brak logo

Akomex Sp. z o.o.

Starogard Gdański

Opinie o Akomex Sp. z o.o.

Eks pracownik 2016-09-20 17:51
Niby taka dobra firma a przez agencje zatrudniają. Mają gdzieś że rodziny człowiek nie utrzyma. Sa zlecenia to potrzebuja ludzi. A za chwile zlecenie sie konczy i ludzie na agencji nie maja pracy zarabiając 800 zl na miesiac. Fakt pracownika dobrze traktuja ale jak jest im potrzebny a jak jest zwolniony to nawet nie powiedzą że jesteś bez pracy. I śmieją siw w twarz.
1
Eks pracownik 2016-09-20 17:51
Niby taka dobra firma a przez agencje zatrudniają. Mają gdzieś że rodziny człowiek nie utrzyma. Sa zlecenia to potrzebuja ludzi. A za chwile zlecenie sie konczy i ludzie na agencji nie maja pracy zarabiając 800 zl na miesiac. Fakt pracownika dobrze traktuja ale jak jest im potrzebny a jak jest zwolniony to nawet nie powiedzą że jesteś bez pracy. I śmieją siw w twarz.
produkcja 2016-09-29 20:18
Byłoby jako tako, gdyby nie Janusz. Jak tak dalej będzie robił, to tylko Ukraina pomoże.
5
produkcja2 2016-10-14 20:41
Widzę, że nie tylko ja tak sądzę. Ten pan to niestety najsłabsze ogniwo zarządzania. Zaszedł tak wysoko chyba tylko dlatego, że pracuje tam od zawsze. Innej opcji nie widzę. A wystarczy jedna taka osoba i niema się chęci iść do pracy.Reszta jeśli chodzi o Akomex to OK
1
Piotr 2016-10-15 11:24
Chyba kasę bierzesz za naganianie pracowników w sieci pośredników pracy-czytaj złodziei.
Piotr 2016-10-15 11:26
Praca przez agencje polega na tym że w każdej chwili podlegasz do ,,zwolnienia''. Nie masz umowy z firmą tylko z agencją zatrudnienia. Załóżmy że firma ma mniej pracy informuje cię agencja że z dniem np. jutrzejszym nie idziesz więcej do pracy, tyle. Koszt wynajęcia pracownika z agencji pracy jest dużo większy niż danie umowy na czas określony takiej osobie. Część pieniędzy która firma płaci agencji zostaje w ,,pośredniaku''. Ile? Od 10-30% waszych zarobków. Czyli rozbój w biały dzień i złodziejstwo. Wszystko po to aby ominąć prawo pracy, świadczenia przysługujące pracownikom kontraktowym , odprawy itp. Na tym kończę swoje wzwody fizoloficzne i apeluję do was ludzie , nie dajcie się okradać.
1
wkurzonynanarzekaczy 2016-10-15 23:33
Nie masz pojęcia o czym piszesz. To tak jakbyś narzekał, że firma zleca np. transport - zamiast kupić własne auto i zatrudnić kierowcę tu decyzja zależy od "obłożenia" samochodu). Agencja to taki sam pracodawca jak każdy inny, tyle że towarem agencji jest roboczogodzina (wynajmowanie pracownika). Skoro nie ma dla kogoś stałej pracy (np sezonowość) to zatrudnia się z agencji. Oczywiście rodzaj umowy z agencją to twoja sprawa (tak jak w każdym zakładzie, jak nie masz kwalifikacji to masz śmieciówkę). A że agencja bierze 30 procent twojego wynagrodzenia to co w tym dziwnego? Skoro jakaś firma zapłaci za ciebie agencji np 15 zł to nie znaczy, że ty tyle byś dostał (bo oprócz wynagrodzenia są inne koszty które w przypadku człowieka z agencji pracodawcy nie interesują - to jest koszt agencji stąd te 30 %, zysk agencji to od 3-10 %). Wszyscy narzekają na agencje, a jak nie ma roboty to proszą w agencjach o cokolwiek.
