logo Alstom Konstal SA

Alstom Konstal SA

Chorzów

Opinie o Alstom Konstal SA

robert 2013-02-19 10:26:02
tak naprawdę jedno wielkie[usunięte przez moderatora],głupota .Jak by to wszystko próbować nazwać to i tak nie znajdę słów .Trzeba wielkiej haryzmy, albo strachu przed'' jutrem,, braku wiary w siebie, aby tam pracować. WDAJĄ miliony na bzdury,a na dobrych fachowców poprostu ich nie stać. pan prezes gubi się w ambitnych planach a dyrektor [usunięte przez moderatora] w tym mu pomaga.Żałosne .Czy to droga do bankructwa ? .
3
pracownik 2013-03-24 10:51:11
ze wszystkim się zgadzam w 1000 %. Mają tu człowieka za NIC. Zmuszają do pracy po 12 godzin a więcej nic nie płacą. Majster,kierownik traktują ludzi jak popychadła. Odejmują godziny z naszej ciężkiej pracy. Jak przedszkolaka-a jak się odezwiesz to jeszcze godzinę zabiorą za NIESUBORDYNACJĘ!!! Stoją nad karkiem i krytykują a w rzeczywistości to nie mają o spawaniu zielonego pojęcia. Największe złodziejstwo i układy to TZW. spółki w alstomach... To pralnie kasy. Bo alstom zatrudnia spółkę a spółka ciebie. Dlaczego alstom nie zatrudni od razu nas płacąc nam trochę więcej niż mamy a mniej niż dają dla WIELKIEGO SZEFA I WŁASCICIELA spółki??? Ile by zaoszczedził i zyskał??? A potem taki nierób i prostak dorabia się na mojej cieżkiej pracy i jeszcze zatrudni cała swoją rodzinkę dookoła... Żenada!!! Oby firma alstom kiedyś upadła!! za ten szacunek,który dają doświadczonym pracownikom!!!! Wszyscy doświadczeni odejdą a zostaną im sami zieloni spawacze z ulicy,którzy będą partolić sprawę.
1
roman 2013-12-23 17:42:20
nawiążę współprace z byłymi pracownikami przetargi58@o2.pl
2
maverick 2014-01-10 17:25:01
A jak wygląda praca na stanowiskach technologów? Mam na myśli stawki, godziny pracy i całą resztę tematów składających się na pracę w Alstomie.
5
Technolog 2014-02-12 14:12:25
Jezeli chodzi o technologie - odpusc - w ostatnim czasie zwolniło się ich co najmniej 7 . (usunięte przez administratora)
jojo 2014-04-24 11:30:40
witam mam pytanie ile można zarobic jako operator cnc w tej firmie? tak mniej wiecej na reke? z góry dzieki za odpowiedz pozdrawiam
walenty 2014-09-12 06:39:42
Ludzie dajcie sobie spokój z tą firmą,najlepszy kolega w tej firmie zrobi się dla was wrogiem,pracowałem w pocie czoła bo wszystko jest tam monitorowane,mobbing to na porządku dziennym zastraszanie nowych pracowników,częste kontrole nie daj boże żeby wam coś nie poszło tzn.przekroczyliście czas wykonywanej pracy lub gdzieś wam tam zrobił się krater na spoinie.Szukanie przez kierownictwo tylko podstaw by dać wam naganę,co pozbawi was premij i podwyżki,będziecie potem pracować za 2400 a prace musicie wykonać te samą,jeśli nie dostaniecie po pewnym czasie dyscyplinarnego.Wiadomo polak rządzi zagraniczną spółką ,powinien tez zainteresować się tym zakładem NIK-bo są tam straszne przekręty robione miedzy ,,Techpol" Bogusław Trepka a kierownik produkcji Ryszard N.
