrudnienie po w tym samym dziale, jak akurat sie trafi, ze mozna do innego to spoko, ale nie licz na to ;) pendolino nie jest produkowane w polsce, a we włoszech. W Pl jest jedynie serwisowane więc nie ma szans pracy przy konkretnie pendolino, gdybyś się faktycznie interesował tym to byś wiedział takie rzeczy ;)
1
pegaz 2015-09-19 02:34
pracownicy etatowi na bank nie maja na co narzekać,
jak już się dostaną to się nie zwalniają,
dlatego ciężko z przyjęciem na umowę o prace.
wariat 2015-12-16 22:36
robie z alstomem w angli jest naprawde dobrze kompetentna firma kierownicy mimo ze nie znam angielskiego staraja sie wszystko wytlumaczyc czasem na rekach
poldek 2016-01-14 13:13
Panowie który z kierowników jest najgorszy?
A który spoko.
do którego iść a do którego nie
Proszę o radę
3
zainteresowany 2016-01-26 07:38
Dzien Dobry
Chcialem zapytac czy pracowal ktos moze albo zna sytuacje pracownikow na stanowisko Designer ?
Mozecie napisac jakie sa widelki placowe na takim stanowisku?
życzliwy 2016-02-19 22:41
Słuchaj normalnie może. Alstom potrafi przyjąć 1000 ludzi bo jest taka potrzeba a po kilku miesiącach tych ludzi zwolnić bo już ich nie potrzebuje. Myślę że każdy kto miał z tą firmą coś wspólnego Ci to potwierdzi..Jest tam bardzo duża rotacja
1
życzliwy 2016-02-19 22:46
Słuchaj normalnie może. Alstom potrafi przyjąć 1000 ludzi bo jest taka potrzeba a po kilku miesiącach tych ludzi zwolnić bo już ich nie potrzebuje. Myślę że każdy kto miał z tą firmą coś wspólnego Ci to potwierdzi..Jest tam bardzo duża rotacja
2
ann 2016-03-18 12:02
...jestem zainteresowana pracą w tej firmie, jaka atmosfera i zarobki? słyszalam ze warto przejść ( pr. umysłowa)
1
Dugi 2016-04-09 18:09
Janek masz rację co do zarobków nie są złe ale atmosfera robi się coraz gorsza z roku na rok, etatowi pracownicy są traktowani jak zło konieczne najlepiej jak wszyscy byli pracownikami najemnymi nie było by kłopotu z podwyżkami, zwolnieniami.
Dugi 2016-04-09 18:09
Janek masz rację co do zarobków nie są złe ale atmosfera robi się coraz gorsza z roku na rok, etatowi pracownicy są traktowani jak zło konieczne najlepiej jak wszyscy byli pracownikami najemnymi nie było by kłopotu z podwyżkami, zwolnieniami.
ben 2016-04-23 17:53
Prawda jest taka ze Alstom w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ma pracowników , a najgorzej jest w dziale logistyki. Tokarski - dyrektor ludzi ma za nic i mobbinguje na każdym kroku. Jeśli ktoś chce się przyjąć do logistyki to niech się zastanowi trzy razy. Szczerze nie polecam (pracownik który chce się wreszcie uwolnić od tego człowieka)
specjalista 2016-05-28 12:05
Praca w ALSTOM w dziale logistyki to najgorsza rzecz jaka może sie przydarzyć. Jeśli ktokolwiek się zastanawia nad przyjęciem oferty w tej firmie w tym dziale to szczerze odradzam. Byłem świadkiem ilu wielu bardzo dobrych specjalistów było wręcz zmuszonych do odejścia z powodu zachowania dyrektora działu - ŁT. Nie jest tajemnicą że człowiek ten stosuje mobbing i zastraszanie wobec pracowników, nastawia swoich podwładnych przeciwko sobie. Na codzień pracownicy zajmują się irracjonalnymi problemami zamiast skupiać się na pracy a w końcu i tak dostają nagany za niewywiązywanie się z zadań. Codzienne komentarze typu: "tacy ludzie to nie specjaliści i że jak się komuś nie podoba to może iść do ZUSu pracować" są na porządku dziennym. Praca do dobranocki to norma. Jak się wychodzi wcześniej (tzn normalnie) to też się za to dostaje..
W innych działach jest trochę lepiej.
1
Valenciennes 2016-06-16 21:59
Proszę uważać na kierownika projektu TTNG - Bargieła człowiek obiecuje najróżniejsze cuda wszystko by tylko do momentu współpracy.
Osobnik ten na pewno nic nie pomoże jeśli masz jakieś możliwości wewnątrz firmy i potrafisz sobie
znaleźć pracę w innym dziale to może przetrwasz w innym razie będziesz się turlał jak gówno w przeręblu, dodatkowo straszliwie chaotyczny w działaniu.
Typ śliski i niezwykle tępy, nie weźmie za nic odpowiedzialności. Koledzy z TRW dobrze wiedzą
jak im się pracowało z tym człowiekiem. Należy wspomnieć iż jest to pociotek dyrektora engineeringu.
Nastawiony na ciągłe delegacje aby sobie dorobić, sknera jak mało który.
Zdecydowanie odradzam.
2
asdfr 2016-06-22 10:50
jak przebiega rozmowa w dziale ESH na stanowisko stazysta ?
Solok 2016-07-28 19:22
Czy on pracuje w Warszawie? (Tokarski), zostałem zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną w sprawie pracy do działu logistyki, a teraz nie wiem czy warto angażować się. Podam mój e-mail: solok4791@wp.pl
ja 2016-08-11 14:18
jak chcecie pracować kozia górka 9 to placem prl i Pan rekrutujący jest nie wiem z kąd nie szanuje nikogo jak firma wystawiając jego
ja 2016-08-11 15:26
na pewno duża dlatego ogłoszenie jest od ponad roku po to żeby mieli prace jak ich zobaczycie i posłuchacie to zrozumiecie a to taka wielka korporacja szkoda że prawdziwi szefowie nie wiedzą co tam się dzieje
specjal 2016-08-23 10:53
Co powiecie o dziale produkcji w centrum serwisowym Alstom w Warszawie ?
Bigo 2016-08-25 21:23
Masakra mobing i poniżanie pracowników odradzam
1
ja 2016-08-29 09:47
jak widać od lat na to samo stanowisko szukają pracownika bo jak sie zobaczy jak tam jest to ludzie wychodzą wpo paru godzinach
ja 2016-10-06 09:56
co napiszecie o Stranz?
hm 2016-10-09 13:24
@ilpaoa a jakie dokładniej są tutaj oferowane benefity? Widzę, że teraz to są oferty tylko dla stażystów. Ogólnie może i warto zacząć od stażu, ale czy po odbytym stażu w tej firmie pojawia się szansa na zatrudnienie dla tych, którzy okazali się nieźli w tej pracy?
nie polecam będzie katastrofa kolejowa 2016-11-07 17:03
Pracowałem w Alstom na wyższym stanowisku inżynierskim i powiem wam jak jest.