1
c0e 2016-10-17 21:03
no to ciekawe jednak czy z czasem można jakoś przejść z tej umowy śmieciowej jednak na bezpośrednią umowę z firmą
Drukarnia 2016-11-04 11:55
Skad sie wzial nowy szef techniczny? Gosc ledwo wie jak sie nazywa. Chodzi po hali jak cien, zero z nim kontaktu. Krystian, wracaj! Blagamy!
Palarnia 2016-11-20 21:53
Prezesie, dziękujemy za tę długo oczekiwaną kamerę, na pewno będzie ona czuwała nad naszym bezpieczeństwem, pozdrawiamy z mocą Pi Aj Pi.
8
Czapka z głów 2016-12-02 00:30
@Drukarnia - Stępień, czy to Ty? :D
@Palarnia - częściej i dłużej tam przesiadujcie to będzie zamknięta Palarnia :D
3
Crazy Rita 2016-12-08 21:52
Czepianie się o dwie minuty przedłużonej przerwy podczas gdy niektórzy mają półgodzinną lub dwie przerwy to jest śmiech.Jest kamera,są możliwości,a sprawiedliwość musi być.
1
Crazy Rita 2016-12-08 22:18
Nowa Pani Kierownik-potrafi z każdym się przywitać,pochwalić lub opie...a także wysłuchać i wyciągać wnioski,co sprawia że lepiej się pracuje.Można?Wielki szacun.
3
Czapka z głów 2017-01-07 10:50
Pani Kierownik jest po prostu normalna, człowiek dla człowieka :-)
Co do Palarni, dla niewtajemniczonych... Jeśli myślicie, że po zgaszeniu światła was nie widać to grubo się mylicie :-D
2
Pracownik poprzedniej firmy SL. 2017-01-10 07:31
Dobra, dobra. Jak Wam się podoba nowy dyrektor zarządzający - prezes - SL? Jak będziecie zainteresowani to za jakiś czas coś więcej napiszę. Mieliśmy okazję z nim pracować.
2
NICK 2017-01-10 12:23
Na pewno jak jest nowy prezes to lepiej nie będzie
obecny pracownik S.L. 2017-01-11 18:11
Za jakiś czas to sami Ci napiszemy coś więcej. Masz wiadomości to nie bądź jak Polak. Podziel się, nic nie tracisz
Pracownik poprzedniej firmy SL. 2017-01-13 08:53
Witam, widzę, że wasze forum żyje.
SL bardzo ładnie opowiada, ale i tak zrobi jak najlepiej dla firmy (nie dla Was), dla celów jakie ma przed sobą i dla rocznej premii. Więc u nas zlikwidował stażowe. Jeżeli u was jest to Wam zlikwiduje, więc nie zgadzajcie się. Zlikwidował fundusz socjalny. Tak że zapomnijcie o pożyczkach z FS, jeżeli takowy macie. My ulegliśmy ładnej mowie. Przez cały okres nie było podwyżek. Możliwe, że wybrańcy (góra) je miała. Większość z pracowników nie. Pozmieniał system wynagrodzeń tak, że większość miała w ciągu roku mniej. Porówna wasze płace do branży i na podobnych stanowiskach i będzie Wam mówił, że część jest przepłacana, a ci co mają mało będą mieli więcej. Wychodzi na to, że Ci co mieli mało to nadal mieli mało, a Ci co byli przepłacani mieli mniej. Chyba, że dochodzi do sytuacji, w której za daną kwotę już nie może znaleźć pracownika. To wtedy jest szansa, że coś da więcej. Tak, że uważajcie i bądźcie czujni. Myśmy ulegli urokowi i jest gorzej. Da Wam cele produkcyjne i tym sposobem też będziecie mieć mniej. Ale jak marchewkę proponuje wypłatę dodatkowej premii z przekroczenia celu, jaki ma firma. Czyli szarpiecie, przekraczacie cel w zysku powiedzmy o 2mln zł. I z tych 2mln macie po 400-500 zł premii za cały rok, by ten cel przekroczyć. Ale może być tak, że przekroczycie cel w niewielkiej ilości i wtedy nic nie będzie. Oczywiście zawsze musicie pamiętać o tym, że firma może powiedzieć coś o inwestycjach i wtedy znów nic. W pewnym momencie dochodzicie do momentu, gdzie celu już się nie przekroczy. Ale na zmiany opisane wyżej, już się zgodziliście (wynagrodzenia, stażowe, socjalne) . Tak to wygląda. A jak już wszystko pozmienia i więcej nie wyciągnie (osiągnięcie celu i premii dla siebie) poszuka czegoś innego. Tak, że się trzymajcie.