5
pracownik 2014-10-02 07:06:10
ludzie uwarzajcie natą firme pracujecie nagle was zwolnią zanic jeszcze bez umowy najgorzszy jest pan krzysztof k poniewiera ludzi zwalnia i przyjmuje ze swojej rodzinki
4
były pracownik 2014-10-04 07:03:04
firma Alstom najgorszą firmą jest pracowałem tam prawie 2 lata jeszcze na czarno po dwóch latach wyleciałem nie wiadomo za co pan k kąpała jest najgorszym kierownikiem za byle co zwalnia a wciska ludzi ze swojej rodziny którzy nic nie umią tylko kawę z nim piją panuje tam mobing człowieka traktują zanic ludzie bez uprawnień tam biegają po dachach a jak się coś stanie umywają rence ta firma powinna pyć przeczepana przes pip
2
lolo 2014-10-29 22:56:25
Nycz to cwaniak i juz tyle zarobił u Trepola ze teraz to moze juz nic nie robic
1
gość 2014-11-05 15:06:09
Dla blisko 400 pracowników zakładów Alstom Konstal nie będzie roboty w macierzystej firmie.
(usunięte przez administratora)
3
gośc 2014-11-05 15:15:48
Alstom zwalnia, nie przedłuża umów i pozbywa się ludzi, bo nie dostał projektów, które dostać miał. W efekcie oznacza to brak zajęcia na kilkanaście (albo więcej) miesięcy. Rekrutacje obecnie prowadzone są rozpaczliwym łataniem dziury "na chwilę" zwłaszcza w logistyce, gdzie ze względu na ostatnio złożone przez kilku planistów wypowiedzenia sytuacja zrobiła się dramatyczna (oczywiście managment wcale nie uważa jej za dramatyczną, bo to normalne, że ludzie siedzą notorycznie do dobranocki w pracy). Na potęgę zatrudnia się stażystów, którzy... też odchodzą po kilku dniach!!! Alstom po zamknięciu ostatniego dużego projektu za kilka miesięcy zapadnie w długi bezrobotny sen.
1
weronika 2014-12-08 14:52:08
no pewnie, że potrzebują nowych ludzi, bo nie zamkną teraz przecież nowego działu tak naprawdę.. z resztą w ogóle jakby firma miała zamknąć jakikolwiek dział, to mi się wydaje, ze wtedy w ogóle cała firma by się posypała.. a tak to chyba nie będzie, bo dobrze sobie radzą na rynku, z tego co widzę w ogóle..
tymon 2015-02-06 16:01:21
a jest jakiś nowy oddział teraz? bo nie wiedziałem, że coś takiego powstało teraz a tu juz jakieś opinie i wróźby na temat upadku jednak.. to jak sprawa konkretnie wygląda? bo ja już sam powoli się gubie w tych opiniach, co chwila się zmieniają jednak. A ja szukam teraz pracy i chciałem do nich aplikowac, ale teraz jestem zdezorientowany.
K. 2015-02-10 11:14:02
Pracowałem w Alstomie dłuższą chwilę. Nie narzekałem na zarobki, faktem pozostaje fakt, że ludzie nie zawsze byli tacy jakbym chciał. Zastrzeżenia mam tylko do kilku ludzi, firma sama w sobie wg mojej oceny bardzo solidna. Dobry socjal, są (były bo nie wiem jak to teraz jest) premie, wypłaty zawsze na czas, robota ciekawa, ogólnie byłem zadowolony i dobrze wspominam tam pracę.
4
Michał 2015-02-25 10:03:01
powiem wam tak tam kolega kolege sprzeda najgorszym kierownikiem jest K KĄPAŁA na śrutowni zwalnia przyjmuje nowych a najlepsze jest to że zwalnja ludzi kturzy już są wykfalikowani w pracy i przyjmuje nowych a z ludzi robi śmieci uwarzajcie na niego pracowałem u niego 1 rok zanic mnie zwolnił poprostu powiedział mi dowidzenia zarobki są dobre ale kierownicy tragedia jagby prezesi wiedzieli co kierownicy robią i wymyślają i ludzi zwalnjają a przedewszystkim wielki kierownik KĄPAŁA Ze śrutu sam by wyleciał
4
takowy 2015-03-02 15:36:05
W tym momencie zatrudniają tylko za pośrednictwem agencji pracy tymczasowej także szału niema (2400zł brutto). Jeszcze przed rokiem sytuacja była inna. Więc nowo zatrudnieni ani na podwyżkę ani na dobrą stawkę niestety nie mają co liczyć (dotyczy to każdego działo od produkcji po stołki).