Staże- gdy tylko sie skończy to dostajesz oferte którą raczej odrzucisz to po to żeby nie było że ci nic nie zaproponowali. Tylko 1 wybitnego który się wkolesiował na 10 zatrudniają na lepszą umowę ale też bez kokosów.
Lakiernicy- kasa jest bardzo dobra (5tyś netto spokojnie można sobie życzyć na początku, starsi wyjadacze zarabiają 12 tyś) i w firmie są szanowani, zwłaszcza ci którzy potrafią robić naprawy tak żeby nikt się nie skumał i w dodatku w nadgodzinach. Niestety czasy na lakierniach są tak napięte że plan produkcyjny wynosił 130% i nikt nie zastanawiał się jak oni mają to zrobić przy braku lakierni. Atmosfera napięta jak psie jajca.
Spawacze- też dobry hajs, cieszą się szacunkiem i protekcją, dobrze skolesiowani z technologami
Technolodzy- mają prze... bo tak naprawde firma nie daje im żadnej wiedzy a zajmują się poważnymi procesami, wynagrodzenie 5-12 tyś zależy jak bardzo jesteś głupi i jak bardzo jesteś skolesiowany
Jakość- nie polecam żadnego ze stanowisk, to są gostki którzy non stop są je... przez zarząd i kolesi za to że mają menadżerów idiotów którzy nic nie potrafią pożytecznego zrobić ani nawet wesprzeć, największe kolesiostwo i przetrwasz najdłużej im większą szują jesteś i jak najmniej chcesz zrobić
Zakupy/Logistyka- pisze po ukośniku bo atmosfera bardzo podobna. Mógłbym ich porównać do pielęgniarki która próbuje pchać gdzieś wózek z upośledzonym pacjentem jakim jest Alstom. Mają cele i mają menadżerów, niestety nikt nie docenia ich pracy, ciągle muszą lawirować i dbać o dobry imidż bo innaczej w tym świecie by non stop się po nich ślizgali kolesie. Niskie zarobki, niepoważne sprawy w które czasami te działy są uwikłane.