2
Starogard 2017-01-13 16:26
Nie dajcie się nabrać na to piękne przemówienie. Akomex to jego 11 firma w karierze, wyciśnie ile się da, bo z tego dostanie nie małą premię i zmieni firmę na inną. Firma w pierwszej 20ce w kraju milionowe zyski netto dzięki pracownikom, i co za to mamy? Normy podkręcone na 300% i nic więcej.
2
Crazy Rita 2017-01-15 23:26
Co to za forum jak komentarze są usuwane???
1
xyz 2017-01-17 19:32
nie dajcie się zwieść pięknym, pustym słowom !!
1
zainteresowany 2017-01-20 10:16
Witam może ktoś napisac jaki macie park maszynowy chodzi mi o stan maszyn czy trzeba walczyć z nią codziennie czy serwis wszystko ogarnia? Pozdrawiam
100%_normy 2017-01-20 20:24
Nasze mechaniki tak ogarniają, że maszyna po remoncie wymaga remontu bo się rozsypała. Jak się im zgłasza awarię, to przyjdą popatrzą i mówią, że wszystko działa, taki to serwis.
1
drukarnia 2017-01-22 09:52
Nie gadaj,chłopaki ogarniają i robią co chcesz. Sam nawet ręcznikiem nie wytrzesz sztancy. Wszyscy widzieliśmy co robiłeś. Jak się pojawiał ktoś z nadzoru albo z mechaników ti obroty w dół a jak nikt nie patrzał to ile fabryka dała a potem że się coś dzieje. A sprzęt u nas dobry i nowy poza kilkoma maszynami. Jak nie wierzysz to podobno w drykpaku lepszy
5
Big 2017-01-23 17:31
Święta racja. Brawo ty. Psełdo mechanicy
2
Czapka z głów 2017-01-24 19:32
Polak to zawsze musi narzekać. Lepiej zainteresujcie się swoją pracą, a raczej skupcie się by wykonywać ją dobrze. Chcesz mieć gdzie pracować to daj coś od siebie. Mamy spory potencjał i Góra niech lepiej zrobi wszystko by klienci byli w pełni usatysfakcjonowani i zadowoleni z naszych opakowań. Aby nowych jak i starych zleceń przybywało a nie odwrotnie. Akomex to dobra firma. Zbyt dobra dla niektórych ;-)
5
D4R0 2017-01-25 00:03
Park maszynowy wyposażony jest w maszyny i urządzenia poligraficzne wysoko zautomatyzowane.
Stan techniczny większości maszyn jest dobry .Nie brakuje jednak takich ,które potrafi narobić sporo kłopotów. Awaryjność maszyn uzależniona jest od wielu czynników: profesjonalne ,inteligentne operowanie maszyn ma tu kluczowe znaczenie .Nie da się ukryć,że czasem jednak tych zalet co niektórym brakuje.
Serwis wewnętrzny większości rzeczy ogarnia ,wzmacnia swoje doświadczenie na coraz to nowych zadaniach .Istnieje też serwis zewnętrzny, który w większości wykonuje naprawy gwarancyjne .
UR od dłuższego czasu w wielu przypadkach zapobiega interwencji serwisu zewnętrznego .