gośc 2015-03-09 08:07:48
Ta robota w Alstomie jest, ale tylko na chwilę, bo w momencie zakończenia projektów się skończy (za chwilę). Nie jest tajemnicą, że Alstom niebawem nie będzie miał co robić... Chyba, że nowoczesna, rewelacyjna, wydajna lakiernia będzie malować pociągi dla ... konkurencji!
sarna 2015-05-12 10:42:17
A czy na takim stażu dużo płacą czy w okolicach 800 zł na rękę ? I czy jest szansa na zatrudnienie potem ?
wow 2015-05-14 14:28:46
Prawdę mówiąca pracujecie na ładna zgraje złodziei,ale samo nie jesteście lepsi,bo nie dość ze próbujecie niby walczyć z kadrą kierowniczą to tak naprawdę nic nie robicie jako pracownicy tego zakładu i tak i siak robią z wami co chcą,a wy jak stado baranów i tak idziecie na żeś,tzn.że pan Kukiz chce walczyć z tym całym systemem ,bogaceniem zagranicznych spółek i z taką bandą baranów wzajemnej adoracji,ale wy i tak nic z tego nie zrozumiecie bo jesteście w tym stadzie wpisani i jeszcze sobie jeden na drugiego wytykacie palcami,wstydzie sie.
2
jo do wow 2015-06-03 17:55:27
masz k....a 100 procent racji , tam ludzie kturych wydymali albo inaczej oni sami siebie wydymali zakladaja swoje dzialalnosci , fakt przez 2 lata moze wyjda troche lepiej ale potem tyle czasu byc dymanym w d..............e
Konstalowiec-błynaszczęście 2015-07-08 18:38:47
wow,
Masz absolutną rację. To, że w polskiej od ponad 120 firmie (KONSTAL) po prywatyzacji (w 1995 roku) POLAKÓW traktowano jak bydło to wyłącznie wina długoletnich pracowników. Trzeba było wtedy tych "raisnerów", "sroków" "engelów" itp. "biskupów" [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] za bramę (przepraszam za wulgaryzm ale jest tu jak najbardziej zasadny). Nie było (1995) wtedy Internetu. Zostaliśmy (Pracownicy) sami. Teraz macie dużo większe możliwości. Nie liczcie na to, że MOŻE MNIE NIE ZWOLNĄ. Jutro to możesz być właśnie TY. Nagłaśniajcie brudne sprawy. Wizerunek firmy to jedyna wartość o którą zabiegają Udziałowcy. Resztę mają w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ponownie przepraszam za wulgaryzm)
2
Konstalowiec-byłyna szczęście 2015-07-08 19:36:10
Dokładnie tak nas wyrolowano w latach 90-tych. Dziwi mnie, że po 20 latach dajecie się dokładnie tak samo rolować K...wa to chyba niemożliwe by młode, jak sądzę, pokolenie nie przejrzało jeszcze na oczy. Jeżeli jest jeszcze Ktoś, Kto zakłada działalność gospodarczą by realizować zadania dla ALSTOM Chorzów nie mając Protektora z górnego Kierownictwa tej f-my, to jest chyba DEBILEM. Wcale Go nie żałuję! Jeszcze raz, Ludzie przejrzyjcie wreszcie na oczy... bo tutaj jest jak jest... Walczcie o szacunek, "nie liżcie mu [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] wciąż".