Alstom jako pracodawce bym porównał to zespołu Macierewicza do badania katastrofy Smoleńskiej: grupa kolesi (menadżerowie) którzy lansują się poprzez krytykowanie inżynierów i ludzi którzy próbują ratować tą firmę pracując za resztę nierobów kierownisiów, poprzez wyolbrzymianie nieistniejących problemów żeby tylko odwrócić uwagę od własnych niekompetencji, wśród pracowników panuje powszechne zrezygnowanie że z układem nie da się nic zrobić, ludzie nie wierzący w siebie i bojący się działać, wprowadzać innowacje, sparaliżowani myślą że mogliby coś zepsuć i przez to stać się kozłem ofiarnym i przede wszystkim braku wizji rozwoju firmy. W pracy atmosfera zastraszenia, promująca warcholstwo i chamstwo (niemal dostajesz oklaski na tym ped... QRQC za zjeb.... kogoś). Mało tego gdy reszta stada zobaczy że coś zrobiłeś źle to zamiast pomóc i wspólnymi siłami zakończyć sprawę jak należy to ślizgają się na tobie byle uniknąć spojrzeń, bo itak już wypadłeś. Nie planujcie tam kariery raczej.

To nie jest złośliwa opinia, to zwyczajnie firma z najgorszą atmosferą jaką można sobie wyobrazić niezależnie od działu w jakim pracujecie, z tego powodu nie polecam, mobbing to nie plotka- masz słabe nerwy, jesteś wrażliwy na ocene innych to lepiej sobie daruj bo ta firma może cie zabić. Zarobki bardzo różnie, polecam ściemnianie ile wejdzie na rozmowie rekrutacyjnej bo oni są zbyt głupi żeby was czymś zaskoczyć a im więcej ściemniacie tym większe stanowisko i wynagrodzenie wam zaproponują.
Znam wiele historii gości którzy awansowali na menadżerów kompletnie nie znając tematów którymi mieli się zajmować i teraz pchają tą firmę w najgorszym kierunku.
20
nie polecam 2016-11-07 17:11
nie warto, chyba że w pracy nie używasz mózgu i jesteś pozbawiona wrażliwości
Marek 2016-11-07 17:15
potwierdzam to standard który ciągle obowiązuje. Potrzebują to zatrudniają hurtowo, nie potrzebują to zwalniają hurtowo a resztę zniechęcają wystarczająco skutecznie by proces rekrutacji mieć non stop otwarty. Nikt poważny tam nie zostanie bo ta firma poprostu nie ma poziomu by utrzymać specjalistów. Do rekrutacji używają Molton - nie znajdziesz na pracuj ogłoszenia z ALSTOM
2
Mc.Brick 2016-12-07 20:08
Panowie napiszcie opinie o p.Piotrze Otrebskim..
Konstalowiec 2017-01-11 19:11
Chodzi o Piotr Otrębski ,czy Piotr Otręba były kierownik EPU Citadis.
*ktoś 2017-01-12 14:38
Czy ten Tokarski (Logistyka) pracuje w Warszawie ? albo czy ktoś się może wypowiedzieć na temat warunków pracy w dziale zakupów/logistyki w Warszawie ?

Ruszyła rekrutacja, po tym co tu piszecie - nie wiem czy warto sobie zawracać głowę.

Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Ellradus 2017-02-09 06:42
Jak wygląda praca w tej firmie na stanowisku elektryka? Podobno są jakieś testy...teoria,praktyka. Każą człowiekowi przynieść na nie nawet ubranie robocze. Tyle wiem. Jak wyglądają te testy, no i praca.
IWE 2017-02-11 18:44
Czy ktoś orientuje się jakie są widełki płacowe na stanowisku inżynier spawalnik?
Miet 36 2017-03-05 07:22
Witam.Na jakie zarobki można liczyć na stanowisku elektryka?
11
Flix 2017-03-07 16:02
Witam powiedzcie mi jak wygląda CNC? Zapieprz na maksa? Czy można odsapnac i jak z wynagrodzeniem
ZaR 2017-03-21 19:31
Witam, jak wygląda obecna sytuacja w firmie, a dokładniej w Dziale Testów?
5
Kemppi 2017-03-27 11:23
Oferują prace dla spawaczy przez pośrednika . Nie informują przez telefon o formach zatrudnienia ,najpierw próbki. Czy ktoś może się wypowiedzieć o pracy spawacza? Czy warto rezygnować z przeciętnej firmy na rzecz pracy w alstom?
Agnieszka 2017-03-29 15:19
@ZaR, zainteresowany pracą w tym miejscu?
13351024 2017-04-01 10:32
z tymi widełkami finansowymi to chyba w innej walucie pojechałeś...
pieniądze takie dostaje co najwyżej zarząd niższego szczebla.
Jeśli uważasz że zakupy/logistyka dają radę najlepiej spośród pozostałych działów, to czemu właśnie akurat te działy najbardziej dostają po zadku na audytach IRISowych?
Jo 2017-04-08 11:38
Witam

Aplikuje na stanowisko inż ds testów ??
Warto ??
Co to za dział ??
I czy jest szansa tam na dłuższą pracę ??

Dzięki
inzynier 2017-04-13 16:54
czyli niestety kolejna rzeznia dla odwaznych :(
jo 2017-04-14 09:21
to znaczy ?
Gość 2017-04-20 12:59
Warto podjąć pracę na stanowisku spawacza poprzez pośrednika ?
Rysio 2017-05-07 17:30
Chciałbym zapomnieć że taka firma istnieje po 9 latach pracy tam nadaję się do remontu mózgu
1
Agnieszka 2017-05-08 11:02
@Rysio, co jest powodem Twojego negatywnego nastawienia do Alstom Konstal SA? Na jakim stanowisku byłeś zatrudniony? Pamiętajmy, że ogólne warunki pracy różnią się w zależności od obejmowanego stanowiska.
Były Lakiernik 2017-05-08 11:10
Alstom Konstal to dno .Dyrektor Peronalny razem z dyr.Produkcji rozkładają tą firmę na łopatki . Na lakierni nie ma już praktycznie wykwalifikowanych pracowników ,przyjmują ludzi z ulicy z nadzieją ,że nauczą ich malować .Już pojawiają się ogłoszenia ,że przyjmą Ukraińców na lakiernie . Nie polecam nikomu . W definicji "Mobbing" ,AK powinien być podany jako przykład jak zniszczyć pracownika .
1
Agnieszka 2017-05-08 13:45
@Były Lakiernik, § 2. Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników. Czy naprawdę uważasz, że takie sytuacje pojawiają się w firmie?
były Lakiernik 2017-05-11 02:04
Wyzywanie publicznie pracowników , 'repremendy ' na odprawach typu 'nie potrafisz malować . Tyle lat tu robisz i zje...łeś. ' albo wreczenia nagan przy całym zespole z komentarzem od kierownika ... można by tak wiele wymieniać .
4
Marin 2017-05-16 17:10
Witam wszystkich w waszej firmie są przyjęcia na technika elektronika/automatyka czy możecie coś więcej napisać o tym stanowisku czy warto podjąć wyzwanie i zatrudnić się w waszej firmie jakie zarobki/awans itp bardzo dziękuję za rzetelną odpowiedz
1
Zostaw swoją opinię o Alstom Konstal SA - Chorzów
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Alstom Konstal SA