Zdarzają się też porażki -to nieuniknione .Nie ma tego złego co na dobre nie wychodzi.Najlepiej można nauczyć się na własnych błędach.
Fajna, rozwijająca praca .Pozdrawiam.
6
zainteresowany 2017-01-28 10:45
W Starogardzie druk tylko ofsetowy czy jak to wygląda?Jakiś social jest?
1
Pracownik poprzedniej firmy SL. 2017-01-30 10:27
Jeżeli mają socjal, to mogą o nim zapomnieć z Nowym Dyr. SL. Pozdrawiam
1
Inny były pracownik 2017-01-30 23:15
A jak do tego wprowadzi jeszcze te debilne oceny i grupy, to się pozabijają i zarobią...
1
Dyrektor 2017-01-31 22:35
A Ciebie widzę koledzy ze Skanem skutecznie uciszyli na swoim portalu, to przeniosłeś się do nas? Sami ocenimy pracę nowego Prezesa. Jak słusznie Twoi koledzy zauważyli, że wszem i wobec głosisz swoje niezadowolenia, a jakoś przetrzymałeś kadencję Pana Lisa i nadal pracujesz. To świadczy, że wcale tak źle nie było. Jakiś rozsądny głos Cię na Twoim portalu skutecznie podsumował, podpisujemy się pod nim. Nie psuj opinii naszej firmie.
6
Pracownik 2017-02-01 15:39
Zgadza się, chodzą jak święte krowy. Ubiór bhp chyba ich nie obowiązuje, Panie Januszu przepisy bhp są dla wszystkich, czy tylko dla wybranych, dlaczego nie zrobi Pan z nimi porządku?
~skonczony 2017-03-31 11:58
Kierownik serwisu do zwolnienia. Łapka w góre!
9
Akomex 2017-04-01 02:44
Premie i podwyżki są mega. Tylko wydajność się teraz liczy.
Powodzenia
2
kandydat 2017-04-02 19:38
A jaki jest u Was system premiowy. Jak się pracuje u Was? Bo dużo piszecie o problemach (też między Wami samymi - to aż nudne), ale o warunkach pracy ostatnie wpisy są stare. Ostatnio znowu potrzebujecie ludzi, więc nie wiem czy warto (potrzebujecie bo dużo macie roboty, czy może starzy odchodzą - to już gorzej). Jakie stawki są u Was dla tych którzy chcą pracować? Bo rozumiem, że ostatnio były podwyżki i premie.
Czapka z Głów 2017-04-03 11:19
Pytasz o system premiowy... Zasada jedna, im więcej zrobisz tym większa premia, zakładając iż przekroczysz próg który został postawiony przez GÓRĘ(a ten na niektórych maszynach w tym roku zwiekszyli do granic absurdu). Pracuje się dobrze, atmosfera zazwyczaj jest ok. Trzeba mieć dystans i czasem kogoś olać dodatkowo robiąc swoje :-) Co do ilości pracy to jest na obecną chwilę na przyzwoitym poziomie. Wielki Bum zacznie się pod koniec wakacji, mam nadzieję ;-) Co do ludzi, zwalniają się pracownicy młodzi z 1-2 letnim stażem w firmie którzy oczekują po prostu lepszych warunków finansowych. Ale zapotrzebowanie na pracownika nie tylko wychodzi z tego że zwalniają się, lecz przede wszystkim z racji takiej iż zakład rozwija się, stawia nowe maszyny i pozyskuje klientów, aby pracy było jeszcze więcej. Stawki zależne od tego co potrafisz, gdzie i przy czym wcześniej pracowałeś a także jak bardzo starać się będziesz być dobrym pracownikiem. Na początek trochę więcej niż najniższa krajowa, nie mają kwalifikacji.