1
filosek 2015-08-29 15:22:59
Chwilę popracowałeś? To podaj powód zwolnienia.
zbychu 2015-09-02 22:17:21
staż płatny - półtora tys na reke jak jestes studentem. bez szans na zatrudnienie po w tym samym dziale, jak akurat sie trafi, ze mozna do innego to spoko, ale nie licz na to ;) pendolino nie jest produkowane w polsce, a we włoszech. W Pl jest jedynie serwisowane więc nie ma szans pracy przy konkretnie pendolino, gdybyś się faktycznie interesował tym to byś wiedział takie rzeczy ;)
1
pegaz 2015-09-19 02:34:46
pracownicy etatowi na bank nie maja na co narzekać,
jak już się dostaną to się nie zwalniają,
dlatego ciężko z przyjęciem na umowę o prace.
wariat 2015-12-16 22:36:08
robie z alstomem w angli jest naprawde dobrze kompetentna firma kierownicy mimo ze nie znam angielskiego staraja sie wszystko wytlumaczyc czasem na rekach
poldek 2016-01-14 13:13:41
Panowie który z kierowników jest najgorszy?
A który spoko.
do którego iść a do którego nie
Proszę o radę
zainteresowany 2016-01-26 07:38:57
Dzien Dobry
Chcialem zapytac czy pracowal ktos moze albo zna sytuacje pracownikow na stanowisko Designer ?
Mozecie napisac jakie sa widelki placowe na takim stanowisku?
życzliwy 2016-02-19 22:41:13
Słuchaj normalnie może. Alstom potrafi przyjąć 1000 ludzi bo jest taka potrzeba a po kilku miesiącach tych ludzi zwolnić bo już ich nie potrzebuje. Myślę że każdy kto miał z tą firmą coś wspólnego Ci to potwierdzi..Jest tam bardzo duża rotacja
1
życzliwy 2016-02-19 22:46:27
Słuchaj normalnie może. Alstom potrafi przyjąć 1000 ludzi bo jest taka potrzeba a po kilku miesiącach tych ludzi zwolnić bo już ich nie potrzebuje. Myślę że każdy kto miał z tą firmą coś wspólnego Ci to potwierdzi..Jest tam bardzo duża rotacja
1
ann 2016-03-18 12:02:06
...jestem zainteresowana pracą w tej firmie, jaka atmosfera i zarobki? słyszalam ze warto przejść ( pr. umysłowa)
Dugi 2016-04-09 18:09:33
Janek masz rację co do zarobków nie są złe ale atmosfera robi się coraz gorsza z roku na rok, etatowi pracownicy są traktowani jak zło konieczne najlepiej jak wszyscy byli pracownikami najemnymi nie było by kłopotu z podwyżkami, zwolnieniami.
Dugi 2016-04-09 18:09:55
Janek masz rację co do zarobków nie są złe ale atmosfera robi się coraz gorsza z roku na rok, etatowi pracownicy są traktowani jak zło konieczne najlepiej jak wszyscy byli pracownikami najemnymi nie było by kłopotu z podwyżkami, zwolnieniami.
ben 2016-04-23 17:53:45
Prawda jest taka ze Alstom w [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] ma pracowników , a najgorzej jest w dziale logistyki. Tokarski - dyrektor ludzi ma za nic i mobbinguje na każdym kroku. Jeśli ktoś chce się przyjąć do logistyki to niech się zastanowi trzy razy. Szczerze nie polecam (pracownik który chce się wreszcie uwolnić od tego człowieka)
specjalista 2016-05-28 12:05:45
Praca w ALSTOM w dziale logistyki to najgorsza rzecz jaka może sie przydarzyć. Jeśli ktokolwiek się zastanawia nad przyjęciem oferty w tej firmie w tym dziale to szczerze odradzam. Byłem świadkiem ilu wielu bardzo dobrych specjalistów było wręcz zmuszonych do odejścia z powodu zachowania dyrektora działu - ŁT. Nie jest tajemnicą że człowiek ten stosuje mobbing i zastraszanie wobec pracowników, nastawia swoich podwładnych przeciwko sobie. Na codzień pracownicy zajmują się irracjonalnymi problemami zamiast skupiać się na pracy a w końcu i tak dostają nagany za niewywiązywanie się z zadań. Codzienne komentarze typu: "tacy ludzie to nie specjaliści i że jak się komuś nie podoba to może iść do ZUSu pracować" są na porządku dziennym. Praca do dobranocki to norma. Jak się wychodzi wcześniej (tzn normalnie) to też się za to dostaje..
W innych działach jest trochę lepiej.
1
Valenciennes 2016-06-16 21:59:15
Proszę uważać na kierownika projektu TTNG - Bargieła człowiek obiecuje najróżniejsze cuda wszystko by tylko do momentu współpracy.
Osobnik ten na pewno nic nie pomoże jeśli masz jakieś możliwości wewnątrz firmy i potrafisz sobie
znaleźć pracę w innym dziale to może przetrwasz w innym razie będziesz się turlał jak gówno w przeręblu, dodatkowo straszliwie chaotyczny w działaniu.
Typ śliski i niezwykle tępy, nie weźmie za nic odpowiedzialności. Koledzy z TRW dobrze wiedzą
jak im się pracowało z tym człowiekiem. Należy wspomnieć iż jest to pociotek dyrektora engineeringu.
Nastawiony na ciągłe delegacje aby sobie dorobić, sknera jak mało który.
Zdecydowanie odradzam.
2
asdfr 2016-06-22 10:50:26
jak przebiega rozmowa w dziale ESH na stanowisko stazysta ?
Solok 2016-07-28 19:22:48
Czy on pracuje w Warszawie? (Tokarski), zostałem zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną w sprawie pracy do działu logistyki, a teraz nie wiem czy warto angażować się. Podam mój e-mail: solok4791@wp.pl
ja 2016-08-11 14:18:33
jak chcecie pracować kozia górka 9 to placem prl i Pan rekrutujący jest nie wiem z kąd nie szanuje nikogo jak firma wystawiając jego
ja 2016-08-11 15:26:11
na pewno duża dlatego ogłoszenie jest od ponad roku po to żeby mieli prace jak ich zobaczycie i posłuchacie to zrozumiecie a to taka wielka korporacja szkoda że prawdziwi szefowie nie wiedzą co tam się dzieje
specjal 2016-08-23 10:53:40
Co powiecie o dziale produkcji w centrum serwisowym Alstom w Warszawie ?
Bigo 2016-08-25 21:23:53
Masakra mobing i poniżanie pracowników odradzam
ja 2016-08-29 09:47:51
jak widać od lat na to samo stanowisko szukają pracownika bo jak sie zobaczy jak tam jest to ludzie wychodzą wpo paru godzinach
ja 2016-10-06 09:56:12
co napiszecie o Stranz?
hm 2016-10-09 13:24:05
@ilpaoa a jakie dokładniej są tutaj oferowane benefity? Widzę, że teraz to są oferty tylko dla stażystów. Ogólnie może i warto zacząć od stażu, ale czy po odbytym stażu w tej firmie pojawia się szansa na zatrudnienie dla tych, którzy okazali się nieźli w tej pracy?
nie polecam będzie katastrofa kolejowa 2016-11-07 17:03:02
Pracowałem w Alstom na wyższym stanowisku inżynierskim i powiem wam jak jest.

Staże- gdy tylko sie skończy to dostajesz oferte którą raczej odrzucisz to po to żeby nie było że ci nic nie zaproponowali. Tylko 1 wybitnego który się wkolesiował na 10 zatrudniają na lepszą umowę ale też bez kokosów.
Lakiernicy- kasa jest bardzo dobra (5tyś netto spokojnie można sobie życzyć na początku, starsi wyjadacze zarabiają 12 tyś) i w firmie są szanowani, zwłaszcza ci którzy potrafią robić naprawy tak żeby nikt się nie skumał i w dodatku w nadgodzinach. Niestety czasy na lakierniach są tak napięte że plan produkcyjny wynosił 130% i nikt nie zastanawiał się jak oni mają to zrobić przy braku lakierni. Atmosfera napięta jak psie jajca.