Z poważaniem,
Kilkuletni Pracownik
2
kandydat 2017-04-03 16:50
Dziękuję za szeroką opinię. Doświadczenie mam przy produkcji, pracy się nie boję, maszyn też nie (coś tam potrafię naprawić). Jeśli chodzi o dystans to nie przychodzę do pracy zawierać znajomości tylko pracować i zarabiać - jeszcze się taki nie narodził... (co nie znaczy, że nie napiję się z kimś piwa - np z tobą bo wydajesz się normalnym pracownikiem a nie krzykaczem.)A czy za niewyrobienie normy coś grozi czy tylko brak premii?
4
pracownik 2017-04-04 10:44
Widzę ze biuro prężnie próbuje poprawić opinie firmy hahaha
3
kandydat 2017-04-04 17:07
I właśnie takich jak ty zamierzam olewać i robić swoje. Potwierdzasz swoimi wypowiedziami słowa Czapki z Głów.
kandydat 2017-04-04 17:08
I właśnie takich jak ty zamierzam olewać i robić swoje. Potwierdzasz swoimi wypowiedziami słowa Czapki z Głów.
AKMX 2017-04-05 12:00
Dobra opinia kogoś z biura :)
Jeżeli nie wyrobisz normy to wg nie dostaniesz premii a jeżeli wyrobisz to dostaniesz marne grosze. A podwyżek w tym zakładzie nie ma i nie będzie. Prosta sprawa nie ma podwyżek nie ma ludzi do roboty dla tego się zwalniają i to nawet starsze stażem osoby nie tylko młodzi.
4
kandydat 2017-04-05 16:37
To Czapka z Głów to wg was ktoś z biura ? Przepraszam że dopytuję. Mam pracę i naprawdę zależy mi aby nie zamienić na coś gorszego. Będę wdzięczny za więcej opini. Wszystkich przecież nie przekrzyczą.
Czapka z Głów 2017-04-11 01:08
To piszą Ci co zawsze mają mało. Zarabiają 2000, mało. Zarabiają 3000, mało. Zawsze mało. Dostanie premie 100, 200, 300, mało... Poszukaj zakładu który da więcej i spadaj z tej firmy skoro taki dobry jesteś. Gdybyście byli mistrzami (pracownik, AKMX) to już dawno by was z nami nie było. Naucz się języka obcego, zrób dobrą szkołę lub choć kurs i startuj do innej pracy gdzie zarobisz kokosy. Albo najlepiej otworzcie coś swojego i zobaczcie jaki to lekki przecież kawał chleba. Co do Ciebie kandydat, jeśli masz pracę, czujesz się dobrze i zarabiasz 2000 lub więcej na rękę co miesiąc to nie fatyguj się wcale do nas. Jak pisałem wcześniej, 1700 na początek, potem jeśli zaczniesz robić na maszynie i będziesz dobry to stawka może skoczyć na 2000-2200. Ale minie pewnie rok zanim otrzymasz podwyżkę.
Co do tego że niby jestem z biura... Mógłbym tu zacząć pisać imiennie kto kim jest ale po co :-) Nawet nie wiecie jak blisko was jestem, który z kolegów jest zadowolony z firmy choć idealna nie jest i mogłaby zadbać lepiej o dobrego pracownika. Teraz się zastanawiajcie czy może już dawno powinienem spać bo idę na rano, czy może leżę w łóżku bo jestem po południowej zmianie, a może siedzę w szatni i piszę tą treść z pracy?

Powodzenia
1
100% normy 2017-04-11 23:12
Kajetanku awansowałeś na pucowanie pudełek? Już Ciebie nie lubią w kadrach? Zrozum to nie dla Ciebie, marnujesz się tutaj, a pochwaliłeś się wszystkim jaką karierę zrobiłeś we Flexie i dlaczego tam już nie pracujesz?
9
Obiektywna 2017-04-12 22:19
Jeżeli pracownicy z długoletnim stażem zaczynają rezygnować z pracy, a powodem nie jest czas odejścia na emerytury, czy nie znaczy to, że w firmie dużo się zmieniło i wcale nie są to zmiany na lepsze...? Niedocenianie i brak szacunku dla pracownika to chyba wystarczający powód do podjęcia decyzji o zmianie miejsca pracy, powód niedosrzegany przez dyrektora.
8
Czapka z Głów 2017-04-13 03:15
Coś w tym jest, ale prawda ma dwa oblicza. Niestety Dyrektor za wiele już w tej firmie nie może, choć zapewne sporo chciałby zrobić. Teraz rządzi Rada, prezesi czy jak tych państwa nazwać. Oni patrzą na cyferki, czy to złotówki czy ilość wykonanej pracy. Mają gdzieś nazwiska i tu jest ich błąd, bo ciężko teraz będzie znaleźć równie dobrych i lojalnych pracowników nie pisząc o lepszych ;-)
3
kandydat 2017-04-13 21:32
Dziękuję wszystkim. Moje przemyślenia to:
1. "Czapka z głów" to jeden z Was. -dziekuje za spokojne opinie z których myślę że wynika :
2. Robota jak każda inna, płaca napoczątek ok. 2 tys (jak wszędzie) ,narzekaczy u Was dużo co im ciągle mało (jak wszędzie), ale też zadowolonych kilku (jak wszędzie).
3. Zmieniła się władza i tnie kasę dorzucając roboty.
4. Rządzi się za pomocą cyferek
Gdyby można jeszcze odpowiedzi:
1. Czy cięcia tylko dotyczą najsłabszych pracowników czy to ogolnie?
2.Czy ktoś ma szansę być docenionym (po czasie-finansowo), czy nikt tego nie zauważy?
3. Czy władza przejdzie się czasem po stanowiskach pracy czy tylko rządzi zza biurka (czy znacie prezesów osobiście czy tylko ze zdjęcia)?

Jeśli powyższe odpowiedzi będą raczej "na nie" to myślę że u Was dobrze to już było i raczej nie spróbuję bo chyba czeka Was druga Polpharma. Kiedyś u nas było dobrze, pracownik był majątkiem firmy i dbało się o nas lepiej jak o maszyny, ale to kiedyś dlatego szukam firmy która nie ma nawyków wielkiego biznesu. Teraz to traktuje sie nas jak maszyny ale chińskie - wyekslploatować , wyrzucić i kupić drugiego chinola.
Kilkuletni 2017-04-14 00:43
Cześć.
Musiałem wejść i napisać bo sporo tu narzekaczy...
Akomex to dobra firma i jak w każdej losy są różne, ale mniejsza.
1. Co masz na myśli poprzez cięcia? Ludzie się zwalniają bo chcą zarabiać więcej.
2. Szansa jest, jeśli będą widzieć że jesteś sumiennym i przykładnym pracownikiem, który z byle powodu nie bierze urlopu na żądanie...
3. Władza chodzi po halach. Znamy ich osobiście, mniej lub bardziej. Jeśli robisz swoje to i na Ciebie patrzą przychylnie.

Nikt nie wie jak jeszcze wiele u nas się zmieni i czy to będzie droga w lepszą stronę, czy wręcz przeciwnie.
kandydat 2017-04-14 07:02
Odnośnie 1- to moje (tylko moje i może złe) wnioski z informacji powyżej o cięciach premii i zwiększaniu norm. Czyli zasada równaj w górę do najlepszego (a taki zawsze jest w każdym zakładzie). Jak zwolnisz na trudniejszej operacji to nikt nie patrzy dlaczego tylko ilości się liczą. Czy prawidłowo myślę?
Kilkuletni 2017-04-14 10:02
Nikt nie skacze Tobie do gardła z wielkim wyrzutem i pretensjami, dodatkowo z oburzeniem dlaczego coś robisz wolniej niż Ci najlepsi. Jest wyrozumienie, całkiem do młodych stażem. A premie można zrobić.
Zostaw swoją opinię o Akomex Sp. z o.o. - Starogard Gdański
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Akomex Sp. z o.o.