Spawacze- też dobry hajs, cieszą się szacunkiem i protekcją, dobrze skolesiowani z technologami
Technolodzy- mają prze... bo tak naprawde firma nie daje im żadnej wiedzy a zajmują się poważnymi procesami, wynagrodzenie 5-12 tyś zależy jak bardzo jesteś głupi i jak bardzo jesteś skolesiowany
Jakość- nie polecam żadnego ze stanowisk, to są gostki którzy non stop są je... przez zarząd i kolesi za to że mają menadżerów idiotów którzy nic nie potrafią pożytecznego zrobić ani nawet wesprzeć, największe kolesiostwo i przetrwasz najdłużej im większą szują jesteś i jak najmniej chcesz zrobić
Zakupy/Logistyka- pisze po ukośniku bo atmosfera bardzo podobna. Mógłbym ich porównać do pielęgniarki która próbuje pchać gdzieś wózek z upośledzonym pacjentem jakim jest Alstom. Mają cele i mają menadżerów, niestety nikt nie docenia ich pracy, ciągle muszą lawirować i dbać o dobry imidż bo innaczej w tym świecie by non stop się po nich ślizgali kolesie. Niskie zarobki, niepoważne sprawy w które czasami te działy są uwikłane.

Alstom jako pracodawce bym porównał to zespołu Macierewicza do badania katastrofy Smoleńskiej: grupa kolesi (menadżerowie) którzy lansują się poprzez krytykowanie inżynierów i ludzi którzy próbują ratować tą firmę pracując za resztę nierobów kierownisiów, poprzez wyolbrzymianie nieistniejących problemów żeby tylko odwrócić uwagę od własnych niekompetencji, wśród pracowników panuje powszechne zrezygnowanie że z układem nie da się nic zrobić, ludzie nie wierzący w siebie i bojący się działać, wprowadzać innowacje, sparaliżowani myślą że mogliby coś zepsuć i przez to stać się kozłem ofiarnym i przede wszystkim braku wizji rozwoju firmy. W pracy atmosfera zastraszenia, promująca warcholstwo i chamstwo (niemal dostajesz oklaski na tym ped... QRQC za zjeb.... kogoś). Mało tego gdy reszta stada zobaczy że coś zrobiłeś źle to zamiast pomóc i wspólnymi siłami zakończyć sprawę jak należy to ślizgają się na tobie byle uniknąć spojrzeń, bo itak już wypadłeś. Nie planujcie tam kariery raczej.

To nie jest złośliwa opinia, to zwyczajnie firma z najgorszą atmosferą jaką można sobie wyobrazić niezależnie od działu w jakim pracujecie, z tego powodu nie polecam, mobbing to nie plotka- masz słabe nerwy, jesteś wrażliwy na ocene innych to lepiej sobie daruj bo ta firma może cie zabić. Zarobki bardzo różnie, polecam ściemnianie ile wejdzie na rozmowie rekrutacyjnej bo oni są zbyt głupi żeby was czymś zaskoczyć a im więcej ściemniacie tym większe stanowisko i wynagrodzenie wam zaproponują.
Znam wiele historii gości którzy awansowali na menadżerów kompletnie nie znając tematów którymi mieli się zajmować i teraz pchają tą firmę w najgorszym kierunku.
3
nie polecam 2016-11-07 17:11:03
nie warto, chyba że w pracy nie używasz mózgu i jesteś pozbawiona wrażliwości
Marek 2016-11-07 17:15:51
potwierdzam to standard który ciągle obowiązuje. Potrzebują to zatrudniają hurtowo, nie potrzebują to zwalniają hurtowo a resztę zniechęcają wystarczająco skutecznie by proces rekrutacji mieć non stop otwarty. Nikt poważny tam nie zostanie bo ta firma poprostu nie ma poziomu by utrzymać specjalistów. Do rekrutacji używają Molton - nie znajdziesz na pracuj ogłoszenia z ALSTOM
Mc.Brick 2016-12-07 20:08:49
Panowie napiszcie opinie o p.Piotrze Otrebskim..
Zostaw swoją opinię o Alstom Konstal SA - Chorzów
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Alstom Konstal SA